Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μέχρι και πραξικόπημα στην Ελλάδα βλέπει η Βild!

newpost.gr

Μέχρι και πραξικόπημα στην Ελλάδα βλέπει η Βild!
Η CIA, σύμφωνα με τη γερμανική Βild, προειδοποίησε σε αναφορά της ότι τα μέτρα λιτότητας και η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα μας!

Σύμφωνα με την αμερικανική αναφορά, αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Ελλάδας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας και σε μία «επανάσταση», που θα μπορούσαν να κάνουν την ελληνική κυβέρνηση να χάσει τον έλεγχο. Η CIA προειδοποιεί ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα θα ήταν πιθανό αν η κατάσταση γινόταν σοβαρότερη και δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Το εν λόγω δημοσίευμα, μάλιστα, έφτασε μέχρι και τη γειτονική μας Τουρκία, αφού αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Hurriyet.

Να δούμε τι άλλο σενάριο καταστροφολογίας θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε από τη γερμανική πλευρά, η οποία, υπενθυμίζουμε, είναι και η «κερδισμένη» της ελληνικής κρίσης...

Read more...

Συμβαίνει ΤΩΡΑ: Χιλιάδες «Αποφασισμένοι» στο Σύνταγμα [φωτο]

www.tsantiri.grΣυμβαίνει ΤΩΡΑ: Χιλιάδες «Αποφασισμένοι» στο Σύνταγμα [φωτο]

Το αδιαχώρητο γίνεται αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος από τους «Αγανακτισμένους» – Αποφασισμένους και θυμωμένους πολίτες. Σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερος από τις τρεις προηγούμενες μέρες και ο συντονισμός είναι σαφώς καλύτερος από την πρώτη μέρα. Οι πολίτες πλέον έχουν παλμό και φωνάζουν συνεχώς συνθήματα κατά της Κυβέρνησης. Χτυπάνε ρυθμικά τα άδεια οικιακά σκεύη που έχουν φέρει και τραγουδούν όλοι μαζί αγκαλιασμένοι!

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι πολλοί από τους «Αποφασισμένους» γνωρίζονται μεταξύ τους. Όπως μας εξήγησαν, πέντε μέρες τώρα είναι συνέχεια μαζί, αφού πολλοί από αυτούς από την Τετάρτη είτε πηγαίνουν στην πλατεία νωρίς το απόγευμα είτε κατασκηνώνουν και διανυκτερεύουν εκεί. Έχουν καταλάβει πλέον, ότι οι ανησυχίες και οι φόβοι τους είναι κοινοί και ότι μάχονται για τα ίδια ιδανικά.

Πολλά μικρά παιδιά είναι στην πλατεία. Ολόκληρες οικογένειες φωνάζουν συνθήματα ενώ τα βλέμματα κλέβουν οι ανήλικοι «Αγανακτισμένοι» οι οποίοι κρατούν πανό και σημαίες. Δίνουν ελπίδα μόνο με την ύπαρξη τους σε όλους μας! Ας σημειωθεί τέλος ότι η συγκέντρωση παραμένει ειρηνική και χωρίς κομματικούς χρωματισμούς.

Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίνετε στην πλατεία…

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΑ ΠΕΡΑΤΗ


Read more...

Μεγάλη κινητοποίηση «Αγανακτισμένων»

Πανευρωπαϊκή αγανάκτηση στις πλατείες
Ειρηνική διαμαρτυρία «Αγανακτισμένων πολιτών με τα μέτρα λιτότητας και την ανεργία στην Αθήνα και σε άλλες εκατό πόλεις.

Στο Σύνταγμα, η κινητοποίηση είναι μαζική και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγαλύτερη από όσες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με τους διαδηλωτές να ξεπερνούν τις 30.000.

Κυριαρχούν συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου, με κεντρικό «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», αλλά και κατά των δημοσιογράφων. Από τη διαδήλωση απουσιάζουν οι κομματικές ταυτότητες.

Στο μεταξύ, όσοι κατεβαίνουν κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου, ενώ οι σκηνές είναι περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν από το Σάββατο στο Σύνταγμα ενόψει της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης.

Συντονίσθηκαν μέσω Facebook και Twitter να κατέβουν στους δρόμους και τις πλατείες για «την Ευρωπαϊκή Επανάσταση της 29ης Μαΐου», όπως την αποκαλούν. «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω για να ακουστούμε όλοι με μια φωνή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων», δήλωσε στο Canal ότι «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα ΄΄ευρωπαϊκό καλοκαίρι΄΄, μετά από την ΄΄αραβική άνοιξη΄΄ στην εξέλιξη της οποίας οι Αραβες ανέτρεψαν τις ηγεσίες τους».

«Υπάρχει, βέβαια, ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η ανεργία», ανέφερε, «όμως υπάρχει συγχρόνως και μία μεγάλη διαφορά κι αυτή είναι η Δημοκρατία. Εμείς την έχουμε, οι Αραβες δεν την έχουν, μάχονται γιά να την αποκτήσουν».

«Επίσης, υπάρχουν τα διδάγματα, που κανένας αντλεί απ την κινητοποίηση αυτήν», πρόσθεσε, «πρώτον το αίσθημα της αδικίας, μπροστά στην απληστία χωρίς όριο των πλουσιότερων (...) μετά τη διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα των φτωχών. Προκύπτουν ερωτηματικά, λοιπόν, γιά τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας (...) Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία --να εκλέγεις κάποιον και να τού παρέχεις ΄΄λευκή κάρτα΄΄ για μία πενταετία, δεν πορεύεται πια σωστά».

Αναλογιζόμενοι τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων, λοιπόν, «πρέπει να εφεύρουμε τη διαρκή δημοκρατία, δηλαδή να ΄΄συνδέσουμε΄΄ όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες, στις αποφάσεις που τούς αφορούν», έκρινε ο Αλέν Ζιπέ.
Read more...

FT: Κάντε γρήγορα συγχωνεύσεις στις τράπεζες

Τα μεγάλα σχήματα θα "αντέξουν"


http://img.protothema.gr/C7E141481715A184849F1542B30F2A2A.jpg
Μιαν ακόμα παράμετρο στην κρίσιμη υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους προσθέτουν οι Financial Times, που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα της επίσπευσης των συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών ώστε να δημιουργηθούν νέα, μεγάλα σχήματα, ικανά να “αντέξουν” μιαν οιανδήποτε αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του χρέους, αλλά παράλληλα να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η εφημερίδα μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και εκτιμά πως η σημερινή τους κατάσταση – έπειτα από τη δημοσίευση των τελευταίων τους οικονομικών στοιχείων τριμήνου με την Εθνική να παραμένει “ενεργή” στον κλάδο των δανειοδοτήσεων και την Alpha να περιορίζει τις χορηγήσεις της – είναι ενδεικτική της διαφοράς προσέγγισης και φιλοσοφίας που αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κατά τρόπο παραγωγικό, δημιουργικό και πάντως αποτελεσματικό ως προς την υποβοήθηση της πραγματικής οικονομίας.

Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι επιτακτική η ανάγκη για συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα καθώς τα μεγαλύτερα και πιο εύρωστα σχήματα, πέραν όλων των άλλων, θα “κέρδιζαν και την εμπιστοσύνη του διεθνούς συστήματος”.

Το εξόχως ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ πάντως είναι το σημείο εκείνο όπου οι οι FT ασκούν σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις δηλώσεις στελεχών τους πως ενδέχεται να κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και καλούν τους ιθύνοντες της ΕΚΤ ουσιαστικά να ... σοβαρευτούν και να “στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες ενόσω αυτές βγάζουν την οικονομία από την ύφεση” ... Καθώς σε διαφορετική περίπτωση μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα πλήξει και την ΕΚΤ.
Read more...

ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


«Χωρίς το μνημόνιο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Πρόκειται για ένα «αποστομωτικό» επιχείρημα που συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση ακόμη και στις γραμμές του αριστερού κινήματος. Όπως τεκμηριώνεται με τα στοιχεία του συνημμένου πίνακα, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική:
Α) Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης (Κεντρική Δημ. Διοίκηση, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Κοινωνική Ασφάλιση) ήταν, σε όλη τη διάρκεια της ενδεκαετίας 2000-2010, υψηλότερα από τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την πληρωμή μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και πάσης φύσεως συντάξεων.
Β) Τα έσοδα αρκούσαν και αρκούν για τους μισθούς και τις συντάξεις. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους δεν αρκούν!1
Πηγή: Συνημμένος πίνακας: Eurostat για τα συνολικά έσοδα και τους τόκους,EΛΛΣΤΑΤ για μισθούς και συντάξεις - επεξεργασία δική μας.
Γ) Το 2009, κατ' εξαίρεση, – λόγω της σημαντικής υποχώρησης των δημοσίων εσόδων (-7,3%) σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της δαπάνης για μισθούς (+10,5%), συντάξεις (+6,7%) και τόκους (+7,5%) - ανακύπτει για πρώτη φορά πρόβλημα επάρκειας των τρεχόντων εσόδων για την πληρωμή και όλων των τόκων του Δ.Χ..
Δ) Η εξόφληση των χρεολυσίων, σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου γινόταν κατά βάση με «αναχρηματοδότηση» - δηλαδή με νέο δανεισμό.

Συνεπώς όποιος υιοθετεί το επιχείρημα ότι «δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» υπονοεί ότι αφού θα είχαμε εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα οφειλόμενα για την ετήσια εξυπηρέτηση του Δ.Χ. (τόκους και χρεολύσια), δεν θα έμεναν επαρκή έσοδα για να πληρωθούν όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις. Αλλά εάν είχαμε ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του ΔΧ, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις σε τόκους και χρεολύσια δεν θα τακτοποιούνταν ούτε όλες, ούτε εξ ολοκλήρου.

Η αδυναμία αυτή θα ίσχυε, βεβαίως, στο βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πιστώσεις ούτε καν με βραχυχρόνιο δανεισμό (όπως εξακολουθεί να γίνεται ακόμη και τώρα που ο μακροχρόνιος δανεισμός έχει απαγορευτικό κόστος).

Εν πάση περιπτώσει, είναι προφανές ότι πίσω από την επιχειρηματολογία αυτή υπάρχει ως θεμελιώδης παραδοχή η απόλυτη και αποκλειστική προτεραιότητα των υποχρεώσεων έναντι κάθε είδους πιστωτών. Όλες οι άλλες υποχρεώσεις (μισθοί-συντάξεις) έρχονται δεύτερες και καλύπτονται μόνο εάν περισσεύουν ή βρεθούν λεφτά...

Το ίδιο επιχείρημα επανέρχεται και πάλι, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση – η οποία ταυτίζεται με τη χρεοκοπία και με ό,τι το ζοφερό αυτή σημαίνει για καθένα, μέσα στη γενικευμένη σύγχυση που καλλιεργείται.

Σε συνθήκες ενδεχόμενης «αναστολής» των πληρωμών για τόκους και χρεολύσια, βέβαια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πρόκληση φαινομένων πανικού με επίκεντρο τις τραπεζικές καταθέσεις. Τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν με τη συνδρομή ορισμένων αστοχιών να ωθήσουν σε κατάρρευση τις τράπεζες και, στην προέκτασή τους τα έσοδα και το δημόσιο ταμείο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων (αλλά και όλη την αγορά, πλήττοντας το δίκτυο εφοδιασμού της χώρας από το εξωτερικό σε καύσιμα, τρόφιμα και ό,τι άλλο αγοράζεται με πίστωση).

Την ισχυρότερη εγγύηση ότι μια τέτοια εκτροπή δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί αποτελεί η συστηματική χρήση τρομοκρατικών τερατολογιών όπως η ανωτέρω: η φοβική διέγερση της κοινής γνώμης με συστηματικό τρόπο, αν και γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους, ταυτόχρονα προετοιμάζει τις πανικόβλητες αντιδράσεις και τις καθιστά πολύ πιθανότερες.

Όλοι οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές – από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Τ.Ε. μέχρι και τα μιντιακά «βαποράκια» - με την καταχρηστική επίκληση τέτοιου είδους επιχειρημάτων εξαντλούν τα περιθώρια καθοδήγησης και προσανατολισμού των αντιδράσεων της κοινής γνώμης σε έκτακτες περιστάσεις. Εμφανιζόμενοι διαρκώς να έχουν μόλις και μετά βίας κατορθώσει να αποτρέψουν το «κακό» στην πραγματικότητα το προπαρασκευάζουν.

1 Ο σχολιασμός του ερωτήματος υιοθετεί την άρρητη υπόθεση στην οποία στηρίζεται το ίδιο το επιχείρημα: την υπόθεση δηλαδή ότι «όλα τα δημόσια έσοδα μπαίνουν στο ίδιο πορτοφόλι και από αυτό γίνονται κι όλες οι πληρωμές». Πρόκειται για μια τραβηγμένη απλούστευση. Υπάρχουν κατηγορίες εσόδων που δεν προσφέρονται για οποιαδήποτε πληρωμή και έχουν απολύτως προσδιορισμένο εκ του νόμου προορισμό. Για λόγους απλοποίησης θεωρείται ότι έχουν αντιμετωπισθεί κάθε είδους τριβές και προβλήματα χρηματοδότησης σε όλο το δίκτυο των ενδοκυβερνητικών συναλλαγών.






* Ο Δημήτρης Σερεμέτης ειναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφηρμοσμένης Οικονομικής, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
iskra

Read more...

Είπαν όχι στο Λογιστικό έλεγχο γιατί μαζί τα φάγανε.

papaioannou
ΠΑΣΟΚ * ΝΔ * ΛΑΟΣ κρατούν την χώρα στο σκοτάδι

Μαζί τα φάγαμε

Απορρίφθηκε προχθες από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για την σύσταση «Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Δημοσίου Χρέους», με στόχο να μη μάθει ποτέ ο Ελληνικός Λαός πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο και επαχθές.

Απλές ερωτήσεις…

  • Εχει να χάσει κάτι η χώρα από τον λογιστικό έλεγχο;
  • Εχει να χάσει κάτι ο πολίτης από τον λογιστικό έλεγχο;
  • Ή μήπως είχε να χάσει κάτι η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ η το ΛΑΟΣ από τον λογιστικό έλεγχο;

Η έκπληξη θα ήταν να ψήφιζαν Υπερ…


Read more...

Η El País με στοιχεία από το ΔΝΤ το γκρεμίζει (Για να μην το ξεχνάμε) Το διαβάσαμε από το: Μύθος το τεράστιο εξωτερικό χρέος. Η El País με στοιχεία απ


Από το "thesecretrealtruth"
Το αναδημοσιεύουμε απόellinikoistologio.blogspot.com
Η δημοσίευση είναι παλαιότερη αλλά δεν έχει αλλάξει όπως καταλαβαίνετε τίποτα απολύτως.
Την ξαναδημοσιεύουμε για να θυμόμαστε την ψεύτικη και εικονική απειλή κατά της χώρας μας όταν οι άλλοι χρωστούν δεκαπλάσια από εμάς, και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Μάλιστα σε προ ημερών επίσκεψή του στην Ιρλανδία ο Ομπάμα δήλωσε την αμέριστη βοήθειά της χώρας του ακόμη και οικονομική για να καλυφτεί το 1052% του ΑΕΠ της όταν η Ελλάδα χρωστάει 163% μόνο!!
Το άρθρο είναι του...

Γιώργου Δελαστίκ από το Έθνος
Όποιος Έλληνας παρακολουθεί υποτυπωδώς τα στοιχεία που εκδίδουν περιοδικά οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί για το εξωτερικό χρέος των διαφόρων χωρών, αισθάνεται διαρκώς οργισμένος για την αδικία που διαπράττεται από τους ξένους εναντίον της χώρας μας και του λαού μας. Εμάς χαρακτηρίζουν διαρκώς «τεμπέληδες», που δήθεν ζούμε με δανεικά από το εξωτερικό εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, όπως ο χυδαίος Τύπος τους διατείνεται με κάθε ευκαιρία.



Εντελώς διαφορετική κατάσταση όμως αποκαλύπτουν τα στοιχεία π.χ. του ΔΝΤ για το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών. Πόσα χρωστάει δηλαδή σε ξένους, όχι σε Έλληνες, το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά – και φυσικά το ίδιο για κάθε χώρα. Πόσα χρωστούν κράτος και ιδιώτες κάθε χώρας σε ξένους. Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε προέρχονται από το ΔΝΤ και δημοσιεύθηκαν στη χθεσινή «Ελ Παΐς», γνωστή ισπανική εφημερίδα.
Πραγματικό σοκ προκαλούν οι πίνακες, καθώς σε όσες χώρες έχει ήδη μειωθεί ο ρόλος του κράτους έχει μειωθεί φυσικά και το δημόσιο χρέος προς το εξωτερικό, κατά κανόνα όμως έχει εκτοξευθεί το ιδιωτικό χρέος προς τους ξένους! Και φυσικά μια χώρα είναι χρεωμένη όχι μόνο αν χρωστάει το κράτος και δη σε ξένους, αλλά και όταν χρωστούν σε ξένους οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις της και οι πολίτες της.
Πρώτο σοκ: πρωταθλητής του εξωτερικού χρέους είναι ο πιο καλός ο μαθητής του ΔΝΤ και της ΕΕ – η Ιρλανδία! Χρωστάει κυριολεκτικά τα μαλλιοκέφαλά της στους ξένους: το 1.052% του ΑΕΠ της!!! Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας, δημόσιο και ιδιωτικό, ανέρχεται στο 1.052% του ΑΕΠ της. Οι Ιρλανδοί χρωστούν στους ξένους πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ της χώρας τους, αλλά τα φερέφωνα του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου μόνο επαίνους έχουν για την Ιρλανδία. Προφανώς επειδή ο λαός της έσκυψε αμέσως το κεφάλι στους ξένους δυνάστες – δανειστές.
Πόσα χρωστάει η Ελλάδα στο εξωτερικό; Μόλις 163% του ΑΕΠ μας – έξι φορές λιγότερο από την Ιρλανδία.
Γιατί όμως λέμε «μόλις» 163% του ΑΕΠ μας; Το 163% δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο; Σίγουρα είναι μεγάλο αυτοτελώς, αλλά για να το χαρακτηρίσουμε ή όχι «τεράστιο», πρέπει να το εξετάσουμε και συγκριτικά.
Αν είναι «τεράστιο» το 163% της Ελλάδας, τότε πώς θα χαρακτηρίζαμε το 431% τηςΒρετανίας; Ναι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η κάποτε παντοκράτειρα Βρετανία χρωστάει σε ξένους το 431% του ΑΕΠ της! Αυτοί οι αλητήριοι «γιάπηδες» και «γκόλντεν μπόις» του Σίτι του Λονδίνου, που χαρακτηρίζουν δήθεν με ευφυολόγημα «γουρούνια (PIGS)» τις τέσσερις χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) πώς χαρακτηρίζουν τη δική τους χώρα που χρωστάει σε όλη την υφήλιο;
Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «μόλις» για το 163% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, γιατί το εξωτερικό χρέος μιας κραταιάς οικονομίας όπως της Ολλανδίας ανέρχεται στο 310,5% τουΑΕΠ της! Αλλά και του γειτονικού της Βελγίου ανέρχεται στο 275,6% του ΑΕΠ του.
Είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό μάλιστα να διαπιστώνει κανείς -κατάπληκτος, ομολογουμένως- ότι το εξωτερικό χρέος ακόμη και της ζάπλουτης Ελβετίας λόγω των αδιάκοπων χρηματοοικονομικών παιχνιδιών των πανίσχυρων τραπεζών της, ανέρχεται στο απίστευτο 276,5% του ΑΕΠ της! Έχει τέτοιο ποσοστό εξωτερικού χρέους η Ελβετία και μας πειράζει το 231% της Πορτογαλίας, το 167,5% της Ισπανίας ή το 123% της Ιταλίας; Είμαστε σοβαροί;
Ακόμη και η… Δανία (!) έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από την Ελλάδα (197% του ΑΕΠ) όπως και η Γαλλία (190,6%) και πάει λέγοντας…
Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την αισχρή επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η… Γερμανία – 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί! Τελεία και παύλα.
Υποκρισία: Μύθοι περί των αγορών
Σκοπιμότητες και μόνο υπηρετεί η στάση των αγορών μη διστάζοντας να αντιμετωπίζουν τα ίδια στοιχεία με αντιδιαμετρικό τρόπο, αν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Αυτό επισημαίνει η «Ελ Παΐς» οργισμένη:
«Έτος 2007. Η Ισπανία είναι μια ευημερούσα δύναμη, η επενδυτική δυνατότητα της οποίας πείθει τις αγορές μέχρι του σημείου να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο της τάξης σχεδόν του 160% του ΑΕΠ.
Έτος 2010. Η Ισπανία είναι μια χώρα με πήλινα πόδια που χρωστάει στο εξωτερικό περισσότερο από 170% του ΑΕΠ της, πράγμα που γεννά αμφιβολίες έγκαιρης επιστροφής του. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο παραμορφωτικός φακός των αγορών διαβάζει με πλήρως αντίθετο τρόπο δύο πολύ όμοια νούμερα»!

Read more...

ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Νέο φορο-σοκ έρχεται για τους μισθωτούς με την μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εισήγηση το “ψαλίδισμα” του αφορολογήτου ορίου θα έχει αναδρομική ισχύ ενώ δεν θα αφορά τους...
συνταξιούχους.
Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Πιθανότερο σενάριο θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, ποσό που είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ. Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Όμως μια πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με την νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο. Για τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 – 12.000 ευρώ ετησίως οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για την μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φορο-επιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ..
ΦΟΡΟ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ
ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΚΑΘΑΡΟ ΜΕ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΥ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΛΙΜΑΚΑ και αφορολόγητο Σε ευρώ
όριο 6.000 ευρώ
6000 0 0 0
8000 0 200 200
10000 0 400 400
12000 0 600 600
15000 540 1140 600
20000 1680 2280 600
30000 4480 5080 600
35000 6200 6800 600
40000 8000 8600 600
45000 9900 10500 600
50000 11800 12400 600
ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΚΑΘΑΡΟ ΜΕ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΥ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΛΙΜΑΚΑ και αφορολόγητο ΣΕ ΕΥΡΩ
όριο 8.000 ευρώ
6000 0 0 0
8000 0 0 0
10000 0 200 200
12000 0 400 400
15000 540 940 400
20000 1680 2080 400
30000 4480 4880 400
35000 6200 6600 400
40000 8000 8400 400
45000 9900 10300 400
50000 11800 12200 400
Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ!


ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
Πολύ προχωρημένο το ρεπορτάζ του Έθνους και του Γ. Αντύπα. Δεν αμφισβητούμε τις πηγές του, μας κάνει εντύπωση όμως πως κατόρθωσε και εξασφάλισε από τώρα ότι όλοι αυτοί (κλικ) θα είναι υπουργοί σε έναν ανασχηματισμό που ΘΑ γίνει! Το πιο εντυπωσιακό είναι...
ότι το Έθνος σήμερα ανακοινώνει ονόματα που σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ δεν ενδιαφέρονται να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα και έχουν απαντήσει ήδη αρνητικά. Εάν πάντως η εφημερίδα επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για πραγματική κυβέρνηση... Τραπεζιτών!
Read more...

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Την άμεση αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στην Ολλανδία προκάλεσε πρωτοσέλιδο άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας «De Pers» με τίτλο. «Η Τουρκία κυνηγά ελληνικές εκποιήσεις», το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφία ελληνικής...
ορθόδοξης εκκλησίας στη Σαντορίνη πάνω στην οποία κυμάτιζε τουρκική σημαία.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης μας στη Χάγη κ. Ιωάννης Οικονομίδης απέστειλε προς τη διεύθυνση της εφημερίδας επιστολή στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το μοντάζ της εικόνας της πρώτης σελίδας, όπου εμφανίζεται φωτογραφία ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας με τουρκική σημαία να κυματίζει, υπήρξε ατυχής έμπνευση, διότι δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς, καθώς επηρεάζει αρνητικά τη γνώμη των αναγνωστών σας για τη χώρα μου, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και τους πολλούς ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ολλανδίας και εν ολίγοις, αποτελεί προσβολή για μία φίλη χώρα».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα περνά μία δύσκολη περίοδο, όπου καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες προκειμένου η οικονομία της χώρας να μπει σε ορθή τροχιά» και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδικής, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».
Καταλήγοντας ο Έλληνας πρέσβης τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει δεχθεί πολλή και σκληρή κριτική, άλλη βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία, άλλη σε ανακρίβειες» και προσθέτει «Καλοσωρίζουμε κάθε γνώμη, αλλά αρνούμαστε να δεχθούμε προσβολές», ενώ καλεί την εφημερίδα «να σεβαστεί τις ευαισθησίες του φίλου ελληνικού λαού και αποστεί στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που, στο όνομα ενός εφήμερου εντυπωσιασμού προκαλούν διαρκή αισθήματα πίκρας».
Read more...

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΠΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ή ΑΡΓΙΑ...


Τον κατάλογο των 25 πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια, περιλαμβάνει για πρώτη φορά αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το πειθαρχικό...
δίκαιο των δημοσίων λειτουργών.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, πρόκειται να εισαγάγει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται η ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. Τα πειθαρχικά αδικήματα είναι:
Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία.
Κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, και οδηγίες.
Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους.
Η απόκτηση ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας.
Η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.
Η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας.
Η σοβαρή απείθεια.
Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων.
Η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων.
Η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και τις αρχές.
Η μη έγκαιρη απάντηση σε αναφορές πολιτών.
Η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων.
Η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση.
Η άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία, την οποία διενεργεί επιτροπή, μέλος της οποίας είναι ο υπάλληλος ή η επιτροπή αυτή υπάγεται στην αρχή, στην οποία ο υπάλληλος υπηρετεί.
Η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση ανακριβών στοιχείων.
Η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου.
Η αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν εξειδικεύονται με αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων.
Η άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας.
Η χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων για την απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας ή την πρόκληση ή ματαίωση εντολής της υπηρεσίας.
Η σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, από την αντιμετώπιση των οποίων εξαρτώνται ουσιώδη συμφέροντα αυτών.
Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πράγματος, το οποίο ανήκει στην υπηρεσία.
Η παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος.
Η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας.
Η απλή απείθεια.
Read more...

80.000 ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ...
Πρωτοφανή συμμετοχή έχει το σημερινό ειρηνικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι βρίσκονται τώρα εκεί, καθώς υπάρχει κόσμος μέσα στην πλατεία, μπροστά στη Βουλή, στην... Φιλελλήνων(!) μέχρι και την οδό Βουκουρεστίου! Η συγκέντρωση είναι πολύ πυκνή σε όλα τα σημεία της πλατείας. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που καταφθάνει συνεχώς. Εάν συνεχιστεί η προσέλευση θα μαζευτούν περισσότεροι από 100.000 πολίτες. Έχει συνέχεια το ρεπορτάζ...

Read more...

Η ΝΤΟΡΑ ΕΞΕΛΕΓΗ... ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ!...


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ... ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ!
H Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη πρόεδρος της ΔΗΣΥ! Και εμείς νομίζαμε ότι ήταν ήδη πρόεδρος του κόμματός της! Μοναδική υποψήφια στο κόμμα της, του έδωσε και κατάλαβε με τη... δύσκολη και μεγαλειώδη νίκη της. Όταν είναι μόνη της εκλέγεται...
εύκολα. Όταν έχει αντιπάλους (βλ. Σαμαράς) τα βρίσκει δύσκ
Read more...

Ο παλιός είναι αλλιώς...


H Ευρώπη «θα ήταν ακρωτηριασμένη χωρίς την Ελλάδα», λέει ο (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας) Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

Βασικό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελαρίου Κολ, που εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα».
Μιλώντας την Κυριακή στον Κώστα Αργυρό στην εκπομπή «27 της Ευρώπης» στη ΝΕΤ, ο Γερμανός πολιτικός του κόμματος Φιλελεύθερων χαρακτήρισε «λανθασμένη πολιτική που...
αγνοεί ακόμα και τους βασικούς κανόνες και τις συνθήκες της ΕΕ» ορισμένες φωνές στο κόμμα του ακόμη και για αποπομπή της από την Ευρώπη.
Ο Γκένσερ, που ήταν ΥΠΕΞ της χώρας του και την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, υπενθύμισε την αρχή της αλληλεγγύης μέσα στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τη μια θα βρεθεί ο ένας δύσκολη θέση και την άλλη κάποιος άλλος» και συμπλήρωσε ότι αποτελεί αξίωμα της ευρωπαϊκής ιδέας ότι οι «μεγάλοι θα πρέπει να αποδεχθούν ως ισότιμους τους μικρούς».
Τέλος ο κ.Γκένσερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα με τρόπο που θα πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού, σημειώνοντας πως οι λαοί της Eυρώπης «θα πρέπει να σέβονται ο ένας την αξιοπρέπεια του άλλου».
Πηγή: http://news.in.gr/

Read more...

Συνδιάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ...


Του Θωμα Ακρωτηριανάκη

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
έχει ετήσια συνδιάσκεψη στις 9με 12 Ιούνη 2011, στην Ελβετία, στον Σαν Μόριτζ. Στην συνδιάσκεψη αυτη θα διαπιστώσει ότι ο κόσμος στην Ελλάδα κουράστηκε απο τον Γ. Παπανδρέου που ως φθαρμένος χρήζει αντικαταστάσεως και ότι πρέπει πια να γίνει πρωθυπουργος ο εξίσου υποτακτικος τους Αντ. Σαμαρας.
Μετα τις 12 Ιούνη 2011, και μετα την τακτικη Σύνοδο Κορυφης της ΕΕ της 23ης Ιούνη 2011 θα είναι...
πιο εμφανες ότι έρχεται ο Αντ.Σαμαρας. Πάντως, ήδη στην τελευταία δημοσκόπηση η ΝΔ είναι μπροστα 0,5%...

Read more...

ANAΣXHMATIΣMOΣ: Οικονομικών, ο Παπαδήμος...












Υπουργός Αποκρατικοποιήσεων ο Παπακωνσταντίνου. Συνάντηση το πρωί με Γερουλάνο στο "Πεντελικόν"...
noname-gr.blogspot.com
Ο Λουκάς Παπαδήμος τα βρήκε με τον Παπανδρέου και αναλαμβάνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπουργός Οικονομικών στον ανασχηματισμό που... ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο.
Ο Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει υπουργός Αποκρατικοποιήσεων με την εντολή να ολοκληρώσει ένα ταχύτατο πρόγραμμα μέσα σε 3 μήνες.
Το πρωί συναντήθηκε στο "Πεντελικόν" με τον υπουργό Πολιτισμού - Γερουλάνο. Στη συνάντηση επρόκειτο να πάει και ο Γ. Παπανδρέου (πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε).
Παπακωνσταντίνου και Γερουλάνος κουβέντιασαν το θέμα της εξ ολοκλήρου πώλησης του ΟΠΑΠ...


Read more...

"Αλληλεγγύη σημαίνει περισσότερη προσπάθεια"

Πολιτική κόπωση στην Αθήνα "βλέπει" η Κρ. Λαγκάρντ


http://img.protothema.gr/7FF9301B5FB16089DFA93FA1F1829E41.jpg
Η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν τίθεται προς συζήτηση, δεν αποτελεί εναλλακτική.
Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των περισσοτέρων Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών της ΕΕ όταν καλούνται να σχολιάσουν τις εναλλακτικές που απομένουν πλέον για τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Μόνο σήμερα επανέλαβαν αυτή την άποψη το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης Γκονθάλεθ-Πάραμο, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό και αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν δυσκολίες η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης, αρκεί, όπως τόνισε, «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους».

Μάλιστα ο ερωτών δημοσιογράφος παρατήρησε πως αυτή είναι και η ρητορική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε πως αυτή είναι η φωνή της “ισορροπίας στην Ευρώπη”, για να συμπληρώσει πως “όταν οι Ευρωπαίοι δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. ευρώ, λογικό είναι να περιμένουν σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η άποψη της κυρίας Λαγκάρντ πως στην Αθήνα παρατηρείται “πολιτική κόπωση” και ακριβώς γι΄αυτό επείγει να στηριχθεί η Ελλάδα επί τη βάση όμως της τήρησης των δεσμεύσεων προς ΕΕ και ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ισπανός τραπεζίτης Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του σε καταλανική εφημερίδα ο κύριος Πάραμο κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει τάχιστα σε δραστικές αλλαγές στο οικονομικό και στο φορολογικό της μοντέλο και να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Read more...

Αποδοκίμασαν τον Παπανδρέου στα Καλάβρυτα

newpost.g
Αποδοκίμασαν τον Παπανδρέου στα Καλάβρυτα
eurokinissi
Την έντονη αποδοκιμασία του κόσμου δέχτηκε ο πρωθυποyργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία του Καναδού ομολόγου του και του μισού υπουργικού συμβουλίου. Η αρχή έγινε στην Αγία Λαύρα όπου ηλικιωμένοι από οργανωμένη εκδρομή ΚΑΠΗ του φώναξαν «Γιωργάκη τα ξεπούλησες όλα», «μας πήρες τη σύνταξη», «πούλησες την Ελλάδα».

Καθώς έμπαινε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος ο Γιώργος Παπανδρέου, μέλη του «Πατριωτικού Μετώπου» με επικεφαλής τον πρόεδρο τους, ο οποίος θυμίζουμε ότι είχε πατάξει το παπούτσι του στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ., τον αποδοκίμασαν λέγοντας ότι είναι ανεπιθύμητος στα Καλάβρυτα, αφού ξεπούλησε τη χώρα στις τράπεζες.

Η παρουσία της φρουράς του πρωθυπουργού ήταν έντονη, ενώ αστυνομικοί προπάθησαν να εμποδίσουν το πλήθος να πλησιάσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Απλοί άνθρωποι αποδοκίμασαν ακόμα και τους παρευρισκόμενους βουλευτές, όπως τον κ. Δρούτσα και τον κ. Πεταλωτή.

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαβρύτων, το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας, είχαν αναρτήσει πανό και μαύρες σημαίες έξω απ' το κτίριο του Νοσοκομείου. Παράλληλα, στην πλατεία των Καλαβρύτων περίπου 60 άνθρωποι είχαν μαζευτεί για να διαμαρτυρηθούν στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης που γίνεται σήμερα.

Οι αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού της χώρας πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου και του καναδού πρωθυπουργού, Στήβεν Χαρπερ, στα Καλάβρυτα με σκοπό την αναθέρμανση των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Read more...

Τα Καλάβρυτα και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος επισκέφθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός

Φόρος τιμής στα θύματα

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Μουσείο
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Μουσείο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον Χάρπερ και τη σύζυγό του συνόδευε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Λαζούρας, καθώς και ο βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για την πόλη να υποδέχονται τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Καναδό ομόλογό του στην Αγία Λαύρα, όπου φυλάσσεται το ιερό λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, καθώς και στον τόπο θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης.

Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί με τη συνοδεία τους, που αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά, Τόνι Κλέμεντ και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Οι δύο πρωθυπουργοί, καθώς και η Λορίν Χάρπερ περιηγήθηκαν στον περίβολο του Μοναστηριού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου ο κ. Στήβεν Χάρπερ υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου τελέστηκε και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών του 1943, από τον Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριο.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί και η Λορίν Χάρπερ επισκέφθηκαν την κατακόμβη και άναψαν κεριά στη μνήμη των νεκρών των Καλαβρύτων αλλά και των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντιδράσεις κατά την επίσκεψη

Στο διάστημα που ο πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός του επισκέπτονταν το Δημοτικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο εις βάρος του κ. Παπανδρέου, από δύο άτομα που όπως είπαν ήταν από το «Πατριωτικό Μέτωπο».

Τα άτομα αυτά έλεγαν στον πρωθυπουργό ότι είναι «ανεπιθύμητος» στα Καλάβρυτα, απομακρύνθηκαν από το σημείο μετά την είσοδο του κ. Παπανδρέου στο Μουσείο, ωστόσο ακολούθησε σειρά φραστικών επεισοδίων με διάφορους πολίτες στην διάρκεια των οποίων αντηλλάγησαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι «Αγανακτισμένοι» με δύναμη από το Σύνταγμα και την Ευρώπη

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση

Ρυθμός στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα
Ρυθμός στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι και άλλες 100 πόλεις σε μία ταυτόχρονη ειρηνική διαμαρτυρία. Δεκάδες χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» έχουν κατακλύσει από το απόγευμα της Κυριακής την πλατεία Συντάγματος στη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση του κινήματος που διαδηλώνει εδώ και πέντε ημέρες κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας.

Κεντρικό σύνθημα «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι» στην πλατεία Συντάγματος, όπου κυριαρχούν τα πανό σε ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά. Συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας.Η συγκέντρωση της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος είναι η μεγαλύτερη σε όγκο από την έναρξη της διαμαρτυρίας, καθώς οι «Αγανακτισμένοι» εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν και τις 30.000, ενώ συνεχώς καταφθάνουν περισσότεροι.

Το εορταστικό κλίμα ξεκινά από τις αποβάθρες του μετρό, υπάρχει ρυθμός, πολλοί χορεύουν, άλλοι χτυπούν κατσαρόλες και φωνάζουν μέτρα κατά της λιτότητας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι νέοι, ενώ στη συγκέντρωση δίνουν το «παρών» και μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς του.

Στην πλατεία κυματίζουν ελληνικές σημαίες και απουσιάζουν όπως και κάθε ημέρα οι κομματικές ταυτότητες.

Οι κινητοποιήσεις προσέλαβαν την Κυριακή πανευρωπαϊκή διάσταση, καθώς μέσω Διαδικτύου απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας. Οι «Αγανακτισμένοι» βγήκαν στην Πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου, στη Σανς Ελιζέ και σε περισσότερες από 100 πόλεις.

Οι πολίτες που κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, ενώ οι σκηνές είναι την Κυριακή περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η σελίδα της «Ευρωπαϊκής Επανάστασης», που δημιούργησαν Έλληνες και Ισπανοί.

Μέσω της συγκεκριμένης σελίδας, οι Ευρωπαίοι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις κεντρικές πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων την Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχέδια για νέα συνάντηση με Σαμαρά και ανασχηματισμό

Επιμένει στη συνεννόηση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του έστειλε νέο μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις.

«Εγώ δεν θα σταματήσω να επιδιώκω αυτή τη συνεννόηση, τη συναίνεση και την προσπάθεια να συνεννοηθούμε γύρω από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα. Και ελπίζω ότι, στην πράξη, θα ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις, μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλουμε πιο γρήγορα και πιο δυνατά στο να βγούμε από αυτή την κρίση», διεμήνυσε.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει τις προσεχείς ημέρες νέα πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για κατ΄ ιδίαν συνάντηση, η οποία θα γίνει εν γνώσει της τρόικας. Κατά την ίδια πηγή, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι αναδειχθούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν.

Ο κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την οποία θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη σύσκεψη, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» και πως ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό, μόνον αν πειστεί η τρόικα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στη συνάντηση θα αναζητηθούν και οι δυνατότητες συμφωνίας για πρόσωπα και από τα δύο κόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλους στη νέα περίοδο.

Το Εθνος της Κυριακής γράφει ότι ο πρωθυπουργός προχωρεί σε ανασχηματισμό, στον οποίο οι υπουργοί δεν θα ξεπερνούν τους δώδεκα, ανάμεσά τους και τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χρόνος για την εκδήλωση της σχετικής πρωτοβουλίας φτάνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Ιουνίου.

Οπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται να γίνει νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς αλλά και ραντεβού με προσωπικότητες που βολιδοσκοπεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Βήμα γράφει ότι ο ανασχηματισμός συζητήθηκε στις συσκέψεις που συγκάλεσε ο κ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μπουν στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αναφέρει πως σε καμία περίπτωση η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να αφεθεί σε πρόσωπα ή θεσμούς που δεν έχουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, αν και παραδέχεται πως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τέτοια στελέχη είναι χρήσιμα.

Στον ανασχηματισμό, στα τέλη Ιουνίου, αναφέρεται η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία ο κ. Παπανδρέου δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει πρόσωπα εκτός πολιτικής αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι αξιοποιεί τους καλύτερους που υπάρχουν στη χώρα.

Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, για το θέμα του δημοψηφίσματος παραπέμπει στον πρωθυπουργό, δεν θεωρεί ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση και κάνει λόγο για «αξιοποίηση των καλύτερων της κοινωνίας, ασχέτως βουλευτικής ιδιότητας ή κομματικής ταυτότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, λέει ότι «το έλλειμμα ηγεσίας της χώρας είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό». «Οι κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε το επόμενο διάστημα», αναφέρει, «θα έχουν έντονο πολιτικό αλλά και ταξικό πρόσημο». «Συνεπώς, το θέμα δεν είναι αν η κυβέρνηση θα έχει ή όχι προσωπικότητες, αλλά ποια θα είναι η πολιτική της κατεύθυνση», επισημαίνει και προσθέτει: «Η συζήτηση αυτή, λοιπόν, περί προσωπικοτήτων γίνεται μόνο και μόνο για να χρυσωθεί το χάπι μιας τόσο ανάλγητης πολιτικής που οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και το στελεχικό τους δυναμικό δεν αντέχουν να σηκώσουν. Η λύση τεχνοκρατών είναι πολιτική επιλογή για να εφαρμοστεί πιστά και δίχως τον ΄΄αντιπερισπασμό΄΄ του πολιτικού κόστους η πολιτική του μνημονίου».
Read more...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ


Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την είσοδο της Ελλάδας στην (τότε) Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αρθρογραφούν σχετικά σε ειδικό ένθετο της Καθημερινής της Κυριακής, επισημαίνοντας τα...
οφέλη, τις χαμένες ευκαιρίες και τις προοπτικές.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας συνοδεύτηκε από βήματα θετικά, αλλά μετέωρα:
«Πολλές παθογένειες, όπως το πελατειακό κράτος, αντί να αντιμετωπιστούν ριζικά, επιβίωσαν. Μερικές από αυτές γιγαντώθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον ευημερίας, όπου αποφεύγονταν οι επώδυνες αλλαγές» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: αν θα επιλέξει την εθνικιστική εσωστρέφεια ή την βαθύτερη ολοκλήρωση.
«Η κρίση που βιώνουμε μας απέδειξε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που προωθούν την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, δίχως τις οποίες η ΕΕ θα είναι μια αγορά που θα άγεται και θα φέρεται από τις διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.
» Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα είναι και θα είναι πρωταγωνίστρια».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η κρίση στην Ευρώπη οφείλεται στο έλλειμμα υπευθυνότητας καθι αλληλεγγύης.
«Δεν είναι αλληλεγγύη να χρεώνονται με ακριβά επιτόκια οι χώρες που αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματά τους» τονίζει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Στο κάτω-κάτω, τα πλεονάσματα των 'βορείων' δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ελλείμματα των 'νοτίων'».
Ο κ. Σαμαράς καλεί την Ευρώπη να δώσει την ευκαιρία στο «νότο» να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντός, λέγοντας:
«Αν διασωθεί η Ένωση, όλοι θα κερδίσουμε. Αν η Ένωση αποδυναμωθεί κι άλλο, όλοι θα πρέπει να θυμούνται ένα πράγμα: οι 'ανεύθυνοι του νότου τη ζημιά την έχουν πάθει ήδη. Αλλά μια αποδυναμωμένη Ευρώπη θα ζημιώσει στο εξής κυρίως τους 'ισχυρούς του βορά'.»

Read more...

Πανευρωπαϊκό το ραντεβού των «Αγανακτισμένων» την Κυριακή

Στις πλατείες της Ευρώπης

Σκηνή στο χώρο του Λευκού Πύργου
Σκηνή στο χώρο του Λευκού Πύργου (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Οι συγκεντρώσεις του κινήματος των «Αγανακτισμένων» συνεχίζονται την Κυριακή, αυτή τη φορά και σε πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων.

Εν τω μεταξύ, στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», δεν έχουν σταματήσει τα σχόλια νέων υπέρ των κινητοποιήσεων.
«Δεν είναι λίγο αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα. Παρακινείστε κι άλλους! Κάθε ημέρα περισσότεροι...!» γράφει ο Κ.Ζ.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η σελίδα της «Ευρωπαϊκής Επανάστασης», που δημιούργησαν Έλληνες και Ισπανοί.

Μέσω της συγκεκριμένης σελίδας, οι Ευρωπαίοι καλούνται να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις κεντρικές πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων την Κυριακή.

«Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας [...]» Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα» αναφέρει η ανακοίνωση στη σελίδα, που αριθμεί πάνω από 70.000 μέλη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν μπορείς να κυβερνάς με την παρέα σου & τους κηπουρούς σου...




Read more...

Νέα πολιτικά ήθη και αγανάκτηση στον κυριακάτικο Τύπο...


Από το http://www.greekmme.gr/
@ΟΙ αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό με νέους συσχετισμούς σκιαγραφούνται στον Κυριακάτικο Τύπο με πολλά δημοσιεύματα για τους Αγανακτισμένους οπως θα δείτε και στο http://www.greekmme.gr/. Πιο αναλυτικά ελαφρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα εξουσίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse - RC, που δημοσιεύει ο "Τύπος της Κυριακής».Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,5%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Άρμα Πολιτών.
@Το 'Πρώτο Θέμα' αναφέρει ότι "Ενώ η τρόικα πιέζει για δεύτερο γύρο- Και οι Ελληνες τρέχουν τρομοκρατημένοι στα...
γκισέ των τραπεζών- Σας ξεγράφει ο κόσμος αν δεν τα βρείτε με δημοσκόπηση της Alco-70% είναι λάθος τα μέτρα της Κυβέρνησης-82% δεν αντέχουν άλλους φόρους.." Η 'Real News' υπενθυμίζει ότι "Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα- Στέλνουν τον κόσμο στις πλατείες- Η πλήρη αδυναμία συννενόησης των πολιτικών αρχηγών και η ομολογημένη αποτυχία της Κυβέρνησης πυροδοτούν την οργή και αγανάκτηση των πολιτών..."
@Το 'Αρθρο' επισημαίνει ότι "Προσχηματικές και τυπικές οι διαφορές Παπανδρέου και Σαμαρά- Ντε φάκτο συναίνεση- Δυνάμει αποδέκτες απο τον Πρωθυπουργό οι ενστάσεις της ΝΔ". Το 'Κυριακάτικο Βήμα' προσθέτει ότι "ΣΟΣ για λύση λίγο πριν απο τη Σύονδο Κορυφής- Θρίλερ...26 ημερών μετά το πόκερ των αρχηγών- Παρασκήνιο και για νέα συνάντηση Παπανδρέου και Σαμαρά- Υπερ των ιδιωτικοποιήσεων λένε σε δημοσκόπηση..."
'Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία' συμπληρώνει ότι "Κλειδί η έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος- οι 5 κινήσεις μετά το ναυάγιο- Στις πλατείες η Ελλάδα ονειρεύεται και στο βάθος δημοψήφισμα...." Η 'Καθημερινή' υπογραμμίζει με την σειρά της ότι "Αβεβαιότητα και ραγδαίες εξελίξεις- Στο τραπέζι δημοσψήφισμα και Κυβερνητικές συνεργασίες, Κλιμάκωση πίέσεων για συμφωνία των μεγάλων κομμάτων- Κλειδί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα..."
@Το 'Παρόν της Κυριακής' απο την πλευρά του εξηγεί στο κεντρικό του θέμα ότι "Δεν τόλμησε ο Παπανδρέου να συναινέσει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που μας βούλιαξε- Ομηρος της Τρόικας- Ο Σαμαράς δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς, δεν πέρασε η επιχείρηση τρόμου, Επιπέδου νηπιαγωγειου οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού την τελευταία εβδομάδα..."

Read more...

Πάρτα Γιώργο

http://papaioannou.files.wordpress.com/2011/05/25ce25a625cf258925cf258425ce25bf25ce25b325cf258125ce25b125cf258625ce25af25ce25b525cf2582756.jpg
Read more...

“Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και ξαφνικά γέρασαν όλα τα κόμματα”!

Σιωπηλή βουή κοινωνικής οργής

Γιώργος Δελαστίκ

Χιλιάδες άνθρωποι και χθες στην πλατεία Συντάγματος και στις πλατείες του Ηρακλείου, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, της Τρίπολης και άλλων ελληνικών πόλεων. Εδωσαν τη συνέχεια στις προχθεσινές δεκάδες χιλιάδες και προετοιμάζουν τον κόσμο για τις παρόμοιες εκδηλώσεις της Κυριακής που αυτήν τη φορά θα επεκταθούν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πρωτοπόροι οι νέοι, αλλά όχι μόνοι τους. Είναι τόσο πολλοί οι Ελληνες που πνίγονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ώστε συρρέουν κατά μάζες άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικής θέσης και επαγγέλματος. Η ελληνική κοινωνία βράζει και αναζητεί τρόπους να εκφράσει την απελπισία και την οργή της, ψάχνοντας να βρει δρόμους διεξόδου και ηγέτες πολιτικούς που θα την οδηγήσουν προς τους δρόμους εκείνους.Η κυβέρνηση διαπράττει βαρύτατο σφάλμα όταν αγνοεί τη λαϊκή δυσφορία κατά της πολιτικής της επειδή ακόμη οι αντιδράσεις του κόσμου δεν έχουν προσλάβει τα χαρακτηριστικά κοινωνικής έκρηξης και έτσι θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα υποταχθούν μοιρολατρικά στη δεινή μοίρα όπου τους βυθίζει.

Πέραν του ότι μια τέτοια στάση είναι απαράδεκτη για ένα ?έστω κατ” όνομα? σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου μάλιστα ηγείται ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η γραμμή αυτή είναι και πολιτικά αυτοκαταστροφική για τους εμπνευστές της.

Τα ίδια νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν στους υπηκόους τους οι σοσιαλιστές ηγέτες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και ήδη πληρώνουν τις συνέπειες των επιλογών τους τόσο οι αντίστοιχοι λαοί που υποφέρουν όσο και το πορτογαλικό και το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα που καταποντίζονται στις εκλογές.

Η κυβέρνηση του Πορτογάλου Ζοζέ Σόκρατες ήδη ανατράπηκε και την άλλη Κυριακή, 5 Ιουνίου, που γίνονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα δούμε αν οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές θα πέσουν στον πολιτικό Καιάδα. Οσο για την κυβέρνηση του Ισπανού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αυτή θεωρείται ήδη ξεγραμμένη από τώρα για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε δέκα μήνες το αργότερο. Την περασμένη Κυριακή σαρώθηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σημειώνοντας το κατά πολύ χειρότερο αποτέλεσμά της εδώ και… τριάντα (!) χρόνια σε εκλογές αυτού του είδους.

Τρεις αμιγώς σοσιαλιστικές κυβερνήσεις είχε όλες κι όλες η Ευρώπη. Αν οι δύο από αυτές θεωρούνται ήδη “ξοφλημένες” και η τρίτη και ισχυρότερη είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, αντιλαμβανόμαστε σε τι πολιτικό βάραθρο έχει ρίξει τη σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης η προσχώρησή της στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τα δόγματά του περί εξοντωτικής λιτότητας εναντίον του λαού, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο Μνημόνιο ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ.

Ο κόσμος που γεμίζει τις πλατείες δεν είναι αυτός που συμμετέχει στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις πορείες που διοργανώνουν τα συνδικάτα και τα κόμματα. Είναι σε μεγάλο ποσοστό πολίτες που μέσω αυτών των ακομμάτιστων συγκεντρώσεων, που διοργανώνονται από τα κάτω και κυρίως από νέους, ίσως και για πρώτη φορά συμμετέχουν σε πολιτικές συναθροίσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση δηλαδή χάνει σταδιακά την ανοχή και αυτού του κομματιού της κοινωνίας ? κάτι το οποίο βεβαίως δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το πολιτικό της μέλλον, αλλά αυτό είναι αδιάφορο.

Το ειδικό χαρακτηριστικό αυτής της μορφής διαμαρτυρίας είναι ότι φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο κοινωνικές ομάδες και στρώματα, ιδίως της νέας γενιάς, που, λόγω της εξαιρετικά σποραδικής και άτακτης και ευκαιριακής επαφής τους με την εργασιακή απασχόληση καθώς το σύστημα τους στερεί τη δυνατότητα διαρκούς και εν γένει σταθερής και μόνιμης εργασίας, μέχρι τώρα δεν είχαν κανέναν φορέα έκφρασης των αιτημάτων τους και υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Κανένα συνδικάτο π.χ. δεν εκπροσωπεί έναν νέο που τη μια δουλεύει μοιράζοντας πίτσες, την άλλη μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια, πέντε Σαββατοκύριακα απασχολείται στα κέντρα τηλεφωνικών διαφημίσεων και ούτω καθεξής.

Ολοι οι Ελληνες υποφέρουν από την πολιτική της κυβέρνησης. Ολοι προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από το επίπεδο της ζωής τους, την οποία λεηλατεί το Μνημόνιο. Πάνω απ” όλους όμως θυμώνουν οι νέοι, που σταδιακά διαπιστώνουν ότι θα είναι η πρώτη γενιά που θα ισχύσει το δόγμα “περισσότερα προσόντα, χειρότερη ζωή” σε σχέση με τους γονείς τους. Εχουν δίκιο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Ανεπιθύμητοι οι “αγανακτισμένοι”

ΦΡΑΣΤΙΚΑ αποφεύγουν να καταδικάσουν τις αυθόρμητες αυτές κινητοποιήσεις τα πολιτικά κόμματα. Στην πραγματικότητα όμως καθόλου δεν τις συμπαθούν. Τις θεωρούν ενόχληση, από την οποία δεν προσδοκούν να προσποριστούν κανενός είδους κομματικό όφελος. Δεν μπορούν να αγνοήσουν τόσο κόσμο, δεν μπορούν όμως ούτε και να τον κερδίσουν, γιατί είναι πολύ δύσκολο τέτοιοι πολίτες, εξοργισμένοι, να ψηφίσουν κάποιο κόμμα-πυλώνα του συστήματος εξουσίας. Γι” αυτό και στην πραγματικότητα περιμένουν με ανυπομονησία να φύγουν όλοι αυτοί από τις πλατείες και να γυρίσουν σπίτια τους! Το έγραψε η ισπανική “Ελ Παΐς” τόσο ωραία: “Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και ξαφνικά γέρασαν όλα τα κόμματα”!

Read more...

Πληρώνουμε τη μη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης


Του Νίκου Κοτζιά
Πριν ένα χρόνο τόνιζα σε σειρά άρθρων μου ότι το «Μνημόνιο 1» ήταν κοινωνικά άδικο, οικονομικά αντιαναπτυξιακό και λογικά ανόητο. Ότι οι αριθμοί του δεν έβγαιναν. Είχα, μάλιστα, επικαλεστεί δηλώσεις του τότε Προέδρου της Γερμανίας, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του θα χρειαζόταν 20 χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα κατά 5%. Καλούσα, λοιπόν, την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σκληρά. Να εγκαταλείψει τη λογική του οικονομικού της επιτελείου που δήλωνε μαζί με τον αντιπρόεδρό της ότι «όταν χρωστάς δεν διαπραγματεύεσαι». Σχεδόν την παρακαλούσα δημόσια να μην δεχτεί ως χρόνο αποπληρωμής του δανείου τα τέσσερα χρόνια (εκείνη αντιπρότεινε λιγότερα, τρία χρόνια – η μόνη «διαπραγματευτική της επιτυχία»…) και να μην αποδεχτεί τόκους άνω του 4%, διότι, διαφορετικά, θα αδυνατούσε η χώρα να ξεπληρώσει το δάνειο και θα αναγκαζόταν να ζητά, σε χειρότερες συνθήκες, εκείνα που δεν διαπραγματεύτηκε το 2010.
Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν διδάχτηκε από τις αποτυχίες της το 2010 και για αυτό, (α) καμώνεται ότι διαπραγματεύεται, ενώ δεν διαπραγματεύεται. Ακόμα και κολλημένη στον τοίχο, κρατά τα χέρια κάτω. (β) Δεν λέει κουβέντα ως προς τις θεωρίες της μη διαπραγμάτευσης που η ίδια προπαγάνδιζε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μόλις πριν λίγους μήνες. (γ) Ετοιμάζεται να παραδώσει τη δημόσια περιουσία της χώρας και να κάνει δεύτερο γύρο επιθέσεων στο εισόδημα του έλληνα πολίτη που δεν παρανομεί, δεν φοροδιαφεύγει, δεν κλέβει.
(δ) Ετοιμάζει το «Μνημόνιο 2», παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών διαβεβαίωναν μόλις πριν δύο μήνες ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο. (ε) Προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα παραμύθια που πλάσαρε με τη συνεργασία των ισχυρότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης-παραπληροφόρησης πριν λίγο καιρό, τότε στις 25 του Μάρτη όταν διαφήμιζε ότι είχε ήδη λάβει –«και άνευ ανταλλαγμάτων» - την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων. Τότε που τα κανάλια μετέδιδαν επί τρεις ημέρες εικόνες με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να επευφημούν τα κατορθώματα του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνάντηση κορυφής της 25ης Μαρτίου. Κατορθώματα για τα οποία ουδείς κάνει λόγο σήμερα, την ώρα που έρχεται ο επόμενος λογαριασμός.Η κακή οικονομική μας κατάσταση είναι έργο των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας και της ανικανότητας των ελλήνων τραπεζών και της διαπλοκής να αναπτύξουν την ιδιωτική οικονομία και επιχειρηματικότητα (προς το παρόν περιορίζονται στο να ανταγωνίζονται όχι στην αγορά αλλά στον βαθμό εξύβρισης του δημόσιου τομέα και των δημόσιων υπαλλήλων). Σήμερα η κατάσταση χειροτερεύει διότι δεν υπήρξε από τους λογιστές της κυβέρνησης αναπτυξιακή πολιτική. Αλλά το κυριότερο, διότι η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει από τους εταίρους της εκείνα τα οποία θα ελάμβανε αν είχε πέρσι κάνει διαπραγματεύσεις. Αν είχε στο μυαλό της το πως θα σώσει τη χώρα και όχι τους τραπεζίτες. Κάθε μέτρο, κατά συνέπεια που θα λάβει προκειμένου να επιμηκύνει το δάνειο και μειώσει τους τόκους είναι αποτέλεσμα της δικής της κακής οικονομικής πολιτικής και της «στρατηγικής της μη διαπραγμάτευσης». Πρόκειται για δύο πρακτικές που θα κοστίσουν υπερβολικά ακριβά στη ζωή του καθένα μας και στο μέλλον της χώρας.Δυστυχώς, και στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το «Μνημόνιο 2», η κυβέρνηση προσέρχεται με τη σκέψη στη διαπλοκή και την ψυχή στους τραπεζίτες. Αρνείται να δει κατάματα τις αδικίες, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει. Ετοιμάζεται με φόβο για κάθε άλλη εναλλακτική λύση, να δεχτεί και τις πιο παράλογες απαιτήσεις των εταίρων της. Στην ουσία μεταθέτει τα προβλήματα για λίγο πιο αργά, με μέγιστο κόστος και συσσωρεύοντας αδιέξοδα και υποχωρήσεις για τη χώρα. Αυτό που σήμερα αναβάλλει θα είναι ακόμα χειρότερο αύριο.
epirusgate.

Read more...

Χαιρετίζει την πρωτοβουλία Επιστολή συμπαράστασης στους «Αγανακτισμένους» από τον Μίκη Θεοδωράκη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη συμπαράστασή του στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» εκφράζει με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία και ζητά «να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα».

Η επιστολή του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα. Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον άμεσο δημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

» Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση.

» Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

» Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους.

» Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

» Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα.

» Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα. Διερωτώμεθα γιατί ο εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του υπουργού Οικονομικών για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου.

» Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ' υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους Έλληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας.

» Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

» Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας.

» Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στις υπηρεσίες του.

» Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματα τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης.

» Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο!

»Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος.

»Ή τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές, ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

» Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους. Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πως μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs... Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

» Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί υπομείναμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

» Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του χρέους και των τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς.

» Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα


Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ για την Ελλάδα αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει για την οικονομία της. Η Ελλάδα έκαμε πολλά, αλλά όχι αρκετά, είπε ο κ. ντε Γιάγκερ, που μιλούσε στο περιθώριο συνάντησης στη Λεμεσό των υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών που εκπροσωπούνται από την Ολλανδία στα διοικητικά όργανα της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι.

"Πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα και τους όρους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", είπε ο Ολλανδός υπουργός.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Φιλανδία θα ακολουθήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν αυτό αποφασίσει να μην καταβάλει άλλα χρήματα στην Ελλάδα.

"Μπορεί να είναι σκληρή αυτή η γραμμή αλλά είναι σωστή", είπε ο κ. ντε Γιάγκερ.



Μεγάλο μέρος της συζήτησης στη συνάντηση αναλώθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.


.i-reportergr
Read more...