Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ξεκάθαρο μήνυμα: Μην παίζετε με την Ελλάδα!

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Παπανδρέου στις Βρυξέλλες

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα εάν αυτό ζητηθεί. Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου έδειξε την ικανοποίηση του για την ευρωπαϊκή δέσμευση, η οποία όπως είπε θα κατοχυρώσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κερδοσκόπους και τις αγορές το οποίο συνοψίζεται στο εξής: Μην παίζετε με την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς για τις ελληνικές τράπεζες.
 


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει η χώρα τον μηχανισμό, δηλώνοντας βέβαιος ότι η Ελλάδα θα βάλει τάξη στα οικονομικά της. «Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν εγκριθεί από Κομισιον ΔΝΤ πιστεύω πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, χρειάζεται η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιησουμε το μηχανισμό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Eλπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί να ζητήσουμε κάτι περισσότερο. Τακτοποιούμε τα του οίκου μας και τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΕ που λέει ότι στηρίζουμε τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, θεωρούμε πως αυτό είναι επαρκές για να εφαρμόσουμε τα μέτρα … Εχουμε πια την έμπρακτη συμπαράσταση και των 27 και της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Ο μηχανισμός αυτός συνιστά μία ξεκάθαρη δήλωση “μην παίζετε με την Ελλάδα” και ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται και θα αξιολογηθεί τεχνοκρατικά το πότε θα υπάρχει η αδυναμία, από Κομισιόν και ΕΚΤ». «Η υπαρξή του και μόνον ειναι η αξιοπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της», εκτίμησε και επανέλαβε: «Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιησουμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το ΠΣΑ».

«H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το
προνομιακό καθεστώς, την αποδοχή των ενεχύρων», εκτίμησε, «είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, καθώς διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα συγκαλέσει προσεχώς διάσκεψη για τους επενδυτές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι μετά την απόφαση της 25ης Μαρτίου «η ανησυχία που υπήρχε για την Ελλάδα και το ευρώ κόβεται μαχαίρι» και πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει ως χώρα την αξιοπιστία που είχε χάσει.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για θετική ανταπόκριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός.

«Η πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μας ισχυρής Ελλάδας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, και πλέον προχωράμε σε πολιτικές για τις οποίες μας ψήφισε ο ελληνικό λαός, στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για να μη ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη θέση που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες.

Οι θυσίες θα πιασουν τόπο, δημιουργούμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομία. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία», σημείωσε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά «ότι θα καταφέρουμε θα βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας».
.protothema.gr

Read more...

Ικανοποίηση Μπορίσοφ για τη στήριξη της Ελλάδας

«Η καλή είδηση για τη Βουλγαρία είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να στηρίξουμε την Ελλάδα. Έτσι μπορώ να νιώθω ανακούφιση, επειδή με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Κι αφού το 30% περίπου των βουλγαρικών τραπεζών είναι ιδιοκτησία ελληνικών τραπεζών μια "ολίσθηση" στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για τη Βουλγαρία».

Αυτό δήλωσε στον Τύπο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλοι είναι πολύ στενοχωρημένοι για την κρίση με την Ελλάδα, οπότε τώρα είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή να κάνουμε λόγο, έστω, για την ένταξή μας στον ευρωπαϊκό νομισματικό μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να επιμένει για ένταξή της στην «αίθουσα αναμονής» της ευρωζώνης. Ο κ. Μπορίσοφ, ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ιβάν Ίσκροφ είχαν σημαντικές επαφές σε όλα τα επίπεδα σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στο μηχανισμό ERM II.

Ο κ. Μπορίσοφ ανήγγειλε, επίσης, ότι στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες συζητήθηκε η ιδέα για πραγματοποίηση κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από κοινού επίσκεψη στις περιοχές που πλημμυρίζουν από διασυνοριακούς ποταμούς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, οι τρεις πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για αντιπλημμυρικά έργα.

Στο μεταξύ, η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, είναι κεντρικό θέμα των ηλεκτρονικών και των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στη Σόφια.
nooz.gr

Read more...

Κατά της γερμανικής πρότασης για "έξοδο από το ευρώ" ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γούνκερ δήλωσε ότι διάκειται εχθρικά στη δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, διότι θα προκαλέσει "ένα τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας".

Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή αυτή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε: "Δεν είναι μια επιλογή, είναι μάλλον μια απαγόρευση. Δεν μπορούμε να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, έτσι".

"Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας που θωπεύουν ορισμένοι στην Γερμανία, να μπορούμε με την μορφή κύρωσης να εξαιρέσουμε ένα κράτος μέλος από τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

"Αυτός που δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα της εξαίρεσης, δίνει επίσης στον εαυτό του το δικαίωμα να αποχωρήσει με την δική του θέληση. Ή αν αύριο μια χώρα μπορεί να αποκλειστεί και μια άλλη χώρα μπορεί να εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ), επειδή θα το ήθελε, θα γίνουμε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος κερδοσκοπίας", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλόντ Γούνκερ "μία ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την αποπομπή ενός κράτους-μέλους της ζώνης, μια άλλη ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την εθελούσια έξοδο ενός άλλου κράτους μέλους".

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Μαρτίου, ότι η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να μπορεί να αποκλείσει, ως ύστατη λύση, ένα από τα μέλη της που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ενιαίο νόμισμα.

Το μέτρο αυτό θα καθιστούσε αναγκαία μια αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αναφέρθηκε στη συμφωνία της Πέμπτης στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα σύστημα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.
.nooz.gr

Read more...

"Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ" λέει ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ υποστήριξε τα σχέδια της ευρωζώνης για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα, τονίζοντας όμως ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρηθεί.

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν χθες Πέμπτη να δημιουργήσουν ένα κοινό δίχτυ οικονομικής ασφαλείας με το ΔΝΤ για να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Ο Τρισέ και άλλοι κορυφαίοι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είχε εκφράσει ισχυρές προειδοποιήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πορεία προς την λήψη της απόφασης, αλλά σήμερα υποστήριξε την απόφαση.

"Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες αποφάσεις, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε ότι μια ευημερούσα Ένωση απαιτεί αποφασιστική δράση από όλους", τόνισε.

"Χαίρομαι, συνεπώς, που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ μπόρεσαν να επεξεργαστούν μια λύση, εφαρμόζοντας προηγούμενη δήλωσή τους, να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί", πρόσθεσε.

Εκτός από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Τρισέ, όσον αφορά τους κινδύνους της ανάμιξης του ΔΝΤ, ο Λορέντζο Μπίνι Σκάγκι, άλλο ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ανησυχίες, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιδιώξει να επηρεάσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

0 Τρισέ απέκλεισε πάντως την ιδέα μιας πολιτικής ανάμιξης στις υποθέσεις της ΕΚΤ. "Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Δεν επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση, θεσμό ή ομάδα πίεσης να επηρεάζει τις αποφάσεις για την νομισματική της πολιτική", σημείωσε.

Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να εργαστούν σκληρά για τη μείωση των ελλειμμάτων και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών τους. "Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες αποφάσεις, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε ότι μια ευημερούσα Ένωση απαιτεί αποφασιστική δράση από όλους", είπε, προσθέτοντας ότι τα υψηλά χρέη δημιουργούν πιθανές συγκρούσεις μεταξύ της φορολογικής και νομισματικής πολιτικής.
nooz.gr

Read more...

Μαγκριώτης: Ανοίγουν τα Τέμπη πριν από το Πάσχα


Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα το νομό Σερρών, όπου εξέτασε την εξέλιξη των έργων της Εγνατίας οδού, στον άξονα Προμαχώνας - Δερβένι, ενώ μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με πολιτικούς εκπροσώπους και φορείς του τόπου, οι οποίοι του υπέβαλαν αιτήματά για έργα οδοποιίας και υποδομών, που αφορούν το νομό.

«Ο οδικός άξονας Εγνατίας οδού είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία με την κεντρική Ευρώπη», είπε ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε ότι «πρέπει και η Βουλγρία από την πλευρά της να συμβάλει σε αυτό το θέμα».

Ο κ. Μαγκριώτης, κατά τη σύσκεψη, αναφέρθηκε σε συμπληρωματικό πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους, που θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση μικρών και μεσαίων έργων στην περιφέρεια, εκ των οποίων, όπως είπε, τα 500 εκ. ευρώ θα δοθούν για έργα οδικής ασφάλειας και τα 500 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα και τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Βασική προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι οι καταρτισμένες μελέτες, που θα κατατεθούν από τους νομούς.

Εξάλλου, «αδιανόητη» χαρακτήρισε ο υφυπουργός, την έλλειψη περιφερειακής οδού στην πόλη των Σερρών, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ πρότεινε τη συνεργασία των τριών νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας, ώστε να συνταχθεί από κοινού μία μελέτη για την διεκδίκηση, χρηματοδότησης και την πραγμάτωση του οδικού άξονα Ε61 από την Εγνατία Α.Ε.
nooz.gr

Read more...

Γ. Προβόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης...



Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης που συμφώνησαν να της προσφέρουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, εκτίμησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

«Η λύση που προκρίθηκε φαίνεται ότι είναι μια λειτουργική λύση που θεωρώ ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα, γιατί τα

μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς σύντομα», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

Πηγή: Reuters

nonews-news


Read more...

Oι εφημερίδες Σαββατου




Read more...

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΛΕΕΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ...


Την συγκρότηση επιτροπής που θα καταθέσει προτάσεις για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, οι οποίες θα αποσταλούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας σε έκτακτη συνεδρίασή της, τονίζοντας μάλιστα ότι «ουδέποτε αρνήθηκε ούτε αρνείται τη φορολόγηση». Η επιτροπή που θα συντάξει το κείμενο των προτάσεων αποτελείται από τους μητροπολίτες... Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Η Ιεραρχία τόνισε ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται την φορολόγηση, και μάλιστα στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά ανέφερε ότι «θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί, και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί, και τελικά να ωφελείται ο λαός».
Επιπλέον, τόνισε, «η πρόταση για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της εκκλησιαστικής περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας».
Η Ιεραρχία ανέφερε ότι η συνεργασία της ειδικής επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική και επικροτήθηκε ομόφωνα.
Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε εκτάκτως, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
fimotro


Read more...

MHN ΞΕΧΑΣΩ...





Read more...

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ TOY 2009!!!




ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

To Fimotro παρουσιάζει πρώτο την ενδιαφέρουσα ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος, μεταξύ άλλων,επισήμανε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς από τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2009, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας των πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να φορολογούνται... ανάλογα με το εισόδημά τους. Τόνισε επίσης (σελ.98) ότι η ισότητα παραβιάζεται και για τον λόγο ότι η εισφορά επιβάλλεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή εταιρειών. Το διαβάσατε πρώτοι, σε εμάς φυσικά...
/fimotro
Read more...

ΑΥΣΤΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Το πρόγραμμα λιτότητας που υποστήριξε η κυβέρνηση μειοψηφίας σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης το πορτογαλικό Κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της...


Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε μία συμβιβαστική διακήρυξη υποστήριξης προς το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που πρότεινε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες.

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, απείχαν από την ψηφοφορία, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση και έχοντας εξασφαλίσει ορισμένες διαβεβαιώσεις, ενέργεια που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση του προγράμματος λιτότητας. Το συντηρητικό και το αριστερό κόμμα καταψήφισαν το πρόγραμμα λιτότητας.

Στόχος των μέτρων του πρωθυπουργού Σόκρατες είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 9,3% επί του ΑΕΠ στο 2,8% μέχρι το 2013.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών.

Αρχικώς, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα καταψήφιζε το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch, συμφώνησε με την κυβέρνηση να απέχει από την ψηφοφορία, δίνοντας έτσι έμμεση υποστήριξη στα κυβερνητικά μέτρα.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση συμφώνησε να μην ζητήσει πράσινο φως για το σύνολο των μέτρων, αλλά να περιοριστεί σε μία απλή «δήλωση υποστήριξης».
fimotro


Read more...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ


Συγκαλείται, σήμερα, εκτάκτως η Ιεραρχία με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε την Τρίτη με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιούν εν μέρει τους ιεράρχες...

Η συζήτηση θα αφορά τη φορολόγηση που πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Η πρόταση που θα συζητήσουμε θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί.

"Πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει" τόνισε. Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να φορολογήσει την Εκκλησία με 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων από την εκμετάλλευση της περιουσίας της, καθώς και 10% στις δωρεές μετρητών προς την Εκκλησία και 5% στις δωρεές ακινήτων.
fimotro
Read more...

Πρωτοφανής πρόκληση του τουρκικού κράτους.



Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
24.3.2010
Σε πρωτόγνωρη πρόκληση προέβησαν σήμερα 24.3.2010 οι Τούρκοι υποκαθιστώντας τις Ελληνικές αρχές, παραμονή μάλιστα της επετείου της 25ης Μαρτίου. Η τουρκική κορβέτα Βafra παραβίασε τους όρους της αβλαβούς διέλευσης, κατά τη διάρκεια της «κρουαζιέρας στο Αιγαίο», που πραγματοποιούσε από τη Δευτέρα 22.3.2010 και εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα φημολογείται ότι ζήτησε και στοιχεία από παραπλέον ελληνικό πλοίο εντός των ελληνικών υδάτων!
Η κίνηση αυτή από πλευράς του τουρκικού κράτους συνεχίζει τη σειρά προκλητικών ενεργειών από την αρχή του έτους. Αποτελεί και αποδεικνύει, ακόμη μία φορά, πως το τουρκικό κράτος δεν επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη και προσπαθεί να εκτονώσει τις εσωτερικές εντάσεις με προκλήσεις στο Αιγαίο. Επίσης αυτή η κίνηση είναι και απόδειξη της στρατηγικής που έχει χρόνια χαράξει το τουρκικό κράτος, και εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση Ερντογάν, που θέλει να εμφανίσει ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου ως διεθνή χώρο,
Αυτές οι κινήσεις και στοχεύσεις αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και είναι προκλητικές και αβάσιμες. Ωστόσο δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Η συνεχής αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο πρέπει να λάβει τέλος. Η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να σταματήσει αφενός μέσω της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, αφετέρου μέσω της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Επιδιώκουμε την κοινή πρόοδο και τη διαρκή βελτίωση των σχέσεων των λαών. Αυτό ισχύει και με την τουρκική πλευρά. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όμως, είναι Αδιαπραγμάτευτα.
Δεν παραχωρούμε τίποτα, ούτε από τα δικαιώματά μας, ούτε από σπιθαμή ελληνικής γης. Διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του Ελληνισμού, που υπακούουν στις ίδιες Οικουμενικές Αξίες, που διεκδικούμε για όλους τους Λαούς της Γης.
vathiprasino


Read more...

Σε ετοιμότητα για δανεισμό από τις αγορές

Για 5ετή ή 7ετή ομόλογα οι πρώτες σκέψεις


Την ερχόμενη Δευτέρα ενδέχεται να κάνει το αποφασιστικό βήμα η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, ώστε να κεφαλαιοποιήσει το συντομότερο οφέλη από την συμφωνία που επήλθε στις Βρυξέλλες για «το όπλο και τις σφαίρες» με το οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους κερδοσκόπους και να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο εξετάζει να δανειστεί με πενταετή ή και επταετή (!) ομόλογα, ποσό το οποίο θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν την επομένη της Συνόδου Κορυφής και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο φτάνουν μηνύματα πως, σε ένα τέτοιο εγχείρημα, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα είναι τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το 6,30% που διαμορφώθηκε προ εβδομάδων στην τελευταία δημοπρασία.

Αισιοδοξούν όμως πως θα είναι τελικά αισθητά χαμηλότερο από 5,75% καθώς το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προσφέρει όχι μόνο ως 10 δισ. ευρώ αλλά τα διπλά και με επιτόκιο κάτω από 2,5%.

Αντιθέτως, σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανοποιητικό το επιτόκιο, η κυβέρνηση ενδέχεται να τρενάρει το δανεισμό για να φανούν οι τάσεις και οι προθέσεις των επενδυτών. Αν τα προβλήματα συνεχιστούν, παρατηρούν κυβερνητικοί κύκλοι, τότε η Ελλάδα θα πατήσει «το κουμπί» για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες κατά των κερδοσκόπων.

Την απόφαση θα λάβει τότε το Eurogroup αλλά τίθεται ζήτημα επίτυξης της απόλυτης ομοφωνίας που απαιτείται, καθώς ενδέχεται να ανακύψουν ξανά τότε ερωτήματα εάν και κατά πόσον είναι πραγματικά η "έσχατη λύση" για την Ελλάδα, το "εργαλείο" που της προσφέρει η ΕΕ.

Η αντίδραση Τρισέ

Το ευρωπαϊκό σχέδιο των 22 δισ. ευρώ συναντά πάντως αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κρύβει την ενόχλησή του για πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης.

Από πλευράς τους, κοινοτικές πηγές επέμεναν πως ο ρόλος του ΔΝΤ θα εξαντλείται στη συγχρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης, χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.

Παράγοντες του ΔΝΤ ενίσχυαν το σενάριο για μη εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού στα εσωτερικά της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Διευκρινιζαν πως ο ρόλος του θα είναι κυρίως «τεχνικού χαρακτήρα», καθώς ήδη το ΔΝΤ έχει επισήμως επαινέσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και δεν προτίθεται να ζητήσει νέα.

Άφηναν ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «χαλαρή παρακολούθηση» της πορείας επίτευξης των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση, τότε μόνο να εισηγηθούν συμπληρωματικά μέτρα.

Έντονες φήμες για 5ετές με επιτόκιο 5,4%

Λίγη ώρα, πάντως, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα – με ένα μικτό σχήμα με διμερή δάνεια από ευρωπαϊκές χώρες και βοήθεια από το ΔΝΤ – στην μαρκέτα κυκλοφόρησε φημολογία ότι το ελληνικό δημόσιο θα σπεύσει να δανειστεί μέσω έκδοσης πενταετών ομολόγων με ένα επιτόκιο 5,4% περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διαχειριστές ομολόγων του εξωτερικού, αμέσως μετά την συμφωνία κυκλοφόρησε η πληροφορία, ότι, το δημόσιο θα δανειστεί μ ένα spread 315-319 μονάδες, πάνω από το γερμανικό ομόλογο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους εδώ και αρκετό διάστημα προσανατολίζεται να στραφεί σε ομόλογα πιο κοντινής διάρκειας, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει και τον δανεισμό στις εκδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία βγήκε στις αγορές προ μερικών εβδομάδων για να δανειστεί με έντοκα γραμμάτια έξι μηνών. Η κυβέρνηση, αλλά και οι υπεύθυνοι του ΟΔΔΗΧ θέλουν να δουν την επίδραση που θα έχει ο αντίκτυπος της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, δηλαδή αν εκτονωθούν οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομόλογων κυρίως για τις εκδόσεις της 10ετίας που μέχρι πρόσφατα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με ορισμένους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τον “κάβο” του δανεισμού το διάστημα Απριλίου – Μαϊου (24 δισ. ευρώ) μέσω κοντινότερων εκδόσεων και χαμηλότερων επιτοκίων, τότε πλέον τον Σεπτέμβριο – και ανάλογα με την πρόοδο των μέτρων – τα spreads θα έχουν αρχίσει την αποκλιμάκωση σε πιο λογικά επίπεδα.

Ανάσα για τράπεζες και χρηματιστήριο

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματιστήριο αποτελεί η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ να επεκτείνει έως το 2011 τον χρόνο αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας.

Είναι προφανές ότι, μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες θα σπεύσουν να αντικαταστήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ, με δάνεια μικρότερης διάρκειας.

Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν απορροφήσει περί τα 60 δισ. ευρώ.

.protothema.gr

Read more...

Επιμελητηριακός “Καλλικράτης” ενόψει!

Κόντρα Λούκας με ΕΒΕΑ, ΒΕΑ και ...ΝΔ


Σε ευθεία σύγκρουση φαίνεται να οδηγούνται τα Επιμελητήρια συνεπικουρούμενα από την αντιπολίτευση, ως προς τις προθέσεις δημιουργίας «Επιμελητηριακού Καλλικράτη» από τη μεριά της κυβέρνησης.

Έγκυρες πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε κόντρα λόγω των προθέσεων από τη μεριά του υπουργείου Οικονομίας να συρρικνώσει το κόστος λειτουργίας των επιμελητηρίων με μια διαφορετική περιφερειακή λογική, υπό το πρίσμα των πιέσεων που ασκεί η οικονομική κρίση.

Πρόκειται για σχέδιο το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση των 6 επιμελητηρίων της Αθήνας και του Πειραιά σε ένα μεγάλο, ενώ αντίστοιχες ενέργειες μελετούνται και για την υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα είναι «casus belli», ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος πως οι ίδιες οι επιχειρήσεις πληρώνουν το κόστος λειτουργίας κι όχι το ελληνικό Δημόσιο, επειδή τα Επιμελητήρια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, άρα δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη σημαία των αντιδράσεων μάλιστα έχει σηκώσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος δεν παύει να δηλώνει πως «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παίζει με τους θεσμούς», συμπληρώνοντας πως τα περισσότερα επιμελητήρια έχουν μια υπερεκατονταετή ιστορία που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.

Συνεργάτες πάντως του κ. Μίχαλου αναφέρονται και σε προσωπική, πολιτική κόντρα που κυβερνητικοί κύκλοι απεργάζονται με στόχο ο ίδιος να μην καταφέρει να εκλεγεί.

«Όταν η ουσιαστική αντιπολίτευση στα νέα μέτρα γίνεται από το ΕΒΕΑ ή τον επιχειρηματικό κόσμο, τότε κάποιοι θεωρούν πως με έναν Καλλικράτη θα αλλάξουν τους συσχετισμούς» τονίζουν πηγές.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, οι σκέψεις περί μετάθεσης των εκλογών για τα Επιμελητήρια από τον Οκτώβρη του 2010, αρχικά στον Δεκέμβρη ή ακόμα και στον Απρίλη του 2011 με το πρόσχημα των παράλληλων δημοτικών εκλογών, δημιουργούν κινητικότητα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι πρώτες… τροχιοδεικτικές βολές για το θέμα υπήρξαν πριν από λίγες μόλις ημέρες με τις αντιδράσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ΒΕΑ όσο και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων (ΟΣΥΕ) περί της θεσμοθέτησης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ως υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Το ΒΕΑ και η ΟΣΥΕ, με σχετικές επιστολές τους προς την υπουργό Λούκα Κατσέλη τονίζουν ότι το ρόλο αυτό (ίδρυση επιχειρήσεων) μόνο τα Επιμελητήρια μπορούν να τον επιτελέσουν, καθώς αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη δομή, λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας σε όλα τα επιχειρηματικά πεδία.

Αυτή τη στιγμή, στα Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιώς εργάζονται περί τους 500 υπάλληλους με συμμετοχή μάλιστα εργαζόμενων και από τον Δημόσιο τομέα, οι οποίοι όμως αμείβονται από τους ιδιωτικούς φορείς.

protothema.gr

Read more...

Επίθεση στα γραφεία της ΔΕΗ


Κουκουλοφόροι


Καταδρομική επίθεση πραγματοποίησε ομάδα περίπου 25 νεαρών στις 8.30 το πρωί, στα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Δυρραχίου 89, στα Σεπόλια.

Οι δράστες έσπασαν με βαριοπούλες τα τζάμια των γραφείων και προξένησαν φθορές σε ένα όχημα της ΔΕΗ, που ήταν σταθμευμένο απέξω και έριξαν μπογιές στους τοίχους του κτιρίου.

Στη συνέχεια πέταξαν έντυπα προκηρύξεων και τράπηκαν σε φυγή. Σε ένα από τα έντυπα έγραφαν :"Η ΔΕΗ ευθύνεται για την περαιτέρω οικονομική μας αφαίμαξη και την υποτίμηση της ζωής μας για δεκάδες δολοφονημένους και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες, για τη λεηλασία και την καταστροφή του περιβάλλοντος - Πόλεμος σε κράτος και αφεντικά για τον κομμουνισμό και την αναρχία".

Ανάλογα συνθήματα ανέγραφε και η δεύτερη προκήρυξη η οποία κατέληγε:"ο Λάμπρος Φούντας είναι δίπλα μας στον αγώνα για την ελευθερία-Ραντεβού στα οδοφράγματα".

Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

.protothema.gr
Read more...

«Οπλίστηκε το πιστόλι», τώρα αρχίζουν τα δύσκολα


«Το πιστόλι τοποθετήθηκε στο τραπέζι», όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό με την συμβιβαστική – αλλά ομόφωνη – απόφαση των ευρωπαίων ηγετών και μάλιστα οπλισμένο με 20-25 δισ. ευρώ, με μικτή συμμετοχή διμερών δανείων από την Ευρώπη και επικουρική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Νικήτρια" η Α.Μέρκελ, γράφει ο διεθνής Τύπος, καθώς επέβαλε τους όρους της.

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να "καλπάζουν"


Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αλλά και με "ουσιαστική" χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την απόφαση, που αποτελεί συμβιβαστικο σχεδιο Σαρκοζ- Μέρκελ, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση προς την Ελλάδα.

Η εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση και ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Πότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός; Ultima Ratio

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται , ως ύστατη λύση . Δηλαδή όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ανεπαρκής. Σκοπός του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυναστόν.

Η εκταμίευση των δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα και υπό αυστηρές προυποθέσεις.

Τέλος οι ηγέτες της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρετίζουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία κρίνονται επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.

Nίκη Μέρκελ

Η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ, κατάφερε να επιβάλει τη θέση της, η οποία έχει να κάνει με την αυστηρότερη επιτήρηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, αλλά και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες. Μάλιστα η κα.Μέρκελ έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι "οι παραβάτες θα βλέπουν την έξοδο της ευρωζώηνης".

Η ουσιαστικότερη, όμως, νίκη της, αφορά στην "ύστατη λύση". Όπως διευκρίνησε ο κ. Ρομπάι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της απόφασης, για το τί σημαίνει έσχατη λύση, είπε: " έσχατη λύση είναι όταν η χρηματοδότηση στις αγορές, κρίνεται ανεπαρκής και ασύμφορη".


Θετική αντίδραση από το Λευκό Οίκο


Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκέιθνερ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ πρόσθεσε ότι για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να αφιερωθεί σε ένα πρόγραμμα που θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, είναι σημαντική δήλωσε αξιωματούχος και πρόσθεσε τα εξής: «Εάν και εφόσον υποβάλει αίτημα η Ελλάδα, το μερίδιο του Ταμείου θα είναι 27 δισ. δολ. (γύρω στα 20 δισ. ευρώ) τα οποία θα δοθούν σε διάστημα 18 μηνών. Το ποσό αυξήθηκε σημαντικά με απόφαση του διευθυντή του Ταμείου ύστερα από παρέμβαση των μελών της ευρωπαϊκής ομάδας», τόνισε.


Ν.Καραμούζης

Δημιουργείται ένα σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον εκτίμησε στον Flash 96 ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης. "Σημείωσε όμως ότι είμαστε στην αρχή μιάς μεγάλης πορείας και όχι στο τέλος", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ.Καραμούζης, χαρακτήρισε θετική την απόφαση Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα.



Το πλήρες κείμενο της απόφασης:

"ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνημένους κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία επαρκούν προκειμένου να διασφαλίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξη και αποφασιστική δράση γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών. Τα μέτρα σταθεροποίησης που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση δνε υπέβαλε άιτημα για οικονομική ενίσχυση. Ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του παρακάτω μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη βούληση τους να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο , προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη συνολικά όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεισφέρουν ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ.

Στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν με τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης. Οι αποφάσεις γι αυτό το μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση μιας ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινοτική συνοχή.

Παράλληλα δεσμευόμαστε για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και προτείνουμε την αύξηση του ρόλου της οικονομικής επιτήρησης και τον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και συμπλήρωση του υπάρχοντος πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να δρά σε περιόδους κρίσεως.

Μελλοντικά η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την πρόληψή τους , συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείματος θα πρέπει να ενισχυθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό στην αρχή της υπευθυνότητας των κρατών μελών για τα δημοσιονομικά τους. Καλούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου να θεσπίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή , μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη , την εκ περιτροπής προεδρία και την ΕΚΤ ώστε να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο , πριν από το τέλος του χρόνου, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου".


Ικανοποίηση Αθηνας

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρεου την απόφαση των 16 της ευρωζώνης για το μηχανισμο στήριξης της Ελλάδας, Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός επεσημανε ότι η αποφαση ειναι σημαντική και για την Ευρώπη καθώς εγγυάται την χρηματοπιστωτικη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Ο κ. Παπανδρεου χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ανεξάρητητα από την αξιολόγησή τους.



Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΕ βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο

"Ισορροπημένη και αποτελεσματική " χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου . Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε είναι ένα "δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα".

Ο κ Ρόμπεϊ τόνισε ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη βάση της δήλωσης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου. Οι δύο πτυχές της δήλωσης εκείνης ήταν η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Ως προς την υπευθυνότητα ,ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ , ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα, κάτι το οποίο και έκανε εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Ως προς την αλληλεγγύη, σήμερα οι χώρες του ευρώ αποφάσισαν ένα μηχανισμό στήριξης με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί. Ο μηχανισμός αυτός , διευκρίνισε ο κ. Ρόμπεϊ θα είναι κατά βάση ευρωπαϊκός και θα ενεργοποιείται ως ύστατη λύση, όταν διαπιστώνεται ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής ή ασύμφορη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόπεϊ κατά τη σχετική συζήτηση στο Eurogroyp διευκρινίστηκε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης , τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μηνυμα. Ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι θα καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών, διότι θα γνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα."Με τη σημερινή μας απόφαση συμπληρώθηκαν ουσιαστικά τα κενά της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου" ανέφερε.

Εξάλλου ο κ.Ρομπέι τόνισε ότι με τη σημερινή συμφωνία οι χώρες του ευρώ κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της Ελλάδας αποτελεί μια έκτακτη περίπτωση και δεσμεύτηκαν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση. Η απόφαση, είπε, συμβάλει στην παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε ικανοποίηαη για το γεγονός ότι η απόφαση συμπίπτει με την εθνική εορτή της Ελλάδας, καθώς και με την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚ. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι ο μηχανισμός ευρωπαϊκής βοήθειας σε συνδυασμό με το ΔΝΤ ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία. "Είναι μια τέλεια λύση η οποία απαντά στο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή", ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό είναι πως πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ.Ρόμπεϊ για το αν η Πορτογαλία θα χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης ,απάντησε ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι εντελώς διαφορετικές και δεν μπορεί να συγκριθούν. Τόνισε επίσης ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν δεν υπήρχε η απάτη των στατιστικών δημοσιονομικών στοιχείων.



Βέλγιο Καμία σύγκριση Ελλάδας και Πορτογαλίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ βαν Ρόμπεϊ

Η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας που προκαλεί ανησυχίες μετα από την πιστοληπτική της υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, δεν είναι καν συγκρίσιμη με αυτήν της Ελλάδας, διαβεβαίωσε αργά χθες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν να Ρόμπεϊ.

"Για την Πορτογαλία το πρόβλημα τίθεται συνολικά σε άλλους όρους" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου.

"Πιστεύω πραγματικά ότι οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες καθόλου και οι αγορές πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και να το λαμβάνουν υπόψη τους και στο μέλλον", είπε ο κ. Ρόμπεϊ.

"Δεν είδα όλα τα τελευταία spreads (διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια που πρέπει να πληρώσει μια χώρα με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού) αλλά η Πορτογαλία μέχρι πριν λίγες ημέρες είχε ένα spread περίπου μια μονάδα , η Ελλάδα κάποια στιγμή δεν ηταν μακρία από τις τέσσερεις μονάδες" ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Και ο κ. Ρόμπεϊ ζήτησε "να συγκρίνονται πράγματα που είναι συγκρίσιμα".

Καταλήγοντας ο πρόεδρoς της ΕΕ ανέφερε ότι εκτός της Πορτογαλίας "αν μιλάμε και για την Ισπανία, η Ισπανία είχε spread εδώ και μερικές ημέρες 0,7 μονάδες. Οι καταστάσεις λοιπον είναι τελείως διαφορετικές".



Ανάσα στις ελληνικές τράπεζες από τον Τρισέ-έπεσε το σπρεντ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η απόφαση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την διασφάλιση της ρευστότητας, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα με ενέχυρο ακόμη και υποβαθμισμένα κρατικά ομόλογα. Σε μια πρώτη αντίδραση το σπρεντ κινήθηκε πτωτικά από τις 326 στις 313 μονάδες. Αναλυτικά.



Προειδοποίηση από το Πεκινο


Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποιηση κορυφαίου κινέζου τραπεζίτη ότι "η χωρίς προηγούμενο κρίση που πλήττει την Ελλάδα δεν είναι παρά "η κορυφή του παγόβουνου" με το φάσμα μια δημοσιονομικής κατάρρευσης να απλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη". "Η κύρια ανησυχία σήμερα είναι η Ισπανία και η Ιταλία", πρόσθεσε ο Τσου Μιν.nooz.gr

Read more...

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ


Από τη Νόρα Ράλλη

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συνήλθε στη Γενεύη "καταδίκασε" σήμερα, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, την κατασκευή νέων εβραϊκών οικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα από τις συνολικά 47 χώρες μέλη του ανωτέρω Συμβουλίου που ψήφισε κατά της απόφασης καταδίκης του Ισραήλ για την ανέγερση των εβραϊκών οικιών στην Ιερουσαλήμ. Η ανακοίνωση της απόφασης κατασκευής νέων εβραϊκών οικιών τη στιγμή μάλιστα που εκεί βρισκόταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκάλεσε έντονη διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Το κείμενο που δόθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, το Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, και το Σουδάν για την Αραβική ομάδα, καταδικάζει απερίφραστα "τον παράνομο χαρακτήρα των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανόμενης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ". Βέβαια, η "κρίση" ανάμεσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Ισραήλ δεν είναι κάτι νέο. Θυμίζουμε πως το 2006, ισραηλινό βομβαρδιστικό έπληξε παρατηρητήριο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Η πολύνεκρη επιδρομή πυροδότησε άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος έιχε κάνει λόγο για «εσκεμμένη ενέργεια». Κατ' αντιτοιχία και τώρα, ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι - μουν, καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ να ανεγερθούν άλλες 1.600 κατοικίες στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Μα και οι γείτονες της χώρας έχουν ζητήσει το "άδειασμα" του Ισραήλ από τον ΟΗΕ. Αρκεί να θυμηθούμε πως πριν λίγους μήνες, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ: «Πώς είναι δυνατόν μία Χώρα, η οποία αγνοεί εντελώς και δεν συμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιτρέπεται να περνά τις πόρτες του κτηρίου του Οργανισμού;»... το ίδιο αναρωτιόμαστε κι εμείς και οι απλές "επικρίσεις" φαίνεται πως δεν αρκούν!
fimotro


Read more...

NEA ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πόθεν έσχες ακόμα και για την πρώτη κατοικία φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, που καταργεί την ισχύουσα μέχρι σήμερα απαλλαγή για πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά μέτρα. Έτσι, όσοι φορολογούμενοι αγοράζουν ή χτίζουν πρώτη κατοικία με μετρητά, πρέπει από φέτος να μπορούν να δικαιολογήσουν στην Εφορία πού βρήκαν τα χρήματα. Σε περίπτωση δανείου, το εισόδημά τους...
πρέπει να καλύπτει τις δόσεις αποπληρωμής για να μην έχουν... άσχημα ξεμπερδέματα με την Εφορία. Πρόκειται για τη βασικότερη αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των αρχικών τεκμηρίων-χάδι για τους έχοντες, καθώς για όσους έχουν ακίνητα μεγαλύτερα των 200 τ.μ. σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 2.800 ευρώ/τ.μ. καθιερώνονται ακριβότερα τεκμήρια διαβίωσης.
Έτσι, ακίνητο 300 τ.μ. σε ακριβή περιοχή με αντικειμενική αξία άνω των 5.000 ευρώ/τ.μ., που με την προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου είχε τεκμήριο 39.600 ευρώ, πλέον θα έχει τεκμήριο 44.880 ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αφού άλλαξε τουλάχιστον τέσσερις φορές τους σχεδιασμούς για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, κατέληξε σε υψηλό αφορολόγητο 60.000 ευρώ εγκαταλείποντας τα σχέδια για επιβολή ανώτατου συντελεστή 40%. Επίσης προωθεί κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση 40% για τους τόκους στεγαστικών δανείων για κάθε ακίνητο έως 200 τ.μ. και αξία έως 350.000 ευρώ που θα αγοραζόταν τη διετία 2009-2010, «προσγειώνει» την έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων στο 20% από τον φόρο και μειώνει σημαντικά τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση δωρεών προς την Εκκλησία. Καθιερώνεται παράλληλα έκπτωση 20% από τον φόρο εισοδήματος όσων κάνουν δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.
Οι τόκοι στεγαστικών
Χωρίς τον ξενοδόχο λογάριαζαν όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία ή εξοχικό από τις αρχές του 2009 έως σήμερα και θεωρούσαν πως θα έχουν έκπτωση τόκων 40% από τον φόρο εφόσον η αξία ακινήτου έως 200 τ.μ. δεν ξεπερνούσε τα 350.000 ευρώ. Με το νομοσχέδιο, καταργείται από 1-1-2010 η έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τ.μ. και για ποσό δανείου έως 350.000 ευρώ που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για όσους ελάμβαναν δάνειο εντός της διετίας 2009-2010. Έτσι, επανέρχεται σε ισχύ η προηγούμενη διάταξη που ίσχυε από το 2003, σύμφωνα με την οποία εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας 120 τ.μ.
Δεν επέρχεται μεταβολή για τους παλαιούς δανειολήπτες καθώς για δάνεια έως 31-12-1999 αφαιρείται το 100% των τόκων από το εισόδημα και για δάνεια από 1-1-2000 έως 31-12-2002 αφαιρείται το 100% των τόκων από το εισόδημα αλλά για ακίνητα έως 120 τ.μ.
Αλλαγές στις εκπτώσεις
Διορθώσεις έγιναν και στις λοιπές εκπτώσεις δαπανών.
Για το 2010 θα αφαιρούνται από τον φόρο:
Το 10% (από 25%) της δαπάνης για αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου, αγορά ηλιακών συλλεκτών κ.λπ. η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το 20% (αντί για 100% από το εισόδημα) των δαπανών ασφαλίστρων με μέγιστο ποσό έκπτωσης 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Το 20% (αντί για 100% από το εισόδημα) των δαπανών για παροχή νομικών συμβουλών από δικηγόρους, εκτός των παραστάσεών τους σε συμβόλαια.
Το 20% (αντί για έκπτωση 100% από το εισόδημα) των χρηματικών δωρεών και χορηγιών. Η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Τέλος, καταργούνται οι εκπτώσεις από το εισόδημα για δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων, επισκευών κατοικίας, σε εστιατόρια, καφετέριες, κομμωτήρια κ.λπ. που θα υπολογίζονται πλέον για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
fimotro


Read more...

KOKKINH ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΑ 40.000 ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ελαφρύνσεις από 10 έως και 340 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα έως 39.000 ευρώ προβλέπει η ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η οποία αρχίζει να εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, μεταφέροντας τα βάρη στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Oι ελαφρύνσεις όμως ψαλιδίζονται ή εκμηδενίζονται εξαιτίας της...
παράλληλης σύνδεσης του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις δαπανών, οι οποίες μέχρι πρότινος απέφεραν μείωση του φόρου, αλλά και εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης. Οι επιβαρύνσεις από την εφαρμογή της νέας κλίμακας αρχίζουν από το όριο εισοδήματος των 40.000 ευρώ και αυξάνονται κατακόρυφα για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, στα οποία επιβάλλεται ο ανώτερος συντελεστής 45%.
Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ αν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, κατά 3.000 ευρώ αν έχει δύο, κατά 11.500 αν έχει τρία και κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του τρίτου.
Οι αποδείξεις
Πρώτη φορά το αφορολόγητο όριο συνδέεται με αποδείξεις δαπανών. Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας 10% επί του εισοδήματός τους για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Αν είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ, επιπλέον 30% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Έτσι, φορολογούμενος με εισόδημα 9.000 ευρώ πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 900 ευρώ, για εισόδημα 15.000 ευρώ οι απαιτούμενες αποδείξεις φτάνουν τα 2.100 ευρώ, ενώ το μάξιμουμ ποσό των αποδείξεων φτάνει στα 12.000 ευρώ για εισοδήματα από 48.000 ευρώ και πάνω. Αν οι φορολογούμενοι συλλέξουν αποδείξεις μεγαλύτερου ποσού από αυτό που απαιτείται με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, κερδίζουν ως μπόνους έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς ποσών μεταξύ απαιτούμενων και υποβαλλόμενων αποδείξεων, ενώ ποινή φόρου 10% στη διαφορά επιβάλλεται στην αντίθετη περίπτωση.
Για το χτίσιμο του αφορολόγητου μετράνε όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες (και κινητά), για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις (ασφάλιστρα, εγκατάσταση φυσικού αερίου κ.λπ.).

fimotro

Read more...

ΧΡΥΣΟ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΡΙΣΕ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μεγάλη ανάσα στις τράπεζες, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, προσέφερε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει και μετά το τέλος του 2010 να δέχεται ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία. Η δήλωση Τρισέ έκλεψε την...
παράσταση τη χθεσινή ημέρα από τη Σύνοδο Κορυφής, αφού- σε αντίθεση με το αμφιλεγόμενο πακέτο βοήθειας των Ευρωπαίων ηγετών- προσέφερε ξεκάθαρη προοπτική ασφάλειας όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ξένες τράπεζες που διακρατούν ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα, ο κ. Τρισέ διαχώρισε τη θέση του από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι πιθανή εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας είναι «πολύ πολύ κακή». Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η παράταση για έναν χρόνο του ευνοϊκού καθεστώτος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ προσφέρει τη βεβαιότητα στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ότι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, τους λύνει τα χέρια για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν το Δημόσιο θα βγει να δανειστεί, αφού θα είναι σίγουρες ότι οι τίτλοι αυτοί θα τους χρησιμεύσουν ως εγγυήσεις και στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τις τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια.
Λιγότερη πίεση
Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα αποκλιμακωθεί η πίεση που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας ανησυχιών και ανυπόστατων φημών, οι οποίες οδήγησαν σε εκροές κεφαλαίων. Επίσης, αναμένεται να ανοίξουν οι κάνουλες χρηματοδότησής τους, που αυτή τη στιγμή είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από χθες το spread (διαφορά επιτοκίων δανεισμού Ελληνικού και Γερμανικού Δημοσίου) υποχώρησε α πό τις 333 μονάδες βάσης που ήταν το πρωί σε 313 μονάδες βάσης το βράδυ, έπειτα βεβαίως και από τη γνωστοποίηση των πρώτων πληροφοριών για τη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άνοδος του ευρώ
Αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές οι μετοχές ανέκαμψαν και η ισοτιμία του ευρώ βελτιώθηκε, έναντι του χαμηλού ρεκόρ 10μήνου που σημείωσε το πρωί. Το ευρώ έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που επικρατούσε σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας προχθές συνέτεινε στην περαιτέρω πτώση του. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, το πρόβλημα των μεγάλων spread άρχισε όταν ο ίδιος ο κ. Τρισέ είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι στο τέλος του 2010 η Τράπεζα θα σταματήσει να δέχεται ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία ως εγγύηση. Σημειώνεται ότι έως το φθινόπωρο του 2008 η ΕΚΤ δεχόταν ως εγγύηση μόνο ομόλογα με βαθμολογία στην κλίμακα του Α (έως Α-). Λόγω κρίσης χαλάρωσε τις απαιτήσεις της και έτσι τώρα δέχεται και ομόλογα με βαθμολογία στην κλίμακα του Β (έως ΒΒΒ-). Τα ελληνικά ομόλογα βαθμολογούνται με ΒΒΒ+ από τους οίκους Standard & Ρoor΄s και Fitch και με Α- από τον οίκο Μoody΄s. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονταν δεκτά ακόμη και αν η ΕΚΤ επέστρεφε στους παλιούς, αυστηρότερους κανόνες της, αφού αρκεί ένας οίκος να τα αξιολογεί με βαθμό Α. Αν όμως, για κάποιον λόγο, η Μoody΄s προχωρούσε και αυτή σε νέα υποβάθμιση (δεδομένου ότι ο βαθμός της συνοδεύεται από «αρνητικές προοπτικές») και η ΕΚΤ άλλαζε στο τέλος του χρόνου τις απαιτήσεις της, τότε θα υπήρχε πρόβλημα. Με τις χθεσινές δηλώσεις Τρισέ η πίεση αποκλιμακώνεται.
/fimotro
Read more...

Άντε τώρα να τον ...πιέσουν οι νταβατζήδες - Βρήκαν τον μπελά τους



Πως θα πάνε τώρα οι νταβατζήδες εκδότες στον Παπανδρέου να τον πιέσουν όπως είχαν συνηθίσει; Θα τους πετάει έναν έναν έξω. Τι θα πει ο...Γιώργος Φράγκας και η παρέα του που έλεγαν ότι θα πέσει η κυβέρνηση αν και αν και αν ...

Έκανε το χρέος του ο Παπανδρέου και έμεινε στην ιστορία ρε παιδιά. Τον έσωσε ότι ήταν...


χρόνια ο υπουργός εξωτερικών και είχε καλές επαφές με όλες τις χώρες. Όπως και το ραντεβού με τον Ομπάμα ήταν το κλεδί που φοβήθηκαν οι Ευρωπαίοι.

/troktiko

Read more...