Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, διαγράφηκαν Νικολόπουλος και Παναγούλης


Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, διαγράφηκαν Νικολόπουλος και Παναγούλης
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε η έγκριση του πακέτου προαπαιτουμένων. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Εντούτοις, εκτός από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, αποπέμφθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, ενώ διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απείχε από την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα Διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Παναγούλης


Διεγράφη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, όπως πρώτο είχε γράψει το Matrix24.  O βουλευτής της Β'Αθηνών  επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ.ευρώ.
panag
Σε δήλωσή του διευκρινίζει, πως «δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης» και ότι «θα συνεχίζω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα».
«Υπακούοντας στις αντιδράσεις των πολιτών αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παναγούλης συνεχίζει, ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι «δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης» και σημειώνει ότι, «θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπεια και τα χαμένα του δικαιώματα».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ψήφισε «Όχι»-Δεν παραδίδει την έδρα Εκτός ΑΝΕΛ ο Νικολόπουλος


Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ τέθηκε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ψήφισε «Όχι» στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
nikolopoulos1
Ο κ. Νικολόπουλος, όπως είχε προαναγγείλει, ψήφισε κατά του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Παρά την αντίδραση του Πάνου Καμμένου ο βουλευτής, που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, έχει ξεκαθαρίσει πως θα κρατήσει την έδρα και δεν θα την παραδώσει.
Με την εξέλιξη αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία μειώνεται στους 154 βουλευτές.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Οι γκρίζες ζώνες των πλειστηριασμών...


Τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας...

Σε εκκρεμότητα παραμένει η δημοσιοποίηση των κατευθύνσεων της ΤτΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορίζεται η ικανότητα αποπληρωμής από τους δανειολήπτες

Σε τσουνάμι υποβολής τουλάχιστον 140.000 νέων αιτήσεων υπαγωγής...
στον νόμο Κατσέλη, οι οποίες θα προστεθούν στην ατελείωτη ουρά των 170.000 δανειοληπτών που έχουν ήδη προσφύγει και περιμένουν ρύθμιση, αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και η δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προστασία η οποία δεν αποκλείεται να έχει τελικά ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018 τόσο για τους πιο αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες οι οποίοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπολογίζονται σε περίπου 58.000 νοικοκυριά (25% του συνόλου των «κόκκινων» δανειοληπτών) όσο και για τους άλλους 81.000 «κόκκινους» δανειολήπτες οι οποίοι εισοδηματικά ανήκουν στη «μεσαία» τάξη (35%).

Γι’ αυτούς, το καθεστώς προστασίας είναι πολύ πιο περιορισμένο και επισφαλές, καθώς πολλοί από όσους ανήκουν στην περιβόητη αυτή δεύτερη κατηγορία κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη ρύθμιση ακόμη και αν πληρούν τα τυπικά κριτήρια εισοδήματος και αντικειμενικής αξίας ακινήτου, εφόσον ύστερα από αξιολόγηση που θα περάσουν, κριθεί από το δικαστήριο ότι το εισόδημά τους μετά την αφαίρεση των εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν επαρκεί για να εξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις τους.

Οι γκρίζες ζώνες του νέου θεσμικού πλαισίου για τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αρκετές καθώς εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των κατευθύνσεων της ΤτΕ για τον τρόπο που θα προσδιορίζεται η ικανότητα αποπληρωμής από τους δανειολήπτες, καθώς και υπουργικές αποφάσεις που θα αποσαφηνίζουν το πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τα τελικά όρια προστασίας αποτελούσαν μέχρι και χθες, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Κλειδιά για τις δικαστικές ρυθμίσεις οφειλών και την προστασία από πλειστηριασμούς θα είναι πλέον τόσο για τους ευάλωτους όσο και για τους πιο εύπορους δανειολήπτες:

■ η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας τους όπως αυτή θα προκύπτει έπειτα από εκτίμηση της αξίας που θα είχε το ακίνητο αν εκπλειστηριαζόταν

■ το ετήσιο εισόδημά τους και

■ οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης με βάση τις οποίες θα καθορίζονται οι δυνατότητες ομαλής αποπληρωμής των χρεών.

Κατασχέσεις

Μια μεγάλη διαφορά του νέου νόμου από τον προηγούμενο είναι ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης, καθίσταται υποχρεωτική μέσω του νέου νόμου η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πλην εκείνων που ορίζονται ως ακατάσχετα, για να αποπληρωθούν οι πιστωτές.

Στο σχετικό άρθρο του νόμου που προβλέπει τον διορισμό εκκαθαριστή για την εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη-δανειολήπτη ώστε να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, προβλέπεται ότι όλη η περιουσία του οφειλέτη που δεν εξαιρείται από την κατάσχεση, θα κατάσχεται και θα εκποιείται με σκοπό την ικανοποίηση των δανειστών.

Οι πιστωτές επίσης μπορούν να ζητήσουν κατάσχεση εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει να καταβάλει τέσσερις διαδοχικές μηνιαίες δόσεις.

Αξίες και διαγραφές

Η εμπορική αξία του ακινήτου θα χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για τη ρύθμιση των οφειλών και δημιουργεί προϋποθέσεις στο μέλλον για δυνητική διαγραφή της διαφοράς ανάμεσα στην αντικειμενική και την εμπορική αξία.

Με την τελευταία αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη το καλοκαίρι (ν. 4336/2015) καταργήθηκε πάντως η διάταξη που προέβλεπε ότι το δικαστήριο μπορούσε να ρυθμίσει απαιτήσεις που ανέρχονταν μέχρι και στο 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφήνοντας περιθώρια διαγραφής τουλάχιστον του 20% του δανείου.

Η εκτίμηση του ποσού της εμπορικής αξίας που αντιστοιχεί στην τιμή του ακινήτου σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, θα γίνεται από ειδικό εμπειρογνώμονα ο οποίος επιλέγεται από το δικαστήριο εντός 30 ημερών αφότου ο δανειολήπτης ζητήσει να προστατεύσει την κύρια κατοικία του από τα περιουσιακά στοιχεία του τα οποία θα εκποιηθούν.

Το στοιχείο αυτό μπαίνει στον φάκελο της αίτησης ώστε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του υπολογισμού της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη με βάση τις κατευθύνσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Δημόσια ενίσχυση

Αίτημα για κρατική ενίσχυση της αποπληρωμής του δανείου του μπορεί να υποβάλει κάποιος οφειλέτης που πληροί τα κριτήρια του «ευάλωτου δανειολήπτη» μόνο μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του δικαστηρίου και εφόσον έχει κριθεί ότι βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών που ορίζει το σχέδιο ρύθμισης.

Η συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι μόνο για τρία χρόνια (για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί 100 εκατ. ευρώ) και μετά ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει μόνος όλες τις δόσεις.

Στην ουσία τότε θα καταργηθεί και το πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμό. Τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και η ελάχιστη δόση του οφειλέτη θα αποσαφηνιστούν με υπουργική απόφαση ώς το τέλος του 2016.

Ο νόμος προβλέπει μόνο για το 2016 ότι σε περίπτωση που τα χρήματα (δόσεις) που έχει καταβάλει ο δανειολήπτης στους πιστωτές αφαιρούμενης της δημόσιας συνεισφοράς, είναι λιγότερα από τις μηνιαίες δόσεις που έπρεπε να καταβάλει, το ποσό αυτό προστίθεται ισόποσα στις δόσεις που πρέπει να πληρώσει τα επόμενα χρόνια με βάση το σχέδιο ρύθμισης.

Σε περίπτωση που οι καταβολές του οφειλέτη από 1.1.2017 μέχρι και το τέλος της συνεισφοράς του Δημοσίου (τριετία) είναι λιγότερες από αυτές που ορίστηκαν με απόφαση του δικαστηρίου, τότε τη «ζημιά» θα την επωμίζεται το Δημόσιο...

Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας/ in.gr

Read more...

Μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί...



Εξαιρούνται από το φόρο τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά, όπως ανακοίνωσε ο Αλεξιάδης...

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στο μισό σε σχέση με την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, ανακοίνωσε...
ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα μειωθεί από 40 λεπτά το λίτρο που προβλεπόταν αρχικά, στα 20 λεπτά το λίτρο. Η τροποποίηση αυτή, προσέθεσε, μειώνει στο μισό και την επιβάρυνση ανά φιάλη ( των 750 ml) στα 15 λεπτά από 30 λεπτά...

newsbeast.gr

Read more...

Νικολόπουλος: Και καταψηφίζω και κρατώ την έδρα μου...

Τι ζούμε…

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το βράδυ το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και κατ΄άρθρον και στο σύνολο του, εξέφρασε με δηλώσεις του στην Βουλή ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, συνεργαζόμενος...
και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος .

Όπως είπε «πράγματι θα είχε δίκιο ο Πάνος Καμμένος να ζητά να παραδώσω την έδρα, αν καταψηφίσω το νομοσχέδιο, εφόσον είχαμε κατεβεί στις εκλογές με προμετωπίδα αυτή του νομοσχεδίου αυτού, δηλαδή «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη»».

«Υποσχεθήκαμε όμως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», υποσχεθήκαμε λιγότερους φόρους και παράλληλο πρόγραμμα, δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα απο αυτά», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι οι Αχαιοί (σ.σ η εκλογική του περιφέρεια) δίνουν ή αφαιρούν την βουλευτική έδρα και τόνισε ότι θα παραμείνει ασυμβίβαστος και απαράλλακτος, όπως τον γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του και οι Έλληνες πολίτες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του, είπε οτι ο ίδιος δεν ζήτησε, ούτε πήρε καμία πρωτοβουλία και ανέφερε ότι σε συνομιλία του με τον κ. Καμμένο είπε ότι επιθυμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι «να κάνουμε μαζί κουπί σε παράλληλες διαδρομές», και πως αναγνώρισε ότι πρέπει «να βάλουμε πλάτη» στην σημερινή κυβέρνηση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «το αποτέλεσμα μετράει, και στο θέμα των κόκκινων δανείων, ηττηθήκαμε»...

ethnos.gr

Read more...

Και νέα μείωση μισθών 2% εισηγείται το ΔΝΤ...


Με επιχείρημα ότι έσι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα...

Εξετάζουν τις οικονομίες Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και προτείνουν μείωση μισθών 2% την επόμενη διετία - Τι αναφέρεται...
στην έρευνα του ταμείου που επέβλεψε ο Πολ Τόμσεν...

Οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται ή βρέθηκαν αντιμέτωπες με κρίση, μπορούν να... αντέξουν περαιτέρω μείωση μισθών κατά 2%, υποστηρίζει έρευνα οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Στην έρευνα «Wage Moderation in Crises», οι οικονομολόγοι του Ταμείου εξετάζουν τις οικονομίες Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας αλλά και ένα «υποθετικό σενάριο» για το τι μπορούσε να συμβεί εάν προωθούνταν μείωση των ονομαστικών μισθών κατά 2% εντός της επόμενης 2ετίας.

Το ΔΝΤ -χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης – εκτιμά ότι με την μείωση αυτή θα επιτευχθούν τα ακόλουθα: α. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι εξαγωγές θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη και β. Αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση. Σαφώς οι μειώσεις μισθών περιορίζουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και ως εκ τούτου θα υπάρξει υποχώρηση της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι οι απόψεις τους δεν απεικονίζουν και τις απόψεις του Ταμείου. Πάντως «επιβλέπων» της έρευνας ήταν ο Πολ Τόμσεν.... 

protothema.gr

Read more...

Ένταση στη συνοριακή γραμμή της Ειδομένης...


Πρόσφυγες
Ένταση επικρατεί στην Ειδομένη, καθώς η χθεσινή απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέψει τη διέλευση μόνο των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχει προξενήσει αντιδράσεις στους υπολοίπους, οι οποίοι προχώρησαν σε...
καθιστική διαμαρτυρία στη συνοριακή γραμμή εμποδίζοντας την έλευση άλλων προσφύγων.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία προς το παρόν έχει κλείσει τα σύνορα. Την ίδια ώρα περίπου 200 Ιρανών, Μαροκινών, Τυνήσιων και άλλων εθνικοτήτων έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα συρματοπλέγματα και ζητούν επιτακτικά να περάσουν στη γειτονική χώρα.

«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό», δήλωσε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατης Αρμοστείας, κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη.

Πρόσθεσε ότι «η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλληλέγγυων, το πρόβλημα ξεκίνησε με την απόφαση της Σλοβενίας να επιστρέψει πρόσφυγες στην Κροατία, η οποία με τη σειρά της τους επέστρεψε στην ΠΓΔΜ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 400 πρόσφυγες, ιρανικής καταγωγής οι περισσότεροι, έχουν επιστραφεί από τη Σερβία στην ΠΓ Κουμάνοβο, το τελευταίο χωριό της ΠΓΔΜ στα σύνορα με τη Σερβία. 

Read more...

Νεκροί οι Αμπαούντ και Αμπντεσλάμ...


Θρίλερ με τον Αμπαούντ: 24 ώρες μετά δεν ανακοινώνουν αν σκοτώθηκε ή αν διέφυγε
...σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Derniere Heure»...
Ο Βέλγος τζιχαντιστής, Αμπαούντ Αμπντελχαμίντ, αλλά και ο καταζητούμενος βομβιστής, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ήταν ανάμεσα στα άτομα που σκοτώθηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης στο προάστιο Σεν Ντενί, στο Παρίσι.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα «Derniere Heure», επικαλούμενη «αποκλειστικές πληροφορίες».

Σύμφωνα με το...
δημοσίευμα, μένει τώρα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του DNA που βρέθηκε στο διαμέρισμά, μέσα στο οποίο ήταν ταμπουρωμένοι οι ενοπλοι, προκειμένου να αποδειχθούν τα στοιχεία αυτά.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην αναγνώριση των θυμάτων, ενώ δεν είναι ακόμη σίγουρο πόσα ήταν τα άτομα που σκοτώθηκαν τελικά χθες. Η αλήθεια είναι πως όταν η 26χρονη καμικάζι Χάσνα Αιτμπουλαχσέν, ξαδέρφη του εγκεφάλου των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ανατινάχθηκε, όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο διαμέρισμα έγιναν κυριολεκτικά κομμάτια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την επιδρομή στο Σεν Ντενί συνελήφθησαν επτά ύποπτοι και σκοτώθηκαν άλλοι δύο.

Read more...

«Καταψήφισε, μην παραιτηθείς»...



Η Ζωή στέλνει μήνυμα στον Γαβριήλ...
Η Ζωή δεν έχασε καιρό! Με το άκουσμα της είδησης ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτείται και δεν προτίθεται να παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία, έσπευσε να του στείλει μήνυμα. Μέσω...
Τwitter.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Δεν είναι σύνθημα, είναι δέσμευση αξιοπρέπειας, υπόθεση συνέπειας. Γαβριήλ, καταψήφισε, μην παραιτηθείς», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

Διαβάστε όλα τα επίμαχα tweets



1. Ο @atsipras ζητά παραίτηση απ' όποιον αντιστέκεται στα κοινωνιοκτόνα μέτρα κ στην παράδοση των σπιτιών των δανειοληπτών στους τραπεζίτες


Read more...

Οργή στην Κύπρο για τις δηλώσεις Τσίπρα...


Οργή στην Κύπρο για τις δηλώσεις Τσίπρα που κόπηκαν από το Μαξίμου
... που κόπηκαν από το Μαξίμου...
Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα, πως, «πήγε απροετοίμαστος και δεν απέφυγε τα λάθη, που ουσιαστικά ακυρώνουν τη...

κοινή στρατηγική Αθηνών Λευκωσίας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου σε σχέση με τα «παγωμένα» κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις». 

Δήλωσε επίσης αρωγός στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.

Λευκωσία: Μας άδειασε...

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις Τσίπρα καθώς επρόκειτο για «άδειασμα» της κυπριακής κυβέρνησης η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι η Κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε την έντονη ενόχληση της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον δεν είχε κατανοήσει τι ακριβώς είπε και τι είδους παραχώρηση έκανε στην Άγκυρα. Επισήμως η Λευκωσία δεν προέβη σε καμία δήλωση για να αποφευχθεί ανοικτή κρίση στις σχέσεις με την Αθήνα.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού οφείλονται στην έλλειψη γνώσης σημαντικών πτυχών του Κυπριακού και στην παράλειψή του να ενημερωθεί πριν από ένα τόσο σοβαρό ταξίδι.

Η «μονταζιέρα»

Επί της ουσίας η δήλωση Τσίπρα με την οποία άναψε πράσινο φως στη Τουρκία για ξεπάγωμα των μπλοκαρισμένων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν ανακλήθηκε ποτέ. Ωστόσο ακολούθησε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του ολισθήματος με απάλειψη της απάντησης που έδωσε στη Τουρκάλα δημοσιογράφο, από το κείμενο της επίσημης απομαγνητοφώνησης που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναφορά του πρωθυπουργού για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 έχει εξαφανιστεί από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο! 
Επίσης δεν αναφέρεται το παραμικρό σε όσα είπε δημοσίως ο κ. Τσίπρας περί της ανάγκης να γίνουν αμοιβαία βήματα, που από ορισμένους εξελήφθη ως παρότρυνση προς την Λευκωσία να ελαστικοποιήσει τις απόψεις της.

Διαρροή αυτοδιάψευσης

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα, αντιλαμβανόμενη τη γκάφα του πρωθυπουργού, έχοντας ενημερωθεί και για την δυσαρέσκεια της Λευκωσίας, επιχείρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με διαρροή στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την Άγκυρα, «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε πως ο πρωθυπουργός αναφερόταν γενικά και όχι στα κεφάλαια 23 και 24 όταν έλεγε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ότι είναι θετικοί για την άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά όχι στο κλείσιμό τους εύκολα και στο πόδι.

Η ίδια «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ήταν μια έκφραση βούλησης να βρεθούν λύσεις για άνοιγμα κεφαλαίων.

Το πικρό γέλιο της Λευκωσίας προκάλεσε η «διευκρίνιση» ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας μίλησε για «έναρξη» και όχι για «άνοιγμα» κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποδοθεί σε ένα γλωσσικό ολίσθημα βαρύνουσα πολιτική σημασία, χωρίς να εξηγείται τι σημαίνει «έναρξη κεφαλαίων». Αβίασατα προκύπτει το ερώτημα: «Γιατί αφαιρέθηκε από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο η αναφορά στην «έναρξη κεφαλαίων»;

Από την ίδια διευκρίνιση δεν λείπει και η «ηρωική» επισήμανση ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έκανε δήλωση για το ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στη λύση του Κυπριακού.

Κουμουτσάκος: Να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός

Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωση του ανέφερε πως «οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο προϋποθέτουν συστηματική και σε βάθος προετοιμασία, η οποία είναι εμφανές ότι δεν υπήρξε». 

«Απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι άσκηση δημοσίων σχέσεων με ανάλαφρα σχόλια και ποδοσφαιρικούς παραλληλισμούς», πρόσθεσε και σημείωσε πως περιμένει μια σαφή εξήγηση για το Κυπριακό:  «Με ποιο σκεπτικό και ποια σκοπιμότητα ο κ. Πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, μετέτρεψε το Κυπριακό σε διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλοιώνοντας έτσι μια σταθερή θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής».

πηγη protothema.gr

Read more...

Στο πλευρό Σακελλαρίδη, οι Κορωνάκης και Διώτη...


ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ
Την στήριξή τους, διαδικτυακά τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στην αποπομπή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποδηλώνει η...
κοινοποίηση της επιστολής παραίτησης του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, κατόπιν του αιτήματος του πρωθυπουργού.

Ο Τάσος Κορωνάκης κοινοποίησε στο διαδίκτυο τη δήλωση παραίτησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με την Ηρώ Διώτη να δηλώνει αμέσως πως της... αρέσει, πατώντας like.

Ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη από την κίνηση των «53», που διασπάστηκε κατά τη... διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν πολύ κοντά με τον πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη και την Ηρώ Διώτη.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ
Οι δύο τελευταίοι έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα τη δημιουργία πανελλαδικής διάσκεψης για νέο πολιτικό φορέα, στον οποίο πρόσκεινται όσοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μένει να φανεί κατά πόσο θα υπάρξει νέα πολιτική σύγκλιση των τριών...

newsbeast.gr

Read more...

Στην θέση Γαβριήλ, ο Βερναρδάκης...


Βράζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά το τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα, πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού της Βουλής κι έδωσε την λιτή επιστολή παραίτησής του, που ανακοινώθηκε από τον Δημήτρη Κρεμαστινό στην ολομέλεια.
Την θέση Σακελλαρίδη παίρνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, που είναι...
αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρώτος επιλαχών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας..


Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα: 


«Αθήνα, 19/11/2015

Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο. 
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου. 
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.


Γαβριήλ Σακελλαρίδης». 


Με την παραίτηση του Σακελλαρίδη, η κυβερνητική πλειοψηφία κυμαίνεται πλέον στους 154 βουλευτές, καθώς ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ προτίθεται να μην ψηφίσει απόψε το νομοσχέδιο.


Τα τελευταία 24ωρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βράζει για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και χθες απουσίαζαν δεκάδες βουλευτές του κομματος από την έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το θέμα..

Read more...