Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Χωρίς ρεύμα ένα στα δέκα νοικοκυριά


newpost.gr
Χωρίς ρεύμα ένα στα δέκα νοικοκυριά
Ουρές στα γραφεία της ΔΕΗ σχηματίζονται καθημερινά από πολίτες που προσδοκούν ένα διακανονισμό των οφειλών τους, αφού αδυνατούν, εδώ και μήνες, να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, αρκετοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στους διακανονισμούς με αποτέλεσμα να ζουν κυριολεκτικά χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» που επικαλείται στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ, το 8% των καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό περίπου για ένα εξάμηνο, ενώ το 2% δεν πληρώνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και πέραν του εξαμήνου.

Από την επιχείρηση επισημαίνεται ότι από τα 250.000 νοικοκυριά στα οποία λόγω χρεών διέκοψε η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος, περίπου 100.000 δεν επανασυνδέθηκαν. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν. Στελέχη της ΔΕΗ χαρακτηρίζουν «ασύμφορο» το διακανονισμό λέγοντας ότι αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί εντός τριμήνου, επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,5%.

Read more...

NΔ: Η κυβέρνηση φτιάχνει 41 νέες υπηρεσίες ενώ «κόβει» τις υπάρχουσες


newpost.gr
NΔ: Η κυβέρνηση φτιάχνει 41 νέες υπηρεσίες ενώ «κόβει» τις υπάρχουσες
Για «κοροϊδία του ελληνικού λαού» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, «καθώς, από τη μια, υπόσχεται προς κάθε κατεύθυνση ότι θα μειώσει το κράτος, ενώ, από την άλλη, το μεγαλώνει».

Μέσα σε 20 μήνες, δημιούργησε 41 Γενικές και ειδικές γραμματείες, νομικά πρόσωπα και αυτοτελείς υπηρεσίες, που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του κράτους, ενώ, την ίδια ώρα, μεθοδεύει απολύσεις και ταυτόχρονα κάνει προσλήψεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

«Μιλά για περιορισμό του κράτους και προχωρά στη διόγκωσή του, ενώ αντίθετα, αναβάλλει διαρκώς τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, που επίσημα ανακοινώνονται», προσθέτει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση πως εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ. για την κατάργηση περίπου 250 οργανισμών, ενώ, πριν ένα χρόνο, ανήγγειλε ότι θα προχωρούσε σε καταργήσεις περίπου 30 οργανισμών.

«Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Παπανδρέου ότι είναι πρόκληση να μιλά για μείωση του κόστους της λειτουργίας του κράτους και να καταλήγει στο αντίθετο; Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι αντιφατικά όσα λέει και όσα κάνει; Το συμπέρασμα είναι ένα: Δεν μπορούν στο ΠΑΣΟΚ να ξεφύγουν από τον κακό εαυτό τους. Αυτοί έφτιαξαν το υδροκέφαλο κράτος των συνδικαλιστών. Οι δικές τους κομματικές σκοπιμότητες διογκώνουν το κράτος. Οι δικές τους κομματικές σκοπιμότητες εμποδίζουν την εξυγίανσή του», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Read more...

Βαριές πολιτικές ευθύνες για τα υποβρύχια

Η έκθεση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

http://img.protothema.gr/A232EA87DDC63A90151B5BC17DA79C5C.jpg
Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας της περιόδου 2000-2009, δηλαδή στους κ.κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καταλογίζει η έκθεση της επιτροπής Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, τα μέλη της οποίας ερεύνησαν την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η έκθεση, που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, «καίει» ιδιαίτερα τους «γαλάζιους» υπουργούς, καθώς αναφέρει ότι «οι ευθύνες αναδείχθηκαν έντονα την περίοδο 2006-2009».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης, ζήτησε από τον κ. Πετσάλνικο να διαβιβάσει την έκθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου «να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, εκτιμώντας ότι τα στοιχεία που αναδεικνύονται από την εξέταση των συμβάσεων θα διευκολύνουν την απόδοση ευθυνών σε βάρος όλων των ενδεχομένων, δεδομένου ότι τα συμβατικά κενά και ελαττώματα συνδέονται κατά τη εκτίμηση της επιτροπής με τον χρηματισμό προσώπων που ερευνά η εισαγγελική αρχή».

Πάντως, το κείμενο καταγράφει τις αδυναμίες των συμβατικών όρων, αδράνειες, συγχύσεις και αναποτελεσματικότητα ως προς την ικανότητα του υποβρυχίου «Παπανικολής», οι οποίες είχαν «αντίκτυπο στην εξέλιξη και των δύο συμβάσεων με τελική συνέπεια παρα την καταβολή του ποσού των 105.000.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2009, η ελληνική πλευρά να βρεθεί ενώ είχε καταβάλει συνολικά 2.033.100.000 ευρώ και για τις δύο συμβάσεις αντιμέτωπη με την καταγγελία της σύμβασης από τους αναδόχους…»

Να σημειωθεί πως οι βουλευτές των κομμάτων θα μελετήσουν την έκθεση και εφόσον θεωρήσουν ότι απαιτείται σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, θα καταθέσουν σχετική πρόταση.

Read more...

«Λουκέτο» σε εφορίες- Στα ΚΕΠ οι πολίτες


newpost.gr
«Λουκέτο» σε εφορίες- Στα ΚΕΠ οι πολίτες
Το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων εφοριών θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από την ερχόμενη εβδομάδα με τις πρώτες 20 εφορίες να συγχωνεύονται σε 10. Πρόκειται για το σχέδιο εκσυγχρονισμού των εφοριών, με το οποίο όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι 288 εφορίες που υπάρχουν σήμερα θα περιοριστούν σε 30 μεγάλες εφορίες με αντικείμενο κυρίως το ελεγκτικό έργο.

Με βάση το σχέδιο αυτό, οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται για όλες τις υποθέσεις τους είτε ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Έτσι, οι εφορίες που θα απομείνουν θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικό είναι ότι από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ εσόδων που εισπράχθηκαν το 2010, τα 22,77 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από 20 ΔΟΥ, ενώ αντίθετα οι 78 ΔΟΥ που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης από άποψη εσόδων εισέπραξαν μόλις 464 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με την αποδέσμευση υπαλλήλων από τις Δ.Ο.Υ που καταργούνται, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να συγκροτεί ειδικά συνεργεία ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ αναμένεται ότι ένας αριθμός υπαλλήλων θα μεταταγούν από τις εφορίες στα ΚΕΠ με αντικείμενο την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ στο υπουργείο Οικονομικών

Αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Το κτίριο της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται υπό κατάληψη
Το κτίριο της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται υπό κατάληψη (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι στα
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποιήση της εταιρείας.

Τους εργαζόμενους επισκέφθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και σε ομιλία του εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση, τόνίζοντας ότι η επιχείρηση ανήκει στον ελληνικό λαό. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τη διαχειριστούν και να την εκποιήσουν σε αλλότρια συμφέροντα, παρακάμπτοντας τη λαϊκή εντολή».



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνελήφθησαν 31 παράνομοι μετανάστες και οι διακινητές τους σε Ροδόπη και Έβρο

Στα χέρια της αστυνομίας


(Φωτογραφία: ICON )
Αλεξανδρούπολη
Στη σύλληψη 20 παράνομων μεταναστών στην περιοχή της Ροδόπης και άλλων 11 στον Έβρο, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης συνέλαβαν στον κόμβο Ιάσμου της Εγνατίας Οδού δύο αλλοδαπούς διακινητές και 20 παράνομους μετανάστες, ενώ άλλοι 11 μη νόμιμοι μετανάστες συνελήφθησαν σε επιχείρηση αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομεταναστών Αλεξανδρούπολης.

Στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Ροδόπης έκαναν σήμα σε οδηγό φορτηγού να ακινητοποιήσει το όχημά του, αλλά αυτός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής κατάφεραν τελικά να ακινητοποιήσουν το όχημα και να συλλάβουν τον οδηγό και το συνοδηγό- υπήκοοι Παλαιστίνης και Τυνησίας αντίστοιχα- οι οποίοι προωθούσαν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας 12 Παλαιστίνιους, έναν Ιρακινό και άλλα επτά άτομα από το Κουβέιτ.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το όχημα, το οποίο και κατασχέθηκε, είχε κλαπεί από τον Κολωνό, ενώ κατασχέθηκαν επίσης τέσσερα κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 315 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί, αρχικά εντόπισαν την ομάδα των μεταναστών μαζί με δυο διακινητές στην αγροτική περιοχή Φερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ήρθε το φορτηγό αυτοκίνητο προκειμένου να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν και ακινητοποίησαν το όχημα στην περιοχή Δορίσκου, συλλαμβάνοντας τον Ιρακινό και τους 11 μετανάστες (10 υπήκοοι Ιράκ και έναν από το Ιράν), ενώ οι άλλοι δυο διακινητές διέφυγαν και αναζητούνται.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι το φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 28χρονος διακινητής ήταν κλεμμένο από το Ηράκλειο Αττικής, καθώς επίσης ότι ο ίδιος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για το ίδιο αδίκημα.

Οι συλληφθέντες στην πρώτη περίπτωση θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ροδόπης και στη δεύτερη στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επιτυχημένη, αλλά και «τσουχτερή» η έξοδος της Ισπανίας στις αγορές για 3,3 δισ. ευρώ

Σχετική ανακούφιση στη Μαδρίτη

Προβληματισμένη μοιάζει η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο
Προβληματισμένη μοιάζει η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο (Φωτογραφία: Reuters )
Μαδρίτη, Ισπανία
Ποσό ύψους 3,3 δισ. ευρώ άντλησε το ισπανικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία ομολόγων τριετούς και τετραετούς διάρκειας, με το κόστος του δανεισμού όμως να σημειώνει άνοδο ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αναταραχών στις αγορές.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,2 δισ. ευρώ από τα τριετή ομόλογα, το επιτόκιο των οποίων ανήλθε σε 4,9% από 4,05% τον Ιούνιο.

Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,14 φορές από 2,29 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επίσης, άντλησε 1,1 δισ. ευρώ από τα τετραετή ομόλογα, με το επιτόκιο να αυξάνεται σημαντικά σε 5,05% από 2,87% στην αντίστοιχη πώληση τον Οκτώβριο του 2009.

Το ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,4 φορές από 2,08 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...