Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδος σε θέματα Περιβάλλοντος


Με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας επισφραγίστηκαν οι συνομιλίες του Κύπριου υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Ηλιάδη, και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος, Τίνας Μπιρμπίλη.

«Είναι τιμή μας να είμαστε στην Κύπρο για να μπορέσουμε να συνδράμουμε και να συνεργαστούμε, σε κάποια θέματα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι είναι θέματα αιχμής, τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για τη Μεσόγειο συνολικά», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό ότι το Μνημόνιο καλύπτει την προσεχή εξαετία, γιατί «σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο η Κυπριακή, όσο και η Ελληνική προεδρία στην ΕΕ».

«Για μας το Περιβάλλον δεν είναι μόνο ένα θέμα, το οποίο καλούμαστε να προστατεύσουμε, το Περιβάλλον είναι ένα εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί μπορεί αυτές οι δύο προεδρίες να είναι από δύο σχετικά μικρές χώρες, είναι όμως από δύο χώρες της Μεσογείου. Αν δουλέψουμε από κοινού από τώρα, μπορούμε να δώσουμε ένα δυνατό στίγμα, ώστε να μπορέσουμε, ως μικρές χώρες, να πετύχουμε, να φέρουμε κάποιες νέες αντιλήψεις σε επίπεδο ΕΕ», υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η Ελληνίδα υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι συμφωνήθηκαν πολύ συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία και το υπουργείο της με όλες του τις δυνατότητες, αλλά και όλα τα δίκτυα επιστημόνων ή κυβερνητικών οργανώσεων είναι στην απόλυτη διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει μία έκβαση πολύ επιτυχής της κυπριακής προεδρίας, που θα βοηθήσει και για την επιτυχή έκβαση της ελληνικής, αργότερα.

Ο Κύπριος υπουργός Δημήτρης Ηλιάδης χαιρέτισε θερμά την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να συγκαλέσει Διεθνή Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, καθώς και ειδικό Φόρουμ, που θα συγκαλέσει η Ελληνική Κυβέρνηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στον μεσογειακό χώρο.

«Συζητήσαμε θέματα υδατικής πολιτικής, που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρουν βαθύτατα και τις δύο χώρες, καθώς και για την αειφορία της ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να πω ότι έχουμε συναντήσει εξαιρετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας για στήριξη σε όλα τα θέματα συνεργασίας, στα οποία η Κύπρος χρειάζεται ειδικούς εμπειρογνώμονες - τεχνοκράτες για να αντιμετωπίσει επαρκώς και αξιοπρεπώς τα θέματα της προσεχούς Προεδρίας της στην ΕΕ».
ΑΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: