Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ποιοι ευρωπαίοι «φίλοι» μάς σπρώχνουν στην έξοδο...



Περί το τέλος του 2009, δηλαδή σε μάλλον ανύποπτο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε μια μελέτη με αντικείμενο το αν είναι εφικτή η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ. Το βασικό συμπέρασμά της ήταν ότι από νομικής απόψεως δεν είναι εφικτή, εκτός εάν... συνοδευθεί από την έξοδο της χώρας και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΚΤ έσπευσε βεβαίως να διευκρινίσει ότι η εν λόγω έκθεση αντιπροσώπευε μόνο τις απόψεις του συντάκτη της. Ωστόσο το μήνυμα που είχε ήδη περάσει ήταν ότι το θέμα της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ δεν αποτελούσε πλέον «ταμπού».

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή το περιβόητο άρθρο του «Spiegel». Ωστόσο αυτό που τάραξε τα νερά στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν η δήλωση της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη, η οποία την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ευθέως ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνο είναι υπαρκτό αλλά και μεθοδεύεται.

Ανθρωποι του στενού περιβάλλοντος της ελληνίδας επιτρόπου τόνιζαν ότι το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες όλο και περισσότεροι έθεταν παρασκηνιακώς προς συζήτηση το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σε μια συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αναφέρθηκε και επισήμως. Κατόπιν όλων αυτών η κυρία Δαμανάκη θεώρησε ότι δεν μπορούσε πλέον να σιωπά.

Το ότι υπάρχουν στην Ευρώπη ουκ ολίγοι που θα επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μυστικό. Θα την επιθυμούσαν πρωτίστως οι βρετανοίκαι άλλοι- ευρωσκεπτικιστές που με τον τρόπο αυτόν θα επιβεβαίωναν την πάγια άποψή τους ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα καταδικασμένο σε θάνατο. Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται εξάλλου και ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, το οποίο, ας σημειωθεί, ψήφισε προ δεκαετίας στην Ευρωβουλή κατά της προσχώρησης της Ελλάδας στο ευρώ. Πρόκειται για το συντηρητικότερο τμήμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με προεξάρχοντες τους γερμανούς Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Ολοι αυτοί αισθάνονται σήμερα λίγο-πολύ δικαιωμένοι και εκμεταλλευόμενοι την άνοδο του λαϊκισμού σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία κ.ά. εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις κεντροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες εδώ και χρόνια κυριαρχούν στην Ευρώπη. Οι πιέσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου και της αντιπολίτευσης να αντιληφθεί τα σημεία των καιρών, έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό για την Ελλάδα κλίμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δηλαδή της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της Ευρωβουλής, στην οποία ως γνωστόν μετέχει η ΝΔ. Για τους προσκείμενους στη Χριστιανοδημοκρατία ευρωβουλευτές, η ΝΔ είναι πλέον ένα «ανεύθυνο» κόμμα.

Ο τρόπος με τον οποίο στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, όπως π.χ. της Ολλανδίας, απαιτούν από το κατά τ΄ άλλα συγγενές ιδεολογικώς κόμμα της ΝΔ να αλλάξει ρότα είναι προσβλητικός κυρίως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για την Ελλάδα. Οσο το κλίμα αυτό κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά τόσο θα αυξάνονται οι φωνές υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ.
BHMA


Δεν υπάρχουν σχόλια: