Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ 25 ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αυστηρότερος ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια


Αυστηρότερος ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια
Η θέσπιση αυστηρότερων όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Προτεραιότητα είναι ακόμη η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ώστε να εναρμονισθεί με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ και οι αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια. 

Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στο Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί δεν αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά. 

Εκτός από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα μετά την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. 

Επιπλέον, για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα απαιτείται, πρώτον, οι γονείς τους, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, να διαμένουν οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και, δεύτερον, το ίδιο το παιδί να έχει την ευχέρεια να επιλέγει αν θέλει την ελληνική ιθαγένεια ή όχι όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. 

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Στυλιανίδης, μπορεί να θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα την αναθεώρηση του Κώδικα της Ιθαγένειας, αλλά μεταθέτει για το μέλλον τις ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα. 


Την ίδια ώρα, την ίδρυση 25 χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ύστερα από το τέλος της συνάντησής του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. 

Ο υπουργός, σε συνέχεια προηγούμενων υποσχέσεων της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε στην επίτροπο αλλά και σε ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα θέματα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. http://newpost.gr

Read more...

Αύριο η πρόταση νόμου για κατάργηση του μνημονίου από ΚΚΕ ...Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ «Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που ... έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων» θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου αύριο στις11.30 η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Read more...

Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν δίνουν ραντεβού στην Κοιλάδα του Αχελώου


Αθήνα
Συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα διοργανώνει, στις 23 και 24 Ιουλίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

4 φωτογραφίες


Κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας θα λάβει χώρα συζήτηση (στις 19:00, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεγαλόχαρης), με αντικείμενο «Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη με συμμετέχοντες:

 • Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής ΝΔ
 • Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
 • Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
 • Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
 • Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Γερμανών  Φιλελευθέρων
 • Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και
 • Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη

Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης θα κάνουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το Διαδίκτυο και από τον δορυφόρο HELLAS SAT.

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους καλεσμένους.

Οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα θα μπορούν μέσω e-mail ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στις οθόνες των τηλεοράσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση θα είναι διακαναλική και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Μετά το τέλος της ημερίδας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Στη σκεπή του Αχελώου».
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταμούλης, Φωτογραφία: Κώστας Παπαπαναγιώτου, Σενάριο/ηχοληψία: Θανάσης Παπακώστας, Μιξάζ: Δημήτρης Γεράρδης,  Μουσική: Σεμπάστιαν Εσκοφέτ. http://vimeo.com/34081738

To ντοκιμαντέρ περιγράφει την ορεινή κοινωνία, μέσα από τρεις απόψεις, ενός μοναχού, ενός νομάρχη και μίας ομάδας βοσκών, καθώς και τα βιώματά τους μέσα από τον ορεινό όγκο που τους περιβάλλει και από ένα μεγάλο τεχνικό έργο που θα αλλάξει την περιοχή τους.Την Τρίτη 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη της Υπαίθρου και Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα».

Συμμετέχουν:
 • Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ανάπτυξη της Υπαίθρου
 • Δημήτρης Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ: Προϋποθέσεις για Ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
 • Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος των Νέων Επιχειρηματιών Ευρώπης: Μεταποίηση στον Αγροτικό Τομέα
 • Δημήτρης Ρουκάς, Ζωοτέχνης, συνεργάτης ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ: Τυροκόμηση για μικρούς Κτηνοτρόφους
 • Γιάννης Γκλαβάκης, Αγρότης-Γεωπόνος, τ. Ευρωβουλευτής, Κατευθύνσεις της Νέας Γεωργίας και Αγροτουρισμός
Συντονιστής: Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

Λίγα λόγια για την Κοιλάδα του Αχελώου

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης  και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας -όπου βρίσκεται η περίφημη πετρογέφυρα- ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου.

Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του που εκτείνεται κυρίως ανάμεσα σε Γέφυρα Κοράκου και σε Γέφυρα Καταφυλίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Mε αρνήσεις "κορυφαίων" συγκροτούνται τα όργανα...Μετά από αλλεπάλληλα «όχι» κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται τώρα να συγκροτήσει τα μεταβατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ που θα το οδηγήσουν στο Συνέδριο του Νοεμβρίου. Πολιτική και... Οργανωτική Γραμματεία, αναμένονται -εκτός απροόπτου- σήμερα.
Την μία μετά την άλλη, εισπράττει τις …αρνήσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά το διπλό «όχι» του Ανδρέα Λοβέρδου στις προτάσεις του για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος αλλά και του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, σειρά είχε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρώην υπουργό Ανάπτυξης που βρισκόταν στο εξωτερικό, για να της προτείνει να μετάσχει στη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που εκτός μεγάλου απροόπτου ανακοινώνεται μαζί με την Οργανωτική Γραμματεία που θα το οδηγήσει στο συνέδριο του Νοεμβρίου, σήμερα. Απαντώντας με μικρή καθυστέρηση εκείνη χθες, αρνήθηκε ευγενικά, επικαλούμενη προσωπικούς και πολιτικούς λόγους. «Πρόκειται για διορισμένο όργανο, οπότε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μία μίνιμουμ πολιτική συμφωνία δράσης. Όπως διαπιστώνω, δεν μπορεί να υπάρχει, άρα δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόσκληση», φέρεται να είπε, διαμηνύοντας έτσι τη στρατηγική πια διαφωνία της με την τακτική του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί πολύ νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, διαμηνύοντας εγκαίρως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν επιθυμεί να μετάσχει σε κανένα όργανο του κόμματος, έτσι ώστε να μην του γίνει και σχετική πρόταση. Χθες μάλιστα, δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους λίγο πριν την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Επισήμως, η δικαιολογία της Ιπποκράτους ήταν ότι προσεκλήθησαν μόνο όσοι έχουν αρμοδιότητες επί των οικονομικών και της επικοινωνίας του κόμματος. Η χθεσινή σύνθεση της δίωρης σύσκεψης πάντως, προδίδει τρόπον τινά τις προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την στελέχωση των βασικών -αν και προσωρινών- οργάνων του κόμματος. Παρόντες εκεί ήταν ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά και οι κ.κ.Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου, Γιάννης Δατσέρης, Ηλίας Βεργίτσης και Αντα Κιούρκα. Αν εξαιρέσει κανείς τους τρεις τελευταίους, οι προηγούμενοι «ακούγονται» έντονα για την στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας που θα υποκαταστήσει το πρώην Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ ειδικά για τον Κώστα Σκανδαλίδη προορίζεται και η θέση του επικεφαλής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ. Στο επιστημονικό του συμβούλιο επικεφαλής φέρεται να αναλαμβάνει ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας.

matrix24.gr


Read more...

Δηλώσεις στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εργασίας Μπορεί να πάμε μαζί με Βενιζέλο και Κουβέλη για επαναδιαπραγμάτευση, λέει ο Σαμαράς

Υπάρχει ενδεχόμενο η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει και απ' τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, είπε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
 
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 
 
Στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να εγκρίνουν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας για να μπει ξανά σε τροχιά η ελληνική οικονομία.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος θέματα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες και αναλυτικότερα:
 
Συζητήθηκε ότι αντί μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια, που η τρόικα έχει ζητήσει να ανέλθουν στο 12% μεσοσταθμιστικά να αναζητηθούν ισοδύναμα - εναλλακτικά- μέτρα.

Επιπλέον συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους διευκόλυνση στις δόσεις του δανείου, ενδεχομένως και με «εμπροσθοβαρή» ανακατανομή των προγραμματισμένων δόσεων.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης εξέτασαν τρόπους για να δοθεί το επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά κριτήρια, ενώ επισημοποίησαν τη συμφωνία τους στην απόφαση να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει με την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών.protothema.gr

Read more...

Νέα παράταση έως τις 31/7 για τις ηλεκτρονικές δηλώσειςΝέα παράταση έως τις 31/7 για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις
Νέα παράταση έως και τις 31 Ιουλίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.
Η παράταση δόθηκε, καθώς το ΥΠΟΙΚ ανησυχούσε για κατάρρευση του συστήματος TaxisNet. Να σημειωθεί οτί σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει ακόμη δήλωση.

Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Οι λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία είναι σκόπιμο να μεριμνήσουν τόσο για την σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι ήδη ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι υπερδιπλάσιος του περσινού τα συστήματα έχουν ανταποκριθεί πλήρως.

Η ΓΓΠΣ συνεχίζει να παρακολουθεί και να ενισχύει τα συστήματα της ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία όλοι οι φορολογούμενοι.

Τέλος, κατόπιν αιτημάτων, φορολογουμένων οι όποιοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω του ότι οι αποδοχές τους καταβάλλονται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα η καταληκτική ημερομηνία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έληγε στις 16 Ιουλίου θα παραταθεί για τελευταία φορά μέχρι και 31 Ιουλίου 2012.

Επίσης παρατείνεται και η υποβολή Ε9 έως 30 Νοεμβρίου 2012.

Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ

Ο Άκης ζητά να καταθέσουν Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος


Ο Άκης ζητά να καταθέσουν Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος
Nα εξεταστούν ως μάρτυρες όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ την περίοδο 1998-1999, καθώς και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζητά ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι τότε υπουργοί ΓιώργοςΠαπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνηγόρων του η κατάθεσή τους κρίνεται ως «απαραίτητη» αφού τα παραπάνω πρόσωπα συμμετείχαν στην απόφαση για προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων «214». Παράλληλα, θεωρούν ελλιπή την έρευνα δίχως την, σε βάθος, διερεύνηση των αποφάσεων τουΚυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η ανακοίνωση των συνηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου:

«1. Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι του πρ. Υπουργού κ. Α.-.Α. Τσοχατζόπουλου (προσωρινά κρατούμενου από 11.4.2012) κ.κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, Ιωάννης Παγορόπουλος, Ιωάννης Νικόλαου, Γρηγόριος Τσόλιας κατέθεσαν σήμερα 12.7.2012 επείγουσα αίτηση στον αρμόδιο ανακριτή του ν. 4022 και ζητούν την εξέταση ως μαρτύρων των μελών του ΚΥ.Σ.Ε.Α. της περιόδου 1998-1999, καθώς και αξιωματούχων εκείνης της περιόδου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

2. Η εξέταση των εν λόγω προσώπων κρίνεται στην παρούσα φάση της εν εξελίξει ευρισκομένης τακτικής ανακρίσεως εντελώς απαραίτητη. Και τούτο γιατί έτσι η διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου ουσιαστικοποιείται πλήρως, αφού τα ως άνω πρόσωπα μετείχαν ή προετοίμασαν (σ)τη λήψη των υπό εξέταση ομοφώνων αποφάσεων του ΚΥ.Σ.Ε.Α. για προμήθεια των 4 υποβρυχίων «214» για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Διευκρινίζεται ότι το ΚΥ.Σ.Ε.Α. με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του ενέκρινε την αγορά των 4 υποβρυχίων. Είχε προηγηθεί η κατά νόμο αναγκαία υπηρεσιακή και ιεραρχική προετοιμασία από το Πολεμικό Ναυτικό (αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλια) και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της προτάσεως του Σ.ΑΜ., με τον Υ.ΕΘ.Α. κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο προς το ΚΥ.Σ.Ε.Α.  Η τελευταία σχετική απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. (26.7.1999) οδήγησε στην υπογραφή της αντιστοίχου συμβάσεως της 15.2.2000 από την Γ.Δ.Ε. και τα Ε.Ν.Α.Ε. (διευθύνοντα σύμβουλο). 

3. Η συμμετοχή του τότε Υ.ΕΘ.Α.  Α.-Α. Τσοχατζόπουλου στην ως άνω υπερδιετή υπηρεσιακή διαδικασία έγκειται στα εξής δύο σημεία: 

Α) Εισήγηση ως μέλος του Σ.ΑΜ. προς το ΚΥ.Σ.Ε.Α. κατόπιν προηγουμένων εισηγήσεων εκ μέρους του Π.Ν. και της Γ.Δ.Ε. 

Β) Υλοποίηση της σύμβασης στο διάστημα της θητείας του ως Υ.ΕΘ.Α., μέχρι δηλαδή τον Οκτώβριο 2001, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του ΚΥ.Σ.Ε.Α. 

4. Επισημαίνεται ότι η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου χωρίς την ενδελεχή και σε βάθος διερεύνηση των αποφάσεων του ΚΥ.Σ.Ε.Α. καθιστά τον δικαστικό έλεγχο ελλιπή, αφού θα εξετάζοντο απλώς μερικές πτυχές της υπόθεσης χωρίς σύνδεση με την αφετηρία, τη μήτρα, της όλης υπόθεσης. 

5. Εξάλλου, το αίτημα της εξέτασης των μελών του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και άλλων αξιωματούχων του ΥΠ.ΕΘ.Α. έχει υποβληθεί εκ μέρους μας τρεις φορές (στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, στην προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κατά την απολογία του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου), χωρίς όμως για διαφορετικούς λόγους να έχουμε μέχρι σήμερα λάβει σχετική απάντηση.  

6. Πιστεύουμε ότι το άιτημά μας είναι απολύτως δικαιολογημένο, καθιστά δε την περαίωση της τακτικής ανάκρισης χωρίς την αιτούμενη εξέταση λογικά και νομικά αδύνατη. 

7. Τέλος εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την απόλυτη πίστη μας στη Δικαιοσύνη της χώρας μας». http://newpost.gr

Read more...

Μαυρισμένος επανεμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ο Γιώργος επέστρεψε στα... καθήκοντά του

Επιστροφή στα διεθνή του καθήκοντα για τον Γιώργο Παπανδρέου που προεδρεύει σήμερα σε συνάντηση ηγετών Σοσιαλιστικών Κομμάτων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη ενόψει του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, στη Νότια Αφρική.
.
Ο πρώην πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υποδέχθηκε στην Θεσσαλονίκη τους βαλκάνιους πολιτικούς με αντικείμενο της συνάντησης θέματα της επικαιρότητας, όπως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, στις χώρες των Βαλκανίων, η πορεία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην ευρύτερη περιοχή.
 
Μαυρισμένος, φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα ton sur ton σακάκι ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε ανάμεσα σε σοσιαλιστές πολιτικούς, άγνωστους ακόμη και στους μυημένους, ο κ. Παπανδρέου προήδρευσε της συνάντησης που είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία των πολιτικών θέσεων που θα τεθούν προς έγκριση στην συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου στη Νότια Αφρική.
Η συνάντηση πάντως δεν έχει την αίγλη άλλων εποχών καθώς δεν πραγματοποιήθηκε σε καποια πολυτελή αίθουσα ξενοδοχείου, ούτε φυσικά συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς απουσιάζουν τα "μεγάλα" ονόματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
 
Στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων βρέθηκαν, ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς, ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Κόμμα SDSM της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας, Γκιόργκι Αναστάσοβ, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκιόργκι Πιρίνσκι, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας, Κορίνα Κρετού και ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λούις Αγιάλα.
 
Επόμενος σταθμός για τον πρώην πρωθυπουργό η Σάμος, εκεί όπου το σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί υπό καθεστώς λιτότητας το "Συμπόσιο της Σύμης". Ως γνωστόν οι φετινοί προσκεκλημένοι του Γιώργου Παπανδρέου έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν από την τσέπη τους τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία τους λόγων έλλειψης χρημάτων και χορηγών.

Παπανδρέου: Μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕ που καθυστέρησε να αντιμεωπίσει την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές, και έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μίλησε στη συνάντηση ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε στο ξενοδοχείο Daios της Θεσσαλονίκης.
 
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση στη Ελλάδα και στις προσπάθειες της κυβέρνησης του για να την αντιμετωπίσει. Έκανε μνεία στο χρέος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, γιατί έπρεπε σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, ενώ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι και σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα. Μίλησε, ακόμα, για το κλίμα αβεβαιότητας, για το οποίο είπε ότι είναι πιο επικίνδυνο από τη λιτότητα, επειδή οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους.
 
Εκτός από την Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιταλία πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όμως δεν είναι αυτή το πρόβλημα, αλλά το αν θα έχουμε μια ισχυρή πολιτικά και οικονομικά Ευρωπαϊκή Ένωση.

Read more...

Μεγάλη κάμψη της απασχόλησης σε εμπόριο, μεταποίηση, κατασκευές Ένας Έλληνας εργάζεται, δύο κάθονται!

 

Τελειωμό δεν έχει η κατάρρευση της χώρας. Κι αυτό διότι όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία 1 Έλληνας εργάζεται και δύο κάθονται! Αυτή είναι η δραματική διαπίστωση έρευνας της ICAP βασισμένης σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία και παρουσιάζει το δραματικό για την διάρθρωση της κοινωνίας μας στοιχείο πως ο αριθμός απασχολουμένων στη χώρα μας έπεσε κάτω από τα 4 εκατομμύρια, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ η μείωση συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του 2012. 

Σύμφωνα με την αναλυτική Μελέτη για την Απασχόληση στην Ελλάδα (με τη χρήση στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που εκπόνησε η ICAP Group για δεύτερη χρονιά, ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 6,8% (298 χιλ. άτομα) το 2011 σε σχέση με το 2010. Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και το 2012, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το α’ τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.837,9 χιλ. που συνεπάγεται ότι σε ένα χρόνο υπήρξε απώλεια 356,5 χιλ. θέσεων εργασίας, ενώ στη διετία 2010-2012 (Α’ Τρίμηνο) η μείωση των θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 587,7 χιλ. 

Το γεγονός αυτό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αντίκτυπο της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στη χώρα. Αναφορικά με τη μείωση της απασχόλησης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2012 αυτή προήλθε κυρίως από τους κλάδους του χονδρικού-λιανικού εμπορίου (-88,3 χιλ. άτομα), της μεταποίησης (-65,1 χιλ. άτομα), των κατασκευών (-48,3 χιλ. άτομα), ενώ μείωση καταγράφηκε και στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, δασοκομία και αλιεία), ο οποίος μέχρι το γ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίαζε αξιόλογη αύξηση.protothema.gr

Read more...

Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία...Θέσπιση ποινικού αδικήματος για όσους δεν απογραφούν...
Την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό προωθεί η Κυβέρνηση αποσκοπώντας στη καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

Απαντώντας σε... ερώτηση του in.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω φορολόγηση της περιουσίας, αλλά ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την αποτύπωση της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά να δηλώσουν σε μία αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και εν συνέχεια θα δηλώνουν κάθε χρόνο όλες τις ετήσιες μεταβολές.

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα προτείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι οι φορολογικές αρχές να είναι σε θέση να συγκρίνουν το συνολικό ύψος τους με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να προσδιορίζουν με ακρίβεια τον τρόπο διάθεσης του δηλωθέντος εισοδήματος.

Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλέπεται και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος...


Read more...

Στο 22,5% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Απρίλιο

Πάνω από 1,1 εκατομμύριο χωρίς δουλειά


Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει κάθε μήνα η ανεργία
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει κάθε μήνα η ανεργία   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία τον Απρίλιο, με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ να σκαρφαλώνει στο 22,5% -που μεταφράζεται σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια άτομα χωρίς δουλειά. Στις ηλικίες μέχρι 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 51,5% και στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 αγγίζει το 30%. Πρωταθλήτριες στην ανεργία οι περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή, κοινός τόπος θεωρείται πλέον ότι οι επιδεινούμενες προβλέψεις για τη φετινή πορεία της οικονομίας φέτος προινωνίζονται ακόμη εντονότερη κατάρρευση στην αγορά εργασίας: Ενδεικτικά, το ΙΟΒΕ στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προβλέπει πως η ανεργία φέτος θα φτάσει στο 23,6%.

Συγκεριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων έφτασε τον Απρίλιο τους 1.109.658. Τον περυσινό Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 16,2% -ή 801.883 άτομα.

Τον περασμένο μήνα (Μάρτιο 2012), το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 22%, και ο αριθμός των ανέργων στους 1.082.165.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν τον Απρίλιο του 2012 στους 3.813.601 και των οικονομικά μη ενεργών στους 3.813.601.

Ηλικιακά, στους νέους 15- 24 ετών η ανεργία ανέρχεται σε 51,5% (από 43,5% τον Απρίλιο πέρυσι), ενώ στις ηλικίες 25- 34 ετών είναι 29,8% (από 22,9%). Στις ηλικίες 35- 44 ετών το ποσοστό φτάνει το 19,4% (από 13,2%), για τους 45- 54 ετών το 17,2% (από 11%), για τους 55- 64 ετών το 13,8% (από 7,4%) και για τους 65-74 ετών το 4,1% (από 2,2%).

Στις γυναίκες η ανεργία διαμορφώνεται σε 26% (από 19,8% τον Απρίλιο πέρυσι) και στους άνδρες στο 20% (από 13,6%).

Σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κρήτη (24,6% από 13,5% τον Απρίλιο 2011) και η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (24,5% από 18,8%).

Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Μακεδονία-Θράκη (23,9% από 18,3%), η Αττική (23,4% από 15,4%) και η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα (23,1% από 16,1%). Τέλος, σε Πελοπόννησο-Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά η ανεργία έφτασε το 19,2% (από 14,1%) και το Αιγαίο στο 13% (από 14%).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Φωτόπουλος ή Σκοτεινόπουλος;»

«Φωτόπουλος είναι η «Σκοτεινόπουλος»; Καλύτερα να σκοτεινιάσει το μυαλό του. Να κοιτάξει ότι είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, ότι είναι εργαζόμενος…» είπε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Γιακουμάτο, μιλώντας για τον Νίκο Φωτόπουλο, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για κινητοποιήσεις.enikos.gr

Read more...

Σε 10 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Tην καταβολή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος σε μηνιαίες 10 δόσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με την Τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των δόσεων.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγει στις 16 Ιουλίου λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που έως σήμερα δεν έχουν υποβληθεί.
Αναλυτικότερα στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος των φορολογούμενων και επεκτείνονται ως και τον επόμενο Μάιο. Το σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
1. Για όσους έχον οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε δέκα δόσεις, μία κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και το Μάιο του επόμενου έτους. Το 60% της οφειλής θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου λογιστικά τα συγκεκριμένα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2012 και το υπόλοιπο 40% το 2013.
2. Για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι δόσεις περιορίζονται σε επτά και η εξόφληση θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε όλα τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι φορολογούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.001 ευρώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε έως τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και σήμερα.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το δικαίωμα των δόσεων και θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης μηνιαία δόσης, εφόσον δεν έχει περάσει η σχετική προθεσμία εξόφλησής της, ή στην αντίθετη περίπτωση το σύνολο των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.
Η ρύθμιση θα έχει ισχύ μόνο για όσους έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.enikos.gr

Read more...