Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Θα περιμένω τον πρωθυπουργό για να καθορίσω τη στάση μου, λέει η Λούκα Κατσέλη

«Η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της»

Η Λούκα Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Την ομιλία του πρωθυπουργού θα περιμένει η Λούκα Κατσέλη για να καθορίσει την στάση της, όπως ξεκαθάρισε κατά την ομιλία της στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Περιμένω από τον πρωθυπουργό, είπε η ανεξάρτητη βουλευτής, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αρχίσουν οι διαδικασίες για το σχηματισμό του κατάλληλου σχήματος και τη διεξαγωγή, το ταχύτερο δυνατόν, εκλογών.

Η κυβέρνηση έκλεισε τον ωφέλιμο κύκλο της και «αυτό το λέω με πόνο ψυχής», είπε ακόμη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δέσμευση Βενιζέλου για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας !

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών σε Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Σόιμπλε


http://img.protothema.gr/FD84023E02502D4722AA4F0E4AC022E0.jpg
Σε μαραθώνιο τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Όλι Ρεν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, επιδόθηκε το πρωί της Παρασκευής ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός των Οικονομικών δεσμεύτηκε στους συνομιλητές του ότι στην σημερινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης "στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης".

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους ότι στόχος επίσης είναι "να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που θωρακίζει την Ελλάδα, κατοχυρώνει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη, σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει την προοπτική επανόδου σε ομαλό ρυθμό λειτουργίας της οικονομίας.


Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι "οι συζητήσεις που είχε σήμερα ο κ. Βενιζέλος έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του γεγονότος ότι την προσεχή Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμένη Σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Είναι συνεπώς προφανές ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Εurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Το σύνολο των ποσών αυτών κινείται σε επίπεδο δεκαπλάσιο της 6ης δόσης, καθώς είναι 80 δις ευρώ, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας".

Μετά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ότι αν γίνει δημοψήφισμα και η απάντηση είναι όχι, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ ότι η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του πακέτου διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου.

"Σύμφωνα με το σχέδιο των 10 σημείων που παρουσίασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Ολομέλεια της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συνομιλίες Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα καθώς και για το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο σχέδιο των 10 σημείων", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τι λέει το υπ. Οικονομικών για την 6η δόση
Η ΕΕ έχει εγκρίνει την χορήγηση του μεριδίου της από την 6η δόση προς την Ελλάδα (δηλ. τα 5,8 από συνόλου 8 δισ.) , εκκρεμεί όμως η έγκριση του ΔΝΤ για το δικό του μερίδιο (δηλ. 2,2 δισ.). Τούτο διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αν και παραδέχεται ότι τα λεφτά δεν θα έρθουν πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, εφόσον ως τότε αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει το ΔΣ του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα», από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι «προφανώς και δεν περιλαμβάνεται, γιατί το Eurogroup στην συνεδρίασή του της 21ης Οκτωβρίου, απεφάσισε την εκταμίευση».

Όπως τονίζεται, «μία σαφής και σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή όλου του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την εκταμίευση της 6ης δόσης, για την οποία όμως, τυπικά, δεν απαιτείται νέα απόφαση στo επίπεδο του Eurogrοup».

Αναγνωρίζει όμως ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης «προϋποθέτει και σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ». Αυτή όμως δεν θα έρθει πριν την ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων (prior actions) π[ου προβλέπει το σχέδιο της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Read more...

Καϊλή, Βουδούρης και Γιαννακά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης


http://img.protothema.gr/1FD3957FFC433AF29073DE5279926BE6.jpg
Καϊλή «τα δεδομένα άλλαξαν όλα ανοιχτα για την ψηφοφορία»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης άφησε η κυρία Ευα Καϊλή εξηγώντας ότι μετά την απόσυρση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό «άλλαξαν τα δεδομένα και όλα είναι ανοιχτά». Η βουλευτής αναφέρθηκε και σε διάφορα εις βάρος της σχόλια που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα λέγοντας «Ξέρω ότι θα γίνει παιχνίδι εντυπώσεων.

Δέχθηκα πολλά σχόλια. Ορισμένα γράφτηκαν από συντρόφους υποτίθεται επειδή είμαι γυναίκα. Το ήθος και το ύφος τους χαρακτηρίζει». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και την ώρα που η κυρία Καϊλη διαμαρτυρήθηκε για την άγαρμπη διακοπή της συνεδρίασης ακούστηκε συνάδελφός της από τα πίσω έδρανα να φωνάζει «κάτσε κάτω μωρή καλτσοδέτα».

Ψήφο εμπιστοσύνης για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αναφέρει σε δήλωσή του ότι θα δώσει και ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης τονίζοντας ότι «η ψηφοφορία, όποια και αν είναι η έκβαση της, κλείνει τον κύκλο αυτής της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η διέξοδος από την κρίση επιβάλλει «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής» προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας».



Ο κ. Βουδούρης λέει ότι η σημερινή διαδικασία δεν σημαίνει «εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση αλλά αποτελεί εντολή για την άμεση επίτευξη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ευθύνης…».

Ο Μίμης Ανδρουλάκης εξέπεμψε σαφές μήνυμα ότι δεν θα μετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία που μπορεί να αποδειχθεί «παρωδία» αν - όπως ξεκαθαρίζει - έστω και στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις «αξιοθρήνητες μπλόφες» και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός σε γραπτή δήλωση λέει «Η ψήφος εμπιστοσύνης απόψε προς την κυβέρνηση τελεί υπό τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, ότι εντός ολίγων ημερών θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα έρθει σε επαφή επί αυτού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Κρεμαστινός τονίζει, ότι αυτή «θα πρέπει να έχει την αποδοχή της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΠΑΣΟΚ, η οποία πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο".

“Η κοινοβουλευτική ομάδα, ως πλειοψηφούσα στη βουλή», προσθέτει, «θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη σύνθεση και στήριξη της νέα κυβέρνησης» καταλήγει «προσωπικά, δεν προτίθεμαι να στηρίξω κυβέρνηση, της οποίας η σύνθεση δεν θα εγγυάται πλήρως την οικονομική διαφάνεια των υπουργών της». Ο Πυθαγόρας Βαρδίκος, εκτιμά ότι η κυβέρνηση «Θα πάρει ψήφο σήμερα γιατί αύριο η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση» ενώ ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα δρομολογηθούν άμεσα οι όποιες εξελίξεις απαντά «ναι θα ξεκινήσουν άμεσα γιατί κανείς δεν είναι κυρίαρχος».

Η Τόνια Αντωνίου είπε «Αν δεν είναι ξεκάθαρος ο Παπανδρέου σήμερα ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες δεν θα ψηφιστεί». Η Αντζελα Γκερέκου σε επιστολή αναφέρει «Ναι στη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίες, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση 6ης δόσης και καθορισμό εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές, ζητά με δήλωσή της η Άντζελα Γκερέκου.

Σε περίπτωση πάντως – προσθέτει – που ο πρωθυπουργός αποδεδειγμένα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας αλλά χωρίς δική του ευθύνη δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα τότε προτείνει τη στήριξη της κυβέρνησης από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μέχρι να διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας»

Read more...

Σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό πάει ο Παπανδρέου!

Νέα σενάρια από το Μαξίμου


http://img.protothema.gr/96BAB7DB84B1A8D570B43169C4A689F3.jpg
Σύμφωνα με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός «θα καθαρίσει το παιχνίδι της ψήφου εμπιστοσύνης με μία τοποθέτηση που θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό».

Το protothema.gr αποτυπώνει στις «σελίδες» του τις πληροφορίες με σεβασμό στις στιγμές και στην ανάγκη να βρεθεί μία λύση για να μείνει η χώρα στο ευρώ και να αποφευχθεί η εθνική καταστροφή. Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού:

• «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα θέσει εαυτόν εκτός πρωθυπουργίας για να διευκολυνθεί η συγκρότησή της».
• «Θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
• «Για λόγους εγγύτητας στο διακύβευμα θα προτείνει ως πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση»
• «Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά πως μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη δραχμή».
• «Θα προτείνει πολιτική κυβέρνηση διάρκειας τριών έως έξι μηνών, όσο διαρκεί το τελεσίγραφο της τρόικας».
• «Πιστεύει ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση τον ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά».

Σε μία τέτοια περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα φθάσει σε αριθμό εδρών τις 180, ώστε να μην επηρεάζεται από καθημερινές κρίσεις και διαφοροποιήσεις και, το κυριότερο, να μπορεί να ισχυριστεί στους δανειστές πως η συναίνεση που ζητούν από τις υπερχρεωμένες χώρες έγινε πράξη και στην Ελλάδα.
Read more...

Έπαινοι Ομπάμα για την στάση Σαμαρά!

Επιθυμεί λύση στην ελληνική κρίση


http://img.protothema.gr/9DB5A51FDA38E6F22F9E1B50970E3B9D.jpg
Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό μου δίνει θάρρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε ο πρόέδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνόδου του G20.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Τα γεγονότα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα» τόνισε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι και η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και χαιρέτισε την πρόθεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το νέο πακέτο που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη «ριζικών αλλαγών» στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι ο δρόμος των αλλαγών θα είναι μακρύς.
Read more...

ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ


ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΕΛΕΙ 150 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ!
ΕΧΑΣΕ ΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΨΗΦΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ξαφνικό πρόβλημα για την κυβέρνηση προέκυψε πριν από λίγο μετά την γνωστοποίησης της πρόθεσης του Μίμη Ανδρουλάκη να μη λάβει μέρος στη...
σημερινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι με τις δυο απουσίες του Ανδρουλάκη και της Έλσας Παπαδημητρίου, εάν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα, θα ψηφίσουν 298 βουλευτές. Με αυτό το δεδομένο η ψήφος εμπιστοσύνης παραμένει στους 150 βουλευτές, με την κυβέρνηση να χάνει όμως μια σίγουρη ψήφο.
Σε δήλωσή του αναφέρει: "αν έστω στο παρά πέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί παρωδία"।
fimotro.
Read more...

Παρέμβαση Λοβέρδου για τις πολιτικές εξελίξεις

Επιστολή του υπουργού Υγείας


http://img.protothema.gr/D8B742D6E3DBF619E366C3ED9465956C.jpg
Σε δήλωση προχώρησε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση και σχετικά με τις εξελίξεις.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει στην ανακοίνωση του:

Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση.

Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές.

Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας.

Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή. Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.

Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτικό με βάση το οποίο λειτουργώ.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανδρέας Λοβέρδος

Read more...

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Παρατεινόμενη αβεβαιότητα

(Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που ζει η χώρα τα τελευταία 24ωρα με την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να συγκεντρώσει τα «ναι» από τους μισούς συν έναν παρόντες βουλευτές, και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ρήξη του κ. Παπανδρέου με ομάδα βουλευτών του κόμματός του, ενώ όσο περνά η ώρα αυξάνονται οι πιέσεις προς την πλευρά του να υποβάλει παραίτηση, αφού λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τελευταίο δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων είναι η επιστολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναφέρει ότι μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν έχω θέση στις πολιτικές διεργασίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Άλλωστε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους Σόιμπλε, Ρεν και Γιούνκερ ανέφερε πως στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.

Σκληρή κριτική δέχθηκε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόσο από τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όσο και από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλα ανέφερε στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Αδιευκρίνιστη είναι η στάση που θα κρατήσουν το βράδυ η Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη και η Λουκά Κατσέλη, οι οποίες δεν ανήκουν πλέον στην κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, υπάρχει και η πίεση από την πλευρά βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων που συνυπέγραψαν την Πέμπτη ένα non paper, με το οποίο καλούν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η επιστολή αυτή τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε χθες, καθώς μεσολάβησε η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός δήλωσε την Παρασκευή πως αν η προσπάθεια για κυβέρνηση ενότητας δεν ευοδωθεί, τότε θα «ξεπαγώσει» το non paper.

Πάντως, μέχρι αυτή την ώρα οι θέσεις των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν φαίνεται να συγκλίνουν και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.

Ο κ. Παπανδρέου συζητά μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, ωστόσο λέει ότι «δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;» και επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι ζητεί την παραίτηση Παπανδρέου και όχι συγκυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει ότι θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση με μόνες αρμοδιότητες να περάσει από τη Βουλή τη δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πάντως, και ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι αντιμετωπίζει φωνές στην πτέρυγα του τόσο με την πρωτοβουλία γαλάζιων βουλευτών να συνυπογράψουν το non paper όσο και από την δήλωση Χατζηγάκη, χθες, που ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Η δευτερολογία του πρωθυπουργού αναμένεται γύρω στις 11:30 μ.μ ενώ τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών η μισθοδοσία της πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Στο σύστημα το 74% των εργαζομένων

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το 74% των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα πληρώνονται πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ σύντομα και το 26% των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο θα ενταχθεί εντός συστήματος.

Από το Δεκέμβριο του 2010 οι μισθολογικές αμοιβές για αμειβόμενους του Δημοσίου καταβάλλονται και καταγράφονται σε κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, επιτρέποντας τον έλεγχο, την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων, σχετικά με το ύψος και την δομή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Με την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, το Δεκέμβριο 2010, το σύστημα κάλυπτε την μισθοδοσία 202.025 υπαλλήλων του Δημοσίου. Πλέον, 11 μήνες μετά, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και οι ενταγμένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ανέρχονται σε 571.887 άτομα, όταν ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 736.970.

Μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών καταβάλλονται σήμερα οι αμοιβές του 74% των μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο. Το 26% εξακολουθεί να πληρώνεται με άλλους τρόπους, παρά το ότι η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα σταματούσε την καταβολή των αμοιβών όσων δεν έχουν υπαχθεί στην Αρχή.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκήρυξε διαγωνισμό για την καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να ολοκληρωθεί εντός του 2012 η υποδομή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Σημειώνεται πως η Ενιαία Αρχή έχει αναλάβει την πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των φυσικών προσώπων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Θα "ξεπαγώσουμε" το non paper για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αν χρειαστεί», λέει ο Ντ.Βρεττός

Ζωντανή η κοινή πρωτοβουλία

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ευοδωθεί, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν χθες, Πέμπτη, το non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι έτοιμοι να «ξεπαγώσουν» την πρωτοβουλία τους, διαμήνυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής.

Το κείμενο συντάχθηκε αρχικά από μερικούς βουλευτές της ΝΔ και εν συνεχεία υπεγράφη από 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε ο Ντίνος Βρεττός, ένας εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους της ΝΔ για την κίνηση αυτή.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, το θέμα ξεκίνησε από μια συζήτηση βουλευτών της ΝΔ έξω από το εντευκτήριο της Βουλής, οι οποίοι εξέφραζαν την άποψη ότι πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Συμφώνησα με τους προβληματισμούς που εξέφραζαν και τους είπα πως αν το γράψετε, θα το συνυπογράψω και θα φέρω κι άλλους» ανέφερε ο κ. Βρεττός.

Το κείμενο θα μπορούσε να φέρει 30 ή 40 υπογραφές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Βρεττός, ενώ στην ερώτηση εάν ρωτήθηκαν και βουλευτές από άλλα κόμματα, σημείωσε πως υπήρχε αυτός ο σκοπός, αλλά δεν πρόλαβαν.

Η πρωτοβουλία αποτελεί προς το παρόν non paper, καθώς «πάγωσε» μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι στο κείμενο επισημαίνεται πως εν μέσω αυτής της πολιτικής κρίσης, και προκειμένου να μην μετατραπεί σε εθνική κρίση, χρειάζεται συστράτευση για να διασφαλιστεί η θέση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να διασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση με μεγάλη πλειοψηφία και να εκταμιευθεί η 6η δόση. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαία η συγκρότηση εθνικής σωτηρίας.

Ο κ. Βρεττός επισήμανε: «Ελπίζω κάπως έτσι και να καταλήξουμε». Ερωτηθείς εάν δεν είναι αυτή η κατάληξη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, που είναι παγωμένη προς το παρόν. Έχουμε αλληλοδεσμευθεί γιαυτό».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το… μυστικό του κ. Παπανδρέου!









Το… μυστικό του κ. Παπανδρέου!
Απέσυρε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση αλλά επιμένει στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Είστε εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου παρενέβη τονίζοντας την ανάγκη «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Ο πρωθυπουργός έδειξε «ανοιχτός» σε συνεργασία με τη ΝΔ. Στο μεταξύ, άλλοι πολλοί, άσκησαν κριτική στον Πρωθυπουργό, ενώ κάποιοι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και έφτασαν μέχρι του σημείου της ύβρεως!

Αυτά συνέβησαν χθες. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα και οι εξελίξεις- όπως διαφαίνεται- που θα ακολουθήσουν θα είναι προφανώς επηρεασμένες από τις νυχτερινές διεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ χθες δεν κοιμήθηκε!

Οι πληροφορίες που έχουμε στην διάθεση μας σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες, αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι πρόκειται να συμβεί στις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Ο κ. Παπανδρέου χθες, όπως έγραψε το Newpost.gr, είχε μακρά συνομιλία με τον αδελφό του Νίκο. Η συζήτηση των δυο ανδρών είναι πασίδηλο ότι έκρινε και την τελική απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε παραίτηση αλλά σε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα τα μεσάνυχτα.

Η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη το είχε ξεκαθαρίσει αμέσως μετά την συνομιλία των δύο αδελφών: «Ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται!» Παράλληλα ο Πρωθυπουργός διέγνωσε γρήγορα ότι ο κ. Καστανίδης, ο κ. Ρέππας, αλλά και οι υπόλοιποι, με τους οποίους σχεδίασε το αίολο σχέδιο περί δημοψηφίσματος αλλά και τις χθεσινές του κινήσεις τον οδήγησαν σε μεγάλου ρίσκου αποφάσεις. Παράλληλα φαίνεται (εκ του αποτελέσματος κρίνοντας) ότι δεν τον συμβούλεψαν και σωστά για το πώς θα έπρεπε να χειριστεί το αφήγημά του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η ομιλία του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν επιεικώς απαράδεκτη και άκρως απογοητευτική. Γιατί απλούστατα δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει την θέση του, να δώσει επιχειρήματα στους βουλευτές να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους απόψεις, εισπράττοντας σκληρή κριτική όπως για παράδειγμα από την κ. Βάσω Παπανδρέου. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει τον Πρωθυπουργό σε εξόχως δύσκολη θέση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι η τακτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε δεν είχαν καμία απολύτως επιτυχία αφού δεν ήταν συνδυασμένες με συγκεκριμένη στρατηγική. Με δεδομένο ότι οι όλοι αυτοί οι οποίοι συναγελάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου-πλην ολίγον εξαιρέσεων- δεν έχουν κοινή πολιτική συμπεριφορά, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχουν συγκλίνουσες ιδεολογικές αντιλήψεις, δημιουργήθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Έτσι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να εμπιστευτεί τον κ. Ηλία Μόσιαλο και το χθες το απόγευμα τον κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να καταστρώσουν το σχέδιο της ομιλίας την οποία θα εκφωνούσε αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μόσιαλος μετέφερε με λεπτομέρειες το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε στον Πρωθυπουργό να γίνει περισσότερο σαφής και πολιτικά-κυρίως- ξεκάθαρος σχετικά με τις προθέσεις του αλλά ταυτόχρονα να δώσει προοπτική στους βουλευτές.

Τελικά μετά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι κέρδισε πολιτικό χρόνο και εις απόδειξη δέχθηκε διάφορους … «χορευτές» της πολιτικής στο γραφείο του, όπου προσέτρεξαν για να τον συγχαρούν κάνοντας απίστευτες… πιρουέτες.

Παράλληλα διεφάνη ότι η πλευρά Παπανδρέου με την πλευρά Βενιζέλου έχουν… πολιτική ταύτιση! Αυτό όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές χτίστηκε κατά την διάρκεια της κρίσης και ενδεχομένως με υποχωρήσεις και υποσχέσεις και από αμφότερους τους πρωταγωνιστές.
Η συνταγή Μόσιαλου ήταν προφανές ότι απέδωσε και δημιούργησε και πάλι ευφορία στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου.



Tάκης Χατζής
newpost.gr

Read more...

«Ποια κυβέρνηση να ψηφίσω;» «Θα απέχω από την αποψινή ψηφοφορία» δήλωσε η Έλσα Παπαδημητρίου

http://3.bp.blogspot.com/-7omxJ1bQj0s/TrOkoGrP8hI/AAAAAAACb2Y/vDF_XNOMfCA/s320/Screen+shot+2011-11-04+at+10.34.47+AM.png

Την απόφασή της να απέχει από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ανακοίνωσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου. Η κ. Παπαδημητρίου, αιτιολογώντας την απόφασή της, αναφέρθηκε στην ανάγκη για εθνική κυβέρνηση συνεργασίας και σημειώσε πως ο κ. Παπανδρέου πρέπει ο βράδυ να ανακοινώσει ότι ζητά ψήφο για να ξεκινήσει διεργασίες συνεννόησης με τη ΝΔ.



Read more...

Μ. Ανδρουλάκης: Θα ψηφίσω Παπανδρέου αν «ανοίξουν οι εξελίξεις»...



Την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε την Παρασκευή στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

«Από τη στιγμή που πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα ... απελευθερωθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Θα ψηφίσω τον Παπανδρέου, αν έχω τη βεβαιότητα ότι ανοίγουν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας» δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και χρειάζεται μια συνολική ανασύνθεση των δυνάμεων της Αριστεράς.

Όσον αφορά την κίνηση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα δήλωσε ότι «οι σύμβουλοι του Παπανδρέου δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι αγορές, είχε να κερδίσει ελάχιστα, και αν έχανε θα τα έχανε όλα ήταν τυχοδιωκτικό το στοίχημα του Παπανδρέου».

Ο κ. Ανδρουλάκης προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας. "H Eλλάδα μπορεί να γίνει πλατεία Ταχρίρ" δήλωσε χαρακτηριστικά.

skai.gr



Read more...

Καμμένος: Βουλευτές της Ν.Δ. πήγαν στο γραφείο του Βενιζέλου και κουβέντιαζαν μαζί του...



Κάποιοι από την Ν.Δ. ετοίμαζαν κοστούμια, κατήγγειλε πριν από λίγο στο MEGA ο Πάνος Καμμένος.
Ο Καμπουράκης πήγε να υπερασπιστεί τον Μιχελάκη που ήταν πριν λίγο εκεί, λέγοντας πως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος τα χαρακτήρισε αυτά παραπολιτικά, και δεν τα κουβεντιάζει.
Κι ο Καμμένος όχι μόνο τον ...διέψευσε, αλλά ανέφερε και συγκεκριμένο παράδειγμα για βουλευτές, που πήγαν κι έκαναν κουβέντα για την συμμετοχή στη μεταβατική Κυβέρνηση με τον ίδιο το Βενιζέλο...



Read more...

Γιώργος- Βενιζέλος: Συμφωνία για το «δαχτυλίδι» με εγγυητή τον Ρέππα









Γιώργος- Βενιζέλος: Συμφωνία για το «δαχτυλίδι» με εγγυητή τον Ρέππα

Θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα έγιναν την Πέμπτη και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασίσει να παραιτηθεί ο ίδιος βγαίνοντας από το κρεβάτι του, οι πιθανότητες είναι μάλλον υπέρ του. Οι περισσότεροι βουλευτές άλλωστε που απειλούσαν να τον ρίξουν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, είτε διαφωνούσαν με το δημοψήφισμα, είτε ανήκαν στο στρατόπεδο Βενιζέλου. Το πρώτο το κατάπιε. Για τους δεύτερους δεν ανησυχεί, θα τους μαζέψει ο Βαγγέλης

Οι επαϊόντες μιλούν για συμφωνία κορυφής ανάμεσα στον Παπανδρέου και το Βενιζέλο, η οποία ρυθμίζει τα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία φημολογείται ότι είχε κλείσει εδώ και μέρες, απλά χθες το μεσημέρι οι δύο άνδρες την επαναβεβαίωσαν. Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν ότι ο Γιώργος θα παραμείνει Πρωθυπουργός ως το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως τις εκλογές. Μετά την ήττα, θα παραδώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον εκλογικά άσπιλο Βαγγέλη…

Η συμφωνία έχει και τριτεγγυητή, δεν είναι απλά μια συμφωνία ανάμεσα στους δύο. Εγγυητής της ομαλής μετάβασης, και πριν από δέκα μέρες και χθες, φέρεται να είναι ο Δημήτρης Ρέππας. Ίσως γι’ αυτό να είχε τέτοια βεβαιότητα χθες, όταν προσήλθε στο υπουργικό συμβούλιο. «Ο Πρωθυπουργός θα κάνει το σωστό και ξέρει πιο είναι το σωστό» ήταν το συβυλλικό μήνυμα του.

Όπως όλες αυτές οι συνεννοήσεις, και η συμφωνία Παπανδρέου- Βενιζέλου εξαρτάται από την συγκυρία και το συμφέρον ενός εκάστου να την τηρήσει, όταν έρθει η ώρα. Σημασία έχει, ότι φαίνεται να λειτουργεί, ακραιφνείς Βενιζελικοί έλεγαν χθες το βράδυ ότι τους έπεισε ο Πρωθυπουργός ότι το εννοεί με την κυβέρνηση συνεργασίας και ότι θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ενίοτε βέβαια, είθισται να δημιουργούν αντισυσπειρώσεις. Όσοι έχουν πάρει χαμπάρι τα γίνεται, και ειδικότερα οι Ηρακλείς του παπανδρεϊσμού και οι γεννηματικοί, δεν είναι διόλου βέβαιοι, ότι επιθυμούν να παραδοθεί το όλον ΠΑΣΟΚ στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παρά τις όποιες διαφωνίες που τυχόν να εκδηλώσουν στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στελέχη όπως οι Χ. Καστανίδης, Μ. Παπαϊωάννου και κυρίως του Χρ. Παπουτσή, που ως ηγέτης της κοινωνικής πτέρυγας, λογικά αναμένεται να εκδηλώσει φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα, για τον Γιώργο Παπανδρέου, που έχει μετατρέψει την επιβίωση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε υψηλή τέχνη, αυτό που μετράει είναι μια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η συμφωνία, αν υπάρχει αποτελεί ένα αποτελεσματικό πλεονέκτημα, γιατί συσπειρώνει υπέρ του τις δύο μεγάλες ομάδες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τους Βενιζελικούς και τους παπανδρεϊκούς μουτζχεντίν. Οι άλλοι,οι αμφιταλαντευόμενοι, οι μοναχικοί, όπως π.χ. η Βάσω Παπανδρέου, δεν θα διακινδυνεύσουν τη ρετσινιά του αποστάτη, όχι τουλάχιστον χωρίς ορατή εναλλακτική λύση ηγεσίας. Να επιζήσει την ψήφο εμπιστοσύνης λοιπόν και για το παρακάτω, υπάρχει χρόνος. Κάποιοι πάντως, που έχει τρομάξει το μάτι τους με το Γιώργο, δεν αποκλείουν να αθετήσει τη συμφωνία και να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετά τις χαμένες εκλογές που έρχονται…



Θέμης Δαγκλής

newpost.gr


Read more...

Υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Τ.Χυτήρης

«Η ημέρα θα είναι μεγάλη»

O Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται από την τοποθέτηση το βράδυ της Πέμπτης για κινήσεις συνεργασίας με τον κ.Σαμαρά
O Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται από την τοποθέτηση το βράδυ της Πέμπτης για κινήσεις συνεργασίας με τον κ.Σαμαρά (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Την εκτίμηση ότι ίσως δεν φθάσουμε έως την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα εξέφρασε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Όπως είπε, εάν κάτι τέτοιο δεν ξεκινήσει εντός της ημέρας και εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπανδρέου «δεσμεύεται από τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για συνεργασία από την επομένη».

«Βέβαια, αυτό χρειάζεται δύο, όπως το ταγκό» σημείωσε ο κ. Χυτήρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει και ο κ. Σαμαράς να επιδείξει διάθεση για συνεννόηση.

«Ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ οξείς χθες και είπε εκείνα τα "δεν συμπράττω, δεν συνεργάζομαι". Νομίζω ότι και ο κ. Σαμαράς δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Νομίζει ότι η αιτία για όλα τα κακά είναι το ΠΑΣΟΚ. Και αν φύγει αυτό, θα είναι όλα ρόδινα. Όμως, πρέπει να αντιμετωπίσεις την κρίση για να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι» παρατήρησε.

Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι επιδιώκει να υλοποιηθεί η συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «η στιγμή μας υπερβαίνει».

Ερωτηθείς για τις παλινωδίες του πρωθυπουργού σε σχέση με τις προθέσεις του για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Χυτήρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για «αδράνεια, καθώς νομίζουμε ότι είμαστε σε προηγούμενο στάδιο. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ζήτημα... συμπεριφοράς η εκταμίευση 88 δισ. ευρώ για την Ελλάδα









Ζήτημα... συμπεριφοράς η εκταμίευση 88 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Περίπου 88 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012 εφόσον ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση κι επικυρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.


Οι εισροές αυτές είχαν δρομολογηθεί με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, αλλά φάνηκε προς στιγμήν να κινδυνεύουν υπό την απειλή του δημοψηφίσματος.

Η ματαίωσή του ανακούφισε τις Βρυξέλλες, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν διασφαλίσεις ότι όλα τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει όχι μια βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά με προοπτική τουλάχιστον 4 μηνών ώστε να προλάβει να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Υπ' αυτήν την προϋπόθεση, η χρηματοδότηση της χώρας θα γίνει ως εξής:

-Τα 8 δισ. θα έρθουν με την 6η δόση του παλαιού δανείου. Οπως είπε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο ώς τις 15 Δεκεμβρίου, αφού τότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

- Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η καταβολή 30 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες ως κίνητρο για να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα, κουρεμένα, και μεγαλύτερης διάρκειας στο πλαίσιο του PSI.

- Αλλα 30 δισ. θα δοθούν στην κυβέρνηση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δηλαδή για την απόκτηση μετοχών τους.

-Τέλος, περίπου 20 δισ. θα είναι η πρώτη δόση του νέου πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας. Αυτά πρέπει να δοθούν ώς τον Μάρτιο, αφού τότε λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ.


Για να κυλήσει ομαλά και με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα η χρηματοδότηση, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Προτεραιότητα έχει η διαμόρφωση της νέας δανειακής σύμβασης, που όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το σκέλος της νέας δανειακής σύμβασης που αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας, με άλλα λόγια το νέο Μνημόνιο, είναι κατά 90% έτοιμο μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τα μέτρα του 2012 έχουν συμφωνηθεί και τα μέτρα του 2013-2014, τα οποία υπολογίζονταν στο 2% του ΑΕΠ, ίσως να μη χρειασθεί να ληφθούν λόγω της ισόποσης εξοικονόμησης από τόκους χάρη στη συμφωνία του PSI.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν αμέσως, αύριο ει δυνατόν, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος και του σχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης. Κανονικά, πάντως, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η τρόικα επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου.

Τέλος, πρέπει να διαμορφωθεί το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου PSI, με στόχο την πλήρη ει δυνατόν συμμετοχή των ιδιωτών. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.
Οι υποχρεώσεις της χώρας περιλαμβάνουν, επίσης, την ψήφιση του προϋπολογισμού 2012 με όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.



Πηγή: Τα Νέα
newpost.gr

Read more...

Πρώτο θέμα ξανά στα διεθνή μέσα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Είναι ελληνική τραγωδία ή κωμωδία;»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τον γύρο του κόσμου κάνουν για άλλη μία μέρα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με το σύνολο σχεδόν των διεθνών μέσων ενημέρωσης να έχουν πρώτο θέμα τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απόψε στη Βουλή.

Οι New York Times αναφέρουν σε άρθρο τους ότι θα πρέπει να λυπεί την Ευρώπη και όχι να της προκαλεί ανακούφιση το γεγονός ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Τονίζουν, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι οι Έλληνες πολίτες θα είναι πιο συνεργάσιμοι τώρα που έχουν καταλάβει ότι οι απόψεις τους δεν αφορούν καθόλου τους ανθρώπους που διοικούν την Ευρώπη.

«Η ελληνική τραγωδία φέρνει μνήμες Αργεντινής» γράφει το CΝΝ και σημειώνει ότι «αυτό που βλέπουμε δεν είναι η Ελλάδα του 2011, αλλά η Αργεντινή του 2001». Στην κατακλείδα του άρθρου ο συντάκτης γράφει πως «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να βεβαιωθεί πως θα υπάρχει ένα ελικόπτερο που θα τον περιμένει στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου για να διαφύγει από τους οργισμένους διαδηλωτές, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινή Φερνάντο ντε λα Ρούα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται για άλλη μια φορά να παραιτηθεί» είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρεται στην «δραματική» έκκληση, όπως την χαρακτηρίζει,του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Αναφορά, επίσης, γίνεται στην κρισιμότητα της αποψινής βραδιάς.

Το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στην ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση. «Είναι μια ελληνική τραγωδία ή μία κωμωδία;» αναφέρει στο δημοσίευμα του. «Τουλάχιστον οι πολίτες έγιναν θεατές σε ένα μοναδικό πολιτικό θέαμα στην Αθήνα» τονίζει.

Με Ηρακλή παρομοιάζει την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η Bild, αναφέροντας ότι το κατόρθωμά της να αποσυρθεί τελικά το δημοψήφισμα, μοίαζει με τους άθλους του μυθικού ήρωα.
Με τίτλο «Η Ελλάδα το ελαφάκι της Άνγκελα Μέρκ-ακλης» (κατά το Ηρακλής) το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα από τον Γ.Παπανδρέου, καθώς οι απειλές των Μέρκελ-Σαρκοζί απέδωσαν.

Πρώτο θέμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Ο Παπανδρέου, αβέβαιος για το μέλλον, σκοτώνει το δημοψήφισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Παπανδρέου ανοιχτός σε μεταβατική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος για την Ελλάδα στην Corriere della Sera. Τονίζει μάλιστα ότι «μετά το σεισμό που προκάλεσε στην ήδη άσχημη οικονομικό κατάσταση της Ευρώπης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει πίσω».

«Ο Παπανδρέου θέλει να αποσύρει το δημοψήφισμα, αλλά η κρίση συνεχίζεται. Μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα» αναφέρει η Liberation.

«Απομακρύνεται η προοπτική του δημοψηφίσματος, ενώ συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης» γράφει ο Monde.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Προθεσμία" επτά ημερών στον Γιώργο να παραιτηθεί !

