Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ένταση στη συνοριακή γραμμή της Ειδομένης...


Πρόσφυγες
Ένταση επικρατεί στην Ειδομένη, καθώς η χθεσινή απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέψει τη διέλευση μόνο των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχει προξενήσει αντιδράσεις στους υπολοίπους, οι οποίοι προχώρησαν σε...
καθιστική διαμαρτυρία στη συνοριακή γραμμή εμποδίζοντας την έλευση άλλων προσφύγων.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία προς το παρόν έχει κλείσει τα σύνορα. Την ίδια ώρα περίπου 200 Ιρανών, Μαροκινών, Τυνήσιων και άλλων εθνικοτήτων έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα συρματοπλέγματα και ζητούν επιτακτικά να περάσουν στη γειτονική χώρα.

«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό», δήλωσε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατης Αρμοστείας, κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη.

Πρόσθεσε ότι «η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλληλέγγυων, το πρόβλημα ξεκίνησε με την απόφαση της Σλοβενίας να επιστρέψει πρόσφυγες στην Κροατία, η οποία με τη σειρά της τους επέστρεψε στην ΠΓΔΜ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 400 πρόσφυγες, ιρανικής καταγωγής οι περισσότεροι, έχουν επιστραφεί από τη Σερβία στην ΠΓ Κουμάνοβο, το τελευταίο χωριό της ΠΓΔΜ στα σύνορα με τη Σερβία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: