Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

“Ρουκέτα” από ΔΝΤ: Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία!


lagarde-e1412882557272
Διαψεύδει κατηγορηματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που δημιούργησαν νωρίτερα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά (well away) από μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επισημαίνοντας μάλιστα πως «η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός», που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του.
Είπε δε πως το Ταμείο έχει αποσύρει την τεχνική ομάδα που συμμετείχε στις συσκέψεις του Brussels Group, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των συζητήσεων.
Μιλώντας σε ξεκάθαρα αυστηρό τόνο, ο κ. Ράις τόνισε πως ακόμα υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» που αποτρέπουν τη σύγκλιση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας εκτενέστατα στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Παρά ταύτα, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και είναι αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Αιχμή του προβλήματος οι συντάξεις
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που – όπως είπε – έχουν αποδεχτεί όλες οι πλευρές. Σημειώνεται πως τα σχόλια έγιναν χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μείωσης των συντάξεων, για την οποία ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.
Ο κ. Ράις ανάφερε πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%.
Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.
Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου.
ΦΠΑ
Ό κ. Ράις στάθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ, λέγοντας λιτά πως το ΔΝΤ θεωρεί πως το νυν σύστημα είναι υπερβολικά «σύνθετο» και συνεπώς επιτρέπει τεράστια απώλεια εσόδων.
Προσέθεσε πως το Ταμείο ήταν εξαρχής υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση.

Read more...

Η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των 100 δόσεων...


Η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των 100 δόσεωνΠολυσέλιδη εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων εξέδωσε η  Γενική Γραμματεία Εσόδων, παρότι...
η προθεσμία λήγει σε μόλις δύο εβδομάδες, στις 26 Ιουνίου.

Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφεί της Κατερίνας Σαββαίδου έχει την ένδειξη εξαιρετικά επείγον και ημερομηνία 10 Ιουνίου.   

Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ ...
enikos.gr

Read more...

Τι δήλωσαν Τσίπρας - Γιούνκερ μετά τη συνάντησή τους...


Δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν. Αυτή την ώρα η...
ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώνει τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, καθώς και ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και οι εταίροι αποφάσισαν να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε σε μία λύση το επόμενο διάστημα...
real.gr

Read more...

Προειδοποιήσεις μετά τις εκλογές Αμεσα σχηματισμό κυβέρνησης ζητά από τα πολιτικά κόμματα ο Ερντογάν


Αμεσα σχηματισμό κυβέρνησης ζητά από τα πολιτικά κόμματα ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλάει μία χειροποίητη σημαία που του έδωσαν ως δώρο διεθνείς φοιτητές   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αγκυρα, Τουρκία
Εκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς και να
σπεύσουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία και πλέον.

Η Ιστορία θα κρίνει όποιον απειλήσει το μέλλον της Τουρκίας, προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, ενώ κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος από την πλευρά του θα φροντίσει να βρει τη λύση με την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα.

Σπάζοντας τη σιωπή του κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης διεθνών φοιτητών, ο Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τη Δύση ότι βομβαρδίζει τους Αραβες και τους Τουρκμένους στη Συρία ενώ παράλληλα στηρίζει τους κούρδους «τρομοκράτες» - η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τις στρατιωτικές επιτυχίες των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Την ίδια ώρα, την Ιστορία επικαλούνταν και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά για δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία.

«Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνεδρίαση αξιωματούχων του AKP στην Αγκυρα, για να προσθέσει όμως ευθύς αμέσως ότι «με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP» και να καταλήξει ότι εν πάση περιπτώσει το κόμμα του είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε σενάριο.

Ανοιχτός σε όλες τις εκδοχές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία ωστόσο θα αφήνει εκτός του AKP, δήλωσε την Πέμπτη ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει υψηλότερο ποσοστό από το 10% που απαιτούνταν για να εισέλθει στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Το να συρθεί η Τουρκία αμέσως σε συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθάει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει τον δρόμο της για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού», τόνισε από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που το AKP δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Δεν έχουμε προσωπική έχθρα με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς σημειώνοντας ωστόσο ότι «ένας πρόεδρος που παραβιάζει το Σύνταγμα και παραβιάζει τον νόμο και τη Δικαιοσύνη θα επικρίνεται πάντα από εμάς».

Σε κάθε περίπτωση, σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ιδιαίτερα στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Ως HDP είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και να παραμερίσουμε την ανταγωνιστικότητα της προεκλογικής περιόδου για την ειρήνη», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι έτοιμος να απευθύνει αίτημα για αφοπλισμό και ότι η ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωσή του θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Το HDP, το οποίο έχει επισκεφθεί τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να κάνει άλλη μια επίσκεψη τις ερχόμενες ημέρες. «Ως HDP - κατέληξε ο Ντεμιρτάς - συναισθανόμαστε την ευθύνη μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία από εκεί που έμεινε και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κι άλλα». 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Με στόχο τη συμφωνία Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ



Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
tsipras giounker
Η νέα συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες,  ακολούθησε τις συνομιλίες που είχε τα ξημερώματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Επισήμως, βεβαίως, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, υπό την έννοια ότι το κλίμα στην διαπραγμάτευση έχει επιβαρυνθεί αρκετά και η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, πλέον τις δύο πλευρές χωρίζουν λιγότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ και ολοένα και εμπεδώνεται η εκτίμηση πως… δε θα κινδυνεύσει η συνοχή της Ευρωζώνης για ένα τέτοιο ποσό.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

FT: Το ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 20ή Ιουλίου


ft
O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ακόμα έναν κύκλο συνομιλιών με τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο το βράδυ της Τετάρτης.
Αντό αναφέρει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ και συμπληρώνει πως δεν υπήρξε κάποιο σημάδι από τις δύο πλευρές ότι βρέθηκαν πιο κοντά στο να επιτύχουν μια συμφωνία για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ, των χρημάτων του πακέτου διάσωσης.
Μετά από μία συνάντηση δύο ωρών που έλαβε χώρα μετά τη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τις συνομιλίες εποικοδομητικές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί συμφωνία θα εντατικοποιηθούν – χρησιμοποιώντας παρόμοια γλώσσα με αυτή πολλών προηγουμένων συναντήσεων.
«Νομίζω ότι η ηγεσία της Ε.Ε. καταλαβαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη λύση και σε μια δυνατότητα για την Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή με ασφάλεια, ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο», είπε ο κ. Τσίπρας σε κάποια σύντομα σχόλια στους δημοσιογράφους όταν αποχωρούσε από τη συνάντηση. «Αυτό δε θα δώσει ασφάλεια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έφυγαν δίχως να κάνουν σχόλια.
Χάνουν την υπομονή τους
Οι χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες διεξήχθησαν ενώ τα σημάδια αυξάνονταν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και κινούνται προς μία σκληρή γραμμή του τύπου «όλα ή τίποτα».
Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει σε συνομιλητές τους ότι η δημόσια απόρριψη από την πλευρά της Ελλάδας μιας προσφοράς για συμβιβασμό από τους δανειστές που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδι ότι ο συμβιβασμός ίσως να μην είναι εφικτός.
Για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποδεσμευτούν τα €7,2 δισ. της βοήθειας. Χωρίς αυτήν την βοήθεια, η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία στο δάνειο του €1,5 δισ. που χρωστάει στο ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσουν σε μια συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλίσουν τα €7,2 δισ., τα οποία πρέπει να αποδεσμευτούν πριν από τη λήξη ενός ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης που έρχεται στις 20 Ιουλίου.
Χρειάζεται ένας μήνας
Οι παράγοντες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε η Ελλάδα να νομοθετήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και μία χρεοκοπία στο ομόλογο της 20ής Ιουλίου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό χάος στη χώρα, όπως λένε.
Αν και το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος αυτού του μήνα, μια συμφωνία, εφόσον συναφθεί αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει επέκταση του προγράμματος ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις του προγράμματος μέσα στον Ιούλιο.
Την ώρα που λάμβαναν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, η Standard & Poor’s υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας λέγοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να καθυστερήσει μία πληρωμή $300 εκατ. στο ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδι πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε πληρωμές συντάξεων και σε άλλες πληρωμές του εσωτερικού έναντι των προγραμματισμένων δανειακών της υποχρεώσεων».
Η S&P ανέφερε επίσης ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση έχει υπονομεύσει την ελληνική οικονομία τόσο σοβαρά, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνει υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις.
«Ακόμα κι αν υπάρξει μια συμφωνία με τους δανειστές μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν περιμένουμε ότι θα καλύψει τις ανάγκες του χρέους της Ελλάδας πέρα από το Σεπτέμβριο», έγραφε η έκθεση.
Περαιτέρω υποχωρήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει περαιτέρω υποχωρήσεις από τους δανειστές της αυτήν την εβδομάδα καταθέτοντας μία αντιπρόταση στον Pierre Moscovici, οικονομικό επίτροπο της Κομισιόν. Αλλά ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε την Τετάρτη πως ο κ. Μοσκοβισί διαμήνυσε στους Έλληνες υπουργούς ότι η νέα ελληνική πρόταση ήταν ανεπαρκής.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν που παρουσίασε το σχέδιο συμβιβασμού στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, πίστευε ότι υπήρξε συμφωνία στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Περίμενε έτσι ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα θα φτάσει τους στόχους, το οποίο θα λάμβανε υπόψη την αντίσταση της Αθήνας στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των φόρων στην ενέργεια.
Αντ’ αυτού, οι Έλληνες διαπραγματευτές κατέθεσαν νέους στόχους για τα πλεονάσματα χωρίς να συμπεριλάβουν κανένα νέο πλάνο για το πώς θα αναπληρώσουν τα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό ή στο πώς θα αντικαταστήσουν τα έσοδα από την αύξηση στο φόρο της ενέργειας.
Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί το στόχο των δανειστών για πλεόνασμα το 2015, αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το πώς θα επιτευχθούν περαιτέρω περικοπές.
Παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Λατινικής Αμερικής. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη.
ΠΗΓΗ: Euro2day

Read more...

Στείλτε τα ταμειακά διαθέσιμα...


ΒΟΥΤΣΗΣ
Επιστολή Βούτση σε δημάρχους...
Να «στριμώξει» τους επικεφαλής των ΟΤΑ και συγκεκριμένα τους δημάρχους, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προβλέπεται και από την...
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε από τη Βουλή, επιχειρεί με επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Ο υπουργός στην επίμαχη επιστολή επισημαίνει ότι είναι πολλοί οι δήμοι που δεν έχουν συμμορφωθεί στο αίτημα της κυβέρνησης.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι και σήμερα στη διάθεσή μας – ο αριθμός των Δήμων, των Περιφερειών και των νομικών προσώπων αυτών που έχουν εκπληρώσει την ως άνω υποχρέωση και, αντίστοιχα, τα ποσά που έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των Ο.Τ.Α. και του συνολικού ύψους των προς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βούτσης.

Διαβάστε την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών

«Αξιότιμοι κ.κ. Δήμαρχοι / Περιφερειάρχες,

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την από 20 Απριλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος» (ΦΕΚ Α’ 41/20.4.2015), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4323/2015 (ΦΕΚ Α’ 43/27.4.2015), η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτής, μεταξύ των οποίων και οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τις εξαιρέσεις και τους όρους που προβλέφθηκαν στο άρθρο 37 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α’ 47/11.5.2015), είναι υποχρεωτική και διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Σημειώνεται δε ότι η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. δεν εξικνείται μέχρι της εξαίρεσής τους από την υποχρέωση συμμόρφωσης προς την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, η δε ρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ανήκει στην αρμοδιότητα των κεντρικών οργάνων του Κράτους.

Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι και σήμερα στη διάθεσή μας – ο αριθμός των Δήμων, των Περιφερειών και των νομικών προσώπων αυτών που έχουν εκπληρώσει την ως άνω υποχρέωση και, αντίστοιχα, τα ποσά που έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των Ο.Τ.Α. και του συνολικού ύψους των προς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την αμελλητί συμμόρφωσή σας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ»

Read more...

Μάρδας: Καλυμμένοι οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου...


Μάρδας: Καλυμμένοι οι μισθοί και οι συντάξεις του ΙουνίουΔιαβεβαιώσεις πως οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου θα καλυφθούν κανονικά και χωρίς προβλήματα, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σε δηλώσεις του στο... ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» ο κ.Μάρδας ζήτησε να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, διότι όπως είπε «η αγορά βιώνει μια αβεβαιότητα που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Τους μισθούς και τις συντάξεις, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα καλύπτουμε και τώρα το δεκαπενθήμερο που έχουμε κάποιους μισθούς και στο τέλος του μήνα. 
Αλλά δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις. 

Για να λειτουργήσει το κράτος χρειάζεται κάποια άλλα χρήματα, οπότε εμείς προσαρμόζουμε τις δαπάνες του κράτους που έχουν ένα μη μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε» υπογράμμισε ο κ.Μάρδας, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.

«Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, όχι γιατί υπάρχουν κάποιες πιέσεις στον προϋπολογισμό που σε τελική ανάλυση μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως αντιμετωπίζονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα... 

Το ζητούμενο δεν είναι «τα καταφέρνουμε, δεν τα καταφέρνουμε».

 Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, διότι η αγορά βιώνει μια αβεβαιότητα που δεν μπορεί να συνεχιστεί» υπογράμμισε ο κ.Μάρδας.

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις, ο κ.Μάρδας είπε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει ακόμα σχηματίσει εικόνα του κόστους που θα έχει για τον προϋπολογισμό η ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας περικοπών στις συντάξεις.
Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως είναι πάγια αρχή να εφαρμόζονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας, ωστόσο επιδιώκεται η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας. 

«Επεξεργαζόμαστε κάποιες λύσεις, έτσι ώστε το κόστος της λύσης το οποίο θα βρεθεί να είναι τέτοιο, ώστε να μπορέσει να το σηκώσει ο προϋπολογισμός της χώρας... 

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων χρειάζονται προσεκτική μελέτη, διότι σε ορισμένα σημεία αφήνουν κάποια κενά. 

Οπότε, σύμφωνα με αυτά τα οποία βλέπουμε και με την ακρίβεια των όσων γράφονται, διαμορφώνονται οι πολιτικές, έχοντας υπόψη τους περιορισμούς και τα δεδομένα του προϋπολογισμού. 

Για την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν έχουμε ακόμα εικόνα του κόστους», ανέφερε ο κ.Μάρδας.

Read more...

Σε εμπρησμό αποδίδεται η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο...



Σε εμπρησμό προερχόμενο από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την αιτία της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Μιλώντας στο...
Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής αρχιπύραρχος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «αποτελεσματική πορεία του έργου κατάσβεσης και τη μείωση των ρύπων στα επίπεδα των φυσιολογικών ορίων της ατμόσφαιρας».

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο αρχιπύραρχος υπογραμμίζει ότι «τα εξαγόμενα από τις έρευνες συμπεράσματα, που διενεργεί το ανακριτικό της ΠΥ, αποκλείουν την εκδήλωση της εστίας στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ή στον αύλιο χώρου του. Συντείνουν στην εκδοχή του υπαίθριου εμπρησμού εκτός του συγκροτήματος, ο οποίος με τη συνέργεια του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εξάπλωσε άμεσα τις φλόγες στους σωρούς των εύφλεκτων υλικών».

Ο διοικητής απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία του έργου κατάσβεσης ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. «Από το πρωί δεν υπάρχει πουθενά φλόγα. Μόνο ελαφρύς καπνός ο οποίος θα συνεχίσει εξαιτίας της υπάρχουσας τεράστιας ποσότητας πρώτης ύλης στον υπαίθριο χώρο. Στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος οι προσκληθείσες ζημιές και αλλοιώσεις διατηρούν μικροεστίες που ελέγχονται και αυτές. Με τη βοήθεια των σκαπτικών μηχανημάτων το σύνολο του καιόμενου όγκου έχει διαχωριστεί σε μικροποσότητες οι οποίες συνεχώς διαβρέχονται προκειμένου να σταματήσει εντελώς η εκροή καπνού».

Ο διοικητής υπογραμμίζει ότι η συνολική μονάδα καταλαμβάνει 45 στρέμματα εκ των οποίων τα 25 είναι υπαίθρια αποθήκη. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην κατάσβεση είναι 20 πυροσβεστικά οχήματα και άλλα τρία εθελοντών, 60 πυροσβέστες, 4 υδροφόρες της Περιφέρειας, 10 από τους ΟΤΑ και τρία σκαπτικά μηχανήματα.

Τέλος υπογραμμίζει ότι η Υπηρεσία έχει ασχοληθεί επαλειμμένα με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ότι βάση των δικογραφιών «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδηλωθεί ισάριθμες πυρκαγιές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων». Πληροφορίες αναφέρον ότι μετά από κάθε πυρκαγιά επεκτεινόταν ο χώρος των εγκαταστάσεων.

Read more...

Στο στόχαστρο Νικολούδη, διευθύντρια του ΙΚΑ...


Στο στόχαστρο Νικολούδη διευθύντρια του ΙΚΑ με «οικογενειακά» χρέη 7 εκατ.ευρώ!
... με «οικογενειακά» χρέη 7 εκατ.ευρώ!...
Εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) να διεξάγει επείγουσα έρευνα στο ΙΚΑ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Ε. Νικολούδης, για αναφορές σε σχέση με την...
προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού του Ιδρύματος της οποίας ο σύζυγός χρωστά κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλες υποθέσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε η νομιμότητα. 
Στην εντολή του Υπουργού Επικρατείας περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ΕΔΕ. Tο ΣΕΕΔΔ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον Υπουργό Επικρατείας, για τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας έρευνας.


Read more...

Δημοσκόπηση: Το 53% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση, το 54% φοβάται χρεοκοπία


marc6_0
Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 53% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, την ώρα που 8 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση προτιμούν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας (44,2%).
Παράλληλα, το 54,8% φοβάται μία χρεοκοπία το επόμενο διάστημα και το 50,2% δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνία και να αποφύγει τη ρήξη.
Το 77,4%, επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και το 16% δηλώνει υπέρ της δραχμής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται κατά της διενέργειας εκλογών, με το 44,2% να προκρίνει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Πτώση παρουσιάζει και ο δείκτης θετικής αξιολόγησης της κυβέρνησης και ικανοποίησης από τις διαπραγματεύσεις.
marc10_1
Στην  πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34,2%, με τη διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία (19,6%) να διαμορφώνεται στις 14,6 ποσοστιαίες μονάδες μονάδες. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν ΚΚΕ (5,2%), η Χρυσή Αυγή (5%), οι ΑΝΕΛ (3,7%) και το ΠΑΣΟΚ (3,2%).
marc5_0
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η ΕΡΤ ξανά στον "αέρα"...


Η ΕΡΤ ξανά στον αέρα - ΒΙΝΤΕΟΒΙΝΤΕΟ...
Πριν από λίγες ώρες η ΕΡΤ επέστρεψε στον "αέρα". Στις 6 το πρωί πραγματοποιήθηκε η...
αλλαγή του λογοτύπου υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ποδαρικό στο πρόγραμμα της ΕΡΤ έκαναν ο Νίκος Αγγελίδης και η Βασιλική Χαϊνά, οι οποίοι ήταν φανερά συγκινημένοι.

Δείτε το βίντεο...

enikos.gr

Read more...

Περισσότερες δόσεις ...



...για την εξόφληση χρεών προς τη ΔΕΗ...
Ανάσα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ανακούφιση στη ρευστότητά της, επιχειρεί να δώσει η ΔΕΗ φέρνοντας την...
επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό της Συμβούλιο νέο πρόγραμμα διακανονισμών για τις ανεξόφλητες οφειλές, που σήμερα φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τα οικουρία που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους φουσκωμένους, με μια σειρά χρεώσεις και τέλη, λογαριασμούς ρεύματος αλλά και να βελτιώσει τα οικονομικά της, η ΔΕΗ στο νέο σύστημα διακανονισμών θα περιλαμβάνει περισσότερες δόσεις απ’ όσες σήμερα και μείωση της προκαταβολής επί της συνολικής οφειλής που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί σε αυτό.

Μόλις εγκριθεί το νέο μοντέλο από τη ΔΕΗ, θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»...

Read more...

Ρωμανιάς: Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων...



... μετά την απόφαση του ΣτΕ...
Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους -κύρια και επικουρική- ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Ρωμανιάς τόνισε ... 
στο πρωινό του MEGA, πως, η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο Ρωμανιάς, σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, που έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις.

Οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο σύνταξης (άθροισμα κύριας & επικουρικής) θα έχουν ως εξής:

Από 1.000 έως 1.500 ευρώ: 5%
Από 1.500 έως 2.000 ευρώ: 10%
Από 2.000 και πάνω: 15%.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν, χθες, πως "όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν, τηρουμένων των δημοσιονομικών και ταμειακών αντοχών".


Read more...

"Nαι" σε συμφωνία, ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ...


Συμφωνία, ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζουν» οι πολίτες σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για τον...
τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Οι πολίτες δηλώνουν επίσης ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

 Πιο συγκεκριμένα υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και της επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς τάσσεται το 77,1% των ερωτηθέντων, ενώ υπέρ της ρήξης τάσσεται το 18,9%. Στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», το 77,4% απαντά υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ενώ την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ζητεί το 75,7%.  Το 80,3% πιστεύει ότι τελικά θα επέλθει κάποια συμφωνία, ενώ το 13,9% ότι θα επέλθει οριστική ρήξη και το 5,8% δεν απαντά.

Επίσης, το 54,8% εκφράζει φόβους ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το επόμενο διάστημα και στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση εάν οι εταίροι επιμείνουν στο σχέδιο συμφωνίας που έχουν προτείνει, το 50,2% δηλώνει ότι η η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία. Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, μόνο το 13,8% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών και το 44,2% προτείνει τον σχηματισμό εθνικής ενότητας.

Τέλος, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 34,2%, η ΝΔ 19,6% και ακολουθούν το Ποτάμι με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Χρυσή Αυγή με 5%, οι ΑΝΕΛ με 3,7% και τελευταίο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 3,2%.

Δείτε τους πίνακες, ΕΔΩ...

Read more...