Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Συνταξιούχοι βουλευτές κάνουν πίσω μετά την κατακραυγή για τα αναδρομικά...



Τον δρόμο που άνοιξε η πρώτη παραίτηση από οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση, στην οποία προχώρησε η χήρα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ανώτατου δικαστικού Σπύρου Πλασκοβίτη, μετά και την κατακραυγή που προκάλεσε η κίνηση των 800 - 850 συνταξιούχων βουλευτών για τη ... διεκδίκηση αναδρομικών, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, ετοιµάζονται να ακολουθήσουν κι άλλοι πρώην βουλευτές ή κληρονόµοι.

«Μακάρι το παράδειγµά σας να το ακολουθήσουν κι άλλοι», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ∆ηµοσίου όταν πληροφορήθηκε την παραίτηση κληρονόµου πρώην βουλευτή από τη δικαστική διεκδίκηση αναδροµικών οικονοµικών αξιώσεων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, πολλοί ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν τηλεφωνικά µε τη γραµµατεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητώντας να πληροφορηθούν ποια είναι η διαδικασία που µπορούν να ακολουθήσουν για να παραιτηθούν κι αυτοί µε τη σειρά τους από τις οικονοµικές τους αξιώσεις.

Στην Ολοµέλεια του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου έχουν φτάσει µέχρι σήµερα επτά προσφυγές πρώην βουλευτών ή κληρονόµων τους, οι οποίοι -σύµφωνα µε τη νοµολογία- έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθµό. Ωστόσο, τον τελικό λόγο τον έχει η Ολοµέλεια καθώς το ∆ηµόσιο έχει ασκήσει αναιρέσεις, µε αποτέλεσµα όλες οι απαιτήσεις να παραµένουν «παγωµένες».

Συγκεκριµένα, µέχρι την Ολοµέλεια έχουν ήδη εισαχθεί ή αναµένεται να εισαχθούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει οι πρώην βουλευτές Καλλιόπη Μπουρδάρα, Βασίλης Μπρακατσούλας, Αγγελος Αγγελούσης και Αντώνης Ντεντιδάκης, καθώς και οι νόµιµοι κληρονόµοιτων Γιάννη Σκουλαρίκη, Ευστάθιου Ανθόπουλου και Νίκου Παπαηλία.

Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως για την τελική κρίση των υποθέσεων αυτών είναι η ενηµέρωση των δικαστικών λειτουργών για τη διακοµµατική συµφωνία των βουλευτών να µην εισπράξουν οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους τις αυξήσεις των δικαστών, γεγονός που µπορεί να αποτελέσει «ανάχωµα» στις διεκδικήσειςεκείνων που δεν θαπαραιτηθούν, συνεχίζοντας µέχρι το τέλος τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησαν.

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην κατακραυγή για τις απαιτήσεις των συνταξιούχων βουλευτών µε νοµοθετική ρύθµιση. Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρενέβη στο θέµα και ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε απαίτηση, σηµειώνοντας ότι «θα προβούµε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια».
in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: