Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πολιτικός καύσωνας με εργασιακά και ασφαλιστικό

nooz.gr
Την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρος θα εμφανιστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για να ενημερώσει τους βουλευτές για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τη Δευτέρα προτίθεται να ζητήσει νομικά σχόλια από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το ασφαλιστικό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων βελτιωτικών διορθώσεων στο Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά.

Οι ανατροπές προκαλούν κραδασμούς στο κυβερνών κόμμα και πονοκέφαλο στο Μέγαρο μαξίμου για το ενδεχόμενο νέων διαρροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει μηνύματα δυσαρέσκειας από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να αντέξει» τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό αλλά και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα διστάσει να προσφύγει στις κάλπες: «Εγώ δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου, ενώ το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια για τις 23 Ιουνίου.
Read more...

Άλλα 10 Δις στις Τράπεζες


Έτοιμο θα είναι σε λίγες μέρες το νομικό πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα προικοδοτησεί με 10 δις ευρώ τις τράπεζες από το γνωστό πρόγραμμα στήριξης.
Μετά το πακέτο «στήριξης» των 28 δις η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει άλλα 10 δισσεκατομύρια ευρώ στους τραπεζίτες.
Τη σύσταση ταμείου – ασπίδα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα διατεθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 110 του μηχανισμού στήριξης , όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με άλλα λόγια: Απο τα 110 δις που θα πάρουμε απο το ΔΝΤ και τις χώρες της ΕΕ, τα 10 δις θα πάνε στις τσέπες των τραπεζιτών !
10δις που -όπως όλα τα παπαγαλάκια μας διαβεβαιώνουν- οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται. Ίσως διότι ακόμα δεν έχουν προλάβει να χωνέψουν εκείνα τα 17,5δις που πήραν τη Δευτέρα του Πάσχα, κι έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Μέχρι στιγμής οι αγαπημένες μας τράπεζες, έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο σε δάνεια και εγγυήσεις 38δις ευρώ (10,5 το 2009 + 17,5 της δευτέρας του Πάσχα + 10 του Ταμείου). Με λίγα λόγια 15% του ΑΕΠ ή 13% του συνολικού ελληνικού χρέους. Αυτή τη στιγμή ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξίζει 15-17δις ευρώ στο Χρηματιστήριο. Έχουμε δηλαδή πληρώσει 2 φορές την αξία τους, χωρίς να πάρουμε τις αντίστοιχες μετοχές και χωρίς να έχουμε έλεγχο στο ποιοι τις διοικούν.
Διότι όπως και να το κάνουμε, οι ικανότατοι μάνατζερ που μας έφεραν μέχρι εδώ, συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζες. Κι αν οι προηγούμενη απόδοσή τους, είναι μια ένδειξη για τα μελούμενα, ετοιμαστείτε και για άλλα πακέτα Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μα υπάρχει και κάτι άλλο στο ίδιο μήκος κύματος που πέρασε στα ψηλά. Το κράτος πρόσφερε στους προμηθευτές των νοσοκομείων ομόλογα για να αποπληρώσει τα τεράστια χρέη που έχει. Βγήκε λοιπόν ένας χαριτωμένος από τους προμηθευτές και είπε πως εμείς δεν θέλουμε ομόλογα γιατί απευθηνθήκαμε στις ελληνικές τράπεζες και μας είπαν πως δεν τα δέχονται. Εν ολίγοις οι ελληνικές τράπεζες δεν πιστεύουν πως το ελληνικό δημόσιο θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια του. Κι από την άλλη οι ίδιες τράπεζες σκίζουν τα ρούχα τους να μας πείσουν πως το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει δεν έχει πρόβλημα κι όλα βαίνουν καλώς. Δεν έχουν το Θεό τους οι κερατάδες…
Για να είμαστε ειλικρινής, ο καβγάς βρίσκεται στο discount που θα ζητησουν οι τράπεζες για να ρευστοποιησουν τα ομόλογα. Είναι λογικό εάν έχεις ένα ομόλογο 3ετες και θέλεις να το ρευστοποιήσεις σήμερα, θα πάρεις κάτι λιγότερο! Το θέμα είναι πως οι ελληνικές τράπεζες ζητάνε μεγάλη έκπτωση για τη ρευστοποιήση και οι προμηθευτές δεν γουστάρουν…
Τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή, μέ πληρη ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαν τον μουτζούρι που κανεις δεν θέλει να κρατήσει. Όμως τα ομόλογα ενός κράτους δεν είναι ένα παιχνίδι. Είναι ίσως το τελευταίο παιχνίδι.
Από την άλλη κόβουν μισθούς και συντάξεις, οργανώνουν φοροεπιδρομές σε συνεργεία αυτοκινήτων, αυξάνουν τον ΦΠΑ, στήνουν κουμπαράδες ελεημοσύνης, αφήνουν κόσμο απλήρωτο, μας εξήγουν για θυσίες, μας λένε για «ομοψυχία»… και χαρίζουν 10 δις στις τράπεζες. Έτσι απλά. Ψύχραιμα και υπολογισμενα!
Αυτά τα χρήματα όμως δεν είναι δικά σας. Ούτε και τα προηγούμενα που φάγατε ήταν βέβαια, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά. Αυτά τα χρήματα είναι τα τελευτάια που μας δίνουν. Δεν έχει άλλα. Μετά χρεοκοπήσαμε. Αυτά τα χρήματα τα δανειζόμαστε υποθηκεύοντας το μέλλον του Ελληνικού λαού. Αυτά τα χρήματα τα παίρνουμε γιατί Έλληνες πολίτες θα κάνουν οικονομία στο γάλα των παιδιών τους. Αυτά τα χρήματα τα παίρνουμε γιατί εξαθλιωμένοι γέροι θα ψάχνουν να βρούν σάπιες φτηνές ντομάτες στα παζάρια.
Δεν υπάρχει συναίνεση κύριοι. Δεν υπάρχει ομοψυχία. Πόλεμος υπάρχει. Απο την μία είστε εσείς, οι λίγοι, εσείς που τρώτε με χρυσά κουτάλια, εσείς που κυκλοφορείτε με σωματοφύλακες, εσείς που μας χρεοκοπήσατε, εσείς που μας εξαθλιώσατε, εσείς που κλέψατε. Απο την άλλη είμαστε εμείς. Ο Ελληνικός λαός.
Οργή λαού, φωνή θεού. Κρυφτείτε !
http://ramnousia.blogspot.com

Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Βρισκόμαστε στο έτος 2010, όπου ο πολιτισμός των ανεπτυγμένων χωρών φτάνει στο απόγειό του. Ακόμα ωστόσο, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μπορέσει να διαμείνει στον τόπο του, χωρίς να...

φοβάται την δίωξή του για κάποιον από τους παραπάνω λόγους, είναι κάτι που καμία παγκόσμια δύναμη δεν μπορεί ή δεν θέλει να διασφαλίσει. Μέσα σε ένα σκηνικό συνεχιζόμενων συρράξεων σε χώρες ανά τον κόσμο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ζωή του, για την οικογένεια του, για το αύριο. Όποιος από τους παραπάνω λόγους και να είναι η αφορμή, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η αιτία είναι πάντα ο έλεγχος της εξουσίας, είτε της Οικονομικής , είτε της Πολιτικής, είτε της θρησκευτικής.
Η Ελλάδα, η πύλη προς τη δύση, αποτελεί το σταυροδρόμι που πολλοί πρόσφυγες επιδιώκουν να περάσουν, στην προσπάθεια τους για μια ασφαλέστερη καλύτερη ζωή. Από το σύνολο των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται μόνο το 1% ετησίως γίνεται αποδεκτό.
Ως Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ως Νέα Γενιά δεν μένουμε αμέτοχοι σε κάτι που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι υποχρέωση όλων μας να απαιτήσουμε αφενός την εξασφάλιση ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων, αφετέρου την εξάλειψη των λόγων που οδηγούν στην προσφυγιά.

Read more...

"Siemens: Ωρα να φεύγουμε από Ελλάδα"



"Η εταιρεία έχοντας αποκλειστεί «από κάθε δουλειά» μεταφέρει την έδρα της, πωλεί το κτίριο, ενώ συνεχίζει να απολύει εργαζομένους.

Οι φωτεινοί σηματοδότες της πόλης, η σήμανση του μετρό, το δίκτυο του ΟΤΕ και πολλές άλλες από τις βασικές υποδομές είναι της Siemens. Ωστόσο, η ηγεσία της εταιρείας στη Γερμανία δεν αποκλείει (ανεπίσημα) μετά τη δραματική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, να αναστείλει...

την παρουσία της στη χώρα μας, παρουσία που ξεκίνησε εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Η Siemens έχει πρακτικά αποκλειστεί «από κάθε δουλειά» εδώ και μία διετία. Και ενώ επισήμως η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα, ανεπισήμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η «απεμπλοκή» που θα γίνει με γερμανική πρωτοβουλία ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος της παρουσίας της στη χώρα μας. Η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της και πωλεί το κτίριο, συνεχίζει να απολύει εργαζομένους και η απόφαση για τη μορφή της «απεμπλοκής» της είναι πιθανό να ληφθεί τις επόμενες 4-8 εβδομάδες.

«Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν επιδείχθηκε τέτοια επιμονή χωρίς ουσία στην υπόθεση των μαύρων ταμείων» επισημαίνει στην «Κ» Γερμανός νομικός ο οποίος υπερασπίστηκε έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους στη μεγαλύτερη υπόθεση εταιρικής διαφθοράς στην Ευρώπη.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα μπορούσε, αν εργαζόταν μεθοδικά, να πληροφορηθεί ότι η Siemens έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για να απαλλαγεί από το καθεστώς της επιτήρησης από τις αμερικανικές αρχές που αυτήν την περίοδο εξετάζουν τη «συμμόρφωσή» της στις αποφάσεις για το πρόστιμο που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια.

Οι ίδιοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που προβαίνουν σε αξιολόγηση είναι ικανοποιημένοι από την επίδοση της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας επισημαίνοντας ότι αν υπήρχαν και άλλα στοιχεία «θα είχαν ασφαλώς περιέλθει σε γνώση των αμερικανικών υπηρεσιών που ερεύνησαν την υπόθεση...»."


Συνέχεια στο http://www.xanthipress.gr/

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα απο Δευτέρα



Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι χιλιάδες εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Διαβάστε ποιοί και πότε απεργούν.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν απο την Τρίτη 22 έως την Πέμπτη 24 Ιουνίου στάσεις εργασίας...
7 - 9 το πρωί, 3 - 5 το απόγευμα και 10 - 12 τα μεσάνυχτα. Στις 29 και 30 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν δύο 24ωρες απεργίες.

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ που συνεχίζουν την απεργία τους και τη Δευτέρα αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας να μήν ανανεώσει τις συμβάσεις 286 συναδέλφων τους αλλα και για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου, ημέρα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, έχει εξαγγείλει απεργία το ΠΑΜΕ.

Απο την Τετάρτη αρχίζουν πάλι κινητοποιήσεις οι δικηγόροι. Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή απο κάθε διαδικασία μέχρι τις 7 Ιουλίου.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή στα βαθμολογικά κέντρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέα απόφαση.


www.newsit.gr/

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 42 υποδιευθυντές όρισε την Παρασκευή ο Γ. Προβόπουλος!..


Από τον Ξενοφώντα Ελευθεριάδη
• Τσίπα δεν έχουν πια εκεί στην Τράπεζα της Ελλάδος;
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ανεργίας, λιτότητας και φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όρισε την Παρασκευή 42 υποδιευθυντές, σπάζοντας κάθε ρεκόρ!
Σε όλες τις κατά καιρούς προαγωγές στην τράπεζα έχουν γίνει κατ΄ανώτατο όριο 10-12 υποδιευθυντές, δηλαδή όσοι περίπου και οι διευθύνσεις της τράπεζας. Προχθες ο κ. Προβόπουλος θύμισε πολιτικά τον Τζουμπέ στις ενδοξότερες μέρες του, ενώ ιδιαιτέρες, τέκνα παλαιών υπαλλήλων, φίλοι και φιλενάδες του διοικητικού και διευθυντικού κατεστημένου, σύζυγοι διευθυντών, φιγουράρουν στη λίστα των προαγωγών.
Και αυτά γίνονται ακόμα πιο προκλητικά, όταν το ΔΝΤ κατοικοεδρεύει στην τράπεζα και δοκιμάζει την αξιοπρέπειά μας, το μισθό και τη...
σύνταξη του κόσμου, με τη συνδρομή και της Τράπεζας της Ελλάδος..
Κύριε Παπακωνσταντίνου, ο κ. Προβόπουλος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει και να προκαλεί τον άνεργο και το φτωχό;
Ξέρει ο κ. Λοβέρδος πόσο θα επιβαρύνουν αυτοί οι εκλεκτοί του «πολυτελούς» διοικητή τον ελληνικό λαό και τα ελλειμματικά ταμεία της τράπεζας που πάει σκανδαλωδώς να εξαιρέσει από το ασφαλιστικό;
Ας κοιτάξει καλύτερα το θέμα και ας ψάξει τις λίστες των ασφαλιστικών ταμείων της τράπεζας να βρεί λαβράκια.Δεν μπορούν και δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι προκλήσεις, ειδικά σήμερα, ούτε από το λαό ούτε από τη Βουλή.

Read more...

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2010...


Από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για πρόσφυγες
http://www.unhcr.gr/

«Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από
40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι ανά τον κόσμο. Περίπου 10 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.
Στόχος μας στην Ύπατη Αρμοστεία είναι να τους βοηθήσουμε να βρουν μια νέα πατρίδα και να χτίσουν ένα νέο μέλλον μέσω της μετεγκατάστασης, του εθελοντικού επαναπατρισμού ή της ένταξης στη χώρα ασύλου.
Τις περισσότερες φορές, και όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, οι πρόσφυγες προτιμούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους.
Παρʼόλʼαυτά, κι ενώ σε πολλές χώρες οι συγκρούσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται, η αναζήτηση νέας πατρίδας και ένα...
νέο ξεκίνημα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.
Φέτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δοκιμασίες των ανθρώπων αυτών και για να τονίσουμε, εκ μέρους τους, τη βοήθεια που χρειάζονται. Στην Ελλάδα, διοργανώσαμε Συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου και Τελετή Βράβευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στο περσινό πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις (ημερίδα, έκθεση φωτογραφίας, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις) που θα διοργανωθούν στη Μυτιλήνη το διήμερο 19-20 Ιουνίου. Από την πλευρά του, το "Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων" διοργανώνει εκδηλώσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στην Αθήνα (Πλατεία Κουμουνδούρου), την Κυριακή 20 Ιουνίου.
Σας καλούμε να αναλογιστείτε τι σημαίνει να είσαι ένας από τα εκατομμύρια αυτών των ανθρώπων. Και σας καλούμε επίσης να συνεισφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.
Βοηθήστε μας για να τους βοηθήσουμε να βρουν έναν τόπο για πατρίδα...

Read more...

Βουβουζέλα της «Siemens» ο Λιάπης

Η Siemens,οι μίζες και η Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής της Βουλής τα εσωτερικά υπομνήματα του Μιχάλη Χριστοφοράκου προς τη μητρική εταιρεία, τα οποία αφήνουν έκθετο τον πρώην υπουργό Μεταφορών και γεννούν ερωτηματικά για την «αγάπη» του προς τη γερμανική εταιρεία

ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ που έστελνε ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος στη μητρική «Siemens» εκθέτουν τον κ. Μιχάλη Λιάπη. Πρόκειται για εσωτερικά υπομνήμα- τα με τα οποία ο πρώην Mr Siemens στην Ελλάδα ενη- μέρωνε τα κεντρικά της εταιρείας καταρχάς για τις σχέσεις του με μέλη της «γαλάζιας» κυβέρνησης και δευτερευόντως για την πορεία των συμβάσεων που είχε συνάψει η «Siemens» με τον ΟΣΕ. Τα συγκεκριμένα έγγραφα που αποτελούν μέρος της δικογραφίας απασχολούν έντονα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Κυρίως εστιάζουν στα σημεία των υπομνημάτων όπου ανα-
γράφεται ότι «ο κύριος Υπουργός (σ.σ.: ο κ. Λιάπης) τονίζει ότι η συνεργασία είναι καλή σε όλους τους τομείς» και ότι «αδημονεί να βρει λύση για τα προβλήματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν». Επίσης αρκετά μέλη της Επιτροπής ερευνούν τους λόγους για τους οποίους η παράδοση τροχαίου υλικού στον ΟΣΕ από τη «Siemens» «έχει μεγάλη σημασία για το υπουργείο και για τον ίδιο προσωπικά»!

Σύμφωνα με υπόμνημα που στέλνεται στις 2 Αυγούστου 2005, ο Χριστοφοράκος ενημερώνει τη μητρική εταιρεία πως «ο κύριος υπουργός αδημονεί» να βρεθεί λύση στα ακόλουθα προβλήματα:
■ «εκκρεμείς απαιτήσεις από
Siemens AG και Siemens A.E.
κατά του ΟΣΕ…
■αγορά 5 μηχανών έλξης με αποκλίσεις αντοχής στα τροχοφορεία
■ παράταση μίσθωσης των 8 τρένων Desiro Classic, των οποίων η περίοδος μίσθωσης λήγει τον Φεβρουάριο του 2006
■ αναφέρθηκε και η πιθανή επιλογή επιπλέον τρένων Desiro…»

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπρούνο Φλαντ, στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, στην κατάθεσή του αναφέρει ότι ο κ. Διονύσης Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής Συγκοινωνιών και Ηλεκτροτεχνικών Εργων της «Siemens», τον επισκέφθηκε το 2005 ή το 2006 ζητώντας ένα ποσό «με άλλο αίτημα για πληρωμή ποσού κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ», διότι ο ΟΣΕ αρνιόταν να παραλάβει το τροχαίο υλικό. Ο κ. Παναγιωτίδης είχε αρνηθεί στην κατάθεσή του στους Αμερικανούς δικηγόρους τις μαρτυρίες των Φλαντ και Κουτσενρόιτερ, λέγοντας ότι τα περιθώρια κέρδους των συμβάσεων δεν έδιναν περιθώρια για τις πληρωμές.

Η «Siemens» πάντως φαίνεται ότι μετά το καλοκαίρι του 2005 δεν είχε πια αρκετούς συμμάχους στον ΟΣΕ, καθώς σε άλλο εσωτερικό υπόμνημα της επιχείρησης σημειώνεται ότι «οι φίλοι μας στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων δέχονται αυτή τη στιγμή πόλεμο εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης».

Το προσωπικό ενδιαφέρον Στις 23 Ιουλίου 2004, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., στα γραφεία του υπουργείου Μεταφορών πραγματοποιείται συνάντηση κορυφής μεταξύ υπουργείου και «Siemens» με θέμα συζήτησης την πορεία των προγραμματικών συμβάσεων τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

Επικεφαλής από τη μια πλευρά ήταν ο τότε υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης και από την άλλη ο Χριστοφοράκος. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Χριστοφοράκος στέλνει έγγραφο στη μητρική εταιρεία μεταφέροντας το εγκάρδιο κλίμα της συνάντησης αλλά και τη μεγάλη σημασία του έργου για
τον κ. Λιάπη «προσωπικά»! Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η ταχεία πρόοδος των σιδηροδρομικών γραμμών μεταφορών στην Ελλάδα, και ειδικά η προσφορά σύγχρονων μεταφορών με το νέο τροχαίο υλικό του ΟΣΕ από τη γραμμή ΠΑΘΕ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη) είχε μεγάλη σημασία για το υπουργείο και για τον ίδιο προσωπικά».

Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναγράφεται: «Απευθύνεται (σ.σ.: ο κ. Λιάπης) στη Siemens ως τον σημαντικότερο/ηγετικό συμμετέχοντα στις κοινοπραξίες και στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατό, μια εξέταση από τη Siemens για την ανάληψη και την ταχεία ολο- κλήρωση των συμφωνιών, καθώς και τη διαχείριση των έργων από τη Siemens».

Προσθέτει, μάλιστα: «Εκείνος προσωπικά (σ.σ.: ο κ. Λιάπης) και το υπουργείο του είναι σε θέση να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή μιας αντίστοιχης λύσης αναφορικά με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία (Οικονομίας, Ανάπτυξης)».

Να σημειωθεί πως την περασμένη Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ με τη «Siemens».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεστεί μεγάλα οικονομικά εγκλήματα και εστιάζει κυρίως σε επτά προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ με τη «Siemens», που αφορούν την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, τις καθυστερήσεις έργων, τις αμοιβές συμβούλων των εκάστοτε διοικήσεων, καθώς επίσης και παραχωρήσεις και καταπατήσεις
ακινήτων που ανήκουν στον Οργανισμό

Read more...

Βρήκαν 8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της κόρης του Ακη

Οι πρώτοι έλεγχοι για την οικογένεια ήδη αποκαλύπτουν και δεύτερο λαβράκι


protothema.gr
ΑΠΑΝΩΤΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ που αφορούν στην οικογένεια του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και τους στενούς συνεργάτες την εποχή της παντοδυναμίας του βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», οι πρώτοι έλεγχοι για την οικογένεια ήδη αποκαλύπτουν και δεύτερο λαβράκι, καθώς μετά τα τουλάχιστον 10 ακίνητα που έχουν βρεθεί, έχει ανακαλυφθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ότι σε μια ελληνική τράπεζα βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ της κόρης του πρώην υπουργού, Αρετής. Η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα (σπούδασε στο Βερολίνο) και, όπως λένε οι φορολογικές αρχές, το ετήσιο καθαρό της εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 50.000-70.000 ευρώ κατ’ έτος (μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών). Το γεγονός αυτό ήδη έχει προβληματίσει άνδρες των Αρχών για το πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα και τώρα προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά αυτά προέρχονται από νόμιμες πηγές.

Στην περιουσία της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως έχουν ανακαλύψει στο ΣΔΟΕ, προστίθεται ένα ακόμη διώροφο διαμέρισμα 272 τ.μ. στο Κολωνάκι, στην οδό Δεινοκρά- τους 60. Το διαμέρισμα, ενώ ανήκε στην offshore «Bluebell», η κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου το δήλωνε ως κατοικία από το 2001. Το 2005 το αγόρασε γνωστός κατασκευαστής αντί περίπου 560.000 ευρώ και το 2006 το μεταβίβασε στην κόρη του πρώην υπουργού αντί περίπου 628.000 ευρώ

Η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου διαθέτει, μεταξύ άλλων, στην οδό Κεφαλληνίας 38 και 40 δύο οικόπεδα, τα οποία το 2008 μίσθωσε για 15 χρόνια στην κατασκευαστική ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ που συστάθηκε από την ίδια το 2007 προς 227.000 ευρώ για 15 χρόνια.

Μια δεύτερη κατασκευαστική, που ιδρύεται μεταξύ άλλων από την κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου το 2003, η ΑΤΕ-ΦΑ ΕΠΕ, φέρνει την κόρη του πρώην υπουργού στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο με τη λογίστρια κυρία Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Ομως, η κυρία Λαμπροπούλου εμφανίζεται το 2002 να ενεργεί και ως αντίκλητος της offshore εταιρείας «Torcaso», στην οποία ανήκε το πολυτελές διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο μεταβιβάστηκε σε μια άλλη offshore, τη «Nobilis», η οποία στη συνέχεια το μεταβίβασε στη σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, κυρία Βίκυ Σταμάτη τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εξελίξεις από τα στοιχεία-φωτιά που ανακάλυψαν οι ελεγκτικές αρχές φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες, καθώς η ύπαρξη αυτών των ιδιαίτερα μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων λένε ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα της κυρίας Τσοχατζοπούλου. Εμπίπτουν όμως ενδεχομένως, όπως εκτιμούν έγκυροι νομικοί, σε πιθανά αδικήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Στο μικροσκόπιο επίσης των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και στενοί συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου την εποχή που ήταν παντοδύναμος υπουργός.

Μεταξύ αυτών είναι ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Αγραφιώτης και ο γ.γ. του υπουργείου Αμυνας κ. Γιάννης Σμπώκος

Read more...

Επιστολή Τσίπρα στον Πρόεδρο Παπούλια για Προεδρικό Διάταγμα για εργασιακές σχέσεις

nooz.gr
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έστειλε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, προτείνοντας πριν το υπογράψει, «να αναμείνει την έκδοση του Πρακτικού Επεξεργασίας του από το ΣτΕ».

Μάλιστα, εισηγείται να ζητήσει «από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσίπρα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, έχει ως εξής:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε.

Οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, έφεραν σημαντικές ανατροπές στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Σύμφωνα, άλλωστε, και με δικές σας δηλώσεις, η κρίση δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Είναι κρίση ηθική και κοινωνική. Κατά την εκτίμησή μας είναι και κρίση του κοινοβουλευτισμού.


Έτσι, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα νομοσχέδια δεν έχουν έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά με την διαδικασία του κατεπείγοντος.


Ακόμη, η ψήφιση του Ν. 3845/2010 («Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης») θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή και συγκεκριμένα, με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, όπως ορίζει ακριβώς το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος.


Στη συνέχεια, με τροπολογία που κατατέθηκε την επόμενη ημέρα της ψήφισης του Ν.3845/2010 αφαιρέθηκε η καθοριστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον εν λευκώ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Ν.3846/2010 («Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»), παρά τις σημαντικότατες ενστάσεις της Επιστημονικής Διεύθυνσης της Βουλής.


Το Μνημόνιο, εκτός της ευρείας εξουσιοδότησης που δίνει για περαιτέρω ρυθμίσεις μέσω Προεδρικών διαταγμάτων, αποτελεί τη βάση για δραστικότατους περιορισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων, κλονίζει τον κοινωνικό ιστό, ωθεί ευάλωτες κατηγορίες στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.


Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- διατύπωσε τις έντονες ανησυχίες της για την «υπαρκτή διατάραξη των κοινωνικών ισορροπιών σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολλαπλές, αλυσιδωτές και παράλληλες επιπτώσεις στην εγγύηση απόλαυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω της διακινδύνευσης των ατομικών δικαιωμάτων και το αντίστροφο». Ταυτόχρονα ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού διακυβεύονται βασικές αρχές του Συντάγματος και τίθεται υπό αμφισβήτηση ο δικαιοκρατικός χαρακτήρας της ελληνικής Πολιτείας.


Οι τελευταίες εξελίξεις, με την παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και η προγραμματισμένη κατάθεση σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι προτάσεις που δεν κινούνται απλώς στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά αλλοιώνουν με πρόδηλο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος μας. Ενδεικτικά, η ανάγνωση και μόνον του προαναφερόμενου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος γεννά το ερώτημα αν οι ρυθμίσεις του μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ειδικές» σε σχέση με τον εξουσιοδοτικό νόμο, ώστε να επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 Συντ. η υιοθέτησή τους με κανονιστική σας πράξη.


Οι περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να δυσκολεύουν τον εκ μέρους σας έλεγχο του σεβασμού των θεμελιωδών (εθνικών και διεθνών) αρχών που θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν σας εισηγούμαι τη πρόκληση θεσμικής κρίσης.


Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ως ρυθμιστής του πολιτεύματος έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε την τήρηση και να εξασφαλίσετε την εφαρμογή του Συντάγματος τουλάχιστον ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει .


Παίρνω, λοιπόν, το θάρρος να σας προτείνω, πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, να αναμείνετε την έκδοση του Πρακτικού Επεξεργασίας του από το ΣτΕ.


Μάλιστα, εισηγούμαι να ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει.

Είναι, εξάλλου αυτονόητο, ότι η προθεσμία που τυχόν θα ταχθεί για την επεξεργασία του προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην βαρύτητα των ζητημάτων που το ΣτΕ οφείλει να αντιμετωπίσει και να μην οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 95 παρ. 1 περ. δ του Συντάγματος.


Με εξαιρετική τιμή


Αλέξης Τσίπρας


Read more...

Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου με ομιλητή τον Α. Κακλαμάνη



Με εκκλησιαστικό μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, στο οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η Κύπρος τίμησε την μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το νησί. Στο τέλος του μνημοσύνου μίλησε για τον Ανδρέα Παπανδρέου , αλλά και για την δεινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα ο εκ των στενών συνεργατών του βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

Σήμερα, είπε ο κ. Κακλαμάνης, τα ιδανικά του Ανδρέα Παπανδρέου για ένα προοδευτικό και ελεύθερο κόσμο αμφισβητούνται στην Κύπρο, στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο από τους ισχυρούς της εποχής μας και για αυτά τα ιδανικά, πρόσθεσε, πρέπει να παλέψουμε ξανά με τρόπο δημοκρατικό με εμπιστοσύνη στο λαό.

Το κενό που δημιούργησε η φυσική απουσία του Ανδρέα, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, εξακολουθεί να είναι και θα παραμείνει δυσαναπλήρωτο για την παράταξη που ο ίδιος θεμελίωσε, άλλα και για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι αυτά που λέει δεν αποτελούν αντίφαση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες και τόνισε:

"Ναι, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ ότι για να υπάρχει κοινωνία, για να υπάρχει κοινωνικό κράτος και κοινωνική δικαιοσύνη, πρέπει πρώτα να υπάρχει ανεξάρτητο κράτος".

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι " η μάχη που δίνουμε σήμερα είναι ακριβώς η μάχη της εθνικής κυριαρχίας. Γιατί, όπως είπε, "εκεί μας οδήγησαν και ελληνικά λάθη, αλλά και η επίθεση των περίφημων «αγορών», που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η σύγχρονη εκδοχή του ιμπεριαλισμού, όταν αυτός εκδηλωνόταν στην καρδιά του ανεπτυγμένου κόσμου".

Κατά τον κ. Κακλαμάνη σήμερα συγκρούονται δύο αντίθετες αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης: Η μια που θέλει να γίνει η Ευρώπη πεδίο για να εφαρμοστεί ένας θεσμικά πρωτόγονος καπιταλισμός και η άλλη που θέλει την Ευρώπη να παραμείνει μια ένωση κρατών με εθνική κυριαρχία και οικονομίες, στις οποίες θα υπάρχουν κανόνες ανταγωνισμού, κοινωνίες με ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

"Για εμάς τους Έλληνες αυτή η επιλογή έχει έντονη τη διάσταση της εθνικής επιβίωσης", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Επίσης, επεσήμανε ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε την στρατηγική, που οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε "όλους όσοι θα επιθυμούσαν να μετατρέψουν το Κυπριακό σε παράπλευρο παράγοντα γενικότερων ανακατάξεων ισχύος στη Μεσόγειο".

Ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Κύπρου και του Ελληνισμού. "Πιστεύω πως έχουμε και τις ηθικές και τις πνευματικές και τις υλικές δυνάμεις για να ξεπεράσουμε με επιτυχία αυτή τη δύσκολη περίοδο, αρκεί να τις επιστρατεύσουμε στον κοινό αγώνα του Ελληνισμού", υπέδειξε.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου: "Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η δημοκρατία δεν χαρίζονται. Η κατάκτηση τους είναι υπόθεση του λαού. Είναι υπόθεση μόνιμου αγώνα".



Στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, που τελέστηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ, την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Παρέστησαν ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπακωνσταντίνου , η ηγεσία της ΕΔΕΚ και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.-


Read more...

Αρχίζει το...κοσκίνισμα στο ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους των περιφερειακών εκλογών



Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τους 325 δήμους της χώρας φτάνουν τους 5.200! Δηλαδή σε κάθε δήμο αναλογούν 16 υποψήφιοι! Ενώ για τις 13 περιφέρειες οι υποψήφιοι για το χρίσμα του περιφερειάρχη είναι 83 και για του αντιπεριφερειάρχη 338! Η αρμόδια κεντρική επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων, υπό τον Θανάση Τσούρα και την εποπτεία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη, ζητεί από το σύνολο των κριτών να προτείνουν μια αποτελεσματική και ταχύτατη διαδικασία για δήμους και περιφέρειες, όπου αρχίζουν τα... δύσκολα: π.χ. προκριματική εκλογή; Τοπική Διαβούλευση; Και αφού γίνουν αυτά, να αποφασίσει η κεντρική Επιτροπή ή στις πολυσύνθετες περιπτώσεις να γίνουν γκάλοπ;

Το σίγουρο είναι ότι εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τα χρίσματα, θα συνεδριάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη ή θα αναβληθεί για το τέλος Αυγούστου (αρχές Σεπτέμβρη) ώστε οι υποψήφιοι να μη «λαβωθούν» και έχουν φθορά από τα αναγκαία μέτρα λιτότητας.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν σκανάρει τις λίστες των υποψηφίων ανά περιφέρεια και δήμο. Ειδικά για τις περιφέρειες (θα είναι αρκετοί έως πολλοί «επώνυμοι» οι υποψήφιοι), έχουν προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα και είναι κοινό μυστικό ότι έχουν σχεδόν και ήδη αποκλείσει προτάσεις και αυτοπροτάσεις υποψηφίων.

Σε ότι αφορά τον δήμο της Αθήνας τρία γκάλοπ που εξετάζει η Ιπποκράτους μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με αυτά η Φώφη Γεννηματά μπορεί να κερδίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη. Πολύ κοντά σε ποσοστά, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που σε ένα από τα γκάλοπ έρχεται πρώτος. Οι άλλοι που μετρήθηκαν ακολουθούν με απόσταση. Θα κριθεί στο παρά πέντε ο υποψήφιος.


Read more...

Εγκαταλείπει τον Σαμαρά ο Αβραμόπουλος...


Μόνο στο Nonews-NEWS
Εδώ και αρκετό καιρό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν στο κόμμα μετά την ανάδειξη -στην οποία έπαιξε το βασικό ρόλο- του Αντώνη Σαμαρά στην αρχηγία.

Είναι...

...δυσαρεστημένος και από τον τρόπο με τον οποίο ο Σαμαράς χειρίζεται κρίσιμα για την παράταξη θέματα χωρίς όχι μόνο να έχει τη σύμφωνη γνώμη τη δική του αλλά ούτε καν να τον ρωτάει.

Θα είχε περάσει ήδη στην απέναντι όχθη (γράψτε Ντόρα) αν δεν φοβόταν τη λάσπη που θα εκτόξευαν εναντίον του με διάφορες κατηγορίες και κυρίως εκείνη του καιροσκοπισμού.

Ο Αβραμόπουλος ζυγίζει αυτή τη στιγμή τα πράγματα και θεωρείται μάλλον βέβαιο πως θα προτιμήσει, γι' άλλη μια φορά στην πολιτική του καριέρα, το δρόμο της αποχώρησης ή, εν πάση περιπτώσει, ν' αποσύρει την στήριξη του στο πρόσωπο του αρχηγού.

Στην περίπτωση της αποχώρησης η σύμπλευση με τη Ντόρα κάτω από μια κοινή ιδεολογική πλατφόρμα θα έρθει αργότερα...


Read more...

Θεραπεία-σοκ στο ΕΣΥ...


Ο χώρος της Υγείας έχει σειρά στο μαχαίρι της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), μετά την κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας. Η δραστική περικοπή των δαπανών υγείας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι θεωρούν ότι το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Την άποψη αυτή φαίνεται να ασπάζεται μερικώς και η...

...ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Σε πρόσφατη συνάντησή τους με Ελληνες υπουργούς οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους ότι οι δαπάνες υγείας αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι πολύ εύκολο να τον ωθήσουν σε εκτροχιασμό.

Πρώτη φάση
Στόχος της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο περιορισμός της σπατάλης, η οποία υπολογίζεται στο 30% των δαπανών.
Στόχος της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο περιορισμός της σπατάλης, η οποία υπολογίζεται στο 30% των δαπανών.

Η κυβέρνηση, βάσει και των κατευθύνσεων του μνημονίου που υπέγραψε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση σε πρώτη φάση των δαπανών που αφορούν την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο και νέες παρεμβάσεις πρόκειται να δρομολογηθούν τις προσεχείς ημέρες. Ομως το σφοδρότερο κύμα μέτρων για την περικοπή των δαπανών υγείας αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο απόλυτος έλεγχός τους θα περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάργησης, συγχώνευσης και αλλαγής χρήσης νοσοκομειακών και κάθε είδους υγειονομικών μονάδων.

Η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλάει για νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΥ, η οποία θα συμβαδίσει με τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους που θα προκύψει από το σχέδιο «Καλλικράτης».

Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής προβλέπεται η λειτουργία των νοσοκομείων όλη την ημέρα, παρά το γεγονός ότι μετά δυσκολίας λειτουργούν σήμερα μέχρι το μεσημέρι λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως επίσης και η καθιέρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος είναι το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας να αποφορτίσει τα νοσοκομεία που μέχρι σήμερα αναλαμβάνουν και αυτόν τον ρόλο, όμως η αναγκαία αυτή τομή προγραμματίζεται σε μια περίοδο που το υπάρχον σήμερα υποτυπώδες σύστημα συρρικνώνεται περαιτέρω.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αποφάσισε πρόσφατα να διακόψει τη συνεργασία του με 1.350 γιατρούς, που αντιστοιχούν στο 30% του δυναμικού του, ενώ στον αέρα βρίσκεται ακόμα η ανανέωση συμβάσεων των 887 γιατρών του ΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περισσότερες εξετάσεις στα ιατρεία του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι κλείνουν ραντεβού με ορίζοντα πολλών μηνών.

Τα μέτρα για το μαχαίρι στις δαπάνες της υγείας θα εφαρμοστούν με τέσσερις δέσμες μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Οκτώβριο
Τα κρας-τεστ της μεταρρύθμισης

Τον Οκτώβριο αναμένεται η πιο δύσκολη φάση της μεταρρύθμισης, που θα έχει τετραπλή επιδίωξη:

Την αναδιάρθρωση των μονάδων υγείας σε όλη τη χώρα με βάση και τη νέα χωροταξία του «Καλλικράτη. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν συγχωνεύσεις και αλλαγές στις χρήσεις μονάδων στην Αττική και την Περιφέρεια.

Την καθιέρωση της πρωτοβάθμιας υγείας με προσάρτηση των ιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και δημιουργία ενιαίου δικτύου, στο οποίο θα μετέχουν όλες οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Την απόσχιση του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων από το υπουργείο Εργασίας και την απορρόφησή του από το υπουργείο Υγείας.

Τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης και την αναμόρφωση της λίστας φαρμάκων.

Η τελευταία δόση της μεταρρύθμισης στο τέλος του έτους θα αφορά κανόνες και ρυθμίσεις για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Προσλήψεις

* Εκφράζεται η εκτίμηση ότι παρότι προς το παρόν ο χώρος της Υγείας έχει εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων -μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών-, δύσκολα θα ξεφύγει από το δεύτερο κύμα περιορισμού του δημόσιου τομέα που θα εκδηλωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2011, με στόχο την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ από κατάργηση φορέων και οργανισμών.
* Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ελεγκτών της τρόικας στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχουν αναλυτικές προβλέψεις για τις δαπάνες των νοσοκομείων και θα προβλέπεται ανώτατο όριο εξόδων.

Δικαίωμα βέτο
Ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει για τις δαπάνες

Σύμφωνα με την υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές θα πρέπει να υπάρξει περικοπή δαπανών 20% τη διετία 2010-2011 και τόσο η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο συναρμόδιος για θέματα φαρμάκου υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πιστεύουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τον περιορισμό της σπατάλης, η οποία υπολογίζεται στο 30% επί των συνολικών δαπανών.

Ομως όπως φαίνεται η τρόικα έχει προβλέψει και μια δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τα σκληρά μέτρα των υπουργών δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο απόλυτος έλεγχος των δαπανών υγείας θα περάσει με δικαίωμα βέτο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και σε αυτές δεν θα δικαιολογούνται υπερβάσεις, παρά μόνο στην περίπτωση που κάτι τέτοιο έχει προβλεφθεί εξαρχής. Ως εκ τούτου, στο εξής ο ρόλος του υπουργείου Υγείας θα περιοριστεί στο να προσαρμόζει τις πολιτικές του στο εκάστοτε ύψος χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό.

Κατά τα λοιπά, οι ελεγκτές εμμένουν σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την υιοθέτηση νέων μηχανισμών ελέγχων των δαπανών, την ενθάρρυνση της χρήσης φαρμάκων αντιγράφων, η οποία στην Ελλάδα φτάνει στο 13%, ενώ στη Γερμανία στο 50%, την ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης των γιατρών, τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και την υιοθέτηση διπλογραφικού συστήματος λογιστικού ελέγχου, ενώ μεταξύ των απαιτήσεων περιλαμβάνεται και η χρηματοοικονομική διαχείριση των νοσοκομειακών μονάδων, δηλαδή με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης.
Ηλίας Μαρούτσης - ΕΘΝΟΣ


Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΘΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Ο μόνος τρόπος να μη ζήσουμε την Εβδομάδα των Παθών είναι να κερδίσει η Εθνική Ελλάδος την Τρίτη την Αργεντινή». Το...
έλεγε προχθές σε δημοσιογράφους μεταξύ αστείου και σοβαρού πολύπειρος κυβερνητικός βουλευτής, θέλοντας να περιγράψει πόσο δύσκολο προβλέπει ότι θα είναι το προσεχές πενθήμερο για την κυβέρνηση λόγω της κατάθεσης του ασφαλιστικού νόμου και κυρίως λόγω της οριστικοποίησης των δραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι την Παρασκευή υπήρχαν φημολογίες ακόμη και για ενδεχόμενες νέες διαρροές βουλευτών, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στο Μαξίμου, το οποίο έδωσε εντολή στον υπουργό Εργασίας να επιδιώξει εσπευσμένα συναντήσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πριν τα δύο επίμαχα κείμενα έρθουν στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί πλήρης αιφνιδιασμός του Μαξίμου από την απροσδόκητη επιλογή του κ. Ανδ. Λοβέρδου να δημοσιοποιήσει -από κοινού με τον ασφαλιστικό νόμο- και το προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές αλλαγές. Με συνέπεια, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός να εξαναγκαστεί επί της ουσίας να καλύψει τον κ. Λοβέρδο, χωρίς καν να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Ετσι εξηγείται άλλωστε, ότι για πρώτη φορά συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έβαλαν στους δημοσιογράφους πλαφόν πέντε ερωτήσεων, σε μια εμφανή προσπάθειά τους να μην εκτεθεί για άγνοια προθέσεων ο πρωθυπουργός. Εκ των υστέρων μάλιστα δεν έκρυβαν την έντονη όχληση του κ. Παπανδρέου και για την επιλογή του κ. Λοβέρδου να παραχωρεί καθημερινά συνεντεύξεις καθώς, όπως έλεγαν, εντείνει την ανησυχία και τη σύγχυση της κοινής γνώμης, αν και σε ανύποπτο χρόνο του είχε ζητηθεί μετ' επιτάσεως το αντίθετο.
Πολιτικά παράδοξη αν όχι ανεξήγητη, όμως, θεωρείται και η επιλογή του υπουργού Εργασίας οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις να περάσουν μέσω προεδρικού διατάγματος και όχι διά νόμου. Πόσω μάλλον όταν σε άτυπη υπουργική σύσκεψη, που έγινε την Πέμπτη, του επισημάνθηκε από συναδέλφους του ο κίνδυνος μαζικής «ανταρσίας» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ευλόγως θα διαμαρτύρονταν για παράκαμψη της Βουλής σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο με παρέμβαση του Μαξίμου προγραμματίστηκε εσπευσμένα για την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, την οποία ο κ. Λοβέρδος θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του Π. Δ., αν και κάτι τέτοιο ουδόλως συνηθίζεται στην κοινοβουλευτική πρακτική. Από δε το κλίμα που θα διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση -δηλαδή από το πόσο έντονες θα είναι οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- εξαρτάται προφανώς και το αν η κυβέρνηση θα αποπειραθεί τελικώς να περάσει τις συγκεκριμένες αλλαγές με Π. Δ. και όχι με νόμο. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που μέχρι στιγμής «κυοφορείται» είναι πως αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν από την Πέμπτη την απορία τους όχι μόνον για τον αιφνιδιασμό Λοβέρδου, αλλά και από τις εργασιακές ρυθμίσεις που προτείνει. Και το επιχείρημά τους είναι πως τόσο σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων ουδόλως περιγράφονται στο μνημόνιο, εκτός και αν η κυβέρνηση ή ο κ. Λοβέρδος έχει προβεί και σε άλλες συμφωνίες με την τρόικα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας...
Με τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι η συνεδρίαση της Τρίτης λαμβάνει ίσως και τον χαρακτήρα ενός «κρας τεστ» για την ίδια τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει και του ασφαλιστικού νόμου που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και μπορεί μεν για τον νόμο αυτόν το υπουργείο Εργασίας να επιχειρεί ασμένως τις τελευταίες ημέρες να διοχετεύσει ένα κλίμα συναίνεσης που έχει επιτευχθεί μέσω βελτιωτικών κινήσεων, πλην όμως κάθε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στη Βουλή όταν έρθει το τελικό κείμενο είναι παρακινδυνευμένη.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες στο Μαξίμου κάποιες διαρροές στον Τύπο για τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Εις εξ αυτών που «φωτογραφήθηκε» ήταν ο κ. Παντελής Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά στην «Κ» ότι σκέπτεται να καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έχει την έγκριση της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πολύπειρος βουλευτής του προλόγου προέτρεπε τους δημοσιογράφους να «μην ψάχνουν τους συνήθεις υπόπτους για τυχόν διαρροές, αλλά τους αθόρυβους και κυρίως εκείνους που δεν σκέπτονται να ξαναθέσουν υποψηφιότητα»...

Πρόθυμος για βελτιώσεις
Το επίμαχο προεδρικό διάταγμα αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ήδη ως η σταγόνα που ενδεχομένως θα ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και ο υπουργός Εργασίας σε έκτακτη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με οκτώ κυβερνητικούς βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων φάνηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε κάποιες βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο ο χρόνος προειδοποίησης των υπό απόλυση εργαζομένων να προσδιορισθεί σε 6 και όχι 4 μήνες όπως ήταν η αρχική του πρόταση, στη βελτίωση των αποζημιώσεων απόλυσης για τους εργαζομένους μακράς διαρκείας και στο ενδεχόμενο να μην καταργηθεί πλήρως η δυνατότητα προσφυγής τους στη διαιτησία αν έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης από τον εργοδότη. Πρόθυμος δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και για τη βελτίωση της εργασιακής προστασίας όσων έχουν υπερβεί τα 55 (και όχι τα 57) χρόνια, με την έννοια της υποχρέωσης του εργοδότη αλλά και του κράτους να συνεισφέρουν υποχρεωτικώς στην αυτασφάλισή τους αν απολυθούν και δεν βρουν εργασία σε εύλογο χρόνο. Διαλλακτικός εμφανίστηκε και για την αύξηση του ορίου απολύσεως στο 4% και όχι στο 5% αν και, όπως είπε, τα ποσοστά αυτά αφορούν ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τέλος, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις που θα αποτρέπουν τους εργοδότες να εγείρουν την απειλή της απόλυσης σε εργαζομένους, προκειμένου να εκβιάζουν τη μείωση των μισθών τους, χωρίς πάντως να εξηγεί πώς τούτο θα μπορούσε να διασφαλισθεί. Η συνέχεια την... Τρίτη.
Read more...

"ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΝΕ ΑΛΛΑΓΕΣ"...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Αλλαγές στην κυβέρνηση προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν σήμερα στο Υπουργικό του Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου απέρριπτε ως τώρα χωρίς
δεύτερη κουβέντα...
κάθε εισήγηση συνεργάτη και συμβούλου του για ανασχηματισμό. Φαίνεται όμως ότι μετά τους δημόσιους διαπληκτισμούς υπουργών του που δεν λένε να κοπάσουν, αλλά και τα υπόγεια «καρφώματα» στο παρασκήνιο, έχει πειστεί και ο ίδιος ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές αλλαγές, απομακρύνοντας όσους έχουν πια αποδείξει ότι δεν μπορούν να συντονιστούν στον
ταχύ βηματισμό που ζητεί για τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Οπως όμως του επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες του, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία προτού ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τους αποπεμφθέντες από το υπουργικό σχήμα, αλλά και τους βουλευτές που αναμένουν
χαρτοφυλάκιο.
O κ. Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι συζητεί για πρώτη φορά την πιθανότητα ανασχηματισμού και για έναν ακόμη λόγο: εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αποφασίσει ποια στελέχη του θα διεκδικήσουν τις δεκατρείς περιφέρειες που θεσπίστηκαν με τον Καλλικράτη. Και ορισμένοι από αυτούς θα είναι υπουργοί ή υφυπουργοί. Θα προκύψουν λοιπόν ορισμένες «τρύπες» στο κυβερνητικό σχήμα που ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να καλύψει με λύσεις-«μπαλώματα», αλλά με συνολικό και ενιαίο τρόπο.Τα διλήμματα του Πρωθυπουργού
Οποιος βιαστεί να προβλέψει ποιοι υπουργοί θα αντικατασταθούν και ποιοι θα τους διαδεχθούν, είναι πολύ πιθανό να πέσει έξω στις προβλέψεις του επειδή ο κ. Παπανδρέου δεν έχει λάβει ακόμη αυτές τις αποφάσεις. Επιπλέον οι υπουργοί που υποδεικνύονται από όλους τους άλλους ως οι «αδύναμοι κρίκοι» της κυβερνητικής αλυσίδας τυγχάνει να είναι στενοί του φίλοι και προσωπικές του επιλογές, από τις οποίες δεν μπορεί να πάρει τώρα αποστάσεις χωρίς πολιτικό κόστος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ως τώρα απέκλειε το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών. Αλλά τον Ιούλιο ξεκινά και η διαδικασία επιλογής των περιφερειαρχών, μια διαδικασία που θα τη χειριστεί προσωπικά και που θα δημιουργήσει ένα αναγκαστικό «ντόμινο» στα κυβερνητικά αξιώματα.

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι αντιμετωπίζει θετικά την ιδέα να είναι υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων η υφυπουργός Υγείας κυρία
Φώφη Γεννηματά και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτης . Υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει και ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης . Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει από κεντρικό πολιτικό πρόσωπο να διεκδικήσει για το ΠαΣοΚ την περιφέρεια Αττικής, στην οποία θα κριθούν οι πολιτικές εντυπώσεις των δημοτικών εκλογών. Ολα αυτά θα οριστικοποιηθούν εντός του Ιουλίου και είναι φυσικό να συνδυάζονται με αλλαγές στην κυβέρνηση, αφού θα χρειαστεί σε διαφορετική περίπτωση να γίνουν εκ των υστέρων.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιούλιος θεωρείται ο ιδανικός μήνας για ανασχηματισμό, καθώς θα έχει ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα έχουν τερματιστεί οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής και οι νέοι υπουργοί θα έχουν περίπου δύο μήνες ως περίοδο προσαρμογής για να εγκλιματιστούν στα καθήκοντά τους να ενημερωθούν για τα προβλήμα τα που έχουν να αντιμετωπίσουν και να υποδεχθούν τον Σεπτέμβριο τους νέους ελέγχους της τρόικας.

Ετσι κι αλλιώς αυτό ήταν και το αρχικό πλάνο αξιολόγησης των υπουργών. Το είχε αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.
Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά: «Θα κριθούμε όλοι τον Ιούνιο».Καρφώματα στην τρόικα
Ολα αυτά πάντως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και χωρίς ανασχηματισμό, αν δεν υπήρχαν οι καθημερινές εχθροπραξίες μεταξύ των υπουργών, που επιβεβαιώνουν πλέον ότι κάποιοι δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά με κάποιους άλλους.

Την περασμένη εβδομάδα ήλθαν σε δύσκολη θέση ακόμη και οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ που περιόδευσαν στα υπουργεία. Οπως βεβαιώνουν παριστάμενοι στις συσκέψεις αυτές, υπήρξαν υπουργοί που αφού πέρασαν με επιτυχία τους ελέγχους, άρχισαν στη συνέχεια να κατηγορούν συναδέλφους τους για την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των υπουργών Οικονομικών κ.
Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη οι οποίοι ενώ στεγάζονται στο ίδιο κτίριο και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συνεργάζονται καθημερινά, έδωσαν στους ελεγκτές της τρόικας την εικόνα πως βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους. Ιδιαίτερη εντύπωση εξάλλου προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας δήλωσε άγνοια για την ανάπλαση της Αθήνας που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η ακινητοποίηση των δύο ιταλικών οχηματαγωγών από τους ναυτεργάτες στην Κόρινθο λέγεται ότι προκάλεσε πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.
Μ. Χρυσοχοΐδη με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη με την οποία είναι συναρμόδιοι για θέματα Ναυτιλίας.

Ολα αυτά τα φαινόμενα λοιπόν (μαζί με τις πιεστικές εισηγήσεις συνεργατών του που εμπιστεύεται) φαίνεται πως έπεισαν τον Πρωθυπουργό να αρχίσει να προγραμματίζει τις αλλαγές. Αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει.

Αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει μόνο την αντικατάσταση ενός ή δύο προσώπων, απλώς θα ζητήσει τις παραιτήσεις τους και δεν θα προβεί σε γενικότερο ανασχηματισμό. Αν τα πρόσωπα που θα αποφασίσει να αποσυρθούν ή να μετακινηθούν είναι περισσότερα, τότε ο ανασχηματισμός είναι αναπόφευκτος.
Πέντε γρίφοι σε υπουργεία ζητούν λύσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τη θέση του υπουργού εξακολουθεί να κατέχει ο κ.Γ.

Παπανδρέου.Λόγω της έντασης όμως των εθνικών θεμάτων από το φθινόπωρο και των αυξημένων υποχρεώσεων εκπροσώπησης στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα πρέπει να ορίσει άμεσα τον αντικαταστάτη του.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο υπουργός Οικονομικών πιέζει ασφυκτικά πλέον τον Πρωθυπουργό να ορίσει δεύτερο υφυπουργό που θα αναλάβει την εποπτεία των εσόδων,αρμοδιότητα που ασκεί προσωρινά ο Γενικός Γραμματέας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Οι εφοπλιστές πιέζουν επίμονα να επανασυσταθεί το υπουργείο και να μην είναι διασπαρμένες οι αρμοδιότητές του στα υπουργεία Οικονομίας,Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών.

Υπουργείο Ανάπτυξης Η ανάγκη αυξημένης εποπτείας της αγοράς και των τιμών καθιστά αναγκαία την επανίδρυση του υπουργείου που η κυβέρνηση ενοποίησε με το υπουργείο Οικονομίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η ενοποίησή του με το υπουργείο Πολιτισμού δεν έλυσε,αλλά αντιθέτως επιδείνωσε τα προβλήματα αυτού του κλάδου.Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων ζητούν την εκ νέου απόσχισή του και την άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών για τη συγκράτηση των απωλειών στον τουρισμό.

Read more...

ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Δώρα Παυλίδου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Η Ελληνική κρίση κρίση έφερε τα μέτρα και αυτά με τη σειρά τους διαμορφώνουν τώρα- και όχι μόνο για κακό - τα καταναλωτικά μας ήθη. Περικοπές, περιορισμοί, εκλογικεύσεις, μειώσεις είναι οι λέξεις-κλειδιά για να μαζευτούν τα «ξεχειλωμένα» οικονομικά του ελληνικού κράτους. Ετσι όμως σκέφτονται πια, εκόντες άκοντες και οι Ελληνες κάθε φορά που ανοίγουν το...

πορτοφόλι τους. Λιγότερες αγορές, μείωση των αποταμιεύσεων και σπανιότερες έξοδοι για διασκέδαση μέτρησε έρευνα της Focus Βari, υπολογίζοντας ότι επτά στους δέκα Ελληνες διαχειρίζονται σήμερα τα οικονομικά τους με φειδώ και σωφροσύνη. Ενας στους δύο από αυτούς μάλιστα για να τα βγάλει πέρα «τραβάει» και τις αποταμιεύσεις του που φύλαγε για μια δύσκολη ώρα στην τράπεζα. Οι έξοδοι για διασκέδαση, σινεμά και φαγητό περιορίστηκαν δραστικά έπειτα από πολλά χρόνια, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών- οι υποδομές, δηλαδή- που εξασφαλίζουν τη μεταφορά της διασκέδασης στο σπίτι. «Φθηνές αγορές στο Ιnternet» Αρκετές αγορές μέσω Ιnternet κάνει οΠροκόπης Πασχαλίδης:«Κάθε μήνα μπορεί να κάνω από μία ως και τρεις αγορές. Εμπιστεύομαι τις διαδικτυακές συναλλαγές αφού έχω δει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα,αρκεί να ψάχνω στα σωστά μέρη».Πριν από την οικονομική κρίση δεν αγόραζε συγκεκριμένες μάρκες:«Αγόραζα ό,τι καλύτερο έβλεπα, ό,τι κι αν έγραφε στο ταμπελάκι. Αρκεί να μου άρεσε ή να μου ταίριαζε. Πλέονόμως ίσως να χρειαστεί να κοιτάξω και να λάβω υπόψη και άλλους παράγοντες στις αγορές μου λόγω κρίσης».Αγοράζει συνήθως ηλεκτρονικά προϊόντα από το Διαδίκτυο και μπαίνει σε sites όπου μπορεί να συγκρίνει τιμές και προϊόντα για να επιτύχει αυτό που λέμε value for money, την καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής:«Μπαίνω συχνά και ενημερώνομαι για τις τιμές ακόμη και αν δεν αγοράσω εκείνη τη στιγμή για να παρακολουθήσω την πορεία της τιμής ενός προϊόντος.Πάντα πρόσεχα τις τιμές, όχι μόνο τώρα,λόγω κρίσης». «Διασκέδαση στο σπίτι» Ο κ.Νεκτάριος Καράκωσταςδεν χρειάστηκε να το σκεφθεί πολύ.Με τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης περιόρισε σημαντικά τις πολλές εξόδους:«Δεν σου προσφέρουν πολλά παραπάνω από όσα μπορείς να προσφέρεις εσύ στον εαυτό σου.Μπορώ να ακούσω μουσική και να πιω κοκτέιλ, να δω ταινίες,να απολαύσω ένα υπέροχο γεύμα ή έναν παγωμένο καφέ και στο περιβάλλον του σπιτιού μου. Για αυτό ό,τι χρήματα εξοικονομώτα “ρίχνω” στο σπίτι. Αγόρασα στερεοφωνικό συγκρότημα με πολύ καλά ηχεία και προτζέκτορα για βραδιές σινεμά σε πολύ καλή τιμή.Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης θα με βρει προετοιμασμένο γιατί τον Ιούλιο θα αγοράσω αποκωδικοποιητή mpeg-4 και...καλό καλοκαίρι!». Ο Ιούνιος περνάει παρακολουθώντας Μουντιάλ με φίλους,με την τηλεόραση στο μπαλκόνι,μπίρες και σπιτική πίτσα:«Με την παρέα μου μοιραζόμαστε τα έξοδα αφού θα βλέπουμε μπάλα σπίτι μου.Ελπίζω το επόμενο Μουντιάλ να το δούμε σε 3D τηλεόραση.

Read more...

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΑΡΤΙ" ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Γαλήνη Φούρα
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Tο χάος συνεχίζει να κυριαρχεί στον χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων, όπου τα τελευταία 20 χρόνια συντελείται ένα διαρκές οικονομικό σκάνδαλο υπό τα όμματα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Οι ακραίες υπερτιμολογήσεις υλικών αγγειοπλαστικής, έως και τρεις...

φορές άνω των ευρωπαϊκών, είναι γνωστές από το 1995, μάλιστα τότε δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία στην «Κ». «Από τότε το λέω σε όλους τους υπουργούς» υπογραμμίζει ο καρδιολόγος Δήμος Κατρίτσης που είχε κάνει τη σχετική μελέτη, «αλλά δεν γίνεται τίποτα». Ακόμη και σήμερα, οι τιμές στα ηλεκτροφυσιολογικά υλικά βηματοδότες, απινιδωτές, βαλβίδες παραμένουν στα ύψη. Δεν χρειάζεται να διυλίζουμε τον κώνωπα, ενώ απαιτείται μια μόνο υπουργική απόφαση, όπως γίνεται στο Βρετανικό ΕΣΥ: «Καμία τιμή άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στη συνέχεια αξιολόγηση των προϊόντων και μαζικές αγορές για να επιτύχουμε επιπλέον εκπτώσεις». Εάν η εξυγίανση ήταν θέμα νομοθεσίας δεν θα είχαν γίνει τέσσερις ρυθμίσεις χρεών μέσα σε 13 χρόνια. Το πρόβλημα θα είχε λυθεί από το 1997 με την πρώτη ρύθμιση που προέβλεπε ότι οι εταιρείες δεν πρέπει στο εξής να παραδίδουν προϊόντα αν δεν έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγιά τους. Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα 166 του 2003 που όριζε ότι οι προμήθειες θα πρέπει να εξοφλούνται εντός τριών μηνών και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Αντίθετα είναι πάγια πλέον τακτική τα νοσοκομεία να ζητούν υλικά επί παρακαταθήκη και επειδή δεν υπάρχει σε ισχύ καμία σύμβαση, οι παραγγελίες να στοιβάζονται στα γραφεία προμηθειών και οι προμηθευτές να τιμολογούν τα υλικά τους πολύ μετά τη χρήση τους. Τα χρέη των νοσοκομείων δεν οφείλονται μόνο στις προμηθεύτριες εταιρείες, αφού αυτές δεν καθορίζουν μονομερώς τις τιμές. Κάποιοι εγκρίνουν τα ποσά, υπογράφουν τις συμβάσεις ή στην πράξη τις καταργούν και λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Τα «λόμπι» στον τομέα των προμηθειών είναι πολλά και με ετερόκλητα σύμφέροντα: Επιτροπές προμηθειών που στην πλειοψηφία τους απαρτίζονται από γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων, υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών... Είναι πλέον κοινό μυστικό οι μίζες προς τους γιατρούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι μέτοχοι προμηθευτικών εταιρειών, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια ιατρικής δεοντολογίας. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας» σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Ανδρέας Σερέτης «εάν και το κόστος δεν αναφέρεται στα νοσοκομειακά χρέη και το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο γιατρός παραγγέλνει τα υλικά και στη συνέχεια όταν κάποιο ταμείο έχει απορίες στέλνει ερώτημα στο ΚΕΣΥ εάν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν». Η άναρχη κατάσταση δημιούργησε νέα προβλήματα στην αγορά καταλύοντας κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Μικρού μεγέθους εταιρείες που λειτουργούν περιστασιακά, με χαμηλό κόστος, χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες και σέρβις και αντιπροσωπεύουν εργοστάσια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης κατακλύζουν την αγορά. Για να δίνουν ποσοστά σε γιατρούς κάνουν υπερτιμολογήσεις υλικών χαμηλής ποιότητας. Οι εταιρείες αυτές μπήκαν στην αγορά «πατώντας» στα ΦΕΚ που όριζαν πλαφόν στις τιμές χωρίς να θέτουν προϋποθέσεις προδιαγραφών. Αντίθετα, άλλες εταιρείες αποσύρουν υλικά στα οποία έχουν μικρό περιθώριο κέρδους. Ελλειψη ηλεκτροδίων Αυτή τη στιγμή, παραδείγματος χάριν, στα νευροχειρουργικά τμήματα υπάρχει πραγματική έλλειψη ηλεκτροδίων τα οποία χρησιμοποιόυνται για την παρακολούθηση της πορείας ορισμένων σοβαρών επεμβάσεων (τα λεγόμενα προκλητά δυναμικά). «Οι τιμές που έδωσε το ΙΚΑ κρίθηκαν για τα συγκεκριμένα υλικά μη συμφέρουσες», αναφέρει στην «Κ» πολύπειρος νευροχειρουργός. «Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Ενας συνειδητοποιημένος γιατρός δεν θα παίξει με την ακεραιότητα του αρρώστου και με τον κινδυνο να του προκαλέσει αναπηρία. Αλλά πού θα χειρουργούνται οι άρρωστοι; Το κόστος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά στις αποφάσεις για συγκεκριμένα υλικά χρειάζεται να συμμετέχουν και οι επιστημονικές εταιρείες».
Read more...

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΘΗΝΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργιος Λιάλιος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Εξήντα χρόνια πριν, βγαίνοντας από την κατοχή και τον εμφύλιο, η Ελλάδα και η πρωτεύουσά της είχαν απελπισμένα ανάγκη από ένα όραμα που να εκφράζει την αισιοδοξία και την ορμή μιας νέας αρχής. Σήμερα, η...
ανάγκη ενός οράματος για την Αθήνα παραμένει σχεδόν το ίδιο επίκαιρη. Αυτή τη φορά για μια πιο «ανθρώπινη» καθημερινότητα: με περισσότερη ασφάλεια και σαφώς περισσότερο και καλύτερο ελεύθερο χώρο. Το σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014» που παρουσίασε προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να απαντήσει σε ορισμένα από τα χρονίζοντα ζητήματα της πρωτεύουσας, κυρίως μέσω σημειακών παρεμβάσεων. Zητούμενο όμως παραμένει το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη, και μάλιστα άμεσα. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας δημιουργούν την ευκαιρία να υπάρξουν τομές. Το θέμα είναι να μη μείνει ανεκμετάλλευτη.
Οι επιστήμονες -χωροτάκτες, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες- που ασχολούνται με τα ζητήματα της πρωτεύουσας δείχνουν το ίδιο καχύποπτοι με τους υπόλοιπους Αθηναίους. «Θα προτιμούσα να είχα ακούσει μερικά πρώτα στοιχεία για τον στρατηγικό σχεδιασμό του συνόλου της πρωτεύουσας. Nα μας έδιναν ένα όραμα.
Αντ' αυτού ακούσαμε εξαγγελίες αποσπασματικών μέτρων, που είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα αναφέρονται σε παρεμβάσεις στον υφιστάμενο δημόσιο χώρο», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Αραβαντινός, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ. «Δεν διαφωνώ με τα θέματα ουσίας, όπως τις πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις πλατειών. Το πρόβλημα είναι όμως ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα εξαγγέλλονται εδώ και 35 χρόνια!», προσθέτει η αρχιτέκτων - πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη.
Ποια είναι, λοιπόν, η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος; Το πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» περιλαμβάνει σειρά δράσεων (άλλες τοπικού χαρακτήρα και άλλες γενικές) ανάμεσα στις οποίες:
- Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, μέσω της οποίας θα διέλθει το τραμ έως την οδό Πατησίων. Η σχετική πρόταση είχε για πρώτη φορά εξαγγελθεί από τον Αντώνη Τρίτση στις αρχές της δεκαετίας του '80. «Αν αντιμετωπιστεί σωστά η κίνηση των ΙΧ, θα είναι το πιο καταλυτικό έργο για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης», σχολιάζει στην «Κ» ο αρχιτέκτονας κ. Δημ. Διαμαντόπουλος, που έφερε σε πέρας την πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου. «Πρεπει όμως να μελετηθεί καλά για να μη γίνει μια περιοχή που θα ερημώνει το βράδυ», συμπληρώνει ο κ. Αραβαντινός.
- Η ανάπλαση πλατειών σε προβληματικές περιοχές του κέντρου (Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα κ. α.). «Οι αναπλάσεις χρειάζονται, αλλά από μόνες τους δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα που είναι κατά βάση οικονομικό. Πρέπει να συνοδευτούν από άλλα μέτρα, ώστε να μην απαξιωθούν», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Πολυξένη Κοσμάκη, διευθύντρια του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.
- Νέα πρόταση για το Ελληνικό έως το τέλος του έτους. «Μια βιώσιμη λύση θα ήταν να γίνει πάρκο η μισή έκταση και στην άλλη μισή να μεταφερθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα (ώστε να μην εμπλακείς σε απαλλοτριώσεις) από ακίνητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου, τα οποία θα κατεδαφιστούν», λέει ο κ. Αραβαντινός. «Η χρησιμοποίηση του Ελληνικού για να υποστηριχθούν αναβαθμίσεις στο αστικό περιβάλλον κεντρικών περιοχών είναι μονόδρομος», εκτιμά η κ. Κοσμάκη.
- Επιστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων στον Ελαιώνα. «Θα αποδειχθεί δύσκολο. Χρειάζεται έναν φορέα που να ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα», λέει η κ. Κλουτσινιώτη.
Χωρίς να αποδοκιμάζουν τις επιμέρους δράσεις, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εποχή προσφέρεται για δραστικές αποφάσεις. «Υπάρχουν τόσοι περιορισμοί αυτή την περίοδο, που δυσχεραίνουν τον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Θα ήθελα όμως να δω τη μείωση των όρων δόμησης, κάτι που μόνο ο Στέφανος Μάνος είχε καταφέρει να κάνει, ώστε με τα χρόνια να επανέλθει η ανθρώπινη κλίμακα στις συνοικίες», παρατηρεί ο κ. Διαμαντόπουλος.
Read more...