Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Επί τάπητος κατώτατος μισθός και συλλογικές συμβάσεις...



Κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους ανοίγει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Στις 12 το μεσημέρι θα συναντήσει το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και...
κατά την διάρκεια της συνάντησής τους θα τεθεί επί τάπητος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Οι εμποροβιοτέχνες έχουν ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης των μισθών σταδιακά μετά από διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση. 

Παράλληλα, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ως απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κατεύθυνση της σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικά για την εξαγγελία του υπουργού για την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας, του θεσμού της διαιτησίας καθώς και την κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι λοιποί κοινωνικοί εταίροι είχαν εκφράσει τον Ιανουάριο του 2012 στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την αντίθεσή τους για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και για τον μονομερή προσδιορισμό – τη μείωση δηλαδή – του κατώτατου μισθού. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει στο «Enikonomia» ότι: «Είναι απαραίτητο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους κοινωνικούς εταίρους και να καθορίσουν στην συνέχεια τις αμοιβές των εργαζομένων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ακόμη πρέπει να επανέλθει η επεκτασιμότητα της ισχύος των συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου για να μην δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το κόστος της αυτόματης αύξησης των μισθών στα 751 ευρώ θα είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες μοιραία να οδηγηθούν σε νέες απολύσεις». 

Ίδια επιφυλακτικότητα αλλά και εσωτερικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στους κόλπους των λοιπών κοινωνικών εταίρων, με τους οποίους ο νέος υπουργός θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες.


Υπό προϋποθέσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: