Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ζητά διαπραγμάτευση για να κλείσει το deal Η SOCAR δεν εγκαταλείπει τον ΔΕΣΦΑ, αλλά ξανασυζητά το τίμημα


Η SOCAR δεν εγκαταλείπει τον ΔΕΣΦΑ, αλλά ξανασυζητά το τίμημα

Αθήνα
H κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, σχεδιάζει να προχωρήσει τη συμφωνία για την αγορά του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αλλά υποστηρίζει ότι η τιμή του πρέπει να μειωθεί, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της SOCAR.

Το 2013, η SOCAR συμφώνησε να αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, αλλά η εξαγορά σταμάτησε, καθώς της ζητήθηκε να πουλήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτο μέρος για να ικανοποιήσει την Αρχή για τον Ανταγωνισμό της ΕΕ.

Με νόμο που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα, τα τιμολόγια φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ από τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ότι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

«Η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα που παραβιάζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού… Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή του ΔΕΣΦΑ εκτιμάται τώρα στο μισό της αρχικής της», δήλωσε ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ σε δημοσιογράφους.

«Η SOCAR δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία», σημείωσε πάντως ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η SOCAR αναμένει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αμπντουλάγιεφ δήλωσε ότι ο ιταλικός διαχειριστής φυσικού αερίου Snam ενδιαφέρεται ακόμη για την αγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Εuro2day, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και της έκφρασης δυσαρέσκειας εκ μέρους του Αζέρου πρέσβη και του εκπροσώπου της Socar για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπως αποτυπώθηκαν σε συνεντεύξεις τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της εταιρείας Rovnag Abdullayev ξεκαθαρίζει τις θέσεις της εταιρείας του, προκρίνοντας πολιτική λύση στο πρόβλημα.

«Κερδίσαμε τον διαγωνισμό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία», είπε ο Rovnag Abdullayev και συνεχίζει: «Δεν συζητάμε την περίπτωση προσφυγής στα Δικαστήρια, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέχρι το τέλος. Οι κανόνες βάσει των οποίων διαπραγματευθήκαμε έχουν παραβιαστεί και αναμένουμε την αιτιολόγηση από την ελληνική κυβέρνηση. Με βάση τους νέους κανόνες (σ.σ. νομοθέτηση νέας μεθοδολογίας υπολογισμού των τελών χρήσης) η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί δύο φορές, οπότε συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση».

Η εγγυητική επιστολή της Socar για την καταβολή του τιμήματος των 400 εκατομμυρίων λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οπότε η όποια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται εντός του μήνα, καθώς διαφορετικά θα πρέπει να παραταθεί η ισχύς της. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική SNAM.

Σημειώνεται ότι ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τους ελληνικούς χειρισμούς για το θέμα του ΔΕΣΦΑ. Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζει «άνευ προηγουμένου» την τροπολογία Σκουρλέτη και μιλάει για σοβαρό πλήγμα αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση (η οποία νομοθετήθηκε με πρόταση του ΥΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη) δεν έχει συζητηθεί με τη Socar, λέει ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν και καθιστά την εκ των προτέρων συμφωνημένη αγορά μετοχών του ΔΕΣΦΑ οικονομικά ασύμφορη, δυσκολεύοντας τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

«Για να είμαι ειλικρινής αυτό που συνέβη είναι μια πράξη άνευ προηγουμένου. Η Socar, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν δραστηριοποιείται, δεν έτυχε τέτοιας αντιμετώπισης», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο μέχρι πρόσφατα εγκατεστημένος στην Αθήνα, επικεφαλής του γραφείου της Socar στη χώρα μας Ανάρ Μαμάντοφ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή του περασμένου Σαββάτου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές για το ΔΕΣΦΑ που εισήχθησαν από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη κατέστησαν την προηγουμένη συμφωνία με το ελληνικό κράτος οικονομικά μη βιώσιμη. Ο ίδιος τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, «ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι πια η ίδια εταιρεία». Ζητάει δε από την κυβέρνηση να επανορθώσει τη «ζημία» που έγινε στην αξία του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, την οποία και επιθυμεί η εταιρεία του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Έως την Παρασκευή» ο έλεγχος πόθεν έσχες των καναλαρχών...


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν...
διαδικαστικά θέματα για την επόμενη ημέρα του υπό διαμόρφωση νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά...

newsbeast.gr

Read more...

ΥΠΟΙΚ: Πρώτα η έκθεση των θεσμών και μετά η εκταμίευση της δόσης...


ΥΠΟΙΚ: Πρώτα η έκθεση των θεσμών και μετά η εκταμίευση της δόσης - MediaΕντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πράσινο φως» για την οποία θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι...
εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

 Το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου»...

Read more...

Ουσιαστικά «αδειάζει» την Αθήνα Κομισιόν: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου


Κομισιόν: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου
Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο, τονίζει η Κομισιόν   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. Με αυτήν τη γενική απάντηση τοποθετήθηκε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Η επσιήμανση της κ. Μπερτό έρχεται μία ημέρα μετά την πολύκροτη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι στόχος των Βρυξελλών είναι επιστροφή της Ελλάδας στα προβλεπόμενα από το σύστημα του Δουβλίνου, που ορίζει ότι η χώρα εισόδου είναι σχεδόν πάντα αυτή που θα πρέπει να διεκπεραιώνει το αίτημα ασύλου.

Την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, βάσει της Συνθήκης του Δουβλίνου, συνέστησε ως λύση στο νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Έναν χρόνο αφότου η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει άμεσα μία κοινή ευρωπαϊκή στάση και επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την προσφυγική ροή.

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι ενόσω ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Μπερτό υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Στις περιορισμένες πλέον δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη αναφέρθηκε την Κυριακή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ανάλογο ύφος με τον Ντε Μεζιέρ, ο Τουσκ τόνισε ότι «οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το πρόβλημα με Nova Πρεμιέρα της Super League με την 3η αγωνιστική!


Σε περίπτωση που η Super League ξεκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο (10-11/9), όλα δείχνουν πως η σέντρα θα γίνει με την 3η αγωνιστική, όπως επιθυμεί η Nova, και όχι με την 1η.
superleague
Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει -επιτέλους- το πρωτάθλημα της Super League και όπως όλα δείχνουν η σέντρα θα γίνει με τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής, δηλαδή της αγωνιστικής που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη να διεξαχθεί το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι ομάδες της Super League επιμείνουν στο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τα ματς της 1ης αγωνιστικής, η Nova σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ. Στην διάρκεια της Δευτέρας (5/9) ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Στράτος, αναμένεται να μιλήσει με τους εκπρόσωπους όλων των ομάδων και να ζητήσει την άποψη τους εγγράφως για το από ποια αγωνιστική θα ήθελαν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής:
Ολυμπιακός - Βέροια
Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός
ΑΕΚ - Ξάνθη
ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός
ΑΕΛ - Ηρακλής
Κέρκυρα - Πλατανιάς
Πανιώνιος - Αστέρας
ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Η Ελλάδα στην ατζέντα της Παρασκευής Eurogroup: Τα πιεστικά προαπαιτούμενα και η υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ


H πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ.
ellas
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».
Η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δόσης του προγράμματος ύψους 10,3 δισ., που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συγκέντρωση ενστόλων έξω από το ΣτΕ...


Συγκέντρωση ενστόλων έξω από το ΣτΕ (φωτό)Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 08:30 το πρωί της Δευτέρας, μέλη της Πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων έξω απο...
το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Οι αστυνομικοί άπλωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν πως «οι αποφάσεις του ΣΤΕ που δικαιώνουν τους εργαζόμενους ένστολους δεν εφαρμόζονται ποτέ».

Υπενθυμίζεται πως με απόφασή του το ΣΤΕ δικαίωσε τους αστυνομικούς και επέβαλε στην κυβέρνηση την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα πρίν απο τον Αύγουστο του 2012, κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έπραξε ποτέ...

newpost.gr

Read more...

FT: Ο Καραμανλής ευθύνεται πιο πολύ για την κρίση...


ft-o-karamanlis-euthunetai-pio-polu-gia-tin-krisi---einai-sto-apuroblitoΕίναι στο απυρόβλητο...

Στα αγγλικά είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Game Over, με τους Financial Times να κάνουν το review και την κριτική του "Game Over", εξάγοντας...
χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τον τρόπο σκέψης και πολιτικής δράσης στη χώρα.

Ο Peter Spiegel, ο οποίος ανέλαβε ρόλο "κριτικού", γράφει για το βιβλίο του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τις περιπέτειες του πρώην ΥΠΟΙΚ με τη Δικαιοσύνη, σχετικά με την φερόμενη ως αλλοίωση ονομάτων συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Για δύο χρόνια, ο σπουδαγμένος σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο οικονομολόγος, θα βρισκόταν στο επίκεντρο του πιο high profile ελληνικού πολιιτκού σόου της γενιάς του. Εν τέλει, το ειδικό δικαστήριο θα τον απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες πλην ενός πλημμελήματος, αφού η έρευνα απέδειξε ότι το αλλοιωμένο στικάκι USB, δεν ήταν αυτό που έδωσε στις οικονομικές Αρχές. Ωστόσο η δίκη η οποία τέλειωσε πέρυσι, είναι δυστυχώς επίκαιρη ακόμη", τονίζουν οι FT.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται στο Game Over τονίζοντας ότι έγινε μπεστ σέλερ και αναφορικά με την ερχόμενη αγγλική του έκδοση, τονίζουν πως "δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική περίοδο: Η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη στην επικείμενη δίκη μιας πολιτικής φιγούρας η οποία κατηγορείται ότι έσυρε την χώρα στο ολέθριο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη. Τώρα, στο καναβάτσο βρίσκεται ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ τον οποίον προσέλαβε ο Παπακωνσταντίνου το 2010, για να δημιουργήσει ένα στατιστικό πρακτορείο, ως ένα τμήμα μιας προσπάθειας να φέρει πειθαρχία στα κυβερνητκά βιβλία".

Ταυτοχρόνως, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι αντίπαλοι του, κατηγορούν τον κ. Γεωργίου πως "φούσκωσε τα στοιχεία για να φέρει το ΔΝΤ" και τονίζει πως οι "αναποδιές του κ. Γεωργίου, η δίκη Παπακωνσταντίνου και το υπόλοιπο του  ανάρπαστα συναρπαστικού βιβλίου του'', αποκαλύπτουν "ένα από τα πιο ύπουλα υπόγεια ρεύματα της ελληνικής κρίσης: Την τάση της χώρας να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους. Η τριάδα των κατηγοριών ελάχιστα έχει αλλάξει: Το ΔΝΤ, το Βερολίνο και η κεντροαριστερή κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι υπεύθυνοι για την επιβολή ενός αντιδημοκρατικού και άδικου προγράμματος διάσωσης, σε μια ανυποψίαστη χώρα. Οπως σε όλες τις αυτο-απαλλακτικές αφηγήσεις, υπάρχουν στοιχεία αλήθειες σε αυτό. Οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι που καταδικάζουν την Γερμανία για την ανυποχώρητη επιμονή της πως η Αθήνα πρέπει να 'κόψει' τον δρόμο προς την ευμάρεια"., τονίζει το άρθρο του Peter Spiegel.

Οι Financial Times βάζουν στον κάδρο τον Καραμανλή

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως "περιέργως, αυτοί που είναι περισσότερο υπεύθυνοι -η κεντροδεξιά κυβέρνηση που προηγείτο του κ. Παπανδρέου και δημιούργησε τα καταστροφικά ελλείμματα, τον πελατειακό δημόσιο τομέα που συνεχίζει να ρουφά το χρήμα των φορολογούμενων και μια πολιτική κουλτούρα που δέχεται την αποφυγή- δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στον πολιτικό διάλογο".

Επιπρόσθετα, ο Peter Spiegel αναφέρεται και στην πολιτική του να βάλει τη χώρα στο Μνημόνιο, τονίζοντας πως τα ταμεία ήταν άδεια και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βρει την καλύτερη δυνατή σωτηρία. Παράλληλα όμως, αναφέρει ότι "πολλοί από τους διαδόχους του θα ισχυριστούν το αντίθετο, μερικοί με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης που σχεδόν έβγαλε την χώρα από το ευρώ με την διοίκηση του. Ακόμη πάντως, ο μύθος στην Ελλάδα τονίζει πως με κάποιον τρόπο μπορούσε να αποφευχθεί  η ημέρα της κρίσης. Το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου κάνει αυτό τον μύθο ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνει και η δίκη του κ. Γεωργίου"...

thetoc.gr

Read more...

Εκτακτο δελτίο: Ερχονται μποφόρ, καταιγίδες και χαλάζι...


Αποτέλεσμα εικόνας για Εκτακτο δελτίο: Ερχονται μποφόρ, καταιγίδες και χαλάζι
Mεταβολή του καιρού από τις πρωινές ώρες της Tρίτης και από τα δυτικά με κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους (6-7 μποφόρ) και ...
πτώση της θερμοκρασίας. 

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν: 

Αύριο Τρίτη, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας η δυτική και 
κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά και η Θεσσαλία. 

Mεθαύριο Τετάρτη, όλες οι προαναφερθείσες περιοχές κατά διαστήματα και κυρίως η ανατολική ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). 

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται την Πέμπτη.

Read more...

Ο αποχαιρετισμός του Αλέξανδρου Βέλιου μπροστά στην κάμερα...

Ο αποχαιρετισμός του Αλέξανδρου Βέλιου μπροστά στην κάμερα

«Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι», το μήνυμα της συζύγου του...
Συγκλονίζει το τελευταίο «αντίο» του Αλέξανδρου Βέλιου μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα λίγες ημέρες πριν το τελευταίο βήμα της ευθανασίας αφού έδωσε επί μήνες μάχη με τον καρκίνο.

Με αφορμή τον...
αποχαιρετισμό στους συντελεστές του τηλεοπτικού σταθμού Kontra ο Αλέξανδρος Βέλιος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή όπως ο ίδιος ήθελε τα ξημερώματα της Κυριακής, στέκεται μπροστά στο φακό και λέει το μεγάλο «αντίο».

Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος του διάρκειας 93 δευτερολέπτων βίντεο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας λυγίζει από τη συναισθηματική φόρτιση για το μήνυμά του όταν ζητά από τους χιλιάδες φίλους του που τον παρακολουθούσαν από τη συχνότητα του καναλιού να τον θυμούνται και να τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη τους.

Το μήνυμα του Αλέξανδρου Βέλιου έχει ως εξής:

«Οι λιγοστές δυνάμεις μου δεν μου επέτρεψαν να περάσω από το κανάλι και να χαιρετίσω και να αποχαιρετίσω όλους του φίλους και συνεργάτες με τους οποίους συμπορευθήκαμε.

Χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Παπαγιάννη που με φιλοξενούσε στο δελτίο ειδήσεων. Αλλά το μεγάλο ευχαριστω αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους του καναλιού μπροστά και πίσω από τις κάμερες. 

Και ίσως πάνω από όλα χρωςστώ ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδι΄πας μου στους χιλιάδες θεατές που μου χάρισαν τη στήριξη, ητν εμπιστοσύνη, την αγάπη τους

Σας ευχαριστώ, σας αποχαιρετώ και να μεθυμάστε και να με κρατάτε ζωντανό στη μνήμη σας».



Σε άλλο βίντεο λίγο πριν πεθάνει ο Αλέξανδρος Βέλιος με ένα ιδιόχειρο σημείωμα διαβασμένο (ηχητικό) από τον ίδιο εξηγεί πώς κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης 
ευθανασίας.

Το κείμενό του με τίτλο το αντίο μου καταλήγει: «Εζησα δημιουργικά και, εν πολλοίς, ασυμβίβαστα. Φεύγω πλήρης». 



(σημείωση: στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube από τον λογαριασμό Αλέξανδρος Βέλιος κατά λάθος έχει γραφτεί η ημερομηνία 4 Αυγούστου, ενώ εννοούσε 4 Σεπτεμβρίου)


Ο Αλέξανδρος Βέλιος πριν λίγες μέρες είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ GENERAL, προκειμένου να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια για να δυναμώσει ο οργανισμός του που είχε καταπονηθεί από τη νόσο. Εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου και πήρε εξιτήριο το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από την αποχαιρετιστήρια επιστολή, άφησε και ακόμα ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο εξηγούσε πώς επιθυμούσε να γίνει η κηδεία του.



Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στο Α΄ νεκροταφείο. Η σύζυγός του τον αποχαιρέτησε μέσω Facebook με τις εξής λέξεις: «Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου!».




Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο,ΕΔΩ..
πηγη protothema.gr


Read more...