Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

500 ευρώ η ταρίφα...


Με 500 ευρώ οι Σκοπιανοί ανοίγουν τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες

Μια «μαύρη αγορά» έχει στηθεί από τους Σκοπιανούς στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο...
ΑΝΤ1 υπάρχουν καταγγελίες προσφύγων ότι τους προσεγγίζουν Σκοπιανοί και τους ζητούν 500 ευρώ ανα οικογένεια, ώστε να περάσουν παράνομα τα σύνορα, και άλλα 200 ευρώ ώστε να τους μεταφέρουν σε καταυλισμό της Σερβίας, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Δηλαδή, με 700 ευρώ μία οικογένεια μπορεί να φτάσει στη Σερβία, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Επειδή όμως οι έλεγχοι στην ΠΓΔΜ είναι εξονυχιστικοί αν οι αρχές εντοπίσουν τους πρόσφυγες που πέρασαν με αυτόν τον τρόπο τα σύνορα, τους επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Read more...

Τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό των ΜΜΕ...




...έδωσε ο Κατρούγκαλος...

Με γραπτή πρόταση για το Ασφαλιστικό απάντησε το υπουργείο Εργασίας στους συνδικαλιστικούς φορείς των ΜΜΕ. Η πρόταση, στην οποία έγιναν...
εν μέρει δεκτά αρκετά από τα αιτήματα που είχαν θέσει εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ στον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, διέρρευσε την προπερασμένη Τετάρτη, ημέρα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, σχολιάζοντας το non-paper, υποστήριξε πως το ΔΣ της Ένωσης το απέρριψε, ωστόσο αποτέλεσε τη βάση συζήτησης στην έκτακτη Συνδιάσκεψη που κάλεσε η ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα.
Να σημειώσουμε πως συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ είχαν ζητήσει από νομικούς να καταθέσουν γνωμοδότηση για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού σχεδίου με δεδομένη την ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ενιαίο ΕΦΚΑ. Ενώ, δηλαδή, στα επίσημα κείμενα προβαλλόταν η πρόταση για ανεξάρτητο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το οποίο είναι βιώσιμο για τα επόμενα 40 χρόνια, με την παράλληλη ένταξη σε αυτό όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (παραδοσιακά, ηλεκτρονικά και διαδίκτυο), μερίδα συνδικαλιστών διαπραγματευόταν τους όρους της ένταξης στον ΕΦΚΑ.
Με βάση αυτήν τη διαπραγμάτευση και ενώ είχε αρχίσει να συζητείται η ανάγκη άμεσων κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό, ο Τάσος Πετρόπουλος απέστειλε τη γραπτή πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνεται η ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ και η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του στο νέο Υπερταμείο. Και ενώ αναφέρεται ως ρύθμιση και για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ η εργοδοτική εισφορά, προβλέπεται με διάταξη η καθιέρωση «εισφοράς» 20% επί των διαφημίσεων σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο! Το αγγελιόσημο, δηλαδή, το οποίο «βαφτίζεται» εισφορά και για το οποίο είναι γνωστό πως η «τρόικα» έχει αντιδράσει σφόδρα.
Παράλληλα, ορίζεται πως με υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμιστούν οι εισφορές των εργαζομένων δημοσιογράφων, ανεξαρτήτως απασχόλησης, σε όλα τα ΜΜΕ, καθώς και η ασφαλιστική εισφορά των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο! Προσφέρεται ως «δώρο» στα συνδικαλιστικά όργανα των ΜΜΕ η δυνατότητα μεταφοράς μέρους των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή στον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος δεν εντάσσεται στον ΕΦΚΑ. Από τον ΕΔΟΕΑΠ, ωστόσο, φεύγει ο τομέας επικούρησης, που εντάσσεται στον ΕΦΚΑ, όπως και ο κλάδος της ανεργίας. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας προσφέρει θέσεις εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων στη Διεύθυνση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, σε γνωμοδοτικό ρόλο. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια του Ταμείου των ΜΜΕ εντός του ΕΦΚΑ.
Η κυβερνητική πρόταση, όπως είναι φανερό, έχει διχάσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης υπερίσχυσε η άποψη ότι ο κλάδος χρειάζεται να προχωρήσει σε άμεση αντίδραση και να δώσει μάχη για να μην περάσει το ασφαλιστικό σχέδιο. Σύμφωνα με όσα μετέφερε στη συγκέντρωση των δημοσιογράφων η πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Γιώτα Αντωνοπούλου, με το σχέδιο της κυβέρνησης θα δημευτεί η περιουσία του Ταμείου, οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων θα είναι ελάχιστες, θα μειωθούν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κρατική συμμετοχή μόνο έως το 2018.

typologies.gr

Read more...

Καταδικάζει τα επεισόδια... ΕΠΟ: «Ως εδώ και μη παρέκει με πολιτικά τερτίπια»


ΕΠΟ: «Ως εδώ και μη παρέκει με πολιτικά τερτίπια»Αθήνα
Με το διοικητικό συμβούλιο να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση παίρνοντας θέση για τα νέα έκτροπα που σημειώθηκαν σε ακόμη ένα γήπεδο φέτος, αυτή τη φορά σε αγώνα του Κυπέλλου, της οποίας έχει η ίδια την εποπτεία.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στις δηλώσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο δεν κατονομάζει, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει πολιτικά τερτίπια και επιδιώξεις «που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στη χώρα στο όνομα δήθεν ποδοσφαιρικών συμφερόντων».

Η ΕΠΟ καταδικάζει τα επεισόδια, τονίζει ότι θα καταλογίσει την ευθύνη που αναλογεί στη διαιτητική ομάδα για τις αποφάσεις της, αλλά υπογραμμίζει πως δεν θα επιτρέψει την εμπλοκή του ποδοσφαίρου «σε παιχνίδια και επιδιώξεις που υπερβαίνουν τις ποδοσφαιρικές αντιπαραθέσεις εντός του γηπέδου και επιχειρούν να φορτώσουν στην πλάτη του αθλήματος τις παθογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:


«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ακραίες και αδικαιολόγητες αντιδράσεις βίας που εκδηλώθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την οριστική διακοπή Κυπέλλου ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού.

Η ΕΠΟ θα καταλογίσει την ευθύνη που αναλογεί στους αξιωματούχους του αγώνα, όπως οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί επιβάλλουν. Δεν προτίθεται όμως να επιτρέψει περαιτέρω την εμπλοκή του ποδοσφαίρου σε παιχνίδια και επιδιώξεις που υπερβαίνουν τις ποδοσφαιρικές αντιπαραθέσεις εντός του γηπέδου και επιχειρούν να φορτώσουν στην πλάτη του αθλήματος τις παθογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ως εδώ και μη παρέκει με πολιτικά τερτίπια και επιδιώξεις που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στη χώρα στο όνομα δήθεν ποδοσφαιρικών συμφερόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΠΟ θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ενημερώσει την ποδοσφαιρική οικογένεια και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον του αθλήματος για κοινές πρωτοβουλίες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν είναι στην ΕΕ, αλλά....» Κομισιόν: Η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πολιτική δέσμευση για συνεργασία στο προσφυγικό


Κομισιόν: Η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πολιτική δέσμευση για συνεργασία στο προσφυγικό
Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ στο σημείο από το οποίο διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
H ΠΓΔΜ δεν δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σχετικά με το φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα αν το φιλτράρισμα των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Μπερτό απάντησε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται, από νομικής άποψης, από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά από τους διεθνείς.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η χώρα έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση να συνεργάζεται με τις χώρες της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα, βάσει της δήλωσης που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου από τους 12 ηγέτες χωρών της ΕΕ και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Εξάλλου, όσον αφορά το μηχανισμό αξιολόγησης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων Σένγκεν, βάσει του οποίου η Ελλάδα σε λίγες ημέρες καλείται να παρουσιάσει τα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί, η Μπερτό ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποια είναι η κατάσταση.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι στις 10 Φεβρουαρίου η Επιτροπή με έκθεσή της υπογράμμιζε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει καταγράψει η Ελλάδα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού...


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο η κακοκαιρία θα χτυπήσει...
ολόκληρη τη χώρα από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί του Σαββάτου.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το μεσημέρι αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο.

Από απόψε τη νύχτα και κατά περιόδους, τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, ενώ από την Παρασκευή σταδιακά και μέχρι το πρωί του Σαββάτου θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, τα παραπάνω φαινόμενα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού, χιόνια θα πέσουν από απόψε το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ορεινά της Πελοποννήσου, καθώς και στα ημιορεινά άνω των 700 μέτρων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη μεταβολή του καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Read more...

Συνάντηση με Τσίπρα Τουσκ προς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, δεν είναι χώρα τράνζιτ»


Τουσκ προς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, δεν είναι χώρα τράνζιτ»
Ο Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων, και με τις ροές προσφύγων να είναι αμείωτες, επιβεβαιώσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα τράνζιτ και απευθυνόμενος προς μετανάστες είπε: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, μην έρχεστε στην Ευρώπη, μην πιστεύετε τους διακινητές».

Ανέφερε, επίσης, ότι απαιτείται ευρωπαϊκή συναίνεση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πως οι μονομερείς ενέργειες βλάπτουν το ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης, ενώ απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της» τόνισε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.  Χαρακτήρισε, επίσης, δραματική την κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά.
Η συνάντηση του Ντόναλντ Τουσκ με τον έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη στην Αθήνα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, πραγματοποιήθηκε εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για να συζητηθούν και να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ και γι' αυτό απαιτείται σεβασμός των αποφάσεων και των συμφωνηθέντων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατήγγειλε, επίσης, την «άρνηση, προκλητική και επιδεικτική πολλές φορές, πολλών κράτών-μελών της ΕΕ να συμμορφωθούν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο βάρος, αλλά η ανταπόκριση ήταν άμεση και απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στις αξίες και τον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός όμως κάποιων άλλων εταίρων στην Ένωση είναι διαφορετικός» υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας, καλώντας την ΕΕ να αναγνωρίσει ρητά πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Χρειάζεται δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, αλλά και κυρώσεις προς όσους δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα» είπε, ζητώντας την εφαρμογή συγκροτημένου σχεδίου για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής και διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους της αναλογούν στην ΕΕ των «28».

Τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο», αλλά και «δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως διανύουμε μία εξαιρετική κρίση στιγμή και για την Ελλάδα και για την ΕΕ και γι' αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και ομοψυχία. «Ζητάμε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι αποκλεισμοί χωρών από συζητήσεις που τις αφορούν. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν» υπογράμμισε.

Επικοινωνία Τσίπρα-Νταβούτογλου
Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό, στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναβλήθηκε το ΑΕΚ - Ατρόμητος «Λουκέτο» σε πρωτάθλημα και Κύπελλο σκέφτεται ο Κοντονής


«Λουκέτο» σε πρωτάθλημα και Κύπελλο σκέφτεται ο Κοντονής
Αναβλήθηκε ο αγώνας ΑΕΚ - Ατρόμητος με απόφαση του Σταύρου Κοντονή  

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου μετά τα επεισόδια που έγιναν στην Τούμπα το βράδυ της Τετάρτης, τα οποία οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός για το Κύπελλο.
 Αθήνα

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής φέρεται έτοιμος να εισηγηθεί την διακοπή του πρωταθλήματος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πάρει την τελική απόφαση.

Σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η διακοπή του πρωταθλήματος, πρόθεση του κ.Κοντονή είναι να υπάρξει ευρεία σύσκεψη ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Λίγκα και ομάδων) παρουσία και της Κυβέρνησης αλλά και των UEFA και FIFA.

Να σημειωθεί ότι αρχική σκέψη από τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ήταν η άμεση αποχώρηση από το πρωτάθλημα, ωστόσο η πρόθεση του Σταύρου Κοντονή ώθησε τις παραπάνω ΠΑΕ να αφήσουν για την ώρα στην άκρη αυτή τη σκέψη.

Σκέψεις για διακοπή του Κυπέλλου
Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς την ΕΠΟ και την ΔΕΑΒ, ο Σταύρος Κοντονής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδος. Ήδη, με απόφασή του, αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα (19:30) αγώνας της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο για τα ημιτελικά του θεσμού.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε το πρωί σε ΕΠΟ και ΔΕΑΒ:

«Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινοβραδινή (02-03-2016) αναμέτρηση μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, διοργανώτρια αρχή του οποίου είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητάμε την κατά το άρθρο1 παρ.3 του ν.4326/2015 γνώμη σας, εντός της ημέρας και το αργότερο μέχρι τις 16.00 μμ - ενόψει και της επικείμενης (03-03-2016, ώρα 19.30 μμ) αναμέτρησης ΑΕΚ-Ατρόμητος για τα ημιτελικά του θεσμού - προκειμένου να εξεταστεί εάν και κατά πόσο συντρέχουν οι λόγοι για την έκδοση της προβλεπόμενης στην ανωτέρω διάταξη απόφασης του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού περί διακοπής της εν λόγω διοργάνωσης».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο...



Με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα θέσει και το πλαίσιο προτάσεων και θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει ο...
Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αύριο στις 12 το μεσημέρι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η σταρτηγική με την οποία θα καθίσει ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από το διπλωματικό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει απο τους αρχηγούς να υπάρχει ενα ήπιο κλίμα στη χωρα, να μην οξύνονται δηλαδή οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή το προσγυγικό. Στόχος του είναιο να υπάρξει συνεννόηση επί των πραγματικών αναγκών για τη διαχείριση του προσφυγικού και να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, από τους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό το διπλωματικό σχέδιο που έχει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις μονομερείς ενέργειες, κάποιων χωρών. Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής είναι να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενεργειες, ενώ θα τονιστεί ότι αν δεν αρχίσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση μελετά όλα τα διπλωματικά μέσα, ακόμη και την προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν μας βοηθά ή όχι το να πάει η Ελλάδα στην διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου, η οποία για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικη. τελικώς στην κυβέρνηση εκτίμησαν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μεγάλο πρόβλημα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να φιλοξενηθούν στις δομές, αλλά θα θέλουν να πάνε στην Ειδομένη με την προοπτική να περάσουν τα σύνορα. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση του προβλήματος στην Ειδομένη, ενώ δεν θέλουν να δημιοηργηθεί camp στην περιοχή. 

Στο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τα γερμανικά δημοσιεύματα που δείχνουν ότι η Γερμανία «μαλακώνει» στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, πράγμα που μας βοηθά να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην θέλει να συνδέσει την αξιολόγηση με το προφυγικό, αν και οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν σήμερα στα εν λόγω δημοσιεύματα τα οποία, όπως εκτιμούν, δείχνουν ότι υπάρχει μια διάθεση στην της γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει κάποιους όρους.

newpost.gr

Read more...