Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Είχε και κοινή ιατρική εταιρεία με δύο (νυν) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Πατούλης...



Ποιος πολυθεσίτης γιατρός υποψήφιος της ΝΔ για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, μετέχει σε ανώνυμη εταιρία με ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο χώρο Υγείας και βουλευτή;
Ηλίας Μόσιαλος
Καθηγητής Ιατρικής
Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ το 2009
Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ
Σύμβουλος του Γεωργίου Παπανδρέου
Πρόεδρος Επιτροπής Ειδικών (Σοφών) για την Υγεία
Γιώργος Πατούλης
Ιατρός Ορθοπεδικός
Δήμαρχος Αμαρουσίου, και προωθούμενος για...
υποψήφιος πρόεδρος του ΙΣΑ απο τη ΝΔ
Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας
Πρόεδρος μη κερδοσκοπικής εταιρίας HL7 GREECE
Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ)
Πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδας ΥγείαςΔιεκδικητής της προεδρίας της ΚΕΔ (πρώην ΚΕΔΚΕ) όπως δηλώνει ο ίδιος.
Μέλος της ομάδας των γιατρών Θαν.Γιαννόπουλου και Γερ. Γιακουμάτου που σπρώχνουν την υποψηφιότητα του στην προεδρία του ΙΣΑ, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας.
Τέως μέλος της ομάδας Νικήτα Κακλαμάνη άτομα του οποίου στελεχώνουν το γραφείο του στο Δήμο Αμαρουσίου.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. και πολιτική ανασφάλεια
Από τα ΦΕΚ που επισυνάπτουμε φαίνεται καθαρά η σνεργασία του Γ. Πατούλη με τον Ηλία Μόσιαλο βουλευτή και ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα :
1.Είναι πολιτικά ορθό και ηθικό να τοποθετήσει η ΝΔ ως επικεφαλής για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΙΣΑ, ένα άνθρωπο που υπήρξε συνεργάτης συνεταίρος στην ουσία με κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο είχαν και έχουν (;) κοινά οικονομικά συμφέροντα ;
2.Εξακολουθεί να λειτουργεί η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε.;
Εχει δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα ;
3.Τι άλλη συνεργασία και συνεταιρισμούς έχουν σήμερα Μόσιαλος και Πατούλης ;
4.’Εχει ενημερώσει για τα συνεταιριλίκια αυτά τους συναδέλφους του και την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ ο κ. Γ. Πατούλης, ή τα κράτησε κρυφά ;
Αν ναι, τι του απάντησαν ;
5. Συμμετείχαν στην διακομματική εταιρία αυτή και άλλα άτομα συνεργάτες υπουργών υγείας της ΝΔ ;
Περιμένουμε τις απαντήσεις των εταίρων.

Read more...

Ζητεί τις ...τριπλάσιες χειροτονίες ο Αρχιεπίσκοπος


Το παρασκήνιο της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό
ΜΟΝΟ ΣΤΟ PRESS-GR

Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.
Κι ανάμεσα σε αυτά που ζητεί η Εκκλησία, τι νομίζετε ότι είναι; Καλύτερη αναλογία στις ...προσλήψεις.
Δηλαδή ζητεί 300 νέες χειροτονίες έναντι 100 που εγκρίνει η κυβέρνηση! Τις....
τριπλάσιες, εν μέσω οικονομικής κρίσης...
Ο Εκκλησιαστικός

Read more...

Βροχή διαψεύσεων για δημοσίευμα του Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Νέο καταστροφολογικό σενάριο

Το γερμανικό περιοδικό δεν κατανόμασε τις πηγές των πληροφοριών του
Το γερμανικό περιοδικό δεν κατανόμασε τις πηγές των πληροφοριών του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσαν άμεσα και κατηγορηματικά δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel που υποστήριζε πως η Ελλάδα «εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη» και επιστροφή σε δικό της νόμισμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων. Το γερμανικό περιοδικό έκανε μάλιστα λόγο για έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διέψευσε αμέσως κατηγορηματικά την είδηση, λέγοντας πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση.

«Τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ» υπογράμμισε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ.

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που ανέφερε πως η υπόθεση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. «Απολύτως αδιανόητο» χαρακτήρισε και το αυστριακό υπουργείου Οικονομικών πιθανή ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος σε συζητήσεις για την Ελλάδα. Ξεχωριστός Ευρωπαίος αξιωματούχος της ανέφερε στο πρακτορείο ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο για πλήθος ζητημάτων όπως την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη διαδοχή στην ΕΚΤ.

«Δεν είναι καινούριο να συναντάται υπο-ομάδα του Eurogroup» ανέφερε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας επίσης ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό περιοδικό υποστήριζε πως οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει το θέμα οδήγησαν την Κομισιόν να καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό, θα προσπαθούσε να μεταπείσει την ελληνική κυβέρνηση από μία τέτοια κίνηση.

Στην «μυστική συνάντηση», σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε το γερμανικό περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σχεδιάζει να παρουσιάσει» εσωτερικό έγγραφο που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του, το οποίο δείχνει τις σφοδρές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια απόφαση της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, το έγγραφο φέρεται να εκτιμά ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%, που θα εκτόξευε με τη σειρά της το ελληνικό χρέος στο 200% του ελληνικού ΑΕΠ: Αυτό θα έκανε «αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση», φέρεται να υποστηρίζει η έκθεση.

Οι επιπτώσεις θα ήταν σφοδρές και στον εγχώριο αλλά και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Το δημοσίευμα σημείωνε επίσης πως υπάρχουν πάντως αμφιβολίες ακόμη και για το εάν είναι κάτι τέτοιο νομικά δυνατό -καθώς εκτιμάται πως θα έπρεπε να συνοδευτεί από πλήρη ελληνική έξοδο από την ΕΕ- και για το εάν και οι υπόλοιπες χώρες μέλη θα αποδέχονταν μονομερή απόφαση από την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο πλέον είναι ωραίο και προαιρετικό στο Λύκειο, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.Κατά την υποδοχή του κ. Ιερώνυμου ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι...
είναι αναγκαία η συνέργια και η συνεργασία του κράτους και της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα ο καθένας βέβαια με τον ιδιαίτερο ρόλο του.
«Για να προκύψουν λύσεις ελπίδας, αισιοδοξίας, ώστε να μπει η Ελλάδα σε ένα διαφορετικό δρόμο».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ήταν σωστή η επισήμανση του πρωθυπουργού και τόνισε: «Ο λαός προσβλέπει με αγωνία και έχει απαιτήσεις για να ξεπεραστεί η κρίση. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο.»
Παρόντες στη συνάντηση είναι η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης.

Read more...

ΠΡΟΣΤΙΜΑ 7,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ


«Κοστούμι» 7,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ράψει το ΣΔΟΕ, φέτος, στους φοροφυγάδες με τον νέο αλλά και τον απερχόμενο επικεφαλής των «Ράμπο» της εφορίας να προαναγγέλλουν ανελέητο κυνηγητό για αδήλωτα εισοδήματα και περιουσίες.
Σε δηλώσεις τους ο γενικός...
γραμματέας, Γιάννης Καπελέρης, ο νέος ειδικός γραμματέα του Σώματος, Γιάννης Διώτης, τόνισαν ότι τα πρόστιμα έφτασαν τα 5 δισ. ευρω το 2010 και ότι ο στόχος για φέτος είναι τα 7,5 δισ. ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά 50%. Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο τετράμηνο το ΣΔΟΕ έχει βεβαιώσει σειρά προστίμών, ενώ τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Στην εκδήλωση μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που τόνισε πως η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει το φαινόμενο.
Από την πλευρά του ο κ. Διώτης είπε ότι το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Read more...

ΒΓΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Άρματα μάχης παρατάχθηκαν σήμερα στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Τελ την ώρα που σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με...
αυτόπτες μάρτυρες.
Τρία άρματα μάχης βρίσκονται επίσης στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού, όπου οι ακτιβιστές έχουν καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.
Στην Τελ οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των εκατοντάδων διαδηλωτών, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς, όπως δήλώσε αυτόπτης μάρτυρας.
Σύμφωνα με ακτιβιστές τα άρματα μάχης εισήλθαν στη Χομς και πήραν θέση σε πολλές περιοχές του κέντρου, αλλά και άλλων συνοικιών της πόλης.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγάκια, καλούσαν τους κατοίκους της πόλης που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις να πάνε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους «αν δεν θέλουν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν». Καλούσαν επίσης τους εμπόρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω.
Σύμφωνα με τον Ναζάτι Ταγιάρα, έναν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε πολλές συνοικίες της πόλης».
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έπαιρναν μέρος σε κάθε πόλη περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παρά την απαγόρευση που έχουν κηρύξει οι αρχές.
Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ζήτησε σήμερα από τους Σύρους «να απέχουν από κάθε καθιστική διαμαρτυρία και διαδήλωση» επισημαίνοντας «την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας και να βοηθήσουν τις αρχές να εκπληρώσουν τις αποστολές τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Read more...

«Κληρώνει» απόψε για την επιμήκυνση του χρέους

newpost.gr
«Κληρώνει» απόψε για την επιμήκυνση του χρέους
Να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα από τις φήμες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «NP» στο Λουξεμβούργο βρίσκεται πράγματι σε εξέλιξη μυστική σύσκεψη για το μέλλον της Ελλάδας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι πράγματι εκεί. Αλλά αντικείμενο της σύσκεψης δεν είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, όπως έγραψε η ηλεκτρονική έκδοση του Σπίγκελ. Είναι η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και η χορήγηση νέων ώστε η χώρα μας να ξεφύγει οριστικά από τα «δόντια» των αγορών. Το «ντηλ» χειρίστηκε προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ και την Α. Μέρκελ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξουσιοδοτήθηκε να ταξιδέψει στο δουκάτο προκειμένου να παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και να δώσει τα χέρια. Αν η συμφωνία επικυρωθεί, τότε ο Γ. Παπανδρέου θα έχει στα χέρια του τα χαρτιά που χρειάζεται για να επιβάλλει στο εσωτερικό τα διλήμματα που θέλει: είτε αυτά αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, είτε στον ανασχηματισμό, είτε στις εκλογές.

Read more...

Κι όμως συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο!

Παρών και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/2A9450565EAC4EFB721FE46F72C5D783.jpg
Όπου υπάρχει καπνός, προφανώς υπάρχει και φωτιά! Και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεδριάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο, προφανώς, όχι την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – τουλάχιστον οι κυβερνητικές διαψεύσεις είναι κατηγορηματικές ως προς το απίστευτο δημοσίευμα του Spiegel – αλλά την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Σχετικές πληροφορίες μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal και οι New York Times, όπου γίνεται λόγος για έκτακτη συνεδρίαση ενός μικρού αριθμού κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μεταξύ αυτών φέρονται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος επί των οικονομικών Όλι Ρεν καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρών, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρόλο που στην προ ολίγων ωρών επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο απλώς διέψευδε το δημοσίευμα του Der Spiegel χωρίς να κάνει λόγο για τη μυστική συνεδρίαση.

Το ελληνικό ζήτημα σχετίζεται με την επέκταση της βοήθειας των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δοθεί από την Τρόικα, καθώς η Ευρώπη φέρεται να διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να βγει για δανεισμό στις αγορές εντός του 2012…

Πέραν της επέκτασης της βοήθειας προς την χώρα μας και την Πορτογαλία, ως αντικείμενο της συνάντησης αναφέρεται και η διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Read more...

Έκτακτη Ολομέλεια δικηγόρων με θέμα πρόσκληση της τρόικας σε συνάντηση

Σε αναζήτηση κοινής στάσης

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους συγκάλεσε για την Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος.

Μοναδικά θέματα της Ολομέλειας θα είναι η πρόσκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης για συνάντηση του Γιάννη Αδαμόπουλου με την τρόικα σχετικά με το θέμα λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων (χωρίς όμως να είναι γνωστή η ατζέντα της συνάντησης), αλλά και η «υπεροπτική και αλαζονική», όπως τη χαρακτηρίζει ο Γιάννης Αδαμόπουλος, συμπεριφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αθαν. Ξηρού.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Αδαμόπουλος σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του, προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αναφέρει ότι τον κάλεσε την Παρασκευή τηλεφωνικά και επικοινώνησε μαζί του ο κ. Ξηρός και του είπε ότι την Τρίτη, 10 Μαΐου, θα πρέπει να βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να παραβρεθεί σε συνάντηση με την τρόικα. Και αυτό γιατί, όπως του είπε, θα τεθεί θέμα σχετικά με τον «τρόπο λειτουργίας» των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας με τη σειρά του ζήτησε «να μάθει την 'ατζέντα' της συνάντησης, πλην όμως με μεγάλη του έκπληξη έλαβε την απάντηση ότι ούτε ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Ξηρός) τη γνωρίζει, αλλά εκείνο που γνωρίζει είναι ότι θα πρέπει να παραβρεθεί στη συνάντηση».

Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος, «την ίδια απάντηση έλαβε και όταν του δήλωσε ότι οι δικηγόροι έχουν όργανα και δρουν συλλογικά και δεν πρόκειται να συμμετάσχει, εάν δεν ενημερώσει και συζητήσει το θέμα τόσο με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Ως προς τον κ. Ξηρό, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει ότι «πέραν του υπεροπτικού και αλαζονικού ύφους του και μάλιστα προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, του οποίου είναι μέλος, αλλά και προς ολόκληρο το δικηγορικό σώμα», δήλωσε ότι «μάθει δεν μάθει την 'ατζέντα' πρέπει να είναι εκεί ο κ. Αδαμόπουλος». Έτσι, ο κ. Αδαμόπουλος «θεωρεί μείζονος θεσμικής σημασίας το θέμα» και γι' αυτό καλεί την Ολομέλεια να ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια αναμένει την «ατζέντα» της συνάντησης, προκειμένου οι δικηγόροι να λάβουν θέση. Σε περίπτωση που η ατζέντα δεν γίνει γνωστή, τότε η Ολομέλεια θα αποφασίσει εάν θα πάει στο ραντεβού με την Τρόικα.

Πάντως, δικηγόροι εξέφρασαν τους φόβους μήπως η πρόσκληση της «Τρόικας» περιλαμβάνει αίτημα αλλαγής λειτουργίας του νομικού χαρακτήρα των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και μήπως τεθεί θέμα αναγκαιότητας ή μη εγγραφής των δικηγόρων στους Συλλόγους κ.λπ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιουχάισμα και για το Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη

newpost.gr
Γιουχάισμα και για το Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία κατά την παρουσίαση βιβλίου του εκδότη Πέτρου Παπασαραντόπουλου από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, έκαναν μέλη του σωματείου Βιβλίου-Χάρτου και φοιτητές, στο περίπτερο 13 της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Τον λόγο είχε ο κ. Βενιζέλος όταν μέλη του σωματείου και φοιτητές, που είχαν πάρει θέση στο ακροατήριο, άρχισαν να διαμαρτύρονται, ζήτησαν να κάνουν παρέμβαση για να πουν τις δικές τους απόψεις και φώναξαν συνθήματα όπως «θα είμαστε εδώ θα είμαστε παντού, θα γίνουμε ο φόβος του κάθε υπουργού» και «εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Διαμαρτυρήθηκαν ακόμη για την παρουσία αστυνομικών στον χώρο, ακολούθησε ένταση και τελικά η παρουσίαση του βιβλίου διακόπηκε. Στο πάνελ, εκτός από τον υπουργό, βρίσκονταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος και ο συγγραφέας Π. Παπασαραντόπουλος.

Το βιβλίο του Π. Παπασαραντόπουλου με τίτλο «Πολιτικό τραβέρσο στην ύστερη μεταπολίτευση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Είναι εξαιρετική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε γύρω από την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Να εξετάσουμε με ένα καθαρό και απροκατάληπτο βλέμμα πως περάσαμε τα τελευταία 37 χρόνια, με ξέφρενο ρυθμό, με μια ρηχή αυτοσυνειδησία, με πολύ μεγάλα επιτεύγματα, αλλά και με πολύ μεγάλες συλλογικές επιπολαιότητες. Φυσικά η κύρια ευθύνη, η κεντρική ευθύνη, ανήκει θεσμικά στο πολιτικό σύστημα. Σε μας που είχαμε, διαχρονικά, ως πολιτικά κόμματα και ως πρόσωπα, την ευθύνη για την πορεία αυτού του τόπου Αλλά, βεβαίως, ο καθένας έχει το δικό του ρόλο στο δικό του επίπεδο και ο καθένας καλό είναι να σκεφθεί πως μπορεί να συμβάλει ώστε το κοινό μας σπίτι, η πατρίδα μας, να βγει από την περιδίνηση και να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο».

Read more...

Δύο ομογενείς από τη Ρωσία οι δολοφόνοι των αστυνομικών στου Ρέντη

Συνελήφθησαν, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο...


http://img.protothema.gr/C793176DEC8E17A73E13745E3ECB3944.jpg
Δύο ομογενείς από τη Ρωσία, ηλικίας 36 και 28 ετών, είναι οι δράστες της άγριας δολοφονίας των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την 1η Μαρτίου, στου Ρέντη. Μάλιστα, ο ένας ήταν οδηγός του τζιπ που σήκωσε το καλάσνικοφ και εκτέλεσε τα δύο παιδιά της ΔΙ.ΑΣ.

Οι δύο δράστες συνελήφθησαν, ενώ αναζητούνται δύο ακόμα άτομα -και αυτοί ομογενείς από τη Ρωσία-, οι οποίοι δεν βρέθηκαν και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν φύγει από την Ελλάδα. Μάλιστα, ένας Έλληνας, αμέσως μετά τη δολοφονία, τους παρέλαβε από το σημείο της επίθεσης και μαζί εξαφανίστηκαν.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, ύστερα από την αξιοποίηση ευρημάτων, πληροφοριών, τεχνικών δεδομένων και εξέταση υπόπτων και μαρτύρων, προέκυψε ότι στη δολοφονία των δύο αστυνομικών συμμετείχαν δύο από τους προσαχθέντες, ομογενείς, γεννημένοι στη Ρωσία, ηλικίας 36 και 28 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν, καθώς και δύο ακόμα ομογενείς, επίσης γεννημένοι στη Ρωσία, για τον εντοπισμό των οποίων συνεχίζεται η έρευνα.

Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες ήταν αυτός που πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με αποτέλεσμα να δολοφονήσει τους δύο αστυνομικούς και να τραυματίσει άλλους δύο.

Τους φυγάδευσε Έλληνας

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών. Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν, επίσης, δύο ημεδαποί, ηλικίας 31 ετών και οι δύο, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, διότι έλαβαν μέρος στη ληστεία του περιπτέρου ως βοηθητικά μέλη (τσιλιαδόροι).

Μετά τη δολοφονική επίθεση, ο ένας από αυτούς παρέλαβε τους δύο δράστες από κοντινό σημείο της περιοχής, βοηθώντας στη διαφυγή τους.

Στην ίδια εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 31 ετών και οι δύο, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, διότι προμήθευαν την οργάνωση με κλεμμένα αυτοκίνητα.

Επίσης, από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν πέντε ακόμα άτομα, ημεδαποί και αλλοδαποί, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. από τέσσερις δράστες, οι οποίοι προηγουμένως είχαν ληστέψει περίπτερο στο Μενίδι και καταδιώκονταν προκειμένου να συλληφθούν, ύστερα από συντονισμένες, διαδοχικές και αναίμακτες επιχειρήσεις της Ασφάλειας Αττικής, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Ε.Κ.Α.Μ, προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής και εξετάστηκαν 35 άτομα. Οι επιχειρήσεις έγιναν σε Πέραμα, Μενίδι, Παλαιό Φάληρο, Θησείο και Καλλιθέα.

Στη διαδικασία της έρευνας και της ανάλυσης πληροφοριών, στοιχείων και δεδομένων, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών, συμμετείχαν η Ασφάλεια Αττικής, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων στη συλλογή και εξερεύνηση των στοιχείων και των πειστηρίων.

Ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα στους συλληφθέντες

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας στους ένδεκα συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, για την υπόθεση της ληστείας στο Μενίδι που μετά από καταδίωξη είχε καταλήξει σε αιματηρή συμπλοκή που κόστισε τη ζωή δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη.

Σύμφωνα με την δίωξη, δύο από τους συλληφθέντες βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τετελεσμένης και σε απόπειρα κατά συρροή, που αφορά τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο αστυνομικών. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι αποτυπώματα των δύο εντοπίστηκαν στην θαλάμη του Καλάνσικοφ που «γάζωσε» τους αστυνομικούς. Για τις ίδιες κατηγορίες είναι καταζητούμενοι άλλοι δύο από τους δράστες. Τέσσερις διώκονται για την ληστεία στο Μενίδι, από όπου και είχε ξεκινήσει η τραγική καταδίωξη. Εννέα αντιμετωπίζουν κατηγορία για "εγκληματική οργάνωση". Ο Εισαγγελέας απήγγειλε επίσης κατηγορία σε δύο συλληφθέντες για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση ενώ η γυναίκα - σύζυγος ενός εκ των κατηγορουμένων για τη ληστεία - διώκεται για παράνομη οπλοκατοχή. Η δικογραφία ανατέθηκε στην 16η Τακτική Ανακρίτρια.
Read more...

Προβοκάτσια για την Αθήνα το δημοσίευμα Spiegel περί εξόδου από το ευρώ

«Εξυπηρετεί κερδοσκοπικά παιχνίδια»

Τέτοια δημοσιεύματα «εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», λέει η κυβέρνηση
Τέτοια δημοσιεύματα «εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», λέει η κυβέρνηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Προβοκάτσια που υπονομεύει την προσπάθεια της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και υπηρετεί κερδοσκοπικά χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το περίεργο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστήριζε ότι η Αθήνα εξετάζει έξοδο από το ευρώ.

Το δημοσίευμα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, «πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης».

«Όχι απόφαση αλλά ούτε σκέψη δεν υπάρχει σε Ελλάδα και ΕΕ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στη ΝΕΤ, κάνοντας λόγο για άκρως ανυπόστατη παραφιλολογία, την απέδωσε σε κάποιους που βρίσκουν ευκαιρία να δημιουργούν σύγχυση όταν το τοπίο είναι ρευστό.

«Όταν υπάρχει ρευστό κλίμα βρίσκουν ευκαιρία διάφοροι καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Σε άμεσες και κατηγορηματικές διαψεύσεις του δημοσιεύματος προχώρησαν και οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε πλήρως την είδηση, λέγοντας πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση.

«Τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ» υπογράμμισε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ.

Συνάντηση μυστήριο

Το δημοσίευμα του Spiegel έκανε επίσης λόγο για έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν και την Ελλάδα.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο για πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ.

«Δεν είναι καινούριο να συναντάται υπο-ομάδα του Eurogroup» ανέφερε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας επίσης ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

* Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «παράγοντες που έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι που μπορεί να βλάψει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», συνιστώντας υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ, καλούμε τη ΓΕΝΟΠ να μας στηρίξει, δηλώνει ο πρωθυπουργός

Απάντηση στον Γ.Καρατζαφέρη

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
«Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, απαντώντας κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, στην επίκαιρη ερώτηση του Γ.Καρατζαφέρη για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, Ο πρωθυπουργός κάλεσε, δε, τους συνδικαλιστές της Επιχείρησης να στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κρατήσει το κράτος και καταφεύγει σε πρακτικές που το βλάπτουν, ζήτησε να τεθεί το θέμα σε διακομματική επιτροπή και η απόφαση να ληφθεί με ηυξημένη πλειοψηφία και έκανε λόγο για μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα, αφού πολλοί υπουργοί έχουν διαφωνήσει δημοσίως.

«Η ΔΕΗ πρέπει να συμβάλει στην αλλαγή πλεύσης της ενεργειακής και αναπτυξιακής μας πολιτικής. Για τον λόγο αυτό το 17% του μετοχικού κεφαλαίου -δηλαδή από το 51% στο 34% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου- δεν μετριέται για εμάς απλά σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη» τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος τη θέση του ΛΑΟΣ ότι η πώληση του 17% δεν πρέπει να γίνει «σε τιμή ευκαιρίας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αποτελεί ευκαιρία για τη ΔΕΗ «να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας που τη χρειαζόμαστε, να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Δεν πρόκειται για κίνηση που θα φέρει κάποια έσοδα σήμερα, χωρίς σχεδιασμό για το αύριο. Η ΔΕΗ, όπως και η ΕΥΔΑΠ, είναι ζωτικής και στρατηγικής σημασίας. Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο» είπε, καλώντας τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να στηρίξουν αυτό το «πλαίσιο επιλογής, που αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, διότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις είχαν επιβαρύνει τους καταναλωτές, πολλές φορές λόγω κακοδιαχείρησης, με την πελατειακή πολιτική και όχι με σωστή ενεργειακή πολιτική» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας την καθιέρωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

«Προχωράμε με προσεκτικά, διαφανή, σχεδιασμένα βήματα ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του καταναλωτή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι η «παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι και τα πολιτικά κόμματα και κανένας άλλος δεν θα διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά, για απονομή ρουσφετιών, ως φέουδα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν με την πρόσληψη και τη διευκόλυνση ημετέρων, φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με κόστος καθημερινό για το νοικοκυριό του».

«Οι εταιρείες αυτές θα λειτουργούν και με κριτήρια που θα τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τους ιδιώτες. Απ' την άλλη, η ισχυρή παρουσία στη μετοχική τους σύνθεση διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απεμπολή ελέγχου, αλλά θα παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες για το καλό του πολίτη και αυτό θα κάνουμε» υπογράμμισε.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου τα περί «τζιτζιφιόγκων»

Οι αρρυθμίες συνεχίζονται

Ο Δ.Ρέππας απέδωσε σε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο απεκέλεσε «τζιτζιφιόγκο», τις διαρροές περί «κίτρινης κάρτας» από την τρόικα, την οποία και διέψευσε
Ο Δ.Ρέππας απέδωσε σε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο απεκέλεσε «τζιτζιφιόγκο», τις διαρροές περί «κίτρινης κάρτας» από την τρόικα, την οποία και διέψευσε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το νέο μέτωπο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που άνοιξε αυτή τη φορά με αφορμή τις δηλώσεις Ρέππα περί «τζιτζιφόγκων του υπουργείου Οικονομικών», προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει όλους τους υπουργούς του προ των ευθυνών τους, καθώς τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα.

Ο Δ.Ρέππας απέδωσε σε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο απεκέλεσε «τζιτζιφιόγκο», τις διαρροές περί «κίτρινης κάρτας», που φημολογείτο ότι δέχθηκε το υπουργείο Μεταφορών από την τρόικα - και τις οποίες διαψεύδει.

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε εκ νέου μέτωπο μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία και ενώ επίκειται η τελική διαμόρφωση και ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

Το επεισόδιο, μία ημέρα έπειτα από την νέα προειδοποίηση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ότι θα προχωρήσει με όσους θέλουν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές, εντείνει τη φημολογία για επικείμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και αναδιατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα εντός του προσεχούς διαστήματος.

Η επίθεση του κ. Ρέππα έφερε στην επιφάνεια τον διάχυτο εκνευρισμό που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν όψει των ανακοινώσεων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί περί τις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, πέραν των όποιων ανυπόστατων διαρροών, στις σχέσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς παρατηρείται σημεντική καθυστέρηση στις αποφάσεις και τις ενέργειες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται καθυστέρηση στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των μετατάξεων.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για τις υποθέσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ δεν έχουν ακόμη οριστεί σύμβουλοι από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για το θέμα των μετατάξεων υπάρχει η υπογραφή μόνο του κ. Ρέππα και εκκρεμούν μεταξύ των άλλων οι υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Με βάση όλα αυτά, ο κ. Ρέππας έκανε την ανεπίσημη δήλωση, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να επωμιστεί «αμαρτίες» άλλων και να εμφανίζεται ως «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΝΟΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΗΛΥΣΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Ξένια Κουναλάκη
(από την Καθημερινή)
Στην πλατεία μπροστά από τον Αγιο Σουλπίκιο στο Σεν Ζερμέν, ένας Παριζιάνος πίνει cafe au lait σε κούπα-μπολ και διαβάζει απορροφημένος τη Liberation. Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία στην εφημερίδα είναι ένα μοντάζ των τριών διεκδικητών του χρίσματος...
των Γάλλων σοσιαλιστών για την προεδρία του 2012: του νυν διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος–Καν, της επικεφαλής του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, και του Φρανσουά Ολάντ, στελέχους των σοσιαλιστών και πρώην συντρόφου της φωτογενούς αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί το 2007, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Φήμες θέλουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους να συνάπτουν τελικά ανακωχή, συμφωνώντας τελικά στην υποψηφιότητα του DSK, όπως χαϊδευτικά αποκαλούν τον Στρος–Καν οι Γάλλοι. Ο πρόεδρος του ΔΝΤ, έγκριτος οικονομολόγος, θεωρείται ικανότερος να διεμβολίσει το κεντρώο εκλογικό ακροατήριο, που αποτελεί τη δεξαμενή ψήφων του Νικολά Σαρκοζί. Πώς μπορεί όμως η εκλογική βάση των σοσιαλιστών να αποδεχθεί έναν υποψήφιο πρόεδρο που παίρνει έναν παχυλό μισθό στην Ουάσιγκτον, διαθέτει έπαυλη στο Μαρακές και έχει στο πλευρό του μια ζάπλουτη σύζυγο, τα πάλαι ποτέ ομορφότερα μάτια της γαλλικής τηλεόρασης, την Αν Σινκλέρ;
Η δημοσίευση της φωτογραφίας του ζεύγους να εξέρχεται από μια πανάκριβη Porsche, αξίας 100.000 ευρώ, επανέφερε στο προσκήνιο τις καταγγελίες για «προλοφοβία», φόβο μπροστά στο προλεταριάτο και αποξένωση από την εργατική τάξη. Στον αντίποδα, πολύ κοντά στις αγωνίες των εργατών βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των προεδρικών εκλογών του 2012. Η μικρότερη κόρη του ακροδεξιού ηγέτη, Ζαν Μαρί Λεπέν, έχει πολλά παιδικά τραύματα. Οι συμμαθητές της την κορόιδευαν επειδή είχε μπαμπά «φασίστα». Οταν οι γονείς της χώρισαν, η μαμά της πόζαρε ημίγυμνη στο «Πλεϊμπόι» για να εκδικηθεί τον σύζυγό της. Και ο μπαμπάς της προόριζε τη μεγαλύτερη αδερφή της για διάδοχό του. Η 42χρονη χωρισμένη δικηγορίνα, όμως, μοιάζει έτοιμη να ξεπεράσει ακόμη και τον εκλογικό θρίαμβο του Ζαν Μαρί Λεπέν στις εκλογές του 2002, όταν κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτοπίζοντας τον σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν, για να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρούν δεδομένο ότι με ποσοστό έως και 24% θα αφήσει εκτός κούρσας τον Νικολά Σαρκοζί. Με ηπιότερη ρητορική σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, η Μαρίν αποφεύγει τα λάθη του πατρός της: δεν αρνείται το Ολοκαύτωμα και παρουσιάζεται περισσότερο ως ευρωσκεπτικίστρια, που θεωρεί την αναχαίτιση της μετανάστευσης απαραίτητη για την προστασία του ντόπιου εργατικού δυναμικού και αντιμάχεται τις πολιτικές ελίτ στη Γαλλία. Εχει επιλέξει για έδρα της τη Ναντέρ, προπύργιο της φοιτητικής εξέγερσης τον Μάη του ’68 και πάνω από το γραφείο της φιγουράρει πίνακας Ισραηλινού καλλιτέχνη...
Αν δεν υπήρχε η Μαρίν Λεπέν, ο Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχος. Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, βλέποντας τη δημοτικότητά του να έχει πέσει κάτω από 30% και αρκετά χαμηλότερα από αυτό της κόρης του Λεπέν, εμφανίζεται αμήχανος. Αν διαγκωνιστεί σε ξενοφοβία με τη Μαρίν θα χάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Αν πραγματοποιήσει αριστερή στροφή, θα της εκχωρήσει σύσσωμη τη δεξιά ψήφο, που προβληματίζεται για την υψηλή ανεργία και την οικονομική στασιμότητα. Στην προσπάθειά του να αποκρούσει τον παράγοντα Μαρίν, κάνει τα πάντα: Εξαγγέλλει υποχρεωτικά μπόνους στους εργάτες σε όσες εταιρείες παρουσιάζουν κερδοφορία, υπόσχεται τόνωση της αγοραστικής δύναμης, αποφεύγει τις boho (μπουρζουά μποέμ) παρέες της Κάρλα Μπρούνι και αποκαθιστά τις σχέσεις του με τη δεξιά ιντελιγκέντσια της χώρας. Την ίδια στιγμή, η Πρώτη Κυρία τυλίγεται με μια εσάρπα, τρίβει νωχελικά την κοιλιά της, αφήνει ένα αθώο χάχανο και αρκείται να πει: «Σε έξι μήνες θα δείτε». Ο Τύπος βοά πως περιμένει δίδυμα.
Aν όλα αυτά περιορίζονταν στο επίπεδο μιας γαλλικής σαπουνόπερας με ελάχιστες πολιτικές προεκτάσεις, το φιλοθεάμον κοινό της Ευρώπης θα μπορούσε απλώς να καθίσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα και να απολαύσει το σίριαλ. Οπως όμως υπογραμμίζουν οι Financial Times σε πρόσφατο άρθρο τους, «το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι καίριο για την Ευρώπη, της οποίας οι ηγέτες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση στη 17μελή Ευρωζώνη και να διασφαλίσουν την ενότητα στους κόλπους της Ε.Ε. σε μια εποχή εθνικιστικής έξαρσης και αβέβαιων οικονομικών προοπτικών».
Read more...

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΟΛΕΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΖΙΤΖΙΦΙΟΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
(από την Ελεύθερη Ζώνη)
«Υπόγεια» φυγαδεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός από την κηδεία του αγωνιστή Απόστολου (Λάκη) Σάντα, καθώς στον περίβολο του Α΄ Νεκροταφείου, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να πει το τελευταίο αντίο στο σύμβολο της...
Εθνικής Αντίστασης, αρκετοί ήσαν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του.
Συνδέοντας το ηρωικό παρελθόν με το ντροπιαστικό παρόν, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «προδότες», «δοσίλογοι» και «ταγματασφαλίτες», τόσο κατά την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, όσο και κατά την έξοδό του, όταν εμφανίσθηκε για μια στιγμή πίσω από το εξερχόμενο και καλυμμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο, για να… εξαφανιστεί αμέσως, δίκην… μαγικής εικόνας (αφού για μια ανέλπιστη στιγμή στ’ αυτιά του έφτασε το χειροκρότημα προς τον μεγάλο νεκρό).Ο φακός συνέλαβε αυτήν την στιγμή, αλλά όχι και αυτήν της εξαφάνισης...

Αποφασισμένος να «βρίσκεται παντού», όπως και ο ίδιος έχει πει, ο κ. Παπανδρέου παρακολούθησε την νεκρώσιμη ακολουθία μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Σοφιανό, τους πρώην Προέδρους της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και Δ. Σιούφα, την αν. υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον πρώην υπουργό Π. Παυλόπουλο, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, καθώς και βουλευτές από όλα τα κόμματα. Και κυρίως, τους συγκλονισμένους συναγωνιστές του Σάντα από την Εθνική Αντίσταση, που παρά την ηλικία τους, στέκονταν όλη την ώρα ως τιμητική φρουρά πλάι στο φέρετρο.

Και βέβαια, παρακολούθησαν όλοι τον επικήδειο του Μανώλη Γλέζου, που βαθιά συγκινημένος έκανε τον τελευταίο του διάλογο με τον νεκρό φίλο του:

«Απελευθερωθήκαμε;», ρώτησε ο Γλέζος τον Σάντα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Και ο ίδιος του έδωσε για τελευταία φορά φωνή για να απαντήσει: «Ναι, αλλά το κάναμε μόνοι μας, χωρίς καμιά βοήθεια».

«Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας;», ξαναρώτησε ο Γλέζος για τελευταία φορά τον φίλο του, τον άνθρωπο που μαζί κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη. «Όχι», ήλθε δυνατή η τελευταία απάντηση του Σάντα. «Οι ολετήρες του Έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά».

Με σκυμμένο το κεφάλι και αρκετή αμηχανία, οι πολιτικοί που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία άκουσαν τον Μανώλη Γλέζο να καταγγέλλει την οικονομική υποδούλωση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα για την ελευθερία της οποίας χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και για χάρη της οποίας ο ίδιος με τον Σάντα και τους άλλους αγωνιστές έπεσαν στη φωτιά της μάχης και της παρανομίας.

Ίσως για να... μην τους φέρουν σε μεγαλύτερη αμηχανία, από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις που ακολούθησαν, αυτός ο φανταστικός - αλλά τόσο αληθινός - του Γλέζου με τον νεκρό φίλο του... επιμελώς παραλείφθηκε.

«Μέρα με την μέρα η θηλιά γύρω από τον λαιμό του λαού σφίγγει όλο και πιο πολύ», φώναξε ο Γλέζος, με τον κόσμο μέσα και έξω από την εκκλησία να τον διακόπτει κάθε τόσο με χειροκροτήματα. Αλλά και αυτό παραλείφθηκε...

Τα χειροκροτήματα έγιναν ακόμη ζωηρότερα, όταν ο Γλέζος αναφέρθηκε στους νέους και στους νεκρούς συντρόφους, που χάθηκαν στο άνθος της ηλικίας τους, πριν προλάβουν να γλεντήσουν στα χοροστάσια της ζωής. Και από τότε, όπως είπε, αυτοί που επέζησαν, τους μνημονεύουν σε όλες τις στιγμές της χαράς που εκείνοι στερήθηκαν.

Ο Μανώλης Γλέζος ολοκλήρωσε την ομιλία του, υποσχόμενος να μην βγάλει από πάνω του τα ωμοφόρια του χρέους και πως «θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς».

Επικηδείους εκφώνησαν μόνο ο Γλέζος και η κόρη του εκλιπόντος Αλεξάνδρα, εκπροσωπώντας και την άλλη θυγατέρα, αλλά και τα εγγόνια του.

«Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι», είπε. «Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας μίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ήσουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν έμπαινες σε καλούπια. Γι’ αυτό και πλήρωσες το κόστος γι’ αυτόν το μοναχικό δρόμο που επέλεξες, αν και, όπως μας έλεγες, εκατό επιπλέον χρόνια ζωής να είχες, τα ίδια θα έκανες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον περίβολο και μέσα στην εκκλησία υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί, ενώ οι εκδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού επαναλήφθηκαν και κατά την έξοδό του, στον χώρο μπροστά στο καφενείο.

Φυσικά, αν και χθες ήταν μια ειδική ημέρα, αν και η σημαία στην Ακρόπολη κυμάτιζε μεσίστια, αν και όλοι ήξεραν πως ήταν η μέρα του αποχαιρετισμού στον Λάκη Σάντα, οι «ολετήρες» δεν υπέστειλαν την σημαία των αντιπαραθέσεων, δεν ντράπηκαν να υψώσουν κορώνες περί πατριωτισμού και αντιπατριωτισμού (με αφορμή τις δηλώσεις Στρος-Καν περί κρυφών συνεννοήσεων με τον κ. Παπανδρέου), δεν εγκατέλειψαν τις ανοίκειες εκφράσεις, δεν σταμάτησαν το διχαστικό έργο τους. Δεν έκαναν διάλειμμα!

Με αποτέλεσμα, να κυριαρχήσει η έκφραση περί «τζιτζιφιόγκων του υπουργείου Οικονομικών» (με αναφορά στον γ.γ. ΔΕΚΟ, όπως είπαν) του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα, επειδή υπήρξαν διαρροές περί «κίτρινης κάρτας» από την τρόικα προς το υπουργείο του.

Χθες, αποκαλύφθηκε επίσης, δια στόματος, του ειδικού διαπραγματευτή της ΕΕ Γιούργκεν Κρούγκερ, πως η Πορτογαλία πέτυχε χαμηλότερα επιτόκια (βλέπε εδώ το επιβεβαιωθέν δημοσίευμα) από την Ελλάδα και την Ιρλανδία – αλλά και αυτό πέρασε στα ψιλά. Οι «τζιτζιφιόγκοι» κάνουν περισσότερη εντύπωση όχι μόνο από τους ήρωες, αλλά και από τις πραγματικές ειδήσεις.

Την ώρα που η αττική γη δεχόταν το σεπτό σώμα του Λάκη Σάντα (το πνεύμα του θα συντροφεύει πάντα τους αληθινούς πατριώτες), ολετήρες και τζιτζιφιόγκοι θριάμβευαν για άλλη μια φορά…
Read more...

Περισσότερη δουλειά, λιγότερα δικαιώµατα ζητά η τρόικα...



Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, µε ελαστικά ωράρια και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου – χωρίς εργασιακά δικαιώµατα – ζητεί τώρα η ... τρόικα για τον ιδιωτικό τοµέα: Εκεί όπου καταγράφεται ήδη µείωση αποδοχών έως 20% µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και περικοπή των αποζηµιώσεων.

Επίσης η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τη µη επέκταση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας – µέχρι τώρα έχει υπογραφεί µόνο µία, σε ξενοδοχειακή µονάδα της Καρδίτσας.

Παράλληλα, τα στελέχη της ζήτησαν πλήρη µελέτη για το κόστος εργασίας στη χώρα µας. Επίσης συµφωνήθηκε η λήψη µέτρων µε στόχο τη δραστική µείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου, που σήµερα φθάνει τους 8 - 10 µήνες.

Στο πνεύµα «περισσότερη ευέλικτη εργασία και µικρότερη αµοιβή» το κλιµάκιο της τρόικας (που αύριο θα συναντηθεί µε την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη) σε συνάντηση που είχε χτες µε την κ. Αννα Στρατινάκη, τη νέα γεν. γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας, ζήτησε την πιστή εφαρµογή του νόµου για το ελαστικό 10ωρο, «χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τα ευέλικτα ωράρια έχουν θεσµοθετηθεί, αλλά στην πράξη δεν εφαρµόζονται σύµφωνα µε τον νόµο. Με βάση τα ισχύοντα, επιτρέπεται για µία χρονική περίοδο (περίοδος αυξηµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος να απασχολείται 2 ώρες την ηµέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του µικρότερου συµβατικού ωραρίου)

ώρες εργασίας την εβδοµάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας µιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος µειωµένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω µείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόµενο ανάλογη ηµερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασµός µειωµένων ωρών και ηµερών ανάπαυσης.

Με βάση τα ισχύοντα, το χρονικό διάστηµα των περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης δεν µπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 µήνες τον χρόνο που όµως θεωρείται, µικρό χρονικό διάστηµα, απότην τρόικα που πιέζει να γίνει εξάµηνο. Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών, στην αγορά εργασίας έχει πλέον παγιοποιηθεί καθεστώς ζούγκλας: Ετσι, οι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και εκ περιτροπής εργασίας οδηγούν σε µείωση στους µισθούς των εργαζοµένων. Η εκτίµηση του ΣΕΠΕ είναι ότι η µείωση κινείται από 7-20% ενώ τα εργατικά συνδικάτα κάνουν λόγο και για µείωση που φθάνει ακόµη και το 50%. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας που αντικαθιστούν την πλήρη απασχόληση έχουν ήδη οδηγήσει στο σπάσιµο του κατώτατου ορίου της ΕΓΣΣΕ (Εθν. Γεν. Συλλ. Σύµβασης εργασίας) των 740 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% µεταξύ των συµβάσεων µερικής απασχόλησης) ο µέσος µισθός είναι 457,67 ευρώ, για την 3ωρη απασχόληση 356,07 και για τη δίωρη 253,38. Ο µέσος µισθός για τις συµβάσεις 5ωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.


Συµφωνία για ΟΑΕ∆ και ΙΚΑ

Συµφωνία για την επιχορήγηση από το αποθεµατικό του τακτικού προϋπολογισµού – 500 εκατ.

ευρώ για ΟΑΕ∆ και 600 εκατ.

ευρώ για ΙΚΑ – επιτεύχθηκε χτες µεταξύ τρόικας και υπ. Εργασίας µετά τη γνωστή εµπλοκή που σηµειώθηκε. Παράλληλα κύκλοι του υπ. Εργασίας – σχολιάζοντας δηµοσιεύµατα για εµπλοκή στις συζητήσεις του τεχνικού κλιµακίου της τρόικας µε εκπροσώπους του υπουργείου που µπορεί να επηρεάσει την καταβολή των επιδοµάτων του –τόνιζαν ότι κανένα πρόγραµµα κοινωνικών παροχών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο
ΤΑΝΕΑ


Read more...

Κόβονται τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ...



Μπροστά σε λιγότερα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα βρεθούν φέτος, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι της Γ' Λυκείου μόλις κληθούν να ... συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ερευνούν το ενδεχόμενο να βάλουν «ψαλίδι» από φέτος σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που ήδη γίνεται για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγή επιστημονικού περιεχομένου τμημάτων, σχολών, ακόμη και ολόκληρων Ιδρυμάτων.
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Μήνυσαν τον Μαγκούφη για το επεισόδιο στα διόδια Μώλου ...



Κατατέθηκε μήνυση εναντίον του βουλευτή ΠΑΣΟΚ (Τρικάλων) Χρήστου Μαγκούφη για το επεισόδιο στα διόδια του Μώλου στις 7 Απριλίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση του... Πανελλαδικού Συντονιστικού.

Μήνυση κατέθεσε η συναγωνίστρια Αθανασία (Σούλα) Γαλάνη εναντίον του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Τρικάλων Χρήστου Μαγκούφη για την βιαιοπραγία εναντίον της στις 7 Απριλίου, ημέρα κινητοποίησης του κινήματός μας στα διόδια του Μώλου Λαμίας.

Η Σούλα Γαλάνη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε κάταγμα του 10ου πλευρού, ενώ ο θρασύτατος πράσινος βουλευτής δήλωνε ότι η συναγωνίστρια «έπαιζε θέατρο».

Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα της κεντρικής Ελλάδας δήλωνε ευθαρσώς ότι ήθελε να δώσει ……. ένα μάθημα.

Ο Χρήστος Μαγκούφης ήταν ο κεντρικός εισηγητής της τοπολογίας Ρέππα που μετέτρεψε την άρνηση καταβολής των ληστρικών χαρατσιών σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στην αιτιολογική εισηγητική έκθεση αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο μέτρο κρινόταν αναγκαίο λόγω της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς των πολιτών».

Της τροπολογίας Ρέππα είχε προηγηθεί κοινή συνέντευξη τύπου όπου οι εκπρόσωποι των πέντε κοινοπρακτικών ιδιωτικών εταιρειών δήλωσαν ότι είχαν ζητήσει τη συγκεκριμένη τροπολογία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση του ξεπουλήματος των δημοσίων δρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, της απίθανης δήλωσης ότι μέσω των εσόδων που αναλογούν στο κράτος θα πληρωθεί το δημόσιο χρέος (!) και δεν θα φτιαχτούν δρόμοι, έχει κριθεί στη συνείδηση του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού και με τους αγώνες μας πάνω από είκοσι μήνες.

Θα κριθεί σύντομα και στα δικαστήρια εναντίον του βουλευτή Χρήστου Μαγκούφη.

Κανένας δεν είναι μόνος του.

Η αλληλεγγύη και οι αγώνες είναι το όπλο μας ενάντια στο κράτος των εργολάβων των τραπεζών και του πολιτικού τους προσωπικού.
lamiareport



Read more...

Συνταξιούχοι βουλευτές κάνουν πίσω μετά την κατακραυγή για τα αναδρομικά...



Τον δρόμο που άνοιξε η πρώτη παραίτηση από οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση, στην οποία προχώρησε η χήρα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ανώτατου δικαστικού Σπύρου Πλασκοβίτη, μετά και την κατακραυγή που προκάλεσε η κίνηση των 800 - 850 συνταξιούχων βουλευτών για τη ... διεκδίκηση αναδρομικών, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, ετοιµάζονται να ακολουθήσουν κι άλλοι πρώην βουλευτές ή κληρονόµοι.

«Μακάρι το παράδειγµά σας να το ακολουθήσουν κι άλλοι», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ∆ηµοσίου όταν πληροφορήθηκε την παραίτηση κληρονόµου πρώην βουλευτή από τη δικαστική διεκδίκηση αναδροµικών οικονοµικών αξιώσεων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, πολλοί ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν τηλεφωνικά µε τη γραµµατεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητώντας να πληροφορηθούν ποια είναι η διαδικασία που µπορούν να ακολουθήσουν για να παραιτηθούν κι αυτοί µε τη σειρά τους από τις οικονοµικές τους αξιώσεις.

Στην Ολοµέλεια του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου έχουν φτάσει µέχρι σήµερα επτά προσφυγές πρώην βουλευτών ή κληρονόµων τους, οι οποίοι -σύµφωνα µε τη νοµολογία- έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθµό. Ωστόσο, τον τελικό λόγο τον έχει η Ολοµέλεια καθώς το ∆ηµόσιο έχει ασκήσει αναιρέσεις, µε αποτέλεσµα όλες οι απαιτήσεις να παραµένουν «παγωµένες».

Συγκεκριµένα, µέχρι την Ολοµέλεια έχουν ήδη εισαχθεί ή αναµένεται να εισαχθούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει οι πρώην βουλευτές Καλλιόπη Μπουρδάρα, Βασίλης Μπρακατσούλας, Αγγελος Αγγελούσης και Αντώνης Ντεντιδάκης, καθώς και οι νόµιµοι κληρονόµοιτων Γιάννη Σκουλαρίκη, Ευστάθιου Ανθόπουλου και Νίκου Παπαηλία.

Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως για την τελική κρίση των υποθέσεων αυτών είναι η ενηµέρωση των δικαστικών λειτουργών για τη διακοµµατική συµφωνία των βουλευτών να µην εισπράξουν οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους τις αυξήσεις των δικαστών, γεγονός που µπορεί να αποτελέσει «ανάχωµα» στις διεκδικήσειςεκείνων που δεν θαπαραιτηθούν, συνεχίζοντας µέχρι το τέλος τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησαν.

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην κατακραυγή για τις απαιτήσεις των συνταξιούχων βουλευτών µε νοµοθετική ρύθµιση. Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρενέβη στο θέµα και ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε απαίτηση, σηµειώνοντας ότι «θα προβούµε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια».
in.gr



Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατρών και νοσηλευτών έξω από το υπουργείο Υγείας

Στάση εργασίας από τις 11 έως τις 2

(Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

Περίπου 200 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία. Κλειστή αυτή την ώρα η Αριστοτέλους μπροστά από το υπουργείο.

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «άδικες επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο ιατρικός κόσμος και ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί» και εξαγγέλλει ότι από κοινού με ομοσπονδίες, σωματεία και συλλόγους πολιτών ορίζει την 1η Ιουνίου ως μέρα «Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας».

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία της 11ης Μαΐου που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

“Χρειάζεστε μέτρα 10 δισ. ευρώ!”

Πέφτει έξω κατά 2% και το φετινό έλλειμμα


http://img.protothema.gr/CC4D0C7B7DCD2B9975CD1A03A60269A2.jpg
Τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομικής πολιτικής διαπιστώνει το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας την έλευση των Πόουλσεν, Μαζούχ, Μορς για την τελική αξιολόγηση ενόψει της καταβολής της 5ης δόσης του δανείου.

Από τις επαφές των ελεγκτών με το Γενικό Λογιστήριο και τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων προκύπτει ότι θεωρείται εντελώς αδύνατη η μείωση του ελλείμματος από τα 24 δισεκατομμύρια πέρσι στα 17 δισεκατομμύρια φέτος, δηλαδή στο 7,4% του ΑΕΠ. Και λόγω ύφεσης - η οποία πλήττει καίρια την απόδοση φόρων στο Δημόσιο -αλλά και κυρίως λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων και αστοχιών της ακολουθούμενης πολιτικής σε τομείς όπως η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στο δημόσιο, η εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και τα έσοδα των ταμείων.

Χαρακτηριστικά τα στελέχη της Τρόικας εκτιμούν ότι, για την επίτευξη του στόχου περί ελλείμματος 7,4% φέτος θα απαιτούντο πρόσθετα μέτρα της τάξης των ...10 δισεκατομμυρίων ευρώ (!) και όχι 3,5 δισ. όπως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών με επίκεντρο την περικοπή επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.

Εκτίμηση του τεχνικού κλιμακίου είναι ότι το έλλειμμα και φέτος θα κινηθεί προς το 10%, με πιθανότητες να κλείσει κοντά στο 9,5%. Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με μια αστοχία της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον κυβερνητικό στόχο.

Και, μάλιστα, οι ίδιοι ελεγκτές φέρονται να μην κρίνουν ως σκόπιμη καν την προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου, εκτιμώντας ότι η λήψη τέτοιας έκτασης μέτρων θα βύθιζε σε ακόμη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (-3% κατά τους πλέον αισιόδοξους) ύφεση την οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο είναι γεγονός ότι επιχειρεί να πείσει τους ελεγκτές για το εφικτό του πράγματος, αλλά η αναβολή για μία εβδομάδα της αναλυτικής παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, πέραν της ανάγκης τήρησης λεπτών ισορροπιών μεταξύ των υπουργών που επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς δείχνει και άλλα πράγματα.

Θυμίζουμε ότι για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο πραγματοποιήθηκε χτες έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό..
Read more...

"Θέλουμε στρατηγική συμμαχία για την ΔΕΗ"

Δεν απεμπολείται ο δημόσιος έλεγχος, τονίζει ο πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/2A7C5D694B5C4DE13575D52D2406383F.jpg

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει μέσα από στρατηγική συμμαχία, η οποία θα ωφελήσει σε τεχνογνωσία την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της διεθνούς ενεργειακής αγοράς.

Στην επισήμανση αυτή προέβη το πρωί της Παρασκευής από βήματος Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο κ. Παπανδρέου έδειξε, ουσιαστικά, την λογική του ΟΤΕ, όπου ως στρατηγικός σύμμαχος έχει, ως στρατηγικός σύμμαχος έχει ως γνωστόν επιλεγεί η Deutsche Telekom, αλλά τόνισε ότι ο τρόπος θα είναι τελείως διαφορετικός καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε, ο ΟΤΕ έχει πλέον περάσει σε ξένα χέρια.

"Δεν πρόκειται να απεμπολήσει το Δημόσιο τον έλεγχο", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αφού υπό κρατικό έλεγχο θα διατηρηθεί το 34% της επιχείρησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι "δεν βιαζόμαστε, δεν πάμε άρον-άρον να πουλήσουμε ποσοστό", προσθέτοντας ότι θα επιλεγεί η κατάλληλη συγκυρία από πλευράς αγοράς.
Read more...

«Σφάζεται» ο Τατούλης με το ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
«Σφάζεται» ο Τατούλης με το ΠΑΣΟΚ
Κατά μέτωπο επίθεση στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου εξαπέλυσε σε ζωντανή μάλιστα σύνδεση χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Αφορμή η απόρριψη του προϋπολογισμού της Περιφέρειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αιτία;

Ο περιφερειάρχης, κ. Τατούλης άφησε να εννοηθεί σκοπιμότητα του προσώπου αφού διαχώρισε τις ενέργειες αυτού από την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν ταυτίζω την κυβέρνηση με τον Αποστολόπουλο, είναι προσωπική του συμπεριφορά και την καυτηριάζω. Αλίμονο αν κάθε διορισμένος υπαλληλάκος έχει τη δυνατότητα να ταυτίζεται και να δημιουργεί τέτοια μείζονα προβλήματα.»

Ενοχλημένος φανερά φρόντισε στην τοποθέτηση σχόλιο του προσεκτικά να «καρφώσει» τον Τάσο Αποστολόπουλο λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είχε την καλοσύνη να του εμπιστευθεί αυτή τη θέση! Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως η αιρετή περιφέρεια δεν ελέγχεται από την αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν υπακούσει σε κόμματα και κυβερνήσεις παρά υπακούει μονάχα στους πολίτες και δει στους ανίσχυρους πολίτες! «Υπήρξε πληροφόρηση ότι κατ ιδίαν ο Αποστολόπουλος έλεγε ότι δεν θα δεχτεί τον προϋπολογισμό, αλλά η απάντηση που δόθηκε από το Διευθυντή Οικονομικών της Περιφέρειας είναι αφοπλιστική διότι έτυχε της έγκρισης από τα υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους .Ο προϋπολογισμός εκτελείται για να μην προβληματίζεστε και για να μην έχετε μονομερή ενημέρωση από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα .

Έχουμε 2 αποφάσεις όπου ο γενικός γραμματέας σε αντίστοιχες ενέργειες που έχουν άμεση συνάφεια με την εκτέλεση του προϋπολογισμού θεωρεί τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ως απολύτως νόμιμες. Επιπλέον πριν λίγο καιρό λάβαμε επιστολή για τροποποίηση προϋπολογισμού για να βρεθεί η διαδικασία να πληρωθούν οι οφειλές των τέως νομαρχιών στα ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο Γενικός Γραμματέας αν σου λέει ότι οκ για τροποποίηση σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είναι εν ισχύ, ώστε να γίνει αυτή η πληρωμή… Με όλα αυτά ακόμα και ο δύσπιστος μπορεί να πειστεί ότι οι στοχεύσεις ήταν έξω από την αρμοδιότητα του και η συμπεριφορά είναι μείζονος πολιτικής σημασίας διότι εκθέτει την κυβέρνηση και όλους αυτούς που είχαν την καλοσύνη να του εμπιστευτούν την θέση και από την άλλη ή έγκριση των προηγούμενων προϋπολογισμών γινόταν από το γενικό λογιστήριο του κράτος, ποτέ δεν είχε επιστραφεί κανείς Ο δικός μας θεωρείται πρότυπος και απόλυτα πειθαρχημένος από το γενικό λογιστήριο του κράτους..»

Ο μόνος λόγος επιστροφής ενός προϋπολογισμού ανάφερε ο Περιφερειάρχης είναι η μη ανάρτησή του στη Διαύγεια ενώ χαρακτήρισε ως πρόφαση την έλλειψη υπογραφής στην εισηγητική έκθεση αφού ως είπε, υπήρχε η υπογραφή της οικονομικής επιτροπής

Στοχεύει σε συσκότιση των γεγονότων

Άμεση η αντίδραση και η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα όσα ελέχθησαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε και αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής του προϋπολογισμού. Ο Γενικός Γραμματέας δεν επεισέρχεται στα θέματα των χαρακτηρισμών θεωρώντας πως αυτοί αναφέρθηκαν για να συσκοτίσουν τα γεγονότα…

«Αντιπαρερχόμαστε τις προσωπικές επιθέσεις και τους χαρακτηρισμούς που δεχτήκαμε στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, στις 4 Μαΐου 2011 και γιατί χαρακτηρίζουν αυτούς από τους οποίους εκπορεύονται και γιατί στοχεύουν στη συσκότιση των γεγονότων και της πραγματικότητας. Εξάλλου οι πολίτες της Πελοποννήσου ενδιαφέρονται για την ουσία που είναι η λύση των προβλημάτων τους, η εξυπηρέτησή τους από τις κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες και η ανόρθωση της χώρας. Απαιτούν από όλους μας πρώτα εμείς να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε πιστά και με διαφάνεια, τους κανόνες που θέτει η πολιτεία και αυτό κάνει, χωρίς εκπτώσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου»

Η απάντηση που δίνει ο Τάσος Αποστολόπουλος είναι η έκθεση της Υπηρεσίας η οποία σημειώνει πως δεν είναι υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά του Υπουργείου Οικονομικών . «Αντί για οποιαδήποτε απάντηση δίνουμε στη δημοσιότητα την έκθεση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η έκθεση αυτή ήταν η κύρια αιτία της επιστροφής του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή των προβλεπομένων στην ΚΥΑ 3907/24-01-2011 και τη μη υπογραφή από αρμόδιο όργανο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.»

ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr
Read more...

«Τσουνάμι» αντιδράσεων στον Πόρο για τις ιχθυοκαλλιέργειες


newpost.gr
«Τσουνάμι» αντιδράσεων στον Πόρο για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Θύελλα αντιδράσεων στο νησί του Πόρου έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Κάτοικοι, επαγγελματίες και τοπικοί παράγοντες ετοιμάζονται...για ναυμαχία με το αρμόδιο υπουργείο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, «Το νησί τους κινδυνεύει να γίνει ιχθυοβιομηχανική ζώνη».

Κατηγορηματικά αντίθετος με τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Δημήτρης Στρατηγός, ο οποίος όρθωσε το ανάστημά του με κινητοποιήσεις απέναντι στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία “προσφορά” για ενδεχόμενη νέα μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε» δηλώνει στο newpost ο κ. Στρατηγός.

Όπως μας εξηγεί, ο Πόρος είναι ανεπτυγμένος τουριστικά, όπως και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η απόφαση της κυβέρνησης πλήττει τόσο την τουριστική οικονομία και ανάπτυξη του νησιού όσο και τους τοπικούς ψαράδες, που δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ψαρέψουν στον τόπο του. Η κοινή Υπουργική Απόφαση προκαλεί την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού, καθώς και αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

«Σκούρα» τα βρήκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πόρου στις 4 Μαίου. Η τοπική αρχή τάχθηκε απο την αρχή της συνάντησης ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο για δημιουργία επιπλέον μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή, ενώ ο κ. Σηφουνάκης προσπάθησε να προωθήσει ένα «πιο ευέλικτο σχέδιο, αλλά χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα». Αναμένεται ακόμη συνάντηση το Σάββατο των τοπικών αρχών με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδη.


Οργανώνεται κίνημα ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

Η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου, που έχει συσταθεί για την διαμαρτυρία των κατοίκων στα σχέδια της κυβέρνησης δηλώνει με ανακοινωσή της τα εξής:

Στις 13.4.2011 δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δηλαδή ιχθυο – βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Κριτήριο της επιλογής αυτής υπήρξε η πολυετής θετική εμπειρία από τη συγκέντρωση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε αυτόν.

Εκτός από τον Πόρο, Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν σε σαράντα συνολικά, κατά κύριο λόγο ακατοίκητες και μη-ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες, αλλά και στα Μέθανα και τη Σαλαμίνα. Αντίθετα, σε όλα τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις), δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο και τη «Μελέτη για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ στην Αττική 2000–2006», στην οποία βασίζεται, όλες οι βόρειες ακτές του Πόρου (από το Λιμανάκι της Αγάπης μέχρι και το Μόδι!) χαρακτηρίζονται περιοχή «αποκλειστικής χρήσης» μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες θα απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα. Οι μονάδες θα είναι πλάτους 500μ και θα απέχουν μεταξύ τους επίσης 500μ, με «άμεση περιοχή επιπτώσεών» επιπλέον 200μ στη θάλασσα και 100μ στη στεριά. Η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία θα απαγορεύεται σε απόσταση 100μ περιμετρικά των μονάδων, ενώ σε απόσταση 1.000μ από τα όρια τους απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη και η εγκατάσταση τουριστικών μονάδων. Προβλέπονται επίσης: αποψίλωση βλάστησης για την ανάπτυξη οδικού δικτύου, δημιουργία Κεντρικής Χερσαίας Εγκατάστασης, με «μέγεθος και χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης», λιμενικές εγκαταστάσεις, δημιουργία μεταφορικού λιμένα και παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.

Εντός των ορίων της Π.Ο.Α.Υ., όλες οι ανταγωνιστικές χρήσεις γης (οικιστική, παραθεριστική, τουριστική, θαλάσσιος τουρισμός) θα πρέπει να αποκλειστούν μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων, ενώ ολόκληρο το νησί του Πόρου αναγνωρίζεται επισήμως ως περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού».

Η «Πρωτοβουλία» μας εδώ και τρία χρόνια έχει προειδοποιήσει για τις προβλέψεις της Μελέτης αυτής, καλώντας σε ξεσηκωμό για την αποτροπή της. Όποιες ενέργειες και αν έγιναν όμως, αποδεικνύεται ότι δεν στάθηκαν ικανές να ακυρώσουν τα σχέδια της Πολιτείας. Αποδεικνύεται ότι τόσα χρόνια εκκολάψαμε στον τόπο μας το «αυγό του φιδιού», επιτρέποντας να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα μια ξενόφερτη δραστηριότητα, που σήμερα βάζει τέλος στο επάγγελμα του Ποριώτη ψαρά και θέτει σε αμφιβολία την επιβίωση ολόκληρης της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Αποδεικνύεται ότι οι κινητοποιήσεις μας ήταν πολύ ήπιες.

Η διαβούλευση, κατά την οποία θεωρητικά μπορεί να γίνουν διαφοροποιήσεις στο σχέδιο, θα ολοκληρωθεί στις 26.5.2011 και αμέσως θα υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. Μας μένουν μόνο σαρανταμία μέρες για να σώσουμε τον τόπο μας και να επιβάλουμε την εξαίρεση του Πόρου από την τελική μορφή της Απόφασης. Πρόκειται για τις κρισιμότερες μέρες για το μέλλον του Πόρου. Ο καθένας μας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενεές.


Το ιστορικό των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο


Σειρά παραβάσεων κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου. Μεταξύ άλλων, οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος διαπίστωσαν αυξημένη παραγωγικότητα της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» στις μονάδες της που βρίσκονται στις θέσεις «Καλάμι» και «Πυρκαλή», με αποτέλεσμα την «αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή». Βρέθηκε μάλιστα ότι τα έτη 2007 και 2008 η παραγωγή της εταιρείας υπερέβη έως και το 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής.

Η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης προωθήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και απεστάλη στις αρμόδιες για την αδειοδότηση των μονάδων υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες καλούνται να ασκήσουν τις ενέργειες αρμοδιότητάς τους.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Μαρτίου 2010, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Πόρου μαζί με την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή Αναστολής όλων των πράξεων εκμίσθωσης στην ίδια εταιρεία θαλάσσιας έκτασης 40 στρεμμάτων για τη δημιουργία ιχθυοτροφείου στη θέση Βόρεια Βαριαρνιά του Πόρου.

Γιγαντιαία μονάδα

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πρόκειται για την έκταση στην οποία εδώ και δύο χρόνια η «Δίας», με την ανοχή όλων των αρμόδιων αρχών, έχει εγκαταστήσει μια γιγαντιαία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Την ίδια ώρα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εξέδωσαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης και για δύο ακόμα μονάδες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη «Sea Farm Ionian» στο Βίδι, η οποία διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί χωρίς Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (είχε λήξει από το 2001!) και τη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» στο Μπίστι, η οποία βρέθηκε να έχει υπεράριθμους κλωβούς και αυξημένη παραγωγικότητα.

Read more...

Επιχείρηση – σιωπητήριο από Γιώργο και σκέψεις για ανασχηματισμό με «άρωμα» τρόικας

newpost.gr
Επιχείρηση – σιωπητήριο από Γιώργο και σκέψεις για ανασχηματισμό με «άρωμα» τρόικας
Πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ώστε να σταματήσουν τα κυβερνητικά «φάλτσα» και οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ υπουργών, προαναγγέλλουν στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου κάνοντας παράλληλα τη διαπίστωση ότι η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η δημοσιοποίηση των διαφωνιών (όπως στην περίπτωση της Κερατέας) αλλά και τα συντροφικά μαχαιρώματα, όπως η περίπτωση της κίτρινης κάρτας- μαϊμού από την τρόικα στο υπουργείο Υποδομών που οδήγησε τον Δημήτρη Ρέππα να μιλήσει για «τζιτζιφιόγκους» του υπουργείου Οικονομικών, έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλίες με συνεργάτες του, αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί για να δώσει τέλος στην κακή εικόνα της κυβέρνησης αλλά και της μιζέριας που αποπνέει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου «είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω με όσους είναι αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα”, ερμηνεύτηκε σαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σαν πρώτο βήμα για να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις.
Ο βασικός κανόνας που αναμένεται να τηρήσει ο Πρωθυπουργός- το ίδιο θα απαιτήσει και από τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγεται ότι θα είναι η πιστή τήρηση όσων θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί ως τις 20 του μηνός.

Επιχείρημα με το οποίο θα ζητηθεί η κομματική «ευλάβεια», ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βάλλεται πανταχόθεν και οι πιστωτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Για τον λόγο αυτό, διατυπώνεται και η άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να υιοθετήσει τις προτάσεις για ανασχηματισμό, μόνο που θα του προσδώσει μνημονιακό χαρακτήρα, διατηρώντας στο σχήμα όσους υπουργούς τηρούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση δανεισμού με την τρόικα και όσα την ακολούθησαν και θα την ακολουθήσουν…
Read more...

Παίρνει κεφάλι η ΝΔ σε κρυφή δημοσκόπηση του Μαξίμου

newpost.gr

Παίρνει κεφάλι η ΝΔ σε κρυφή δημοσκόπηση του Μαξίμου
Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, από κρυφή δημοσκόπηση που φαίνεται ότι έχει διεξαχθεί για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της εβδομάδας, στο γραφείο του Πρωθυπουργού έφτασαν αποτελέσματα έρευνας μεγάλης δημοσκοπικής εταιρείας, με την οποία η Ιπποκράτους έχει τακτική συνεργασία, και από τα οποία προκύπτει ότι για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα υπολείπεται σε ποσοστά της ΝΔ.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων ξεπερνούν το όριο του στατιστικού λάθους, που μέχρι σήμερα εμφανίζουν οι αισιοδοξότερες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκοπήσεις και φέρνουν την ΝΔ να προηγείται με περίπου 1,5 με 2 μονάδες. Παράλληλα, πτώση των ποσοστών του καταγράφει σχεδόν σε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας ο Πρωθυπουργός που φέρεται να έρχεται δεύτερος, μετά τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα νέα αυτά ωστόσο δεν είναι παρά μόνο φαινομενικά θετικά για την ΝΔ καθώς, όπως και το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται κάτω από το 20% έκαστο), με τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ή «ατοποθέτητων» να διευρύνεται διαρκώς.

Η πληροφορία αυτή αιτιολογεί εν πολλοίς τη στάση των δύο αρχηγών τα τελευταία 24ωρα. Του Πρωθυπουργού από τη μία πλευρά ο οποίος διαμήνυσε στους υπουργούς του ότι ο ίδιος σκοπεύει να συνεχίσει με «όσους θέλουν και μπορούν», επιχειρώντας να κλείσει τα μέτωπα της εσωστρέφειας που βρίσκονται σε διαρκή έξαρση λόγω των επαναλαμβανόμενων ενδοκυβερνητικών αντεγκλήσεων. Και του Προέδρου της ΝΔ από την άλλη, ο οποίος επιχειρεί να ανοίξει την βεντάλια της πολιτικής του, απευθυνόμενος σε ευρύτερες κοινωνικές μάζες με χρονικό σημείο καμπής το «Ζάππειο ΙΙ» όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια στρατηγικής και η πειστικότητας της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυβερνητικά στελέχη εκμυστηρεύονταν στο “NP” ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να φέρει τούμπα το σχεδιασμό του Πρωθυπουργού για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Πολύ περισσότερο εάν υπάρξουν αξιόπιστες μετρήσεις που καταγράψουν αντίστοιχα ευρήματα, τα οποία θα εμφανίσουν ωφελημένη την ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, μετά το «Ζάππειο ΙΙ».

Read more...

Ο Γιώργος (με κανό;) στο Μεγανήσι

newpost.gr
Ο Γιώργος (με κανό;) στο Μεγανήσι
Στο Μεγανήσι, θα βρεθεί από το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συνέδριο των «Μικρών Νησιών» και να περάσει ένα ήρεμο long weekend στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός θα καταλύσει στο ξενοδοχείο «Εσπερίδες», πάνω στον κόλπο Σπήλια του νησιού, απέναντι από τον Σκορπιό του Ωνάση. Δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο υπάρχει ψαροταβέρνα που προσφέρεται για γαστριμαργικές απολαύσεις με λίγες θερμίδες, ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει κυριολεκτικά στα πόδια του τον κόλπο του Μεγανησιού, όπου τα νερά είναι συνήθως ήρεμα και άρα προσφέρεται για θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως το κανό που λατρεύει (και έχει αγοράσει και ένα καινούργιο).

Είναι σαφές ότι ο Γιώργος θα μπορέσει να ξεκουραστεί και να πάρει δύναμη και ανάσες εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, αλλά και των εξίσου δύσκολων προσπαθειών να τιθασεύσει τους υπουργούς οι οποίοι είναι στα όρια να... πιαστούν μαλλί με μαλλί.
Read more...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

newpost.gr
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με εξαίρεση δύο άρθρα του (αναβάθμιση του ΟΔΔΗΧ έναντι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις προς τις Τράπεζες) για τα οποία έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη.



Τη σημερινή συζήτηση, επεσκίασαν οι τοποθετήσεις για την συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή του Μνημονίου, ενώ οι επί του νομοσχεδίου τοποθετήσεις, περιστράφηκαν κυρίως γύρω από το άρθρο για τις εγγυήσεις προς το τραπεζικό σύστημα και την τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στην κρουαζιέρα.

Τα άρθρα του τρίτου κεφαλαίου του νομοσχεδίου (14-20), τα οποία αφορούν την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ, υπερψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, που έκρινε τις εν λόγω αλλαγές «επουσιώδεις». Για τον ίδιο λόγο καταψήφισε ο ΛΑΟΣ, με τον εισηγητή του Π. Μαρκάκη να παρατηρεί πως το πρόβλημα με τις ΔΕΚΟ «δεν είναι ο αριθμός των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αλλά το ότι διοικούνται από κομματικά στελέχη». Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν διαμαρτυρόμενα συν τοις άλλοις, για τον περιορισμό της συμμετοχής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, καθώς και για τις περιλαμβανόμενες αναφορές στην μισθολογική τους πολιτική.

Το άρθρο 19 που αφορά την επέκταση των κρατικών εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως το υπερψηφίζει. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπενθυμίσει την εναντίωση του ΠΑΣΟΚ στις εγγυήσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει το 2008: «Ο κος Παπανδρέου τότε, χαρακτήριζε «κοινωνική πρόκληση» τα 28 δισ της Νέας Δημοκρατίας και «έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου». Τα 100 δισ που έχουν φτάσει οι εγγυήσεις, πώς τα χαρακτηρίζετε κε υπουργέ;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ. Αθ. Μπούρας.

Αντίστοιχη υπήρξε και η κριτική που άσκησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος παρατήρησε πως η κυβέρνηση δίνει προς τις τράπεζες άλλα 30 δισ, χωρίς καμία εγγύηση περί ρευστότητας και επικαλούμενη το άρθρο του νόμου Αλογοσκούφη, «για το οποίο ήταν τότε στα κεραμίδια».

«Πραγματικά, πολλές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν δεν ανταποκρίνονταν στην κρισιμότητα των περιστάσεων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δεσμεύθηκε να εξετάσει και τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Π. Κουρουπλή, ζητώντας να δοθούν οι συγκεκριμένες εγγυήσεις, μονάχα υπό την προϋπόθεση υποβολής και έγκρισης συγκεκριμένων σχεδίων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και με βάση την συμπεριφορά που έχει επιδείξει απέναντι σ’ αυτήν, το κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά.

Ο ΛΑΟΣ (που ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη ρύθμιση) δήλωσε πως θα καταψηφίσει το άρθρο, αντιπροτείνοντας οι εγγυήσεις αυτές, να δοθούν υπό την προϋπόθεση συγχωνεύσεων. Το ΚΚΕ διέκρινε στη συγκεκριμένη ρύθμιση (αλλά και στο νομοσχέδιο συνολικά) πρωτοβουλίες ενίσχυσης των τραπεζικών ομίλων, του ενός βασικού βραχίονα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που «υπηρετείται» με την τροπολογία για το ΝΑΤ.

Τα κόμματα της Αριστεράς, εναντιώθηκαν στην συγκεκριμένη τροπολογία, υποστηρίζοντας πως είναι «φωτογραφική» και πως χαρίζει 15 εκ. ευρώ εισφορών, στον εφοπλιστικό όμιλο “Louis Hellenic Cruises”. Την τροπολογία υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ, με τον Γ. Καρατζαφέρη να δηλώνει πως «εγώ θέλω κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα και είμαι με όποιον μπορεί να φέρει μια πρόσφορη πρόταση».

«Όλοι θέλουν κρουαζιερόπλοια. Κρουαζιερόπλοια όμως χωρίς έλληνες ναυτεργάτες, με σκλάβους ναυτεργάτες, χαμηλόμισθους, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν θα δεχθούμε ποτέ» απάντησε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Η ρύθμιση υπερψηφίστηκε και από την Νέα Δημοκρατία, με εντονότατες διαμαρτυρίες ωστόσο, του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας ως υπουργού Ναυτιλίας, το ΠΑΣΟΚ είχε εναντιωθεί - και ο νυν κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας είχε δηλώσει πως «θα πολεμήσει την τροπολογία όπου την βρει».

«Ο ίδιος εφοπλιστής βύθισε το Sea Diamond έξω από τη Σαντορίνη και είναι ακόμη μέσα εκεί. Και έρχεστε και του χαρίζετε και θα βγάλει και την ελληνική σημαία από πάνω εις υγείαν των κορόιδων που του χάρισαν τα λεφτά» ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

Απαντώντας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Διαμαντίδης, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ είχε διαφορετική άποψη στο παρελθόν - σήμερα ωστόσο, αναγκάζεται να προβεί σε τροποποιήσεις της παλαιότερης ρύθμισης Κεφαλογιάννη, η οποία δεν απέδωσε, λόγω νομικών ασαφειών στην σύνταξή της. Σε διαφορετική περίπτωση, «200 ναυτικοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο» τόνισε ο υπουργός.

«Επειδή προφανώς εκκρεμούν παρελθούσες υποθέσεις και προκειμένου να μην σερνόμαστε στα δικαστήρια και χάνουμε δίκες, αλλά και για να μπορέσουμε προφανώς να βγούμε ως προς τις υποχρεώσεις τις οποίες ο κ. Κεφαλογιάννης μάς ανάγκασε να έχουμε, είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε τη σχετική τροπολογία» ανέφερε και ο Χρ. Πρωτόπαπας.
Read more...