Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πόσο θα διαρκέσει η υποβολή τους Πότε ανοίγει το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις


Πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
t
Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου.
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ως και τον Ιούνιο, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση τους θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Δεν αποκλείεται, πάντως, στο βαθμό που η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους θεσμούς, οι δόσεις να αυξηθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή του φόρου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Διεθνής διάκριση για Παπασταύρου»


Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να φέρνουν διαρκώς σε… δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «σαμαρική» κληρονομιά της ΝΔ, ήτοι για την «υπόθεση Παπασταύρου», αλλά και για τα τιμολόγια Μαυρίκου προς την Συγγρού.
papatsavroupanamas
Ευλόγως, λοιπόν, τώρα στην κυβέρνηση κάνουν… πάρτι για το γεγονός ότι ο Σταύρος Παπασταύρου, πέραν της εμπλοκής του στην «λίστα Λαγκάρντ», βρίσκεται και στα… Panama papers. Ήδη, το «τρολάρισμα» έχει αρχίσει: «Σήμερα η ΝΔ θα πει..."αναπάντητα ερωτήματα για τη διαρροή των#panamapapers ". Καλημέρα σας», έγραψε στο twitter ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υπονοώντας ότι η ΝΔ, όπως έκανε και με την αποκάλυψη του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, θα… «προσπεράσει» το περιεχόμενο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αποκαλύψεις.
Επίσης, να… «τρολάρει» την ΝΔ επιχείρησε, μέσω twitter, και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, γράφοντας: «Άλλη μια διεθνής διάκριση για τη χώρα που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν. Η
χώρα εκπροσωπείται επάξια στα Panama papers από τον κ.Παπασταύρου!».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τι είπε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρροές των Wikileaks Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου


Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
ts
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιστολή απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».
Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός.« Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ» συμπλήρωσε.
«Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είπε επίσης ότι «η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου».
Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ. Θα την εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«H Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές» Κομισιόν: Θέλουμε γρήγορη και δίκαιη αξιολόγηση


Κομισιόν: Θέλουμε γρήγορη και δίκαιη αξιολόγηση
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς  
Αθήνα
Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα, Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα παρακολούθησης στην Ελλάδα, δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Αρκέστηκε να πει ότι «η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».
«Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων» ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου.
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μία δίκαιη αξιολόγηση.
Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος είναι να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε σταθερά δημόσια οικονομικά και να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση.
Τέλος, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Από τα WikiLeaks Panama Papers: Ο χάρτης των offshore


Panama Papers: Ο χάρτης των offshore

Τα WikiLeaks έδωσαν στη δημοσιότητα τον χάρτη των offshore και τον αριθμό των εταιρειών και προσώπων που συνδέονται με αυτές, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των «εγγράφων του Παναμά».

Κάντε κλικ πάνω στον χάρτη για να δείτε τα στοιχεία ανά χώρα:

Τα WikiLeaks καταγράφουν τον αριθμό των εταιριών και τον προσώπων που εμπλέκονται ανά κράτος. Για την Ελλάδα, τα έγγραφα κάνουν αναφορά σε 223 εταιρείες, 64 Έλληνες - πελάτες και 285 έλληνες μετόχους.


Σημειώνεται ότι για την Κύπρο, οι εταιρείες που αναφέρονται στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα είναι 3.636, περισσότερες από όσες στις ΗΠΑ (3.072).

Ενώ στην Ελβετία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα ξεκινήσει έρευνα για τα Panama Papers, τα έγγραφα κάνουν αναφορά σε 38.433 εταιρείες (περισσότερες από το Χονγκ Κονγκ).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις...


Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ

...με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ...

Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ έχουν σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη χώρα, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως...
επισημαίνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), που καλεί τα μέλη της να κάνουν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης της ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της, ήδη από την 1η Απριλίου οι βιοτέχνες, επαγγελματίες και έμποροι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της ΔΕΗ, ώστε να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε 36 δόσεις και με χαμηλότερη προκαταβολή (10%).

«Καλούμε τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και εμπόρους να επωφεληθούν στο μέτρο του δυνατού της ευεργετικής αυτής ρύθμισης. Ασφαλώς η ρύθμιση αυτή δεν αρκεί για την εξασφάλιση όρων βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, και αναμένουμε από την Πολιτεία αντίστοιχες παρεμβάσεις στο πεδίο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, καθώς και ρύθμιση των κόκκινων δανείων» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


Read more...

Ειδομένη: Κλειστός ο δρόμος προς Ευζώνους...


Διαπληκτισμός οδηγού με πρόσφυγες στην Ειδομένη

...από πρόσφυγες...

Ένταση προκλήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, λίγο πριν από τη στροφή για Ευζώνους, όταν οδηγός προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες. 

Ο...
οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με πρόσφυγες και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες απέκλεισαν και το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. 

Η αστυνομία είχε μετατρέψει το εν λόγω ρεύμα κυκλοφορίας σε διπλής κατεύθυνσης μετά τον αποκλεισμό του ρεύματος προς Ευζώνους. 

Μόλις το αντιλήφθηκαν αυτό οι πρόσφυγες, κινήθηκαν προς το άλλο ρεύμα. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, ωστόσο τελικά οι πρόσφυγες κατάφεραν να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Read more...

Διερευνητική η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου...


Διερευνητική η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου με τρόικα - Ορόσημο η 22 Απριλίου

...με την τρόικα...

Ορόσημο η 22 Απριλίου...

Λιγότερο από 1,5 ώρα διήρκησε η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπου των δανειστών, στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks των υποκλαπεισών συνομιλιών Βελκουλέσκου - Τόμσεν και τα σχέδια για πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Όπως...
όλα δείχνουν οι δύο πλευρές θα εξαντλήσουν όλο το χρόνο για κλείσιμο της συμφωνίας στις 22 Απριλίου, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, σήμερα είδαν "το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 22 Απριλίου", ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Ερωτηθείς αν αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:

Θα δούμε πότε θα έχουμε νέα συνάντηση...

Read more...

Διαψεύδει τα περί υποκλοπής...


Διαψεύδει τα περί υποκλοπής του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου η ΕΥΠ

...του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου η ΕΥΠ...

Απάντηση σε αναφορές του Τύπου ότι η διαρροή της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με τη Ντέλια Βελκουλέσκου που αποκάλυψε το Wikileaks προέρχεται από ελληνική υποκλοπή, δίνει ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

«Αποστολή...
της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας» αναφέρει ο κ. Ρουμπάτης και διαψεύδει τα περί υποκλοπής τονίζοντας:

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel έδειξε την ΕΥΠ ως πηγή της διαρροής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΕΥΠ, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της.

Όπως αναφέρει η Tagesspiegel, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Wikileaks. 

Read more...

Με έμφραγμα ο Μουζάλας…


Στη μονάδα εμφραγμάτων του ΝΙΜΤΣ ο Μουζάλας

Αυτή είναι η νεότερη πληροφορία. Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) εισήχθη ως γνωστό αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας ένιωσε έντονη αδιαθεσία και υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ο κ. Μουζάλας νοσηλεύεται στη μονάδα εμφραγμάτων και η κατάσταση της υγείας του αξιολογείται ως σταθερή. 

Read more...

Μαζική διαρροή εγγράφων για το σκάνδαλο των offshore Panama Papers: Το σκάνδαλο του Αιώνα "καίει" ηγέτες


Στο φως έρχονται χιλιάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της παγκόσμιας διαφθοράς και των οικονομικών εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω των φορολογικών παραδείσων - οffshore, συγκλονίζει εδώ και λίγες ώρες την παγκόσμια κοινότητα. Η μαζική διαρροή εγγράφων εκθέτει τουλάχιστον 12 νυν και πρώην ηγέτες κρατών του κόσμου, 140 πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών, αλλά και πλήθος επιχειρηματιών, διασημοτήτων, πολλών ιδρυμάτων και πολυεθνικών εταιρειών.
_00PanamaPapers
Πρόκειται για πάνω από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Στη λίστα εκτός από πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, υπάρχουν γνωστοί για τη δράση τους εγκληματίες, celebrities αλλά και πασίγνωστοι αθλητές. Τα συνολικά 11,5 εκ. αρχεία δείχνουν πως μια παγκόσμια βιομηχανία δικηγορικών γραφείων και μεγάλων τραπεζών τους πουλά οικονομικό απόρρητο.
Τα ευρήματα προέρχονται από πολυετή έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών - Δημοσιογράφων (ICIJ), της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και πάνω από 100 ακόμη δημοσιογραφικά μέσα.
Τα αρχεία προέρχονται από μια ελάχιστα γνωστή αλλά πολύ ισχυρή δικηγορική εταιρεία, την Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά και υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη και πάνω από 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο.
Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες δημιουργίας εικονικών εταιρειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρύψουν την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων. Ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών και των ατόμων που εμπλέκονται θα δημοσιευτούν από την ICIJ στις αρχές Μαΐου.
Σημειώνεται ότι πάνω από 500 τράπεζες και οι θυγατρικές τους έχουν συνεργαστεί με την Mossack Fonseca από το 1970 για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρείες τους. Η UBS έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore μέσω της Mossack Fonseca και η HSBC και οι θυγατρικές της πάνω από 2.300.
_00PanamaPapers01
Οι πολιτικοί
Τα στοιχεία εκθέτουν υπεράκτιες εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πρωθυπουργών της Ισλανδίας, του Πακιστάν, του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και των παιδιών του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Αποδεικνύουν ακόμη πως συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφεραν πάνω από 2 δις. δολάρια μέσω τραπεζών και εταιρειών «φαντασμάτων».
Τα αρχεία αποκαλύπτουν offshore που συνδέονται - εκτός των προναφερθέντων ονομάτων - με την οικογένεια του πρωθυπουργού της Κίνας Σι Τσινπίνγκ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Και οι δυο έχουν «ατζέντα πάταξης της διαφθοράς». Στοιχεία υπάρχουν και για τον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Στη Βραζιλία η Mossack Fonseca έγινε στόχος έρευνας για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η έρευνα των αρχών είχε την κωδική ονομασία «Operation Car Wash» και οδήγησε σε διώξεις πολιτικών αλλά και σε διενέργεια έρευνας εναντίον του πρώην προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα.
Στα έγγραφα συναντάται και το όνομα του νυν προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι που ήταν διευθυντής και αντιπρόεδρος μιας εταιρείας στις Μπαχάμες που συνδεόταν με την Mossack Fonseca όταν ακόμη ήταν δήμαρχος του Μπουένος Άιρες. Από το περιβάλλον του υποστήριξαν ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε μερίδιο κι ότι επρόκειτο για οικογενειακή επιχείρηση.
Στη λίστα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 33 άτομα και εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν εμπλακεί σε παρανομίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες με αρχηγούς καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που οι ΗΠΑ θεωρούν εχθρικές.
Διασημότητες
Ο πασίγνωστος σταρ Τσάκι Τσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει, όχι μία αλλά έξι εταιρείες που ιδρύθηκαν μέσω της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca. Αυτό δεν είναι παράνομο. Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, η εν λόγω εταιρεία έχει αποκτήσει της φήμη της, ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορεί να εξασφαλίσει νομιμοφάνεια για τους πελάτες της.
Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, Λίονελ Μέσι, βρίσκεται επίσης στα έγγραφα. Τα αρχεία δείχνουν ότι εκείνος και ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτες μιας εταιρείας με βάση των Παναμά. Εξάλλου, ο Μέσι βρίσκεται στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών εδώ και καιρό για φοροδιαφυγή. Εκτός του Μέσι, αρκετοί - κατά καιρούς ισχυροί άνδρες της FIFA, φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν offshore εταιρίες για να κάνουν τις «δουλειές» τους.
Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η εγκληματικότητα στον κόσμο των offshore» λέει ο Γκάμπριελ Ζούκμαν, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου «Ο κρυμμένος πλούτος των Εθνών: Η μάστιγα των φορολογικών παραδείσων». Τονίζει ότι η δημοσίευση των στοιχείων της έρευνας πρέπει να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν ένα σύστημα κυρώσεων εναντίον ατόμων, ιδρυμάτων και θεσμών που χρησιμοποιούν τις offshore για να κρύβουν τον πλούτο τους.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Διπλή εισφορά για μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι...


Διπλή εισφορά για όλους τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Διπλή εισφορά για σύνταξη θα καταβάλουν οι «νέοι» (από την 1/1/93 και μετά) παράλληλα ασφαλισμένοι ως «μισθωτοί» στο ΙΚΑ και ως...
«αυτοαπασχολούμενοι», με «μπλοκάκι», στον ΟΑΕΕ.

Την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής Ταμείου -και της δυνατότητας απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής διπλού ασφαλίστρου προβλέπει νέα διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού.

Η αλλαγή που θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, «θα γίνει στο πλαίσιο του γενικού κανόνα για την καταβολή ασφαλίστρων, από την 1/1/2017, με βάση το συνολικό εισόδημα από την εργασία», δηλώνουν στην «Ημερησία» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον δύο δεδομένα:

Πρώτον, τη διαφορετική... μεταχείριση των «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων που, σε αντίθεση με τους «νέους», υποχρεώνονταν να ασφαλίζονται σε δύο ταμεία κύριας ασφάλισης καταβάλλοντας διπλά ασφάλιστρα στον κλάδο της σύνταξης.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι αποκτούσαν, βέβαια, δικαίωμα να λάβουν δεύτερη σύνταξη, εφόσον συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις σε κάθε ένα Ταμείο χωριστά.

Κάτι που, όμως, δεν θα ισχύει με το νέο Ασφαλιστικό αφού προβλέπεται η καταβολή μιας εθνικής σύνταξης και οι πρόσθετες εισφορές οι οποίες είχαν καταβληθεί ή θα καταβάλλονται, θα «μετρούν» μόνο για την προσαύξηση του ποσού της αναλογικής σύνταξης (θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση αφού ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό) από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο θα συγχωνευθούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Δεύτερον, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του ν. 4254/2014 που προέβλεψε την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όσων «νέων» ασφαλισμένων, με παράλληλη απασχόληση ασφαλιστέα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, είχαν... λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα στο ΙΚΑ.

Για να διευκολυνθεί η απαλλαγή τους από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, με δήλωσή τους εντός εξαμήνου, ο νόμος τους έδινε δικαίωμα να προσμετρούν για τη συμπλήρωση των 25 ημερών ασφάλισης ημέρες απεργίας, εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, άδειας κύησης - λοχείας, γονικής άδειας ή επιδότησης ασθενείας ή τακτικής ανεργίας.

Με αυτό το καθεστώς που διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, οι νέοι ασφαλισμένοι, για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, είχαν το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους.

Εάν κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ υπολείπεται των 25 ημερών ασφάλισης, υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση και του ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης.


«Παράθυρο»

Πιθανή ελάφρυνση της επιβάρυνσης που θα προκύψει από την καταβολή διπλών ασφαλίστρων, θα έχουν οι πολυ-απασχολούμενοι - παράλληλα ασφαλιζόμενοι «νέοι» (όπως και οι «παλαιοί») μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αποδείξουν ότι η αμοιβή τους με «μπλοκάκι» υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με ό,τι λένε η... αγορά και οι εργατολόγοι, επιμένει ότι θα τεθούν σχετικά κριτήρια και έτσι θα είναι δυνατός ο επιμερισμός του βάρους των εισφορών μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη.

enikonomia.gr

Read more...

Στον απόηχο της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για το ζήτημα της αξιολόγησης


Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για το ζήτημα της αξιολόγησης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών έχουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους για το ζήτημα της αξιολόγησης, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, κι ενώ ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο αρχίζει τη Δευτέρα.
Όπως μετέδωσε το Mega, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε 35' τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το θέμα της αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, στη βάσει των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα και όσων θεμάτων έχουν «κλείσει» στη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του Απριλίου.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. 
Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.
Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...