Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Α. Παπανδρέου Τετάρτη 27 Μαΐου




15:00 - Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενόψει των Ευρωεκλογών, στο Ζάππειο Μέγαρο.




Read more...

Ύβρις η εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση




Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης θα μιλήσει αύριο Τετάρτη 27/5 και ώρα 19:30 στην εκδήλωση «Πάρκο Αντώνης Τρίτσης: Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση ή Περιβαλλοντική Αδιαφορία» που διοργανώνει το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ στα γραφεία του, Ευαγγελιστρίας 57 στο Ίλιον.

«Το Πάρκο έχει αφεθεί έκθετο από τους φυσικούς του γονείς, δηλαδή το κράτος» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. «Όμως, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους και πράσινο που αντιμετωπίζει η Αθήνα, κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια της ύβρεως».

Υπενθυμίζεται ότι το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1000 στρ., είναι δηλαδή 6 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.


Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Read more...

2009 ! Κ. Καραμανλής ο < Άρχοντας > της " ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ " !!


26 Μαίου 09 :
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά! To ύφος και ήθος των κυβερνώντων είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για μελλοντικούς κυβερνώντες! Η δικαιολογία του και οι άλλοι το (1960-1970-1990-2000-2003) τα ίδια, και λοιπές παπαριές επιστρέφονται σαν απαράδεκτα! Αν προστρέξουμε σε δηλώσεις του κ.Καραμανλή πριν το 2004 όταν μίλαγε για αξιοκρατία και ισότητα και όχι για κομματικό κράτος δηλαδή η ρόμπα της κοροϊδίας, σε ραπτική <ρομπέρτο καβάλι>! Αφού με στοιχεία καταγγέλονται για 76 χιλιάδες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ συγκεκριμένα έχουμε :
1. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εξήγγειλε 76.019 θέσεις απασχόλησης, οι οποίες θα καλυφθούν χωρίς κριτήρια, χωρίς μόρια και εκτός ΑΣΕΠ.
Συγκεκριμένα:- 3.500 θέσεις για 18 μήνες σε φορείς Τομέα Υγείας (ΦΕΚ Β' 463/13-3-2009) (STAGE).
- 1.500 θέσεις για 18 μήνες σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΦΕΚ Β' 463/13-3-2009) (STAGE).
- 2.000 θέσεις για 18 μήνες στους Τομείς Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΦΕΚ Β' 463/13-3-2009) (STAGE).
- 1.182 θέσεις για 18 μήνες στις Υπηρεσίες των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ Β' 568/2009 - Υπουργική Απόφαση της 13-3-2009) (STAGE).
- 2.000 Επαγγελματίες Οπλίτες (Προκήρυξη Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 23-3-2009).
- 1.650 θέσεις για Φορείς Κοινωνικών Εταίρων και Επιμελητήρια και Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (Απόφαση Δ.Σ. του ΟΑΕΔ 6-4-2009) (STAGE).
- 987 θέσεις συμβασιούχων για 12 μήνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ (ΦΕΚ Β' 844/6-5-2009).
- 12.000 θέσεις για 18 μήνες σε φορείς του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΦΕΚ Β' 844/6-5-2009) (STAGE).
- 20.000 θέσεις ανέργων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δελτίο Τύπου της 6-5-2009).
- 11.200 θέσεις συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΦΕΚ Β' 872/8-5-2009).
- 8.000 θέσεις σε ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, παράταση για 18 μήνες (STAGE) (Δελτίο Τύπου ΟΑΕΔ 19-5-2009).
- 2.000 γιατροί και οδοντίατροι στο ΙΚΑ (Δελτίο Τύπου Υπουργείου Απασχόλησης 19-5-2009).
- 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εσωτερικών 22-5-2009).
2. Η κυβέρνηση, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ρουσφετολογεί και εμπορεύεται τις ελπίδες δεκάδων χιλιάδων ανέργων, με σκοπό το κομματικό όφελος. Δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για ρουσφέτια. Με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, δηλαδή με σημειώματα από τα Υπουργικά Γραφεία, η Ν.Δ. προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθος της ήττας της, καταπατώντας κάθε έννοια αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Βέβαια από το 2004 έως σήμερα υπάρχουν στοιχεία για 700000 διορισμούς από το παράθυρο!!
Κρίμα και επάνω σε αυτό είχε επενδύσει πολλά ο Ελληνικός Λαός!! Την απάντηση θα την δώσει ο Ελληνικός Λαός και στην Κυβέρνηση και στα ΜΜΕ τους εργολάβους του < ολοι τα ίδια είναι> και του πάμε <για μπάνιο>!!



Read more...

Το...φέσι (που έβαλε) ενος εθνικόφρονα-τουρκοφάγου - Και η Ελσα, η φίλη της Ντόρας, με ανθελληνικό σαρίκι;



Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου *

Το σκηνικό είναι ήδη γνωστό. Βουλευτής της κυπριακής δεξιάς συντάχθηκε με Ευρωπαίους συναδέλφους του, οι οποίοι ξύπνησαν ένα πρωινό και ανακάλυψαν ότι στη Ρόδο και την Κω, όχι μόνο υπάρχει «τουρκική μειονότητα», αλλά -το πλέον χείριστο- και ότι καταπούνται τα δικαιώματά της.

Η είδηση του «Εθνους» έπεσε σαν βόμβα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Στην Ελλάδα αντέδρασε μόνο ένας πολιτικός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικιτιάδης. Οι υπόλοιποι σώπασαν. Η σιωπή τους είναι αδικαιολόγητη και ένοχη.
Ο βουλευτής είναι ο κ. Χρήστος Πουργουρίδης. Εκλεγμένος πολιτικός άνδρας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), ένα κόμμα που όταν δημιουργήθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη, πουλούσε εθνικοφροσύνη και αρνείτο στα μέλη του να κρατούν κυπριακές σημαίες. Η πιό γνωστή φράση που άκουγε κανείς από τους «συναγερμικούς» ήταν ότι στις φλέβες τους έρρεε ...γαλάζιο αίμα!
Ηταν τέτοιο το πάθος τους για την Ελλάδα, που αρκετοί από αυτούς τυφλώθηκαν και υποστήριξαν ακόμα και τη χούντα των συνταγματαρχών. Ο κ. Πουργουρίδης ανήκε στην «εθνικιστική» ομάδα του ΔΗΣΥ. Οι παλαιότεροι θυμούνται την δράση του στο Λονδίνο μετά το ιωαννιδικό πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου. Θυμούνται επίσης τις πολεμικές του κραυγές και εκκλήσεις για να πάρουμε τ’ άρματα εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974, όταν η Κύπρος προδομένη έπεφτε στα χέρια των Τούρκων εισβολέων. Ο κ. Πουργουρίδης και το κόμμα του έρριξαν πολύ νερό στο κρασί τους. Οι θέσεις τους άλλαξαν. Ξαφνικά το μέλος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, που ορθά κατηγορούσε τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς για τη διχοτόμηση της Κύπρου, «συνειδητοποίησε» ότι ούτε το Λονδίνο φταίει για το διπλό έγκλημα, και πολύ περισσότερο ούτε η Ουάσιγκτον.
Το 2004 αναδείχθηκε σε υπέρμαχο του αντιδημοκρατικού κειμένου των Ηνωμένων Εθνών και σε πολέμιο αυτών που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, και το οποίο στην ουσία παρέδιδε την Κύπρο στους Τούρκους. Αποκορύφωμα της αλλαγής του, από εθνικόφρονα τουρκοφάγο σε υποστηρικτή των βρετανο-αμερικανικών θέσεων, ήταν η τελευταία του πράξη εναντίον της Ελλάδας.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ούτε η Τουρκία -μέχρι τώρα τουλάχιστον- παραπονέθηκε ποτέ επίσημα για την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους έναντι της «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και της Κω. Και δεν το έπραξε διότι γνωρίζει πως δεν συμβαίνει καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καμίας «τουρκικής μειονότητας».
Ομως, η (επιεικώς) βλακώδης πράξη του κ. Πουργουρίδη και της παρέας του προσφέρει ένα ισχυρό όπλο στην Αγκυρα για να πλήξει την Ελλάδα. Είναι «το κερασάκι στην τούρτα» που αναζητούσε η Τουρκία, και το οποίο δεν τόλμησε να της προσφέρει καμία χώρα, ούτε αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες που συνήθως χρησιμοποιούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εκβιάζουν λαούς και κυβερνήσεις.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ξεπέρασε κάθε όριο. Το κόμμα του τον αποδοκίμασε -και καλώς έπραξε. Ομως, ο κ. Πουργουρίδης έγραψε την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Και είναι στο σημείο αυτό που κρίνεται το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη και ο ίδιος. Θα τολμήσει να τον στείλει στο σπίτι του;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η κ. Ελσα Παπαδημητρίου έσπευσε να υποστηρίξει την απαράδεκτη πράξη του Κύπριου πολιτικού. Να υποθέσουμε ότι η βουλευτής της ΝΔ δέχεται την ύπαρξη «τουρκικής μεινότητας» στη Ρόδο και στη Κω; Εάν ναί, ποιά είναι η θέση του υπουργείου Εξωτερικών;


*Ημερησία



Read more...

Στοιχεία - σοκ για τις ΜμΕ από την ΓΣΕΒΕΕ...


Πάνω από 160.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, όπως έδειξαν τα ευρήματα της εταιρείας MARC για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος. Δημήτρης Ασημακόπουλος την Τρίτη (26/5) σε συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, η έρευνα εκφράζει φόβους πως άλλες 120.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την διεθνή οικονομική κρίση, αν και η αρνητική τροχιά στην οποία έχουν υποπέσει, είχε αρχίσει από το 2006.
Πιο συγκεκριμένα, τα...
σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η πτώση του τζίρου που ανέρχεται σε ένα «ιλιγγιώδες» 78,9, η έλλειψη ρευστότητας που αγγίζει το 73,5% και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών που βρίσκεται στο 67,6%.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς το 73% των ερωτηθέντων προβλέπουν διατήρηση ίσως και επιδείνωση της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις αναφέρουν πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, και πως θα βοηθήσουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος, δυσοίωνα, για τους επιχειρηματίες, εμφανίζονται τα πράγματα όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, της σύνταξης και της υγειονομικής περίθαλψης. Μάλιστα το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% πιστεύει, ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότησή του, επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.
Cosmo.gr


http://www.nonews-news.blogspot.com/

Read more...

Η Στάζι γέννησε τη βία των μαζικών κινημάτων...!


Τι σχέση μπορεί να υπάρχει με την Ελλάδα;

Η είδηση της δεκαετίας, ίσως, για τους ψαγμένους πολίτες μόνο, έρχεται στο φως από το μοναδικό σε αποκαλύψεις "TaXalia". Διαβάζοντας όσα μας παραθέτει το αξιοπιστότατο ιστολόγιο σκοτεινές σκέψεις μας έρχονται στο νου, για πιθανή σχέση των εξτρεμιστικών δράσεων και των ηγετών τους μέσα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από τον Δεκέμβριο του 2008 και μετά...
Στις 2 Ιουνίου του 1967 και ενώ στην Ευρώπη φουντώνει το φιλειρηνικό κίνημα, τη Γερμανία επισκέπτεται ο Σάχης της Περσίας. Το τυρρανικό καθεστώς της Περσίας, γεννά αντιδράσεις, αντιστασιακούς στο Ιράν και "συνοδοιπόρους" σε όλη την Ευρώπη.
Η επίσκεψη του Σάχη (Mohammad Reza Shah Pahlavi για τους φιλομαθείς), δημιουργεί κύμα από πορείες ενάντια στο τυρρανικό καθεστώς. Πρωτεργάτες στις πορείες, η Γερμανική νεολαία, που βρίσκεται σε επαφή με τη Γαλλική νεολαία με σύνδεσμο την παρέα του Γερμανοεβραίου Ντάνιελ Κοεν Μπεντίτ (του "κόκκινου Ντάνι", σημερινού ευρωβουλευτή των πρασίνων -αυτού που ουρλιάζει στο βιντεο που σας παρουσιάσαμε "Ματσεντόνια, ιστ Ματσεντόνια ουντ Ματσεντόνια ....." )
Μέχρι τότε το μαζικό κίνημα στη Γερμανία, ήταν φιλειρηνικό και αποκήρυσσε τη χρήση βίας.
Στις 2 Ιουνίου του 1967, λοιπόν, την ημέρα της επίσκεψης του Σάχη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ένας Γερμανός Αστυνομικός, ο Karl-Heinz Kurras (Κάρλ-Χάινς Κούρας), πυροβολεί και σκοτώνει μπροστά από το Δημαρχείο Σένεμπεργκ του Δυτικού Βερολίνου, έναν διαδηλωτή. Ο διαδηλωτής ήταν ο Benno Ohnesorg (Μπένο Όνεζοργκ) (Ονεζοργκ στα Γερμανικά σημαίνει "ανέμελος").
Η ριζοσπαστικοποίηση του φοιτητικού κινήματος με επικεφαλής τη Σοσιαλιστική Γερμανική Φοιτητική Ενωση (SDS) ήταν πια μονόδρομος.
Η σορός του Ονεζοργκ μεταφέρθηκε συνοδεία χιλιάδων αυτοκινήτων από το Δυτικό Βερολίνο στη γενέτειρά του, κοντά στην πόλη του Ανοβέρου, όπου και θάφτηκε. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου «Πανεπιστήμιο και δημοκρατία: Προϋποθέσεις και οργάνωση της Αντίστασης», που έγινε στο Ανόβερο αμέσως μετά την κηδεία του φοιτητή και στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 φοιτητές, βοηθοί και καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, βρέθηκε το θέμα της βίας ενάντια στο κατεστημένο.
Ο θάνατος του Ohnezorg, άλλαξε το είδος δράσης του μαζικού κινήματος, που έγινε πιό βίαιο. Άνοιξε πλέον ο δρόμος για το αντάρτικο πόλεων και τους γνωστούς σε πολλούς από εσάς Baader-Meinhof (Μπάαντερ-Μάινχοφ), RAF, "Φράξια Κόκκινος Στρατός" και άλλες επαναστατικές οργανώσεις.
Ο Όνεζοργκ έγινε το σύμβολο της "εξέγερσης".
Ο αστυνομικός Κούρας, που πυροβόλησε έγινε το σύμβολο της "αστυνομικής βίας".
Πριν από λίγες μέρες όμως, δύο ερευνητές, σκαλίζοντας τα περίφημα αρχεία της Stazi (Στάζι), που απασχόλησαν ουκ ολίγον και τη χώρα μας, κυρίως λόγω του πράκτορα Ρόκο ή Κασκαντέρ, έπεσαν σε μια συγκλονιστική "ανακάλυψη":
Η συνέχεια εδώ


kostasxan.

Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!

Επιχειρηματικό φόρουμ ΠΓΔΜ-Τουρκίας

Απόσυρση της «ομολογίας» για τις μειονότητες ζητούν από τον Ερντογάν οι εθνικιστές

Πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά η συζήτηση για τις βάσεις, λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Εκβιασμοί-πιέσεις μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Συμφωνία πώλησης ρωσικού ουρανίου σε αμερικανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Έκλεισαν τα σύνορα Ουζμπεκιστάν-Κιργιστάν

infognomonpolitics


Read more...

Η υποκρισία του Αλέξη και της Αλέκας.


Η υποκρισία του Αλέξη και της Αλέκας... (μέρος 1ο)

Τα έλεγα και σε προηγούμενη ανάρτηση πως ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ έχουν αρχίσει να μοιάζουν επικίνδυνα!

Αλλά η υποκρισία φαίνεται να μην έχει όρια για τους αρχηγούς των δύο εν λόγω κομμάτων.

Σήμερα στη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και χτες σε αυτή της Αλέκας Παπαρήγα τους άκουσα να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως είναι ίδιο με τη ΝΔ επειδή οι σοσιαλιστές έχουν στις "τάξεις" τους τον Γ. Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, για τα μέτρα που προτείνει για τη χώρα μας.

Και καλά ας αφήσουμε το γεγονός ότι αυτός ο σοσιαλιστής προτάθηκε για τη θέση αυτή από τη συντηρητική Ευρώπη και από την ακόμη πιο συντηρητική Αμερική του Bush και δεν εκφράζει τον εαυτό του, αλλά όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ και ότι αυτά έχουν αποφασίσει!

Το γεγονός όμως ότι το αδελφό κομμουνιστικό κόμμα της Γαλλίας έχει συνυπάρξει σε κυβέρνηση της ευρείας Αριστεράς (Plural Left), μαζί με το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην οποία ο κύριος Στρος Καν ήταν υπουργός δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε!!

Στην οικογένεια δηλαδή που ανήκουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (ναι ούτε εγώ το ήξερα ότι άνηκαν στην ίδια ευρωομάδα!!) ανήκει και το ΚΚ Γαλλίας, και αυτό έχει κυβερνητικό παρελθόν με τον Στρος Καν... Αυτό λοιπόν είναι ή δεν είναι υποκρισία??

Η υποκρισία του Αλέξη και της Αλέκας... (μέρος 2ο)

Έλα όμως που για να υπερασπιστούν (ο Αλέξης και η Αλέκα) ακόμη περισσότερο το κοινό, πλέον, μότο "όλοι ίδιοι είναι" έφεραν και το παράδειγμα του επίτροπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια!

Ο Ισπανός σοσιαλιστής είναι ένας από τους 5 συνολικά μη συντηρητικούς επιτρόπους σε σύνολο 27 (πάει και αυτό ανάλογα με τις κυβερνήσεις...). Οι αποφάσεις στην ευρωπαϊκή επιτροπή λαμβάνονται με πλειοψηφία, αλλά είναι γνωστό πως ουδέποτε βγάζει κανείς προς τα έξω τις διαφωνίες και όλες οι αποφάσεις παρουσιάζονται ως ομόφωνες!! Κάτι σαν το ΚΚΕ ένα πράγμα...

Πέραν όμως από αυτό, οφείλουμε να ενημερώσουμε το υποκριτικό δίδυμο πως το επίσης αδελφό κόμμα της Ενωμένη Αριστεράς της Ισπανίας έχει συνεργαστεί εκλογικά πολλές φορές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, το κόμμα δηλαδή του Χοακίν Αλμούνια!

Πείτε μου λοιπόν! Είναι ή δεν είναι και αυτό υποκρισία??

Η υποκρισία του Αλέξη και της Αλέκας... (μέρος 3ο)

Καλά δε ξέρω πως είναι δυνατόν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στον ίδιο ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν περιποιηθεί το ένα κόμμα το άλλο με το κατάλληλο λεξιλόγιο! Και επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που και τα δύο κόμματα έχουν κατηγορήσει το ένα το άλλο για την ιδεολογία του!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΚΚΕ για την επαναστατική ιδεολογία του. Και το ΚΚΕ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή του Μάαστριχτ κοκ.


Η μεγάλη πλάκα είναι το γεγονός πως το ΚΚΕ λέει ότι δεν μασάει τα λόγια του, όπου κι αν βρεθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πως λέει τα ίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό... Στο εσωτερικό δηλαδή τρώγονται και στο εξωτερικό συνεργάζονται αγαστά...

Είναι ή δεν είναι και αυτό υποκριτικό??

http://pasok-eretria.blogspot.com/

Read more...

Λουκέτο! Λουκέτο!


http://krogias.blogspot.com/


Read more...

ΚΟΝΣΕΡΒΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ MEGA


Μαγνητοσκοπημένη θα είναι τελικά η συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στον Γιάννη Πρετεντέρη και στο Mega. Η συνέντευξη θα μαγνητοσκοπηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν παίξει στον αέρα στις 8.45 το βράδυ. Θα είναι διάρκειας περίπου 45 λεπτών.
http://pressmme.blogspot.com

Read more...

Το καμάρι της Εύβοιας μας έκανε και πάλι περήφανους!

"Η υπόθεση του Βατοπεδίου έχει κλείσει ανεπιστρεπτί!"
Ποιος το είπε;
Ο Μαρκόπουλος στην Ξάνθη...
Δεν έχει άδικο. Αφού έκλεισαν την Βουλή ανεπιστρεπτί!
Το ζήτημα είναι αν κατάφεραν να το σβήσουν και από τη μνήμη του λαού...
...............

Γιατί έχει κλείσει κύριε υπουργέ? Το κόμμα σας και ο ίδιος ο κ Καραμανλής δε μας είπατε ότι το θέμα διερευνάται από τη δικαιοσύνη??

Εκτός δηλαδή από τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων τις ευθύνες παραγράψατε, έχετε σκοπό να κλείσετε το θέμα και για τα μη πολιτικά πρόσωπα..?

Αυτό πάει να πει ανεξάρτητη δικαιοσύνη!

http://pasok-eretria.blogspot.com/

Read more...

Γιατί δεν παραιτήθηκε από ο βουλευτής ο Πλεύρης ;


1 σχολια
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του Γ.Παπακωνσταντίνου και της Σ.Ράπτη στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ , οι δυο πολιτικοί ανακοίνωσαν την παραίτηση τους από το βουλευτικό αξίωμα καθώς είναι ασυμβίβαστη η θέση του ευρωβουλευτή με αυτήν του βουλευτής.

Όπως επισημαίνει το blog "Ρουφιάνος" ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος βρίσκεται στην 2η θέση του ψηφοδελτίου του ΛΑ.Ο.Σ δεν έχει παραιτηθεί ακόμα από το βουλευτικό του αξίωμα !

Έτσι η υποψηφιότητα του είναι στον "αέρα" και ο ΛΑΟΣ βαδίζει προς ένα μεγαλοπρεπές "φιάσκο"...

Για να δούμε...


parapolitiki.blogspot.com/

Read more...

Αιματηρό επεισόδιο στα Εξάρχεια...



Αιματηρό επεισόδιο έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα άνδρας αγνώστων στοιχείων έπεσε θύμα πυροβολισμού την ώρα που επέβαινε σε δίκυκλη μηχανή στην διασταύρωση των οδών Τσαμαδού και Τοσίτσα. Σύμφωνα με τις...

πρώτες πληροφορίες στις 14:15 τον πλησίασε οδηγός άλλης μηχανής και τον πυροβόλησε επί τόπου. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η αστυνομία ερευνά την
υπόθεση ,ενώ ένας από τους μάρτυρες που εξετάζει είναι ο Γιάννης Μπανιάς, που είναι Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ...


http://www.nonews-news.blogspot.com/

Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!


Λύση από... τρίτους επιθυμεί τελικά ο Ταλάτ!

Αδιαλλαξία των… άκρων

Κοινωνική αποσταθεροποίηση

Η επέλαση της Νέας Τάξης

Οι αμερικανοί ενδιαφέρονται για το Αιγαίο

Κορωνίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Βάλε μου πατάτες για μισό ευρώ!

Αυτή είναι η Ελλάδα της Ευρώπης;


kostasxan.


Read more...




Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!

Νέες δοκιμές πυραύλων από τη Β. Κορέα

Ομόφωνη καταδίκη της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

infognomonpolitics


Read more...

Ο Γιώργος θέλει εκπρόσωπο τον Σπ. Κουβέλη!

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ιδιαιτέρως τις ικανότητες και τις γνώσεις του Σπύρου Κουβέλη, που «γράφει» καλά στο γυαλί....
| 26/05/2009 - 12:25

Μεγάλη κουβέντα γίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, μετά το καλοκαίρι, και στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με την ονοματολογία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Πέτρο Ευθυμίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «parapolitika.gr», πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου είναι να κάνει spokesman του ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνο του Κινήματος για θέματα περιβάλλοντος, Σπύρο Κουβέλη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ιδιαιτέρως τις ικανότητες και τις γνώσεις του Σπύρου Κουβέλη, ενώ συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο τομεάρχης περιβάλλοντος «γράφει» καλά στο γυαλί, και θα μπορούσε να προσωποποιήσει την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη».

http://www.parapolitika.gr


Read more...

Φέρτε πίσω τον Χριστοφοράκο ή φύγετε κι εσείς από την χώρα!


Από τον Παντελή Οικονόμου* έγινε η ακόλουθη δήλωση :

Η ατιμωρησία των «χρυσών αγοριών» της κλεπτοκρατίας ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής. Μια αλυσίδα «επώνυμων» διεφθαρμένων προσώπων, με διάφορες ιδιότητες, σε διάφορους τομείς του δημόσιου χώρου, με νέους κρίκους της να αποκαλύπτονται συνεχώς, ενώ κανείς, εντεταλμένος γι αυτό, δεν μπορεί να την σπάσει. Να υπονομεύεται ανοιχτά το δημόσιο συμφέρον και να μην το προασπίζει κανείς. Την ώρα ακριβώς που από τον λαό ζητούνται... θυσίες!
Η μη ανάληψη ευθύνης από οποιονδήποτε κυβερνητικό ή άλλο δημόσιο λειτουργό για την εξαφάνιση Χριστοφοράκου είναι σύμπτωμα παρακμής της δημόσιας ζωής στην χώρα μας. Δυστυχώς όχι πρωτοφανές. Αλλά η αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλίας από κάθε αρμόδια αρχή για τον εντοπισμό και την επιστροφή του, ώστε να λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν έχει προηγούμενο. Πριν, λοιπόν, η κρίση νομιμοποίησης της πολιτικής τάξης πραγμάτων πάρει διαστάσεις πανδημίας και «μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά»... φέρτε πίσω τον Χριστοφοράκο ή φύγετε κι εσείς από την χώρα!


*Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώην Βουλευτής Α Αθήνας

http://orfni.blogspot.com/

Read more...

Επίσκεψη Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγειάς "ΑΡΓΩ" - Δηλώσεις


Ημ. Δημοσίευσης : 26/05/2009 14:02

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», των Δήμων Χολαργού και Αγίας Παρασκευής, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο και τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου, με τους Δημάρχους, με τον Πρόεδρο του Σωματείου στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, καθώς και με επιστημονικά στελέχη και εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης, για το έργο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι απαράδεκτη η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που αποδυναμώνει συστηματικά τις δομές πρόνοιας που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που πλήττονται από το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικά, αλλά και από άλλες εξαρτήσεις. Και μας έχουν ανάγκη. Έχουν ανάγκη τα κέντρα πρόληψης, τα κέντρα για την ψυχική υγεία των οικογενειών. Κέντρα πρόληψης, τα οποία δυστυχώς σήμερα υποχρηματοδοτούνται. Δημιουργήθηκαν επί των ημερών μας και θα έπρεπε σήμερα να λειτουργούν, αλλά και να αυξηθούν. Αντιθέτως, έκλεισαν ακόμα και το κέντρο, που εκπαιδεύει τα στελέχη για τα κέντρα πρόληψης.

Αυτή η πολιτική και μπορεί, και πρέπει να αλλάξει. Να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη γειτονιά, την πόλη μας. Να στηρίξουμε και να δώσουμε ασφάλεια στην οικογένεια. Γι' αυτό, για μας, η πρόληψη είναι προτεραιότητα. Είναι προτεραιότητα, για να κάνουμε πιο ανθρώπινη την κοινωνία μας, και θα την κάνουμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς. Τους υπαλλήλους, τους δημάρχους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστήμονες που συνεργάζονται γι' αυτό το πρόγραμμα, και για την ενημέρωση, και για την πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε.




Read more...

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου για τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη



Ημ. Δημοσίευσης : 26/05/2009 13:57

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, από τον Χολαργό, όπου επισκεπτόταν το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι μια μεγάλη απώλεια ενός καλού φίλου. Ενός πολιτικού με ήθος. Ενός ενεργού πολίτη, που πάλεψε για την πρόοδο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.




Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!

Η Βενεζουέλα και η Βολιβία βοηθούν το Ιράν σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ισραηλινού ΥΠΕΞ

Κόσμος-Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν και Τσάβες

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ εγκαινίασε τον πρώτο γαλλικό ναύσταθμο στον Αραβικό Κόλπο

Πακιστάν: επίκειται ανθρωπιστική κρίση

infognomonpolitics.


Read more...

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΛΑΘΟΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ!


Συνεχίζεται το γαϊτανάκι λαθών και παραλείψεων στην υπόθεση του Μ. Χριστοφοράκου, καθώς η Γερμανική Δικαιοσύνη επιστρέφει το διεθνές ένταλμα σύλληψης επειδή βρέθηκαν λάθη και κρίσιμες παραλείψεις!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, το ένταλμα σύλληψης πάσχει σε δύο σημεία: Δεν περιγράφει αναλυτικά το κατηγορητήριο και δεν αναφέρει τίποτε για την ποινή, κάτι που -σύμφωνα με αρκετά δικαστήρια- αποτελεί λόγους ώστε οι γερμανικές αρχές να αρνηθούν στην έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη νομική εκδοχή, στο ένταλμα σύλληψης δεν παρέχεται η εγγύηση ότι σε περίπτωση έκδοσης του Χριστοφοράκου στην Αθήνα, θα επιστρέψει (ως Γερμανός υπήκοος) στη Γερμανία, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

http://pressmme.blogspot.com

Read more...

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ


Έφυγε πολύ νωρίς. Σημαντικός Έλληνας, σπουδαίος άνθρωπος. Γεννημένος μέσα στις ιδέες του Μάη του '68. Ταλαιπωρήθηκε από τον καρκίνο. Έχασε την μάχη με την επάρατο νόσο σήμερα το πρωί. Έζησε την τραγωδία. Έχασε το παιδί του.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941.
Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ.
Έκανε έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την Κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στην Ελλάδα και άλλες, για λογαριασμό της ΕΟΚ, της ΓΚΑΤΤ και του ΟΗΕ, από το 1967 ως το 1987.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.
Πολιτική
Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική ‘Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του, υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογία και Ποιότητα της Ζωής. Μαζί με διάφορα άλλα στελέχη του κόμματος ανήκει στην τάση Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.
Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές 2007 εκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.

http://pressmme.blogspot.com/

Read more...

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FORUM (ΙΟΥΝΙΟΥ)


ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ



Κύριε Κουβέλη, με ποια αφορμή πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο ταξίδι σας στις ΗΠΑ;

Η επίσκεψη αυτή έγινε μετά από πρόσκληση του State Department, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και με τη διαμεσολάβηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος των διεθνών επισκεπτών στις ΗΠΑ, που πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια, και μέσω του οποίου έχουν προσκληθεί πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των τεχνών, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κλπ. Μεταξύ αυτών και κάποια γνωστά ονόματα όπως ο Νικολά Σαρκοζί και ο σημερινός Πρωθυπουργός της Αγγλίας Γκόρντον Μπράουν.

Να κάνουμε ένα νοητό ταξίδι;

Ναι, κατ’ αρχήν επισκέφθηκα την Ουάσιγκτον, στη συνέχεια το Σαν Φρανσίσκο και το Σακραμέντο στην Καλιφόρνια, το Ντένβερ του Κολοράντο και τη Φλόριντα για να καταλήξω στη Νέα Υόρκη. Τέλος με δική μου πρωτοβουλία ταξίδεψα μέχρι τη Λουζιάνα της Νέας Ορλεάνης για να δω τι έχει γίνει μετά την καταστροφή από τον τυφώνα Κατρίνα.

Ποιο ήταν το πλαίσιο των συναντήσεών σας;

Στην Ουάσιγκτον είχα περισσότερο «πολιτικές» θα έλεγα συναντήσεις. Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τα στελέχη της διοίκησης Ομπάμα, με γερουσιαστές αλλά και εκπροσώπους των υπηρεσιών για την περιβαλλοντική πολιτική, όπως την Environmental Protection Agency, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ενέργειας και Γεωργίας και να γνωρίσω από πρώτο χέρι πώς αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε επίπεδο πολιτικής σήμερα οι ΗΠΑ, για τη σημασία που έχει η πράσινη ανάπτυξη σε σχέση με τη συνολική πολιτική.

Στις υπόλοιπες πολιτείες κυριάρχησαν θέματα ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, διαχείρισης απορριμμάτων, χωροταξίας, πολεοδομίας και ελεύθερων χώρων, απορρύπανσης και παρακολούθησης της ρύπανσης σε νερά και σε εδάφη και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων. Με δέχτηκαν επίσημα στη Γερουσία της Καλιφόρνια, στο Κογκρέσο του Κολοράντο και στην Κομητεία Εσκάμπια στη Φλόριντα, όπου και μου απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου πολίτη.

Είχατε επαφές και με ομογενείς;

Βέβαια. Κατ’ αρχήν στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια πραγματοποίησα ομιλία στους ΑΧΕΠΑ στη Φλόριντα και τέλος στη Νέα Υόρκη στους ομογενείς της Αστόρια, όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα αλλά και να αναλύσω το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη υποστήριξής του από τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Κύριε Κουβέλη που εστιάζεται σήμερα η περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ, μετά την κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για το περιβάλλον περίοδο Μπους;

Οι βασικότεροι στόχοι που έχουν θέσει είναι αφενός να αποτελέσουν τον παγκόσμιο ηγέτη σε θέματα τεχνολογιών περιβάλλοντος -κάτι που προωθείται ήδη μέσα από το σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας- και αφετέρου να εξάγουν αυτές τις τεχνολογίες δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας, ο αριθμός των οποίων μάλιστα -όπως είχε υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα πριν τις εκλογές-υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

Πρώτο λόγο πάντως έχει η κλιματική αλλαγή και αναλόγως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με 20 δισ. δολάρια για 2 χρόνια.

Προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι ο επανασχεδιασμός του δικτύου διανομής ενέργειας. Επιβάλλεται μάλιστα ήδη κάποιο είδος τέλους, που ονομάζεται «public good charge», δηλαδή «τέλος για το δημόσιο καλό», και το οποίο αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 σεντ ανά κιλοβατώρα, ποσό που αναδιανέμεται για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις Πολιτείες;

Πρωτοπόρος είναι η Καλιφόρνια που ήδη καλύπτει το 12% των αναγκών της σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο να φθάσει το 20% μέχρι το 2010 και το 33% μέχρι το 2020. Επιπλέον, έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια –κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση και το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του- για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και σε άλλες εφαρμογές και, το βασικότερο, να αποσυνδεθεί η κερδοφορία των παραγωγών ενέργειας από την κατανάλωση.

Δηλαδή;


Δηλαδή η κερδοφορία, των εταιρειών ενέργειας εν προκειμένω, να μην εξαρτάται από το πόση ενέργεια καταναλώνει κάποιος, αλλά πώς ουσιαστικά καταφέρνει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είδα στο Σαν Φρανσίσκο. Ουσιαστικά τι έκαναν: οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο χαρτογράφησαν ολόκληρη την πόλη και έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησαν για τον σκοπό αυτό, να βρουν την ισχύ των φωτοβολταϊκών που μπορούν να εγκαταστήσουν στο δικό τους κτίριο. Στην ιστοσελίδα ο ενδιαφερόμενος μπορεί ακόμα και να υπολογίσει πόσα χρήματα θα κερδίσει από την εγκατάστασή τους.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο και για τους πολίτες αλλά και για τους επιχειρηματίες που τους προσεγγίζουν έχοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συνολικά πάντως έχει γίνει μια εκτενής χαρτογράφηση όλων των Πολιτειών -ο χάρτης είναι διαθέσιμος στον καθένα-, όπου επισημαίνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ενώ επίσης σημειώνονται οι προστατευόμενες περιοχές, ή οι καταυλισμοί Ινδιάνων, όπου δεν επιτρέπεται καμία εγκατάσταση. Έτσι αποφεύγουν αντιδράσεις σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει εδώ, όπου οι δημότες λένε ναι στις ανανεώσιμες πηγές αρκεί να μην είναι στη δική τους γειτονιά.

Τέλος, όλες αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδέονται μ’ ένα εθνικό δίκτυο διανομής της ενέργειας, γιατί είναι προφανές ότι, όπως και στην Ελλάδα έτσι και στις ΗΠΑ, οι πηγές δεν υπάρχουν πάντα εκεί που χρειάζεσαι και την κατανάλωση, οπότε πρέπει να σχεδιαστεί το δίκτυο που θα το κάνει.

Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα;

Θα ήταν η ιδανική λύση πιστεύω. Γιατί ουσιαστικά θα απαλλασσόμασταν από τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που υπάρχουν σήμερα, και θα διευκολύναμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τους ιδιώτες.

Επίσης θα έπρεπε και η χώρα μας να φτιάξει ένα σωστό χωροταξικό και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αποφεύγονται προβλήματα και αντιπαραθέσεις.

Σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού των πόλεων ποιες είναι οι πιο πρόσφατες τάσεις;

Στον τομέα αυτό φαίνεται να φυσάει επίσης ένας νέος αέρας. Υπάρχει μια καινούργια πολιτική που ονομάζεται «smart growth», «ανάπτυξη έξυπνων πόλεων» δηλαδή, που έχει ως στόχο είναι να σταματήσει μια και καλή η τεράστια ανάπτυξη των προαστίων. Ο λόγος είναι διττός. Από τη μία έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος εξυπηρέτησης δικτύων για αποχέτευση, για ενέργεια, για μετακίνηση κλπ. και ο δεύτερος είναι ότι έχουν δει ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα ν’ αναπτύσσεται συνέχεια, έτσι πάνω σε μια φούσκα γης, η αμερικάνικη οικονομία.

Προφανώς είναι και το ζήτημα των μετακινήσεων καθώς οι κάτοικοι των προαστίων δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτοκίνητο λόγω των συνήθως απαγορευτικών αποστάσεων.


Αυτό είναι αλήθεια. Το πρόγραμμα smart growth έχει μια σειρά από βασικές αρχές που συμπεριλαμβάνουν την αναβίωση της γειτονιάς, τις συνεργασίες ανάμεσα στην Κοινότητα και τους ιθύνοντες κ.λπ. Το βασικότερο όμως είναι ότι υποστηρίζεται από μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα ψάχνουμε ελεύθερο χώρο για να κατασκευάσουμε νέα εμπορικά κέντρα…


Πράγματι. Μάλιστα σε σχετική ερώτησή μου σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης του εμπορικού τομέα των πόλεων, μου είπαν το εξής εντυπωσιακό: ότι τα τελευταία 4 χρόνια στην Αμερική έχει χτιστεί μόνο ένα Mall, γιατί πλέον θεωρείται μια τεχνολογία και μια μορφή ανάπτυξης της αγοράς που έχει τελειώσει, έχει πεθάνει και δεν παρέχει τίποτα.
Η προσπάθειά τους είναι να γυρίσουν πίσω, σε συστήματα πιο κοντά στον πολίτη, και στη δημιουργία πιο ανθρώπινων γειτονιών έτσι ώστε να αποφευχθεί η γκετοποίηση κάποιων περιοχών – κάτι που και στην Ελλάδα δεν το έχουμε αποφύγει, μια που κι εμείς τείνουμε δυστυχώς να καταργήσουμε τη γειτονιά.

Οπότε αντίστοιχη στάση τηρείται και στη διατήρηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου;


Για παράδειγμα στο Σαν Φρανσίσκο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% της επιφάνειάς του καλύπτεται από πάρκα -242 συνολικά- ενώ η αρχή είναι ότι κανένας πολίτης να μην απέχει περισσότερο από μισό χιλιόμετρο από ένα πάρκο.

Το κόστος εξυπηρέτησης αυτής της διαδικασίας είναι περίπου 140 εκ. δολάρια το χρόνο για όλη την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Μπορεί να ακούγεται υπέρ0ογκο αλλά όπως μου εξήγησαν περιλαμβάνει και 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ ουσιαστικά ανατροφοδοτείται από χρήσεις που γίνονται μέσα στα πάρκα. Δηλαδή δεν είναι κάτι που επιβαρύνει επιπρόσθετα τον εθνικό προϋπολογισμό.

Και στη Νέα Υόρκη όμως, όπου οι ελεύθεροι χώροι είναι σαφώς πιο περιορισμένοι, γίνεται πλέον μια προσπάθεια σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ένα τουλάχιστον οικόπεδο να διατηρείται ελεύθερο.

Όχι ακριβώς η κατάσταση που ζούμε στην Αθήνα!

Πάντως όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα για τη δική μας δουλειά - θυμίζω ότι ως ΠΑΣΟΚ έχουμε εκφραστεί ανοιχτά και σαφώς υπέρ της προστασίας των ελεύθερων χώρων, την προστασία του Ελληνικού για παράδειγμα που πρέπει να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου.

Είπατε νωρίτερα ότι επισκεφθήκατε και τη Νέα Ορλεάνη. Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων στις ΗΠΑ σήμερα;

Πριν προχωρήσω σε αυτό πρέπει να πω ότι στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολιτικής, δεν είναι ικανοποιητικά. Υπάρχει ακόμη μεγάλη εγκατάλειψη, δεν υπάρχει αναδημιουργία. Ωστόσο, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, φτιάχτηκαν σε όλες τις Πολιτείες και σε κάθε Κομητεία ειδικά κέντρα για τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων. Οι άνθρωποι μάλιστα που κάνουν αυτή τη διαχείριση, έχουν ένα χρονικό περιθώριο από 5 μέχρι 15 μέρες -ανάλογα με το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που αντιμετώπισαν- ώστε να συντάξουν μια αναφορά προσβάσιμη από το κοινό, σχετικά με το τι έκαναν σωστά και τι θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερα, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα γιατί υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός μεταξύ τεχνοκρατών και εκπαιδευμένου προσωπικού, χωρίς τις παρεμβάσεις πολιτικών (που περιορίζονται στο ρόλο τους – πολιτικές αποφάσεις όπου είναι απαραίτητες και επικοινωνία με τον πολίτη) ή άλλων. Στην περίπτωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν είδαμε κάτι ανάλογο, αλλά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Είναι πολλά προφανώς τα πράγματα που πρέπει ακόμα να δούμε στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα βιώσιμο φυσικό περιβάλλον. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Κουβέλη.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Read more...

Βαρίδι πλέον για τη ΝΔ ο Καραμανλής...


Την ημέρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στην Λάρισα και λίγες ώρες προτού μιλήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τρίπολη, επέλεξε ο Π. Τατούλης να κάνει την επανεμφάνισή του, μετά από λίγο καιρό σιωπής...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
από τον Ταχυδρόμο του Βόλου

Βόμβες κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης εξαπολύ-
ει σήμερα στην αποκλειστική του συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην υπουργός Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης δύο εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές σπάει τη σιωπή των τελευταίων μηνών και επιτίθεται κατά του Κ. Καραμανλή, στον οποίο καταλογίζει «ενοχή» για τα σκάνδαλα και του καταμαρτυρεί ότι «κυβερνά με μία παρέα τη χώρα», έχοντας ουσιαστικά μετατραπεί σε βαρίδι για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο της Ν.Δ, δεν μασά τα λόγια του σε μία συνέντευξη-ποταμό στον «Τ» που περιλαμβάνει επισημάνσεις για την οικονομία, εκτιμήσεις για το πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές, αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πολιτικό σκηνικό αλλά και αναφορές στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το εξής:
Κύριε υπουργέ, στην πορεία προς τις Ευρω εκλογές, ο δημόσιος διάλογος επικαλύπτεται από τις οσμές των σκανδάλων και τις δικαστικές εξελίξεις. Είναι πολλά τα σκάνδαλα ή ανύπαρκτος ο πολιτικός λόγος;
Κυρία Κυριαζή, έχω επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η κρίση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά. Κι αυτό διότι η κρίση είναι ολιστική. Είναι κρίση συνολική που αγγίζει την οικονομία, την κοινωνία,την ηθική, την πολιτική. Είναι κρίση θεσμών και αξιών. Με κατάπληξη ακούω τις δήθεν εκκλήσεις ορισμένων να σταματήσει η σκανδαλολογία, προκειμένου να συζητήσουμε τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου, όπως η οικονομία. Αυτά τα επιχειρήματα είναι εξαιρετικά παραπλανητικά. Αφενός δεν έχουμε σκανδαλολογία, έχουμε υπαρκτά και περαιωμένα σκάνδαλα. Αφετέρου η εκτεταμένη διαφθορά του τόπου μας έχει αναπόδραστες σημαντικές συνέπειες τόσο στην πραγματική μας οικονομία, όσο και στην προσδοκία ανάπτυξης. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι είτε συζητούμε για τα σκάνδαλα είτε για την οικονομία είτε για την κρίση και την αναξιοπιστία που περιβάλλει τους θεσμούς, πολύ λίγο επιθυμούμε στην πραγματικότητα να αγγίξουμε την ουσία των προβλημάτων. Ο δημόσιος διάλογος είναι κι αυτός στρεβλωμένος από παλαιοπολιτικού τύπου παρωχημένες κορώνες, από ασύδοτους επικοινωνισμούς, από τις σχέσεις διαπλοκής που ενώνουν τους πολιτικούς και τα μίντια. Για να απαντήσω ξεκάθαρα στο ερώτημά σας. Και τα σκάνδαλα είναι πολλά. Και ο πολιτικός λόγος είναι αναξιόπιστος. Κι αυτό διότι δεν συνοδεύεται από πολιτικές πράξεις.
Παρά τα όσα συνέβησαν με τις υποθέσεις της Siemens, του Βατοπεδίου, Παυλίδη, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν απολογήθηκε εν ονόματι του ελληνικού λαού. Πρόκειται
για ατιμωρησία, συγκάλυψη ή εσκεμμένη ροπή προς τη διαφθορά;
Η ατιμωρησία που οι πολιτικοί και οι ισχυροί αυτής της χώρας έχουν επιφυλάξει για τους εαυτούς τους είναι η πλέον αρνητική παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης. Ας δούμε λίγο την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο κ. Καραμανλής εξελέγη το 2004, κάνοντας σημαία του τον αγώνα κατά της διαπλοκής και με σύνθημα το περιγέλαστο πλέον «σεμνά και ταπεινά». Ανέβασε ψηλά τον πήχη, θεωρώντας ότι η διαφθορά στην χώρα ήταν υπόθεση των διαβόητων νταβατζήδων. Τι βλέπουμε σήμερα; Η διαφθορά επί των ημερών Καραμανλή διογκώθηκε. Οι ισχυροί καναλάρχες, εκδότες και μεγαλοπρομηθευτές του δημοσίου συνέχισαν να διαπλέκονται ανενόχλητοι. Η δικαιοσύνη και οι θεσμοί απώλεσαν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας τους. Και αυτά δεν τα λέω σήμερα που τα συνομολογεί το πανελλήνιο. Τα είπα σε ανύποπτους χρόνους, προειδοποιώντας έγκαιρα για την κρίση που με σαφήνεια αργά ή γρήγορα θα ερχόταν. Η ηθικιστική ρητορεία του κ. Καραμανλή αποδείχτηκε κούφια και άνευ ουσίας. Σήμερα δεν πείθει κανέναν και η εμμονή σε τετριμμένα κλισέ προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων των πολιτών και υποθηκεύει ημέρα με την ημέρα ακόμη περισσότερο το μέλλον της χώρας. Κυρία Κυριαζή, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί πλέον να κάνει συμψηφισμούς. Δεν μπορεί να αναφέρεται με στόμφο στη διαφθορά και τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι στα δικά του χέρια ήταν η διαλεύκανση υποθέσεων, όπως το Χρηματιστήριο για παράδειγμα, και οι μίζες των εξοπλιστικών προμηθειών. Με αυτήν την υπόσχεση ήλθε στην εξουσία. Οπότε, για να μιλούμε χωρίς περιστροφές. Ο κ. πρωθυπουργός είναι πολιτικά ένοχος για τα σκάνδαλα των ημερών του. Η ολιγωρία και η συμψηφιστική διάθεση που επέδειξε στην επίλυση των μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς των προηγούμενων κυβερνήσεων τον καθιστούν και σε αυτές πολιτικά συνένοχο.
Οι υποθέσεις που απασχόλησαν και προβλημάτισαν βαθύτατα την κοινή γνώμη οδή-
γησαν την κυβερνητική παράταξη στην απώλεια της πρωτοκαθεδρίας, τουλάχιστον
σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η φθορά αγγίζει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και
λιγότερο τον πρωθυπουργό. Γιατί κατά την άποψή σας συμβαίνει αυτό;
Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Ας θυμηθούμε παραμονές του 2004 το προσωπικό προβάδισμα του κ. Σημίτη έναντι του κ. Καραμανλή. Παρά την «καταλληλότητα» και την καταγραφόμενη ως μεγαλύτερη ικανότητα του πρώτου, ο δεύτερος κέρδισε τις εκλογές. Το φαινόμενο έχει να κάνει με δύο στοιχεία της ψυχολογίας του Έλληνα ψηφοφόρου. Αφενός με την εγγενή τάση του Έλληνα να δικαιολογεί τις εκάστοτε ηγεσίες με το φτηνό επιχείρημα «δεν φταίει ο ηγέτης αλλά οι πέριξ του».Αφετέρου με την έμφυτη προσδοκία του πολίτη α- πέναντι στην εκάστοτε εξουσία, έστω κι αν αυτή διανύει πασιφανώς τις τελευταίες της ημέρες. Ξέρετε, δεν μπορεί ο Έλληνας να αντέξει στην ιδέα ότι ένας ηγέτης του, που δεν αντιδρά στη διαφθορά ή την ανικανότητα των δικών του ανθρώπων, είναι ανίκανος ή διεφθαρμένος κι εκείνος. Κι αυτό δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση. Είναι ένα ορθολογικό συμπέρασμα. Βέβαια, το αποτέλεσμα της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει καμία σχέση με αυτού του είδους τις μετρήσεις. Για να είμαι ξεκάθαρος. Ο ελληνικός λαός καταλόγισε στον κ. Σημίτη μεγάλες ευθύνες για το ότι δεν καθάρισε το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια του. Η μεγάλη ευθύνη του κ. πρωθυπουργού σήμερα είναι ότι η παρέα που ο ίδιος επέλεξε να κυβερνήσει έγινε πολύ σύντομα η ίδια βαρίδι για μια παράταξη που για πολλά είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ ως διεφθαρμένη. Αυτή θα είναι δυστυχώς και η μεγάλη του, οδυνηρή «παρακαταθήκη» για την κλονιζόμενη και ηθικά απαξιωμένη κεντροδεξιά παράταξη.
Για τις υποθέσεις που προαναφέραμε οι ευθύνες αφορούν στους αρμόδιους υπουργούς ή αγγίζουν και τον πρωθυπουργό;
Νομίζω ότι σας απάντησα. Σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό συγκεντρωτικό σύστημα σαν το δικό μας, όπου ο κάθε πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος και ανέλεγκτος, δεν είναι δυνατόν ο εκάστοτε πρωθυπουργός να επαίρεται από τη μια πλευρά για το έργο των υπουργών του και από την άλλη να επιρρίπτει τις ευθύνες αλλού για τα προβλήματα που γεννώνται. Αυτό λέγεται πολιτική θρασυδειλία.
Η αποπομπή των συγκεκριμένων υπουργών που ενεπλάκησαν και η ενδεχόμενη μη
συμμετοχή των συγκεκριμένων στελεχών στα ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών ε-
κλογών, δεν σηματοδοτεί εμπράκτως την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον
πρωθυπουργό;
Δεν μπορώ να μπω σε συζητήσεις που ανατροφοδοτούν τα διάφορα παράκεντρα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και να σας το πω αλλιώς.Όσοι μέχρι στιγμής απομακρύνθηκαν από τους υπουργικούς τους θώκους, έφυγαν με τις θερμές ευχαριστίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τη «σημαντική» τους προσφορά. Δεν απομακρύνθηκαν ούτε ως ανίκανοι, ούτε ως συναίτιοι, ούτε ως συνένοχοι, ούτε ασφαλώς ως ένοχοι. Οπότε θα είναι λογικά άτοπο να μείνουν εκτός ψηφοδελτίων. Μια τέτοια κίνηση για να είχε ουσιαστικό περιεχόμενο θα έπρεπε έγκαιρα να είχε συνοδευτεί από έμπρακτες ενέργειες. Τη διαλεύκανση των υποθέσεων. Τον εξοστρακισμό των πολιτικά υπευθύνων από τον πολιτικό βίο με παραδειγματικό τρόπο, όχι με θερμά ευχαριστήρια.Την απόδοση συγκεκριμένων ποινών από τη δικαιοσύνη, όπου αυτές προέκυπταν. Κυρία Κυριαζή, δεν ξέρω γιατί πρέπει να επιβραβεύσουμε μια τέτοια ενέργεια που η μόνη της ουσία εξαντλείται σε μία ύστατη σανίδα σωτηρίας για την κλίκα που αλώνει τα τελευταία χρόνια την εξουσία, καπηλεύεται το κράτος και ζημιώνει τον τόπο. Ο κ. πρωθυπουργός έχει ασφαλώς την πολιτική ευθύνη. Η μη έγκαιρη και ουσιαστική του αντίδραση δεν τον κάνει απλώς υπεύθυνο, αλλά ένοχο.
Σήμερα ο κ. Καραμανλής μιλά στη Λάρισα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου και
της αγροτιάς. Η μερική εκτροπή του Αχελώου και άλλα έργα που παρουσίαζαν καθυ-
στερήσεις σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τώρα προχωράνε γοργά. Δεν αποτελεί αυτό παραγωγή αξιόλογου κυβερνητικού έργου;
Ασφαλώς και δεν είμαι μηδενιστής. Κάποια πράγματα προχωρούν. Και αυτά όμως δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, οράματος για την χώρα. Κάτι τέτοιο έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει. Η περίφημη επανίδρυση του κράτους μάς τελείωσε νωρίς. Το κράτος όχι απλά δεν επανιδρύθηκε, αλλά η νοσηρότητά του επιδεινώθηκε. Και αυτό το βλέπει κανείς στη δημόσια σπατάλη που δεν περιεστάλη, αλλά διογκώθηκε. Στις ανούσιες γραφειοκρατίες που λειτουργούν ως φυτώριο της διαφθοράς για το δημόσιο τομέα, αλλά κυρίως ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Στο δημόσιο χρέος που παρά τις εξαγγελίες συνεχώς αυξάνεται και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών. Από την άλλη πλευρά οι μεταρρυθμίσεις κι αυτές άργησαν πολύ. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά από πέντε χρόνια ξανακατέληξε στην εξαγγελία ενός νέου διαλόγου των εταίρων. Ας θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο ο κ. πρωθυπουργός απέπεμψε την τότε υπουργό παιδείας κ. Γιαννάκου και απέρριψε τα σχέδιά της, για να την επιβραβεύσεισήμερα με την θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης! Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί να «επαναρρυθμιστεί» σε δυο τρία χρόνια από σήμερα, αφού δεν έδωσε καμία μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση στο παραπαίον σύστημα ασφάλειας. Η δημόσια ασφάλεια έχει διαλυθεί. Και τέλος στα εθνικά ζητήματα, η Ελλάς έχει γίνει ένας αδύναμος κρίκος, με πενιχρές δυνατότητες παρέμβασης στη διεθνή σκηνή. Η σκοπιανοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης που εμπεδώθηκε ως κυρίαρχη σχολή σκέψης (ή μάλλον απερισκεψίας ) επί των ημερών υπουργίας του κ. Σαμαρά μας ακολουθεί ως στίγμα, εγκλωβίζοντάς μας σε μια ανεκδιήγητη εσωστρέφεια. Και δυστυχώς είναι αλήθεια ότι είμαστε χώρα Λωτοφάγων. Ή μάλλον δεν αντιδρούμε στην προπαγάνδα όλων εκείνων που συντηρούν ολόκληρες στρατιές πληρωμένων δημοσιογράφων για να μας πείσουν να ξεχάσουμε τα έργα και ημέρες τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε το γνωστό "πακέτο Χατζηγάκη" των 500
εκ. ευρώ για την ενίσχυση των αγροτών. Πώς το σχολιάζετε; Ήταν μία ανάσα για τον
αγροτικό κόσμο;
Δεν νομίζω ότι μπορεί να εξευρεθεί έστω και ένας Έλληνας αγρότης που να ισχυρισθεί ότι τα προβλήματά του εξαντλούνται σε αυτού του είδους τις επιδοματικές πολιτικές. Αντίθετα, τέτοιου είδους επιδοματικές πολιτικές είναι ευκαιριακές και βαθύτατα λαϊκιστικές. Ας θυμηθούμε λίγο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Την επαύριον του ανασχηματισμού του περασμένου Ιανουαρίου, πάνω στον οποίο είχε ποντάρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση προκειμένου να ανακάμψει, βγαίνουν οι αγρότες στους δρόμους και για να το πω λαϊκά χαλάνε το πανηγυράκι. Τι κάνει το αρμόδιο υπουργείο; Υπόσχεται χρήματα που δεν διαθέτει, αλλά αναγκάζεται να δανειστεί, προκειμένου οι αγρότες να γυρίσουν για λίγο στα σπίτια τους και βέβαια να επιστρέψουν στους δρόμους λίγους μήνες μετά. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη. Παραμένει ο αγροτικός τομέας αντιπαραγωγικός και ελάχιστα ανταγωνιστικός. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων έχουν σπαταληθεί χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κυρία Κυριαζή, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μια ιερή αγελάδα που κατεβάζει συνεχώς κονδύλια. Με τέτοιες επιδοματικές πολιτικές κάνουμε το μέλλον της χώρας ακόμη πιο αβέβαιο.
Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, θα ήθελα να μας πείτε την άποψή σας για την οικονομική κρίση. Είναι το "τσουνάμι" που περιμέναμε ή τελικώς η ελληνική οικονομία θα εξέλθει με σημαντικές μεν απώλειες αλλά όχι καταστροφικές για τη χώρα;
Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχω κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις και προσπάθησα να επιστήσω την προσοχή για την επερχόμενη οικονομική κρίση με πολύ συγκεκριμένα μέ τρα και προτάσεις. Τόνιζα και τότε και το τονίζω και τώρα ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το σαθρό οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας. Η διεθνής κρίση είναι σίγουρα μείζον ζήτημα. Τα χρόνια νοσήματα όμως της ελληνικής οικονομίας θέτουν την κατάσταση εκτός ελέγχου. Και εμείς τι κάνουμε; Αντί να εστιάσουμε στην αιτία του προβλήματος, ασχολούμαστε με το πώς θα δανειστούμε -ακόμα και με εξαιρετικά δυσμενείς όρους- για να μπορέσουμε να «ξαναμοιράσουμε». Αυτή είναι η χρόνια κυρίαρχη αντίληψη στον τόπο ότι το μόνο οικονομικό πρόβλημα προς επίλυση είναι το ζήτημα της διανομής. Αυτό διαπιστώνουμε και στις προεκλογικές συζητήσεις. Το κύριο θέμα είναι πάντα τι θα μοιράσει το κράτος, όχι τι θα παράγει η οικονομία. Όλος ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται στη διανομή και οποιοσδήποτε θέτει ζητήματα για την αύξηση της παραγωγικότητας απαξιώνεται ως «ανάλγητος νεοφιλελεύθερος» για να μπει στη γωνία. Κατά βάθος όλοι οι Ελληνες πιστεύουν ότι ο πλούτος παράγεται αυτόματα και απλώς κάποιοι ρίχνονται στη διανομή. Η μακροχρόνια κρατική παρέμβαση στην οικονομία μονίμως δημιουργούσε και συνεχίζει να δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους στη διανομή του πλούτου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει ταυτόχρονα τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του κρατικά παραγόμενου Εθνικού Προϊόντος. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της οικονομίας της χώρας. Είμαστε κρατικιστές. Είμαστε της αρπαχτής και των μαύρων και δεν λειτουργούμε με κανόνες και διαφάνεια. Είμαστε μεγαλωμένοι με την παρηγοριά της ρεμούλας,αυτή την ολέθρια παρακαταθήκη των λαϊκίστικων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Αυτή λοιπόν είναι η αιτία της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα σήμερα και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τα απομεινάρια που αυτή θα αφήσει πίσω της.
Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;
Αν και δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό το πανηγυράκι που στήθηκε για την ανακοίνωση των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων, έχω την εντύπωση ότι οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα αφήσουν στίγμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις μας την επομένη των εκλογών θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Για κάποιους ευχάριστες και για κάποιους εξαιρετικά δυσάρεστες παρά τις όποιες προσπάθειες για συσπείρωση και για ανατροπή της σημερινής πολιτικής εικόνας. Τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν βρίσκουν πλέουν ευήκοα ώτα. Δυστυχώς πολύ αργά κάποιοι συνειδητοποίησαν τον καταστροφικό ρόλο των περίφημων «παπαγάλων».
Και πάλι όμως στοχεύουν λάθος. Πρώτα θα έπρεπε να αντιληφθούν και να παραμερίσουν τους δικούς τους «παπαγάλους» και μετά να ασχοληθούν με τους αλλότριους. Πώς όμως να τους παραμερίσουν, όταν ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από αυτούς; Επί πέντε χρόνια είχαν εναποθέσει την προστασία τους στα διορισμένα, καλοπληρωμένα ή ποικιλοτρόπως ευεργετημένα τηλεοπτικά παπαγαλάκια. Μόνο που τώρα πια τα παπαγαλάκια, όλων των ειδών, μόνο θυμηδία προκαλούν.
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας. Σας πείθει ότι είναι πραγματικά έτοιμο;
Κοιτάξτε, θα ήταν άδικο να προβώ εκ των προτέρων σε κρίσεις και εκτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου αναδύθηκε από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Αυτό από μόνο του ενέχει στοιχεία θετικά. Και μάλιστα, λυπούμαι όταν βλέπω τον κ. Παπανδρέου να διστάζει να εφαρμόσει σύγχρονες πολιτικές γιατί υφίσταται ακόμα την πίεση του παλαιο-πασοκικού κατεστημένου.Και αυτό, αν θέλετε, είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει. Να αφήσει πίσω αυτό το κατεστημένο και φυσικά να έρθει σε ρήξη με το παραμικρό στοιχείο διαφθοράς. Τα λόγια και οι δεσμεύσεις δεν αρκούν πλέον σε κανέναν. Εάν συνεχίσει την ίδια τακτική, το ίδιο το πολιτικό σύστημα θα ξεβράσει τον κ. Παπανδρέου και την όποια ηγεσία. Δεν μπορούν πλέον να επιζητούν προστασία σε επιδοματικές πολιτικές και παχυλά ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και θέλω να πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει. Περιμένουμε όμως να το αποδείξουν άμεσα με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει δυστυχώς άλλη περίοδο χάριτος για κανέναν. Και αυτή που υπήρξε, μάλλον λειτούργησε ως προκάλυμμα για τα πολλαπλά σκάνδαλα που έπειτα ακολούθησαν.
Ο πρωθυπουργός σάς έθεσε εκτός Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το πολιτικό σας μέλλον;
Ο κ. πρωθυπουργός επέλεξε να πυροβολήσει τον πιανίστα, αντί να διορθώσει την μουσική. Δυστυχώς, για τα όσα είχα έγκαιρα προβλέψει, αναλαμβάνοντας πλήρως και το πολιτικό ρίσκο να μπω σε προσωπική περιπέτεια, έχω επαληθευθεί πλήρως. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας διέρχεται με ευθύνη του σημερινού της προέδρου τη χειρότερη κρίση από την ίδρυσή της και μετά. Προσωπικά έχω ξεκάθαρα τοποθετηθεί απέναντι στα πράγματα. Οι εξελίξεις είναι πλέον μονόδρομος για το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο γεννά και ανατροφοδοτεί όλα τα προβλήματα του τόπου και έχει πλέον χρεοκοπήσει.

http://press-gr.blogspot.com/


Read more...