Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Αποκλείει επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων ο Σταϊκούρας ...




Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει νέα μέτρα λόγω του δημοσιονομικού κενού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκλείει την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων.


Ειδικότερα ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη...
Realnews, αναφέρει πως τέτοια μέτρα δεν προκύπτουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Παράλληλα εκτιμά ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ δηλώνει άγνοια για το εάν θα διακοπεί η χορήγηση πρόωρων συντάξεων.

Ο υπουργός θεωρεί ότι τέτοια μέτρα είναι «εκτός λογικής», ενώ όπως αναφέρει «εντός λογικής» είναι «η εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, η ανάταξη της πραγματικής οικονομίας».
Επιμένει ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Δηλώνει πως «η κυβέρνηση δεν ξύνει τα νύχια της», διαπραγματεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και πως «δεν χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με επικοινωνιακούς όρους». Σε ερώτηση εάν θα σταματήσουν να χορηγούνται πρόωρες συντάξεις, αναφέρει ότι «δεν γνωρίζω εάν υφίσταται τέτοιο θέμα».

Read more...

Απομόνωση για Βενιζέλο, στη Θεσσαλονίκη…




Πέρασαν τα χρόνια, έπεσαν και τα ποσοστά!...
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν για πολλά χρόνια ο κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι της Θεσσαλονίκης για το ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα δε μετά την…
απόσυρση του Άκη Τσοχατζόπουλου από το προσκήνιο.
Τα χρόνια όμως έχουν περάσει και το ΠΑΣΟΚ πλέον ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρόεδρος του Κόμματος, που βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα για τον εορτασμό της πόλης, είναι απομονωμένος με τα δικά του πρόσωπα και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει θα είναι άκρως μετρημένες και στοχευμένες...

πηγη parapolitika.gr

Read more...

Κόμμα στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών ανακοίνωσε ο Χατζημαρκάκης


Κόμμα στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών ανακοίνωσε ο Χατζημαρκάκης  ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Τη δημιουργία κίνησης ελλήνων πολιτών με την οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του επομένου Μαΐου, στην Ελλάδα, ανακοινώνει ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Ο κ. Χατζημαρκάκης στην συνέντευξή του στην Real News επισημαίνει ότι η κίνηση-κόμμα που αυτές τις μέρες συγκροτείται από νέους ανθρώπους όχι μόνον στην ηλικία αλλά και στην πολιτική θα έχει σαφώς φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και θα έχει ως στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη, εξελίξεις που μας αφορούν ως χώρα άμεσα.
«Οραματιζόμαστε μια ΕΕ που θα στηρίζει τα ασθενέστερα μέλη της, θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες των Εθνών και θα αντιμετωπίσει καίρια το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης στην συνέντευξη του.
Αναφερόμενος στο θέμα του κατοχικού δανείου προς την Γερμάνια, ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρει ότι η χώρα μας πρέπει να το θέσει επίσημα και μάλιστα προτείνει συγκεκριμένα «να επιστραφούν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις και να δοθούν στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό λογικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμβολή στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων κι όχι πλήγμα».

Read more...

Νέο σοκ στο ασφαλιστικό Ψαλίδι 20% στις συντάξεις όσων αποχωρούν 55 έως 60 ετών



Η εισφορά που ήδη παρακρατείται αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55 - Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους  55-60 ετών

Κοφτερό «ψαλίδι» στις συντάξεις έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών είναι το εναλλακτικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγγελία για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ειδικότερα η εισφορά που ήδη παρακρατείται ( 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ) αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55.

Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους  55-60 ετών . 

Η απώλεια είναι βαριά ιδίως για όσους βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη εξαιτίας της ανεργίας. 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό προέρχεται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και από αυτά πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι.

Δεν αποκλείεται  πάντως στη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αν δεν καλυφθεί το κενό , να ξαναβγεί από το συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των πρόωρων συντάξεων που εξοντώνει 350.000 ασφαλισμένους, κυρίως τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες θα επιβαρυνθούν έως και 12 χρόνια, τους ασφαλισμένους με 35ετία που θα αναγκαστούν να δουλέψουν πάνω από 40 χρόνια, τους ανέργους πάνω από 50 ετών  οποίοι προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη και τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Χαμένες είναι  κυρίως η μητέρες που έχουν  μεν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης  αλλά έχουν παραμείνει στη δουλειά  έως ότου « πιάσουν» και το όριο ηλικίας . Για παράδειγμα , μια μητέρα ανηλίκου του ιδιωτικού τομέα που θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης το 2012 με 18,3 έτη ασφάλισης και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένη θα επιβαρυνθεί με 2 έως 12 επιπλέον χρόνια δουλειάς ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη . Η ποινή μπορεί εν μέρει να μετριαστεί με την εξαγορά πλασματικών χρόνων .

Οι περικοπές όμως δε σταματούν  στις πρόωρες συντάξεις. Η  ασφαλιστική παρέμβαση θα περιλαμβάνει σχέδιο περικοπής των συντάξεων μειώσεις για 100.000 συνταξιούχους των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών το οποίο αν εφαρμοστεί κατά γράμμα όπως ορίζει το μνημόνιο ,θα αποφασιστούν μικρές μειώσεις ως απόρροια της μείωσης των εισφορών.

Συγκεκριμένα , η «τρύπα» από τη μείωση των εισφορών υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί τα επόμενα χρόνια με μικρές μειώσεις στις συντάξεις από 8 έως 35 ευρώ ως εξής:

- Οι συνταξιούχοι  των τραπεζών θα έχουν κατά  μέσω όρο μείωση 1%

- Οι συνταξιούχοι  του ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ θα  έχουν μείωση 1,4%

- Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα έχουν μείωση κατά μέσω όρο 1,9%
protothema.gr

Read more...

''ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ''...


...ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ...
Στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» θα προσφύγει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ...
διαπιστώνει αδιέξοδο για τη σωτηρία του νοσοκομείου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής αναφέρει ότι η εξεύρεση λύσης για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» γίνεται πλέον πιο δύσκολη και τονίζει ότι δεν φέρει καμμία ευθύνη στο εξής για την τύχη του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Παρά τη βούληση της ελληνικής κυβερνήσεως να αναλάβει την ευθύνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προτείνοντας προσωρινό διοικητικό συμβούλιο ικανό να φέρει εις πέρας τη λύση των προβλημάτων του και την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό και στους έξι μήνες να διενεργούνταν εκλογές για νέα διοίκηση, η πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου κατέστησε αδύνατη αυτή την προσπάθεια.
Σεβόμενοι την απόφαση του Ειρηνοδικείου, προσήλθαν σήμερα οι επιλεγμένοι από τον υπουργό Υγείας εκπρόσωποι στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο όπου διαπιστώθηκε πλήρες αδιέξοδο.
Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οφείλουμε να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα κατά της προσφάτου αποφάσεως του Ειρηνοδικείου. Μέχρις ότου υπάρξει αξιόπιστο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο ικανό να εκτελέσει αποτελεσματικά τη σοβαρή αποστολή του, δεν αναλαμβάνουμε την παραμικρή ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και κατ' επέκτασιν, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε εκείνους που, με την παρέμβασή τους, ζήτησαν να αναλάβουν τη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://fimotro.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6588.html

Read more...

''NA ANAKAΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Χ.Α Ο ΑΠ.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ''...


Να ανακαλέσει την πρόσκληση προς τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ζητεί από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, το ΠΑΣΟΚ...

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου γίνεται λόγος για «οδυνηρή έκπληξη» και αγανάκτηση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόσκληση.
«Ο περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος» αναφέρεται σχετικά.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του: «έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού» .
Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Αυτό επιβάλλουν τα ήθη των Ελλήνων και  αυτό οφείλει να πράξει. Τέτοιο ήταν  το ΟΧΙ των Ελλήνων» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Ενιαίο Μισθολόγιο: «Ψαλίδι» 200 εκατ. ευρώ στα «ρετιρέ» του Δημοσίου



Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο ζητά η τρόικα
Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τη real news.
Υπενθυμίζεται ότι όπως προέκυψε από πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή το ενιαίο μισθολόγιο τείνει να εξελιχθεί σε… κωμωδία, καθώς υπολογίζεται ότι στο 40% του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με προεξάρχουσες  τις ΔΕΚΟ και γενικότερα τους φορείς των υπουργείων, δεν εφαρμόζεται.
Στο πλαίσιο αυτό με επιστολή του προς τους συναδέλφους του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα υπουργεία και οι φορείς τους έχουν υπερβεί τα όρια δαπανών, ενώ πολλοί από τους εποπτευόμενους φορείς είτε δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο  είτε τοπ εφαρμόζουν με «διασταλτική ερμηνεία» του νόμου που οδηγεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στους μισθούς.
Εντολή Σταϊκούρα για ελέγχους
Όπως γράφει το «βήμα» ήδη ο κ. Σταϊκούρας έχει δώσει εντολή για ελέγχους αρχής γενομένης από 150 φορείς του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε μισθούς επιδόματα που δεν θα έπρεπε να καταβάλλονται. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περί τα 100 έως 200 εκατ. ευρώ.
Στη λίστα των συγκεκριμένων φορέων φιγουράρουν:
- η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το υπουργείο Υποδομών,
-Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης
-Το ΚΑΠΕ, το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το ΥΠΕΚΑ
-Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» από το υπουργείο Παιδείας
- Ο ΕΟΦ από το υπουργείο Υγείας και
-Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Ατόπημα Τζιτζικώστα το κάλεσμα χρυσαυγιτών. Δεν θα συμμετάσχουμε στην παρέλαση



Αντίδραση ΔΗΜΑΡ από την απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα να καλέσει στην παρέλαση Χρυσαυγίτες. Δε θα συμμετάσχει στην παρέλαση
Την απόφασή της να μην έχει παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε η ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζοντας "σοβαρό ατόπημα και πρόκληση" την επιλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.
Οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ εξέδωσαν το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως δεν πρόκειται να παρευρεθούν στην παρέλαση.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει: "Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων".
"Η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει στην παρέλαση", καταλήγει.
Ερωτηθείς αν θα παραστεί στην παρέλαση της Δευτέρας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης  είπε ότι βεβαίως θα πάει και αν είναι εκεί και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τότε "θα έχει θέμα". "Να δούμε αν θα φύγω εγώ ή θα φύγουν αυτοί", τόνισε και δεν θέλησε να δώσει κι αυτός συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον κ. Τζιτζικώστα. "Μην ξεχνάτε ότι ο Απόστολος είναι ανεψιός μου", είπε στους δημοσιογράφους.

Read more...

Πληρώνονται ενώ απεργούν οι υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ



Μετ’ αποδοχών η απεργία των διοικητικών στα ΑΕΙ. Προσπάθεια να μη χαθούν το εξάμηνο και η εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές.
Απεργούν μεν, πληρώνονται δε οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιστορικότερων ΑΕΙ της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, οι υπάλληλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν για όγδοη εβδομάδα, δηλαδή έως την επόμενη Παρασκευή, την απεργία τους κατά της διαθεσιμότητας συνολικά 1.349 υπαλλήλων από οκτώ ΑΕΙ, εκ των οποίων οι 897 ανήκουν στα δύο ιδρύματα της Αθήνας. Παράλληλα, όμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά, επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού είναι κλειστές και έτσι δεν μπορούν να στείλουν στοιχεία για την απεργία. Μείζον θέμα αναδεικνύεται και από τη στάση των πανεπιστημιακών και ιδίως του ΕΜΠ.
Εδώ και έξι εβδομάδες, ο σύλλογός τους έχει αποφασίσει απεργία, όμως και αυτοί πληρώθηκαν κανονικά. Πόσοι τελικά απεργούν; Πόσοι θα επικαλεστούν τις καταλήψεις των φοιτητών για τα χαμένα μαθήματα; Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιοι εισαγγελείς Πρωτοδικών.
Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των δύο ιδρυμάτων ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια (π.χ. μείωση του διαστήματος διακοπής μεταξύ χειμερινού - εαρινού εξαμήνου) για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο των μαθημάτων. Σαφής είναι η διαβεβαίωση ότι το εξάμηνο δεν θα χαθεί. Δεν ισχύει το ίδιο για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση θα γίνει για τους επί πτυχίω φοιτητές.
Ειδικότερα, καθολικό κλείσιμο όλων των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος, εμποδίζοντας τη δυνατότητα να γίνουν μαθήματα. Αντιθέτως, γίνονται μαθήματα σε άλλα πανεπιστήμια (π.χ. Πατρών, ΑΠΘ) που επίσης «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα. Κλειστό είναι και το ΕΜΠ, όπου, πλην των διοικητικών, απεργούν και οι πανεπιστημιακοί.
Όμως, όπως δήλωσε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φραγκίσκος Βορτελίνος, «η μείωση των αποδοχών λόγω της απεργίας των επτά εβδομάδων θα γίνει μόλις επαναλειτουργήσει η Διεύθυνση Προσωπικού».
Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, "για τον Οκτώβριο δεν έγινε περικοπή διότι η μισθοδοσία κάθε μήνα προκαταβάλλεται στις 15 του προηγουμένου". Αρα, εγείρεται το ερώτημα εάν η μισθοδοσία Νοεμβρίου θα καταβληθεί κανονικά. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού έστειλαν στοιχεία στον αρμόδιο εκκαθαριστή; Ποιος κρατάει το απεργιακό δελτίο; Προς το παρόν, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δηλώνουν ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική. Βέβαια, υπήρξαν καταγγελίες ότι κατά διαστήματα δεν απεργούν κάθε μέρα όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά μόνο ένα μέρος «εκ περιτροπής», ώστε να μειωθούν οι μισθολογικές τους απώλειες λόγω της απεργίας των 50 ημερών. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στα γραφεία, αλλά πραγματοποιούν «λευκή» απεργία. Οι καταγγελίες διαψεύδονται από τους διοικητικούς υπαλλήλους, όμως πρόκειται για πρακτική που έχει υιοθετηθεί και σε άλλες πρόσφατες απεργίες (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).
Από την άλλη, η παράταση της απεργίας ευνοεί και ένα... κατενάτσιο εκ μέρους των ΑΕΙ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένονται εξελίξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί των προσφυγών που κατέθεσαν οι ηγεσίες των ΑΕΙ κατά της υπουργικής απόφασης της διαθεσιμότητας των διοικητικών. Κατά της διαδικασίας θα προσφύγουν και οι διοικητικοί όταν θα «ονομαστικοποιηθούν» οι 1.349. Ηδη, από τους 1.968 διοικητικούς εκ των οποίων θα επιλεγούν οι 1.349, απεγράφησαν για να μοριοδοτηθούν από το ΑΣΕΠ οι 1.700. Οι υπόλοιποι 268, επειδή δεν απεγράφησαν θα τεθούν σε αργία με το ερώτημα της απόλυσης.
20.000 υπογραφές
Η κατάσταση αυτή παρατείνει την αγωνία των φοιτητών. Ηδη, τις 20.000 έχουν φθάσει όσοι έχουν υπογράψει υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anoixtessxoles.gr ύστερα από πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), ώστε να αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου. Πάντως, καθώς ο νόμος 4009 ορίζει ότι «κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ εξετάζουν σχέδια διάσωσης του τρέχοντος εξαμήνου.
Πανεπιστημιακοί ανέφεραν στην εφημερίδα ότι παρά τη μακρά απεργία των διοικητικών, υπάρχει περιθώριο για παράταση του εξαμήνου κατά δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της περιόδου αργίας μεταξύ του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου. Επίσης, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Βορτελίνος, οι εγγραφές των πρωτοετών θα γίνουν κανονικά. Βέβαια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου χάθηκε, ενώ είναι θολό τι θα ισχύσει για τα μαθήματα που εξετάστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την έναρξη της απεργίας. Για μία ακόμη χρονιά, πάντως, τα πανεπιστήμια μετετράπησαν σε πεδίο πολιτικής μάχης, που τελικά μόνο στην υποβάθμισή τους οδηγεί.

Read more...

Σε κατάσταση συναγερμού η κοινωνία ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Δραματική η αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας στην Ελλάδα

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Δραματική η αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας στην Ελλάδα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όπως επίσης και άνιση κατανομή των βαρών στον πληθυσμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat με βάση τη σχετική δειγματοληπτική έρευνα του 2012, τονίζει το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Μεταξύ των σοκαριστικών στοιχείων είναι ότι η φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 35,8% το 2011. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% από 31%, ενώ αποκαλυπτικό των επιπτώσεων από τις βίαιες μειώσεις μισθών είναι ότι οι φτωχοί εργαζόμενοι αυξήθηκαν από 11,9% το 2010 σε 15,1% το 2011.

Ο δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.

Επίσης, ο δείκτης ανισότητας Gini αυξήθηκε από 0,335 το 2010 σε 0,343 το 2011. Αύξηση παρουσίασε την ίδια περίοδο και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σχέση του εισοδήματος του 20% πλουσιότερου πληθυσμού με το 20% του φτωχότερου.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η οικονομική κρίση, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όχι μόνο έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά, σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική ρητορεία, έχουν οδηγήσει και σε διεύρυνση των ανισοτήτων, τονίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Όπως προσθέτει, τον πρώτο 1,5 χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα υπέστησαν σημαντικότερες απώλειες συγκριτικά με τα υψηλότερα στρώματα.

Επίσης το Ινστιτούτο εξηγεί ότι «δεδομένου ότι το 2012 και το 2013 οι επιπτώσεις του Μνημονίου στα εισοδήματα των νοικοκυριών ήταν περισσότερο έντονες, εκτιμάται ότι τα τωρινά επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλότερα και οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών αρκετά πιο δυσμενείς σε σχέση με την εικόνα που αποτυπώνεται στα παραπάνω στοιχεία».

Τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία

Από τα στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν από την Eurostat με βάση τη σχετική δειγματοληπτική έρευνα του 2012 (η οποία αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2011) προκύπτει:

  • Σύμφωνα με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη σχετικής φτώχειας (που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού με ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του αντίστοιχου διάμεσου εισοδήματος των κατοίκων της χώρας), η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 19,7% το 2008 σε 23,1% το 2011. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση που εμφανίζει το ποσοστό φτώχειας το 2011 σε σχέση με το 2010. 
Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή στη σχετική φτώχεια παρατηρήθηκε παρά τη σημαντική μείωση του ορίου φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό από 549 ευρώ το 2010 σε μόλις 476 ευρώ το 2011.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας για το 2012, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

  • Αποκαλυπτικές για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν τον δείκτη φτώχειας που κατασκευάζεται διατηρώντας διαχρονικά σταθερό το όριο φτώχειας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (με βάση τα εισοδήματα του 2007). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη η φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 35,8% το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φτώχεια αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το χάσμα (ή βάθος) φτώχειας, το οποίο αποτυπώνει το πόσο απέχουν οι φτωχοί από το κατώφλι φτώχειας, 1 στους 2 φτωχούς είχαν το 2011 διαθέσιμο μηναίο ισοδύναμο εισόδημα μικρότερο από 334 ευρώ.
  • Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011, το διαθέσιμο μηνιαίο ισοδύναμο εισόδημα των ατόμων που βρίσκονται στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής έπεσε από 915 ευρώ σε 793 ευρώ. Αυτή η μείωση αποκαλύπτει τη σημαντική συρρίκνωση στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων στη χώρα.
  • Το ποσοστό σχετικής φτώχειας των εργαζομένων αυξήθηκε από 11,9% το 2010 σε 15,1% το 2011. Αυτό φανερώνει τη δυσμενή επίδραση που είχαν στα εισοδήματα των εργαζομένων τα μέτρα λιτότητας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Ο δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.
  • Ο δείκτης ανισότητας Gini αυξήθηκε από 0,335 το 2010 σε 0,343 το 2011. Αύξηση παρουσίασε την ίδια περίοδο και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σχέση του εισοδήματος του 20% πλουσιότερου πληθυσμού με το 20% του φτωχότερου.
Α.Τ
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...