Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Και στήριξη, και haircut 40% για την Ελλάδα

Έτοιμο «σχέδιο κουρέματος» έχουν οι Γερμανοί


http://img.protothema.gr/24DCC0EF9FF8969435115E1D9BDB8113.jpg
Μπορεί το περιοδικό Focus με το θλιβερό πρωτοσέλιδο της βυθισμένης Ακρόπολης να έκανε την απόλυτη αίσθηση σήμερα το πρωί, πλην όμως την «είδηση» της ημέρας φιλοξενεί η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που επαναφέρει ένα παλαιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για μια ελληνική χρεοκοπία κι έχει μάλιστα καταρτίσει σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών της που θα πληγούν από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια επιτροπή «σοφών» ακαδημαϊκών και οικονομολόγων, έχει συντάξει και παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο μια έκθεση που συνοπτικά καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λύση για την Ελλάδα είναι η συνέχιση της στήριξής της από τον μηχανισμό του EFSF, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να δρα περίπου ως έκτακτο «ταμείο» συμπληρωματικά με την ΕΚΤ, αλλά παράλληλα και μια «γενναία» αναδιάρθρωση, ένα «κούρεμα» της τάξης του 40% στο συνολικό της χρέος.

Για το λόγο αυτό οι γερμανικές τράπεζες πρέπει από τώρα να εγγράψουν τις δυνητικές απομειώσεις τους σε σχέση με την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα!

Nomura: «Ναι» στην 6η δόση, αλλά…
Tην ίδια ώρα οι αναλύσεις των διεθνών οίκων συνεχίζονται με τελευταία, χρονικά, τη Nomura, που δια στόματος του επικεφαλής της Peter Westaway, «βλέπει» μεν πως η χώρα μας θα λάβει την περιβόητη 6η δόση του δανείου, πλην όμως όχι χωρίς κόστος και δη «αιματηρό» για τον δημόσιο τομέα της.

Ο επιφανής αναλυτής, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, επεσήμανε παράλληλα πως το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται λόγω της ατολμίας και των κακών χειρισμών των πολιτικών, τόνισε χαρακτηριστικά πως ούτε το ταραχώδες πρόσφατο Eurogroup μπόρεσε να πείσει τις αγορές και απηύθυνε έκκληση για άμεση ενεργοποίηση του EFSF προκειμένου να ελεγχθεί η κρίση χρέους.

Σημείωσε τέλος πως εάν δεν αναλάβουν άμεσα δράση οι εμπλεκόμενοι με την κρίση, τότε θα έχουν στα χέρια τους κι άλλες «καυτές» πατάτες.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, έρχονται και οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των spreads, εκεί όπου ήδη η Πορτογαλία … αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση – παγκοσμίως – σε πιθανότητες χρεοκοπίας και η Ιρλανδία στην τέταρτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: