Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται ο πολιτικός σεισμός Νέες προφυλακίσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία


Νέες προφυλακίσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία
Η ξαφνική αποκάλυψη της υπόθεσης και οι συλλήψεις προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Σε άλλες 16 προφυλακίσεις προχώρησαν το Σάββατο οι αρχές της Τουρκίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας ρατικών λειτουργών. Οι συλλήψεις έγιναν το πρωί και ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι γιοι δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank.

Όπως μετέδωσαν το NTV και το CNN Turk, οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Γιαφέρ Καγκλαγιάν τέθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου υπό κράτηση, αφού προηγουμένως τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Τα ίδια μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι εις βάρος του γενικού διευθυντή της κρατικής Halkbank απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διαφθορά, απάτη, διακίνηση χρυσού και υπεξαίρεση».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να απαγγέλλουν κατηγορίες εις βάρος συνολικά 89 υπόπτων.

Η ξαφνική αποκάλυψη της υπόθεσης και οι συλλήψεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση, προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέπεμψε τον αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα ως «βρώμικη επιχείρηση», λέγοντας ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτήν επιχειρούν να σχηματίσουν «κράτος εν κράτει».

Η επιχείρηση θεωρείται ευρέως ως πρόκληση στην εξουσία του Ερντογάν, ο οποίος προωθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο προφίλ κι έχει δεσμευτεί να πατάξει τη διαφθορά.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές έφοδοι ενδεχομένως να υποκινήθηκαν από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της ισλαμικής Αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν ενόψει των προγραμματισμένων για τον επόμενο χρόνο εκλογών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: