Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

"Bloomberg": Αμοιβαίες υποχωρήσεις...



Η Γερμανία κάνει πίσω στο πλεόνασμα, η Ελλάδα στις ιδιωτικοποιήσεις...  
Ελλάδα και Γερμανία βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό για την συνέχιση χρηματοδότησης της χώρας, καθώς κάθε πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, αναφέρει το αμερικάνικο οικονομικό πρακτορείο "Bloomberg", επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η....
Γερμανία δεν θα επιμείνει ώστε να παραμείνουν όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος προγράμματος, ανέφεραν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι . Εφόσον με κάποιο τρόπο το πρόγραμμα παραταθεί, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα αφορούν το ύψος του πλεονάσματος που οφείλει να επιδεικνύει η Ελλάδα καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, σύμφωνα με το "Bloomberg", είναι διατεθειμένη να δεχθεί την υποχρέωση πλεονασματικών προϋπολογισμών, αρκεί το πλεόνασμα να είναι λιγότερο από το 4% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Είναι πιθανό, συνεχίζει το Bloomberg, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα, να υποχρεωθεί σε συμβιβασμό για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε άλλος αξιωματούχος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.


Read more...

Κοντά σε συμφωνία – υπό την έγκριση της Τρόικα


5eee15bc2049ebe211f28a602f8107d7_L
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινούν εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόικας- όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα- και με στελέχη της ομάδας Βίζερ.
Στο τραπέζι θα καθίσουν οι γνωστοί Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε) , ο κ. Τόμας Βίζερ και οι συνεργάτες του ενώ το βάρος της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά θα σηκώσει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.
Θα πλαισιώνεται μάλιστα, ο Έλληνας ΣΟΕ και από την ομάδα της Lazard που έχει προσληφθεί σε ρόλο συμβούλου για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή «θετική» καθώς φαίνεται πως αναζητείται από όλες τις πλευρές κοινά αποδεκτή λύση.
Ιδιο κλίμα μεταφέρεται και από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η δήλωση Γ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το ΕΛΚ καλεί τον Τσίπρα να μην διακινδυνεύσει το έργο Σαμαρά


antonis-samaras
Με μια σκληρή ανακοίνωση η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Ε.Ε. που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, πριν το Συμβούλιο Κορυφής, ζήτησαν από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην διακινδυνεύσει την πρόοδο που επετεύχθη στην Ελλάδα από τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά.
Υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να βρουν μια λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επετεύχθη υπό την διακυβέρνηση του προέδρου της ΝΔ και τέως Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
«Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να είναι υπό το ρίσκο μονομερών συμπεριφορών. Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα. Γι’ αυτό καλούμε τον κ. Τσίπρα να μην είναι το εμπόδιο στη βοήθεια προς τους Ελληνες» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Joseph Daul
Με ειδικές αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΕΛΚ επισημαίνει ότι η Ελλάδα «είναι ξανά στο μονοπάτι τις ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται». Τονίζει δε ότι στη χώρα μας, όπως και στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι κυβερνήσεις πήραν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για να επαναπροσυλκύσουν επενδυτές.
«Στην Ελλάδα ήταν σκληρότερα και πήρε περισσότερο χρόνο, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε την χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και ανάκτησης της αξιοπιστία της» τονίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δουλέψει με τους εταίρους ώστε να φτάσει σύντομα σε συμφωνία, με στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης που θα έπληττε τον λαό της Ελλάδας».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η Τρόικα ποτέ δεν πεθαίνει: Απλά από αύριο θα την λέμε “Θεσμικό Όργανο”


troika
Στη θέση της λέξης «Τρόικα», όπως όλα δείχνουν, μπαίνει πλέον η λέξη «Institutions», δηλαδή, «θεσμοί» ή «θεσμικά όργανα».
Αυτό προκύπτει και από τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα στην οποία γίνεται λόγο ότι «τα θεσμικά όργανα θα συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου».
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», από την πλευρά των θεσμικών φορέων στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν ο κ. Ντ, Κοστέλλο από την Κομισιόν, ο κ. Κ, Μαζούχ από την ΕΚΤ και ο κ. Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ (δηλαδή οι επικεφαλής της Τρόικα), ενώ από την ελληνική πλευρά, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιοι θα συμμετέχουν.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η πρώτη μετεκλογική παραίτηση στον ΣΥΡΙΖΑ...


Η πρώτη μετεκλογική παραίτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από την Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ο...
Νίκος Σαμανίδης παραιτήθηκε από την θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Κράτησε ωστόσο την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Voria.gr, ο κ. Σαμανίδης, ο οποίος είχε καταθέσει την παραίτησή του πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, παρέμεινε (και παραμένει) στη θέση του μέχρι να ληφθεί η τελική κομματική απόφαση, όμως επιμένει και μετεκλογικά στην παραίτησή του και ουσιαστικά τα καθήκοντά του εκτελεί ο αναπληρωτής του, Μίλτος Οικονόμου.

Η αποχώρηση αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά και προφανώς δε συμβαδίζει με το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ευρεία νίκη και το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.

Εξάλλου, η αποχώρηση από το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες κομματικές οργανώσεις δεν είναι απλό ζήτημα, ειδικά για έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν κομματικά ενεργός σε 24ωρη βάση, για όσους τον γνωρίζουν...
parapolitika.gr

Read more...

Συνάντηση Τσίπρα-Κάμερον...


ΦΩΤΟ...

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με...
βρετανικά ΜΜΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να βρει λύση με τους πιστωτές της Ελλάδας. 


"Αυτή είναι μία χρήσιμη ευκαιρία να ακούσουμε τα σχέδια του Τσίπρα. Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού στον Αλ.Τσίπρα θα είναι: Θέλουμε να δούμε μία γρήγορη λύση σε αυτή την αντιπαράθεση με εσάς και τους εταίρους της ευρωζώνης. Και θα πρέπει όλοι να συναντηθούν και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο" είπε ανώνυμα στον Guardian Βρετανός αξιωματούχος. 

real.gr



Read more...

«Οι ευθύνες όλων αντιμέτωπες με μια ιστορική πρόκληση» Γ. Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για μία επωφελή συμφωνία με την ΕΕ


Τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί έντιμη και αμοιβαίως επωφελής συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας, εκφράζει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής.
papandreou
Όπως σημειώνει ο κ. Παπανδρέου η συμφωνία μπορεί και πρέπει  να έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
-Μείωση του βάρους του χρέους με την αναδιάρθρωσή του.
- Επανεξέταση και ελάφρυνση της υποχρέωσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Δυνατότητα, αντί της λιτότητας, να ανασάνει η οικονομία, να επενδύσει η χώρα σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και βεβαίως, δυνατότητα άμεσης προώθησης πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας.
- Υιοθέτηση ενός Ελληνικού Σχεδίου μεγάλων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν οριστικά τις χρόνιες παθογένειες ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, ενός πελατειακού κράτους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία και να μην χρειάζεται στο μέλλον να στηρίζεται σε έκτακτες δανειοδοτήσεις από τον μηχανισμό ESM.
«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πιστεύει ότι, μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τεθεί για έγκριση από τον Ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει αυτή την διαδικασία τώρα, πριν την τελική διαπραγμάτευση» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού εδώ
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Καλωσορίζει τον Τσίπρα Έτοιμη για συμβιβαστική λύση δηλώνει η Μέρκελ!


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έτοιμη να καλωσορίσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής.
merkel
«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η κ. Μέρκελ, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ισπανία - ΒΙΝΤΕΟ από την έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά...



Οδηγία στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους...
Ένα τοξικό σύννεφο έχει καλύψει τον ουρανό σε δύο πόλεις κοντά στη Βαρκελώνη στην Ισπανία.
Οι ισπανικές αρχές έδωσαν οδηγία στους κατοίκους να...

παραμείνουν εντός των κατοικιών τους, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη χημικών υλικών.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη στην πόλη Igualada, κατά τη διάρκεια παράδοσης χημικών υλικών.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρία άτομα, ενώ πάνω από την πόλη Igualada έχει δημιουργηθεί ένα πορτοκαλί, τοξικό σύννεφο.

Προειδοποίηση έγινε και για τους κατοίκους της κοντινής πόλης Odena.

Read more...

Ο κύβος ερρίφθη: μετωπική για αποπομπή Σαμαρά...




Η χθεσινή συνάντηση (δείπνο) κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. ήταν καθοριστική για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη είναι αποφασισμένα να κινήσουν τη διαδικασία «έξωσης» του προέδρου της Ν.Δ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το όριο για την έναρξη της διαδικασίας αμφισβήτησης είναι η...
επίτευξη και η υπογραφή, μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας, για τη συμφωνία - γέφυρα, ακόμη και αν αυτή γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στο χθεσινό δείπνο, το οποίο παρέθεσε η Μαριέττα Γιαννάκου στην «Αθηναΐδα», σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής», συμμετείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αδελφός της και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι καραμανλικοί αλλά εκτός Βουλής Ευάγγελος Αντώναρος και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Επίσης καραμανλικοί, εκ των παρευρεθέντων, είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Τέλος, είχε προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθε, ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Οι δύο κομβικοί σταθμοί στην εσωκομματική διαδικασία είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου και αυτή της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μηνός. Όμως το κριτήριο για την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αμφισβήτησης του τέως πρωθυπουργού θα είναι η λήξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ.

Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία, παρότι κάποια από αυτά έχουν ανταγωνιστικές ηγετικές φιλοδοξίες, συγκλίνουν στον καταλογισμό ευθυνών για την εκλογική συντριβή στον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον εκτιμούν ότι η μετεκλογική στρατηγική του κόμματος το βυθίζει ακόμη περισσότερο στην απαξίωση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων και η προχθεσινή της ALCO για topontiki.gr, εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. να συντάσσονται με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κοινώς, διακατέχονται πρωτίστως από την αγωνία του μέλλοντος της παράταξης, το οποίο αυτή την ώρα δείχνει αβέβαιο. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για την επιτάχυνση της αμφισβήτησης Σαμαρά...
topontiki.gr

Read more...

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη Δημοκρατία ...

seira-epafwn-tsipra-me-ksenoys-hgetes-prin-thn-synodo-koryfhs ΦΩΤΟ &  ΒΙΝΤΕΟ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

«Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη Δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέλγο ομόλογό του, Σαρλ Μισέλ, μαζί με ...
τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή.
«Να ευχαριστήσω τον βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέ, για την κατανόηση που έδειξε στις ελληνικές θέσεις... είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη, πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει διάφορες, να βρίσκει λύσεις με σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία όπως και στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχαμε μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας πως «τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, ήρθε η ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν πολιτική βούληση να πολεμήσουν, όπως το πελατειακό κράτος και η φοροδιαφυγή.»

«Τώρα είναι ώρα όχι μόνο για επαναφορά της ατζέντας στην ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη Ευρώπη. Η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη για κοινό μέλλον. Έκανε επίσης για γεφύρωση των διαφορών και οικοδόμηση κοινού μέλλοντος για τους λαούς της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω την κρίση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση, προσθέτοντας ότι για το Βέλγιο το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. «Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, είναι καλύτερος εγγυητής κοινωνικής ασφαλείας. Εξίσου σημαντικό είναι να διορθώσουμε προβλήματα όπως το δημοσιονομικό, το χρέος και τα ελλείμματα με προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο διάλογος στην Ευρώπη είναι σημαντικός μέλλον Ελλάδας και συμφωνήσαμε σημερα να εργαστούμε με δημιουργικό πνεύμα για να διαμορφώσουμε συνθήκες για μια συμφωνία». «Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο η κατάσταση λεπτή και πρέπει να βρούμε μια συμφωνία»
  

Δείτε το Βιντεο:


Read more...

Συμφωνία για εκεχειρία ανακοίνωσε ο Πούτιν ...


 Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων, ανακοίνωσε από το Μινσκ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Κατορθώσαμε να...
φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο...

Read more...

Το παρασκήνιο...



...που οδήγησε στην απόρριψη της συμφωνίας με τους δανειστές...
Απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν η απόρριψη της συμφωνίας με τους δανειστές, μετά από το κακό κλίμα και το σκηνικό που δημιουργήθηκε μέσα και έξω από το Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός πήρε την...
απόφαση να απορρίψει το τελευταίο κείμενο κοινής δήλωσης των 19, καθώς η γερμανική πλευρά διέρρεε πληροφορίες για υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και το κλίμα στην κοινή γνώμη ήταν προβληματικό.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί μάλιστα ότι ο τρόπος που οι εταίροι επιτέθηκαν στην ελληνική αποστολή δεν είχε να κάνει τόσο με την ουσία της συζήτησης, αλλά με τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Η ελληνική αποστολή θεωρεί ότι, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν ήταν οι πλέον συμβιβαστικοί, ο Τόμας Βίζερ του EWG και η Κομισιόν έπαιξαν ένα παιχνίδι πιέσεων με πολιτικές προεκτάσεις, άνευ ουσίας.

Πληροφορίες του real.gr αναφέρουν ότι στην πρώτη δήλωση που έφερε ο Ντάισελμπλουμ στο τραπέζι ο Γ. Βαρουφάκης είπε ναι. Ο Σόιμπλε έφυγε με την εντύπωση πως υπάρχει συμφωνία και το κλίμα χάλασε από τις διαρροές των Γερμανών.

“Το κλίμα έξω δεν βοηθούσε”, αναφέρει διπλωματική πηγή.

Η ίδια πηγή μάλιστα μετέφερε μομφές και για το ρόλο της Κομισιόν. «Κοπήκαν οι τεχνικές συζητήσεις που θα γινόταν τις επόμενες μέρες», επικαλούμενη το θέμα της Φιλανδίας, «πως πρέπει πρώτα να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιό της ως την Παρασκευή».

Η πληροφόρηση είναι πως στα ουσιαστικά η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα βήματα που πρέπει, αλλά «οι εταίροι δεν πρέπει να επιμένουν με τον ίδιο τρόπο» και, «αν συνεχίσουν να φέρονται έτσι, θα χρειαστεί και άλλο eurogroup, μετά από τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ισπανία ήταν από τις πλέον αρνητικές χώρες στα ελληνικά αιτήματα, με φράσεις όπως «για εμάς δεν κάνατε ποτέ έκτακτο Εurogroup», ενώ και άλλες χώρες επέμεναν άκαιρα σε σκληρότερες διατυπώσεις.
Εν ολίγοις, δεν έφερε τη ρήξη η ελληνική πλευρά, αλλά όσοι άλλαξαν το πρώτο κοινό ανακοινωθέν που ο υπουργός οικονομικών είχε δεχθεί.

Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «βήματα που πρέπει να γίνουν»  και για διαφωνίες σε θέματα προόδου και όχι λέξεων.

«Κάναμε πρόοδο, αλλά όχι τόση, για να εκδοθεί κοινή δήλωση», είπε. Δήλωσε μάλιστα την ετοιμότητα των θεσμών να στείλουν στη Αθήνα επιτροπές ειδικών, για να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, αλλά δεν προέκυψε πολιτική απόφαση.
Σήμερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές, ώστε να προετοιμαστεί το Εurogroup της Δευτέρας.

Η Συμφωνία προβλέπει τεχνική επέκταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου ελληνικού προγράμματος, συνοδεία prior actions ως το καλοκαίρι και παράλληλες συζητήσεις για ένα 3ο ελληνικό πρόγραμμα εμπνεύσεως Αθήνας με επιτήρηση από τους 3 θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) ξεχωριστά και όχι ως τρόικα.

Τα μέτρα θα είναι ελληνικής εμπνεύσεως και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αλλάξουν προς το καλύτερο, παράλληλα με μία ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν μία κοινή δήλωση για το μέλλον που δεν υπάρχει ακόμα.

Πολλοί εκ των κοινοτικών υπουργών, φεύγοντας έκαναν λόγο για «συμφωνία για το πως θα κινηθούμε στο μέλλον με την Ελλάδα».

πηγη real.gr

Read more...

Επιμένουν οι Financial Times ότι υπήρχε συμφωνία


ImageHandler
Την αντίδραση των Financial Times προκάλεσε η διάψευση Ελλήνων αξιωματούχων του ρεπορτάζ τους ότι η Ελλάδα χθες συμφώνησε σε κοινό ανακοινωθέν αλλά μετά από τηλεφώνημα Βαρουφάκη στον Τσίπρα, υπαναχώρησε. 
Ο δημοσιογράφος που παρουσιάζει το κείμενο στους Financial Times είναι ο Peter Spiegel που έγραψε στο Twitter παραπέμποντας στις πληροφορίες του: «Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε». Σε αυτό ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πάλι μέσω Twitter: «Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές».
Ο κ. Spiegel λίγες ώρες μετά επανήλθε και γράφει ξανά στους Fanancail Times ως update στο προηγούμενο κομμάτι. Ελληνες αξιωματούχοι αρνούνται ότι συμφώνησαν με το κείμενο-ανακοινωθέν  που σήμερα δημοσιεύουμε. «Σε κανένα σημείο η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της στο κείμενο που δημοσιεύεται» λέει ο κ. Νίκος Παππάς. Το κομμάτι μας βασίζεται σε πολλές πηγές από διαφορετικές αντιπροσωπείες, έτσι επιμένουμε στην ιστορία μας. Ωστόσο, Ελληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι το κείμενο με το οποίο συμφώνησαν τη νύχτα της Τετάρτης ήταν μία προηγούμενη εκδοχή της τελικής δήλωσης που δημοσιεύουμε σήμερα. Και λένε ότι το κείμενο με το οποίο συμφώνησαν άλλαξε πριν παρουσιαστεί από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με αποτέλεσμα να ασκήσουν βέτο. Το δράμα συνεχίζεται…
http://lykavitos.gr/

Read more...

Επί τάπητος κατώτατος μισθός και συλλογικές συμβάσεις...



Κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους ανοίγει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Στις 12 το μεσημέρι θα συναντήσει το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και...
κατά την διάρκεια της συνάντησής τους θα τεθεί επί τάπητος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Οι εμποροβιοτέχνες έχουν ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης των μισθών σταδιακά μετά από διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση. 

Παράλληλα, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ως απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κατεύθυνση της σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικά για την εξαγγελία του υπουργού για την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας, του θεσμού της διαιτησίας καθώς και την κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι λοιποί κοινωνικοί εταίροι είχαν εκφράσει τον Ιανουάριο του 2012 στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την αντίθεσή τους για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και για τον μονομερή προσδιορισμό – τη μείωση δηλαδή – του κατώτατου μισθού. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει στο «Enikonomia» ότι: «Είναι απαραίτητο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους κοινωνικούς εταίρους και να καθορίσουν στην συνέχεια τις αμοιβές των εργαζομένων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ακόμη πρέπει να επανέλθει η επεκτασιμότητα της ισχύος των συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου για να μην δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το κόστος της αυτόματης αύξησης των μισθών στα 751 ευρώ θα είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες μοιραία να οδηγηθούν σε νέες απολύσεις». 

Ίδια επιφυλακτικότητα αλλά και εσωτερικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στους κόλπους των λοιπών κοινωνικών εταίρων, με τους οποίους ο νέος υπουργός θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες.


Υπό προϋποθέσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

real.gr

Read more...

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους: Χαμηλή πτήση ελικοπτέρου πάνω από την Κω!


eli3
Μία σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης. Τουρκικό ελικόπτερο τύπου ΑΒ-412 έκανε χαμηλή πτήση πάνω από την Κω, σε ύψος μικρότερο των 1.000 ποδών (περίπου 300 μέτρα).
Το τουρκικό ελικόπτερο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 11.08, ένα λεπτό αργότερα κινούνταν πάνω από το ανατολικό άκρο της Κω και σε ύψος χαμηλότερο από τα 1.000 πόδια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ελικόπτερο βγήκε από το FIR Αθηνών στις 11.13 το πρωί της Πέμπτης.
Το ελικόπτερο αναγνωρίστηκε, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες, αναφέρουν στελέχη του ΓΕΕΘΑ.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σκληρά πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου για το αδιέξοδο στο Eurogroup: «Ο Τσίπρας να μην παίζει τον ήρωα»


SZ
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης. Το Spiegel εκτιμά ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε.
«Σκληρή προσγείωση (στην πραγματικότητα) για τους λαϊκιστές» είναι ο τίτλος σχολίου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρεται στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. «(…) Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς».
Όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η απειλή Βαρουφάκη περί του τέλους της ευρωζώνης δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί
Σύμφωνα με το Spiegel, «το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδώσει, παρά τις όποιες εσπευσμένες συνεδριάσεις του Eurogroup. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ήδη την αξίωση για κούρεμα ενώ σύντομα θα πρέπει να επιδείξει την ίδια ευελιξία στην υπόσχεση που έδωσε για το τέλος του πακέτου βοήθειας. Ούτε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να τις ανακαλέσει ή να τις καταργήσει.
spiegel
Αυτό είναι καταρχήν κακό για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε όμως να είναι καλό για την αξιοπιστία της Ευρώπης, σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο ή Παρίσι αξιοποιήσουν την ισχύ τους για μια πολιτική έναντι της Ελλάδας που δεν θα είναι στην κατηγορία του μαύρου-άσπρου.
Η οργή των ανθρώπων που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά ρεαλιστική και δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική για το μέλλον η οποία θα επικεντρώνει περισσότερο σε μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη παρά μόνον στις περικοπές – μια λιγότερο ταπεινωτική εποπτεία της τρόικα για την Ελλάδα θα ήταν ένα πρώτο βήμα.
Παράλληλα η στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βάλουν επιτέλους οι πλούσιοι φοροφυγάδες το χέρι στην τσέπη και να περιοριστεί η διαφθορά θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες με κακές κρατικές δομές αλλά και να αποδείξει ότι ακόμη και τα κινήματα διαμαρτυρίας μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας παρά μέσω της ευθείας αντιπαράθεσης».
«Ο Τσίπρας να σταματήσει να παίζει τον Έλληνα ήρωα»
Τις τελευταίες εξελίξεις σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της ουσίας δεν είναι αδύνατο να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες σε όλα τα ζητήματα που χωρίζουν στην παρούσα φάση Αθήνα και Βρυξέλλες. «(…) Δεν θέλουν οι Έλληνες τη χρήση του όρου «πρόγραμμα βοήθειας; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να αντικατασταθεί από το ‘νέα συμφωνία’. (…)
Εάν οι έλληνες πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τους γραφειοκράτες της τρόικα, τότε οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται στις Βρυξέλλες. Ή online. Ή μπορεί να αλλάξει και η σύνθεση της τρόικα. Η επίτευξη συμβιβασμού λοιπόν δεν θα πρέπει να σκοντάψει λόγω έλλειψης εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις.
Μπορεί να αποτύχει όμως λόγω εθνικού ή κομματικού εγωισμού. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Η γνώση αυτή την οδήγησε άλλωστε και το 2012 στο να κρατήσει την Αθήνα εντός. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Ο Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον έλληνα ήρωα. Η Ευρώπη δεν είναι μια διευρυμένη Ελλάδα, αλλά μια κοινότητα 28 κρατών με συμφέροντα και υποχρεώσεις. Απομένουν μόλις λίγες μέρες για να επιφέρει η ευρωπαϊκή συναίνεση ένα τέλος στο ελληνικό δράμα».
Στο ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt. Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η εφημερίδα καταλήγει στην εξής επισήμανση: «Οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γίνουν δεκτές οι αξιώσεις τους. Το ζητούμενο είναι μάλλον να βάλουν τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ηθικούς λόγους. Στόχος είναι να οδηγηθεί εντέλει το Βερολίνο στο να διαγράψει το χρέος των Ελλήνων. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα θεωρούσε τυπικά λήξαν το θέμα των επανορθώσεων».
http://lykavitos.gr/

Read more...

«Τρύπα» ένα δισ. ευρώ στα έσοδα τον Ιανουάριο

euros_black_hole

«Τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο του 2015 επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,489 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ ή 23,1 % έναντι του στόχου.
Τον Ιανουάριο του 2015, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,366 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο ήταν μειωμένο κατά 923 εκατ.ευρώ έναντι του στόχου.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Ιανουάριο 2015, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 619 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για πλεόνασμα 1.286 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.366 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.682 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3 % έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της παράτασης της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και της μη απόδοσης των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.489 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 23,1 % έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (277 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 192 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.315 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.331 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.173 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 98 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 53 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 30 εκατ. Ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 350 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 9,9%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί 8 εκατ. για δαπάνες εκλογών, και 33 εκατ. Ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 166 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Πεκίνο σε Τσίπρα: Να στηρίξετε τις κινεζικές επενδύσεις στον Πειραιά


kina
Να υποστηρίξει την κινεζική βούληση για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, ανήσυχο για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε εάν ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Λι Κετσιάνγκ να επισκεφθεί το Πεκίνο, καθώς αυτή απευθύνθηκε χωρίς να προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης, ο Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι οι κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά «ευνόησαν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
«Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους. Η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί με την Ελλάδα για να μετατραπεί το λιμάνι αυτό σε διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Λι στον κ. Τσίπρα.
«Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει τις μεγαλύτερες νομικές εγγυήσεις προς τις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το κείμενο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραδέχθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «σημαντικό σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες». «Η Ελλάδα θα παράσχει περισσότερη προσοχή και στήριξη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης.
http://lykavitos.gr/

Read more...