Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

KΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


Οι νοσοκομειακές δαπάνες και οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας για το 2011 θα τεθούν σήμερα, Τετάρτη, στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδο. Όπως προκύπτει από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας κινούνται εντός των στόχων, καθώς έχει καλυφθεί το 59,4% των συνολικών ετήσιων πιστώσεων ύψους 6,9 δισ. ευρώ...

Στο οκτάμηνο, οι δαπάνες των νοσοκομείων είχαν καλύψει το 62% του ετήσιου στόχου (3,38 δισ. ευρώ) και ανέρχονταν σε 2,1 δισ ευρώ. Πάντως, στην απογευματινή συνάντηση των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδου αναμένεται να υπάρξει προβολή των υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους και προγραμματισμός για το 2011. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθούν οι εκθέσεις των εταιρειών ορκωτών ελεγκτών για την κατάσταση των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη των νοσοκομείων από την 1η Ιανουαρίου 2010 ανέρχονται ήδη σε 1,4 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας τα υπολογίζουν στα 600 εκατ. ευρώ , καθώς προσμετρούν στα έσοδα τις απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν καταβάλλει παρά ελάχιστα χρήματα στα νοσοκομεία από την αρχή του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιήσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου επτά ηλεκτρονικούς δημόσιους διαγωνισμούς αξίας για αναλώσιμα υλικά αξίας περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές δε συμβάσεις με τους προμηθευτές των νοσοκομείων θα πρέπει να συνομολογηθούν μέχρι την 01/01/2011. Στόχος της τρόικας είναι αφενός να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τα αναλώσιμα υλικά σε δημόσια νοσοκομεία και να εξασφαλίσει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα βρίσκεται σε «ομηρία» κάθε φορά που οι προμηθευτές δεν πληρώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: