Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εργασιακή εφεδρεία

Δυσεπίλυτα προβλήματα

Ο Δημήτρης Ρέππας
Ο Δημήτρης Ρέππας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τα δύσκολα σημεία στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας βρίσκονται επί τάπητος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Προβληματισμός υπάρχει για το πώς θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους και ποιοι θα είναι οι τρόποι για την ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από την εργασιακή εφεδρεία είναι σίγουρο ότι θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός της ρύθμισης θα μείνουν τα σώματα ασφαλείας και οι ένστολοι γενικότερα, δεδομένου ότι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μικρές ηλικίες, πολύ κάτω των 60 ετών, όπως και οι δικαστικοί, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα προσωπικού και είναι γνωστό το πρόβλημα με την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης στη χώρα.

Σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, εκτός θα παραμείνουν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ εξετάζονται το θέμα των ιατρών και των διπλωματών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται δύσκολο να μπουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς περισσότεροι από 20.000 που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης, όπως αποφάσισε το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ήδη μέσα στο 2011 έχουν αποχωρήσει αυτοβούλως χιλιάδες υπάλληλοι.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι όσοι υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους, για 12 ή 24 μήνες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η αμοιβή τους θα υπολογιστεί με το νέο μισθολόγιο.

Επιπλέον, όπως δήλωσε και ο κ. Ρέππας, η εφεδρεία θα συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη σε όλη της διάρκειά της και δεν θα επηρεάζει αρνητικά το ύψος της σύνταξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: