Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας


Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας διοργάνωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Λάζαρος Γιουρτσίδης, σημείωσε, μιλώντας στο συλλαλητήριο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικα, αλλά και μη βιώσιμα δημοσιονομικά. Ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, Απόστολος Παζάρας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν ενωμένοι να διεκδικούν και ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτωβρίου θα αποτελέσει την απάντηση σε αυτούς που ψάχνουν συνενόχους για την κρίση. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, την οποία κάλεσε Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καταγγέλλοντας την αντίθετη απόφαση του ΕΚΘ. Η πορεία που είχε το χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά τον απολύσεων στον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα», διήλθε από τα γραφεία του ΔΟΛ στην οδό Ίωνος Δραγούμη και κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου.





Read more...

Απέρριψαν την προσφυγή για τον ΧΥΤΑ


Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής Γραμματικού Αττικής οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής του Σεπτεμβρίου 2005, με την οποία ήρθη, ως προς έκταση εμβαδού 464 στρεμμάτων, αναδάσωση στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Στη περιοχή πρόκειται να κατασκευαστεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων.

Η αναδάσωση είχε κηρυχθεί μετά την πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου 1984 που κατέστρεψε δασικές εκτάσεις στις κοινότητες Γραμματικού, Καλάμου και Βαρνάβα.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2972/2010 απόφασή απέρριψε την αίτηση των ιδιοκτητών, κρίνοντας ότι η απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς.

Στη δικαστική απόφαση, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της χώρας υπάγονται σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς για να διατηρείται η κατά προορισμό χρήση τους. Μόνο κατ' εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα στον νομοθέτη να επιτρέπει επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα τους. Ειδικότερα, μόνον αν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αλλά και εάν η θυσία της δασικής βλαστήσεως αποτελεί το μόνο πρόσφορο μέσο και εάν οι επεμβάσεις περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, κάθε αποψιλούμενη δασική έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα. Και, μετά την κήρυξη της αναδασώσεως απαγορεύεται απολύτως οποιαδήποτε επέμβαση στην έκταση. Επομένως, προκειμένου να επιχειρηθεί η κατ' εξαίρεση μόνο και υπό ειδικούς όρους επιτρεπόμενη επέμβαση σε δασική έκταση που είχε κατά το παρελθόν κηρυχθεί αναδασωτέα, πρέπει προηγουμένως να έχει αρθεί κατά νόμιμο τρόπο η αναδάσωση. Άρση δε της αναδασώσεως, επιτρέπεται μόνον εφόσον αρμοδίως και αιτιολογημένως διαπιστωθεί ότι εκπληρώθηκε ο σκοπός της, δηλαδή επετεύχθη η αναδημιουργία της δασικής βλαστήσεως. Η αναδημιουργία αυτή θεωρείται ότι επιτυγχάνεται όταν αιτιολογημένα βεβαιώνεται ότι έχει επιτευχθεί στην επίδικη έκταση η αναδημιουργία μορφής βλάστησης με οικολογικά χαρακτηριστικά επαρκή για τον χαρακτηρισμό της ως δάσους ή δασικής εκτάσεως, χωρίς όμως, να απαιτείται η ενίοτε αδύνατη, πλήρης μορφολογική και οικολογική αποκατάσταση της εκτάσεως στο προ της καταστροφής επίπεδο".





Read more...

O Μάρκος Μπόλαρης, συζητά με ενεργούς πολίτες της Περιφέρειας...


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, συζητά με ενεργούς πολίτες της Περιφέρειας για τις δυνατότητες ανάπτυξής της.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, στον 2ο όροφο, αίθουσα Α.

Read more...

Τέρμα οι ταυτότητες, τώρα Κάρτα του Πολίτη

Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη αυτή την ώρα Μ. Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Ανδρ. Λοβέρδος και Λ. Κατσέλη.

Η «Κάρτα του Πολίτη» αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά την αστυνομική ταυτότητα, αρχής γενομένης από το 2011.Η κάρτα θα έχει το μέγεθος και τη μορφή πιστωτικής και με αυτή θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.

Σε αυτήν θα περιέχονται στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο του κατόχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός.

H κάρτα θα παραχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί, θα φέρει την ηλεκτρονική «υπογραφή» των πολιτών και τα στοιχεία θα είναι και με λατινικούς χαρακτήρες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο.

Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ



Ονομάζομαι Μιχαηλίδη Μαρία και γεννήθηκα στο Γαλάτσι στις 22 Μαρτίου το 1992. Φοίτησα διαδοχικά στο 11ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου, στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου και τελείωσα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου το 2010. Πλέον είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στην Καλαμάτα (ΤΕ.ΤΡΟ.).

Οι γονείς μου Μιχαηλίδης Γεώργιος, συνταξιούχος (πρώην δημόσιος υπάλληλος) και Παπαλεξοπούλου Χρυσούλα, ιδιωτικός υπάλληλος ζουν στο Γαλάτσι από το 1985. Πέραν από τους γονείς μου, έχω μια μικρότερη αδερφή, την Μιχαηλίδη Αγγελική, η οποία φοιτάει στο τελευταίο έτος του Λυκείου.

Υπήρξα Ενωμοτάρχης για 2 χρόνια στους Προσκόπους του 1ου Συστήματος Γαλατσίου. Είμαι πτυχιούχος της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Είμαι 18 χρονών και συζητώντας με τους συνομήλικούς μου, διαπίστωσα κοινές ανησυχίες για τα προβλήματα της πόλης μας. Έτσι με στόχο να αγωνιστώ για τα προβλήματα που απασχολούν εμάς τους νέους, αποφάσισα να κατέβω Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό Πράσινο Γαλάτσι με επικεφαλή την Υποψήφια Δήμαρχο την Έλενα Ζέρβα

Read more...

Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδος σε θέματα Περιβάλλοντος


Με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας επισφραγίστηκαν οι συνομιλίες του Κύπριου υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Ηλιάδη, και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος, Τίνας Μπιρμπίλη.

«Είναι τιμή μας να είμαστε στην Κύπρο για να μπορέσουμε να συνδράμουμε και να συνεργαστούμε, σε κάποια θέματα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι είναι θέματα αιχμής, τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για τη Μεσόγειο συνολικά», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό ότι το Μνημόνιο καλύπτει την προσεχή εξαετία, γιατί «σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο η Κυπριακή, όσο και η Ελληνική προεδρία στην ΕΕ».

«Για μας το Περιβάλλον δεν είναι μόνο ένα θέμα, το οποίο καλούμαστε να προστατεύσουμε, το Περιβάλλον είναι ένα εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί μπορεί αυτές οι δύο προεδρίες να είναι από δύο σχετικά μικρές χώρες, είναι όμως από δύο χώρες της Μεσογείου. Αν δουλέψουμε από κοινού από τώρα, μπορούμε να δώσουμε ένα δυνατό στίγμα, ώστε να μπορέσουμε, ως μικρές χώρες, να πετύχουμε, να φέρουμε κάποιες νέες αντιλήψεις σε επίπεδο ΕΕ», υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η Ελληνίδα υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι συμφωνήθηκαν πολύ συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία και το υπουργείο της με όλες του τις δυνατότητες, αλλά και όλα τα δίκτυα επιστημόνων ή κυβερνητικών οργανώσεων είναι στην απόλυτη διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει μία έκβαση πολύ επιτυχής της κυπριακής προεδρίας, που θα βοηθήσει και για την επιτυχή έκβαση της ελληνικής, αργότερα.

Ο Κύπριος υπουργός Δημήτρης Ηλιάδης χαιρέτισε θερμά την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να συγκαλέσει Διεθνή Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, καθώς και ειδικό Φόρουμ, που θα συγκαλέσει η Ελληνική Κυβέρνηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στον μεσογειακό χώρο.

«Συζητήσαμε θέματα υδατικής πολιτικής, που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρουν βαθύτατα και τις δύο χώρες, καθώς και για την αειφορία της ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να πω ότι έχουμε συναντήσει εξαιρετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας για στήριξη σε όλα τα θέματα συνεργασίας, στα οποία η Κύπρος χρειάζεται ειδικούς εμπειρογνώμονες - τεχνοκράτες για να αντιμετωπίσει επαρκώς και αξιοπρεπώς τα θέματα της προσεχούς Προεδρίας της στην ΕΕ».
ΑΠΕ




Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ...


Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, στις 7 Οκτωβρίου, θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν: 1. Υπογραφή ΣΣΕ για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ. 2. Ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων...
απασχόλησης των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις των ΟΤΑ. 3. Υπεράσπιση του εισοδήματός μας και των συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. 4. Νέο ενιαίο δίκαιο μισθολόγιο. Αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημά μας. 5. Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού. Τακτοποίηση του προσωπικού με συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου ή Έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 6. Υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης ιδιαίτερα στο τομέα Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα οργανώνονται και πιέζουν. 7. Επίλυση χρόνιων κλαδικών - θεσμικών αιτημάτων. 8. Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στο εφάπαξ, στην επικουρική σύνταξη και στην υγειονομική περίθαλψη.
Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ!


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΕΤΗΠΤΑ στις εταιρείες...
«Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου 2010, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», να δώσουν δυναμικό «παρών», συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Read more...

ΠΥΡ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΤΣΑΡΟΥ" ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ...


Κριτική εκ δεξιών και εξ αριστερών δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την περαίωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με αιτία τις διατάξεις που αφορούν στα εικονικά τιμολόγια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, κατηγόρησε...
τον υπουργό Οικονομικών ότι κρύβει στο νομοσχέδιο φωτογραφικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια, καθώς και για επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από το βουλευτή να κατονομάσει τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται ή να ανακαλέσει. Ο Δημ .Παπαδημούλης δεν τις κατονόμασε, δήλωσε όμως ότι πρόκειται για την "εξαίρεση της εξαίρεσης", μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου και εισηγμένοι στο χρηματιστήριο. "Εσείς να μας πείτε γιατί βάλατε αυτή τη ρύθμιση, ποιους αφορά, πόσοι θα σβήσουν έτσι τις εκκρεμότητές τους και με πόσα θα καθαρίσουν. Περισσότερο συγκεκριμένος έγινε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Καράογλου, μιλώντας για εκδότες που έχουν εκδώσει πλαστά τιμολόγια. Σημείωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες σκανδάλου για τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Νωρίτερα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την πρακτική του Γ. Παπακωνσταντίνου να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Read more...

Σε «κλοιό» συγκεντρώσεων το κέντρο

Συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


http://img.protothema.gr/
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για τους οδηγούς που διέρχονται από το κέντρο της πόλης, καθώς ανοιγοκλείνουν οι δρόμοι, ανάλογα με τις κινήσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, κλειστή παραμένει η Πειραιώς στο ύψος του Υπουργείου Εργασίας, ενώ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη Σταδίου και στη Βασ. Σοφίας.
Εργαζόμενοι στον Ο.Σ.Ε. οι οποίοι ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας τους από τα κεντρικά γραφεία του Ο.Σ.Ε βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας.

Εκεί συναντήθηκαν με τους απεργούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς και με τους απολυμένους του εκδοτικού οίκου του Δ.Ο.Λ. «Ελληνικά Γράμματα».

Όλοι οι εργαζόμενοι μετά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας είναι πιθανό να μεταφερθούν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα στην οδό Νίκης και στη συνέχεια έξω από τη Βουλή.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα αλλά και από την εταιρία ΦΟΥΛΚΟΡ είχαν κλείσει την Πειραιώς καθώς διαμαρτύρονται για τις απολύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί στους χώρους της εργασίας τους.

Συλλαλητήριο στις 18:00 από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 το απόγευμα, συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2).

«Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλοί πολίτες της χώρας μας που πλήττονται από τις σκληρές, άδικες και υφεσιακές πολιτικές του Μνημονίου των δανειστών θα δώσουν αγωνιστικό παρών στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.


Read more...

Το μεγάλο παιχνίδι της Εθνικής που βυθίζει το ΧΑ

230 εκατ. ευρώ σε τρεις ημέρες για …


http://img.protothema.gr/
Σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στατιστικά περίπου το 25% των δικαιωμάτων διαπραγματεύεται ή αλλάζει «χέρια», κατά το κοινώς λεγόμενο. Επειδή η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί και το μετατρέψιμο ομολογιακό, το ποσοστό ενδέχεται να φθάσει στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αλλάξει χέρια το 3,5% των μετοχών ( συνολικά δικαιώματα και μετοχές )

Αυτό το σημείο «κλειδί» εξηγεί στο protothema. gr στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο θέμα και έχει γνώση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Τι σημαίνει, όμως, ότι διαπραγματεύεται το 25-30%; Πρακτικά, σημαίνει ότι θα αλλάξουν 400 εκατ. δικαιώματα ( και σε μετοχές και ομολογίες ) και αν διαιρέσουμε το ποσό με τις 7 ημέρες αυτό σημαίνει ότι καθημερινά αλλάζουν χέρια 60 εκατ. δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τώρα τον μεγάλο πωλητή των δικαιωμάτων της Εθνικής ( Βank of New York Mellon ) που λέγεται ότι πρέπει να πωλήσει 31 εκατ. δικαιώματα της Εθνικής ( κατέχει ADR της Εθνικής, αγορασμένα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) η πραγματικότητα, όπως λέει η ίδια πηγή, δεν μονοσήμαντη, δηλαδή ότι πρέπει να πωλήσει μόνο.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι “και ναι και όχι” και είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα.

Ως θεματοφύλακας της Εθνικής θα πουλήσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από το ADR , τα οποία θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των επενδυτών ως μέρισμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους επενδυτές που σορτάρουν την μετοχή. Αν κάποιος δηλαδή έχει σορτάρει (ποντάρει στην πτώση) 1 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ή 7 εκατ. ευρώ δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η θέση του. Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να έχει αγοράσει δικαιώματα ισόποσης αξίας. Κι αυτό δεν ανακοινώνεται, όπως συμπληρώνει με νόημα το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

Για να δει κανείς επομένως τι συμβαίνει με την μετοχή και τα δικαιώματα της Εθνικής πρέπει να έχει την συνολική εικόνα. Κι αυτή την εικόνα την έχουν μόνο τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας Όμως, το γεγονός ότι 3 εταιρείες ανακοίνωσαν πως σορτάρουν την μετοχή ( Tyrus Capital – GLG Partners – jane Group ) δεν είναι απαραίτητα κακό για την μετοχή.

Το άσχημο ή το μειονέκτημα για την Εθνική Τράπεζα είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση 0,90% ενώ η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank χάνει 2,5% εξαιτίας της δικής της αύξησης κεφαλαίου. Το γενικότερο κλίμα είναι κακό για αυτό και η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση.
Κάπως έτσι παίζεται το μεγάλο παιχνίδι της Εθνικής στο χρηματιστήριο, στο πλαίσιο του οποίου έχουν αλλάξει χέρια δικαιώματα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ και μετοχές αξίας περίπου 130 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες.
Την ίδια ώρα, η πτώση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,86% φθάνοντας τις 1460 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής σημειώνει πτώση 2,7% στα 7,18 ευρώ. Το δικαίωμα της Εθνικής χάνει 7,32% στα 0,38 ευρώ ενώ το δικαίωμα των ομολογιών χάνει 15% φθάνοντας τα 0,68 ευρώ. Το παράδοξο, όμως, στοιχείο στην Αθήνα είναι ότι οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές σημειώνουν κέρδη. Κέρδη 2,2% για την Eurobank, 1,14% για την Alpha Bank και 2% για την Αγροτική Τράπεζα.

Read more...

Τα βλέπουν μαύρα τα αφεντικά και απολύουν…

Στο 13,5% η ανεργία του χρόνου, λένε οι βιομήχανοι


http://img.protothema.gr/
Εάν τα αφεντικά τα βλέπουν μαύρα για την πορεία της οικονομίας, προφανώς δεν επενδύουν και προφανέστατα μειώνουν τα κόστη τους. Και – δυστυχώς – ο προσφορότερος τρόπος για γρήγορη μείωση του κόστους σε ένα εργοστάσιο ή μια επιχείρηση δεν είναι άλλος από τις απολύσεις.

Και οι εργοδότες όντως τα βλέπουν τα πράγματα μαύρα, όπως προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του επιστημονικού τους οργάνου για την οικονομία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Για το τι αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε χωρίς να γίνουμε κουραστικοί με πολλά νούμερα:

-Η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει στο β΄ εξάμηνο και ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο -3,5%, αφού είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποδώσουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις.
-Παρότι η ανεργία αυξήθηκε οριακά το β’ τρίμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο, από το 11,7%, στο 11,8%, εντούτοις η διαφορά της με το ίδιο τρίμηνο του 2009 διευρύνθηκε, φθάνοντας τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες.

Η ενίσχυση της ανεργίας οφείλεται πρωτίστως στην επιταχυνόμενη μείωση της απασχόλησης (-2,3% στο β΄τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι), αλλά και στη συνεχή διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, που από τις αρχές του 2010 έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια άτομα, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας «νέων» ανέργων.

Αυτές οι επιβαρυντικές για την αγορά εργασίας τάσεις αναμένεται να διατηρηθούν και στη συνέχεια του 2010, αίροντας ακόμα και εποχικές επιδράσεις που διαχρονικά ευνοούσαν την απασχόληση και οδηγώντας την ανεργία ελαφρά υψηλότερα από το 12% στο σύνολο του έτους, αλλά πάνω από 13,5% το 2011.
“Η στάση πληρωμών περνά και από την Γερμανία”…

Το ΙΟΒΕ εξετάζει τρία σενάρια για την πορεία της οικονομίας:
α) Το «σενάριο της ελπίδας» προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει, σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου και θα εφαρμόσει παράλληλα πολιτικές που διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη και συνακολούθως, τη δημοσιονομική προσαρμογή (απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των επενδύσεων κλπ). Στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί κοντά στο 7% του ΑΕΠ το 2011 και κοντά στο 5% το 2012, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2011, αλλά ηπιότερη του 2010 και θετική το 2012 (μεταξύ 1,5 και 2,5%).

Είναι πιθανό, όχι όμως βέβαιο, ότι η υλοποίηση του αισιόδοξου σεναρίου θα επιτρέψει σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Σε γενικές γραμμές, η σωτηρία στο σενάριο αυτό εναπόκειται στα χέρια της «Τρόικας», και ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης. “Ελπίζουμε επομένως, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα αποφύγουμε τη στάση πληρωμών, καθώς εξαρτώμεθα από οικονομικές, αλλά και πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία”, αναφέρεται χαρακτηριστικά .

β) Το δεύτερο σενάριο, είναι το «σενάριο της καταστροφής», κατά το οποίο είτε η δημοσιονομική προσαρμογή εγκαταλείπεται λόγω των ποικίλων αντιδράσεων, είτε συνεχίζεται μεν αλλά χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές. Στην πρώτη περίπτωση, επέρχεται «ακαριαίος θάνατος» με παύση εκταμίευσης των υπολοίπων δόσεων του δανείου και στάση πληρωμών της Ελλάδας.

Στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ πιθανό ότι επέρχεται «αργός θάνατος», υπό την έννοια ότι η οικονομία θα αντιδράσει αρνητικά στη «σκέτη» δημοσιονομική προσαρμογή, αφού η έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει «αντισώματα» με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή θα αργήσει, αλλά τελικά θα επέλθει, στάση πληρωμών λόγω μακροχρόνιας στασιμότητας του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή θα αποβεί καταστρεπτική για την ευημερία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ.

γ) Το «σενάριο της σωτηρίας», προβλέπει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις πολιτικές του πρώτου σεναρίου ταυτόχρονα με επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να προεξοφληθεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές η εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους. Αυτή η, μη αναμενόμενη, θετική εξέλιξη οδηγεί στην προσδοκία ότι, αργά ή γρήγορα, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει και απομακρύνει το καταστρεπτικό, για την ευημερία του ελληνικού λαού, ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σκόπιμο: Πρώτον, να γίνει μια προσπάθεια αποτίμησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Δεύτερον, να εξεταστούν οι τρόποι αξιοποίησής της και τα δυνητικά έσοδα του Δημοσίου. Τρίτον, να αποτυπωθεί η δυναμική του δημοσίου χρέους σε βάθος χρόνου (π.χ. για την επόμενη δεκαετία) λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον παράγοντα.

Οι τιμές δεν καταλαβαίνουν από κρίση

Στεκόμαστε στο σαφές μήνυμα για την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ως μοναδικού, ως φαίνεται στην παρούσα φάση, τρόπου για να αντληθούν έσοδα και να κινηθεί χρήμα στην χώρα μας…
Κοντά, όμως, στην μαυρίλα που βγάζουν οι βιομήχανοι, έρχονται σήμερα και τα στοιχεία από τις τιμές στην παραγωγή που δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο δείκτης τιμών βρίσκεται στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2008 – δηλαδή οι τιμές δεν έχουν καταλάβει από κρίση, αντίθετα με τους μισθούς – καθώς η αύξησή του είναι 4,6% σε ετήσια βάση!

Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι, καθώς αυξάνονται οι τιμές στην παραγωγή, με δεδομένη και την συνεχή αύξηση του κόστους στα μεταφορικά, λόγω καυσίμων, στον καταναλωτή που διαθέτει, πια, λιγότερα χρήματα, θα φτάσουν το επόμενο διάστημα ακόμη ακριβότερα προϊόντα…
Read more...

Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην πρωθυπουργό της Ισλανδίας...


Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας ψήφισε αργά χθες να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χαάρντε με την κατηγορία της αμέλειας γιατί παρέβλεψε τα γεγονότα που οδήγησαν το 2008 στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.
Ωστόσο το Althingi ( κοινοβούλιο) αρνήθηκε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των πρώην υπουργών Εξωτερικών Ινγκιμπγιόρκ Σολρούν Γκισλαντότιρ και Αρνι Μαθιεσέν, καθώς και σε βάρος του πρώην υπουργού Επιχειρηματικότητας Μπιοργκβίν Σίγκουρτνσον.
Είναι η πρώτη φορά που θα εκδικαστεί τέτοια υπόθεση από το Λαντσντομούρ, το ειδικό δικαστήριο της Ισλανδίας, που...
ιδρύθηκε το 1905 για να δικάζει υπουργούς που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις.
Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν το 2008 υπό το βάρος της υπερσυγκέντρωσης χρεών στη διάρκεια μιας δεκαετίας με υπερατλαντικές επεκτάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση και τους επενδυτές σε φυγή.

Read more...

Ζητάει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού το ΕΒΕΑ


Tην προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ζητάει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος με επιστολή του για το μείζον πρόβλημα που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων και αποδίδει ευθύνες στους υπουργούς για το αδιέξοδο της κατάστασης αναφέροντας: ''δεν μπορεί, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης, οι αρμόδιοι για την εφαρμογή των νόμων, να αδρανούν, θέτοντας έτσι προσκόμματα στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο αρμόδιο για την αγορά, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων και του ελληνικού λαού, για την άμβλυνση των προβλημάτων και την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία''. Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Απευθυνόμαστε σε εσάς, για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που έχει προκληθεί στην αγορά, από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων, εκτιμώντας ότι τα καθ` ύλην αρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή των νόμων του κράτους, επιδεικνύουν καταστροφική ολιγωρία. Είναι πλέον αναγκαία η δική σας προσωπική παρέμβαση και ανάληψη ευθυνών, ώστε να μπει τέλος στην τεράστια ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου και του καταναλωτικού κοινού. Δεν μπορεί, ένας ολόκληρος λαός να είναι όμηρος μιας ολιγάριθμης επαγγελματικής τάξης, από τη στιγμή μάλιστα που προηγήθηκε διάλογος και υπήρξαν δεσμεύσεις από μέρους της Κυβέρνησής σας, για ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων του κλάδου των μεταφορέων.

Δεν μπορεί, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης, οι αρμόδιοι για την εφαρμογή των νόμων, να αδρανούν, θέτοντας έτσι προσκόμματα στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο αρμόδιο για την αγορά, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων και του ελληνικού λαού, για την άμβλυνση των προβλημάτων και την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία. Σας καλούμε να αναλάβετε προσωπικά την ευθύνη, για τη δραστική και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις αλλά και ηθικής τάξης για το ελληνικό κράτος, η εφαρμογή των νόμων προς πάσα κατεύθυνση».



Read more...

Υπόμνημα Θ. Ρουσόπουλου στην προανακριτική


Mε γραπτό υπόμνημα προς την προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι ουδείς έχει καταθέσει συγκεκριμμένα στοιχεία εναντίον του και σημειώνει ότι ούτε από τις εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών προκύπτει ζημία για το Δημόσιο. Ο κ.Ρουσόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά «οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες διερεύνησης της επίμαχης υπόθεσης εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης, με αναπόδραστη συνέπεια την ισχύ του αξιώματος «ου με πείσεις, καν με πείσεις», όπερ καθιστά άνευ νοήματος, ουσίας και σημασίας, ήτοι εντελώς περιττή, την προβολή οποιουδήποτε υπερασπιστικού επιχειρήματος στην παρούσα φάση : η υποταγή της έννομης τάξης στις πολιτικές, μάλλον μικροκομματικές, σκοπιμότητες δεν επιτρέπει επί του παρόντος, αντικειμενικά, την προβολή σχετικών υπερασπιστικών ισχυρισμών, πέραν όσων έχουν ήδη προεκτεθεί, όχι μόνον με το παρόν. Όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο πρώην Υπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει ακόμη ότι «σε συνδυασμό, άλλωστε και με την μη επέλευση - συνδρομή σχετικής περιουσιακής ζημίας εις βάρος του Δημοσίου, όπως προκύπτει από εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και άλλες εκθέσεις ενός γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, οι οποίες προϋπήρχαν της απόφασης για την διενέργεια της παρούσας εξέτασης αλλά, όπως, επίσης, αποκαλύπτεται από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, απεκρύβησαν σκοπίμως με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπόυς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/09/blog-post_6974.html#ixzz10vYJTP5z

Read more...

Κόντρες μετά την επιστολή Καραμανλή


Πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκάλεσε η επιστολή Καραμανλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, στην οποία αναφέρει ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο, καθώς "δεν υπήρξε βλάβη του δημοσίου", "ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα"

ΠΑΣΟΚ


"Ο κ. Καραμανλής υπεξέφυγε την απάντηση στην ιστορία, ξεπερνά τα 110.000.000 € η ζημιά από τις ανταλλαγές", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπετενιώτης.

"Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για τις ανταλλαγές, που αναφέρουν όπως το καταλαβαίνει ο καθένας μας κάποια τιμή, έχουν μια εκτίμηση του ΣΟΕ, και μια εκτίμηση των ΔΟΥ. Αν αθροίσουμε τις τιμές που αναφέρονται στα συμβόλαια, στα 31 συμβόλαια, θα δούμε ότι το ποσό αγγίζει τα πάνω από εκατόν δέκα εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό δεν είναι ζημία του ελληνικού δημοσίου από τα κτήματα αυτά; Τα ακίνητα αυτά είναι δημόσια περιουσία, και ανταλλάχθηκε με χιλιοστά νερού λίμνης, με τη μονή Βατοπεδίου", πρόσθεσε.

"Η προανακριτική επιτροπή και η δικαιοσύνη οφείλουν πάνω από όλα να ανοίξουν τους λογαριασμούς της μονής σε Ελλάδα και Κύπρο", επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm o Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών με το να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο για να συμπληρώσει: "Δεν σημαίνει τίποτε για τον πρώην πρωθυπουργό ότι στον κ. Αγγέλου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για την υπόθεση;".

Επί της διαδικασίας, τόνισε πως αποτελεί βαθιά του πίστη, ότι ο Κ. Καραμανλής έπρεπε να πάει στην προανακριτική και πως το ότι δεν το έπραξε, συνιστά υποβάθμιση εκ μέρους του της δημοκρατικής λειτουργίας.

ΝΔ


"Μπορούν να επιστρέψουν στη ΝΔ στελέχη που κατηγορήθηκαν χωρίς λόγο, εφόσον δεν προκύψουν αποδείξεις εις βάρος τους", δήλωσε ο γραμματέας Συνδικαλισμού του κόμματος Γιάννης Μανώλης, διαχωρίζοντας, όμως, τα στελέχη που έβλαψαν με τη συμπεριφορά τους το κόμμα.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα" ανέφερε μεταξύ άλλων: "Για μια υπόθεση αυτός που πρέπει να αποδείξει ότι είναι σκάνδαλο ή όχι είναι αυτός που κατηγορεί τον άλλο κι όχι αυτός που κατηγορείται. Αυτός που κατηγορεί, λοιπόν, τον άλλον πρέπει να μας φέρει στοιχεία ότι πράγματι ζημιώθηκε από το Δημόσιο. Αν ζημιώθηκε από το Δημόσιο και αποδειχτεί αυτό, υπάρχει πρόβλημα, αν, όμως, δεν ζημιώθηκε από το Δημόσιο και δεν μπορεί να αποδειχτεί από αυτούς που σήμερα κατηγορούν ένα κομμάτι της ΝΔ, πρώην Υπουργούς,πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Είναι απλά τα πράγματα".

Ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στο ρ/σ Real κρατώντας ουσιαστικά αποστάσεις δήλωσε: "Δεν σχολιάζω τις θέσεις συναδέλφων μου και είναι πάρα πολύ δύσκολο σε εμένα να καταλογίσω σε ορισμένους ευθύνες και άλλους να απαλλάξω. Αυτά είναι θέματα τα οποία συζητούνται στα κομματικά όργανα και καλό είναι να μη σπεύδουμε να κάνουμε δηλώσεις ιδιαίτερα όταν αφορούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και συναδέλφους".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει έως τώρα έκθεση για ζημία του Δημοσίου, αφήνοντας υπαινιγμούς για προσπάθεια να εμφανιστεί τέτοιο πόρισμα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει προκύψει διακίνηση μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα και πως δεν υπάρχει βλάβη του Δημοσίου από υπουργό της ΝΔ.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε την υπόθεση "στημένη σκευωρία", που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο στης επικοινωνιακής προπαγάνδας εναντίον της ΝΔ. Ειδικότερα για όσους απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, ο κ. Στυλιανίδης λέει ότι οι συνάδελφοι που έχουν κατηγορηθεί, έχουν κατηγορηθεί αδίκως.

ΚΚΕ


Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή Καραμανλή, δήλωσε ότι υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του. "Δεν τον ενοχοποιούμε, αλλά μιλάμε για πολιτικές ευθύνες", είπε. Και μιλήσαμε, σημείωσε, για πολιτικές ευθύνες και για υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. "Δεν είπαμε ότι πήραν χρήματα, αλλά η υπόθεση είναι ένα σκάνδαλο", πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ


Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: "Ο κ. Καραμανλής "κλώτσησε" μια χρυσή ευκαιρία να έρθει στη Βουλή και να δώσει τη δική του άποψη για το Βατοπέδι. Η αποστολή της επιστολής και η μη παρουσία του στην Εξεταστική ούτως ή άλλως τον μειώνει".

Δημοκρατική Αριστερά


Πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Δημοκρατική Αριστερά. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θ. Μαργαρίτης, σημειώνει: "Ο κ. Καραμανλής ούτε άκουσε, ούτε έμαθε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε για ποιο θέμα ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό; Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε για ποιο ζήτημα σχολίασε ότι ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος; Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί "κόπηκαν" από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ το 2009; Καυτά ερωτήματα για τα οποία ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει δώσει καμία απάντηση".


Read more...

Ολόκληρη η επιστολή Καραμανλή για Βατοπέδι

.nooz.grΔεν έκρυβε εκπλήξεις η επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, σημειώνει ότι δεν υπήρξε βλάβη του δημοσίου, τονίζει ότι η διαδικασία ανταλλαγών ήταν νόμιμη και προσθέτει ότι δεν υπήρξε «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα». Στα χέρια των μελών της Προανακριτικής η επιστολή Καραμανλή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή


«Κύριε Πρόεδρε

Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.

2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ΄ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε έχει εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.

3. Κατά την διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.

4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό , επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.

5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ΄ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Κύριε Πρόεδρε

Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας»
.

Πεταλωτής: Υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών ο κ. Καραμανλής

«Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του.
Το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην Πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών Υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών», τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το υπόμνημα χαρακτηρίζεται «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες - αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού». Όσο για τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ.Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

Τι απαντούν συνεργάτες του Καραμανλή

Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας όσα διέρρευσαν από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού στην προανακριτική επιτροπή έλεγαν: «Να κάνουν καλύτερα τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις τους. Να μην αμφισβητούν πραγματικά στοιχειά που είναι αδιάσειστα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».-

- Στην Προανακριτική επέδωσαν μέσω δικηγόρων υπόμνημα οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος. Αμφότεροι ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να καταθέσουν, την ώρα που η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ


Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της απεργίας των μεταφορέων εκδηλώθηκε, με τροπολογία η οποία κατατίθεται και θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο παρουσιάζεται αυτή την ώρα στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τροπολογία θα προβλέπεται η ποινή των 3 ετών με την σύσταση επιστροφής στην εργασία των επιστρατευμένων φορτηγών, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η ποινή ανέρχεται στα 5 χρόνια...
Αν διαπιστωθεί βλάβη του δημοσίου τότε θα αφαιρείται η άδεια επιτόπου και θα ανατίθεται η εκτέλεση του έργου σε ιδιώτες. Η μη εκτέλεση έργου διαπιστώνεται είτε από εισαγγελέα, είτε από αναφορά υπουργού. Επίσης, πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα δίνει τη δυνατότητα στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης να εκτελούν δημόσιες μεταφορές, θα καταθέσει ίσως και την Πέμπτη η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Έρευνα για την επίθεση στα φορτηγά Από μονόβολα φυσίγγια κυνηγετικού όπλου προκλήθηκαν οι τρύπες στα δύο φορτηγά χθες το μεσημέρι στο 50ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στον Αυλώνα. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία μετά την έρευνα που έγινε στα φορτηγά και στα διάφορα ευρήματα από την εγκληματολογική υπηρεσία. Από την ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Αρχίζουν την τροφοδοσία οι διαμεταφορικές Την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη από αύριο 30 του μηνός, των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους, κοινοποίησαν οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Στην επιστολή τους οι Διαμεταφορικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή μέχρι και χθες, μέρα της Γενικής Συνέλευσης των μεταφορέων και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί και είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους για να τροφοδοτήσουν ομαλά την αγορά. «Η συνέχιση των κινητοποιήσεών σας, με τη μορφή που μέχρι σήμερα τις πραγματοποιείτε, σας έχει πλέον θέσει απέναντι στην ελληνική κοινωνία και μαζί με σας και μας» αναφέρεται στην επιστολή και εκφράζεται η ελπίδα οι μεταφορείς να επανεξετάσουν ψύχραιμα και λογικά την συνολική κατάσταση και να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν ότι δηλαδή θα σεβαστούν το δικαίωμα της εργασίας όποιων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών το επιθυμούν.
Read more...

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΛΙΑΠΗΣ...


Στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι κατέθεσαν σήμερα ο νυν υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Λιάπης. Είχαν κληθεί ως μάρτυρες από το Γιώργο Βουλγαράκη. Αναφερόμενος στον αποχαρακτηρισμό έκτασης στην Ουρανούπολη...
και στην ανταλλαγή της με τη μονή Βατοπεδίου, ο Π. Γερουλάνος δήλωσε πως πρόκειται για χώρο τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας και θα έπρεπε να ζητηθεί η άποψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ο Μιχάλης Λιάπης, αντιθέτως, δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση, ούτε είχε υποχρέωση να δώσει έγκριση πιο πριν για την ανταλλαγή, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο μετά. Σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις ανταλλαγές των ακινήτων με τη λίμνη, θα γίνουν από οκτώ εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν εξαρχής αυτοψία. Ενδεχομένως στο διαδικαστικό κομμάτι να συμβάλλουν και υπηρεσίες της βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής ολοκληρώνονται στις 4 Οκτωβρίου και θα χρειαστούν 20 μέρες περίπου για τη σύνταξη πορίσματος.
Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΑ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Έκλεισε πριν από λίγο και θα είναι υποψήφιος αντι-περιφερειάρχης στον συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά ο Στάθης Παναγούλης. Θα είναι υποψήφιος στον τομέα Νοτίων Προαστίων, εκεί που έχει πολύ μεγάλη δύναμη καθώς γεννήθηκε και ζει στην Γλυφάδα. Ο Δημαράς έχει κλείσει...
και άλλα στελέχη κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ τα οποία θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών. Δυο εξ' αυτών θα είναι μεγάλες εκπλήξεις, καθώς πρόκειται για εν ενεργεία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη επιρροή στις τοπικές κοινωνίες που εκλέγονται.
Read more...

AYΣΤΗΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Με αυστηρότερη επίταξη των μεταφορέων αναμένεται να απαντήσει η κυβέρνηση στην απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι, εκτός από την ήδη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα επιτρέπει στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης να...

εκτελούν και το έργο των δημοσίων εμπορευματικών μεταφορών, θα ισχύσει και δεύτερη, η οποία θα τροποποιεί προς το αυστηρότερο το πλαίσιο της επίταξης των μεταφορέων. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, που ενδεχομένως θα ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, θα προβλέπει ποινές κάθειρξης ακόμα και άνω των πέντε ετών όσων είναι επιταγμένοι αλλά δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δημ. Ρέππας και Χ. Καστανίδης. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τις εμπορευματικές μεταφορές θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών. Ήδη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος» έχει παρέλθει οριστικά. Με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασ. Κορκίδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασιμάτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Read more...

KΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


Οι νοσοκομειακές δαπάνες και οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας για το 2011 θα τεθούν σήμερα, Τετάρτη, στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδο. Όπως προκύπτει από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας κινούνται εντός των στόχων, καθώς έχει καλυφθεί το 59,4% των συνολικών ετήσιων πιστώσεων ύψους 6,9 δισ. ευρώ...

Στο οκτάμηνο, οι δαπάνες των νοσοκομείων είχαν καλύψει το 62% του ετήσιου στόχου (3,38 δισ. ευρώ) και ανέρχονταν σε 2,1 δισ ευρώ. Πάντως, στην απογευματινή συνάντηση των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδου αναμένεται να υπάρξει προβολή των υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους και προγραμματισμός για το 2011. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθούν οι εκθέσεις των εταιρειών ορκωτών ελεγκτών για την κατάσταση των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη των νοσοκομείων από την 1η Ιανουαρίου 2010 ανέρχονται ήδη σε 1,4 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας τα υπολογίζουν στα 600 εκατ. ευρώ , καθώς προσμετρούν στα έσοδα τις απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν καταβάλλει παρά ελάχιστα χρήματα στα νοσοκομεία από την αρχή του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιήσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου επτά ηλεκτρονικούς δημόσιους διαγωνισμούς αξίας για αναλώσιμα υλικά αξίας περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές δε συμβάσεις με τους προμηθευτές των νοσοκομείων θα πρέπει να συνομολογηθούν μέχρι την 01/01/2011. Στόχος της τρόικας είναι αφενός να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τα αναλώσιμα υλικά σε δημόσια νοσοκομεία και να εξασφαλίσει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα βρίσκεται σε «ομηρία» κάθε φορά που οι προμηθευτές δεν πληρώνονται.

Read more...

ME ΔΥΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ


Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να απαντήσει, πιθανότατα εντός της ημέρας, η κυβέρνηση στην απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η στάση που θα τηρηθεί από τώρα και στο εξής αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των Γ.Ραγκούση, Γ.Παπακωνσταντίνου,...
Ευάγ.Βενιζέλου, Χρ.Παπουτσή, Μ.Χρυσοχοΐδη, Δημ.Ρέππα και Χ.Καστανίδη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από την ήδη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα επιτρέπει στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης να εκτελούν και το έργο των δημοσίων εμπορευματικών μεταφορών, προετοιμάζεται και δεύτερη, η οποία θα τροποποιεί προς το αυστηρότερο το πλαίσιο της επίταξης των μεταφορέων.
Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, που ενδεχομένως θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, θα προβλέπει ποινές κάθειρξης ακόμα και άνω των πέντε ετών όσων είναι επιταγμένοι αλλά δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τις εμπορευματικές μεταφορές θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών.
Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος» έχει παρέλθει οριστικά. Με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασ.Κορκίδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ.Κασιμάτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε: «Μας απογοητεύει και μας προβληματίζει η απόφαση. Ζητήσαμε μια εβδομάδα ανακωχή για να αδειάσουν τα λιμάνια από τα κοντέινερ και να πάνε εμπορεύματα στα νησιά. Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι εσωτερικό συνδικαλιστικό των μεταφορέων και αποφασίσει μια επιτροπή αγώνα. Διάλεξαν έναν μοναχικό δρόμο».

Read more...

ΧΑΜΟΣ, Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΠΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ!


Από το : kourdistoportocali
Είναι βλέπεις το πασοκικό DNA στο οποίο δεν μπρορούσε ν αντισταθεί ο Τζον Μπόυ, ο Πεταλωτής , που βγαίνει και ραπίζει τους απεργούς για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ο Τζόν Μπόυς λοιπόν προσέλαβε το...
Μάρτιο την Αφροδίτη, ως ειδική σύμβουλο, όπως απεκάλυψε το «Fimotro». H Aφροδίτη που είναι "πηδηχταρού" στους βαθμούς του Δημοσίου, πήδηξε μέσα σε χρόνο dt, 7 κλιμάκια κι έφτασε από τον 14ο βαθμό στον 7ο υπαλλήλου του Δημοσίου. Ένα ολόκληρο βράδι η εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, το Αποκαλυπτικό Δελτίο, έκανε ρόμπα τον Τζον Μπόυ Πεταλωτή, -ακούστηκε ότι μένει και σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου-αλλά ο Τζον Μπόυς δεν έβγαλε τσιμουδιά για να υπερασπίσει τον εαυτό του. Εκτός κι αν γράφει τους πολίτες εκεί που δεν παίρνει φως, οπότε θα πρέπει να έχει την αντιμετώπιση που του αξίζει. Ηδη οι δημοσιογράφοι ψάχνουν τα πάντα για τη σχέση του Τζον Μπόυ Πεταλωτή με την Αφροδίτη, τη ξανθιά σύμβουλο, χωρίς να σημαίνει οτι το κορίτσι δεν διαθέτει τις γνώσεις και τα προσόντα για τη θέση. Αυτό όμως που προξενεί εντύπωση είναι η σιωπή του Πεταλωτή για την γρήγορη ανέλιξή της. Τι συμβουλές του παρέχει άραγε και γιατί κοτζαμ κυβερνητικός εκπόσωπος δεν έβγαλε μια ανακοίνωση για το θέμα τόσες μέρες τώρα; Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι λουκούμι για τους δημοσιογράφους η περίπτωσή του;

Read more...

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


Την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών να υπογράψουν για λογαριασμό του Δημοσίου τις συμβάσεις για την μεταβίβαση των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων και τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, παρείχε απόψε η Βουλή ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) το σχετικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος αφού χαρακτήρισε «επωφελείς» για το Δημόσιο τις συμβάσεις αναφέρθηκε στην επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης να ακολουθηθεί η διαδικασία της κύρωσης από την Βουλή των συμβάσεων εν σχεδίω, για να πει...
«Όπως σπάμε τον γόρδιο δεσμό της παθολογίας των συμβάσεων επί δέκα χρόνια, έτσι θέλουμε να σπάσουμε και ένα νοσηρό κλίμα στο δημόσιο βίο γι αυτό ακολουθήσαμε αυτή την διαδικασία και αποζητούμε την συναίνεση η οποία θα μας επιτρέψει να βγάλουμε το κεφάλι μας μέσα από έναν βούρκο τον οποίο εν πολλοίς εμείς οι ίδιοι ως πολιτικό σύστημα κι ως κοινωνία έχουμε διαμορφώσει». Η σύμβαση προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται την είσοδο της Άμπου Ντάμπι Μαρ στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Ναυπηγείων σε ποσοστό 75%. Το 25% το διατηρεί η γερμανική Χα ντε βε, παραμένοντας στα Ναυπηγεία ως μέτοχος της μειοψηφίας και ως υποκατασκευαστής των συμβάσεων. Όπως έχει εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος η «Τίσενκρουπ» είναι στρατηγικός εταίρος της Άμπου Ντάμπι Μαρ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, είναι αποδεκτή από την Γερμανία και ως εκ τούτου από την Ελλάδα, και για τον επιπλέον λόγο ότι ο Σκαραμαγκάς αποκτά υπεραξία. Ακόμη, επετεύχθη διακανονισμός σύμφωνα με τον οποίο αποσύρονται από την γερμανική πλευρά οι καταγγελίες των συμβάσεων στις οποίες είχε προβεί και παύει η διαιτητική δίκη, την οποία είχε κινήσει ζητώντας αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο για αντισυμβατική του συμπεριφορά. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε αναφορικά με τον «Παπανικολή» ότι δεν θα στερηθεί ενός όπλου ετοιμοπόλεμου το Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στο Κίελο ως πράξη επαναξίωσης του πλοίου το οποίο έχει πιστοποιηθεί και από τον γερμανικό φορέα και το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η σύμβαση των τριών νέων υποβρυχίων στον παλαιό προϋπολογισμό και να καταργηθεί ο εκσυγχρονισμός της δεύτερης σύμβασης ο οποίος «ήταν ατελέσφορος και οικονομικά παράλογος», να ολοκληρωθεί ο «Ωκεανός», και να γίνουν καινούργια τα δύο υποβρύχια που ήταν να εκσυγχρονιστούν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιλογή να κατασκευαστούν δύο καινούργια υποβρύχια 2.14 είναι από κάθε άποψη συμφέρουσα καθώς το ένα υπό εκσυγχρονισμό «Ωκεανός» έχει απορροφήσει 400 εκ. και δεν ξέρουμε αν είναι αξιόπλοο ενώ αγοράζουμε τα καινούργια άνευ προσαυξήσεως 500 εκ.. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι υπήρξε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν επ’ ωφελεία του Δημοσίου δεδομένου ότι σε άλλη περίπτωση κινδυνεύαμε να κλείσουν τα Ναυπηγεία, να έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι, να έχουν χαθεί τα 2 δισ. που έχουμε δώσει, να μην έχουμε πάρει κανένα υποβρύχιο, να μην μπορούμε να τα τελειώσουμε και να πληρώνουμε και αποζημίωση. Τώρα - όπως είπε - το Ναυτικό αποκτά την προοπτική να πάρει τα υποβρύχια ξεκινώντας από τον «Παπανικολή», και «σώζουμε μια μεγάλη βιομηχανία και πολλές θέσεις εργασίας». Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Κώστας Τασούλας εξέφρασε την αντίρρησή του τονίζοντας ότι δεν ψηφίζει το νομοθέτημα καθώς θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία. Όπως ανέφερε με την αλλαγή στις συμφωνίες για την κατασκευή των υποβρυχίων υπάρχει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης των 500 εκ. ευρώ ενώ δεν λύνεται το θέμα της εργασιακής αποκατάστασης. Ανέφερε ακόμη ότι η σύμβαση έχει και νομικές αδυναμίες σε θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού γιατί έχει φοροαπαλλαγές που μπορούν να θεωρηθούν επιδοτήσεις. Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η διάλυση του Σκαραμαγκά και υποστήριξε πως η σύμβαση είναι επιζήμια για την χώρα καθώς και για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία ενώ ωφελημένοι είναι η Τίσσεν Κρουπ και η Αμπου Ντάμπι Μαρ. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι λέει ένα «ξεκάθαρο ναι στην άμυνα της πατρίδας» και τόνισε ότι η περίπτωση που εξετάζει η εθνική αντιπροσωπεία είναι ιδιάζουσα και εξαιρετικής σημασίας και δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε ούτε επιχειρησιακά ούτε και κοινωνικά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης είπε πως η συμφωνία είναι ετεροβαρής, βλαπτική και το χειρότερο ενισχύει μια διαδικασία κατά την οποία τα Ναυπηγεία θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση ενώ δεν παρέχει καμία εξασφάλιση για τους εργαζόμενους.

Read more...

ΦΥΛΑΚΙΣΗ, ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Με ποινή φυλάκισης απειλούνται οι φοροφυγάδες ακόμα και για μη έκδοση αποδείξεων ή απόκρυψη έστω και ενός ευρώ φόρου. Η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, καθώς μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής προσδοκά να φέρει έσοδα στα δημόσια Ταμεία. Ποινές...
φυλάκισης και εξπρές κλείσιμο επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν όσοι επιμένουν να φοροδιαφεύγουν, ενώ καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο «πόθεν έσχες», καθώς οι φορολογούμενοι πρέπει να αποδεικνύουν πώς αύξησαν την περιουσία τους. Οι αυστηρότερες ποινές έναντι των φοροφυγάδων εντάσσονται στο νομοσχέδιο της περαίωσης που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, ψηφίζεται αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τίθεται άμεσα σε ισχύ: 1 Ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση να αποδείξει τη φορολογική νομιμοφροσύνη του παρουσιάζοντας την πραγματική πηγή ή αιτία του εισοδήματός του που οδηγεί σε προσαύξηση της περιουσίας του, όταν δεν προκύπτει η προέλευσή της. Πρόκειται για νέου τύπου «πόθεν έσχες». Αν δεν αποδειχθεί η προέλευσή του, τότε φορολογείται ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα. Η διάταξη στοχεύει κατευθείαν τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους που δηλώνουν εισοδήματα πείνας και διάγουν πολυτελή βίο. 2 Ποινικό αδίκημα που οδηγεί σε ποινή φυλάκισης θεωρείται η μη απόδοση από το πρώτο ευρώ και μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και κάθε είδους φόρου. Προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση από 3.000 έως 75.000 ευρώ και τουλάχιστον 10 έτη για μη απόδοση 75.000 ευρώ ετησίως. 3Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μηνών για 3 συναλλαγές μη έκδοσης αποδείξεων ή έκδοσης ανακριβούς απόδειξης κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή μη καταχώριση στα βιβλία σε περίπτωση παρακώλυσης ελέγχου. Σε υποτροπιασμό εντός τριετίας η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον 6 μήνες. 4Διεύρυνση ποινικής δίωξης-εξπρές και σε μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ ή άλλων φόρων άνω των 75.000 ευρώ ετησίως, μη έκδοση άνω 10 παραστατικών αξίας άνω των 500 ευρώ κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή υπηρεσιών, καθώς και έκδοση ή αποδοχή εικονικών στοιχείων αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Η υπόθεση προωθείται από τον εισαγγελέα κατά προτεραιότητα. 5Αμεση ποινική δίωξη από έφορο για υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες ασκήθηκε προσφυγή κατά του φύλλου ελέγχου από τον φορολογούμενο. 6Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ή Εφετείο Κακουργημάτων εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής. 48ωρο κλείσιμο επιχειρήσεων 7Εξπρές 48ωρο κλείσιμο της επιχείρησης, αν διαπιστωθεί η μη έκδοση άνω 10 παραστατικών αξίας άνω των 500 ευρώ και έπειτα από εντολή του ΣΔΟΕ. 8Εξουσία κατάσχεσης κινητών ή ακινήτων και στα χέρια τρίτων αποκτούν οι έφοροι και ειδικές ομάδες του υπουργείου, ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων. Η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί. 9Το Δημόσιο συμψηφίζει χρέη οφειλέτη, χωρίς δήλωσή του, με επιστρεφόμενους φόρους. 0Παύουν να ισχύουν από 1/1/2012 οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τήρησης και έκδοσης βιβλίων για εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων επιτηδευματιών.
Read more...

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ" ΑΜΟΙΒΕΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τα Εργασιακά ανοίγει η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προωθήσει ρύθμιση ώστε να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών σε γεωγραφική περιοχή ή σε επιχειρήσεις που βρίσκονται...
σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. O πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλοςσε χθεσινές δηλώσεις του- τόνισε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία λέγεται ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών. «Την εφαρμογή αυτής της διάταξης την κρίνουμε ως επιεικώς απαράδεκτη» πρόσθεσε. Κι αυτό γιατί προσκρούει στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Επίσης προσκρούει σε ρυθμίσεις υπερνομοθετικής ισχύος, δηλαδή διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας, ακόμα όμως και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού. «Σε μια δομή απασχόλησης όπως αυτή που έχει η Ελλάδα αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί με βάση το κόστος εργασίας για να παίξουν ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Σε χθεσινές της δηλώσεις (στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο 9) η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη παρατήρησε: «Στο Μνημόνιο και στον νόμο που πέρασε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των συλλογικών ρυθμίσεων, όταν μία γεωγραφική περιοχή ή μία επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Αρα, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Οπως για να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, εάν μία επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, είναι κάτι το οποίο και προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά. Γίνεται μία προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε πραγματικά και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων». Με 4 παρεμβάσεις Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις, καθώς και στη διαιτησία, είναι ο δεύτερος γύρος ανατροπών στα Εργασιακά. Προηγήθηκαν οι παρακάτω 4 νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ εντολήν της τρόικας και του Μνημονίου: 1 Το πάγωμα των μισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας μαζί με την κατάργηση των αποφάσεων της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. 2 Τις μειωμένες κατά 50% αποζημιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί έως και έξι μήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόμο Λoβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και αυτό για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Π.χ. με έγγραφη επιστολή έξι μήνες πριν από την απόλυση (και όχι 24 μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) ο εργοδότης στερεί από τον εργαζόμενο 12 ολόκληρους μεικτούς μισθούς, δηλαδή 42.000 ευρώ. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των αποζημιώσεων απόλυσης σε διμηνιαίες δόσεις. Με την κοινοποίηση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό. Για την υπόλοιπη αποζημίωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται διά νόμου σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς. 3 Τα νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους ανεβαίνει στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να μην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζομένους ανά μήνα. 4 Οι εργοδότες προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αμείβουν με το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σήμερα είναι 740 ευρώ). ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ που θα φέρει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας στις κλαδικές συμβάσεις είναι ο δεύτερος γύρος ανατροπών στα Εργασιακά Ανασφάλιστοι 3 στους 10 εργαζομένους ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 60% φθάνει σε ορισμένους κλάδους η αδήλωτη εργασία, ενώ 3 στους 10 εργαζομένους (Ελληνες και αλλοδαποί) είναι ανασφάλιστοι. Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη κατά τη χθεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έθεσε ως μείζον θέμα την πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, οι οποίες αφορούν στη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, τη στήριξη των θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικών δαπανών. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους οικονομικής κρίσης, με την ύφεση να προβλέπεται να κυμανθεί από 3,8% έως 4,1% και τα 3/10 (28%) των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν χθες από το ΣΕΠΕ, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας (σύμφωνα με μελέτη του 2007 που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ) εντοπίζεται: Στον τομέα της εστίασης ανέρχεται σε 38% (εκτίμηση που συμφωνεί με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον κλάδο) Στα καφέ μπαρ 50% (αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν και οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας) Στη νυχτερινή διασκέδαση 55% Στη φιλοξενία 25% Στις ταχυμεταφορές 30% Στις διανομές κατ΄ οίκον 60% Στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25% Στην καθαριότητα 43% Στις κατασκευές 38% Στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία.

Read more...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Λουκέτα - εξπρές για 48 ώρες σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται να µην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω µία αξίας πάνω από 500 ευρώ και αυξηµένες ποινές φυλάκισης ακόµα και για… µικροφοροφυγάδες που βαρύνονται µε µη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούµενων...
φόρων, ακόµα κι αν δεν υπερβαίνουν τα 3.0000 ευρώ, φέρνουν διατάξεις του υπουργείου Οικονοµικών που περιελήφθησαν στο νοµοσχέδιο για την περαίωση. Παράλληλα συγκροτούνται ειδικές οµάδες ράµπο οι οποίοι θα λαµβάνουν µέτρα είσπραξης κατά των οφειλετών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, συµπεριλαµβανοµένων των κατασχέσεων ακινήτων και καταθέσεων. Ετσι οι φοροφυγάδες θα έρχονται πιο εύκολα αντιµέτωποι µε της φυλακής τα σίδερα, καθώς οι προϊστάµενοι των εφοριών θα είναι υποχρεωµένοι να υποβάλλουν µηνυτήρια αναφορά στην αρµόδια εισαγγελική αρχή για την άµεση άσκηση ποινικών διώξεων σε περιπτώσεις που δεν έχει αποδοθεί ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση, αν δεν έχουν εκδοθεί δέκα αποδείξεις ή αποδείξεις _ ανεξαρτήτως πλήθους _ η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, καθώς και σε περιπτώσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων πάνω από 150.000 ευρώ. Με τη δέσµη µέτρων που ενσωµατώθηκε στο νοµοσχέδιο για την περαίωση, το υπουργείο Οικονοµικών φιλοδοξεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους φοροφυγάδες και να κλείσει µέρος τουλάχιστον µιας ανοιχτής πληγής απόκρυψης φορολογητέας ύλης 50 δισ. ευρώ τον χρόνο (σύµφωνα µε µελέτη της Εθνικής Τράπεζας), η φορολόγηση της οποίας θα µπορούσε να ενισχύει σε ετήσια βάση τα έσοδα µε επιπλέον 9 δισ. ευρώ. Επιχειρείται παράλληλα - κατά την επιχειρηµατολογία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονοµικών - σε συνδυασµό µε την περαίωση, να µπει µια διαχωριστική γραµµή: δίδεται από τη µια πλευρά η δυνατότητα περαίωσης των εκκρεµών υποθέσεων έως το 2009, αλλά από ‘δώ και πέρα οι φοροφυγάδες θα αντιµετωπίζονται χωρίς… οίκτο. Ενδεικτικές των προθέσεων του υπουργείου Οικονοµικών είναι οι διατάξεις που περιελήφθησαν στο νοµοσχέδιο για την περαίωση και αναµένεται να συµπληρωθούν περαιτέρω µε το νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες - εξπρές. Στο νοµοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται: n Φυλακή από 30 µέρες έως 5 χρόνια στις περιπτώσεις που τελείται το αδίκηµα της µη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δηµόσιο ΦΠΑ, Φόρου Κύκλου Εργασιών, παρακρατούµενων και επιρριπτόµενων φόρων, τελών ή εισφορών, ακόµα και αν δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι σήµερα, τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινή φυλάκισης. Κατά τα λοιπά παραµένουν οι προβλέψεις για ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για φοροδιαφυγή από 3.000 έως και 75.000 ευρώ και ποινή κάθειρξης µέχρι 10 χρόνια, εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. n Αύξηση της ποινής φυλάκισης από τουλάχιστον 2 σε κατ’ ελάχιστον 4 µήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιµολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεµποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου µε χρησιµοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων. Αν οι παραβάτες ξανασυλληφθούν από τους ελεγκτές µε τις ίδιες παραβάσεις µέσα σε διάστηµα τριών ετών, τότε οι αρχικές ποινές φυλάκισης διπλασιάζονται (τουλάχιστον έξι µήνες). n Επέκταση του πεδίου εφαρµογής για την άσκηση άµεσης ποινής δίωξης αµέσως µετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και σε άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Στη λίστα πλέον περιλαµβάνονται υποθέσεις µη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δηµόσιο του ΦΠΑ, του Φόρου Κύκλου Εργασιών και των παρακρατούµενων και επιρριπτόµενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό που ο υπόχρεος δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς ή συµψήφισε ή εξαπατώντας τη φορολογική αρχή έλαβε ως επιστροφή ΦΠΑ υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 75.000 ευρώ, υποθέσεις µη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιµολογίων όταν τα παραστατικά στοιχεία που δεν εκδόθηκαν από τον υπόχρεο είναι πάνω από δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ και υποθέσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η αξία των στοιχείων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ζητείται από τον αρµόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και χωρίς να εξαρτάται η εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας από οποιαδήποτε προθεσµία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς από όργανα της φορολογικής διοίκησης ή τελεσίδικης κρίσης του διοικητικού δικαστηρίου. n Υποχρέωση του προϊσταµένου της Εφορίας, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εκτός αυτών που ρυθµίζονται µε την προηγούµενη παράγραφο, να υποβάλλει αµέσως σχετική µηνυτήρια αναφορά στην αρµόδια εισαγγελική αρχή, για την άσκηση της κατά νόµο ποινικής δίωξης σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν τελεστεί αδικήµατα φοροδιαφυγής και οι υπόχρεοι δεν έχουν ασκήσει προσφυγή κατά του φύλλου ελέγχου στο οποίο διαπιστώνονται οι πράξεις που συνιστούν το αδίκηµα της φοροδιαφυγής. n Σφράγιση της επαγγελµατικής εγκατάστασης του επιτηδευµατία (κατάστηµα, γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκη) µε τη συνδροµή των αστυνοµικών αρχών για 48 ώρες στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόµως εκδοθεί δεν είναι πάνω από 500 ευρώ. n Συγκρότηση ειδικών οµάδων για τη λήψη µέτρων είσπραξης από οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ : "ΔΩΣΤΕ ΔΑΝΕΙΑ"...


Ρεπορτάζ : Α. Γ. Χριστοδουλάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Να σπάσει τον φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά που αναπαράγει την ύφεση και την ανεργία προσπαθεί η κυβέρνηση, η οποία κάλεσε τις τράπεζες να «δώσουν δάνεια» υποσχόμενη ότι σύντομα θα ανοίξει το πακέτο των εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ για τη...
στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο η δήλωση «οι κάνουλες είναι ανοιχτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό» του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανου , μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη , υπήρξε χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στον τραπεζικό χώρο και των μεγάλων δυσκολιών που υπάρχουν. Υπό αυτές τις συνθήκες στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών οι εκπρόσωποι της δεύτερης δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο θα ομαλοποιούνται οι συνθήκες στην οικονομία και θα επιταχύνουν την υλοποίηση των προγραμμάτων που προετοιμάζουν από κοινού με το Δημόσιο. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και η διοχέτευση τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Η διαδικασία αυτή θα τεθεί σε λειτουργία με τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Επειτα από τη συνάντηση ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ (Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης) το οποίο δεν θα παρέχει μόνο εγγυήσεις, όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά θα μετέχει και σε επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ουσιαστικά, ενσωματώνεται σε ένα σχήμα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη με το υφιστάμενο ΤΕΜΠΜΕ. Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, εργαλεία χρηματοδότησης της ανάπτυξης αλλά και στροφής της οικονομίας σε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι εφέτος και το 2011 οι τράπεζες θα συμμετέχουν σε επενδυτικές δραστηριότητες περίπου 2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης θα αποτελεί ταυτόχρονα επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. Δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε νομικά πρόσωπα. Θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια, είτε μετοχικό κεφάλαιο είτε εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις είτε οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ο υπουργός Οικονομικών. «Οι ελληνικές τράπεζεςδεσμεύτηκαν να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και το ΤΕΜΠΜΕ, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπουν στη ρύθμιση, στο πρόγραμμα αυτό το οποίο θα τρέξει,από τώρα μέχρι περίπου τα μέσα Νοεμβρίου, για να μπορέσουν να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς υποθέσειςπου έχουν με το παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Για να βάλουμε τη μηχανή μπροστά χρειάζεται χρήμα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και έξυπνα, αιμοδοτώντας τις επιχειρήσεις, όχι απλώς να επιβιώσουν. Κυρίως πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και αποδοτικά επενδυτικά σχέδια σε τομείς“κλειδιά” για την ανάπτυξη». Δίχτυ ασφαλείας 10 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα Π αρά την οικονομική κρίση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών και ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα εμφανίζει προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων τόνισε ότι «υπάρχει η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κάτι που είναι πολύ σαφές. Αποδείχθηκε από τα stress tests, τα οποία έγιναν στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμήτο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζεται μέσω της δυνατότητας άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, την επέκταση των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρεςανακοινώνουμε και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ και λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Αρα, το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό και κάθε μέρα ενδυναμώνεται, όσο προσπερνάμε και ξεπερνάμε τις δυσκολίες». «Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι υγιές και ισχυρό και στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, μετά τη σύσκεψη και συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς πως θα διοχετεύσουν με κάθε τρόπο τη νέα αυξημένη ρευστότητα στην αγορά, χορηγώντας δάνεια σε νοικοκυριά, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς για την επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Ο,τι αντλούμε, το δίνουμε. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω της συγκυρίας». Σημείωσε, επίσης, ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν όλο το πακέτο τον 25 δισ. ευρώ στο ποσοστό που αναλογεί στην καθεμιά όπως και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι απολύτως διαφανή στη λειτουργία τους και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πώς χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη μεγάλη διαρροή καταθέσεων που έχει ανέλθει από την αρχή του χρόνου σε 25 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank και αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Ν. Νανόπουλος συμπλήρωσε: «Επεξεργαστήκαμε και άλλες μορφές συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε με την πολιτεία προκειμένου να διοχετευθεί η ρευστότητα στην οικονομία και να στηριχθεί η ανάκαμψή της», διευκρινίζοντας πως αυτό θα συμβεί μέσω άλλων προγραμμάτων όπως τα συστήματα πληρωμών, το ΤΕΜΠΜΕ και το ΕΣΠΑ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και συμμετείχαν οι κκ. Δ. Ματζούνης και Σπ. Φιλάρετος της Αlpha Βank, Στ. Λεκάκος της Τράπεζας Πειραιώς και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρ. Γκόρτσος.
Read more...