Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Επιμελητηριακός “Καλλικράτης” ενόψει!

Κόντρα Λούκας με ΕΒΕΑ, ΒΕΑ και ...ΝΔ


Σε ευθεία σύγκρουση φαίνεται να οδηγούνται τα Επιμελητήρια συνεπικουρούμενα από την αντιπολίτευση, ως προς τις προθέσεις δημιουργίας «Επιμελητηριακού Καλλικράτη» από τη μεριά της κυβέρνησης.

Έγκυρες πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε κόντρα λόγω των προθέσεων από τη μεριά του υπουργείου Οικονομίας να συρρικνώσει το κόστος λειτουργίας των επιμελητηρίων με μια διαφορετική περιφερειακή λογική, υπό το πρίσμα των πιέσεων που ασκεί η οικονομική κρίση.

Πρόκειται για σχέδιο το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση των 6 επιμελητηρίων της Αθήνας και του Πειραιά σε ένα μεγάλο, ενώ αντίστοιχες ενέργειες μελετούνται και για την υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα είναι «casus belli», ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος πως οι ίδιες οι επιχειρήσεις πληρώνουν το κόστος λειτουργίας κι όχι το ελληνικό Δημόσιο, επειδή τα Επιμελητήρια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, άρα δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη σημαία των αντιδράσεων μάλιστα έχει σηκώσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος δεν παύει να δηλώνει πως «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παίζει με τους θεσμούς», συμπληρώνοντας πως τα περισσότερα επιμελητήρια έχουν μια υπερεκατονταετή ιστορία που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.

Συνεργάτες πάντως του κ. Μίχαλου αναφέρονται και σε προσωπική, πολιτική κόντρα που κυβερνητικοί κύκλοι απεργάζονται με στόχο ο ίδιος να μην καταφέρει να εκλεγεί.

«Όταν η ουσιαστική αντιπολίτευση στα νέα μέτρα γίνεται από το ΕΒΕΑ ή τον επιχειρηματικό κόσμο, τότε κάποιοι θεωρούν πως με έναν Καλλικράτη θα αλλάξουν τους συσχετισμούς» τονίζουν πηγές.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, οι σκέψεις περί μετάθεσης των εκλογών για τα Επιμελητήρια από τον Οκτώβρη του 2010, αρχικά στον Δεκέμβρη ή ακόμα και στον Απρίλη του 2011 με το πρόσχημα των παράλληλων δημοτικών εκλογών, δημιουργούν κινητικότητα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι πρώτες… τροχιοδεικτικές βολές για το θέμα υπήρξαν πριν από λίγες μόλις ημέρες με τις αντιδράσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ΒΕΑ όσο και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων (ΟΣΥΕ) περί της θεσμοθέτησης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ως υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Το ΒΕΑ και η ΟΣΥΕ, με σχετικές επιστολές τους προς την υπουργό Λούκα Κατσέλη τονίζουν ότι το ρόλο αυτό (ίδρυση επιχειρήσεων) μόνο τα Επιμελητήρια μπορούν να τον επιτελέσουν, καθώς αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη δομή, λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας σε όλα τα επιχειρηματικά πεδία.

Αυτή τη στιγμή, στα Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιώς εργάζονται περί τους 500 υπάλληλους με συμμετοχή μάλιστα εργαζόμενων και από τον Δημόσιο τομέα, οι οποίοι όμως αμείβονται από τους ιδιωτικούς φορείς.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: