Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Έκτακτη Ολομέλεια δικηγόρων με θέμα πρόσκληση της τρόικας σε συνάντηση

Σε αναζήτηση κοινής στάσης

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους συγκάλεσε για την Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος.

Μοναδικά θέματα της Ολομέλειας θα είναι η πρόσκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης για συνάντηση του Γιάννη Αδαμόπουλου με την τρόικα σχετικά με το θέμα λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων (χωρίς όμως να είναι γνωστή η ατζέντα της συνάντησης), αλλά και η «υπεροπτική και αλαζονική», όπως τη χαρακτηρίζει ο Γιάννης Αδαμόπουλος, συμπεριφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αθαν. Ξηρού.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Αδαμόπουλος σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του, προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αναφέρει ότι τον κάλεσε την Παρασκευή τηλεφωνικά και επικοινώνησε μαζί του ο κ. Ξηρός και του είπε ότι την Τρίτη, 10 Μαΐου, θα πρέπει να βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να παραβρεθεί σε συνάντηση με την τρόικα. Και αυτό γιατί, όπως του είπε, θα τεθεί θέμα σχετικά με τον «τρόπο λειτουργίας» των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας με τη σειρά του ζήτησε «να μάθει την 'ατζέντα' της συνάντησης, πλην όμως με μεγάλη του έκπληξη έλαβε την απάντηση ότι ούτε ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Ξηρός) τη γνωρίζει, αλλά εκείνο που γνωρίζει είναι ότι θα πρέπει να παραβρεθεί στη συνάντηση».

Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος, «την ίδια απάντηση έλαβε και όταν του δήλωσε ότι οι δικηγόροι έχουν όργανα και δρουν συλλογικά και δεν πρόκειται να συμμετάσχει, εάν δεν ενημερώσει και συζητήσει το θέμα τόσο με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Ως προς τον κ. Ξηρό, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει ότι «πέραν του υπεροπτικού και αλαζονικού ύφους του και μάλιστα προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, του οποίου είναι μέλος, αλλά και προς ολόκληρο το δικηγορικό σώμα», δήλωσε ότι «μάθει δεν μάθει την 'ατζέντα' πρέπει να είναι εκεί ο κ. Αδαμόπουλος». Έτσι, ο κ. Αδαμόπουλος «θεωρεί μείζονος θεσμικής σημασίας το θέμα» και γι' αυτό καλεί την Ολομέλεια να ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια αναμένει την «ατζέντα» της συνάντησης, προκειμένου οι δικηγόροι να λάβουν θέση. Σε περίπτωση που η ατζέντα δεν γίνει γνωστή, τότε η Ολομέλεια θα αποφασίσει εάν θα πάει στο ραντεβού με την Τρόικα.

Πάντως, δικηγόροι εξέφρασαν τους φόβους μήπως η πρόσκληση της «Τρόικας» περιλαμβάνει αίτημα αλλαγής λειτουργίας του νομικού χαρακτήρα των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και μήπως τεθεί θέμα αναγκαιότητας ή μη εγγραφής των δικηγόρων στους Συλλόγους κ.λπ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: