Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΑΥΣΤΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Το πρόγραμμα λιτότητας που υποστήριξε η κυβέρνηση μειοψηφίας σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης το πορτογαλικό Κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της...


Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε μία συμβιβαστική διακήρυξη υποστήριξης προς το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που πρότεινε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες.

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, απείχαν από την ψηφοφορία, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση και έχοντας εξασφαλίσει ορισμένες διαβεβαιώσεις, ενέργεια που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση του προγράμματος λιτότητας. Το συντηρητικό και το αριστερό κόμμα καταψήφισαν το πρόγραμμα λιτότητας.

Στόχος των μέτρων του πρωθυπουργού Σόκρατες είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 9,3% επί του ΑΕΠ στο 2,8% μέχρι το 2013.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών.

Αρχικώς, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα καταψήφιζε το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch, συμφώνησε με την κυβέρνηση να απέχει από την ψηφοφορία, δίνοντας έτσι έμμεση υποστήριξη στα κυβερνητικά μέτρα.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση συμφώνησε να μην ζητήσει πράσινο φως για το σύνολο των μέτρων, αλλά να περιοριστεί σε μία απλή «δήλωση υποστήριξης».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: