Με τη σφραγίδα Μπαρόζο και βαν Ρομπέι
http://img.protothema.gr/ Ιστορική συμφωνία από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επετεύχθη αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες για ένα σχέδιο δράσης πρωτόγνωρο σε έκταση και αυστηρότητα, με στόχο να ενισχυθεί η κοινή δημοσιονομική πειθαρχία, μέω της δημιουργίας ενός Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ.
«Είναι η συγκεφαλαίωση που έγινε από τον Χέρμαν βαν Ρομπέι», πρόσθεσε διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ.
Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να σκληρύνει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.
Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν.
Για πρώτη φορά οι κυρώσεις, με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων, θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, δηλαδή πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, σε περίπτωσω που το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.
Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και, το σημείο αυτό είναι καινούριο, σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.
Η έκθεση που εγκρίθηκε απόψε αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ κρίνουν «απαραίτητη» τη δημιουργία ενός «μηχανισμού επίλυσης κρίσεων», που διαιωνίζει με τη μία ή την άλλη μορφή το Ταμείο στήριξης των χωρών του ευρώ που δημιουργήθηκε για τρία χρόνια την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.
Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν ακόμη δύσκολες συζητήσεις για το θέμα αυτό ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, επειδή η Γερμανία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ταμείου μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, για την οποία οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.
Συμφωνία επί της αρχής για αλλαγή στην ευρωσυνθήκη
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής πως χρειάζονται περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Ένωσης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η έκκληση της Γερμανίας για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
«Υπάρχει μια γενική συμφωνία γύρω από το τραπέζι ότι θα υπάρχει μια πιθανότητα περιορισμένων αλλαγών στη συνθήκη, κυρίως θέτοντας το μηχανισμό κρίσεων στην ευρωζώνη σε μία πιο στέρεη βάση», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής πως θα πρέπει να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη και εργάζονται για την ακριβή διατύπωση της εντολής για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, προκειμένου να ετοιμάσει τις αλλαγές αυτές.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν πως η εντολή από τους ηγέτες θα έχει τη μορφή ενός σύντομου κειμένου και θα υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμπλακεί στην προπαρασκευαστική εργασία.
Eπιμένει για αλλαγή της ευρωσυνθήκης η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε νωρίτερα στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισσαβώνας ώστε να δοθεί στη ζώνη του ευρώ ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, και στη βούλησή της, η οποία έχει επικριθεί πολύ, να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο θέμα της δημιουργίας ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης της ζώνης του ευρώ, «εμείς, στη Γερμανία, είμαστε της γνώμης πως χρειαζόμαστε γι΄αυτό μια τροποποίηση των συνθηκών, με τρόπο ώστε να αντιδράσουμε στο μέλλον σε κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του», δήλωσε η Μέρκελ στις Βρυξέλλες.
Απαίτησε, εξάλλου, οι τράπεζες που δανείζουν χρήματα στα κράτη αγοράζοντας τα ομόλογά τους, να βάζουν επίσης το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση αδυναμίας.
«Έχουμε ανάγκη έναν μηχανισμό ο οποίος να περιλαμβάνει επίσης εκείνους, τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, που κερδίζουν χρήματα από τα αυξημένα επιτόκια» των δανείων ορισμένων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, «έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην είναι οι μόνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη», πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων, φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Η καγκελάριος επέμεινε, τέλος, οι χώρες οι οποίες αφήνουν να χαλαρώσουν υπερβολικά τα ελλείμματα και το χρέος τους να στερούνται τα δικαιώματα ψήφου τους στην ΕΕ, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών στο σημείο αυτό.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος.
«Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Ειλικρινά, αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό, δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό ομόφωνα από τα κράτη μέλη» της ΕΕ, σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόταση της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Γαλλία, και αποσκοπεί στην εισαγωγή μιας κύρωσης που χαρακτηρίζεται «πολιτική» κατά των χωρών που παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή δημόσιο χρέος.
Το Βερολίνο και το Παρίσι πρότειναν την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ για την εισαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης.
Στην ιδέα αυτή αντιτίθεται επίσης η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι κυρώσεις κατά των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα ή χρέος «θα πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν τα δικαιώματα ψήφου» κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σημείωσε επίσης σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, στο πλαίσιο συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σημείωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει επίσης μια τροποποίηση της συνθήκης ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Ταμείο υποστήριξης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Όσον αφορά το σημείο αυτό, ο Μπαρόζο φάνηκε πιο διαλλακτικός. «Αν η αλλαγή της συνθήκης έχει στόχο να ανταποκριθούμε στο ζήτημα μιας απάντησης στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οφείλουμε να τη συζητήσουμε», σημείωσε.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ράινφελντ. «Αν η Γερμανία μας πει ότι για να φτάσουμε (στη δημιουργία του Ταμείου υποστήριξης) χρειάζεται μια αλλαγή της συνθήκης, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις», δήλωσε.
«Όμως είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της Γερμανίας δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα για τους άλλους», προειδοποίησε ο Ράινφελντ και προσέθεσε: «Θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης, που να μην χρειάζεται δημοψήφισμα».
Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του απογεύματος στις Βρυξέλλες.
Η Φινλανδία υπέρ μίας αλλλαγή στη Συνθήκη
Υπέρ μιας αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης αν αυτό είναι απαραίτητο για να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μόνιμος μηχανισμός» βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζώνη του ευρώ τάχθηκε σήμερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάρι Κιβινιέμι λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το θέμα αυτό.
«Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό ανταπόκρισης στις κρίσεις που θα είναι αξιόπιστος για να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συνόλου», δηλώνει η Κιβινιέμι σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
«Αν το νέο σύστημα απαιτεί μια αλλαγή της συνθήκης, τότε αυτή η αλλαγή της συνθήκης θα πρέπει να γίνει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ) θα πρέπει να προετοιμάσει επιλογές ώστε να εξεταστούν μεταγενέστερα» από τους ευρωπαίους ηγέτες, προσθέτει η Κιβινιέμι.
«Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να ενισχύει την προτροπή για συμπαγείς δημοσιονομικές πολιτικές και για την υπεύθυνη χορήγηση δανείων από τους πιστωτές», σημειώνει η Φιλανδή πρωθυπουργός.
«Ο νέος αυτός μηχανισμός θα πρέπει να θεσπίζει σαφώς ότι οι πιστωτές θα πρέπει να φέρουν το βάρος οποιασδήποτε μελλοντικής αναδιάρθρωσης, μαζί με το κράτος για το οποίο γίνεται η συζήτηση», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, σε δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο επίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν με μεγαλύτερη θέρμη τη γαλλογερμανική πρόταση για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα για τη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη. Επίσης υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή είναι ένα δώρο στην Ευρώπη.
«Υπάρχει μια αίσθηση ρεαλισμού, η οποία θα θριαμβεύσει στο τέλος της ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους, μολονότι, όπως σημείωσε, είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια «δραματοποίηση» κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ και αναγνώρισε ότι μια συμφωνία μπορεί να μην επιτευχθεί σήμερα.
«Οι αλλαγές «βολεύουν» την Πολωνία»
Οι αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβώνας για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, τις οποίες προτείνει η Γερμανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, «βολεύουν» την Πολωνία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
«Οι αλλαγές στη συνθήκη, που χαράσσονται στα κεφάλια ευρωπαίων πολιτικών, μας βολεύουν και η Πολωνία δεν θα εμποδίσει βεβαίως τις αλλαγές που είναι ικανές να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Τουσκ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι τάσσεται κατά της επιβολής πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και χρέος, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου, την οποία προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Οι πολιτικές αυτές προτάσεις μου φαίνονται ασυνήθιστες και λίγο ρεαλιστικές», σημείωσε.
Έκκληση Κάμερον για μη αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε νέα έκκληση στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εγκρίνουν μία πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αύξηση κατά 6% του προϋπολογισμού της ΕΕ τον ερχόμενο χρόνο.
Φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δήλωσε πως μια τέτοια αύξηση είναι «εντελώς απαράδεκτη», όταν πολλές εθνικές κυβερνήσεις περικόπτουν τις δημόσιες δαπάνες ώστε να περιορίσουν τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της αύξησης κατά 6% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών προκειμένου να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ για περίοδο ειρήνης.
Η πλειοψηφία των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έχει συμφωνήσει πως οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν μόνο κατά 2,9%, ενώ άλλα μέλη δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει καθόλου αύξηση.
«Έξι τοις εκατό είναι απαράδεκτο. Θα οικοδομήσω συμμαχίες, θα εργαστώ με συναδέλφους, να θέσουμε ένα τέρμα σε αυτό και θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο», δήλωσε στους δημοοσιογράφους ο Κάμερον.
«Είναι εντελώς λάθος οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δαπανούν περισσότερα χρήματα για τους ίδιους με τον τρόπο τον οποίο προτείνουν.»
Η μάχη για τον προϋπολογισμό του 2011 θεωρείται προανάκρουσμα των συζητήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, για το μακροπρόθεσμο σχέδιο δαπανών μετά το 2013.
Iρλανδία: Δεν θέλει άλλα δημοψηφίσματα…
Η Ιρλανδία θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε μεταβολή της βασικής συνθήκης της ΕΕ στην περίπτωση που περάσει η γαλλο-γερμανική εισήγηση για την αλλαγή της συνθήκης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.
«Στην περίπτωση που ξεκινούσαν συζητήσεις και το κράτος αυτό δεσμευόταν σε μια νέα συνθήκη σε σχέση με τα θέματα αυτά, η ιρλανδική κυβέρνηση θα αγωνιούσε να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε τέτοια συνθήκη δεν θα συνεπαγόταν μια τροποποίηση του συντάγματος», δήλωσε ο Λένιχαν στους δημοσιογράφους.
Οποιαδήποτε σημαντική μεταφορά εξουσίας στις Βρυξέλλες απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, η οποία καθυστέρησε την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβώνας όταν απέριψε τον καταστατικό χάρτη το 2008, προτού τον περάσει σε ένα δεύτερο εθνικό δημοψήφισμα το 2009.
Read more...