Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ικανοποίηση Μπορίσοφ για τη στήριξη της Ελλάδας

«Η καλή είδηση για τη Βουλγαρία είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να στηρίξουμε την Ελλάδα. Έτσι μπορώ να νιώθω ανακούφιση, επειδή με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Κι αφού το 30% περίπου των βουλγαρικών τραπεζών είναι ιδιοκτησία ελληνικών τραπεζών μια "ολίσθηση" στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για τη Βουλγαρία».

Αυτό δήλωσε στον Τύπο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλοι είναι πολύ στενοχωρημένοι για την κρίση με την Ελλάδα, οπότε τώρα είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή να κάνουμε λόγο, έστω, για την ένταξή μας στον ευρωπαϊκό νομισματικό μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να επιμένει για ένταξή της στην «αίθουσα αναμονής» της ευρωζώνης. Ο κ. Μπορίσοφ, ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ιβάν Ίσκροφ είχαν σημαντικές επαφές σε όλα τα επίπεδα σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στο μηχανισμό ERM II.

Ο κ. Μπορίσοφ ανήγγειλε, επίσης, ότι στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες συζητήθηκε η ιδέα για πραγματοποίηση κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από κοινού επίσκεψη στις περιοχές που πλημμυρίζουν από διασυνοριακούς ποταμούς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, οι τρεις πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για αντιπλημμυρικά έργα.

Στο μεταξύ, η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, είναι κεντρικό θέμα των ηλεκτρονικών και των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στη Σόφια.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: