Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΚΟΕ, η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που προσεύχεται για την επιστροφή στη Δραχμή



 
Δημοσιεύω τη διπλανή αφίσα χωρίς κανένα πρόσθετο σχόλιο.

Έτσι κι αλλιώς, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είναι "κακός","νεοφιλελεύθερος","λαμόγιο του δικομματισμού", εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα κτλ.

Θυμίζω απλά ότι η ΚΟΕ είναι η πιο βασική συνιστώσα του πολιτικού μορφώματος του Αλέξη Τσίπρα, μετά τον Συνασπισμό..parapolitiki

Read more...

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Μέρκελ


Σε ανακοίνωση που έξέδωσε το ΚΚΕ, σχετικά με την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος με το ερώτημα "ευρώ η δραχμή, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ.
Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.»enikos.gr

Read more...

Κωνσταντινόπουλος προς Πάγκαλο: Βούλωσέ το Θόδωρε!



Κωνσταντινόπουλος προς Πάγκαλο: Βούλωσέ το Θόδωρε!
Επίθεση προς τον Θεόδωρο Πάγκαλο εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, χρησιμοποιώντας... σκληρά λόγια.

«Πρέπει ο κ. Πάγκαλος να μας αφήσει να ανασάνουμε. Με τις συνεχείς δηλώσεις του δημιουργεί προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει την ατάκα... βόμβα: «Θα το πω όπως θα το έλεγε κι εκείνος. Βούλωσ' το Θόδωρε!»http://newpost.gr

Read more...

Απάντηση Τσίπρα σε Μέρκελ


Άμεση ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές .
Αναλυτικά η δήλωσε του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο.

Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο Κος Βενιζέλος και ο Κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους.

Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση.

Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Read more...

Ο Σαμαράς για Μέρκελ



«Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές και πρόσθεσε:
«Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες.
Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του.
Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

Read more...

Και ο Σουλτς μίλησε για δημοψήφισμα!



Και ο Σουλτς μίλησε για δημοψήφισμα!
Δεν είναι μόνον η Άνγκελα  Μέρκελ που μίλησε για δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον Κάρολο Παπούλια. Και ο Μάρτιν Σούλτς, έριξε την ίδια ιδέα στο τραπέζι κατά τη διάρκειια των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς!


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, ο κ. Σουλτς ανέφερε το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια της  συνάντησης που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πήρε φυσικά την αρνητική απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η «σύμπτωση» δείχνει ότι η… φαεινή ιδέα δουλεύεται σε διάφορα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr

Read more...

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση


Πρώτια ΣΥ.ΡΙΖΑ. με 1,5 μονάδα διαφορά από τη ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα Μetro weekend.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προηγείται με 21,7%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΝΔ με 20,2 %. Ενώ η Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ανοδικά σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογές, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν μείωση συγκεντρώνοντας 11,7%.
Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,3% και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,2%. Μεγάλη πτώση εμφανίζει το ΚΚΕ καταγράφοντας στην πρόθεση ψήφου 5,5%, όπως και η Χρυσή Αυγή με 3,7%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 10.9%. Ενώ, τα κόμματα που έδιναν μάχη στις εκλογές της 6ης Μαίου να μπουν στη βουλή συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Κοινωνική Συμφωνία 2%, ΛΑΟΣ 1,9% και Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%.enikos.gr/

Read more...

Ανακοίνωση ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ σχετικά με την πρόταση Μέρκελ


Σχετικά με την πρόταση της κας Μέρκελ για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:
  1. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επεμβαίνει προκλητικά και προσβλητικά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.
  2. Το δημοψήφισμα αποφασίζεται από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα θεσμικά όργανα και όχι καθ’ υπόδειξη ξένων παραγόντων.
  3. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή διότι κατά το Σύνταγμα η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία όμως διαλύεται εν όψει των εθνικών εκλογών.
  4. Η κα Μέρκελ πολέμησε λυσσαλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Πολέμησε λυσσαλέα μαζί με άλλους, τη δυνατότητα έκφρασης του ελληνικού λαού.

Ας μας αφήσει τώρα ήσυχους να επιτελέσουμε το καθήκον μας

Read more...

ΠΑΣΟΚ: Δεν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος

Απάντηση στη πρόταση Μέρκελ



 

 
«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος.

Απαντώντας στην πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, μαζί με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι  το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη με ασφάλεια και με χειρισμούς που ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία. Επιπλέον, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται
Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.

Για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ιδίως των νέων, έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό στόχευε η τελευταία επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Μπαρόζο, επιστολή που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Άρα, σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά.protothema.gr


Read more...

Μνημόνιο, αλλιώς θα ζήσετε την απόλυτη φρίκη!

“Κανείς δεν θα σας δανείσει αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις”

 
 
“Καμία χώρα στη Ευρώπη δεν θα συμφωνήσει στην χρηματοδότηση των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις σας και αυτά που έχουν συμφωνηθεί”…
Με αυτόν τον σαφή τρόπο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προσγειώνει τις προσδοκίες και βάζει τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με το Μνημόνιο ακολουθώντας, όπως προβλέψαμε και νωρίτερα, γραμμή Σόιμπλε (διαβάστε εδώ σχετικά) ως προς τις ελπίδες μεγάλων αλλαγών στα ήδη συμφωνηθέντα.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επανέλαβε αυτό που είχε πει το πρωί στον Κάρολο Παπούλια: ότι μιλάμε πολύ για την Ελλάδα και ελάχιστα για τους Έλληνες. Έδειξε έτσι αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό.
Ωστόσο, μας προετοίμασε για τη συνέχεια: “Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα θα αλλάξουν από αύριο. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Αν το έκανα θα έλεγα ψέματα. Η πρώτη σκληρή αλήθεια είναι πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες. Δρόμος οδυνηρός. Οι καρποί των μεταρρυθμίσεων θα γίνουν αντιληπτές μετά από χρόνια. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Σκληρές αλήθειες που ισχύουν είτε η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη είτε όχι”.
“Αντιλαμβάνομαι την οργή του λαού που φέρει μεγάλο βάρος, η παρουσία μου εδώ σύμβολο ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό”, πρόσθεσε.
“Τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, διερωτώνται πολλοί. Αν εγκαταλείψετε τώρα την προσπάθεια, δεν θα δοθεί η επόμενη δόση, δεν θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, θα κλείσουν σχολεία” τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι εκείνοι που λένε ότι δεν αποδέχονται το Μνημόνιο αλλά ταυτόχρονα θέλουν το ευρώ, τρέφουν  φρούδες ελπίδες.
Όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, τότε μία είναι συνέπεια, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι η αρχή της φρίκης, θα πληγούν περισσότερο αυτοί που ήδη πλήττονται.
“Δεν είμαστε η Τρόικα”
Ο ίδιος στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθησε να διαχωρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τρόικα.
“Δεν είναι δυνατό οι Έλληνες να αντιλαμβάνονται την Τρόικα για Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να συνεχίσει ο ελληνικός λαός στο ευρωπαϊκό μονοπάτι.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη κυβέρνησης στην χώρα και διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θέλει να κρατήσει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, για το καλό της Ελλάδας αλλά και για την Ευρώπη.
Επιπλέον,  ο Γερμανός πολιτικός επιτέθηκε σε εκείνους που δεν πληρώνουν φόρους ή βγάζουν τα χρήματά τους έξω.

“Ένας πραγματικός πατριώτης δεν θα το έκανε. Κάνω έκκληση στους πλούσιους να δώσουν κάτι στη χώρα από εκείνα που τους έδωσε η χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι βουλευτές στρέφουν ήδη τις προσπάθειές τους προς μια αναπτυξιακή πολιτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
“Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε”, ήταν μια χαρακτηριστική ατάκα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.protothema.gr

Read more...

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Ανατριχίλα προκαλούν οι προσβλητικές για την ιστορική μνήμη δηλώσεις του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στη Βουλή, δήλωσε ότι «κανένα τανκ δεν πλάκωσε τα παλικάρια στο Πολυτεχνείο» και ότι «πρέπει να πάψει αυτή η παραμύθα του Πολυτεχνείου». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, χαρακτήρισε την εισβολή των...
τανκς στο Πολυτεχνείο «κυρίαρχη μεταπολιτευτική προπαγάνδα», ενώ επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης συνολικά, υποστηρίζοντας ότι εξαργύρωσαν μετέχοντας «στην πλουτοκρατία και τα χρηματιστήρια» το Πολυτεχνείο. Μιλώντας στην εκπομπή «Παρέμβαση» του Alpha και στη Γιάννα Παπαδάκου, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ακόμα ότι η χούντα «δεν ήταν το απόλυτο κακό όπως παρουσιάζεται».fimotro

Read more...

1η Πανελλαδική Συνάντηση στελεχών της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ


Tην 1η Πανελλαδική Συνάντηση στελεχών της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ συγκαλεί αύριο Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 12:00 στο Ξενοδοχείο Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη, στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο) η Ιδρυτική  Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα συζητηθεί η θέση του κόμματος εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Read more...

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "αρπάχτηκαν" με δημοσιογράφο...



Πέταξαν έξω απεσταλμένο της Bild...


Πρωτοφανές επεισόδιο έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όταν στελέχη του κόμματος σύμφωνα με πληροφορίες πέταξαν έξω άρον-άρον Γερμανό δημοσιογράφο της Bild. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με...

το real.gr έπιασαν στην κυριολεξία από τον σβέρκο Γερμανό δημοσιογράφο της Bild ο οποίος το «έπαιζε» σύμβουλος του Σουλτς και τον πέταξαν έξω από την αίθουσα.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν την συνάντηση του Προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τον Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γερμανό δημοσιογράφο ο οποίος του έχει «σούρει τα εξ αμάξης» τα τελευταία χρόνια και τον πέταξαν έξω από την αίθουσα.


Read more...

Υπέρ Παπανδρέου οι Γερμανοί Πράσινοι...



Η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στο Βερολίνο, Ειρήνη Αναστασοπούλου μετέδωσε ότι ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε: αν είχαμε αφήσει τον Οκτώβριο τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, δε θα βρισκόμασταν εδώ, που βρισκόμαστε σήμερα.
Αυτό, το...

λένε πια σήμερα πολλοί. Και κάποιοι από εκείνους που τότε πυροβολούσαν τον Παπανδρέου...

Read more...

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων...



Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Εθνική Αντιπροσωπεία τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, αμέσως μετά την ομιλία που απηύθυνε στο Σώμα των βουλευτών με την ευκαιρία της εκλογής του, αναφερόμενος στην...
ημέρα εθνικής μνήμης είπε:

«Πριν κλείσουμε τη συνεδρίαση έχουμε μια ηθική και πολιτική εκκρεμότητα: τη 19η Μαΐου, το Ολοκαύτωμα των Ποντίων αδελφών μας, τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όπως γνωρίζετε, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που συντελέστηκε από το 1916 ως το 1923 από τους επελαύνοντες Τούρκους, ιδιαίτερα με απόβαση συστηματική στον Πόντο και τις πόλεις Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Αμάσεια και άλλες της μακρινής κοιτίδας του Ελληνισμού από τα χρόνια του Ιάσωνα.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Ελλήνων με το οποίο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των ποντιακών οργανώσεων να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και τους οργανισμούς για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ψήφισμα κατατίθεται στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης»....


Read more...

Οι πρώτοι τσαμπουκάδες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ...



Με απειλητικές διαθέσεις, παραλίγο να πετάξουν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, όσους βρήκαν ακόμα εγκατεστημένους στα γραφεία που τους αναλογούν...
Μια πρώτη γεύση από τη... διαλεκτική των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είχαν την ευκαιρία να πάρουν οι υπάλληλοι της Βουλής, όταν οι πρώτοι λίγο έλειψε να πετάξουν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου όσους βρήκαν ακόμα εγκατεστημένους στα γραφεία που τους αναλογούν.

Συγκεκριμένα, το ... προεδρείο της Βουλής είχε αποφασίσει να παραχωρήσει στη Χρυσή Αυγή τα γραφεία που στην προηγούμενη περίοδο άνηκαν στον ΛΑΟΣ.

Σήμερα λοιπόν, οι βουλευτές του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου αποφάσισαν να «επιθεωρήσουν» τους χώρους που θα εγκατασταθούν και διαπίστωσαν ότι εκεί υπήρχαν ακόμα υπάλληλοι του απελθόντος κόμματος του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Χωρίς πολλά λόγια, οι «Χρυσαυγίτες» απαίτησαν να τους αδειάσουν την γωνιά «όλοι... και όταν λέμε όλοι... εννοούμε όλοι».

Όταν δε, εισέπραξαν την απάντηση ότι η αποχώρηση θα γίνει τη Δευτέρα και όχι σήμερα, τότε ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά, επιχειρώντας να μεταφέρουν σηκωτούς τους υπαλλήλους εκτός γραφείου. Τελικά, η ψυχραιμία επικράτησε, οι «Χρυσαυγίτες» υποχώρησαν και θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε γραφεία του πρώτου ορόφου.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αντιδράσεις για τη νέα χωροταξία έχει εκφράσει και το ΚΚΕ, καθώς την περασμένη περίοδο είχε για γείτονες τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και τώρα θα βρεθούν δίπλα - δίπλα με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
protothema.gr


Read more...

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησαν δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΛΑΟΣ

Διαρροές στελεχών


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κύριοι Κωνσταντίνος Μακρυνόρης και Ιωάννης Κοτσίρης ανακοίνωσαν την Παρασκευή την απόφασή τους να προσχωρήσουν στη Νέα Δημοκρατία.

«Αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των συνθηκών και τον ορατό κίνδυνο η Πατρίδα μας να υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες από μία ανεύθυνη και λαϊκίστικη Αριστερά, αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να υπάρξει η πανστρατιά των Φιλοευρωπαϊκών και Κεντροδεξιών δυνάμεων, που θα διασφαλίσουν την παραμονή της Χώρας στην Ευρώπη και θα αναλάβουν την Εθνική ανασυγκρότηση. Θέτω, έτσι, τις όποιες πολιτικές μου δυνάμεις σ’ αυτόν τον αγώνα και σ’ αυτόν τον σκοπό» ανέφερε ο κ. Κοτσίρης.

«Ανταποκρίνομαι στο προσκλητήριο του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και στρατεύομαι στον αγώνα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας μέσα από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας» ανάφερε ο κ. Μακρυνόρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Πλεύρης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής του στη ΝΔ, αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Κύρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 είπε ότι η τελική απόφαση του ΛΑΟΣ είναι να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές «εκτός αν υπάρξει κάποια συγκλονιστική πολιτική ανατροπή».

«Τελική απόφαση, εκτός αν υπάρξει κάποια συγκλονιστική πολιτική ανατροπή, την οποία εμείς είμαστε σοβαροί άνθρωποι και θα λάβουμε υπόψη μας… Διαβάζουμε σενάρια περί ανασύνταξης της κεντροδεξιάς, χωρίς να υπάρχει πολιτική πρόταση για την ανασύνταξη. Εάν εμφανιστεί μια πολιτική πρόταση η οποία θα είναι ελκυστική, να δημιουργεί δυναμική, να αφήνει το παρελθόν πίσω της και όλα αυτά, προφανώς θα την λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα υπάρξουν διαρροές στελεχών του ΛΑΟΣ προς τη ΝΔ, ο κ. Κύρτσος δεν το απέκλεισε.

Την Πέμπτη, ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την εκπομπή του στο Τηλεάστυ άφησε να εννοηθεί ότι θα εξέταζε το ζήτημα εάν ο ΛΑΟΣ διατηρούσε την αυτοτέλειά του και αναλάμβανε άλλος επικεφαλής του κεντροδεξιού μετώπου, αναφέροντας τον Γιώργο Σουφλιά.

Στελέχη της ΝΔ πάντως, διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος «προβάλλει προς το παρόν υπερβολικές απαιτήσεις», όπως έλεγαν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα κλοπή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας?...



Εξαφανίστηκε η δάδα των Ολυμπιακών του Ελσίνκι, αξίας… 300.000 ευρώ!...

Τι συνέβη με την δεύτερη αυθεντική δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι η οποία υπήρχε στην Αρχαία Ολυμπία;
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Κόσμος", η μία από τις δύο δάδες (που αποτελούν ένα από τα πιο σπάνια Ολυμπιακά αντικείμενα) έχει... εξαφανισθεί και μάλιστα σχετικό έγγραφο εστάλη προ μερικών εβδομάδων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η απώλεια της δάδας έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς χρονικά συμπίπτει με την κλοπή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για να κατανοήσουμε την αξία του αντικειμένου θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι ήταν η διοργάνωση με τις λιγότερες Ολυμπιακές δάδες. Κατασκευάστηκαν συνολικά μόλις 22 και παραμένουν μέχρι σήμερα δυσεύρετες για τους μανιώδεις συλλέκτες. Μετά την αφή της στην αρχαία Ολυμπία από την πρωθιέρεια Ξανθίππη Πηχέων Θεολογίτη, η Ολυμπιακή Φλόγα κατευθύνθηκε στην Αθήνα και από κει, για πρώτη φορά ταξίδεψε αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη. Έφθασε μέχρι τον αρκτικό κύκλο, όπου μάρτυρες της διαδρομής της έγιναν ακόμα και οι Λάπωνες κάτοικοι. Πρώτος λαμπαδηδρόμος επί φινλανδικού εδάφους ήταν ο Βίλε Πόρχολα. Το ποιος θα άναβε τον Ολυμπιακό βωμό με την δάδα που δημιούργησε ο Φιλανδός Αουκούστι Τούχκα, παρέμενε ερωτηματικό με έντονο το στοιχείο της έκπληξης. Το γεγονός αποτελούσε κύριο θέμα συζήτησης των Φινλανδών φιλάθλων μέχρι την τελετή έναρξης. Τελικά την ιερή φλόγα άναψε στον βωμό από τα χέρια του Πάαβο Νούρμι», του πιο αγαπημένου αθλητή των Φινλανδών. Παρά το ότι στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι έτρεξαν συνολικά 3372 λαμπαδηδρόμοι, δεν κατασκευάστηκαν ισάριθμες δάδες αλλά μόνο 22. Ετσι οι λαμπαδηδρόμοι έκαναν σκυταλοδρομία και δεν έπαιρνε ο καθένας τη δάδα του μετά το τέλος της διαδρομής (όπως ισχύει μέχρι σήμερα).

Στην Αρχαία Ολυμπία παρέμειναν δύο δάδες, ενώ η αξία τους είναι τόσο μεγάλη που σε μεγάλα sites δημοπρασιών γίνεται... πανζουρισμός όταν μία δάδα του Ελσίκνι βγαίνει σε πλειστηριασμό! Το 2011 μία δάδα του 1952 πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Παρίσι αντί του ποσού των 300.000 ευρώ! Τι απέγινε η δεύτερη δάδα στην Αρχαία Ολυμπία; Ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση δεν έχουν απάντηση. Προφανώς διεξάγονται έρευνες, ωστόσο η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Αν έχει σημειωθεί κλοπή, τότε οι δράστες έχουν πετύχει «διάνα»! Εκλεψαν αντικείμενο με αξία μεγαλύτερη και από κάποιο αρχαίο κτέρισμα σαν και αυτά που είχαν κλαπεί από το παλιό μουσείο στα μέσα Φεβρουαρίου.


Στοιχεία για την δάδα του Ελσίνκι
Ημερομηνία αφής: 25 Ιουνίου 1952
Χρώμα δάδας: καφέ, ασημί
Βάρος δάδας: 600 γρ.
Ύψος δάδας: 59 εκ.
Αριθμός δαδών: 22
Αριθμός λαμπαδηδρόμων: 3.372
Πρώτος λαμπαδηδρόμος: Χρήστος Παναγόπουλος
Τελευταίος λαμπαδηδρόμος: Πάαβο Νούρμι
Χώρες που διήνυσε: Ελλάδα, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία
Χιλιόμετρα που διήνυσε: 7.870

dete.gr


Read more...

Διαψεύδει το Βερολίνο πως η Μέρκελ πρότεινε δημοψήφισμα

«Ανακριβείς οι αναφορές»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Βερολίνο
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την είδηση πως η Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -παράλληλα με τις εκλογές- για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

«Οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς» δήλωσε η εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εντούτοις, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέμεναν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα.

Το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε ως εξής:

Η κ. Μέρκελ «επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του Βήματος, αν η κ. Μέρκελ εξέφρασε «σκέψεις» -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- στον κ. Παπούλια για το θέμα, ή αν έγινε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γι' αυτό.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν μεταδώσει ήδη την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Αθήνα, κάνουν πλέον λόγο για «σύγχυση» για τη «φερόμενη», όπως αναφέρουν, πρόταση της κ. Μέρκελ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πλεύρης και Βελόπουλος πίσω στη ΝΔ; ...



Την πρόθεσή του να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής του στη ΝΔ, αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Πλεύρης. Παράλληλα, φήμες θέλουν και τον ... Κυριάκο Βελόπουλο να έχει ίδιες σκέψεις.

«Θα είναι καταστροφικό να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και πρέπει να δημιουργήσουμε ανάχωμα» δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real. Κάλεσε τον κ. Καρατζαφέρη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κ. Σαμαρά για κεντροδεξιά επανένωση, διαφορετικά ο ίδιος «θα πάρει απόφαση συνείδησης».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «πατριωτικό καθήκον σε όποιον ανήκει στον εθνικό χώρο δεν είναι να διατηρήσει την κομματική ταυτότητα, αλλά να γίνει ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει από τις προηγούμενες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κεντρικό ρόλο. Δεν είναι μόνον τα οικονομικά θέματα με τα οποία διαφωνώ πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδήριτη αναγκαιότητα να γίνει ανάχωμα σε μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει ο ΛΑΟΣ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα» είπε ο Θ. Πλεύρης.
voria.gr


Read more...

Αυτόγραφο από τον Πολύδωρα ζήτησε ο Μηταράκης! ...



Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής αμέσως μετά την εκλογή του Βύρωνα Πολύδωρα. Το γραφείο πλημμύρισε από κόσμο που ήθελε να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο.
Αυτός όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Νότης Μηταράκης. Ο ... νεοεκλεγείς βουλευτής της Α' Αθηνών αφού συνεχάρη τον κ. Πολύδωρα του ζήτησε μια μικρή χάρη.

Να υπογράψει ιδιοχείρως ο νέος Πρόεδρος την βουλευτική του ταυτότητα. Φυσικά και ο Βύρων δεν αρνήθηκε με τον νέο βουλευτή να καμαρώνει ως ο μοναδικός κάτοχος βουλευτικής ταυτότητας που υπογράφει ιδιοχείρως ο Πρόεδρος της Βουλής..
parapolitika.gr


Read more...

Σύσκεψη υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στο Μέγαρο Μαξίμου


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π.Πικραμμένος
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π.Πικραμμένος   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Σύσκεψη με τον τέως πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παύλο Αποστολίδη και τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, συγκαλεί στις 4 το απόγευμα στο Μέγαρο Μάξιμου ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η προετοιμασία, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα γίνει και ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναζητούν λύσεις για την παγκόσμια οικονομία οι G8

Με ποια «γραμμή» θα εμφανιστούν οι Ευρωπαίοι – τι προσδοκά ο Ομπάμα



 

 
Μια νέα προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες ώρες από τους … καθ’ ύλη αρμόδιους, δηλαδή τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, της περίφημης G8, μέλη της οποίας είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Με οικοδεσπότη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι ηγέτες των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους και μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια: το πώς θα διασφαλίσουν την – ακόμα εύθραυστη – οικονομική ανάκαμψη με τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών τους.

Γρίφος που την τρέχουσα περίοδο αφορά κυρίως στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αδράξει την ευκαιρία της συνόδου για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις πάλαι ποτέ προεκλογικές του δεσμεύσεις για ανάκαμψη, ενίσχυση της απασχόλησης και αναπροσαρμογή του ρόλου των ΗΠΑ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που στις προηγούμενες συναντήσεις των Οκτώ επικρίθηκε έντονα για την οικονομική πολιτική της, επικρίσεις που πλέον πολλαπλασιάζονται και μέσα στην Ευρωζώνη, ακόμα και από πρώην συμμάχους της!

Κοινό «πρόβλημα» των δύο ηγετών είναι το ότι ο μεν Ομπάμα έχει το στοίχημα της επανεκλογής του, σε έξι μήνες από σήμερα, η δε Μέρκελ ανάλογο στόχο, αλλά σε βάθος 18 μηνών…

Από την άλλη υπάρχουν και οι «νεοφερμένοι», όπως ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Στην ίδια Σύνοδο ΔΕΝ θα παραστεί ο νέος – πλην παλαιός γνώριμος – Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο απερχόμενος Πρόεδρος και νέος … πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Υπάρχει πάντως και περισσότερο παρασκήνιο. Όπως το ότι ενώ αρχικώς η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Σικάγο, τελικώς θα πραγματοποιηθεί στο … προεδρικό θέρετρο στο Κάμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ. Επισήμως γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί πως είναι προτιμότερο να διεξαχθούν οι συνομιλίες σε «ανεπίσημο και οικείο» τόνο. Με βάση όμως τις τελευταίες πληροφορίες, η επιλογή έγινε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση επεισοδίων, αφού υπήρχαν πληροφορίες για … «επέμβαση» του περιβόητου κινήματος διαμαρτυρίας «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) που θα επιχειρούσε να διαμαρτυρηθεί στους ηγέτες και να … συγκρουστεί με την Αστυνομία.

Στα των συνομιλιών τώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν νωρίτερα την Πέμπτη μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μια μίνι-σύνοδο Κορυφής για να συντονίσουν τη στάση τους ενόψει της G8. Βασικός στόχος να … συντονιστεί ο «νεόκοπος της παρέας» Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ομπάμα κατά την οποία συμφώνησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών συμφωνήθηκε τελικώς να «κατέβει» το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Σύνοδο με μια κοινή γραμμή που συνοπτικά περιγράφεται ως μια δέσμευση για ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει και σε δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάπτυξη.  (Διαβάστε εδώ σχετικά).

Κατά τα λοιπά στην ατζέντα των συνομιλιών των G8 αναμένεται να βρεθούν και τα θέματα των πυρηνικών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά και το φλέγον θέμα της Συρίας που φαίνεται πως είναι αυτή την εποχή το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.protothema.gr

Read more...

Δε μας τα λέει καλά ο Τρισέ

Η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους Ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του, δήλωσε χθες ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ παρουσιάζοντας μια τολμηρή πρόταση για τη σωτηρία του ευρώ.
Το σχέδιο του Τρισέ, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη αδυναμία του ενιαίου νομίσματος, το οποίο υφίσταται εδώ και 13 χρόνια. Η νομισματική ένωση ανέκαθεν θεωρούνταν ότι αψηφούσε οικονομικές αρχές, επειδή το ευρώ υιοθετήθηκε πριν από μια δημοσιονομική ή πολιτική ένωση της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πιέσεις σε χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα --κυρίως στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία-- που οδήγησαν σε προβλήματα χρηματοδότησης και πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο πλαίσιο των οποίων τα κράτη θα παραχωρούσαν ένα μεγάλο τμήμα δημοσιονομικής εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι ευπρόσδεκτες πολιτικά, δήλωσε ο Τρισέ.
Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να ενεργοποιούνται οι ομοσπονδιακές εξουσίες της ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση, δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ
 enikos.gr

Read more...

Ο δρομέας της «ελληνικής φυγής» στο πρωτοσέλιδο του Economist

«The Greek run»




Αθήνα
Μετά τον Αχιλλέα που έβγαζε το (θανατηφόρο) βέλος από τη φτέρνα του προσερχόμενος στην κάλπη και κοσμούσε το εξώφυλλο του περασμένου τεύχους του βρετανικού Economist, σειρά έχει τώρα ο δρομέας, ο οποίος καίει με τη φλόγα της δάδας του ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. «Η GREXIT [όπως χαρακτηρίζεται στον διεθνή Τύπο μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ] είναι ένας άσχημος όρος που μπορεί σύντομα να καταστεί μία ακόμα πιο άσχημη πραγματικότητα: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» αναφέρει στην ανάλυσή του ο Economist.

Η εύγλωττη απεικόνιση της πιθανολογούμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συνοδεύεται από ανάλυση, βάσει της οποίας μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επώδυνη για τη χώρα από την εσωτερική υποτίμηση που υφίσταται σήμερα, αλλά και «τραυματική εμπειρία» από πολιτικής απόψεως, για ένα κράτος το οποίο απαλλάχθηκε μόλις πρόσφατα από μία δικτατορία.

Ο αμφίσημος πρωτοσέλιδος τίτλος του «The Greek run» παραπέμπει ταυτόχρονα στον εικονιζόμενο δρομέα (Η Αθήνα παρέδωσε την Πέμπτη την Ολυμπιακή Φλόγα στο Λονδίνο), στην στην «έξοδο» ή «φυγή» της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά και στο αγγλικό «bank run», με το οποίο περιγράφεται η μαζική απόσυρση καταθέσεων απο τις τράπεζες.

Κατά το βρετανικό συντηρητικό περιοδικό, η ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να επιταχυνθεί σε περίπτωση μαζικών εκροών. «Εάν οι ελληνικές τράπεζες υποστούν μαζικές εκροές, καθώς ο καταθέτες σηκώνουν τα ευρώ τους υπό το φόβο ότι θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, η τύχη της Ελλάδας θα καθοριστεί ακόμα πιο σύντομα» γράφει ο Economist.

Το περιοδικό αναφέρεται στους «ανερχόμενους πολιτικούς της Ελλάδας και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Σύριζα», οι οποίοι επιθυμούν να καταγγείλουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου λάβουν την πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, τότε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα διακοπεί», εκτιμά ο Economist.

Eirexit, Porxit, Spaxit και Ixit

«Οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να είναι ειλικρινείς όσον αφορά του τι σημαίνει μία έξοδος», τονίζει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του υποδαυλίζουν την άποψη ότι οι Έλληνες μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα και να μείνουν και στο ευρώ».

«Για την ακρίβεια οι Έλληνες δεν μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα είτε εντός είτε εκτός ευρώ», υπογραμμίζει ο Economist. «Αποκομμένη από τα κονδύλια των ξένων, η χώρα θα αναγκαστεί να εισέλθει σε ακόμα πιο ασφυκτική λιτότητα», με δύσκολες αν όχι καταστροφικές συνέπειες.

«Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι ωστόσο δικαιούνται μεγαλύτερης ειλικρίνειας για την 'grexit', το ίδιο και οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης. Τι θα πει αυτό; Μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή οικονομία, αλλά μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, υπό συνθήκες δραματικά ασφυκτικές, δεν θα είναι μικρό γεγονός». Μία έξοδος θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις εταιρείες και τους φορολογούμενους πολλά λεφτά. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος μιας γενικότερης εξάπλωσης στις ασθενείς ευρωπαϊκές οικονομίες» αναφέρει ο Economist.

«Οι καταθέσεις αποσύρονται από τις ελληνικές τράπεζες με αυξανόμενο ρυθμό. Αν ο πανικός προκαλέσει μία ελληνική έξοδο πριν τις εκλογές, θα καταστρέψει την αξιοπιστία των δεσμεύσεων ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ασφαλείς. Καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται μέσα στο ευρώ, ...τα κεφάλαια θα έχουν φύγει και το βάρος του χρέους θα προβάλει μεγαλύτερο. Καθώς η πολιτική σκηνή της Ελλάδας θα έχει χρεοκοπήσει, οι σειρήνες του λαϊκισμού θα γίνουν ακαταμάχητες» προειδοποιεί το περιοδικό.

Και συνεχίζει: «Αυτοί οι κίνδυνοι απαιτούν άμεση δράση. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εμποδίσει μία μαζική εκροή, πρέπει να έτοιμη να παράσχει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα- αυξάνοντας τις απώλειες για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο αν η Ελλάδα τελικώς αποχωρήσει. Δεύτερον, για να εμποδίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει μία ελληνική έξοδος σε άλλες περιφερειακές οικονομίες, η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα σε οικονομική ενοποίηση από όση θέλουν να παραδεχθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί».

«Για να προστατεύσουν τις τράπεζες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να παράσχουν κάποιο είδος εγγυήσεων για τις καταθέσεις σε όλη την Ευρωζώνη....», υποστηρίζει ο Economist, σχολιάζοντας καυστικά: «οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται αυτά τα πράγματα πιο νωρίς φέτος όταν η κρίση κοιμόταν, αλλά η Γερμανία δεν ήθελε και τώρα όλα πρέπει να γίνουν βιαστικά».

Μία ψήφος που θα ταρακουνήσει το λίκνο της Δημοκρατίας

«Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν στην πραγματικότητα δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στο ευρώ», υπόθεση που κατά το περιοδικό έχει ακόμα ελπίδες. «Ένας νέος συνασπισμός κομμάτων ο οποίος έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη συμφωνία, θα λάβει κάποιου είδους βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και ταυτοχρόνως, με την υπόσχεση ενός κοινού τραπεζικού στηρίγματος και κάποιου είδους ευρωομολόγου, θα αρχίσει επιτέλους να διαφαίνεται ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει και ο κίνδυνος της μόλυνσης να απομακρυνθεί. Και αν η Ελλάδα είναι ένα απομονωμένο πρόβλημα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει και πάλι υγιής».

«Η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την ώρα της αλήθειας»

Καυστικός είναι και ο επίλογος, με αποδέκτη κυρίως τη Γερμανία. «Η οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης είναι απαραίτητη για τη διάσωση του ευρώ. Η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την ώρα της αλήθειας. Και όμως οι πολιτικοί, ειδικά στη Γερμανία, ακόμα δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτή τη λογική -πόσο μάλλον να την εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους. Η προοπτική μιας ελληνικής εξόδου σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν-και μάλιστα γρήγορα» τονίζει ο βρετανικός Economist.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...