Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Συνάντηση με Τσίπρα Τουσκ προς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, δεν είναι χώρα τράνζιτ»


Τουσκ προς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, δεν είναι χώρα τράνζιτ»
Ο Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων, και με τις ροές προσφύγων να είναι αμείωτες, επιβεβαιώσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα τράνζιτ και απευθυνόμενος προς μετανάστες είπε: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, μην έρχεστε στην Ευρώπη, μην πιστεύετε τους διακινητές».

Ανέφερε, επίσης, ότι απαιτείται ευρωπαϊκή συναίνεση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πως οι μονομερείς ενέργειες βλάπτουν το ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης, ενώ απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της» τόνισε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.  Χαρακτήρισε, επίσης, δραματική την κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά.
Η συνάντηση του Ντόναλντ Τουσκ με τον έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη στην Αθήνα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, πραγματοποιήθηκε εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για να συζητηθούν και να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ και γι' αυτό απαιτείται σεβασμός των αποφάσεων και των συμφωνηθέντων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατήγγειλε, επίσης, την «άρνηση, προκλητική και επιδεικτική πολλές φορές, πολλών κράτών-μελών της ΕΕ να συμμορφωθούν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο βάρος, αλλά η ανταπόκριση ήταν άμεση και απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στις αξίες και τον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός όμως κάποιων άλλων εταίρων στην Ένωση είναι διαφορετικός» υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας, καλώντας την ΕΕ να αναγνωρίσει ρητά πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Χρειάζεται δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, αλλά και κυρώσεις προς όσους δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα» είπε, ζητώντας την εφαρμογή συγκροτημένου σχεδίου για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής και διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους της αναλογούν στην ΕΕ των «28».

Τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο», αλλά και «δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως διανύουμε μία εξαιρετική κρίση στιγμή και για την Ελλάδα και για την ΕΕ και γι' αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και ομοψυχία. «Ζητάμε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι αποκλεισμοί χωρών από συζητήσεις που τις αφορούν. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν» υπογράμμισε.

Επικοινωνία Τσίπρα-Νταβούτογλου
Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό, στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: