Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου αγόρασε το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Σε δημοπρασία του οίκου Christie's



Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η δημοπρασία του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, το οποίο τελικά κατακυρώθηκε σε άγνωστο μέχρι στιγμής πλειοδότη, έναντι 450.000 λιρών (544.000 ευρώ), με τιμή εκκίνησης τα 140.000 ευρώ.

Το Κύπελλο ήταν το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας, που πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία παρουσιάστηκαν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο οίκος Christie's είχε αναφέρει ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να βγάλει στο «σφυρί» το ασημένιο κύπελλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Read more...

Μείωση χρόνου εργασίας και ορίων συνταξιοδότησης προτείνει η Αλ.Παπαρήγα...



Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί κεντρικό ζήτημα για το ΚΚΕ, καταθέτει σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Μεταξύ άλλων, η... κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να υπάρξει πρόοδος πρέπει να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε έργα που θα οφελήσουν τόσο τη χώρα, όσο και το λαό, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή εργατικών κατοικιών και αντιπλημμυρικών έργων.
in.gr



Read more...

Το οικονομικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Το συγκεντρωτικό οικονομικό πρόγραμμα ανήρτησαν σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες


Read more...

Τον ξετίναξε...















...τον έκανε να σπαρταράει σαν το ψάρι στη βάρκα του ψαρά...

Μόνο, " σαν δε ντρέπεσαι!" δεν του 'πε.
"Πήγες με τον Καμμένο για να βγεις βουλευτής?" τον ρώτησε. Και ... εκείνος μασώντας τα λόγια του, απάντησε "ξέρετε κύριε Χατζηνικολάου ότι δεν είναι έτσι".
Μα ήταν απάντηση αυτή?
Γενικά ο Χατζηνικολάου τον έκανε κατά το κοινώς λεγόμενο με "τα κρεμμυδάκια" . Εκείνος σπαρταρούσε σαν το ψάρι στη βάρκα του ψαρά.
Καμιά απάντηση του δεν ήταν πειστική και κυρίως εκείνη που αφορουσε την - επαναλαμβανόμενη- ερώτηση του Χατζηνικολάου "γιατί ξαφνικά ενώ λέγατε όχι στο Καμμένο για λόγους ιδεολογικούς, πάτε τώρα μαζί του?".
Η απάντηση βεβαίως είναι γιατί έφαγε πόρτα από το ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι ο "αντάρτης", ο αριστερός ο Γιάννης κατάντησε να συμπορεύεται με τους ακροδεξιούς του Καμμένου...



Read more...

Ηλεκτρονικό φακέλωμα από ρεύμα, νερό, κάρτες και κινητά

Φτιάχνουν το φορολογικό προφίλ κάθε φορολογούμενου


Το καταναλωτικό «προφίλ» κάθε φορολογούμενου ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να διασταυρώνει τα δηλούμενα εισοδήματα και τις αντίστοιχες δαπάνες κάθε πολίτη.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης καθώς και όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει. Από τον έλεγχο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι δαπάνες για νοσοκομεία και θεραπευτήρια, που επίσης θα συλλέγονται και θα διασταυρώνονται.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ζητά από τις εταιρίες κινητής, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ κλπ να αποστείλουν μέχρι τις 20 Αυγούστου τα σχετικά στοιχεία με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το σύστημα ηλεκτρονικής «σάρωσης» των πάγιων δαπανών εκατομμυρίων ελλήνων φορολογουμένων θα πρέπει να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του 2012 και στόχο έχει να εντοπιστούν φορολογούμενοι που θα δηλώσουν στη φορολογική που, ενώ έχουν πολύ υψηλές δαπάνες, δηλώνουν χαμηλό εισόδημα.

Ποιοι θα στείλουν στοιχεία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Τι στοιχεία θα συλλέγονται

Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.


Αναφορικά με τα δάνεια προς πελάτες / κατοίκους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία χρηματοδοτικού ιδρύματος,

β) ΑΦΜ του δανειολήπτη.

γ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ.

δ) Το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό δάνειο).

ε) Ημερομηνία χορήγησης του δανείου,

στ) νόμισμα τήρησης του δανείου,

ζ) υπόλοιπο δανείου στην αρχή της περιόδου του έτους αναφοράς,

η) Υπόλοιπο δανείου στο τέλος της περιόδου του έτους αναφοράς,

θ) Σύνολο χρεώσεων που επιβαρύνουν το υπόλοιπο του δανείου κατά το έτος αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τόκων,

ι) Σύνολο πιστώσεων που μειώνουν το υπόλοιπο του δανείου κατά το έτος αναφοράς,

ια) Ένδειξη αν έχει δοθεί επιδότηση του δανείου.

ιβ) Ένδειξη δανείου α΄ κατοικίας

Αναφορικά με τα υπόλοιπα των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών,

β) Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,

γ) Αριθμός λογαριασμού,

δ) Υπόλοιπο λογαριασμού,

ε) Κωδικός νομίσματος,

στ) Ημερομηνία αναφοράς.

Επίσης διαβιβάζονται:

α) Ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ενδεικτικά αναφέρονται: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λ.π.),

β) Κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ενδεικτικά αναφέρονται: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα κ.λ.π.),

γ) Ύπαρξη θυρίδων,

δ) Αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Εξάλλου, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών κατάσταση με τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ΑΦΜ ιατρού που εκτέλεσε την πράξη,

β) ένδειξη έμμισθου ή συνεργαζόμενου ιατρού,

γ) ημερομηνία εκτελεσθείσης πράξης,

δ) κωδικό ιατρικής πράξης.

Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ υπόχρεου,

β) Αριθμός συμβολαίου,

γ) Ποσό ασφαλίστρων που κατέβαλε ο υπόχρεος,

δ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης.


Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου,

β) Ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού,

γ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης,

δ) ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου.

Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία για το τηλεπικοινωνιακό κόστος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ή σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτή γίνεται μέσω συμβολαίου, είτε μέσω κάρτας. Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ υπόχρεου συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),

β) Ποσό ετήσιου τηλεπικοινωνιακού κόστους (καθαρή αξία λογαριασμού),

γ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) Αριθμός Παροχής,

β) ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ)),

γ) Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),

δ) Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),

ε) Περίοδος αναφοράς.

Οι εταιρείες ύδρευσης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) Αριθμός Παροχής,

β) ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),

γ) Κατανάλωση νερού σε κυβικά μέτρα (m³),

δ) Κόστος νερού (καθαρή αξία λογαριασμού),

ε) Περίοδος αναφοράς।
protothema.gr

Read more...

Είχαμε συμφωνήσει με τον Αλ.Τσίπρα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε λέει ο Γ.Δημαράς

Διευκρινίσεις για τη συνεργασία με Καμμένο


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα:
«Είχαμε συμφωνήσει με τον Αλ.Τσίπρα αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο επικεφαλής του «Αρματος Πολιτών» Γιάννης Δημαράς, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να συνεργαστεί με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Δημαράς υποστήριξε ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία στις εκλογές, πριν ακόμη ιδρυθούν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αλλά οι συνεννοήσεις δεν προχώρησαν αφού υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε συζητήσει 14 αρχές με όλους, εκτός του ΚΚΕ, και παρά τις συνεννοήσεις δεν υπήρξε συμφωνία. Συνεχίσαμε την προσπάθεια για την ενότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων» είπε ο κ. Δημαράς απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι η συμφωνία του με τον κ. Καμμένο έγινε μόνο για να εξασφαλίσει έδρα στη βουλή.

Ο κ. Δημαράς υποβάθμισε τις αντιδράσεις, που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του για τη συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι στα ψηφοδέλτια των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» θα υπάρχουν 40 μέλη από το «Άρμα Πολιτών» και πως οι μόνοι που διαφώνησαν «ήταν δυο-τρία άτομα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σαχινίδης: Κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί για μισθούς και συντάξεις


Τα νέα μέτρα θα είναι η μεγάλη απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επεσήμανε πως αυτή την ώρα προέχει να μειωθεί το Ελλειμμα.

Αναφερόμενος στους μισθούς και τις συντάξεις, ο κ. Σαχινίδης σημείωσε πως «κανένας δεν μπορεί να δώσει καμία δέσμευση, όχι γιατί δεν υπάρχει διάθεση να δοθεί μία τέτοια δέσμευση, αλλά γιατί πραγματικά εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε και πρέπει να επιμείνουμε είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

«Αν η χώρα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, τότε “ναι”, η χώρα δεν έχει καμία υποχρέωση να προχωρήσει σε άλλες περικοπές που θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση τους μισθωτούς», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών που πληρώνουν πολλά χρήματα για δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, αλλά δεν έχει ικανοποιημένους πολίτες, λέγοντας πως θα πρέπει να επαναξιολογηθούν δομές και υπηρεσίες, καθώς «ορισμένες δεν έπρεπε να υπάρχουν».

iefimerida


Read more...

Η παρουσία των Μπασιάκου, Δούκα και Τσιτουρίδη μήνυμα της ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου!



Η παρουσία των Μπασιάκου, Δούκα και Τσιτουρίδη μήνυμα της ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου!
Η παρουσία στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας των κ.κ Μπασιάκου, Τσιτουρίδη και Δούκα καταδεικνύουν την εικόνα που έχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο νομικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάκης Μπαλτάκος, είχε εξʼ αρχής τοποθετηθεί για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι «σκάνδαλο δεν υπάρχει αφού το δημόσιο έδωσε στο δημόσιο!».

Φυσικά ο κ. Μπαλτάκος γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση και έχει σχηματοποιήσει με ακριβή επιχειρηματολογία κάθε λεπτομέρεια της πολύκροτης ιστορίας της Μονής Βατοπεδίου.

Κατά συνέπεια ο κ. Σαμαράς με την κίνηση του αυτή απελευθερώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κόμματός του και ουσιαστικά τοποθετεί στην πραγματική της βάση την υπόθεση Βατοπεδίου η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση της Κυβέρνησης Καραμανλή. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο κ. Καραμανλής εξέφρασε- μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες σήμερα το πρωί- την ικανοποίηση του για την παρουσία των τριών πρώην Υπουργών στα ψηφοδέλτια.

Στο μεταξύ όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες και πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν σχηματίσει άποψη για το θέμα και στις κατʼ ιδίας συζητήσεις τους τολμούν να παραδεχτούν ότι «επρόκειτο για ένα φιάσκο σε ότι τουλάχιστον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα».


Άρτεμις Παραδείσου
http://newpost.gr

Read more...

Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία σε τρεις άξονες προτείνει το ΠΑΣΟΚ

«Για να πέσει χρήμα στην αγορά»


«Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι παρεμβάσεις για να πέσει χρήμα στην αγορά» λέει ο Ευ.Βενιζέλος
«Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι παρεμβάσεις για να πέσει χρήμα στην αγορά» λέει ο Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παρεμβάσεις για «άνοιγμα της τραπεζικής στρόφιγγας» με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης, ενοποίηση των διαθέσιμων προγραμμάτων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κράτους (με εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την αγορά και αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ) και αποδέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ,.Βενιζέλος.

«Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, τονίζεται πως πρώτη από τις παρέμβασης είναι αυτή καθαυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με προγραμματικές δεσμεύσεις των τραπεζών έναντι του Δημοσίου για τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά -πέραν των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα.

Επιπλέον, στόχος είναι η επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -με τον Ευ.Βενιζέλο να αναφέρει την εκτίμηση πως μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ: «Το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες είναι κάτι, που πρέπει να το υιοθετήσουμε ως πατριωτικό καθήκον» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου δεσμεύεται να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τα όρια χρηματοδότησης -τα πλαφόν- για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης. Αυτό πρέπει να συνδεθεί με αλλαγή των κανόνων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ώστε να γίνουν «δίκαιοι, λογικοί και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας» όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το δεύτερο άξονα, των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών εργαλείων, προτείνεται ενοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. «Διευρύνεται το φάσμα της στήριξης, υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις παλιές και καινούριες και αλλάζει ο σκοπός» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.

Ως τρίτο κανάλι ρευστότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε το ίδιο το κράτος. Το κράτος «πρέπει να εξοφλήσει αμέσως τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά, προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε, υπολογίζοντάς τις σε 6,3 δισ. ευρώ. «Διεκδικούμε από τους εταίρους μας την ταχεία την άμεση εκταμίευση των ποσών αυτών, την εμπροσθοβαρή καταβολή των σχετικών ποσών τα οποία υπάρχουν μέσα στα 130 δισ. της νέας δανειακής σύμβασης» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται αυτοματοποιημένος μηχανισμός επιστροφής του ΦΠΑ, και μάλιστα «απροσωπόληπτα, χωρίς καμία διαμεσολάβηση, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας».

Ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως με βάση το πρόγραμμα μειώνεται ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια. «Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες δανείζουν το κράτος και έτσι δεσμεύονται από τα κεφάλαια των τραπεζών 10 δισ. ευρώ. Αυτά τα 10 δισ. σταδιακά, 2 δισ. ανά τρίμηνο, αποδεσμεύονται και πέφτουν στην αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας πως «έχουμε λοιπόν 10 δισ. διαθέσιμα μόνον από την αλλαγή του συστήματος στα έντοκα γραμμάτια».

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ως εξαιρετικά κρίσιμη την αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, «μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία», που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρη Καστανίδη στο NEWPOST.GR στον Βαγγέλη Βιτζηλαίο

1.Τι έχετε να πείτε στον ψηφοφόρο που διστάζει να ψηφίσει το κόμμα σας λόγω της παρουσίας εσάς και της κυρίας Κατσέλη στην κυβέρνηση Παπανδρέου που οδήγησε την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης;

Θέλουμε να θυμούνται οι πολίτες την παρουσία μας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, γιατί όποια πνοή κοινωνικά δίκαιης πολιτικής δόθηκε, οφείλεται στα σημερινά στελέχη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Θυμίζω, ότι σήμερα πολλά νοικοκυριά ευεργετούνται από τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θυμίζω, επίσης, ότι όποιες διατάξεις εφαρμόζονται σήμερα για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες αξιωματούχων ή διατάξεις για περιοριστικούς όρους σε επίορκους υπουργούς και κατάσχεση της περιουσίας τους, οφείλονται σε νόμους που εισηγήθηκα εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης. Εξάλλου, από πολύ νωρίς προειδοποιήσαμε ότι η ασκούμενη πολιτική στο πλαίσιο του μνημονίου θα οδηγούσε τη χώρα στο αδιέξοδο και την ύφεση. Υπήρχε μια διαρκής σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπανδρέου μεταξύ των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων και του κοινωνικού ρεύματος που υποστήριζε τη δίκαιη κατανομή βαρών. Η σύγκρουση αυτή ξέσπασε φανερά και οριστικά μετά τον περασμένο Οκτώβριο. Αρνηθήκαμε το δεύτερο μνημόνιο, διαγραφήκαμε και διαμορφώσαμε, έτσι, με τη σύμπραξη πολλών πολιτών την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

2.Έχετε αναφέρει ότι στόχος σας είναι οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός συνασπισμού εξουσίας, απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου;

Αναφερόμαστε σε ένα παραδοσιακό συνασπισμό εξουσίας, που θα ασκήσει πολιτική στο όνομα των ιδεών της Κεντροαριστεράς.

3. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για την Κοινωνική Συμφωνία;

Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη των πολιτών, θέλουμε να αναδειχθούμε κρίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη. Έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Όσο πιο δυνατή βγει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ από τις εθνικές εκλογές, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να βαδίσουμε προς την ορθή κατεύθυνση, έξω από την κρίση, με δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

4. Εάν προκύψει άνοδος αντιμνημονιακών δυνάμεων στις εκλογές, πιστεύετε ότι θα κινδύνευε η χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα;

Το ακριβώς αντίθετο. Η πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων που προτείνει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα του μνημονίου, χωρίς να μπορούν οι δανειστές μας να βρουν επιχειρήματα εις βάρος της χώρας μας. Να δώσω ένα παράδειγμα ισοδύναμου μέτρου. Οι δανειστές απαίτησαν να μειωθεί ο κατώτατος βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη, 2,5 δις ευρώ αφαιρέθηκαν από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και από την αγορά. Λάθος τεράστιο! Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο στις τράπεζες, την ώρα που ισοπεδώνεται το εισόδημα πολλών Ελλήνων, και τα έσοδα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυτών θα τα διαθέσει για τη στήριξη των επιχειρήσεων (π.χ. πληρωμές εισφορών), χωρίς μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Να, το ισοδύναμο μέτρο. Αυτές τις πολιτικές χρειαζόμαστε για την έξοδο από την κρίση.

5. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει εκ νέου προοδευτική δύναμη;

Το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του και ένα μέρος του αποστεωμένου μηχανισμού του, έχει ήδη μεταβληθεί σε συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο κόμμα. Με τις πολιτικές που ασκεί δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί προοδευτικές και δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις.

6. Η Ελλάδα μπορεί εν μέσω σκληρής λιτότητας να πάρει ξανά τον αναπτυξιακό δρόμο;

Βεβαίως ναι. Αρκεί να γίνει αντιυφεσιακή η πολιτική, να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι και να διαπραγματευθούμε, σε συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.

7. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε άλλη επιλογή την άνοιξη του 2010;

Την άνοιξη του 2010 δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Η Ελλάδα είχε έλλειμμα 35 δις ευρώ, ήταν ήδη αποκλεισμένη από τις αγορές και, αν εκείνη την ώρα λέγαμε όχι στον ιδρυόμενο για πρώτη φορά μηχανισμό στήριξης, δεν θα υπήρχε κανείς να τη δανείσει. Θα ήταν, συνεπώς, άμεση η κατάρρευση της χώρας.

8. Πολύς λόγος γίνεται για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός νέου;

Συντελούνται ήδη σεισμικές μεταβολές στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Οι εκλογές της 6ης Μαϊου θα αναδείξουν ένα νέο πλαίσιο στις αντιπροσωπευτικές σχέσεις.


Read more...

Σκανδαλίδης: Δεν μπαίνω σε κυβέρνηση Σαμαρά!

Δεν απέκλεισε παραμονή του Λ.Παπαδήμου στην πρωθυπουργία


"Εγώ σε κυβέρνηση με Σαμαρά δεν μπαίνω", ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς "με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του δεν αποτελεί εγγύηση για τη διακυβέρνηση του τόπου". Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης απορρίπτει την προοπτική συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

"Αν είναι να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας καλό θα είναι να γίνει με προγραμματική συμφωνία και με ένα αξιόπιστο πρόσωπο, κατά προτίμηση πολιτικό", πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης στην ίδια συνέντευξη, χωρίς πάντως να αποκλείσει και την περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου.

Κληθείς να σχολιάσει αν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιοι βουλευτές οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί κανείς να τους απαγορεύσει" να διεκδικήσουν πάλι μια βουλευτική έδρα. "Αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήμουν υποψήφιος", ξεκαθάρισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας πρέπει να τιμωρηθεί αν αποδειχθεί ότι τα πήρε και πρόσθεσε ότι είναι ξεχωριστό πράγμα η συλλογική ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και άλλο η προσωπική ευθύνη των μεσαζόντων που πλουτίζουν σε βάρος της χώρας.
protothema.gr

Read more...

Πάγκαλος: Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Άκη- Δικαιώνομαι για το «μαζί τα φάγαμε»

Πάγκαλος: Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Άκη- Δικαιώνομαι για το «μαζί τα φάγαμε»
«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός ή συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου» ανέφερε σήμερα το πρωί ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να σχολιάσει τον πρώην υπουργό, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι είχαν πράγματι μια κοινή πορεία με τον κ. Τσοχατζόπουλο και παραδέχθηκε ότι έχει και ο ίδιος την ευθύνη που του αναλογεί.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τους TOR-M1, επισήμανε ότι ήταν απόλυτα απαραίτητο να γίνει αυτό το πρόγραμμα εκείνη την εποχή, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, με την Άγκυρα να απειλεί με στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο, η οποία εκείνη την εποχή δεν ήταν στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε δικαιωμένος από την φράση του «μαζί τα φάγαμε» και υποστήριξε: «Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει ανεύθυνος πολίτης. Εγώ μίλησα για ρουσφέτια, φοροδιαφυγή και για πολλά άλλα που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα».

«Δεν είναι λύση το να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με αγανάκτηση», είπε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι πρόκειται σύντομα να εκδώσει ένα βιβλίο στο οποίο θα αναλύει την έννοια της συνευθύνης.


Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι η νέα Βουλή δεν πρόκειται να κρατήσει πάνω από δύο χρόνια, σημείωσε ότι το κόμμα του κ. Κουβέλη θα μπορούσε να είναι η μόνη τρίτη δύναμη συνεργασίας, ενώ αναρωτήθηκε εάν οι επαναληπτικές εκλογές θα ξαναδώσουν κάτι άλλο, εκτός από το να «χάνουμε πολύτιμο χρόνο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Read more...

