Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τζαμί και κοιμητήριο ζητούν οι μουσουλμάνοι...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Η υπόθεση είχε «παγώσει» αλλά επανέρχεται μετά τις ταραχές- Θετική η Αρχιεπισκοπή, «ναι» από επιστήμονες
Επιτακτικά επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της δημιουργίας μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου στην Αθήνα μετά τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας μεταξύ μεταναστών και Αστυνομίας. Ακόμη, οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων ζητούν εκ νέου τη δημιουργία τζαμιού και κοιμητηρίου, ενώ την άποψή τους επικουρούν και ειδικοί επιστήμονες, εκτιμώντας ότι έτσι θα τεθεί κάποιος έλεγχος σε ό,τι σήμερα λέγεται στα δεκάδες παράνομα, αυτοσχέδια τεμένη της Αθήνας. Σύμφωνα με...
έγκυρες πληροφορίες και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών υποστηρίζει ολόθερμα την ιδέα αυτήν, παρ΄ ότι επί μακαριστού Χριστόδουλου είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και επιφυλάξεις αποκλειστικά για το τζαμί.
Η υπόθεση του τεμένους αλλά και του νεκροταφείου, αν και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και χρόνια, παραμένει στάσιμη. Σε ό,τι αφορά το τζαμί το 2006 είχε ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας (ΥΠΕΠΘ) που προέβλεπε την ανέγερσή του στην περιοχή του Ελαιώνα, σε έκταση 36 στρεμμάτων, όπου σήμερα στεγάζονται οι αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, αν και το ΥΠΕΠΘ θα αναλάμβανε με δικές του δαπάνες τη δημιουργία του τεμένους, το πρόβλημα «κόλλησε» στο υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ναυτικού. Ετσι, ελλείψει θεσμοθετημένου και επίσημου χώρου λατρείας, οι 700.000 μουσουλμάνοι της Αττικής προσφεύγουν για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις τους σε δεκάδες αυτοσχέδια τζαμιά.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το «αλαλούμ» του σχεδίου για την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου. Επειτα από σχετικό αίτημα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων το 2005 η Εκκλησία της Ελλάδος είχε παραχωρήσει 30 στρέμματα στο Σχιστό για τη δημιουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου. Πρόσφατα όμως αποκαλύφθηκε ότι ο Οργανισμός Αθήνας είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του ως προς την καταλληλότητα της έκτασης, αλλά τώρα επανεξετάζει το θέμα.

Αναγκαίο το τέμενος
«Οσο δεν επιτρέπουμε σε όλες τις εκφάνσεις του Ισλάμ να αποκτήσουν επίσημο, δημόσιο λόγο και παρουσία τόσο θα έχουμε σπασμωδικές συμπεριφορές από τους μουσουλμάνους και από την πολιτεία» σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σ. Ρούσσος. «Εχω την αίσθηση ότι τους κοροϊδεύουμε. Ενας μουσουλμάνος, ο οποίος βλέπει άλλα έργα να προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες και αυτό που τον αφορά να είναι παγωμένο, νιώθει μειονεκτικά» σημειώνει και προσθέτει: «Το τζαμί δεν θα λύσει τα καθημερινά προβλήματα του μετανάστη. Οσο δε κάποιοι μέσα στις κοινότητές τους συνδέουν τα προβλήματά τους με τη θρησκεία, οποιοσδήποτε θα λέει οτιδήποτε». Οσον αφορά τον καθηγητή του Παντείου κ. Κ. Πάτελο, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί πέρα από κόμματα. «Χρειάζεται ένας διάλογος που να φτάσει στο βάθος του ζητήματος. Ωστόσο, πέραν αυτών, η ιστορία του τζαμιού πρέπει να τελειώνει. Είναι ντροπή» τονίζει.

Μήνυση για το Κοράνι
Στο μεταξύ, μήνυση κατά του αστυνομικού που φέρεται να του έσκισε το Κοράνι κατέθεσε ο θιγείς μετανάστης. Για το περιστατικό της 20ής Μαΐου αναφέρει στο κείμενο της μήνυσης ότι έδειξε στον αστυνομικό «και ένα μικρό Κοράνιο. Με ρώτησε τι είναι, έπειτα με εξύβρισε, εμένα και το Κοράνιο. Ηρθε και άλλος αστυνομικός δίπλα μας και είπε στον συνάδελφό του ότι δεν πρέπει να μου κάνουν τίποτα, διότι το βιβλίο αυτό είναι όντως το Κοράνιο» συμπληρώνει. «Ο αστυνομικός που ασκούσε τον έλεγχο δεν υπάκουσε και χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως “Να πάτε στο διάβολο, μουσουλμάνοι”, “να πάτε να γ... ” έσκισε το Κοράνιο και το πάτησε με τα πόδια του. Τότε ο συνάδελφός του τού είπε:“Γιατί το έκανες αυτό; Πάμε γρήγορα να φύγουμε”. Και φύγανε» καταλήγει στη μήνυσή του.

ΣΙΧ
Φόνος στη Βιέννη, ένταση στην Ινδία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Τον έλεγχο στα χέρια του παίρνει ο στρατός στο βόρειο κρατίδιο Πουντζάμπ στην Ινδία προκειμένου να πατάξει τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία ενός γκουρού Σιχ στη Βιέννη και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν οκτώ.

Οπλισμένοι με ξίφη και ρόπαλα, υποστηρικτές του 57χρονου δολοφονηθέντος ξεχύθηκαν στους δρόμους, πυρπόλησαν οχήματα και απέκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές. Τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις του Πουντζάμπ, ανάμεσά τους και στις βιομηχανικές πόλεις Λουντιάνα και Αμριτσάρ, όπου βρίσκεται ο Χρυσός Ναός, ο ιερότερος των Σιχ.

Την περασμένη Κυριακή δύο ηγέτες των Σιχ, ο Νιρατζάν Ντας και ο Ράμα Ναντ, τραυματίστηκαν όταν έξι ένοπλοι, μέλη άλλης αίρεσης των Σιχ, τούς επιτέθηκαν σε ναό στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ανησυχεί η Αθήνα, σε επιφυλακή οι πρεσβείες
Η ένταση που προκλήθηκε από το επεισόδιο με τον αστυνομικό και το Κοράνι εξακολουθεί να επικρατεί στην Αθήνα. Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη και ανήσυχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή εστάλη σήμα από το υπουργείο Εξωτερικών προς τις ελληνικές πρεσβείες ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, διότι μπορεί να συνέβαιναν περιστατικά όμοια με αυτά της περιόδου Οτσαλάν.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη μουσουλμανική κοινότητα της Αθήνας παραμένει τεταμένη καθώς ζητείται επιτακτικά ένα επίσημο «συγγνώμη» εκ μέρους της Αστυνομίας για το σκίσιμο του Κορανίου. Ακόμη, ομάδες μεταναστών προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση νέας πορείας διαμαρτυρίας την προσεχή Παρασκευή, αν και εμφανίζεται να υπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις στις τάξεις τους. Οι μεν παλαιότεροι μετανάστες (κυρίως Αραβες) φαίνονται να προσεγγίζουν την αποχή από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι δε νεότεροι να τις υποστηρίζουν θερμά.

Ασχετα με το αν και εφόσον ακολουθήσουν και άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εκ μέρους των μουσουλμάνων της Αττικής, η ατμόσφαιρα παραμένει επικίνδυνη καθώς ένας χώρος λατρείας στην πλατεία Αττικής έγινε το βράδυ του Σαββάτου στόχος εμπρησμού και κάηκε ολοσχερώς, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές.

ΝΤ. ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ
Η Ελλάδα «γέφυρα» προς το Ισλάμ
Στον στρατηγικό ρόλο μιας «γέφυρας» προς τον μουσουλμανικό κόσμο, τον οποίο θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων και προκλήσεων, αναφέρθηκε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στη χθεσινή ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του «Εconomist». Ο κ. Σπέκχαρντ έδωσε και πάλι μεγάλη έμφαση στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης εξ Ανατολών, το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απασχολεί ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, οι Αμερικανοί το ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα. Κατά τον αμερικανό πρεσβευτή, περίπου 150.000 άτομα εισέρχονται ετησίως στη χώρα μας από τα ανατολικά μας σύνορα με την Τουρκία, από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ. Οπως σημείωσε, περίπου 50.000 εξ αυτών προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που αφορούν τόσο την ασφάλεια όσο και την οικονομική κατάσταση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Οι Αμερικανοί θεωρούν, πάντως, ότι μέσα από τις μεταναστευτικές ροές μπορούν να περάσουν τρομοκρατικά στοιχεία προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Ο κ. Σπέκχαρντ περιέγραψε το θέμα της λαθρομετανάστευσης ως ένα θέμα για διμερή συνεργασία, απευθύνοντας ουσιαστικά πρόσκληση στην ελληνική πλευρά.
BHMA



Δεν υπάρχουν σχόλια: