Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά


newpost.gr
«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά
Σε σταδιακή εξομοίωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να προχωρήσει από εφέτος η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη με τις αξιώσεις της τρόικα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η πλήρης εξίσωση των φόρων από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέφερε τεράστιες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο προβλέπει πως ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να αυξηθεί από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο τον Οκτώβριο 2011. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο. Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ. Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.

Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: