Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τσίπρας: Βγαίνουμε οριστικά από την οικονομική κρίση...


Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τους Τούρκους

Δεν θα ανεχθούμε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...
«Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», τόνισε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, αναφέρθηκε...
στις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού.

Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ στον εντοπισμό διακινητών στο Αιγαίο, καθώς και στην υποβοήθηση των τουρκικών αρχών, «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, που σημαίνει ότι «μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και στην κρίση ασφάλειας, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ωστόσο, όπως είπε, «η κρίση αυτή δεν έχει επίκεντρο την Ελλάδα
».

«Τα εμπόδια προκύπτουν από μονομερείς αξιώσεις, που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο μας», σημειώσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Επεσήμανα ακόμα ότι θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση ανοικτών διαύλων με τη Ρωσία, ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι 
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο» σχετικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίου, επισήμανε πως η Συμμαχία ανταποκρίθηκε στην έκκληση και τα πλοία της βρίσκονται στο Αιγαίο και συλλέγουν πληροφορίες.

«Χθες επισκέφτηκα τη ναυαρχίδα του ΝΑΤΟ, της ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο, και είδα ότι οι προσπάθειές μας κάνουν τη διαφορά. Υπήρχε σημαντική μείωση των ατόμων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ βοηθά να προστατευτούν τα σύνορα και να διασωθούν ζωές», ανέφερε.

«Χαιρετίζω την ενισχυμένη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. στο Αιγαίο», σημείωσε ακόμη ενώ τόνισε την ανάγκη «να μείνουμε συντονισμένοι» και ευχαρίστησε την Ελλάδα.

Αναφορά έκανε και στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα «συμβάλλει σημαντικά δαπανώντας πάνω από 2% για την Άμυνα και εκτιμούμε τις προσπάθειες αυτές. Ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας και ευχαριστώ που με δεχτήκατε εμένα και την αντιπροσωπεία μας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι οι διακινητές ακόμα προσπαθούν να περάσουν μετανάστες μέσω του Αιγαίου στην Ευρώπη και είναι σημαντικό οι αρχές να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να τους σταματήσουν εξαρχής.

Read more...