Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Και νέα μείωση μισθών 2% εισηγείται το ΔΝΤ...


Με επιχείρημα ότι έσι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα...

Εξετάζουν τις οικονομίες Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και προτείνουν μείωση μισθών 2% την επόμενη διετία - Τι αναφέρεται...
στην έρευνα του ταμείου που επέβλεψε ο Πολ Τόμσεν...

Οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται ή βρέθηκαν αντιμέτωπες με κρίση, μπορούν να... αντέξουν περαιτέρω μείωση μισθών κατά 2%, υποστηρίζει έρευνα οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Στην έρευνα «Wage Moderation in Crises», οι οικονομολόγοι του Ταμείου εξετάζουν τις οικονομίες Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας αλλά και ένα «υποθετικό σενάριο» για το τι μπορούσε να συμβεί εάν προωθούνταν μείωση των ονομαστικών μισθών κατά 2% εντός της επόμενης 2ετίας.

Το ΔΝΤ -χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης – εκτιμά ότι με την μείωση αυτή θα επιτευχθούν τα ακόλουθα: α. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι εξαγωγές θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη και β. Αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση. Σαφώς οι μειώσεις μισθών περιορίζουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και ως εκ τούτου θα υπάρξει υποχώρηση της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι οι απόψεις τους δεν απεικονίζουν και τις απόψεις του Ταμείου. Πάντως «επιβλέπων» της έρευνας ήταν ο Πολ Τόμσεν.... 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: