Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Έπιασε δουλειά ο «Όμηρος»


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Reuters )


Λευκωσία, Κύπρος
Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble energy άρχισε να κατεβαίνει προς τον βυθό του «οικοπέδου 12», σηματοδοτώντας την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα για τη λειτουργία του τρυπανιού.

Την ίδια ώρα, το νορβηγικό πλοίο το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, την Κυριακή κινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Τουρκία εξαπολύει απειλές τόσο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το Σάββατο ότι τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο αποτελούν «πρόκληση», ενώ προειδοποίησε ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.

«Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε (...) η 'ΤΔΒΚ' μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.

«Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, όπως είναι προγραμματισμένο.

«Αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) δεν ολοκληρωθούν και η ΕΕ δώσει την εκ περιτροπής προεδρία στη νότια Κύπρο, τότε η πραγματική κρίση θα είναι μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του Αταλάι στο τουρκοκυπριακό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο Bayrak κατά την ολοκλήρωση επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: