Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τα Καλάβρυτα και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος επισκέφθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός

Φόρος τιμής στα θύματα

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Μουσείο
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Μουσείο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον Χάρπερ και τη σύζυγό του συνόδευε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Λαζούρας, καθώς και ο βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για την πόλη να υποδέχονται τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Καναδό ομόλογό του στην Αγία Λαύρα, όπου φυλάσσεται το ιερό λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, καθώς και στον τόπο θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης.

Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί με τη συνοδεία τους, που αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά, Τόνι Κλέμεντ και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Οι δύο πρωθυπουργοί, καθώς και η Λορίν Χάρπερ περιηγήθηκαν στον περίβολο του Μοναστηριού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου ο κ. Στήβεν Χάρπερ υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου τελέστηκε και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών του 1943, από τον Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριο.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί και η Λορίν Χάρπερ επισκέφθηκαν την κατακόμβη και άναψαν κεριά στη μνήμη των νεκρών των Καλαβρύτων αλλά και των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντιδράσεις κατά την επίσκεψη

Στο διάστημα που ο πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός του επισκέπτονταν το Δημοτικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο εις βάρος του κ. Παπανδρέου, από δύο άτομα που όπως είπαν ήταν από το «Πατριωτικό Μέτωπο».

Τα άτομα αυτά έλεγαν στον πρωθυπουργό ότι είναι «ανεπιθύμητος» στα Καλάβρυτα, απομακρύνθηκαν από το σημείο μετά την είσοδο του κ. Παπανδρέου στο Μουσείο, ωστόσο ακολούθησε σειρά φραστικών επεισοδίων με διάφορους πολίτες στην διάρκεια των οποίων αντηλλάγησαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: