Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρη Καστανίδη στο NEWPOST.GR στον Βαγγέλη Βιτζηλαίο

1.Τι έχετε να πείτε στον ψηφοφόρο που διστάζει να ψηφίσει το κόμμα σας λόγω της παρουσίας εσάς και της κυρίας Κατσέλη στην κυβέρνηση Παπανδρέου που οδήγησε την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης;

Θέλουμε να θυμούνται οι πολίτες την παρουσία μας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, γιατί όποια πνοή κοινωνικά δίκαιης πολιτικής δόθηκε, οφείλεται στα σημερινά στελέχη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Θυμίζω, ότι σήμερα πολλά νοικοκυριά ευεργετούνται από τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θυμίζω, επίσης, ότι όποιες διατάξεις εφαρμόζονται σήμερα για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες αξιωματούχων ή διατάξεις για περιοριστικούς όρους σε επίορκους υπουργούς και κατάσχεση της περιουσίας τους, οφείλονται σε νόμους που εισηγήθηκα εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης. Εξάλλου, από πολύ νωρίς προειδοποιήσαμε ότι η ασκούμενη πολιτική στο πλαίσιο του μνημονίου θα οδηγούσε τη χώρα στο αδιέξοδο και την ύφεση. Υπήρχε μια διαρκής σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπανδρέου μεταξύ των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων και του κοινωνικού ρεύματος που υποστήριζε τη δίκαιη κατανομή βαρών. Η σύγκρουση αυτή ξέσπασε φανερά και οριστικά μετά τον περασμένο Οκτώβριο. Αρνηθήκαμε το δεύτερο μνημόνιο, διαγραφήκαμε και διαμορφώσαμε, έτσι, με τη σύμπραξη πολλών πολιτών την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

2.Έχετε αναφέρει ότι στόχος σας είναι οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός συνασπισμού εξουσίας, απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου;

Αναφερόμαστε σε ένα παραδοσιακό συνασπισμό εξουσίας, που θα ασκήσει πολιτική στο όνομα των ιδεών της Κεντροαριστεράς.

3. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για την Κοινωνική Συμφωνία;

Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη των πολιτών, θέλουμε να αναδειχθούμε κρίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη. Έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Όσο πιο δυνατή βγει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ από τις εθνικές εκλογές, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να βαδίσουμε προς την ορθή κατεύθυνση, έξω από την κρίση, με δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

4. Εάν προκύψει άνοδος αντιμνημονιακών δυνάμεων στις εκλογές, πιστεύετε ότι θα κινδύνευε η χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα;

Το ακριβώς αντίθετο. Η πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων που προτείνει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα του μνημονίου, χωρίς να μπορούν οι δανειστές μας να βρουν επιχειρήματα εις βάρος της χώρας μας. Να δώσω ένα παράδειγμα ισοδύναμου μέτρου. Οι δανειστές απαίτησαν να μειωθεί ο κατώτατος βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη, 2,5 δις ευρώ αφαιρέθηκαν από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και από την αγορά. Λάθος τεράστιο! Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο στις τράπεζες, την ώρα που ισοπεδώνεται το εισόδημα πολλών Ελλήνων, και τα έσοδα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυτών θα τα διαθέσει για τη στήριξη των επιχειρήσεων (π.χ. πληρωμές εισφορών), χωρίς μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Να, το ισοδύναμο μέτρο. Αυτές τις πολιτικές χρειαζόμαστε για την έξοδο από την κρίση.

5. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει εκ νέου προοδευτική δύναμη;

Το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του και ένα μέρος του αποστεωμένου μηχανισμού του, έχει ήδη μεταβληθεί σε συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο κόμμα. Με τις πολιτικές που ασκεί δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί προοδευτικές και δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις.

6. Η Ελλάδα μπορεί εν μέσω σκληρής λιτότητας να πάρει ξανά τον αναπτυξιακό δρόμο;

Βεβαίως ναι. Αρκεί να γίνει αντιυφεσιακή η πολιτική, να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι και να διαπραγματευθούμε, σε συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.

7. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε άλλη επιλογή την άνοιξη του 2010;

Την άνοιξη του 2010 δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Η Ελλάδα είχε έλλειμμα 35 δις ευρώ, ήταν ήδη αποκλεισμένη από τις αγορές και, αν εκείνη την ώρα λέγαμε όχι στον ιδρυόμενο για πρώτη φορά μηχανισμό στήριξης, δεν θα υπήρχε κανείς να τη δανείσει. Θα ήταν, συνεπώς, άμεση η κατάρρευση της χώρας.

8. Πολύς λόγος γίνεται για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός νέου;

Συντελούνται ήδη σεισμικές μεταβολές στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Οι εκλογές της 6ης Μαϊου θα αναδείξουν ένα νέο πλαίσιο στις αντιπροσωπευτικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: