Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Παράλογη και νομικά αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ο Λ.Παπαδήμος

«Μονόδρομος η εφαρμογή των μέτρων»

Ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου
Ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Παράλογη και νομικά αδύνατη χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

Οι δηλώσεις του κ. Παπαδήμου έγιναν στη διάρκεια της παρέμβασής του σε περιφερειακό συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λεμεσό, όπου έλαβαν μέρος υπουργοί Οικονομικών 13 χωρών, πρώην και νυν διοικητές κεντρικών τραπεζών, αλλά και ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων και επισήμανε: «Παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η αιτία είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, και η μη συνολική στήριξη των μέτρων και από την αντιπολίτευση. Αυτό προκαλεί ανησυχίες ότι τα μέτρα δεν θα πετύχουν.»

Παράλληλα, χαρακτήρισε παράλογη και νομικά αδύνατη την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: «Για μένα δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα» είπε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους εκτίμησε ότι μια αναδιάρθρωση είναι ανεπιθύμητη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, λόγω των μεγάλων ζημιών που θα προκληθούν.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, ότι θα υπάρξουν και επιπτώσεις και σε άλλες χώρες που επίσης βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τέλος, είπε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας είναι μονόδρομος.

«Θα χρειαστεί χρόνος και θα πρέπει να μεταφερθούν επικοινωνιακά και αποτελεσματικά στον απλό πολίτη. Αν οι πολιτικές αυτές εφαρμοστούν τότε οι συνθήκες της αγοράς θα βελτιωθούν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κρίση θα ξεπεραστεί διότι τα κράτη της ΕΕ τελικά αλλά και η Ελλάδα θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Όλες οι χώρες έχουν κοινό συμφέρον να πετύχει η νομισματική σταθερότητα στην ΕΕ.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: