Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

40% μείωση στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα...


40% μείωση στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα
Σενάριο για έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπό προϋποθέσεις εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά...
το κλειδί για το ακριβές ύψος της έκπτωσης θα είναι το κόστος στα έσοδα του Δημοσίου, δεδομένου ότι η βεβαίωση του φόρου δεν μπορεί να πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 3,2 δισεκ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο πήχης για το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου έχει τεθεί στα 50-70 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκπτωση για τις ξενοίκιαστες κατοικίες και τα καταστήματα χωρίς ΔΕΗ δεν θα είναι οριζόντια, αλλά με βάση ποιοτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και το χρονικό διάστημα που το ακίνητο είναι κενό.
Το συνολικό πακέτο με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση, αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος".

Read more...

Μιχ. Καρχιμάκης: Ο πρωθυπουργός βάφτισε την αφαίμαξη σε κοινωνική πολιτική

Μιχ. Καρχιμάκης: Ο πρωθυπουργός βάφτισε την αφαίμαξη σε κοινωνική πολιτική
Ο Σαμαρας στην (ΔΕΘ)Θεσσαλονίκη επιχείρησε να πουλήσει εκδούλευση στα μόνιμα θυματα και τα υποζύγια της κρίσης .
Θύμισε κάποιον που υφάρπασε το πορτοφόλι κάποιου άλλου και αφού τον αντιλήφθηκαν,επέστρεψε μέρος του περιεχομένου.
Αφού λοιπόν επέστρεψε μέρος του περιεχομένου ζητούσε να του πουν και ευχαριστώ.
Να του εχουν υποχρέωση.
Αυτό λοιπόν κάνει ο πρωθυπουργός.
Ζητά να του εχουν υποχρέωση,γιατί πιθανόν θα επιστρέψει στα θυματα της κρίσης μέρος της ιδιοκτησίας τους που καθολοκληριαν επιχείρησε να αφαιρέσει.
Αυτό λοιπόν βαπτίζεται,οδικός χάρτης για κοινωνική πολιτική ,παίζοντας με την νοημοσύνη του κόσμου.
Τα πορτοφόλια των καρχαριοειδών,ομως ειναι εκτός ρυθμιστικού πλαισίου αντιμετώπισης της κρίσης,η εντός ευνοϊκού πλαισίου.
Η αφαιμαξη μονο απο το υστέρημα των πολλών.

Read more...

"Ο κλέφτης και ο ψεύτης"...



Στην ΧΑΝΘ οι ομολογιούχοι (ΦΩΤΟ).

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην πλατεία Αγίας Σοφίας...

 Στην πλατεία της ΧΑΝΘ συγκεντρώνονται αυτη την ώρα οι ομολογιούχοι. Στα πανό το οποίο κρεμούν, διακρίνεται ο Αντώνης Σαμαράς ως ο ψεύτης, Πινόκιο, και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως ο κλέφτης, Ζορό.
Στο...
πανό αναγράφονται τα εξής:

Ο κλέφτης και ο ψεύτης. Δυο χρόνια τώρα κοροιδεύουν 15.000 οικογένεις ομολογιούχων.

Δείτε φωτογραφίες :


Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην πλατεία Αγίας Σοφίας 

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώνονται αυτή την ώρα εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων που σκοπεύουν

να κινηθούν με πορεία προς το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ωστόσο στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που πιθανότατα δεν θα τους επιτρέψουν να κινηθούν πέρα από την πλατεία της ΧΑΝΘ

πηγη seleo.gr

Read more...

Η κυβέρνηση, μας κοροϊδεύει...




ΒΙΝΤΕΟ...
Μητέρες εκπρόσωποι των επιλαχουσών μητερών από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στη ΧΑΝΘ διαμαρτυρόμενες για την μη κάλυψη των κενών θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κρατώντας πανό με...
παιδικές ζωγραφιές ζητούν άμεση απορρόφηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις, τονίζουν δε ότι το κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί αφορά 89.000 θέσεις, παρόλα αυτά έχουν μείνει 23.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Read more...

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του Α. Σαμαρά

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του Α. Σαμαρά
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ σημειώνοντας πως μοίρασε «ψίχουλα φοροελαφρύνσεων» και ήταν «αδύναμος να εκστομίσει την οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική».
Η ανακοίνωση προσθέτει πως ο κ. Σαμαράς «Δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτά που εξαγγέλλει δεν είναι το τέλος των μνημονίων, αλλά η συνέχισή τους με ακόμα μεγαλύτερο κόστος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν μαζί με τον κ. Σαμαρά. Και από αυτό δεν τον σώζει τίποτα και κανένας».
egiakoumis.gr

Read more...

Τι ειπε ο Α. Σαμαράς στα εγκαίνια της ΔΕθ για μείωση φόρου και ΕΝΦΙΑ

Τι ειπε ο Α. Σαμαράς στα εγκαίνια της ΔΕθ για μείωση φόρου και ΕΝΦΙΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θελει τη χωρα ξέφραγο αμπέλι 

Αυτή την ώρα μιλάει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εγκαινιάζει την 79η ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός φέρνει μαζί του πακέτο μειώσεων φόρων, όπως μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, και αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία...
Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «H Eλλάδα σηκώνεται στα πόδια της, επουλώνει τις πληγές της», και πρόσθεσε «Όποιος από σας δεν πιστεύει στο μέλλον, δεν έχει μέλλον». «Ποιος θέλει να ρισκάρει την επιστροφή στο χάος», ρώτησε.
Για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς, ενώ τόνισε:«Θα κρατηθούν τα επιδόματα θέρμανσης».
Για τον ΕΝΦΙΑ, παραδέχθηκε ότι «έγιναν λάθη» και συνέχισε λέγοντας ότι «Σε λίγα χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει φόρος της τοπικής αυτοδιοίκησης». Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ξεοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, είπε ο κ. Σαμαράς ότι θα γίνουν.
Ως προς τις συντάξεις, δήλωσε: «Από τις συντάξεις-«μαϊμού» του Δημοσίου μόνο επέστρεψαν στα ταμεία 42 εκατ. ευρώ», και συνέχισε λέγοντας: «Θα αλλάξει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα στην απονομή της σύνταξης – Θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού». «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά ως λαός να ζητάμε λεφτά για να βγάλουμε τον μήνα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, για το μέλλον της Ελλάδας, είπε: «Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι εξαγωγική χώρα ενεργειακών πόρων»
Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, επεσήμανε: Λιγότεροι οι λαθρομετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από εκείνους που φεύγουν – Πετύχαμε σε δύο χρόνια έλεγχο των συνόρων μας».
Επίσης για τους ένστολους, είπε: «Άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων» και ότι «θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς τους».
Για τη ΝΕΡΙΤ, υπογράμμισε: «Σύντομα στο αέρα η ΝΕΡΙΤ Θεσσαλονίκης», ενώ για τις απολύσεις στο Δημόσιο είπε: «Θα απολυθούν όλοι όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά» και ότι «Δεν κινδυνεύει κανένας ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος».
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ Σαμαράς στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αντίθετοι ακόμη και στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας». Ακόμη είπε: «Ο κόσμος τους έχει καταλάβει-Στήριξαν τρομοκράτες και πλέον δεν τους ακούει κανείς», και πρόσθεσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι». «Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ ποιος θα απαντούσε στον Ερντογάν ότι υπάρχει μία μόνο Κύπρος;», κατέληξε. «Κάποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα πριν αυτή απογειωθεί», δήλωσε. «Τάζουν 5 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργία. Που θα τα βρουν; Από τον ουρανό», είπε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι μία σκιά απ'όσα ζήσαμε στο παρελθόν, δεν θέλουμε να μας ξαναγυρίσουν στο χθες», και πρόσθεσε «Χωρίς φιλότιμο ούτε το Άγιο Όρος σε σώζει ».
«Όλοι κάναμε λάθη άλλοι τα διορθώνουν και άλλοι τα μεγεθύνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτή τη χώρα αναμάρτητοι δεν υπάρχουν – Αλλά υπάρχουν αθεράπευτα αδιόρθωτοι», είπε.
Για το χρέος της Ελλάδας, υπογράμμισε: «Στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα λάβει πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο».
«Το επόμενο 4μηνο ανακοινώσεις για αποκρατικοποιήσεις γραφειοκρατεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, δήλωσε: «Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση στο πεζοδρόμιο, προσπαθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Σήμερα με τις θυσίες του ελληνικού λαού τον Έλληνα πρωθυπουργό τον σέβονται», τόνισε.
Για την Αμφίπολη δήλωσε: «Ο Μακεδονικός σπουδαίος τάφος επιβεβαιώνει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».
egiakoumis.gr

Read more...

Σε ρυθμούς ΔΕΘ Οι ένστολοι άνοιξαν το «χορό» των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη


Οι ένστολοι άνοιξαν το «χορό» των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο   (Φωτογραφία:  Intime )

Θεσσαλονίκη
Με συγκέντρωση των ενστόλων στον Λευκό Πύργο το απόγευμα της Παρασκευής, άνοιξε ο «χορός» των κινητοποιήσεων εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Συμμετείχαν ένστολοι από διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και συνταξιούχοι, ενώ παρευρέθηκαν και τάχθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, κ.α.

Στη συνέχεια οι ένστολοι κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου εκπρόσωποί τους παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα του μισθολογικού, ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και επιστροφή των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους ταμείων.

«Απαιτούμε από την Πολιτεία σεβασμό και θωράκισή μας από κάθε πλευρά, ώστε να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και τους κινδύνους του λειτουργήματός μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ψήφισμά τους οι ένστολοι.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ.

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας βρίσκονται περίπου 3.500 με 4.000 αστυνομικοί, ενώ έντονη είναι η παρουσία δικυκλιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στους δρόμους της πόλης.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής τέθηκαν σε εφαρμογή τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Τη «σκυτάλη» παίρνουν το Σάββατο στις 18.00 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους θα κάνει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

Κινητοποίηση στην Καμάρα και πάλι στις 18.00 θα πραγματοποιήσουν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην οποία θα συμμετέχουν και αντεξουσιαστές.

Επιπροσθέτως οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλούν σε «μια μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση» όπως λένε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στην Αγία Σοφία.

Θα έχουν προηγηθεί στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και η ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιω.Βελλίδης». Παρών στην ομιλία του Αντ.Σαμαρά θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος θα έχει στις 12:00 την Κυριακή συνάντηση με την διοίκηση της ΔΕΘ, ενώ στις 13:00 θα συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο «Ιω.Βελλίδης».

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 19:30 το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου θα απευθύνει ομιλία σε εκπροσώπους παραγωγικών φορών στο «Ιω.Βελλίδης» και την Κυριακή στις 13:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με όπλο τις φοροελαφρύνσεις Με το βλέμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους η ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ


Με το βλέμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους η ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ
Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης της κεντροδεξιάς με μεγάλο τμήμα της κοινωνικής της βάσης, να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης με διαχρονικούς της συμμάχους και παράλληλα να επιδιώξει να κερδίσει και κεντρώους ψηφοφόρους είναι ο βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά με την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με... όπλο το «φορολογικό πακέτο» θα απευθυνθεί ουσιαστικά στα λαϊκά στρώματα αλλά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε χαμηλούς τόνους κάνοντας συγκεκριμένες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και δίνοντας υποσχέσεις για λιγότερη αδικία, διορθώσεις και φορολογική ισορροπία.
Το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων», που καταρτίστηκε εντός του δημοσιονομικού πλαισίου χωρίς να έχει την απόλυτη συμφωνία με την τρόικα είναι η απόλυτη συνθήκη για το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να ανατραπεί η αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, ο στόχος του κ. Σαμαρά θα είναι να πείσει με το νέο εθνικό του αφήγημα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, μαζί με τον «οδικό χάρτη» επί των οικονομικών, ότι έχει αρχίσει η μεταμνημονιακή περίοδος και θα αναφερθεί με έμφαση και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, μιλώντας για θετικές επιδόσεις που αναγνωρίζονται από τους εταίρους και πιστωτές.
 
Ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του πακέτου των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων» που δεν δημιουργεί, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος και του προϋπολογισμού, αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και την μείωση των φορολογικών συντελεστών για συγκεκριμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, θα αναφερθεί στην κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων και στον συμψηφισμό χρεών κράτους–ιδιωτών.
 
Στην ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μακρά σύσκεψη που θα έχει ο κ. Σαμαράς με στενούς του συνεργάτες αναμένεται να συμπεριληφθούν εξαγγελίες, όπως:

  • μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
  • αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (100 για οφειλές έως 100.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά)
  • μείωση 50% της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία θα επιβάλλεται πιθανότατα και το 2015
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στις διορθώσεις που θα γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις εκπτώσεις για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ θα μιλήσει και για τις αλλαγές των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου κατεγράφη και το μεγάλο πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.
 
Η καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των σχετικών διατάξεων συνδεόταν άμεσα με τη συζήτηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα, η οποία τελικά δέχθηκε τις αλλαγές αρκεί να είναι σύμφωνες με το στόχο για βεβαίωση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ.

Αρα, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Σαμαρά και τη Δευτέρα θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς τέλος του μηνός λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
 
Επίσης ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί και στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στη τετραμερή (Ελλάδα, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) που θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 14-15 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, εκτός από τα οικονομικά, θα αναφερθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη περίοδο με στόχο, όπως έχει πει και πάλι στη ΔΕΘ πριν από δυο χρόνια, την Ελλάδα του 2021.
 
Επί της ουσίας θα αναδείξει το σχέδιο για την «Ελλάδα 2021», το οποίο θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς το επόμενο διάστημα, θέλοντας να προβάλλει την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας ώστε, όπως λέει, «το 2021 να εορταστεί η αναγέννηση της Ελλάδας».
 
Αυτό το νέο εθνικό αφήγημα θα έχει στο επίκεντρό του και τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να εκκινήσει και τη σχετική διαδικασία, ανακηρύσσοντας τη Βουλή αναθεωρητική τον Οκτώβριο.
 
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση, τις δηλώσεις και την πολιτική του και θα αναδείξει αντιφατικές δηλώσεις, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γ. Παπανδρέου : Ξέρω οτι πάω κόντρα στο ρεύμα

Γ. Παπανδρέου : Ξέρω οτι πάω κόντρα στο ρεύμα
Ο Γιώργος Παπανδρέου, άνοιξε με ομιλία του τις εργασίες Συνεδρίου της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της αλλά με έμφαση στις προοπτικές για την Ευρώπη.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις ανατολικά και νότια της Ευρώπης. Τις συνέδεσε μάλιστα, με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετώπισε την δημοσιονομική κρίση, τονίζοντας πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ως Ευρώπη τα εσωτερικά μας ζητήματα, είχε αντίκτυπο και στις εξωτερικές μας σχέσεις. Απωλέσαμε έτσι, την «ήπια ισχύ» της Ευρώπης και τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
«Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά μας με ένα στενό, εθνικό ή εθνικιστικό τρόπο, αγνοώντας πως οι εξελίξεις γύρω μας, σύντομα θα επηρεάσουν τα πραγματικά μας εθνικά συμφέροντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως οι εμπειρίες που πρέπει να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από τη διαχείριση της κρίσης είναι:
Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη δογματική λιτότητα.
Συλλογικές απαντήσεις ώστε να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των κρίσεων. Ο καθένας μόνος του, δεν γίνεται, πολύ περισσότερο σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης.
Δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για αλλαγές στις κοινωνίες μας. Αυτό βεβαίως, προϋποθέτει την ύπαρξη του απαραίτητου χρόνου.
Ιδιαίτερη και αναλυτική αναφορά, έκανε στα επιτεύγματα της προσπάθειας των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι, μπορούν και πρέπει όσοι λόγω και της κρίσης είχαν επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας, να την βλέπουν με εμπιστοσύνη.
Όσον αφορά, το ερώτημα: Που πάμε τώρα;
Στην Ευρώπη συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες. Ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε πολλαπλές αγορές ομολόγων, με διαφορετικά επιτόκια, δίχως μια κανονική τραπεζική ένωση. Η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μία ποσοτική χαλάρωση, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσης αυτών των μέτρων είναι προβληματικός και οι διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εντός της Ευρωζώνης, δεν θα έχουν ενιαία επιτόκια. Και οι ίδιες οι Τράπεζες, είναι πιθανό να κοιτάξουν περισσότερο το δικό τους ισοζύγιο παρά την δανειοδότηση επιχειρήσεων.
Η ανεργία παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για τις κοινωνίες αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με όλο και περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να γίνει πλέον στην Ευρώπη;
Ο Γιώργος Παπανδέου, σημείωσε πως «το τι πρέπει να γίνει, δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα. Είναι πολιτικό. Και η πρόκληση είναι, αν είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε μία πραγματική συλλογική δύναμη ή θα πορευτούμε ο καθένας μόνος του, χωρισμένοι σε δόγματα, θρησκείες και σύνορα.
Η Ευρώπη θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι το μοντέλο μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης και αντιμετώπισης κοινών απειλών. Παρά τις εθνοτικές και πολιτισμικές διαφορές βρήκαμε τρόπους συνεργασίας, μιας συνεργασίας βασισμένης σε αξίες και συμφέροντα που ξεπερνούσαν τα έθνη μας. Βασιστήκαμε στο κοινό καλό.
Πρέπει σήμερα και πάλι να λάβουμε τολμηρές πολιτικές αποφάσεις.
Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;
Επιθυμώ περισσότερη Ευρώπη. Επιθυμώ μια τραπεζική ένωση. Συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών. Ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης κι αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σήμερα. Χρειαζόμαστε συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την ανεργία. Για παράδειγμα, ένα Erasmus για τους άνεργους. Χρειαζόμαστε κοινή Άμυνα – κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Κοινή φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Όχι όμως να τα φορτώσουμε όλα αυτά σε μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ούτε περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ισχύ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή σ' ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο.
Μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορα.
Μπορούμε να είμαστε ξανά καινοτόμοι, δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό «Δήμο» με κοινωνικό και πολιτικό χώρο για συμμετοχική δράση πέρα από σύνορα.
Γιατί όχι άμεση εκλογή του Προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες;
Γιατί όχι δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη;
Γιατί όχι κοινές πολιτικές μετανάστευσης, δίνοντας πανευρωπαϊκά δικαιώματα στους ανθρώπους αυτούς.
Γιατί όχι μια κοινή πολιτική ιθαγένειας;
Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για διαβούλευση πάνω στις πολιτικές μας;
Ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά.
Όμως, ή θα δράσουμε από κοινού και θα ενώσουμε δυνάμεις ή θα αντιμετωπίσουμε τη διάλυση του Ευρωπαϊκού μας οράματος. Από εμάς εξαρτάται.
Χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, συζήτησαν ενώπιον των συμμετεχόντων τις προοπτικές για την Ευρώπη.
Η συζήτηση έγινε, αφού είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι.
Οι αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν και από τους δύο θετικές. Επισημάνθηκε ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε επίσης - και ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την συμφωνία του, ότι είναι αναγκαίο να συνοδευτούν από αποφάσεις που θα ενισχύουν μια κοινή πολιτική δημοσίων επενδύσεων, ιδιαιτέρως για την πράσινη - βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, ώστε και να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των υποδομών για το κοινό καλό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί μείζον ζητούμενο και να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική εκεί που μπορεί να έχει την υπεροχή, έναντι των αναδυόμενων αγορών.
Αυτό το τελευταίο, χαιρετίστηκε ιδιαίτερως από τους συμμετέχοντες, καθώς οι επενδυτές που σήμερα προβληματίζονται λόγω του γενικότερου ασταθούς περιβάλλοντος, θα μπορούσαν να βρουν μια διέξοδο για τις επενδύσεις τους - κάτι που βεβαίως, θα σήμαινε πολλαπλά οφέλη για όλη την Ευρώπη.
egiakoumis.gr

Read more...

Ενας σύγχρονος Ζορό, χωρίς μάσκα...




Ευτυχώς, υπάρχει ο Ευάγγελος, που συνεχίζει ν' αγωνίζεται για το καλό μας!

Ενας...
σύγχρονος Ζορό, χωρίς μάσκα...

Ακούγοντάς τον στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, μόνο που δεν βουρκώσαμε από τα όσα έχει κάνει για τους υπηκόους του.

Μα τίποτα πια δεν έκανε από προσωπική φιλοδοξία; Ολα για το λαό και τη χώρα;

Τόσο ανιδιοτελής, τόσο αλτρουιστής, τόσο μεγαλόκαρδος...

Και προπαντός σεμνός και ταπεινός!

Μια φορά να καυχηθεί για κάτι που έκανε δεν τον έχουμε ακούσει...

Τόσο καλός για να 'ναι αληθινός!..

Γιώργος Τζεδάκις - "Φουαγιέ"

Read more...

Σταθερό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα δημοσκόπηση...


dimoskopisiΤο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παγιώνει τη διαφορά του πάνω από τις 2,5% ποσοστιαίες μονάδες, έναντι ...
της Νέας Δημοκρατίας. ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜΑΡ κάτω από το 3% .
         
Στο ερώτημα « Αν είχαμε αύριο εκλογές, ποιο κόμμα θα ήταν πιθανότερο να ψηφίσετε;» ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 20,2% έχοντας προβάδισμα 2,5% από την Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει 17,7%, στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,8%, Το ΠΟΤΑΜΙ με 3,9%, οι ΑΝΕΛ με 2,4%, ηΔΗΜΑΡ 1,3%. Ακόμα 6,8% συγκεντρώνει η επιλογή άλλου κόμματος, 11,5% είναι αναποφάσιστοι, 17,8% Άκυρο – Λευκό – Αποχή.

Η δημοσκόπηση έγινε από την e-voice, σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων και παρουσιάζεται το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου...
efsyn.gr

Read more...

Ο Γιούνκερ παρουσίασε τη νέα Κομισιόν...


giounker

Ολα τα ονόματα...
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε τον οριστικό κατάλογο με τα ονόματα των Επιτρόπων που θα συγκροτήσουν το νέο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία.
Η...
ανακοίνωση των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβει ο καθένας θα γίνει την επόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με το Euractiv ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα οριστεί Επίτροπος Μετανάστευσης.
Ακολουθεί κατάλογος των νέων Επιτρόπων ανά χώρα.
Αυστρία: Γιοχάνες Χαν, νυν Επίτροπος περιφερειακής πολιτικής.
Βέλγιο: Μαριάν Τίσεν, ευρωβουλευτής.
Βουλγαρία: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν Επίτροπος ανθρωπιστικών υποθέσεων.
Βρετανία: Τζόναθαν Χιλ, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.
Γαλλία: Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας.
Γερμανία: Γκίντερ Έτινγκερ, νυν Επίτροπος Ενέργειας.
Δανία: Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, υπουργός Οικονομίας.
Ελλάδα: Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Άμυνας.
Εσθονία: Άντρους Άνσιπ, πρώην πρωθυπουργός.
Ιρλανδία: Φιλ Χόγκαν, υπουργός Περιβάλλοντος.
Ισπανία: Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, πρώην υπουργός Γεωργίας.
Ιταλία: Φεντερίκα Μογκερίνι, υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνει αναπληρώτρια του Γιούνκερ και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Κροατία: Νέβεν Μίμιτσα, νυν Επίτροπος προστασίας του καταναλωτή.
Κύπρος: Χρίστος Στυλιανίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Λετονία: Βάλντις Ντομπρόφσκις, πρώην πρωθυπουργός.
Λιθουανία: Βιτένις Ποβίλας Αντριουκάιτις, υπουργός Υγείας.
Λουξεμβούργο: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός, αναλαμβάνει πρόεδρος της Επιτροπής.
Μάλτα: Καρμένου Βέλα, πρώην υπουργός Τουρισμού.
Ολλανδία: Φρανς Τίμερμανς, υπουργός Εξωτερικών.
Ουγγαρία: Τίμπορ Νάβρατσιτς, υπουργός Εξωτερικών.
Πολωνία: Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πορτογαλία: Κάρλος Μοέντας, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Ρουμανία: Κορίνα Κρέτου, ευρωβουλευτής.
Σλοβακία: Μάρος Σέφκοβιτς, νυν Επίτροπος για τη συνεργασία μεταξύ των θεσμών της ΕΕ.
Σλοβενία: Άλενκα Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργός.
Σουηδία: Σεσίλια Μάλμστρεμ, νυν Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τσεχία: Βέρα Γιούροβα, υπουργός Ανάπτυξης.
Φινλανδία: Γιούρκι Κατάινεν, νυν Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νέων Επιτρόπων προτείνονται οι εννέα γυναίκες - αριθμός που αποτελούσε προϋπόθεση για τους Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να υπερψηφίσουν τη νέα Επιτροπή.
Πέρα από την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι που ονομάστηκε Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, οι χώρες που επέλεξαν γυναίκες Επιτρόπους είναι η Σουηδία και η Βουλγαρία που για δεύτερη φορά προτείνουν αντιστοίχως τη νυν Επίτροπο Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ και τη νυν Επίτροπο αρμόδια για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Επίσης, το Βέλγιο επέλεξε την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μάριαν Τίσεν, η Σλοβενία επέλεξε την πρωθυπουργό της, Άλενκα Μπράτουσεκ, η Ρουμανία την Κορίνα Κρετού, η Πολωνία την Ελζμπιέτα Μπενκόβσκα, η Τσεχία τη Βέρα Γιούροβα και η Δανία την υπουργό οικονομικών της, Μαργκέτε Βεστάγκερ, η οποία θεωρείται μία εκ των υποψηφίων για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων.
Εξάλλου, ο κατάλογος των νέων Επιτρόπων περιλαμβάνει πέντε πρώην και νυν πρωθυπουργούς. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Γιούνκερ, και την πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπράτουσεκ, στη λίστα περιλαμβάνονται και οι πρώην πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ και της Λετονίας Βάλτνις Ντομπρόβσκις.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει, επίσης, 13 πρώην ή νυν υπουργούς, εκ των οποίων ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θεωρείται ο πλέον επικρατέστερος υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς κ.α.

Read more...

Συνάντηση 40 λεπτών, Σαμαρά – Ερντογάν...



Παρουσία, φυσικά, του Βενιζέλου...
Συνάντηση 40 λεπτών είχαν το μεσημέρι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο ραντεβού των δύο ηγετών συμμετείχαν...
μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις...
 

Read more...

Συνήγορος του καταναλωτή ο Λευτέρης Ζαγορίτης...


Συνήγορος του καταναλωτή ο Λευτέρης Ζαγορίτης
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η τοποθέτηση του Λευτέρη Ζαγορίτη στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
«Παρών» δήλωσαν όλα τα...
κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Αναπτύσσοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ο κ. Ζαγορίτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού με την πρόσληψη προσωπικού που μπορεί να γίνει μέσω της κινητικότητας ώστε- όπως τόνισε- να τα καταφέρει αποτελεσματικότερα στον ρόλο του για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Επικαλούμενος στοιχεία του 2012 και του 2013, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτά, από το 80% των υποθέσεων που φθάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, το 73% επιλύεται υπέρ του καταναλωτή. Σημείωσε δε, ότι αν είχε και τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα τότε τα αποτελέσματα θα ήταν θετικότερα.
Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιλέγει σκοπίμως να διορίζει κομματικά στελέχη σε ανεξάρτητες Αρχές, ο κ. Ζαγορίτης αντέτεινε ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και διαφάνεια, όπως έκανε πάντα στη ζωή του.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει υπέρ των πολιτών ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε ό,τι αφορά «κόκκινα δάνεια», πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες και σουπερμάρκετ, ο κ. Ζαγορίτης διαβεβαίωσε ότι «όποια καταγγελία έρχεται και είναι νόμω και ουσία βάσιμη θα εξετάζεται» και πρόσθεσε ότι ο θεσμός αυτός δεν εξαρτάται από κανέναν.

Read more...

Στενός φίλος του πρωθυπουργού ο νέος υποδιοικητής της ΤτΕ...



mourmouras
O Γιάννης Μουρμούρας, οικονομικός σύμβουλος και στενός φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνει υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το γενικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε...
σήμερα ομόφωνα να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο τον διορισμό του Ιωάννη Μουρμούρα στη θέση του υποδιοικητή, η οποία παραμένει κενή μετά τη λήξη της θητείας της Ελένης Δενδρινού-Λουρή τον περασμένο Ιούνιο.
Ο κ. Μουρμούρας είναι καθηγητής μακροοικονομικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012).

efsyn.gr

Read more...

Τα πούλησαν 260 εκατ., τα νοικιάζουν με 600 ...


 


Το Δημόσιο από ιδιοκτήτης έγινε ενοικιαστής, με φέσι...
Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η περιβόητη ιδιωτικοποίηση 28 ακινήτων του Δημοσίου, που παραδόθηκαν σε επιλεγμένους ιδιώτες με τη μέθοδο της πώλησης και επανενοικίασης («sale-and-lease-back») τον Νοέμβριο του 2013. Το Δημόσιο από ιδιοκτήτης μετατράπηκε σε ενοικιαστή.
Πήρε...
μόλις 261,31 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 960 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που κατατέθηκαν απευθείας στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεσμεύτηκε να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, ανοίγοντας μία «μαύρη τρύπα», συνολικά 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι το Δημόσιο δεν έχει να καταβάλει τα μισθώματα. Οι νέοι ιδιοκτήτες και μισθωτές έχουν εμφανισθεί από τον Ιούνιο στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών, διεκδικώντας τα ενοίκιά «τους», ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να βρουν τρόπο να καλύψουν απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό 2014 και είναι εκτός προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου 2014-2018.
«Προικοδότηση»
Την τραγελαφική αυτή εξέλιξη, που δείχνει τα θλιβερά αποτελέσματα που συνεπάγονται οι περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» για την εξυπηρέτηση των δανειστών εις βάρος της δημόσιας περιουσίας και των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών, φέρνει στο φως η βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας εξηγήσεις γιατί το ελληνικό Δημόσιο που μέχρι σήμερα δεν καταβάλλει για τα συγκεκριμένα κτήρια νοίκι στον εαυτό του, «φορτώθηκε» με ένα -εγγυημένο για τους νέους ιδιοκτήτες, που επένδυσαν χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, χωρίς να διακινδυνεύουν ότι στις συνθήκες της κρίσης μπορεί να τους μείνουν τα κτίρια άδεια- «χαράτσι» 600 εκατ. ευρώ.
Η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει ότι το Δημόσιο δεν έχει να πληρώσει τα μισθώματα και ότι οι μισθωτές την έχουν στήσει στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών Η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει ότι το Δημόσιο δεν έχει να πληρώσει τα μισθώματα και ότι οι μισθωτές την έχουν στήσει στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών Ανάμεσα στα 28 ακίνητα, στα οποία το Δημόσιο από ιδιοκτήτης έγινε ενοικιαστής, με υψηλότατο και εγγυημένο μίσθωμα, είναι κτήρια 5 υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτήρια ΔΟΥ, το κτήριο της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ.ά. στα οποία εξακολουθούν να στεγάζονται οι αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.
Η κ. Βαλαβάνη υπενθυμίζει ότι και οι δύο κτηματικές εταιρείες, που τα απέκτησαν μέσω σχετικού διαγωνισμού, είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (της Πανγαίας της Εθνικής και της Eurobank Properties της Eurobank), ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Στην πραγματικότητα, τα 28 ακίνητα προστέθηκαν στην «προικοδότηση» των δύο κτηματικών εταιρειών για την πώλησή τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας στο ισραηλινών συμφερόντων fund «INVEL» με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank Properties πέρασε στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.
Με το πέρας των 20 χρόνων, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς, δηλαδή δικαίωμα να εξαγοράσει όποια από αυτά τα κτήρια το ενδιαφέρουν, όχι όμως στην «τιμή ευκαιρίας», στην οποία πουλήθηκαν τα 28 ακίνητα, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν πλέον να τα διαθέσουν όπως θέλουν.
Επίσης, στην όλη διαδικασία, καταστρατηγήθηκε η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπονται από τον Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76Α/2003) «περί μισθώσεων ακινήτων από το Δημόσιο», με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται τα δικαιώματα του Δημοσίου, ούτε καν ως εκμισθωτή.
«Φούσκα»
Είναι εντυπωσιακό ότι η πώληση των δημοσίων κτηρίων εμφανιζόταν από τους κυβερνητικούς αρμόδιους και τους μαθητευόμενους μάγους των «μεταρρυθμίσεων» ως ένα «βάρος», από το οποίο θ' απελευθερωθούν οι φορολογούμενοι υπέρ της καταβολής μισθών και συντάξεων και της ανάπτυξης, με δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ενώ με τον καθαρά παραπλανητικό τίτλο «Περί περιστολής των δημοσίων δαπανών», η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα κόψει από τους τότε ιδιώτες-ιδιοκτήτες κτηρίων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες, 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια μισθώματα.
Πράγμα που αποδείχθηκε «φούσκα», καθώς τα συμφέροντα των μισθωτών κτηρίων του Δημοσίου ζουν και βασιλεύουν, ενώ πλήθος αστικά ακίνητα του Δημοσίου, που θα μπορούσαν να καλύψουν ευρύτατες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών μένουν ανοίκιαστα και αναξιοποίητα.
Η κ. Βαλαβάνη ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και να απαντήσει στο ερώτημα:
«Από πού θα βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται τόσο για το 2014 όσο και για 2015, αφού δεν είναι προϋπολογισμένα ούτε στον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά ούτε και το Μεσοπρόθεσμο επιτρέπει τέτοιας κλίμακας παρεκκλίσεις, που φτάνουν περίπου τα 135 εκατ. ευρώ για τα έτη 2014-2018;».

enet.gr

Read more...

Ξεπουλάνε κομμάτι-κομμάτι το παραλιακό μέτωπο...




Το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται γύρω και μπροστά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μια περιοχή συνολικής έκτασης 220 στρεμμάτων, βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ένα ακόμη κομμάτι για την δημιουργία της λεγόμενης…
«Αθηναϊκής Ριβιέρας». Με άλλα λόγια, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο κουμάντο θα κάνουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα «Νέα», πενήντα χρόνια θα έχει διάρκεια η παραχώρηση της έκτασης των 220 στρεμμάτων γύρο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τον διαγωνισμό να προκηρύσσεται τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την έκταση που περικλείει το στάδιο και εκτείνεται κυρίως παραλιακά, περιλαμβάνοντας και την υφιστάμενη μαρίνα. Το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης δίπλα από το ΣΕΦ, πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας «τύπου Φλοίσβου», σινεμά, παιδότοπους, χώρους για ποδήλατο και μικρό αριθμό εμπορικών καταστημάτων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των σημερινών αθλητικών χρήσεων και της μαρίνας περιλαμβάνει το βασικό σενάριο ανάπτυξης που προβλέπει η προκήρυξη. Με βάση αυτή, παραχωρείται στον νικητή του διαγωνισμού η εκμετάλλευση της γύρω από το ΣΕΦ περιοχής, της μαρίνας και της Ακτής Δηλαβέρη, με τη δυνατότητα δόμησης να αφορά συνολικά 15.000-25.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τα «Νέα» σημειώνουν ότι στην παραχώρηση δεν περιλαμβάνονται το κτιριακό συγκρότημα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το παρακείμενο Δελφινάριο, η έκταση απ’ όπου διέρχεται το τραμ και το γειτνιάζον τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Το ΣΕΦ θα διατηρήσει τον αθλητικό του χαρακτήρα, εκτιμάται ωστόσο ότι με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου θα αναβαθμιστεί περεταίρω.

Read more...

Νέες καθυστερήσεις για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ...


taxisnet43Στο… παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα πάρουν τα νέα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω των...
σημαντικών καθυστερήσεων που σημειώνονται στο θέμα των διορθώσεων και της κατάθεσης στη Βουλή της σχετικής ρύθμισης.
        
Η διάταξη, που επρόκειτο να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, πάει για την επόμενη, εξέλιξη η οποία περιορίζει σημαντικά τα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να μην προλάβουν να ενημερωθούν οι υπόχρεοι.

Παράλληλα, νέα μέτωπα ανοίγουν για το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή το αλαλούμ που επικρατεί με τις αντικειμενικές και τις άλλες τιμές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό φόρων στα ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήμαρχοι σε περιοχές όπου οι αξίες ακινήτων είχαν υπολογιστεί πέρυσι σε υψηλότερα επίπεδα και φέτος αποφασίστηκε να περάσουν οι μειωμένες τιμές, ζητούν επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΦΑΠ της τελευταίας τριετίας για αποκατάσταση των… λαθών, αν και από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιες αλλαγές...
Κ.Τσ.
efsyn.gr

Read more...