Ποιοι θα πληρώσουν τον «υπερφόρο» 1 δισ. ευρώ για τις μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού

Ποιοι θα πληρώσουν τον «υπερφόρο» 1 δισ. ευρώ για τις μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού
Ήταν το τέλος του 2009 με υπουργό Εργασίας τον Ανδρέα Λοβέρδο και υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όταν για πρώτη ερχόταν στην επιφάνεια το σενάριο για επιβολή ενός «υπερφόρου» με στόχο τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Περίπου τρία χρόνια μετά, και σε εξαιρετικά δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες για τον τόπο, το σενάριο φαίνεται να «ξαναζεσταίνεται». Ο λόγος;

Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο με την τρόικα και πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα προκληθεί μια τρύπα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι, επομένως, θέμα πολιτικής απόφασης της επόμενης κυβέρνησης. Τι μπορεί να γίνει…
  • Θα μειωθούν για μια ακόμη φορά οι συντάξεις; Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, και για να συγκεντρωθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η νέα κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ αλλά αναγκαστικά θα κατέβει και σε (πολύ) χαμηλότερα επίπεδα.
  • Θα επιβληθεί ένα ισοδύναμο φορολογικό μέτρο προκειμένου το βάρος της χρηματοδότησης της ασφαλιστικού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να πέσει στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων. Για να μαζευτεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους φόρους θα πρέπει –για παράδειγμα- να αυξηθεί κατά 50% το χαράτσι της ΔΕΗ. Θα αντέξει η επόμενη κυβέρνηση να επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο;

Όταν πρωτοακούστηκε το ζήτημα του φόρου-πόρου, οι συνθήκες στη χώρα ήταν τελείως διαφορετικές. Ο ΦΠΑ ήταν στο 19%, τα τρόφιμα βαρύνονταν με συντελεστή 9%, δεν είχαμε την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης ούτε έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές σε ποτά και τσιγάρα. Στα ακίνητα δεν επιβαλλόταν το χαράτσι της ΔΕΗ και η φορολογική κλίμακα προέβλεπε αφορολόγητο 12.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ.

Εγείρεται λοιπόν ένα ζήτημα: Από πού θα αντληθούν τα φορολογικά έσοδα.

Η επιβολή φόρου-πόρου για το ασφαλιστικό αποτελεί μεταφορά μιας ιδέας η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί στη Γαλλία. Εκεί, δημιουργήθηκε ένα …κοκτέιλ παρεμβάσεων στο φορολογικό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κοινωνική ασφάλιση και το μέτρο απέδωσε.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Το θέμα θα ξανανοίξει μέσα στο καλοκαίρι καθώς το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το να ισχύσουν όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια λύση αυξήσεων κάποιων φόρων με ταυτόχρονη ήπια μείωση των συντάξεων και των παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένα είναι σίγουρο: η επόμενη ημέρα, θα φέρει μειωμένο κόστος για τις επιχειρήσεις.


Αρίστος Οικονομίδης
moneypost.gr

Read more...

Αγωνία για την Αγροτική και το Ταχ. Ταμιευτήριο

Πυρετός διαβουλεύσεων για ειδική ρύθμιση



Αποφάσεις που θα ξεμπλοκάρουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καλείται να πάρει το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να προλάβουν οι τράπεζες να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς μέχρι την Παρασκευή που λήγει η σχετική προθεσμία. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να δοθεί παράταση, με αποτέλεσμα να συντηρείται μια σοβαρή εκκρεμότητα και να υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής.

Κατά πληροφορίες σήμερα Τετάρτη ή αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει δύο ακόμη αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με τη λήψη αυτών των αποφάσεων θα μειωθούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες -και κατά συνέπεια δεν θα προστεθούν στο χρέος- κατά 12 με 13 δισ. ευρώ. Με τις δυο αυτές αποφάσεις, που θα λάβουν την ισχύ πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ανοίγει ο δρόμος για να δημοσιεύσουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς του 2011.

Ταυτόχρονα μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να πιστωθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα ομόλογα αξίας 25 δισ. που αποτελούν την πρώτη δόση των κεφαλαίων που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Με τις επικείμενες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα καθορισθεί αφενός το σύνολο των εκκρεμών θεμάτων για την ανακεφαλαιοποίηση και αφετέρου θα υιοθετηθεί η ρύθμιση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η δυνατότητα δηλαδή των τραπεζών να συμψηφίζουν τις ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων με τους φόρους των κερδών των επομένων ετών. Σε περίπτωση που δεν προωθηθούν οι παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να δοθεί νέα αναβολή στη δημοσίευση των ισολογισμών των τραπεζών.

Μετά το κούρεμα οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και συνεπώς αν δημοσιεύσουν ισολογισμούς χωρίς να έχει προβλεφθεί η διαδικασία για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα πρέπει να το επισημάνουν οι ορκωτοί ελεγκτές, ενδεχόμενο που θα έχει μια σειρά επιπτώσεων από τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους στο ΧΑ μέχρι εποπτικά ζητήματα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα υπάρχει αγωνία σε σχέση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για κρατικές τράπεζες οι οποίες βάσει του μνημονίου δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, ταυτόχρονα, το Δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να τις ενισχύσει. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τις δύο αυτές κρατικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαβεβαιώσει ότι όποια λύση και αν αποφασιστεί θα γίνει με ομαλό τρόπο χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και κατά επέκταση στους πελάτες και καταθέτες των παραπάνω τραπεζών
protothema.gr
Read more...

Καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού στα κράτη-μέλη της ΕΕ εισηγείται η Κομισιόν

Το «Σύμφωνο για την Απασχόληση»


Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για θπέματα Απασχόλησης Λέζλο Άντορ
Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για θπέματα Απασχόλησης Λέζλο Άντορ (Φωτογραφία: AΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την πρόβλεψη ενός ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο οποίος θα είναι διαφοροποιημένος τόσο σε εθνικό όσο και κοινοτικό επίπεδο, καθώς επίσης και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων σε τομείς έντασης εργασίας, αναμένεται να εισηγηθεί την Τετάρτη η Κομισιόν στο πλαίσιο του «Συμφώνου για την Απασχόληση».

Το πακέτο μέτρων θα παρουσιάσει ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ.

Όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική, η διαμόρφωση της πολιτικής απασχόλησης αποτελεί υπόθεση του κάθε κράτους-μέλους, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί στην Κομισιόν από αρκετές χώρες και κυρίως τη Γερμανία, η οποία διαχρονικά αρνείται την εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας στην ΕΕ.

Στο προσχέδιο της πρότασης επισημαίνεται ότι ο καθορισμός ελάχιστου μισθού σε ανάλογα επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου της σημαντικής αύξησης της φτώχειας και μεταξύ των εργαζομένων και να «φρενάρει» την εναρμόνιση προς τα κάτω των μισθών στην Ευρώπη

Η εισήγηση της Επιτροπής για τον ελάχιστο μισθό καλύπτει τόσο το κοινοτικό σκέλος όσο και το εθνικό.

Σε κοινοτικό επίπεδο προτείνει ο ελάχιστος μισθός να είναι προσαρμοσμένος στο βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας.

Σε εθνικό επίπεδο εισηγείται τη γενίκευση του μέτρου που εφαρμόζεται σήμερα σε ορισμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο ελάχιστος μισθός καθορίζεται ανά κλάδο με βάση την κατάστασή του και τις προοπτικές που παρουσιάζει, δηλαδή προτείνει να μην υπάρχει ενιαίος ελάχιστος μισθός, αλλά διαφοροποιημένος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ορίζοντας εξόδου για την Ελλάδα από την κρίση


Στη δίνη της ύφεσης κινδυνεύει να παραμείνει η Ευρωζώνη και η Ελλάδα, εφόσον ανοίξει νέος κύκλος στη κρίση χρέους, με επίκεντρο την Ισπανία και την Ιταλία, επισημαίνει το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για τη παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που προκαλεί ρίγη είναι η επισήμανση ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο αλλά απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Ειδικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, μαζί με τη Πορτογαλία που βρίσκεται επίσης σε πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και τις Ισπανία- Ιταλία που δέχονται πιέσεις από τις αγορές, θα έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναζήτηση του δρόμου της επιστροφής στην ανάπτυξη. Για το 2012 το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,7%, ενώ για το 2013 περιμένει μηδενική ανάπτυξη, αλλά αυτό που προκαλεί δέος είναι η πρόβλεψη για ανεργία 19,4% τόσο για φέτος όσο και για το 2013, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η πραγματική ανεργία θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας το 1.200.000.

Αυτό που δημιουργεί αίσθηση είναι ότι το ΔΝΤ με την επιχειρηματολογία του, στην πραγματικότητα αντιστρατεύεται τα κόμματα που ετοιμάζονται να ζητήσουν τη ψήφο των πολιτών στις 6 Μαΐου με «σημαία» το ότι η πολιτική λιτότητας είναι μονόδρομος για την έξοδο από τη κρίση.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Ταμείου; Οτι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για το πολιτικό σύστημα συνολικά στην Ευρωζώνη είναι να βρει τη χρυσή τομή, το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά παράλληλα δεν θα βάζει εμπόδια στην ανάκαμψη, επισημαίνοντας συν τοις άλλοις ότι μπορεί η δημοσιονομική πειθαρχία να είναι αναγκαία στις χώρες με υψηλά ελλείμματα και Χρέος αλλά η εφαρμογή της ασκεί υφεσιακές πιέσεις βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που η ελληνική οικονομία αναζητά εναγωνίως «οξυγόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης αφαιρεί περίπου 1% από την ανάπτυξη συνολικά, ενώ άλλο 1% αφαιρείται από την απομόχλευση των τραπεζών, η οποία είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με τη κρίση Χρέους αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που στοιχειώνει, πλέον, το οικονομικό κλίμα από το Βορά έως το Νότο κι από την Ανατολή έως τη Δύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

iefimerida

http://papaioannou


Read more...

Ιδού πώς συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο Siemens...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, βουλευτή Αχαΐας της Κοινωνικής Συμφωνίας

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, τελικά έκλεισε με έναν συμβιβασμό, επωφελή για τη Siemens και ζημιογόνο για το ελληνικό Δημόσιο, από πλευράς, δε, Δικαιοσύνης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση.
Η έρευνα από τη Βουλή για το σκάνδαλο της Siemens άρχισε τον Φεβρουάριο του 2010 με την ομόφωνη απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τελείωσε τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2011, παραδίδοντας ένα πολυσέλιδο πόρισμα.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, «μαύρο» χρήμα...
διοχετεύτηκε (από το 1990 και τουλάχιστον μέχρι το 2008) σε ανώτατους αξιωματούχους, πολιτικούς, κόμματα κ.λπ. Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens είχαν σχηματίσει εγκληματική οργάνωση και προέβαιναν σε παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύναψη συμβάσεων. Το ύψος, μάλιστα, των καταβαλλόμενων ποσών υπολογίζονταν στο 2% κάθε σύμβασης για τα πολιτικά πρόσωπα και στο 8% της σύμβασης για τους αξιωματούχους! Όπως προέκυψε μάλιστα από τις αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων, για όλες τις συμβάσεις που σύναψε το ελληνικό Δημόσιο με τη Siemens κατέβαλε για καθεμία 10% επιπλέον της αξίας της.
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής συζητήθηκε στη Βουλή στις 13-5-2011 και η πρώτη ψηφοφορία διεξήχθη στις 21-7-2011, για ν' αποφασιστεί η ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο της νομικής αξιολόγησης της βασιμότητας της πρότασης άσκησης δίωξης στην υπόθεση της Siemens. Η δεύτερη ψηφοφορία ακολούθησε έναν μήνα μετά, στις 25-8-2011, για να αποφασιστεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.
Δυστυχώς, και στις δύο ψηφοφορίες τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, γεγονός που έπληξε τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος τη στιγμή που πάσχιζε να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του.
Και τις δύο φορές ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη Βουλή επιχειρώντας τη συγκάλυψη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν αρνητικά, αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά την αριθμητική υπεροχή που διέθετε, δεν διαμορφώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων. Έτσι, η διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens έπαψε να απασχολεί τη Βουλή.
Είναι απορίας άξιον, βέβαια, πώς, ενώ όλοι ζητούσαν την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, τελικά αρνήθηκαν θετική ψήφο!
Στη συνεδρίαση της Βουλής στις 25-8-2011 είχα τονίσει ότι «γνώμονάς μας οφείλει να είναι το περί δικαίου αίσθημα, που επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση αδικημάτων που διαπράττονται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος από εκείνους που ο λαός έχει εκλέξει. Είναι η μεγάλη στιγμή που θα αποδείξουμε ως βουλευτές ότι πρέπει και μπορούμε ν' ανταποκριθούμε στο πάγκοινο αίτημα για διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής σε όλους τους τομείς».
Τελικά, όχι μόνο αποφασίστηκε η συγκάλυψη ενός τέτοιων διαστάσεων σκανδάλου και η κάλυψη των ενόχων, αλλά η πλειοψηφία της Βουλής (με θετική ψήφο 164 βουλευτών) προχώρησε προ ολίγων ημερών σε επονείδιστο συμβιβασμό με τη Siemens. Η Ελλάδα λαμβάνοντας ένα ελάχιστο αντάλλαγμα, στερήθηκε μιας δίκαιης απαίτησης και το μεγαλύτερο σκάνδαλο μπήκε στις καλένδες!
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης δηλώνει ότι παραδίδοντας το υπουργείο είχε εκδώσει απόφαση για επιβολή προστίμου άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Παραιτούμενοι, λοιπόν, από κάθε χρηματική απαίτηση, το μόνο που απέμεινε είναι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και εδώ όμως, παρόλο που η ποινική έρευνα έχει αρχίσει ήδη εδώ και επτά χρόνια, όχι απλώς δεν έχει εκδοθεί απόφαση, αλλά, όπως διαφαίνεται, θα καθυστερήσει πολλά χρόνια ακόμη, δεδομένου ότι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση.
Όσον αφορά, δε, την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, θέλω να τονίσω ότι η διαφθορά δεν πατάσσεται με «συμβιβασμό», διότι είναι θέμα πρωτίστως δικαιοσύνης.


Read more...

Να πέσουν 15% οι μισθοί στην Ελλάδα ζητά η Κομισιόν

Τι περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα



«Τη μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-2014» θα ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για τη χώρα μας που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα την Τετάρτη από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που φέρεται να έχει στη διάθεσή της έγγραφο της σχετικής έκθεσης, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει «επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φέρει το χρέος στο βιώσιμο στόχο του 117% του ΑΕΠ το 2020»!

Και σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια αν εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε», όπως τουλάχιστον αναμένεται να ανακοινώσει, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κύριος Μπαρόζο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι ιθύνοντες της Κομισιόν θεωρούν πως το ισχύον σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να προσφέρει επαρκή στήριξη στη χώρα και να την βοηθήσει να διαχειριστεί την κρίση χρέους.
Όσον αφορά στην πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, η Κομισιόν τονίζει ότι είναι «απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει Τονίζει δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα «χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012».

Από την έκθεση προκύπτει πως οι Ευρωπαίοι ταγοί ανησυχούν για μια πιθανή «εκτροπή», αναλόγως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών της 6ης Μαΐου, εξ’ ου και η αναφορά που αναμένεται να κάνει ο κύριος Μπαρόζο ενώπιων των Ευρωβουλευτών, όταν και αναμένεται να καλέσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί.

Στην έκθεση αναφέρεται μάλιστα πως «αν οι Έλληνες πολίτες και οι θεσμοί ενστερνιστούν τις προαπαιτούμενες πράξεις που αναγνώρισε σήμερα η Επιτροπή, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των πολιτών της».

Η έκθεση για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει και μια λεπτομερή ανάλυση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ενώ, σύμφωνα με την WSJ, ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να ανακοινώσει στους Ευρωβουλευτές ότι οι «άνθρωποι στην Ελλάδα δεν είναι μόνοι στις προσπάθειες που καταβάλουν να επιστρέψουν τη χώρα στην ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι το σύνολο των πόρων που θα κατευθυνθούν προς την χώρα μας, αγγίζουν τα 380 δισ. ευρώ ενώ σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. Κι αυτά ακριβώς τα αδιάθετα κεφάλαια μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κατασκευαστικά έργα, τουρισμό και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Η εικόνα πάντως που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσω της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία δείχνει να είναι αισθητά πιο … θετική από αυτήν που σκιαγράφησε νωρίτερα το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα το Ταμείο προβλέπει μηδενική ανάπτυξη το 2013 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς από το 2014. (Διαβάστε εδώ)

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε।Ε. που ανακάμπτουν, οι δύο χώρες που είναι σε καθεστώς μνημονίου -η Ελλάδα και η Πορτογαλία- βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην ύφεση…
protothema.gr
Read more...

Διαχειριστής της περιουσίας μας ήταν ο Άκης, λέει η σύζυγός του

Τι αποκαλύπτει η δικογραφία


Το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στον σύζυγο της Άκη Τσοχατζοπουλο αποδίδει η Βίκυ Σταμάτη όλες τις οικονομικές συναλλαγές της οικογένειας στην ανωμοτί κατάθεση της ενώπιον των εισαγγελέων τον Ιούλιο 2011.

Για το νεοκλασσικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τον τρόπο, που το απέκτησε αναφέρει, σύμφωνα με Το Βήμα:

«Με το υπ' αριθμ. 15867 του 2010 συμβόλαιο αγοαρπωλησίας της συμβολαιογράφου Πειραιώς Μ. Κολοβού απέκτησα το λεπτομερώς στο ανωτέρω συμβόλαιο ανεφερόμενο ακίνητο επί της οδού Αρεοπαγίτου αντί του τιμήματος 1.100.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από το ανωτέρω συμβόλαιο, χρηματικό ποσό 450.000 ευρώ είχε ήδη καταβληθεί στην πωλήτρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια της τελυταίας τριετίας, ενώ το υπόλοι οφειλόμενο ποσό των 650.000 ευρώ επρόκειτο να εκταμιευτεί κατόπιν δανειοδοτήσεως από την τράπεζα Eurobank.

» Σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα ή περιουσιακή διαχείριση που αφορούσε την οικογένεια που δημιούργησα με τον Απ. Τσοχατζόπουλο (ανεξαρτήτως του χρόνου συνάψεως γάμου) συμπερολαμβανομένης και της αγοραπωλησίας ουδεμία συμμετοχή είχα. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε είδους ενέργεια που σχετιζόταν με το συγεκριμένο ακίνητο (εύρεση ακινήτου, αρχική μίσθωση, επισκευές συμφωνίες κ.λ.π.) είχε αναληφθεί από τον σύζυγο μου.

» Για την αγορά του ακινήτου ελήφθη δάνειο διάρκειας 300 μηνών ύψους 850.000 ευρώ και προς εξασφάλιση της απαιτήσεως ενεγράφη υποθήκη.... Ο λόγος, που αγοράσθηκε στο όνομά μου και με εγγυητή τον σύζυγο μου, ήταν ο χρόνος αποπληρωμής, δηλαδή η 25ετία... Ως προς την ύπαρξη οποιωνδήποτε τραπεζικών καταθέσεων ή άλλων προϊόντων που ενδέχεται να υπήρξαν κατά το παρελθόν στο όνομά μου την διαχείριση είχε αναλάβει ο σύζυγος μου».

Όπως καταλήγει η κ. Σταμάτη «η αγορά του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου σε σχέση με τα εισοδήματα του συζύγου μου ήταν απολύτως δικαιολογημένη, ώστε να μην είναι δυνατή η δημιουργία οποιασδήποτε απορίας τόσο σε εμάς ή σε τρίτο πρόσωπο για την δυνατότητα αγοράς του ακινήτου...».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποβάλει από το σώμα του τον Άκη, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

«Αν ξέραμε το 2005...»


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποβάλει από το σώμα του τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον έχει διαγράψει από τις τάξεις του, δήλωσε την Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη που είχε στην Ιπποκράτους με τους υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος στις πέντε περιφέρειες της Αττικής.

Η προσωπική ποινική ευθύνη, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι άλλο ζήτημα από την ευθύνη που έχουν κόμματα και κυβερνήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αν ξέραμε το 2005 στην Εξεταστική τα στοιχεία που βγήκαν στη συνέχεια, η στάση των κομμάτων θα ήταν διαφορετική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα στοιχεία βγήκαν από την Εξεταστική για τα υποβρύχια και μέσω του σκανδάλου του Βατοπαιδίου, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε, ούτε να συγκαλύψουμε τίποτα.

«Στόχος η πρώτη θέση»

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη στις εκλογές, η κατάκτηση της πρώτης θέσης. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα, ο τόπος κινδυνεύει με ακυβερνησία. Η αυτοδυναμία, όπως την αντιλαμβάνεται η ΝΔ, προσκρούσει στην κοινή λογική, ανέφερε, κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος στην σύσκεψη με τους υποψήφιους βουλευτές.

Επίσης, επισήμανε ότι τον Ιούνιο η χώρα πρέπει να αποφασίσει τα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2014, προσθέτοντας ότι στην χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συζήτησαν για ένα δίχτυ προστασίας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι αν γίνουν αυτά που λέμε, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλες οριζόντιες περικοπές, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα και άλλο κοινωνικό κλίμα και αυτό θα γίνει μόνο αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και αν ο πρόεδρός του είναι εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στις 6 Μαΐου κρίνονται τα πάντα, «αν ο τόπος θα έχει κυβέρνηση», πρόσθεσε ότι έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της διαδρομής και υπογράμμισε ότι πρέπει να πούμε τι ακριβώς θα συμβεί σε είκοσι μέρες.

Ανέφερε ότι έχουμε καταφέρει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ μιλώντας ξανά για το διακύβευμα των εκλογών είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι λέμε συχνά πως στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όμως αυτό είναι διαδικαστικό, γιατί αν ο λαός επιλέξει το πολιτικό αδιέξοδο δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα επανόρθωσης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι αυτό που κάναμε έπρεπε να γίνει με μεγάλο κόστος φθάνοντας στα όρια του αντιπροσωπευτικού συστήματος και τόνισε πως πρέπει να πούμε ότι αυτό που κάναμε, το κάναμε με συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή δεν δημιουργήθηκε το 2009, όσα λάθη κι αν έγιναν στην διαχείρισή της, αλλά εγκαταστάθηκε για τα καλά, τουλάχιστον από το 2007 και πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως το έλλειμμα έφθασε στο 15,8%.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, τέλος, ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η ανάληψη της ευθύνης για το μέλλον του τόπου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο 4,1 η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ...



Ανεβαίνει ο Καμμένος. Εκτός Βουλής ο Καρατζαφέρης...


ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συγκεντρώνουν μαζί μόλις 30,1% , με τη διαφορά μεταξύ τους στο 4,1 , στη δημοσκόπηση της MARC, για την εκπομπή "Διέξοδος" , με τον Μπάμπη Παπαναγιώτου (ALPHA) .
Στην πρόθεση ψήφου, δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ (7,9% ) και πιο πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ (6,9% ) και ο Καμμένος (6,8% ) .
Ανησυχητική είναι...

η άνοδος της "Χρυσής Αυγής" , που μπαίνει με τα μπούνια στη Βουλή, ενώ ο Καρατζαφέρης, σε μια ακόμη δημοσκόπηση, μένει απ' έξω (2,8% ) .
Τα ποσοστά της "Δημοκρατικής Αριστεράς" του Κουβέλη συνεχίζουν να ξεφουσκώνουν (5,6% ) , ενώ η Ντόρα είναι καθηλωμένη στο 2,2% .
Στην εκτίμηση ψήφου τώρα τα ποσοστά αλλάζουν, ανεβάζοντας τον Καμμένο στην 3η θέση (9,9% ) , ενώ η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα (4,5) .
Επίσης, στην εκτίμηση ψήφου τα δυο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 40,1% .
Τέλος, άλλη παρατήρηση σ' αυτή την κάρτα είναι ότι πίσω απ' τον Καμμένο και με ελάχιστη διαφορά απ' αυτόν βρίσκονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ (ουσιαστικά και τα τρία αυτά κόμματα συνωθούνται στην 3η θέση) ...




Read more...

Ο Βερελής βγάζει στη σέντρα τον Παπανδρέου!


ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ
O πρώτος από τους στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου που βγάζει στην σέντρα τον Παπανδρέου. Αποκλείεται να το κάνει χωρίς να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές ο Χρίστος Βερελής… με επιστολή βόμβα στους Αιτωλοακαρνάνες και στα τοπικά ΜΜΕ της περιφέρειάς του, παίρνει αποστάσεις από την πολιτική που εφαρμόστηκε, ασκεί κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για τη διετή διακυβέρνηση της χώρας ενώ υπενθυμίζει ότι εγκαίρως (2008 πρόταση για ορισμό Υπουργού Οικονομίας κοινής αποδοχής) είχε προειδοποιήσει για την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονταν η χώρα χωρίς να εισακουστεί.
Ο Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει τους λόγους που τον κράτησαν μακριά από την ενεργό πολιτική τα δυόμιση τελευταία χρόνια, επιλογή που δυστυχώς τον δικαίωσε όπως δηλώνει αφού στα χρόνια αυτά, ο λαός πληγώθηκε, η παράταξη του δοκιμαστικέ σκληρά, η χώρα αντιμετώπισε μεγάλα δεινά
Ο πρώην Υπουργός με απόλυτο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετείχε σε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν χειροκρότησε αυτά στα οποία δεν συμφωνούσε ενώ είπε εγκαίρως αυτά που έπρεπε να γίνουν, τα οποία όλοι σήμερα συμφωνούν, ότι έπρεπε να είχαν γίνει.
Ο Χρίστος Βερελής τονίζει ότι υποχρέωση όλων μας αφού αποφύγαμε τα χειρότερα είναι να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να αποκατασταθούν οι αδικίες ενώ σημειώνει ότι όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν αποφάσεις και δράσεις που θα συγκρούονται με την ακινησία και θα σπάνε το καθεστώς της αδράνειας.

fimotro.blogspot.com

http://papaioannou


Read more...

Τα ονόματα των υποψηφίων του ΚΚΕ...



Κανέλλη Α' Αθήνας, Παφίλης επικεφαλής του Επικρατείας. Στους συνδυασμούς οι ηθοποιοί, Κώστας Καζάκος, Ελένη Γερασιμίδου, Λίλα Καφαντάρη...

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το ΚΚΕ τα ονόματα των υποψηφίων του Κόμματος σε όλη την επικράτεια, για τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια απαρτίζονται από...

εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχους. Είναι στελέχη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που δραστηριοποιούνται στο ΠΑΜΕ και άλλα εργατικά σωματεία. Στελέχη του αγροτικού κινήματος (ΠΑΣΥ) και άλλων συλλόγων της αγροτιάς, συνδικαλιστές των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) και άλλων ενώσεων. Νεολαίοι αγωνιστές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), γυναίκες μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στελέχη του κινήματος των εκπαιδευτικών, του κινήματος κατά του πολέμου, του πολιτισμού, για την προστασία του περιβάλλοντος και εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση. Ακόμα, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και των λαϊκών επιτροπών αγώνα.

Από τους συνολικά 424 υποψήφιους συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συνδυασμούς του ΚΚΕ οι 212, δηλαδή το 50%.

Οι γυναίκες υποψήφιοι είναι 150, αριθμός που υπερβαίνει την προβλεπόμενη από τον εκλογικό νόμο ποσόστωση του 1/3.

Η ηλικιακή σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι η εξής:

25 – 39 χρόνων: 35,3%
40 – 49 χρόνων: 26,3%
50 – 59 χρόνων: 31,6%
60 – 69 χρόνων: 6,3%
70 και άνω χρόνων: 0,5%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ




Read more...

Τα ψηφοδέλτια της 6ης Μαΐου ανακοίνωσε η ΝΔ

Στον δρόμο προς την κάλπη




Αθήνα

Ανανεωμένα κατά το ήμισυ είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, τα ψηφοδέλτια για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. «Υπήρξε πολύ μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Δεν ήταν δυνατό, φυσικά, να μπουν όλοι» είπε χαρακτηριστιά ο κ. Μιχελάκης.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Ψυχάρης, Προκοπής Παυλόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Μανώλης Μαυρομάτης και Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία «μετακομίσε» από το Ρέθυμνο, είναι ορισμένα από τα ονόματα του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Α' Αθήνας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι υποψήφιος στην Μεσσηνία και στη Μαγνησία.

Στην Β' Αθηνών τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά των Ευάγγελου Αντώναρου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Άννα Καραμανλή, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου, Βύρων Πολύδωρας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης και ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Στο Υπόλοιπο Αττικής υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης, στην Β' Αθηνών ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετακόμισε από το Επικρατείας στην Α' Πειραιά, ενώ στην Β' Πειραιά κατεβαίνει ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο πρώην ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Αναστάσιος Νεράτζης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εκλέγεται στην Α' Θεσσαλονίκης. Συνυποψήφιοι είναι οι Έλενα Ράπτη, Κώστας Γκιουλέκας και ο Σταύρος Καλαφάτης. Στην Β' Θεσσαλονίκης κατέρχονται οι Θεώδ.Καράογλου και ο Αδάμ Ρεγκούζας.

Ο στενός συνεργάτης των Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Ανδριανός, θα είναι υποψήφιος στην Αργολίδα.

Υποψήφιος στα Δωδεκάνησα ο εκδότης Παντελής Μαραβέλιας, ο Μ.Κεφαλογιάννης στο Ηράκλειο, ο Κ.Τασούλας στα Ιωάννινα, ο Αντ.Μπέζας στη Θεσπρωτία, οι Ν.Δένδιας και Στ.Γκίκας στην Κέρκυρα, οΣ.Τσιτουρίδης στο Κιλκίς, ο Θ.Νάκος στην Μαγνησία.

Στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης η ΝΔ κεταβάζει τέσσερις υποψηφίους από την μοθυσουλμανική μειονότητα (Ξάνθη: Σαμπάν Μπατάκ και Αδνάν Πετσενίκ, Ροδόπη: Μεμέτ Εμινόγλου και Ισαήλ Ερχάν Ιμάμ Μουσταφά).

Ανανεωμένα κατά το ήμισυ είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, τα ψηφοδέλτια για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. «Υπήρξε πολύ μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Δεν ήταν δυνατό, φυσικά, να μπουν όλοι» είπε χαρακτηριστιά ο κ. Μιχελάκης.

Επίσης, πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση «στους προερχόμενους από τη νεολαία, αλλά και σε νέους επιστήμονες. Δώσαμε ευκαιρίες σε πολλούς νέους ανθρώπους. Και δίνουμε μεγάλη επιλογή στους ψηφοφόρους να διαλέξουν. Γιατί την ανανέωση, τελικά, εκείνοι θα την κάνουν».

Δείτε όλα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απάτη εις βάρος του ΟΓΑ με αφορμή τον κοινωνικό τουρισμό...



Απάτη σε βάρος του ΟΓΑ με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού εντοπίστηκε από τον οργανισμό μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που ανακοίνωσε ο ΟΓΑ, σημαντικός αριθμός... ξενοδοχείων και καταλυμάτων ενώ είχαν αποστείλει στον οργανισμό τα δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ για την πληρωμή τους, αποδείχθηκε ότι, είτε δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά είτε οι ασφαλισμένοι δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που είτε είχαν πουλήσει τα δελτία τους σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομή στο εξωτερικό.

Οι υποθέσεις θα αποσταλούν στον εισαγγελέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΓΑ ΕΔΩ



Read more...

Αποχωρήσεις απο το ΔΗΜΑΡ λόγω εκσυγχονιστικού ΠΑΣΟΚ


Αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ η Αννα Φιλίνη λόγω της παρουσίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ η Αννα Φιλίνη λόγω της παρουσίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

«Η ΔΗΜΑΡ δίνει πια στέγη σε συντηρητικές και αποτυχημένες πολιτικά ομάδες της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, μιας περιόδου διακυβέρνησης που επισώρευσε σειρά σημαντικών προβλημάτων», τόνισε ανακοινώνοντας την αποχώρησή της.

Επισήμανε επίσης ότι «Οι εξελίξεις που αφορούν τη Δημοκρατική Αριστερά τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν απόδειξη ότι η αρχική «διεύρυνση» με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τώρα πια έχει οδηγήσει σε πλήρη μετάλλαξη της πολιτικής φυσιογνωμίας που αρχικά εξαγγέλθηκε» και κατέληξε ότι «κύρια επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας της, έχει καταστεί η ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία πλέον εντάσσεται με σαφή απομάκρυνση από τις αριστερές καταβολές της. Είναι φυσικό μέσα σε ένα τέτοιο κομματικό πλαίσιο να μην χωρούν οι οποιεσδήποτε αριστερές φωνές».

πηγή


Read more...

Προφυλακίστηκε και ο Σαχπατζίδης...



Προφυλακίστηκε, μετά την απολογία του και ο τρίτος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης.
Νωρίτερα, προφυλακίστηκαν η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο ξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας
Η λογίστρια υποστήριξε ότι δε... γνώριζε την ύπαρξη παράνομου πολιτικού χρήματος και ότι η εμπλοκή της στην υπόθεση οφείλεται στη επαγγελματική της σχέση με Άκη Τσοχατζόπουλο ως λογίστριά του.

Ο ξάδελφός του που φέρεται ως διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού αρνήθηκε ουσιαστικά να απολογηθεί και έδωσε τυπική απολογία.

Στο μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. Υπερβολική και άνευ αντικειμένου χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του Άκη Τσοχατζόπουλου την απόφαση για προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού λόγω υπόνοιας φυγής.

Όπως έγινε γνωστό ο πρώην υπουργός θα διαμένει στο κελί που έμενε και ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Τόσο ο ανακριτής όσο και ο εισαγγελέας δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού τις οποίες θεώρησαν «μη ικανοποιητικές».

Ομόφωνα έκριναν ότι και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση κατηγορουμένου, πληρούνται στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου.

Έτσι το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε για τον πρώην υπουργό, επικαλείται την βαρύτητα των πράξεων και τον κρίνει ύποπτο φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων.
skai.gr



Read more...