Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Ανακούφιση» για τις αποφάσεις των Βρυξελλών

«Απαράδεκτη» η πρόταση για στέρηση δικαιώματος ψήφου


http://img.protothema.gr
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε «να αποφύγει τα χειρότερα», όπως χαρακτηριστικά είπε, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση της προεδρίας της ΕΕ για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έδωσε «μάχη» για το θέμα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η χώρα μας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εις βάρος των κρατών - μελών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.

«Δώσαμε μάχη για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα σήμαινε ότι χώρες της ΕΕ δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν για κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική, η ναυτιλία.

«Μια τέτοια πρόταση χτυπά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών και των πολιτών μέσα στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δημοκρατική παράδοση, την οποία η Ελλάδα θέλει να στηρίζει και όχι να υπονομεύει.

«Δεν δέχθηκα καν να τεθεί ως θέμα συζήτησης» προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου. «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα παρενέβαινε δυναμικά, όταν οι αγορές κερδοσκοπούσαν εναντίον μίας χώρας. Είχαμε προτείνει ένα μηχανισμό, που θα αναλάμβανε την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης και δανείων, όταν τα επιτόκια γίνονται απαγορευτικά για τη δανειοδότηση μιας χώρας. Δώσαμε μάχη και δημιουργήθηκε ένας προσωρινός μηχανισμός» σημείωσε.

Όσον αφορά στην εσωτερική επικαιρότητα και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για ποιο λόγο αποδίδει τόση βαρύτητα σε αυτές, όταν έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπογράμμισε: «Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών».

«Η πρότασή μου ήταν να ενισχύσω την ψήφο ευθύνης απέναντι σε μία κρίση που υπάρχει και την οποία πολλές φορές η αντιπολίτευση δεν θέλει να αναγνωρίσει» εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Το ό,τι ανέβηκαν τα spread, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας απέναντι σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως αστάθεια». «Μια Ελλάδα με ισχυρή βούληση και εικόνα συνέπειας έχει μεγαλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με τη συνέπειά μας μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα». Αναφερόμενος επίσης, στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου, σημείωσε ότι αυτό τέθηκε από το ΔΝΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον «να μιλάει και στο εσωτερικό με την ίδια γλώσσα, όπως στο εξωτερικό».

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Αποκαθιστούμε καθημερινά με τη δουλειά μας την αξιοπιστία μας και έχουμε αποτελέσματα. Πείθονται οι εταίροι από τα έργα μας. Μπορούμε με συνέπεια και σταθερότητα να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και μάχες που δίνουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: