Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

“Ρουκέτα” από ΔΝΤ: Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία!


lagarde-e1412882557272
Διαψεύδει κατηγορηματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που δημιούργησαν νωρίτερα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά (well away) από μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επισημαίνοντας μάλιστα πως «η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός», που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του.
Είπε δε πως το Ταμείο έχει αποσύρει την τεχνική ομάδα που συμμετείχε στις συσκέψεις του Brussels Group, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των συζητήσεων.
Μιλώντας σε ξεκάθαρα αυστηρό τόνο, ο κ. Ράις τόνισε πως ακόμα υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» που αποτρέπουν τη σύγκλιση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας εκτενέστατα στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Παρά ταύτα, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και είναι αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Αιχμή του προβλήματος οι συντάξεις
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που – όπως είπε – έχουν αποδεχτεί όλες οι πλευρές. Σημειώνεται πως τα σχόλια έγιναν χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μείωσης των συντάξεων, για την οποία ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.
Ο κ. Ράις ανάφερε πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%.
Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.
Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου.
ΦΠΑ
Ό κ. Ράις στάθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ, λέγοντας λιτά πως το ΔΝΤ θεωρεί πως το νυν σύστημα είναι υπερβολικά «σύνθετο» και συνεπώς επιτρέπει τεράστια απώλεια εσόδων.
Προσέθεσε πως το Ταμείο ήταν εξαρχής υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: