Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται ο πολιτικός σεισμός Νέες προφυλακίσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία


Νέες προφυλακίσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία
Η ξαφνική αποκάλυψη της υπόθεσης και οι συλλήψεις προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Σε άλλες 16 προφυλακίσεις προχώρησαν το Σάββατο οι αρχές της Τουρκίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας ρατικών λειτουργών. Οι συλλήψεις έγιναν το πρωί και ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι γιοι δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank.

Όπως μετέδωσαν το NTV και το CNN Turk, οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Γιαφέρ Καγκλαγιάν τέθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου υπό κράτηση, αφού προηγουμένως τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Τα ίδια μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι εις βάρος του γενικού διευθυντή της κρατικής Halkbank απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διαφθορά, απάτη, διακίνηση χρυσού και υπεξαίρεση».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να απαγγέλλουν κατηγορίες εις βάρος συνολικά 89 υπόπτων.

Η ξαφνική αποκάλυψη της υπόθεσης και οι συλλήψεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση, προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέπεμψε τον αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα ως «βρώμικη επιχείρηση», λέγοντας ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτήν επιχειρούν να σχηματίσουν «κράτος εν κράτει».

Η επιχείρηση θεωρείται ευρέως ως πρόκληση στην εξουσία του Ερντογάν, ο οποίος προωθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο προφίλ κι έχει δεσμευτεί να πατάξει τη διαφθορά.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές έφοδοι ενδεχομένως να υποκινήθηκαν από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της ισλαμικής Αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν ενόψει των προγραμματισμένων για τον επόμενο χρόνο εκλογών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Read more...

Δεύτερο κύμα κινητικότητας στην Υγεία...


Πριν από το τέλος του έτους ξεκινά το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην Υγεία με 900 εργαζόμενους από νοσοκομεία της περιφέρειας και οδηγούς ασθενοφόρων από το ΕΣΥ (οι οποίοι θα περάσουν στο ΕΚΑΒ), όπως ανακοίνωσε χθες σε συνάντηση με...
τους διοικητές των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Εξάλλου, μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, που θα ολοκληρωθούν εντός 20 ημερών, θα μπουν και οι εργαζόμενοι στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Παρότι χθες ξεκίνησε ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς που αντιδρούν στις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος δεν θα αφορά την ουσία της μεταρρύθμισης αλλά τα χρονοδιαγράμματα, τον οδικό χάρτη των μετακινήσεων και κάποια μισθολογικά και ειδικά θέματα των γιατρών...
Ελεύθερος Τύπος

Read more...

Σαφές προβάδισμα 2,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ...


Σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην...
πρόθεση ψήφου με 22,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 11,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ισοψηφούν με ποσοστό 5,5%. Στην επόμενη θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3%.




Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 25%, ενώ η ΝΔ έπεται με 22,5%. Η Χρυσή Αυγή 13%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συγκεντρώνουν από 6,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5% και η ΔΗΜΑΡ 3,5%.

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα αν την επόμενη Κυριακή γίνονταν εκλογές, ποιό κόμμα θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 47% των θετικών απαντήσεων, έναντι 33% για τη ΝΔ.





Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντ.Σαμαράς συγκεντρώνει το 29% των θετικών απαντήσεων, έναντι 25% που στηρίζει Αλ.Τσίπρα. ωστόσο το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν θεωρεί κανένα από τους δυο ως κατάλληλο ανέρχεται σε 43%...

real.gr

Read more...

Απολύθηκε η καθηγήτρια που έπιασε τον γιο του Αντ. Σαμαρά να αντιγράφει



Την απόλυση της εκπαιδευτικού, η οποία είχε πιάσει πριν από ενάμιση χρόνο τον γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει, αποφάσισε το ΚΥΣΔΕ. Για "εκτέλεση με άνωθεν εντολές" κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ
Την απόλυση της καθηγήτριας του Κολεγίου Αθηνών, η οποία έπιασε τον γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει, αποφάσισε το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.
Η εκπαιδευτικός, με 21 χρόνια υπηρεσίας, που είχε αξιολογηθεί θετικά από τη διοίκηση του σχολείου, βρέθηκε ξαφνικά στο δρόμο, λίγες μέρες αφότου συνέλαβε το παιδί του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει, τον Ιούνιο του 2012, και ενώ είχαν προηγηθεί συνεχείς παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις.
Η εκπαιδευτικός κατέθεσε στη συνέχεια αγωγή κατά του κολεγίου, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η απόλυση της, με την απόφαση να μην έχει εκδοθεί ακόμα ενώ έστω και με καθυστέρηση ενάμιση έτους, με την υπόθεση ασχολήθηκε και το ΚΥΣΔΕ, το οποίο αποφάσισε να μείνει η κατάσταση ως έχει, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους του Κολεγίου.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ, κάνοντας λόγο για "εκτέλεση" με άνωθεν εντολή της καθηγήτριας, ικανοποιώντας την αυταρχικότητα και την αλαζονεία του πρωθυπουργού και του αδερφού του, Αλέξανδρου Σαμαρά, προέδρου του Κολεγίου.   
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το ΚΥΣΔΕ έκανε ένα πρώιμο δώρο στην πρωθυπουργική οικογένεια, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Κατόπιν άνωθεν εντολών (;) και με παράνομη σύνθεση (την οποία είχαν αλλοιώσει, αποβάλλοντας τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ) οι τρεις διορισμένοι από τον Υπουργό Παιδείας δημόσιοι «λειτουργοί» - μέλη του ΚΥΣΔΕ αποφάσισαν να «εκτελέσουν» την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα, απολύοντάς την με το πρόσχημα ότι «δεν είχαν αρκετά στοιχεία» για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών. Με λίγα λόγια το ΚΥΣΔΕ θεωρεί πως μια εκπαιδευτικός με 21 έτη υπηρεσίας, που είχε αξιολογηθεί θετικά από τη διοίκηση του σχολείου, απολύθηκε «όλως τυχαίως» και επελέγη «συμπτωματικά» μέσα από εκατοντάδες συναδέλφους της προς απόλυση λίγες ημέρες αφού συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει!
Με την κυνικότητα επαγγελματιών τα διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ δεν χρειάστηκαν πολύ ώρα για να ξεμπερδέψουν με την αποστολή τους. Απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο το αίτημα της εκπαιδευτικού για αναβολή της διαδικασίας τη Δευτέρα, ώστε να παραστεί ο νομικός της εκπρόσωπος Γ. Κατρούγκαλος, όσο και τα αιτήματα εξαίρεσής τους που είχαν κατατεθεί και ανακοίνωσαν την κατάπτυστη απόφασή τους. Αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι ίδιοι, (ενώ είχαν αποφασίσει την αποβολή των «ενοχλητικών» της ΟΙΕΛΕ) για να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» έργο τους.
Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία και θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτελεί κατ’ ουσίαν υπογραφή συμβολαίου θανάτου για χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και χαριστική πράξη για τους σχολάρχες. Με αυτόν τον τρόπο ανάβει το πράσινο φως σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης να απολύουν χωρίς έλεγχο όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που προτείνονται από τον ιδιοκτήτη ενός σχολείου προς απόλυση.
Αποφάσισαν μόνοι τους ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν!!!!
Η απόφαση του εκτελεστικού αποσπάσματος του ΚΥΣΔΕ ήταν η χαριστική βολή, όχι μόνο σε μια γενναία εκπαιδευτικό που απολύθηκε, επειδή έπραξε το χρέος της, αλλά για ολόκληρη την εκπαίδευση. Θυσιάζει στο βωμό της αναλγησίας, της αλαζονείας και της αυταρχικότητας του πρωθυπουργού και του αδελφού του, Προέδρου του Κολλεγίου, μια εργαζόμενη, πετώντας την στον Καιάδα της εξαθλίωσης. Αποδεικνύει ότι κάποιοι θεσμοί στη χώρα δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τους νόμους, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού.
Η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να αφήσει έτσι την υπόθεση. Θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της παράνομης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ. Η δικαιοσύνη και οι θεσμοί που λειτουργούν ακόμη σ’ αυτό τον τόπο θα δώσουν την απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η πολιτική και οικονομική ισχύς τους επιτρέπουν να βιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τα δημόσια αγαθά".

Read more...

Και άλλοι επτά της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κατά Βενιζέλου...

Zητούν αποχώρηση... Αποχώρηση από την κυβέρνηση και στροφή στην Aριστερά ζητούν επτά στελέχη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Oπως... αναφέρουν: Προς Τον σ. Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κοινοποίηση: - σ. Γραμματέα της ΚΠΕ (με την παράκληση ενημέρωσης του σώματος) -σ. μέλη της ΚΠΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ/22.12.2013 Οι υπογράφοντες/φουσες το κείμενο συναντηθήκαμε στο κοινό αυτό προβληματισμό με μοναδική πρόθεσή μας την ουσιαστική συμβολή μας στην πολύ κρίσιμη-ίσως ιστορική- συνεδρίαση της ΚΠΕ και δεν επιθυμούμε να αποτελέσουμε μια ακόμη «ομάδα» στο ήδη κατακερματισμένο κομματικό σκηνικό αλλά να συντελέσουμε δημιουργικά στην προσπάθεια για την ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης με αυτονομία και αυτοτέλεια. Το ΠΑΣΟΚ, πολλά χρόνια τώρα, σταδιακά διολίσθησε ιδεολογικά ακολουθώντας, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, την στροφή σε συντηρητικές πολιτικές που επικράτησε στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ε.Ε. «Χαλαρές» πολιτικές διαδικασίες, προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας και οργανωτική απραξία, μετάλλαξαν τον κινηματικό του χαρακτήρα σε μηχανισμό με βασικό συνδετικό κρίκο τον κυβερνητισμό. Μετά την αλλαγή της ηγεσίας του Κινήματος, το Μάρτη 2012, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών, των φίλων και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αν και προβληματισμένη, σεβόμενη την ιστορική διαδρομή του Κινήματος και για συναισθηματικούς λόγους, επέδειξε τη μέγιστη ανοχή ελπίζοντας στην προοπτική μιας τίμιας αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις του, μιας νέας ριζοσπαστικής αφετηρίας, μιας νέας ενότητας, μιας γενναίας αλλαγής, Το συγκλονιστικό μήνυμα των δίδυμων εκλογών του 2012 δεν αφύπνισε. Μοιραίο και άβουλο το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε – εκόν, άκον – στην επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, εγκλωβισμένο σε μια νεοφιλελεύθερη στρατηγική, αντίπαλη των αξιών του και χωρίς να έχει διατυπώσει ως τώρα το αναγκαίο προοδευτικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Πολλά στελέχη και μέλη του Κινήματος είχαμε τονίσει δημόσια, έγκαιρα, αυτοκριτικά και με τόλμη ήδη από το καλοκαίρι του 2012 και ιδιαίτερα στο 9ο Συνέδριο την ανάγκη της επανεξέτασης της σχέσης με την Κυβέρνηση αλλά και της αλλαγής πολιτικής «ως μία ρεαλιστική πρόταση για την πραγματική ύπαρξη εναλλακτικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, μπροστά στο αναγνωρισμένο και επιβεβαιωμένο αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής της τρόικας και της κυβέρνησης, μπροστά στην προκαλούμενη καταστροφική ύφεση και την διαλυτική αποσύνθεση της κοινωνίας» Οι απόψεις αυτές ήχησαν ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» , μειοψήφησαν χωρίς να συζητηθούν στην ουσία τους. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε συμμετοχή σε δικομματική Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, σηματοδοτώντας την άνευ όρων πλήρη συμπόρευσή του μαζί της. Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο και χωρίς να γίνει διάλογος στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, σε αντίθεση με τη μαζική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επικύρωσηκαι το πολιτικό πλαίσιο της συμμετοχής του SPD στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, κρίνονται καθημερινά και εισπράττουν την ήδη επικίνδυνα παγιωμένη αρνητική και διαρκώς φθίνουσα δημοσκοπική θέση του Κινήματος. Ιδίως τώρα που η τρόικα δείχνει απροσχημάτιστα ότι δεν την ενδιαφέρει τόσο η δημοσιονομική κρίση, όσο ο πυρήνας του πολιτεύματος. Δηλ. η μακροχρόνια απόλυτη επιβολή ενός «καθαρού» νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και ενός συμβατού προς αυτό νέου πολιτικού συστήματος, απόλυτα ελεγχόμενου και «αγοραίου». Αν λοιπόν αποτελεί πρώτιστη επιδίωξη ο ουσιαστικός διάλογος και οι απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και του Κινήματος, αυτός δεν μπορεί να γίνει ευκαιριακά, αποσπασματικά, με επιστολές αγωνίας. Ούτε, βέβαια, σε θέατρα και σε δελτία των 8.00. Δεν είναι υπόθεση του πολύ στενού πυρήνα της σημερινής ηγετικής ομάδας, δεν μπορεί να περιορίζεται σε μιαν ημερήσια συνεδρίαση της ΚΠΕ. Και ασφαλώς δεν μπορεί να εκφράζεται με τη συνήθη πρακτική υπέρβασης των διαφωνιών με δήθεν ενσωμάτωση των όποιων απόψεων εκφράζονται στις τοποθετήσεις του Προέδρου. Ο ουσιαστικός διάλογος πρέπει να γίνει θεσμικά, ανοιχτά, με όλα τα όργανα του Κινήματος να λειτουργούν κανονικά, τακτικά και παραγωγικά, χωρίς αποκλεισμούς, δίχως επικίνδυνες ποινικοποιήσεις της διαφορετικότητας, με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή μας, με την ενεργό συμμετοχή των μελών και των φίλων μας, πάνω στα πραγματικά κοινωνικά διακυβεύματα. Για να διατυπωθούν ξεκάθαρες θέσεις: Με ποια πολιτική. Με ποιους και για ποιους. Με ποιο συλλογικό-πολιτικό υποκείμενο. Με ποια οριοθέτηση έναντι της κυβέρνησης. Με ποιες πολιτικές συμμαχίες. Κυρίως όμως με τόλμη γιατί πρόκειται για μιαν «απαγορευμένη συζήτηση»: 1.για την αυτονόητη πολιτική αυτονομία της παράταξης, την απεμπλοκή της από την λεόντεια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και για την οριστική εκρίζωση του στείρου παρακολουθηματικού κυβερνητισμού. 2.για την επιβαλλόμενη αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος προς τα Αριστερά, τη δόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας με τις δυνάμεις της εργασίας και της ανεργίας, της νεολαίας και της επιστήμης, της υγιούς αγροτικής και μικρομεσαίας παραγωγής, του εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρείν. 3.για την ευκαιριακή συμμετοχή της παράταξης σε συλλογικό μόρφωμα που δεν αποτελεί προϊόν κοινωνικών διεργασιών και αιτημάτων, αλλά μάλλον πρόκειται για προϊόν προσπάθειας για τη διάσωση του σημερινού κυβερνητικού status quo που στηρίζεται από συγκεκριμένα κέντρα. 4.για ηγετικές ομάδες-εξοπλισμένες ιδεολογικά-που θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη της σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και με την αναζήτηση πολιτικών συμμαχιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. 5.για να μην χαριστεί τίποτε και σε κανέναν από το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης και της Δημοκρατικής Διαδικασίας. 6.για την απομάκρυνση του Κινήματος από τη μετάλλαξη, τη παραβίαση και τη νόθευση της ιδεολογίας του και για την υπεράσπιση της ιστορίας και των μεγάλων προταγμάτων της παράταξης. 7.για το σύγχρονο και θεσμικό Κίνημα, με ισχυρούς συμβολισμούς, καθαρή στρατηγική, τίμια και ελκυστική αφήγηση, ορατό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με δίκαιη συμμετοχή όλων των συντελεστών στο θετικό αποτέλεσμά τους , σε ότι συγκροτεί την προοδευτική Ελλάδα και την κοινωνική Ευρώπη. Μόνον σε μια τέτοια συζήτηση θέλουμε και μπορούμε να λάβουμε μέρος. Κάθε άλλη εκδοχή της δεν αγγίζει τις αιτίες συρρίκνωσης της παράταξης. Άλλωστε ποτέ η κουραστική εσωκομματική εσωστρέφεια δεν είχε σχέση με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και τις ανάγκες των καιρών. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της παράταξης όπως εκφράστηκαν με τις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγέννηση και ανασύστασή της. Αθιήνα,21.12.2013 Συντροφικά, Τα μέλη της ΚΠΕ Αξαρλής Γιάννης Γιακαλής Παναγιώτης Λάζαρη Ντίνα Μαμέλης Κώστας Πούλιος Κώστας Παπαγεωργίου Θανάσης Τσιόκας Χάρης Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Η πρώτη διαφωνία στην έρευνα για την υπόθεση της Χ.A. ...





Διαφωνία ως προς την ποινική μεταχείριση των δυο κατηγορουμένων για την υπόθεση της δολοφονίας του ...
27χρονου Πακιστανού Λουκμάν Σεζάντ, οι οποίοι είχαν κληθεί να απολογηθούν και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ανέκυψε ανάμεσα στις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο ανακρίτριες έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κριθούν προφυλακιστέοι και για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο εισαγγελέας είχε αντίθετη άποψη.

Τη διαφωνία τους καλείται να κρίνει μέσα στη μέρα το δικαστικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη διαφωνία που ανακύπτει κατά την έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Read more...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ ΣΤΗ SOCAR...


...ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ...
Υπεγράφη πριν λίγο συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, ...
μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο υπεγράφη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην αζέρικη «State Oil Company of the Republic of Azerbaijan" (SOCAR), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.
Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάζεται στη SOCAR έναντι 400 εκατ. Ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.
Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.
Επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΝΔΡΑΣ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ !


Τραγικό τέλος έδωσε στη ζωή του ένας άνδρας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, που αυτοπυρπολύθηκε λίγο πριν από τις 7 το πρωί, στο δρόμο, στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Αχαρνών....
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι πρόκεται πιθανότατα για αλλοδαπό μετανάστη.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ο άνδρας περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα.
Ο αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.
Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Στο σημείο του αυτοπυρπολισμού βρέθηκε ένα μικρό πορτοφόλι στο οποίο υπήρχαν έγγραφα που ανήκουν σε Ιρανό και εξετάζεται αν ανήκουν στον άνθρωπο που αυτοπυρπολήθηκε.
Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://fimotro.blogspot.gr/2013/12/blog-post_7185.html

Read more...

Η 17η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ


Live score: ΟΦΗ-Παναιτωλικός (1-1), Ατρόμητος-Πανθρακικός (17:15), Απόλλων-Ολυμπιακός (19:30)
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Με τις αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος με την οποία η Σούπερ Λιγκ θα αποχαιρετήσει το 2013. Στο πιο σημαντικό ματς του Σαββάτου, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Ριζούπολη από τον Απόλλωνα (19:30) και με νίκη θα διατηρήσει την διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του.

Η πρώτη σέντρα θα γίνει στι Ηράκλειο, όπου ο ΟΦΗ σε ένα αμφίρροπο ματς υποδέχεται τον Παναιτωλικό (15:00). Λίγο αργότερα, ο Ατρόμητος θα υποδεχθεί τον Πανθρακικό σε ένα ματς, όπου οι γηπεδούχοι ψάχνουν τους βαθμούς για να παραμείνουν στο κυνήγι της 2ης θέσης.

Την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στην Τούμπα τον Λεβαδειακό και ο Παναθηναϊκός την Ξάνθη, στα ματς που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Καλλονή-Εργοτέλης, Αστέρας Τρίπολης-Βέροια, Πλατανιάς-Πανιώνιος, συμπληρώνουν το πρόγραμμα της δεύτερης δόσης, ενώ η αυλαία θα πέσει την Δευτέρα με την κρίσιμη αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα-Αρης

Αναλυτικά το πρόγραμμα και η βαθμολογία (όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA):

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

ΟΦΗ - Παναιτωλικός 15:00
Ατρόμητος - Πανθρακικός 17:15
Απόλλων - Ολυμπιακός 19:30

Κυριακή 22 ΔεκεμβρίουΠΑΟΚ - Λεβαδειακός 15:00
Καλλονή - Εργοτέλης 17:15
Αστέρας Τρίπολης - Βέροια 17:15
Πλατανιάς - Πανιώνιος 17:15
Παναθηναϊκός - Ξάνθη 19:30

Δευτέρα 23 ΔεκεμβρίουΠΑΣ Γιάννινα - Αρης 19:30

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ1. Ολυμπιακός 46
2. ΠΑΟΚ 36
3. Ατρόμητος 29
4. Παναθηναϊκός 27
5. Αστέρας Τρίπολης 25
6. Ξάνθη 24
7. Παναιτωλικός 21
. Πανθρακικός 21
9. ΠΑΣ Γιάννινα 20
. Πανιώνιος 20
11. Εργοτέλης 19
12. ΟΦΗ 18
. ΑΕΛ Καλλονής 18
14. Λεβαδειακός 17
15. Πλατανιάς Χανίων 15
16. Απόλλων Σμύρνης 14
17. Βέροια 13
18. Άρης 11
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δηλώσεις Στουρνάρα Δεν αποσύρεται η διάταξη για τα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη


Δεν αποσύρεται η διάταξη για τα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν αποσύρεται τελικά η διάταξη για τα υψηλά πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η διάταξη βρίσκεται μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για αντιστροφή της πραγματικότητας από δημοσιεύματα που παραπληροφόρησαν και προκάλεσαν τις άδικες αντιδράσεις των βουλευτών.

Σημείωσε ότι το εν λόγω άρθρο επαναφέρει ισχύουσα ρύθμιση, που έχει ψηφιστεί τον Ιούνιο στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. «Τίποτα το καινοφανές δεν εισάγουμε» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η νέα ρύθμιση φέρνει ελάφρυνση στον οφειλέτη σε σχέση με την προηγούμενη.

Eξήγησε πως τώρα προβλέπεται ότι, αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών. «Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;» έθεσε το ερώτημα και προσέθεσε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, επίσης σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων.

Όπως συγκεκριμένα εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ «για τις οποίες τόσο θόρυβος έγινε», δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης και συγκεκριμένα των άρθρων 53 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Κι ο ΚΦΔ, αφορά την είσπραξη του συνόλου των φόρων που προβλέπονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων, περίπου 80%-85%. «Συνεπώς, η παρούσα διάταξη εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης με τις ψηφισμένες διατάξεις για το υπόλοιπο μικρό ποσοστό των δημοσίων εσόδων, περίπου 15%-20%. 'Αρα τίποτα το καινοφανές δεν εισάγουμε» προσέθεσε.
Ως προς την ουσία της ρύθμισης, «δηλαδή ψήφισε η Βουλή σωστά τον Ιούλιο ή όχι» ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήταν ορθή ψήφος καθώς:
Μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ποινολόγιο (ν.2523/1997) υπολογίζονταν πρόσθετοι φόροι - ανάλογα με την παράβαση- σε ποσοστό 1%, 1,5%, 2%, 2,5%, 3%, και 3,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης με μέγιστο ποσοστό 60% για εκπρόθεσμη δήλωση και 120% για ανακριβή δήλωση.
«Τόσο μπορεί να φτάσει το πρόστιμο» σημείωσε. Παράλληλα υπήρχαν και διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ που όριζαν ότι επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και οροφή το 100%, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις είχαν κριθεί από το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών φορέων ως αναχρονιστικές με αποτέλεσμα στο γραφείο του να συσσωρεύονται ήδη αιτήματα πολιτών που θέλουν να πάνε από το παλαιό καθεστώς στο καινούργιο.
Τι ισχύει και τι θα ισχύσει
Αναφερόμενος ο κ. Στουρνάρας στο τι ισχύει και τι θα ισχύει από 1.1.2014 ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι με τις διατάξεις του ΚΦΔ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αυτές του ΚΕΔΕ που προτείνονται τώρα αντί των παραπάνω ποσοστών (60%, 100%,120%) τώρα προβλέπεται ότι αφού ένας χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών. «Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;» έθεσε το ερώτημα και προσέθεσε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό προσθέτοντας «όσο μπορούμε χαμηλότερο και θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι να εναρμονίσουμε κατά το δυνατόν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο εξοφλεί τις απαιτήσεις του φορολογουμένου να είναι ίδιο με εκείνο το οποίο επιβάλλει στο φορολογούμενο».
Συμπληρωματικά, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και θα ισχύει από 1.1.2014 την υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να διενεργεί εντόκως μέσα σε 90 ημέρες στο φορολογούμενο την επιστροφή φόρου από την πρώτη μέρα. Δηλαδή, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταξύ κράτους και πολίτη πρέπει να λειτουργούν αμφίδρομα. Αντίστοιχη διάταξη - εξήγησε ο υπουργός - δεν υπήρχε ποτέ στη φορολογική μας νομοθεσία. Τέλος, σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων.
«Αυτή είναι η αλήθεια και καμία παραπληροφόρηση δεν μπορεί να την στρεβλώσει» κατέληξε την ομιλία του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αιφνιδιαστική απόφαση Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή


Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή
Η Ραχήλ Μακρή   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την ανεξαρτητοποίηση της από τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η βουλευτής Ραχήλ Μακρή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Καταψήφισε τον ΕΝΦΙΑ Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο Βύρων Πολύδωρας


Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο Βύρων Πολύδωρας
Με την ομιλία του στη Βουλή, ο Β.Πολύδωρας είχε αφήσει να διαφανεί η στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τέθηκε ο Βύρων Πολύδωρας, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα, ο κ. Πολύδωρας εμφανίστηκε εκτός κομματικής γραμμής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Από την Παρασκευή, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Πολύδωρας είχε αφήσει να διαφανεί η στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε το νόμο «δήμευση» και τα λογιστικά που τον στηρίζουν «εξακολουθητικά ψευδεπίγραφα», ενώ υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πως «τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη».
Σε έντονο ύφος υπογράμμισε πως «το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε απ' το χαράτσι ως βάσιν εκτιμήσεως».

Επίσης, αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία του κόμματός του, ότι αντίστοιχοι φόροι υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, χαρακτηρίζοντας τον ΕΝΦΙΑ «φόρο χωρών τελουσών υπό κατοχήν» και υποστηρίζοντας πως τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν από τη φορολογία των off shore εταιρειών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με την απώλεια του Β.Πολύδωρα Πέρασε ο νόμος για τον φόρο των ακινήτων με 152 «ναι»


Πέρασε ο νόμος για τον φόρο των ακινήτων με 152 «ναι»
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με την απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την αμφισβήτηση της κομματικής γραμμής, η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με 152 «ναι».

Η στάση του Β.Πολύδωρα προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βλέπει να συρρικνώνεται η κοινοβουλευτική δύναμή του από την μια ψήφιση του ενός νομοσχεδίου στην άλλη.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στις ψηφοφορίες δεν θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς θα βρίσκονται θετικές ψήφοι από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών για να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο.

Τα άρθρα, για τα οποία ζητήθηκε η τοποθέτηση των βουλευτών ονομαστικά αφορούν τα εξής:
Αρθρο 1: Καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αρθρο 2: Υποκείμενα στον ΕΝΦΙΑ φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αρθρο 3: Ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (μεταξύ των οποίων τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, των Ιερών Μονών και - υπό όρους - των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων).
Αρθρο 4: Τρόπος υπολογισμού του κυρίου ΕΝΦΙΑ.
Αρθρο 5: Τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Αρθρο 7: Όροι για την μερική ή ολική απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.
Αρθρο 25: Συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν και τραπεζικά ιδρύματα.
Αρθρο 27: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Αρθρο 31: Δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης τεχνικών έργων (τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού) που πραγματοποιούνται σε αιγιαλό, κοινόχρηστη παραλία ή θαλάσσιο πυθμένα, χωρίς προηγούμενη άδεια.
Αρθρο 32: Αναδιατύπωση προηγούμενης διάταξης για παραχώρηση ιδιωτικών περιουσιών στο Δημόσιο.
Αρθρο 33: Ρυθμίσεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, που περιλαμβάνουν και φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες υπεράκτιες (off shore) εταιρείες.
Αρθρο 38: Απαλλαγή μελών του Δ.Σ. του ΕΟΜΜΕΧ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης από αστικές και ποινικές ευθύνες - ανάληψη από το Δημόσιο, των ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών του εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.
Αρθρο 47: Δυνατότητα για υπό όρους προληπτικές κατασχέσεις περιουσίας φορολογουμένων, στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή, προτού η οφειλή των εν λόγω υποκειμένων καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Αρθρο 48: Αντιμετώπιση της μη απόδοσης συγκεκριμένων ποσών φόρου, ως "απόκρυψη εισοδημάτων" εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης.
Αρθρο 53: Αναστολή για έναν ακόμη χρόνο, της καταβολής του 20% από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Τα άρθρα που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ καθαυτόν υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία 152 βουλευτών έναντι 143.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψηφίστηκαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 31, 38, 48, 53, 25 και 27, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του κόμματος στα άρθρα 32, 33 και 47.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης(επικεφαλής του φορέα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), καταψήφισαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 38, 47 και 48, ενώ υπερψήφισαν τα άρθρα 25, 27, 31, 32, 33 και 53.
Τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 31, 38 και 53 τέθηκαν σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ τα άρθρα 25 και 27, 32, 33, 47 και 48 κατόπιν αιτήματος των ΑΝΕΛ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οδηγίες από την ΓΣΕΕ Πώς αμείβονται οι αργίες των εορτών


Πώς αμείβονται οι αργίες των εορτών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η ΓΣΕΕ για να αποφευχθούν αυθαίρετες παρερμηνείες σχετικά με τις αργίες και την αμοιβή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αργίες Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία.

Κατά την περίοδο των εορτών έχουν καθορισθεί με το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας και ημέρες κατ' έθιμο αργίας.

Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας είναι η ημέρα των Χριστουγέννων (25η Δεκεμβρίου) κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Έτσι ισχύουν τα εξής:

1) Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν
Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

2) Επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν
Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν αν αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό: α) προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιού τους και το οφειλόμενο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα μισθό τους ίσο με τόσα ωρομίσθια όσα είναι και οι ώρες απασχόλησης εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας και λειτουργούν εκτάκτως και β) μόνο προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας

γ) Όσοι από τους ημερομίσθιους δεν προσέλθουν στην εργασία τους αν γνωρίζουν ότι η επιχείρηση λειτουργεί δεν θα λάβουν την αμοιβή της ημέρας αυτής.

Ως κατ' έθιμο αργίες είναι η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου 2013 ημέρα Πέμπτη), η Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη 2014), τα Θεοφάνια (6Ιανουαρίου 2014 ημέρα Δευτέρα ) και αμείβονται ως εξής:

Οι παραπάνω εορτές δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσιμες και συνεπώς είναι εργάσιμες ημέρες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα εκτός αν έχουν καθιερωθεί ως εξαιρέσιμες αργίες με ειδικά διατάγματα, συλλογικές συμβάσεις κτλ. Έτσι επιτρέπεται κατά την ημέρα αυτή η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων όσο και η απασχόληση των μισθωτών. Στους μισθωτούς που απασχολούνται κατά τις ημέρες αυτές, αν μεν είναι ημερομίσθιοι οφείλεται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση, αν δε αμείβονται με μηνιαίο μισθό καμιά αμοιβή, πέρα του κανονικού μισθού τους.

Σημειώνεται ιδιαίτερα για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο εάν δεν απασχοληθούν τις ημέρες αυτές, έστω και για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ www.kepea.gr ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8202100 & 210 8202174.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...

Συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου...

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος θα συνεδριάσει στις 2:00 μ.μ. του Σαββάτου.
Την Κυριακή στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών 11 μέλη της ΚΠΕ -μεταξύ των οποίων και τρεις βουλευτές- ζήτησαν, με επιστολή τους προς τον κ. Βενιζέλο, να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο.
Ειδικότερα, εκτιμούσαν ότι η σύγκληση της ΚΠΕ επιβάλλεται από το γεγονός ότι «οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο», προκειμένου «να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος και της Χώρας».
Την επιστολή υπέγραφαν οι: Ανδρέας Κελεπούρης, Βασίλης Κίτσιος, Ανδρέας Μακρυπίδης, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Ντόλιος, Στέφανος Ξεκαλάκης, Μανώλης Όθωνας, Αφροδίτη Παπαθανάση, Γιώργος Πεταλωτής, Φίλιππος Σαχινίδης και Κωνσταντίνος Τάτσης.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/12/blog-post_7596.html

Read more...

5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ…


Δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr…

Με πέντε μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis, παγιώνοντας το προβάδισμα που έχει αποκτήσει απέναντι στην ΝΔ. Σημαντικά ευρήματα για τις...
τάσεις των «αναποφάσιστων», το είδος της κυβέρνησης που επιθυμούν οι πολίτες και τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην ίδια μέτρηση, που επίσης καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε αυτές. Με μεγάλη διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης.


Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% έναντι 17,6% της ΝΔ. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 7%, η οποία όμως σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Palmos Analysis ένα μήνα πριν. Οπως προκύπτει και από την ανάλυση των αναποφάσιστων στην επόμενη ερώτηση, η εκλογική απήχηση των νεοναζί μοιάζει να περιχαρακώνεται.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%, το ΚΚΕ με 4,1% και το ΠΑΣΟΚ με 3,8%. Λίγο κάτω από το όριο του 3% η ΔΗΜΑΡ με 2,8%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 1,6%, ενώ το ΛΑΟΣ 0,5%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 4,7%. Στο 13,3% οι αναποφάσιστοι (αυθόρμητη απάντηση), στο 5,6% το Λευκό ενώ από την κάλπη δηλώνει πως θα απέχει το 8,1% των ερωτηθέντων.

Read more...

Οργή για τη βροχή από φορο-τροπολογίες Παρέμβαση Σαμαρά έπειτα από πιέσεις βουλευτών για τα πρόστιμα-«φωτιά»


Παρέμβαση Σαμαρά έπειτα από πιέσεις βουλευτών για τα πρόστιμα-«φωτιά»
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Θύελλα αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές προκάλεσαν οι φορολογικές διατάξεις που μπήκαν εμβόλιμες στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. «Κόκκινο πανί» έγινε κυρίως η ρύθμιση που προβλέπει την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε στη Βουλή ότι ο πρωθυπουργός «βεβαίως και δεν ήξερε αυτές τις λεπτομέρειες», εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στον κώδικα φορολογικών στοιχείων και ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ίσχυε.

Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τηλεφώνησε από το αεροδρόμιο στον Γιάννη Στουρνάρα και να του ζήτησε να αλλάξει τη διάταξη. 

Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Ωστόσο, εκτός από τη διάταξη για τα πρόστιμα, την οργή των κυβερνητικών βουλευτών προκάλεσε το πλήθος των άσχετων τροπολογιών που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών, όσο και το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που συζητείται στην Ολομέλεια.
Μέλη των ΚΟ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν οργισμένα προς υπουργούς που έχουν κάνει τα νομοσχέδια «κουρελούδες» και για το γεγονός ότι τους αντιμετωπίζουν ως αγέλη και τους καλούν να ψηφίσουν ό,τι φέρνουν στη Βουλή.
Ειδικότερα, οι βουλευτές έπνεαν μένεα κατά του Γιάννη Στουρνάρα, για την προσθήκη "άσχετων" τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και κατά του Κωστή Χατζηδάκη που έκανε δεκτές τις ρυθμίσεις.
Μάλιστα, η ένταση ήταν τέτοια που οι βουλευτές ζήτησαν να αποσυρθεί και μια διάταξη που αφορούσε στις ΠΑΕ και ωφελούσε το Δημόσιο, κάτι το οποίο αντιλήφθηκαν στην πορεία και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να την επαναφέρει.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατατίθεται τροπολογία το Σάββατο Σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ


Σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Aπό τη συνάντηση του yπουργού Υγείας Aδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στη σύσταση κλάδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), προκειμένου να απορροφηθούν σε αυτές οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η τροπολογία, που παρουσιάζει Το Βήμα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Σάββατο, μία ημέρα μετά την έναρξη του διαλόγου της αρμόδιας επιτροπής των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η ανάγκη δημιουργίας στη χώρα ενός δημόσιου, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, απαιτεί τη σύσταση κλάδου ΠΕ ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).

Επιπρόσθετα, κρίνεται απαραίτητη η σύσταση και των κλάδων που αφορά υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Η καταβαλλόμενη μισθοδοσία στο προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4024/2011, δηλαδή θα πληρώνονται από τον φορέα που προέρχεται ο καθένας (ΙΚΑ, ΤΣΑΥ κ.ά.).

Οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό τοποθετούνται με απόφαση του διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και κατόπιν προηγούμενης αξιολόγησης των αναγκών του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιφέρειάς του. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να καλύπτονται τα κενά από επικουρικό προσωπικό σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...