Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η Μέρκελ επέμενε στην τροποποίηση της Συνθήκης


Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να δοθεί στη ζώνη του ευρώ ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, και στη βούλησή της, η οποία έχει επικριθεί πολύ, να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο θέμα της δημιουργίας ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης της ζώνης του ευρώ, "εμείς, στη Γερμανία, είμαστε της γνώμης πως χρειαζόμαστε γι΄αυτό μια τροποποίηση των συνθηκών, με τρόπο ώστε να αντιδράσουμε στο μέλλον σε κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του", δήλωσε η Μέρκελ στις Βρυξέλλες.

Απαίτησε, εξάλλου, οι τράπεζες που δανείζουν χρήματα στα κράτη αγοράζοντας τα ομόλογά τους, να βάζουν επίσης το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση αδυναμίας.

"Έχουμε ανάγκη έναν μηχανισμό ο οποίος να περιλαμβάνει επίσης εκείνους, τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, που κερδίζουν χρήματα από τα αυξημένα επιτόκια" των δανείων ορισμένων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, "έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην είναι οι μόνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη", πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων, φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η καγκελάριος επέμεινε, τέλος, οι χώρες οι οποίες αφήνουν να χαλαρώσουν υπερβολικά τα ελλείμματα και το χρέος τους να στερούνται τα δικαιώματα ψήφου τους στην ΕΕ, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών στο σημείο αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: