Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σχέδια για νέα συνάντηση με Σαμαρά και ανασχηματισμό

Επιμένει στη συνεννόηση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του έστειλε νέο μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις.

«Εγώ δεν θα σταματήσω να επιδιώκω αυτή τη συνεννόηση, τη συναίνεση και την προσπάθεια να συνεννοηθούμε γύρω από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα. Και ελπίζω ότι, στην πράξη, θα ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις, μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλουμε πιο γρήγορα και πιο δυνατά στο να βγούμε από αυτή την κρίση», διεμήνυσε.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει τις προσεχείς ημέρες νέα πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για κατ΄ ιδίαν συνάντηση, η οποία θα γίνει εν γνώσει της τρόικας. Κατά την ίδια πηγή, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι αναδειχθούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν.

Ο κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την οποία θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη σύσκεψη, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» και πως ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό, μόνον αν πειστεί η τρόικα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στη συνάντηση θα αναζητηθούν και οι δυνατότητες συμφωνίας για πρόσωπα και από τα δύο κόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλους στη νέα περίοδο.

Το Εθνος της Κυριακής γράφει ότι ο πρωθυπουργός προχωρεί σε ανασχηματισμό, στον οποίο οι υπουργοί δεν θα ξεπερνούν τους δώδεκα, ανάμεσά τους και τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χρόνος για την εκδήλωση της σχετικής πρωτοβουλίας φτάνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Ιουνίου.

Οπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται να γίνει νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς αλλά και ραντεβού με προσωπικότητες που βολιδοσκοπεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Βήμα γράφει ότι ο ανασχηματισμός συζητήθηκε στις συσκέψεις που συγκάλεσε ο κ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μπουν στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αναφέρει πως σε καμία περίπτωση η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να αφεθεί σε πρόσωπα ή θεσμούς που δεν έχουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, αν και παραδέχεται πως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τέτοια στελέχη είναι χρήσιμα.

Στον ανασχηματισμό, στα τέλη Ιουνίου, αναφέρεται η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία ο κ. Παπανδρέου δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει πρόσωπα εκτός πολιτικής αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι αξιοποιεί τους καλύτερους που υπάρχουν στη χώρα.

Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, για το θέμα του δημοψηφίσματος παραπέμπει στον πρωθυπουργό, δεν θεωρεί ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση και κάνει λόγο για «αξιοποίηση των καλύτερων της κοινωνίας, ασχέτως βουλευτικής ιδιότητας ή κομματικής ταυτότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, λέει ότι «το έλλειμμα ηγεσίας της χώρας είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό». «Οι κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε το επόμενο διάστημα», αναφέρει, «θα έχουν έντονο πολιτικό αλλά και ταξικό πρόσημο». «Συνεπώς, το θέμα δεν είναι αν η κυβέρνηση θα έχει ή όχι προσωπικότητες, αλλά ποια θα είναι η πολιτική της κατεύθυνση», επισημαίνει και προσθέτει: «Η συζήτηση αυτή, λοιπόν, περί προσωπικοτήτων γίνεται μόνο και μόνο για να χρυσωθεί το χάπι μιας τόσο ανάλγητης πολιτικής που οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και το στελεχικό τους δυναμικό δεν αντέχουν να σηκώσουν. Η λύση τεχνοκρατών είναι πολιτική επιλογή για να εφαρμοστεί πιστά και δίχως τον ΄΄αντιπερισπασμό΄΄ του πολιτικού κόστους η πολιτική του μνημονίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: