Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα εμπλοκή με Τρόικα

Τηλεδιάσκεψη πάλι αύριο το απόγευμα


http://img.protothema.gr/74CD575839BA250C696F889E4D62A95C.jpg

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ούτε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που κράτησε δυόμιση ώρες, μέχρι τις 21:50 το βράδυ της Δευτέρας, και, προφανώς, η νέα αυτή εμπλοκή δείχνει πόσο σκληρή είναι η διαπραγμάτευση και πόσο πιεστικοί έχουν γίνει οι δανειστές μας.

Από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζονταν ως «ουσιαστικές και παραγωγικές οι συζητήσεις», ενώ έγινε γνωστό ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Νωρίτερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα έχει επισκεφτεί το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά για το σκέλος των δαπανών μπορούν να αποδώσουν και να καλύψουν την τρύπα των 2 δισ. ευρώ για φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη προγραμματίστηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό.


Read more...

Μετά από συνάντηση με ΓΣΕΕ Παρέμβαση στην τρόικα από τη Διεθνή Οργάνωσης Εργασίας για τα εργασιακά στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με το ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)
Από τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με το ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)
Αθήνα
Παρέμβαση στην τρόικα και στις Βρυξέλλες για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, αποφάσισε το ανώτατο ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που με επικεφαλής τον κ. Guy Ryder, εκτελεστικό διευθυντή του ILO, βρίσκεται από σήμερα (Δευτέρα) στην Ελλάδα, και νωρίτερα είχε συναντήσεις με την ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας. Η Συνομοσπονδία ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της ότι η εφαρμογή «των άδικων και αντικοινωνικών μέτρων» του μνημονίου έχει οδηγήσει σε παραβίαση σειράς διεθνών συμβάσεων, που έχει επικυρώσει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας.

Για απόφαση καταπέλτη της ILO, μιλά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης κατά τη συνάντησή του με το κλιμάκιο του ILO, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να διατηρηθεί το βασικό Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο σε ότι αφορά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας θα έχει επαφές, μέχρι το τέλος της εβδομάδας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στα πλαίσια των επαφών που θα έχουν στη χώρα μας , θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τους παράσχει λεπτομερή ενημέρωση πάνω στα θέματα που έχει υποβάλλει και καταγγείλει η Συνομοσπονδία και η ΣΕΣ.

Εν συνεχεία, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ) καθώς και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Η πρώτη συνάντηση μάλιστα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα γίνει με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, «το Διεθνές Γραφείο Εργασίας μετά την καταγγελία της ΓΣΕΕ και την προσφυγή της, ήταν καταπέλτης ως προς το πόρισμά του. Το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα είναι σε υψηλότατο επίπεδο και ελέγχει την ελληνική Κυβέρνηση και την τρόικα, για παραβίαση διεθνών συμβάσεων εργασίας, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας».

«Η παρέμβαση αυτή η οποία θα γίνει και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, «μπορεί να αποκαλύψει, την τεράστια αποδυνάμωση, από αποσυντονισμό μέχρι διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αποτελεσμάτων που αποτελούν την καρδιά του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, αυτού που χρόνια, οικοδομήθηκε με αίμα και αγώνες στην Ευρώπη».

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Στα θέματα των συνθηκών εργασίας και της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα επικεντρώθηκε η συζήτηση στη συνάντηση του κλιμακίου του ILO, με επικεφαλής τον κύριο Guy Ryder, Εκτελεστικό Διευθυντή του ILO, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, το πρωί της Δευτέρας.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, εξέφρασαν κατά τη συνάντηση έντονο ενδιαφέρον για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε τεχνικό επίπεδο για όποια ζητήματα αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης, είπε στους εκπροσώπους του ILO, ότι θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη την συμβολή του οργανισμού στο επίπεδο αυτό, αλλά και στις αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν με τη συνεργασία του ILO και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον κοινωνικό διάλογο και στις συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην πιο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το βασικό Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο σε ότι αφορά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ομόλογα του EFSF αγόρασαν οι αναδυόμενες οικονομίες της oμάδας BRICS

Στήριξη στην Ευρωζώνη

Επένδυση
Επένδυση (Φωτογραφία: Reuters )


Μπραζίλια, Βραζιλία
Ευρωπαϊκό χρέος, που εκδίδει ο μηχανισμός EFSF για τα προγράμματα διάσωσης Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, έχουν ήδη αγοράσει οι αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με αναφορές στο βραζιλιάνικο Τύπο, έχουν προχωρήσει σε σειρά επαφών με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των πέντε χωρών. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ προειδοποίησε πάντως την Ευρωζώνη να μην στηρίζεται στη βοήθεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών για έξοδο από την κρίση.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι ορισμένα μέλη της BRICS επένδυσαν, ήδη, στα ομόλογά μας» δήλωσε στην βραζιλιανική Valor ο Κριστόφ Φράνκελ, οικονομικός διευθυντής του EFSF, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο μηχανισμός έχει άριστη αξιολόγηση (ΑΑΑ) από τους οίκους, και άρα επενδύσεις σε χρέος του θεωρούνται ουσιαστικά κινήσεις σχεδόν μηδενικού ρίσκου. Αντιθέτως, αγορά ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει το Reuters, ενέχει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουΐντο Μαντέγκα, η BRICS πρόκειται, αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, να εξετάσει συγκεκριμένους τρόπους έμπρακτης βοήθειας απέναντι στην κρίση χρέους που ταλανίζει την περιφέρεια στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο κ. Φράνκελ επισήμανε στις ίδιες δηλώσεις ότι «στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βλέπουν θετικά την ιδιαίτερη αυτήν διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης» που επιτυγχάνεται χάρη στην BRICS.

Επίσης επισήμανε ότι η BRICS κρίνει ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να προσαρμοστεί στη ζήτηση ομολόγων από τα μέλη της BRICS, όσον αφορά την παράμετρο της ωρίμανσης των ομολόγων του, δηλαδή σε χρόνο βραχύ, ή πλέον μακροπρόθεσμο».

Προκύπτει τέλος από τις δηλώσεις αυτές του κ. Φράνκελ ότι «έχουν προηγηθεί πολλές τηλεδιασκέψεις των ιθυνόντων του Μηχανισμού με κεντρικούς τραπεζίτες της BRICS και αντικείμενό τους ειδικά τα αποτιμημένα σε ευρώ ομόλογα» του Μηχανισμού.

*Παράλληλα, με άρθρο του στο ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Πάουλο Ν.Μπατίστα εκφράστηκε υπέρ της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως η χώρα αδικείται, την στιγμή που έχει επιτυχει μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΕΟΤ και Olympic Air

Στόχος η προώθηση του τουρισμού
Η συνεργασία ΕΟΤ - Olympic Air έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Οργανισμός με την Aegean Airlines
Η συνεργασία ΕΟΤ - Olympic Air έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Οργανισμός με την Aegean Airlines (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) και η Olympic Air, θέτοντας το πλαίσιο συνεργασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους και των απαραίτητων συνεργιών.

Οι δύο φορείς θα καταρτίσουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προώθησης και προβολής σε αγορές - στόχους κοινής επιλογής, το οποίο θα υλοποιήσουν από κοινού.

Κοινός στόχος είναι ο συνδυασμός των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι δύο πλευρές και η προώθηση του ελληνικού τουρισμού, των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών και της εικόνας της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Οργανισμού για την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, καθώς και κάθε άλλου τεχνολογικού μέσου που σχετίζεται με την προβολή και την προώθηση του τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη χαμηλότερη δυνατή δαπάνη.
Η συνεργασία ΕΟΤ - Olympic Air έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Οργανισμός στα μέσα Φεβρουαρίου 2011 με την Aegean Airlines, με στόχο κοινές προωθητικές ενέργειες στον τουρισμό, περιλαμβάνοντας δράσεις συνδιαφήμισης για την προσέλκυση επιβατών της αεροπορικής εταιρίας με προορισμό τη χώρα, από αγορές-πηγές του ελληνικού τουρισμού, όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ισπανία, Ισραήλ κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου προειδοποιεί ο Ζακ Ντελόρ

«Ανοίξτε το δρόμο για το ευρωομόλογο»

H Ευρώπη είναι «κράμα λογικής και συναισθήματος», λέει ο Γάλλος πολιτικός
H Ευρώπη είναι «κράμα λογικής και συναισθήματος», λέει ο Γάλλος πολιτικός (Φωτογραφία: Reuters )


Ρώμη
Τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, καλώντας τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην απαιτούν από την Αθήνα «να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα μέσα σε ένα χρόνο».

Ο Ντελόρ ζητά επίσης να ανοίξει ο δρόμος για το ευρωομόλογο, προτείνοντας αξιοποίηση του Μηχανισμού Σταθερότητας και υποστηρίζοντας πως το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών είναι μεγαλύτερο από το υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα σημαίνουν για τη Γερμανία τα κοινά ομόλογα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, o Ντελόρ επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα είχαμε αλυσιδωτές συνέπειες τύπου ντόμινο, η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, μέσα σε ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ, «πρέπει να διατεθεί αμέσως το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο και να υλοποιηθεί η αύξηση στα 770 δισ. ευρώ των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές, να γίνει μια παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές των ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωομόλογα».

Επανέλαβε δε τις επικρίσεις του, τις οποίες έχει επισημάνει αρκετές φορές στις πρόσφατες συνεντεύξεις του, για έλλειψη κοινοτικού πνεύματος στην Ευρωζώνη, επιμένοντας πως «η Ευρώπη είναι ένα κράμα λογικής και συναισθήματος, με μια ενότητα που μας επιτρέπει να είμαστε ισχυροί και την αλληλεγγύη, ώστε να ζούμε μαζί».

Σύμφωνα, τέλος, με τον «πατέρα του ευρώ», «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Μηχανισμός Σταθερότητας που έχει ήδη αποφασισθεί από τις κυβερνήσεις, με μια μικρή τροποποίηση της Συνθήκης. Ξεκινώντας την εφαρμογή από το 2012, θα μπορούσαν έτσι να εκδοθούν τα ευρωομόλογα».

Η διακυβερνητική συμφωνία, συνέχισε ο Ντελόρ, «ήδη υπάρχει και θα είχε ένα κεφάλαιο της τάξης των τετρακοσίων δισ. ευρώ. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούσε να προκύψει για τους Γερμανούς, με την πιο υψηλή απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά. Αν, όμως, υπολογίσουμε το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών, η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προκαταρκτική εξέταση για υψηλές επιχορηγήσεις του ΟΕΕ προς συνδικαλιστές

Ξεκινά έρευνα

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων του Οικονομικού Εγκλήματος θα τεθούν οι υψηλότατες επιχορηγήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε σε συνδικαλιστές ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) μέσα σε δέκα χρόνια.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπονής, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τα στοιχεία του υπουργού Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη, σύμφωνα με τα οποία μόνο κατά τα έτη 2007-2010 οι επιδοτήσεις του ΟΕΕ προς συνδικαλιστικά σωματεία έφτασαν τα 75 εκατ.ευρώ, ενώ στο διάστημα 2000-2010 το ποσό έφτασε τα 177 εκατ.ευρώ.

το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχούσε σε ποσοστό από 15% έως 25% επί των πόρων του ΟΕΕ από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Ο υπουργός φέρεται να επισημαίνει πως τα συγκεκριμένα στοιχεία παρέχονται «διατηρώντας μικρή επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια τους, καθ' όσον ο Οργανισμός έως και το 2010 δεν είχε εφαρμόσει διπλογραφικό σύστημα και γι΄αυτό δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν άμεσα τα ζητούμενα στοιχεία ανά συνδικαλιστική οργάνωση».

Η έρευνα για τις επιχορηγήσεις ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, η οποία θα εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σκανδαλώδες "δωράκι" στους γιατρούς του ΙΚΑ...



Θα τους χαρίσουν- πληρώσουμε Laptop 600 ευρώ, μέχρι να βάλει το ΙΚΑ σταθερά P.C για να αρχίσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!!!
Ε, να μην τους γλυκάνουν λίγο, τώρα που θα μειωθεί το φαγοπότι της υπερβολικής -ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.
Άκουσον άκουσον, το ΙΚΑ ζητάει να αγοράσουν οι...
γιατροί (του)Λάπτοπ αξίας μέχρι 600 ευρώ (λες και θα κάνουν ψηφιακή επεξεργασία βίντεο υψηλής ανάλυσης), τα οποία θα τους τα εξοφλήσει άμεσα, με σκοπό να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, μέχρι το κράτος να βάλει τους σταθερούς υπολογιστές στα ιατρεία τους. Μετά, οι ιατροί θα κρατήσουν ως δώρο τα λαπτοπ.
Μήπως κύριε Λοβέρδο να τους προσφέρετε και καμιά δωρεάν (10ετη) συνδρομή σε ασύρματο Ίντερνετ να περνούν την ώρα τους ευχάριστα, κανένα εκτυπωτή να βγάζουν τις φωτογραφίες τους, και καμιά γραμματέα για τον χειρίζεται.
Βέβαια θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε κατευθείαν (σε κλάσμα του κόστους) τα σταθερά PC, αλλά δεν βαριέστε.
Λεφτά υπάρχουν (για τα λαμόγια)...
adena-gr.blogspot.com



Read more...

Την πρόσληψη 1329 αναπληρωτών δασκάλων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Για την κάλυψη των κενών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την πρόσληψη 1329 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές 525 εκπαιδευτικοί του κλάδου Καλλιτεχνικών, 365 του κλάδου Μουσικής, 396 του κλάδου Θεατρικών Σπουδών και 43 εκπαιδευτικοί του κλάδου Δραματικής Τέχνης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα απασχοληθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2011-2012.

Οι προσλαμβανόμενοι θα απασχοληθούν αποκλειστικά στα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα τους ανατεθούν 24 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν με απόφαση των διευθυντών των διευθύνσεων που προσλαμβάνονται σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για το οποίο προσλαμβάνονται, συγκεκριμένα 2011-2012.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Αγκυρα απειλεί να βγάλει πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου, αν δεν σταματήσουν οι έρευνες

Σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο

(Φωτογραφία: Reuters )


Αγκυρα, Τουρκία
Η Τουρκία ζήτησε τη Δευτέρα από την κυπριακή κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τις έρευνές της για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, απειλώντας να διεξάγει δικές της έρευνες στην περιοχή υπό την προστασία πολεμικών σκαφών.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Tανέρ Γιλντίζ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η σχεδιαζόμενη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Άγκυρας και του ψευδοκράτους θα οδηγήσει την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO να επιδιώξει την παρουσία της στα ανοικτά της Βόρειας Κύπρου.

«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι πλοία του τουρκικού ναυτικού ενδεχομένως να συνοδεύσουν τα σκάφη που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο θάλασσα» είπε ο Γιλντίζ.

Αργότερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τα Ηνωμένα Έθνη, όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι έρευνες της Τουρκίας στην περιοχή όπου θα οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος, ενδέχεται να ξεκινήσουν «και εντός της εβδομάδας».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι ανακήρυξαν ζώνη ερευνών στην περιοχή, γεγονός που υποχρεώνει την Αγκυρα να πράξει το ίδιο με τα Κατεχόμενα.

«Αυτό μπορεί να συμβεί και εντός της εβδομάδας και θα αρχίσουμε τις σχετικές έρευνες» εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας ελέγχουν την περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη φόρα όσοι έβγαλαν 100.000 και πάνω στο εξωτερικό

Εντολή Οικονόμου στις τράπεζες


http://img.protothema.gr/F9349C857F6B2BCBAB0CE6F4CC21951B.jpg
Από την θεωρία στην πράξη περνά η κυβέρνηση, στο κυνήγι των κεφαλαίων που βγήκαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία. Τρεις μήνες χρειάστηκε να περιμένει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το νόμο που ψήφισε τον περασμένο Ιούνιο και ο οποίος προβλέπει πλήρη άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου των φορολογούμενων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, δίνει εντολή στις τράπεζες να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό, και εφόσον το ποσό ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις σε κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ που διακινήθηκαν στο εξωτερικό ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατ ΄έτος ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο έλεγχος θα γίνεται αναδρομικά, ξεκινώντας από το 2009. Οι τράπεζες θα παρέχουν στοιχεία στο κράτος ονόματα, ΑΦΜ και διευθύνσεις και θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις με στόχο να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ελληνικά ταχυδρομεία διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν σε:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.

Read more...

Φρένο σε σενάρια που «δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα» βάζει το υπουργείο Οικονομικών

«Μετά την τηλεδιάσκεψη τα νεώτερα»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Στην έμμεση διάψευση σεναρίων, που «δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες» προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας αναφέρεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγ.Βενιζέλος παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής σε δημόσια ανακοίνωσή του το πλαίσιο, μέσα στο οποίο είναι αποφασισμένη να κινηθεί η κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους, θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

» Στο μεταξύ, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η τρόικα θα μας ζητήσει να βγάλουμε τις γυναίκες μας στην Συγγρού...



Για την επόμενη δόση η τρόικα θα μας ζητήσει να βγάλουμε τις γυναίκες μας στην Συγγρού και να πουλήσουμε τα παιδιά μας.
Το ... είπε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, πριν από λίγο στον Αντώνη Κοκορίκο (FLASH 96).
Αν και σαλταδόρος - σ' όποιο κομματικό καμιόνι υπάρχει "κουραμάνα" - ορθώς ομιλεί...



Read more...

Τρεις υπουργοί ζήτησαν πρόωρες εκλογές ...



Ο ασκός του Αιόλου για πρόωρες κάλπες άνοιξε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς τρεις τουλάχιστον υπουργοί έθεσαν θέμα πρόωρων εκλογών ενώπιον του πρωθυπουργού.

«Ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα... μέτρα; Μέχρι πού φτάνει η νομιμοποίησή μας» είπε πρώτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, που έθεσε ευθέως το θέμα της πρόωρης κάλπης. Παράλληλα, συμφώνησε με την πρόταση που έκανε αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έρθουν στη Βουλή από κοινού προς «ψήφιση -πακέτο» προϋπολογισμός, μέτρα και εθνικό φορολογικό σύστημα.

Τον κ. Σκανδαλίδη «σιγοντάρισε» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έδειξε προβληματισμένος και για τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέναντι στα μέτρα που θα ληφθούν, μετά την τηλεδιάσκεψη στις 7 το απόγευμα, του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ηγεσία της τρόικας. «Πώς θα μπει η ανεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση στο χορό της ευθύνης; Αν ο πολίτης γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση θα μπει. Από εκεί και πέρα τι καλά που θα ήταν να μας πει κάποιος ότι η προκήρυξη εκλογών δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεωκοπία!», είπε ο κ. Λοβέρδος, θέτοντας εμμέσως θέμα πρόωρης κάλπης.

Δημοψήφισμα για τα μέτρα και εκλογές ζήτησε και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ενώ ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε να συγκροτηθεί πακέτο με όλα τα νέα μέτρα και να πάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία μπροστά στον κίνδυνο της χρεωκοπίας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τα στηρίξει.

Οι τοποθετήσεις των τριών υπουργών για πρόωρες κάλπες, παρά τη συμφωνία όλων ότι η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν, προκειμένου να μην διακυβευτεί η συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ, δείχνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι καθόλου βέβαιο στο σύνολό του ότι μπορεί να λάβει τα μέτρα που θα συμφωνήσει και πολύ περισσότερο να τα εφαρμόσει αποτελεσματικά. Μέτρα που ναι μεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, όπως δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, όμως θα ληφθούν όλα στην πιο κακή εκδοχή τους και θα έρθουν πολύ γρηγορότερα από ότι υπολόγιζε η κυβέρνηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μίλησε στην εισαγωγή του για εκλογές ή συγκυβέρνηση, σύμφωνα όμως με μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής «άφησε απλώς άλλους να θέσουν το θέμα».

Άννα υπέρ 180

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ανέφερε τον προβληματισμό της για τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τάχτηκε υπέρ της αναζήτησης ευρύτερης στήριξης. «Δηλαδή Άννα να ψηφιστούν τα μέτρα με 180;» ρώτησε ο πρωθυπουργός. «Να το δούμε και αυτό Πρόεδρε» απάντησε η κυρία Διαμαντοπούλου, που τελευταία έχει αναθεωρήσει τη στάση της και φέρεται να προκρίνει τη λύση της συγκυβέρνησης.

Σημασία έχει και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες έως αργά το βράδυ χθες, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κ. Βενιζέλος «έκοψαν μαχαίρι» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, αν κα όλοι παραδέχονται ότι εκλογές πριν την 6η δόση φέρουν πολύ πιο κοντά τη χρεωκοπία.
real.gr



Read more...

Δεν ζητάμε επιπλέον μέτρα λέει η Κομισιόν...



Η Κομισιόν δεν ζητάει επιπλέον μέτρα -πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί- από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την... Οικονομία, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

"Δεν απαιτούμε περισσότερα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πρόγραμμα για την Ελλάδα", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, τόνισε ότι: "Δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα λιτότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν ήδη συμφωνηθεί".



Read more...

Αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει όλη η ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Κοέλιο
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Κοέλιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λισαβόνα, Πορτογαλία
«Αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση» προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ «να μιλάει με μια φωνή», ώστε να διαλύσει «τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Η Πορτογαλία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται να επιταχύνει την επικύρωση των αποφάσεων που έλαβε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Οι αποφάσεις αυτές περιλάμβαναν ένα δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας και διεύρυνση της εντολής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την ΕΕ, να δημιουργήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική κυβέρνηση, η οποία θα ασχολείται ιδιαίτερα με τα δημοσιονομικά ζητήματα» δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο.

Μια επιδείνωση της ελληνικής κρίσης θα καθιστούσε δυσκολότερη την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου ακολούθησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο της στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Πάσος Κοέλιο υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνησή του, αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο, και υποσχέθηκε πως η Λισαβόνα θα αναποκριθεί στους στόχους να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,9%.

Πολλοί επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πορτογαλικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι επενδυτές έρχονται από την Ευρώπη, αλλά και από αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, και από αρκετές αραβικές χώρες.

Η λιτότητα θα δημιουργήσει ύφεση στην Πορτογαλία, παραδέχθηκε ο Πάσος Κοέλιο. «Οι μεσαίες τάξεις θα πρέπει να κάνουν σημαντικές θυσίες» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το τίμημα που πρέπει να καταβάλλουμε, επειδή η χώρα δαπανούσε υπερβολικά για πολύ καιρό».

Η εσωτερική ζήτηση θα είναι αρνητική ως το τέλος του 2012, όμως οι εξαγωγές θα αντισταθμίσουν την τάση αυτή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τα ταμεία αντέχουν, δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ.Σπυρόπουλος

«Γίνεται τιτάνια προσπάθεια»

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος
Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Τα ταμεία αντέχουν. Γιατί να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, αφού έξι μήνες τώρα στο ίδιο ερώτημα απαντώ κάθε φορά ότι τα καταφέρνουμε και αντέχουμε μέσα από περικοπές δαπανών κυρίως και σπαταλών και μια τιτάνια προσπάθεια που γίνεται» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Αναφορικά με τη ρύθμιση χρεών για ασφαλιστικές εισφορές σημείωσε ότι «αναστέλλεται η λήψη των αναγκαστικών μέτρων αν ενταχθούν στη ρύθμιση. Έγινε υπενθύμιση ότι υπάρχει αναστολή εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31-12-12 για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν, και μάλιστα για αυτές που θα ενταχθούν μέχρι τέλη του Οκτώβρη δίνεται για ένα παραπάνω κίνητρο ότι μειώνονται κατά 20% οι πρόσθετες επιβαρύνσεις. Με αυτή την ρύθμιση έχουμε ήδη μια είσπραξη η οποία σε μηνιαία βάση ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος μας είναι να την φτάσουμε στα 100».

Ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε αυτοκαταστροφικό το γεγονός ότι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, με αφορμή την εφεδρεία ή τις πιθανές μειώσεις μισθών.

«Θεωρώ αυτοκαταστροφικό για όσους επέλεξαν την διαδικασία υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση με την ιδέα ότι όποιος κατοχυρώσει σύνταξη ζει σε μια άλλη χώρα. Θεωρώ εντελώς λαθεμένη την επιλογή ενός δημοσίου υπαλλήλου να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοκαταστροφική θα την έλεγα. Κατά την άποψή μου τους εργαζόμενους του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και λοιπά τους συμφέρει να φεύγουν από τις υπηρεσίες τους, όταν η υπηρεσία τους διώχνει. Όταν επισπεύδουν την αποχώρησή τους και κατά ένα μήνα με αίτησή τους βλάπτουν τα συνταξιοδοτικά τους συμφέροντα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το κόστος προσφυγής στις κάλπες είναι μικρότερο από αυτό που συμβαίνει στην οικονομία, λέει η ΝΔ

Επίθεση στον Ευ.Βενιζέλο

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ προσέρχεται στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου Σαμαρά στη ΔΕΘ
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ προσέρχεται στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου Σαμαρά στη ΔΕΘ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για «ενέσεις κατάθλιψης» και «στρατιωτικά διαγγέλματα Βενιζέλου» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, επαναφέροντας το αίτημα Σαμαρά για προσφυγή στις κάλπες.

«Πιστεύετε, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ότι το όποιο κόστος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι μεγαλύτερο από το κόστος που υφίσταται αυτή τη στιγμή η πραγματική οικονομία και η κοινωνία; Εγώ προσωπικά πιστεύω πως όχι» τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η συνταγή του μνημονίου δεν βγαίνει, ενώ σημείωσε:

«Τα ελλείμματα, αντί να μειώνονται, μεγαλώνουν. Γίνονται πρωτοφανείς θυσίες και βλέπουμε ταυτόχρονα τις δαπάνες του δημοσίου να αυξάνονται. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικές μέρες, με βάση την έκθεση του ΑΣΕΠ, έχουν προσλάβει στο δημόσιο γύρω στους 28.000, την ώρα που αποφασίζουν να διώξουν τουλάχιστον 20.000 με το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Βλέπουμε, ακόμη, (στο θέμα της μείωσης των φόρων) ότι μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι και αντί να αυξάνονται τα έσοδα μειώνονται. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Έχουν μειώσει πια την φοροδοτική ικανότητα του κόσμου.»

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για μείωση των φόρων, ώστε, όπως είπε, να αρχίσει να κινείται η αγορά και να βγει η οικονομία από την ύφεση σιγά- σιγά και επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με αφορμή τη χθεσινή εμφάνισή του, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

«Ο κ. Βενιζέλος, με στρατιωτικά διαγγέλματα, θέλει να επιβάλει τη σιωπή. Θέλει να επιβάλει τη σιωπή στην αξιωματική αντιπολίτευση, θέλει να επιβάλει τη σιωπή στα ΜΜΕ, θέλει να επιβάλει τη σιωπή σε αναλυτές και ακαδημαϊκούς - με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

» Η κυβέρνηση παραπαίει, ο κ. Βενιζέλος μαινόμενος βρίζει, ο κ. Παπανδρέου κρύβεται πίσω από τον αντιπρόεδρό του και ο κόσμος αποσβολωμένος δεν πιστεύει πια σε αυτά που βλέπει και ακούει.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και στήριξη, και haircut 40% για την Ελλάδα

Έτοιμο «σχέδιο κουρέματος» έχουν οι Γερμανοί


http://img.protothema.gr/24DCC0EF9FF8969435115E1D9BDB8113.jpg
Μπορεί το περιοδικό Focus με το θλιβερό πρωτοσέλιδο της βυθισμένης Ακρόπολης να έκανε την απόλυτη αίσθηση σήμερα το πρωί, πλην όμως την «είδηση» της ημέρας φιλοξενεί η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που επαναφέρει ένα παλαιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για μια ελληνική χρεοκοπία κι έχει μάλιστα καταρτίσει σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών της που θα πληγούν από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια επιτροπή «σοφών» ακαδημαϊκών και οικονομολόγων, έχει συντάξει και παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο μια έκθεση που συνοπτικά καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λύση για την Ελλάδα είναι η συνέχιση της στήριξής της από τον μηχανισμό του EFSF, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να δρα περίπου ως έκτακτο «ταμείο» συμπληρωματικά με την ΕΚΤ, αλλά παράλληλα και μια «γενναία» αναδιάρθρωση, ένα «κούρεμα» της τάξης του 40% στο συνολικό της χρέος.

Για το λόγο αυτό οι γερμανικές τράπεζες πρέπει από τώρα να εγγράψουν τις δυνητικές απομειώσεις τους σε σχέση με την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα!

Nomura: «Ναι» στην 6η δόση, αλλά…
Tην ίδια ώρα οι αναλύσεις των διεθνών οίκων συνεχίζονται με τελευταία, χρονικά, τη Nomura, που δια στόματος του επικεφαλής της Peter Westaway, «βλέπει» μεν πως η χώρα μας θα λάβει την περιβόητη 6η δόση του δανείου, πλην όμως όχι χωρίς κόστος και δη «αιματηρό» για τον δημόσιο τομέα της.

Ο επιφανής αναλυτής, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, επεσήμανε παράλληλα πως το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται λόγω της ατολμίας και των κακών χειρισμών των πολιτικών, τόνισε χαρακτηριστικά πως ούτε το ταραχώδες πρόσφατο Eurogroup μπόρεσε να πείσει τις αγορές και απηύθυνε έκκληση για άμεση ενεργοποίηση του EFSF προκειμένου να ελεγχθεί η κρίση χρέους.

Σημείωσε τέλος πως εάν δεν αναλάβουν άμεσα δράση οι εμπλεκόμενοι με την κρίση, τότε θα έχουν στα χέρια τους κι άλλες «καυτές» πατάτες.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, έρχονται και οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των spreads, εκεί όπου ήδη η Πορτογαλία … αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση – παγκοσμίως – σε πιθανότητες χρεοκοπίας και η Ιρλανδία στην τέταρτη!!!

Read more...

Το μυστικό του εκβιασμού της τρόικας


newpost.gr
Το μυστικό του εκβιασμού της τρόικας
Το καλοκαίρι, στην 5η δόση οι δανειστές υποχώρησαν την τελευταία στιγμή. Η Ελλάδα πήρε τα χρήματα που χρειαζόταν λίγες μέρες πριν χρειαστεί τα χρήματα για να αποπληρώσει τις ανάγκες της.

Στην έκτη δόση, η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική. Η τρόικα δεν έρχεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο, το Eurogroup ανέβαλλε την απόφαση για τις αρχές Οκτωβρίου και δεν δείχνουν να βιάζονται καθόλου. Το μετρητό στα ταμεία τελειώνει μέσα Οκτωβρίου ενδεχομένως και νωρίτερα. Από τον Οκτώβριο, η Ελλάδα δεν θα έχει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Πέρα από την όποια δυσφορία για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος και την αδυναμία της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποσχέσεις της υπάρχει εδώ μια τεχνική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν υπάρχουν λήξεις ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποπληρώσει μισθούς και συντάξεις, όχι όμως για να αποπληρώσει παλαιά δάνεια. Για την τρόικα δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών στο εξωτερικό και χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μην πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Αυτό όμως με τεχνικούς όρους δεν είναι χρεοκοπία. Αυτό θα συμβεί, αν δεν θα έχουμε χρήματα να αποπληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν το Δεκέμβρη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές έχουν περιθώριο δύο μηνών να πιέσουν την κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους, βάζοντας της το μαχαίρι στο λαιμό. Αυτό ακριβώς κάνουν. Και έχει σημασία, ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετό και για να γίνουν εκλογές…
Read more...

Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ


newpost.gr
Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ
Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους.


Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι συνταξιούχοι, που δεν θα έχουν απογραφεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου 2011, καθώς και των επόμενων μηνών, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου έναρξη καταβολής της σύνταξής τους είναι η απόγραφή τους.

Ειδικότερα, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας: Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι, εάν στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στο δεξιό άνω άκρο του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει:

Εάν έχουν ΑΜΚΑ, να τον προσκομίσουν στην τράπεζα.

Εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν την προσέλευσή τους για την απόγραφή τους στις τράπεζες, όπου και θα πρέπει να το συνυποβάλουν. Ο προσωπικός αριθμός ΑΜΚΑ μπορεί να εκδοθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση-θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί, με τα ίδια δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.
Read more...

Κόβουν κι άλλο το αφορολόγητο και τις συντάξεις!

Μέτρα - σοκ, υπό την πίεση της Τρόικας


http://img.protothema.gr/2028677F3147A4E9434C050DB921FFB1.jpg
Ξεπερνούν, ίσως, κάθε φαντασία τα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, υπό τις έντονες πιέσεις της Τρόικας!

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι ανακονώσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβερνητική επιτροπή, πιθανότατα μετά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Τρόικα κιαι στον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 7 το βράδυ, θα είναι, πιθανότατα, οι σκληρότερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Αν και ο προβληματισμός και οι ζυμώσεις είναι έντονος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έγκυρες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ως σχεδόν βέβαιη την ανακοίνωση μέτρων όπως:

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φορολογούνται και αποδοχές της τάξης των 350 ευρώ τον μήνα!

- Η περικοπή των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και, ενδεχομένως, και η αναστολή της καταβολής συντάξεων σε όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών (τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα, συνταξιούχοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δικαιούχοι μειωμένων συντάξεων κ.α.)

- Η άμεση απόλυση 50.000 εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.

- Η θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Η επίσπευση αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, όπως αυτές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

- Η κατάργηση της καταβολής διπλών συντάξεων σε ασφαλισμένους.


Όπως έγραψε, δε, την Κυριακή το "Πρώτο Θέμα", είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής ενός μισθού και μιας σύνταξης για το Δημόσιο τομέα εντός του 2011!

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η Τρόικα επιμένει σε αυτά τα μέτρα, θεωρώντας ότι θα οδηγήσουν στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος για φέτος αλλά και θα ωθήσουν τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά στην προϋπολογισμό.

Θυμίζουμε ότι, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε νωρίτερα κάνει λόγο για την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού και στο στενό δημόσιο τομέα...

Read more...

Συνωστισμός στη ΔΕΗ για αλλαγή ονόματος στους λογαριασμούς

Εν όψει του τέλους ακινήτου

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μεγάλες ουρές σχηματίζονται καθημερινά σε διάφορα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, καθώς πολλοί είναι οι ενοικιαστές, οι οποίοι, αποχωρώντας από ένα σπίτι, άφησαν το όνομά τους στον λογαριασμό και τώρα σπεύδουν να το αφαιρέσουν από φόβο μήπως επιβαρυνθούν με το τέλος ακινήτου.

Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που άλλαξαν πρόσφατα κατοικία και προσπαθούν να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεμότητές τους με τη ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το υποκατάστημα Κερατσινίου της ΔΕΗ, όπου καθημερινά παρατηρείται συνωστισμός. Όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι, πολλοί καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε δίμηνο, προχωρούν σε διακανονισμό.

Η πλειονότητα εκείνων που ζητούν διακανονισμό είναι άνεργοι και επιχειρηματίες. Αλλά, όπως αναφέρει υπάλληλος της ΔΕΗ «υπάρχουν πελάτες που ρωτούν αν μπορούν να διακόψουν για ένα διάστημα την παροχή ρεύματος και με αυτό τον τρόπο να γλιτώσουν το τέλος ακίνητης περιουσίας».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος σε πελάτη της πρέπει να λήξουν δύο λογαριασμοί. Στην περίπτωση, όμως, που συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, επιδίδεται στον οφειλέτη εξώδικο, με το οποίο ενημερώνεται πως αν δεν πληρώσει το χρέος έναντι της Επιχείρησης εντός της προθεσμίας, που ορίζεται, θα καταγγελθεί το συμβόλαιο και θα ξηλωθεί ο μετρητής. Όταν κάποιος θελήσει να επανεγκαταστήσει τον μετρητή, θα πρέπει να τον ξαναπληρώσει και να προχωρήσει σε νέο συμβόλαιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διακοπή καταβολής σύνταξης για δικαιούχους του Δημοσίου κάτω των 55 ετών ζητεί η τρόικα

Νέο αίτημα στην Αθήνα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε δικαιούχους του Δημοσίου κάτω των 55 ετών ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με το Βήμα, πέραν των άλλων μέτρων οι δανειστές ζητούν η διακοπή να εφαρμόζεται μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους.

Τα νέα μέτρα που ζητεί η τρόικα

Το μέτρο έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και επιδιώκεται να καταγραφεί εμπράκτως η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα χρειαστεί να έρθει σε σύγκρουση με σειρά επαγγελματικών ομάδων κυρίως αστυνομικούς, στρατιωτικούς, αεροσυνοδούς, γυναίκες με ανήλικα παιδιά κ.λπ. και προσπαθεί να διαπραγματευθεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά


newpost.gr
«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά
Σε σταδιακή εξομοίωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να προχωρήσει από εφέτος η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη με τις αξιώσεις της τρόικα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η πλήρης εξίσωση των φόρων από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέφερε τεράστιες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο προβλέπει πως ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να αυξηθεί από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο τον Οκτώβριο 2011. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο. Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ. Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.

Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.

Read more...

Φόβοι τώρα ότι θα ακυρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Στο σημείο μηδέν η ελληνική προσπάθεια


http://img.protothema.gr/2360D7B210FAE99698BDBA1D92E25A5B.jpg
Οι χειρότεροι εφιάλτες ξυπνούν στην κυβέρνηση, που βλέπει ότι όλη η προσπάθεια και οι θυσίες του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση, μπορεί να πάνε στράφι από μέρα σε μέρα, καθώς η Τρόικα απειλεί με τις πλέον επώδυνες συνέπειες, όπως η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Κυριακή συζητήθηκαν όλα τα σενάρια τρόμου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τώρα την κρίσιμη απόφαση της 21ης Ιουλίου, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης και να εξασφαλίσει ομαλή δανειοδότηση τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.
Η εικόνα από τους εταίρους μας, βάση της οποίας καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι ένα βήμα πριν την αναθεώρηση της κρίσιμης, όσο και σημαντικής συμφωνίας, τόσο λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από εθνικά κοινοβούλια, όσο και λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αναθεώρηση της συμφωνίας θεωρείται απίθανη η αποφυγή της χρεοκοπίας, αφού αυτό θα σημάνει και οριστική άρση της όποιας εμπιστοσύνης υπάρχει από την τρόικα στην ελληνική προσπάθεια.
Ακριβώς επειδή είναι τόσο οριακά τα πράγματα, αποφασίστηκε να μην ανακοινωθούν επιπρόσθετα μέτρα από την κυβερνητική επιτροπή της Κυριακή, αλλά να δοθεί το πράσινο φως στον κ. Βενιζέλο να δεσμευτεί για οποιαδήποτε μέτρα απαιτήσουν οι εταίροι μας στην τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους παράγοντες τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πράξει οτιδήποτε της ζητηθεί, αν και υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, να μην ξεπεράσει κάποιο όριο και να προτιμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μία αδιόρατη απειλή για κάλπες περιλάμβανε και η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής, που επέρριψε βαριές ευθύνες στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση τους, ενώ επέκρινε και τη στάση των μέσων ενημέρωσης, που αμφισβητούν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Το κύριο βάρος της κυβέρνησης πέφτει τώρα στο να πείσει τους δανειστές ότι θα πετύχει με κάθε τρόπο το δημοσιονομικό στόχο του 2011, ακόμη κι αν δεν αποδώσει επαρκώς το ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία, που θα επιβληθεί μέσω της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η εξαιρετικά ασταθής και εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, μπορούν να προκαλέσουν κατακλυσμιαίες παρενέργειες, κυρίως στο τραπεζικό σύστημα. Για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί να υπάρξει το ταχύτερο ένα θετικό μήνυμα από την Τρόικα, ώστε να αποκατασταθεί μία κάποια ηρεμία στην κοινή γνώμη.

Read more...

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωνε πρώτα το ΔΝΤ και μετά τη Eurostat!

http://newpost.gr/var/thumbs/andreas-georgiou8_300___.jpgΝέα στοιχεία- φωτιά για τη τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας μετά και τις καταγγελίες μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη Παρασκευή, που έκανε λόγο για ψευτικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής. Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του '10 μέχρι τον Ιανουάριο του '11 Σουηδό Snorrason. Σ' αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε θέση επ' αυτού, απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ' αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών που ακολούθησε αποκάλυψε τα εξής:

Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.

Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.

Ηταν γνωστό ότι προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με προτροπή του ίδιου τού τότε υπουργού Οικονομικών θα απασχολούνταν στο πεδίο της «Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας», κάτι που έκανε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις ημέρες των περασμένων δημοτικών εκλογών έκανε έρευνα στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και κατέσχεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις φορητούς υπολογιστές. Ερευνα έκανε και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος, ο υπό παύση όπως και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ εκτός του προέδρου, αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία, καθώς ισχυρίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ένας από τους υπολογιστές του ήταν μονίμως ανοιχτός στο γραφείο του, χωρίς κωδικό προστασίας και χωρίς μάλιστα να τον χρησιμοποιεί.

Ταυτόχρονα, σεε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ότι «έλεγε 'ναι» σε ό,τι ήθελε η Eurostat.

«Ο άνθρωπος έλεγε 'ναι' σε ό,τι ήθελε η Eurostat» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην παύση πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είπε: «Κατάφεραν να διώξουν όλους τους επιστήμονες και κράτησαν τους 'yes men'».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Αρχής προκύπτει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία που το 'φούσκωναν' και τα οποία ο κ. Γεωργίου ενσωμάτωνε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Στη Βουλή οι καταγγελίες των μελών της ΕΛΣΤΑΤ

Στην ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα προχωρήσει αύριο ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδ. Γεωργίου.

Στο επίκεντρο της συνεδριάσεως αναμένεται να βρεθούν οι καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ζωής Γεωργαντά ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% του ΑΕΠ από την ανορθόδοξη εισαγωγή 151 ΔΕΚΟ στους φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως.

Ακόμη, θα εξετασθεί η μεθοδολογία καταρτίσεως του Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως προκειμένου να καταδειχτεί εάν η λίστα της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ για τους οργανισμούς που θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το επόμενο διάστημα είναι σωστή ή όχι.
newpost.gr
Πηγή: Ελευθεροτυπία/ in.gr

Read more...

Το Focus «βύθισε» την Ακρόπολη!

Το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει στο ίδιο τέμπο...


http://img.protothema.gr/6F468B78BEF449FE1D2F20DDACD7A796.jpg
Με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει και τίτλο «Χάθηκαν τα λεφτά μας» κυκλοφορεί το νέο τεύχος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Focus.

Συγκεκριμένα, στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Παρθενώνας βυθισμένος στη θάλασσα σχεδόν μέχρι το αέτωμα. Από τη θάλασσα προεξέχει επίσης το κεφάλι αγάλματος στο οποίο έχει παραμείνει χαρτονόμισμα του ευρώ.

«Δισεκατομμύρια για το τίποτα, η Μέρκελ σε ανάγκη - τι πρέπει να γνωρίζει ο αποταμιευτής για την ευρω-κρίση» είναι οι υπότιτλοι του εξωφύλλου.

Στη βιντεοσκοπημένη παραπομπή στον ιστότοπο του Focus για τα ρεπορτάζ του αφιερώματος του περιοδικού αναφέρεται ότι «η πτώχευση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Δισεκατομμύρια των Γερμανών βυθίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Θα πάρουμε ποτέ πίσω τα λεφτά μας; Οι αποταμιευτές ανησυχούν. Υπάρχει σωτηρία;».

Στην αρχή της ελληνικής κρίσης το ίδιο περιοδικό είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία στους Έλληνες, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
me="allowFullScreen" value="true">
Read more...

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Έπιασε δουλειά ο «Όμηρος»


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Reuters )


Λευκωσία, Κύπρος
Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble energy άρχισε να κατεβαίνει προς τον βυθό του «οικοπέδου 12», σηματοδοτώντας την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα για τη λειτουργία του τρυπανιού.

Την ίδια ώρα, το νορβηγικό πλοίο το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, την Κυριακή κινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Τουρκία εξαπολύει απειλές τόσο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το Σάββατο ότι τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο αποτελούν «πρόκληση», ενώ προειδοποίησε ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.

«Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε (...) η 'ΤΔΒΚ' μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.

«Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, όπως είναι προγραμματισμένο.

«Αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) δεν ολοκληρωθούν και η ΕΕ δώσει την εκ περιτροπής προεδρία στη νότια Κύπρο, τότε η πραγματική κρίση θα είναι μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του Αταλάι στο τουρκοκυπριακό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο Bayrak κατά την ολοκλήρωση επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Bενιζέλος στο συνέδριο του Economist: «Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο»


newpost.gr
Bενιζέλος στο συνέδριο του Economist: «Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο»
Την τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τους φορείς του ελληνικού δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα οι εκδόσεις Economist.

«Αυτήν την εβδομάδα (σ.σ. θα ληφθούν) οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο», σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση».

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί "στις αρχές Οκτωβρίου".

Παράλληλα, κατά 5,5% θα συρρικνωθεί εφέτος η ελληνική οικονομία, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

«Η ύφεση εφέτος θα φτάσει στο 5,5%», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «στόχος (σ.σ. είναι τα) πρωτογενή πλεονάσματα το 2012».

Όπως κατέστησε σαφές ο κ.Βενιζέλος, «αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μέτρα που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού, με άλλα. Οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2012 θα είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση των δαπανών».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Όλοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται, πως η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για την ελληνική οικονομία καθώς ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει νέα επαχθή μέτρα μετά τη τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τη τρόικα και τη νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Read more...

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις», λέει ο Μπόμπ Τράα του ΔΝΤ

Ασφυκτικές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα

Ο κ. Τράα είπε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος και τώρα χρειάζεται έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές
Ο κ. Τράα είπε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος και τώρα χρειάζεται έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, υποστήριξε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράα και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις».

Ο κ. Τράα επισήμανε ότι «χωρίς ευρύτερη πολιτική υποστήριξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και να βελτιώσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Η εφαρμογή είναι ουσιαστικής σημασίας», είπε.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η τρόικα φέρεται να απαιτεί να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Αυτήν την εβδομάδα (σ.σ. θα ληφθούν) οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο», σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση».

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί «στις αρχές Οκτωβρίου».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, είπε μεταξύ άλλων ότι το κράτος πρέπει να μικρύνει και ότι οργανισμοί που δεν χρειάζονται πρέπει να κλείσουν.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...