Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Διευρύνεται το ρήγμα ΝΔ - Τρόικας


newpost.gr
Διευρύνεται το ρήγμα ΝΔ - Τρόικας
Επιβεβαιώθηκε –και με τη βούλα- η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και την τρόικα, μετά τη χθεσινή διμερή συνάντηση, η ατζέντα της οποίας περιείχε στο συνόλό της την οικονoμική πολιτική αλλά και το μείζον ζήτημα των ημερών, αυτό της εφεδρείας.


Σύμφωνα με την ...επίσημη διαρροή από την πλευρά της ΝΔ, οι επικεφαλής του τριμερούς ελεγκτικού κλιμακίου, ως προς την εργασιακή εφεδρεία «συμπλέουν με τν πρόταση της κυβέρνησης», τουλάχιστον όσον αφορά στο 2011, χωρίς ακόμη να έχουν κατασταλάξει στο τι μέλλει γενέσθαι για το 2012. Ο Α. Σαμαράς πάλι παρέμεινε αμετακίνητος στην «γαλάζια» πρόταση, υπερτονίζοντας τα δημοσιονομικά και κοινωνικά οφέλη της, παρουσιάζοντάς την με αναλυτικά και κοστολογημένα στοιχεία.

Ωστόσο, οι τροικανοί, τουλάχιστον όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας φαίνεται ότι είχαν περάσει το κατώφλι της Συγγρού αποφασισμένοι να αδιαφορήσουν για το μοντέλο που υποστηρίζει η ΝΔ. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε ελάχιστο χρόνο από τα περίπου 75 λεπτά διάρκειας της συνάντησης με τον περισσότερο χρόνο της συνάντησης να αφιερώνεται στο θέμα του προϋπολογισμού και της συνολικότερης οικονομικής πολιτικής.

Η κυριότερη διαπίστωση των στελεχών της ΝΔ, μετά τη συνάντηση, ήταν η κατάσταση σύγχυσης στην οποία έχει περιέλθει η Τρόικα. «Πέρσι υπήρχε ένα κακό σχέδιο. Φέτος δεν υπάρχει σχέδιο» περιγράφει με λίγες λέξεις το κεντρικό συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, μιλώντας στο Newpost.gr. Στο ίδιο μήκος κύματος και έτερος, στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος απεκόμισε την εντύπωση ότι όλα είναι στον αέρα.

«Δε φαίνεται να έχουν κάποιο ξεκάθαρο βηματισμό. Περισσότερο δείχνουν να είναι ακόμη στη λογική να τιμωρήσουν παρά να σώσουν την Ελλάδα. Στη δική μας πρόταση για την εφεδρεία, παρά την παρουσίαση της κοστολογημένα, το μόνο που είχαν να αντιτάξουν ήταν ότι τους φαίνεται πολύ γενναιόδωρη, ανεξάρτητα από το αν μεσομακροπρόθεσμα είναι πρισσότερο ωφέλιμη δημοσιονομικά. Δε φάνηκαν να είναι ικανοποιημένοι ούτε από την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά μάλλον τους ενδιαφέρει να κλείσουν το 2011».

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση των επιτελών του Α. Σαμαρά για τις προθέσεις των πιστωτών μας αναφορικά με το 2012. «Φαίνεται να θέλουν να χοντρύνουν τα πράγματα την επόμενη χρονιά» λέει στο Newpost.gr εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, δίνοντας όμως σημασία στην εικόνα προχειρότητας την οποία έδωσαν χθες οι τροικανοί. «Εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι» λέει, αφήνοντας υπόννοιες για αποφάσεις οι οποίες έχουν καθαρά πολιτική αφετηρία και μηδενικό τεχνοκρατικό σχεδιασμό.

Πάνος Ράσσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: