Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας: Έτοιμοι για αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών...


Τσίπρας: Είμαστε έτομοι για αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών αρκεί να έρθουν σε διάλογο

Ετοιμα την άλλη εβδομάδα τα hot spot...

Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις...

Με αναφορές στην προσφυγική κρίση ξεκίνησε την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για...

προκλήσεις κοσμοϊστορικού χαρακτήρα.

«Χρειάζεται διαρκή εγρήγορση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα και τον λαό».

Όσον αφορά το προσφυγικό υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που περνάει από τη χώρα μας καθώς το κύμα της κρίσης σκάει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού.

«Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Διαθέτουμε πολιτική γενναιότητα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Και αυτό ξεκινά με τη μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έκανε έναν μινι απολογισμό των ταξιδιών του στο Ιράν και αλλού.

Έκανε αναφορά και το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποάρξει λύση μέσα στο 2016 στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Στη συνέχεια ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής». «Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από τα έξι χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλεπόυμε φως στον ορίζοντα. Γι αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών».

«Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας στο νου μας τους πιο αδύναμους. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε σε ανάκαμψη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Οι προυποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας.

Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλο θέμα» το ασφαλιστικό που θα κρίνει εν πολλοίς το θέμα της αξιολόγησης ομολόγησε ο πρωθυπουργός. «Το κενό που δεν έχει καλυφθεί θα καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών από τους εργοδότες. Η πρόταση αυτή είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι οτι θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς». «Η Ελλάδα τηρεί το γράμμα της συμφωνίας» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσυς που πρέπει να εξεταστούν Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε όπως το κάναμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Το ίδιο είμαστε να κάνουμε και με τους αγρότες αρκεί να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν δυνατότητες όσον αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είπε ότι «θέσαμε την πρότασή μας σε ευρύ κοινωνικό διάλογο και δεν επιλέξαμε να το κάνουμε σε κλειστές πόρτες με τους δανειστές ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα Ελληνικά. Είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι υποχρέωση που μας επιβάλει η συμφωνία αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης στις επόμενες γενιές. Η πρόταση μας είναι σε διάλογο. Δεχόμαστε κριτική, προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Όμως η πρότασή μας έχει μια λογική: προστατεύει τους ασθενέστερους και δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική αλλα είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν. Να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και να καταθέσουν προτάσεις, αν έχουν. Δυστυχώς σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού αδιαφορώντας για την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος».


«Ειμαστε το τέκνο της ανάγκης για να μπει μια τάξη στον τόπο. Και αυτο θα το υλοποιήσουμε χωρίς ολιγωρίες, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή. Να υλοποιήσουμε μια συμφωνία αλλά να τηρήσουμε με "κόκκινες γραμμές" την προστασία των αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την α κατοικία, θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμα και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταιό χρόνο ο λαός» κατέληξε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση για το θέμα των εκλογών.



Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις

Συνιστά θεσμική εκτροπή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.

Read more...

Πίεση σε έναν από τους γίγαντες της Φρανκφούρτης Οι αγωνίες για την Deutsche Bank που έριξαν τη μετοχή της


Οι αγωνίες για την Deutsche Bank που έριξαν τη μετοχή της
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Φρανκφούρτη
Μικρογραφία πολλών από των ανησυχιών στις αγορές απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρείται από τον οικονομικό Τύπο η περίπτωση της γερμανικής Deutsche Bank, η μεταχή της οποίας έχει καταγράψει εντονότατη πτώση από το ξεκίνημα του έτους -με φόντο τα αποτελέσματά της, τα CoCos αλλά και τη γενικότερη αδύναμη ανάκαμψη.

Η Deutsche Bank, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξετάζει την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της για να μπορέσει πιθανόν να αντιμετωπίσει τις μαζικές πωλήσεις της μετοχής της αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα ομόλογά της υψηλότερου ρίσκου, όπως αυτά που μπορούν να μετατραπούν υπό προϋποθέσεις σε μετοχές (CoCos).

Οι απώλειες της μετοχής της τράπεζας περιορίσθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού έγινε γνωστή η είδηση, αλλά η βουτιά που έκανε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτό τον μήνα έχει αφαιρέσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Τζον Κράιαν μπορεί να αναδιαρθρώσει με επιτυχία την τράπεζα, καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές πλήττει τα κέρδη της και οι δικαστικές έρευνες εναντίον της απειλούν να αυξήσουν τις δαπάνες της. Με τέτοιες ανησυχίες να βαραίνουν τις μετοχές και τα ομόλογα της τράπεζας, η εταιρεία μπορεί να επιδιώξει να επιτύχει κεφαλαιακά κέρδη με την επαναγορά ομολόγων της σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών τους.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Deutsche αποτελεί την επιτομή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αδύναμη κερδοφορία της θα πάρει χρόνια για να αυξηθεί και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της γερμανικής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2019, σημειώνει η εφημερίδα.

Η αλήθεια είναι, σημειώνει η WSJ, ότι η Deutsche έχει καταγράψει εμπροσθοβαρώς το κόστος της αναδιάρθρωσής της, περιλαμβανομένων ζημιών 1 δισ. ευρώ το 2015, και έχει προγραμματίσει την πληρωμή σχεδόν 8 δισ. ευρώ για δικαστικές δαπάνες: Τα 5,5 δισ. ευρώ ως προβλέψεις και άλλα 2,2 δισ. ευρώ που θεωρεί ως ενδεχόμενες προβλέψεις.

Αυτό το κόστος, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι αρκετό, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, καθώς τα πιο πρόσφατα προβλήματα, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, μπορεί να αυξήσουν πολύ τον λογαριασμό για τη Deutsche.

Αν και η γερμανική τράπεζα έχει άφθονα μετρητά για να αγοράσει ομόλογά της, αναφέρει το Bloomberg, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την επαναγορά και αυτή μπορεί να θεωρείται για την ώρα μη ελκυστική ενέργεια, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η επαναγορά θα εστίαζε στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης που έχει εκδώσει η τράπεζα και πιθανότατα δεν θα περιλάμβανε το πιο ριψοκίνδυνο χρέος της, όπως τα CoCos. Εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το θέμα αυτό.

Η Deutsche έχει εκδώσει ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (που δεν έχουν λήξει ακόμη) ύψους περίπου 53,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ η σταθμισμένη μέση διάρκεια λήξης του συνολικού χρέους της, ύψους 144 δισ. ευρώ, είναι έξι χρόνια.

Ο Κράιαν δήλωσε με υπόμνημα στους εργαζόμενους ότι η τράπεζα «είναι σταθερή σαν βράχος». Η εταιρεία, πρόσθεσε, έχει μεγάλη «δυνατότητα και δέσμευση να πληρώνει κουπόνια (τοκομερίδια) στους επενδυτές» που κατέχουν τα CoCos της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες από το Παρίσι στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank. Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την πτωτική τάση των τιμών των ομολόγων της.

Οι τιμές αυτές υποχώρησαν 2,07% από την αρχή του 2016 έως προχθές, με βάση τον δείκτη υψηλής διαβάθμισης ομολόγων τραπεζών της Ευρωζώνης που καταρτίζει η Bank of America Merrill Lynch, έναντι κέρδους 0,63% του δείκτη αναφοράς. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει μειωθεί 41% από την αρχή του έτους, ενώ το κόστος προστασίας από το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των ομολόγων της έχει υπερδιπλασιασθεί.

Τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης της Deutsche που λήγουν τον Απρίλιο του 2025, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,5%, έχουν υποχωρήσει 9,8 σεντς από την αρχή του έτους στα 82,56 σεντς στο δολάριο, με την απόδοσή τους να έχει εκτιναχθεί στο 7,1%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ανακοινώσεις Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο Τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, η τελική απόφαση της κυβέρνησης


Τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, η τελική απόφαση της κυβέρνησης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μετά την αδυναμία συνεννόησης με την αντιπολίτευση για την συγκρότηση ΕΣΡ, ανακοίνωσε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την «εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, με βάση τη νομιμότητα και η διαφάνεια».

Ανέφερε ότι «αύριο η Βουλή ψηφίζει διάταξη για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες», προκειμένου να υπάρχουν πλέον «οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα τηλεοπτικά σχήματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης που δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση για το κρίσιμο αυτό θέμα, καθώς και κατά ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η διαπλοκή επιχειρεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει την προσπάθεια της κυβέρνησης για διαφάνεια.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε, δε, σκληρές προσωπικές βολές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ξεπληρώνει γραμμάτια του παρελθόντος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Διαχειρίσιμη μια τέτοια δυσκολία» Μουζάλας: Ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα


Μουζάλας: Ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα
Ο Γιάννης Μουζάλας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε, ωστόσο, πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

«Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.

«Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» τόνισε και πρόσθεσε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως «πόλεμο» που δίνει με συνέπεια η χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία, προσφέροντας δουλειές στους μετανάστες, λειτούργησε σαν παράγοντας έλξης των προσφύγων.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει εγείρει στην Κω η δημιουργία του hot spot, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hotspot ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο».

Σε ό,τι αφορά στο hotspot στα Διαβατά, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διερεύνησης και ελέγχου των χώρων που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή, και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hotspots, η οποία έχει αναληφθεί, όπως είπε, και διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παρέμβαση στο Υπουργικό Τσίπρας: Διάλογος για το Ασφαλιστικό στη βάση του σχεδίου Κατρούγκαλου


Τσίπρας: Διάλογος για το Ασφαλιστικό στη βάση του σχεδίου Κατρούγκαλου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Διπλό μήνυμα προς τις επαγγελματικές ομάδες στο εσωτερικό που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό, αλλά και στους θεσμούς που πιέζουν για σκληρότερα μέτρα, έστειλε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πρώτον ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, γιατί υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στο σχέδιο Κατρούγκαλου και, δεύτερον, ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα, οι προτάσεις της είναι ρεαλιστικές και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν».

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος «μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων στα ασφαλιστικά Ταμεία», επισημαίνοντας πως η διάσωση του Ασφαλιστικού αποτελεί «υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στις επόμενες γενιές».

«Παλεύουμε να μην κόψουμε συντάξεις, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών» είπε, καταλογίζοντας στη ΝΔ «ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αδιαφορίας» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και για το πότε θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία των hotspot ώς τις 18 Φεβρουαρίου, όμως περιμένει και από τους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο (σ.σ. οι ευρωπαίοι εταίροι) σε ό,τι αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».

Όσον αφορά στην οικονομία και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση «τηρεί κατά κατά γράμμα» τη συμφωνία με τους θεσμούς, έχοντας όμως ως βασική προτεραιότητα «την προστασία των ασθενέστερων».

Παράλληλα, ζήτησε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς «τακτικισμούς» από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

Α.Α.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...