Δείπνα βενιζελικών και παπανδρεϊκών, αλλά και της ομάδας των τριών…


http://img.protothema.gr/DE04ED805A3A5416229391021C299FDC.jpg

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τον τρόπο να μείνουν ενωμένοι. Τη νύχτα της Πέμπτης τα φώτα άναψαν σε αρκετά σπίτια και κυβερνητικά γραφεία και έμειναν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Προεδρικοί, βενιζελικοί και βουλευτές που στηρίζουν την τρόικα συναντήθηκαν για να καθορίσουν τη στάση τους. Οι δύο τελευταίες ομάδες για να κανονίσουν την τελική επίθεση και οι πρώτοι για να χαράξουν τη γραμμή άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση των βουλευτών που στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο διατυπώθηκε ένα διπλό αίτημα: προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εντός 7 ημερών και προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Συγκεκριμένα, βουλευτές όπως η Εύα Καϊλή, η Σούλα Μερεντίτη, η Τόνια Αντωνίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Νάσος Αλευράς και ο Δημήτρης Λιντζέρης συμφώνησαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αν» ο πρωθυπουργός δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και ότι θα τις ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Αλλιώς» θα αρχίσουν τις ανεξαρτητοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Επικρατείας κυρία Έλενα Παναρίτη που την Πέμπτη προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης διαφωνώντας με το δημοψήφισμα, τελικώς αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση. Σε δήλωσή της στο protothema.gr και στον Χρήστο Μπόκα η κυρία Παναρίτη ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εξηγώντας πως «από την στιγμή που απέσυρε το δημοψήφισμα δεν έχω επιχείρημα να καταψηφίσω».

Σε ό,τι αφορά στη γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου αυτή αναμένεται να συμπυκνωθεί στην έκκληση προς τους βουλευτές: «Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης για να δυναμώσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στη μεταβατική κυβέρνηση»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι… τέσσερις της τρόικας. Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ηλίας Μόσιαλος έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους από χθες. Περιμένουν και αυτοί από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις διαφυλάσσοντας και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ εστιάζουν οι προεδρικοί, που μαζεύτηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Είναι οι περισσότεροι και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε όποια επιλογή κι αν κάνει. Αν αποφασίσει να μείνει θα τον στηρίξουν, καταγγέλλοντας τους υπόλοιπους ως αποστάτες. Έδειξαν τις διαθέσεις τους στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και διέλυσαν με το έτσι θέλω. Απλά σηκώθηκαν και έφυγαν ενώ μιλούσαν οι βενιζελικοί. Έχουν, όμως, και γραμμή άμυνας. Να μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ώστε αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός να μην περάσει αυτόματα το κόμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στα χέρια της... τρόικας.

Read more...

Κορυφώνεται το θρίλερ, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ρευστό το πολιτικό τοπίο

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Ανακοίνωσε όμως ότι στόχος του είναι να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο τι θα πράξουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που μέχρι χθες δήλωναν ότι δεν θα τον στηρίξουν.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης, με δηλώσεις του στον Σκάι είπε: «Από τη στιγμή που πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου, θα απελευθερωθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Θα ψηφίσω τον Παπανδρέου, αν έχω τη βεβαιότητα ότι ανοίγουν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας».

Την εκτίμηση ότι ίσως δεν φθάσουμε έως την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα εξέφρασε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σημειώνοντας ότι εάν κάτι τέτοιο δεν ξεκινήσει εντός της ημέρας και εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπανδρέου «δεσμεύεται από τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για συνεργασία από την επομένη».

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει μία μεταβατική κυβέρνηση, με μη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία να διενεργηθούν εκλογές. Reuters: Συμφωνία με υπουργούς για παραίτηση

Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, σύμφωνα με το Reuters, πως επικεφαλής της ομάδας των υπουργών που έχουν έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. (Το κλίμα) ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ.Παπανδρέου παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα.

«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή.

Υπουργός που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή ήταν η συμφωνία. Όμως τώρα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο γιατί ο Σαμαράς θέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις» φέρεται να είπε.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ έξοδος χώρας από το ευρώ, λέει ο Μάριο Ντράγκι

Μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Νέες μειώσεις επιτοκίων αναμένει η αγορά από την ΕΚΤ την επόμενη περίοδο, ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι γαι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απογοήτευσαν
Νέες μειώσεις επιτοκίων αναμένει η αγορά από την ΕΚΤ την επόμενη περίοδο, ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι γαι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απογοήτευσαν (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση-έκπληξη για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 1,25%.

Αυτή την απάντηση έδωσε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. «Η πραγματική απάντηση είναι ότι δεν είναι στη Συνθήκη και δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε αυτό», είπε.

«Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω για την κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε πεπεισμένοι» ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν και ενδυναμωθεί το τραπεζικό σύστημα, αυτό θα περιορίσει «πολλές ανησυχίες. Οτιδήποτε άλλο απ' αυτό είναι πολύ δύσκολο να το σχολιάσω», σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, λέγοντας ότι το σχετικό πρόγραμμα είναι «προσωρινό» και «περιορισμένο ως προς το ποσό» που μπορεί να διατεθεί.

Αυτή η δήλωση απογοήτευσε τις αγορές, καθώς ελπίζαν ότι ο κ. Ντράγκι θα έδειχνε διατεθειμένος να παρέμβει πιο επιθετικά για να στηρίξει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η -περαιτέρω- μετάδοση της ελληνικής κρίσης.

Η αναταραχή στις αγορές οδηγεί σε επιβράδυνση την οικονομία της Ευρωζώνης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ μείωσε σήμερα τα επιτόκια, σημείωσε.

«Είναι δουλειά των κυβερνήσεων να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους, υπογράμμισε.

«Δεν έχει νόημα να νομίζει κανείς ότι τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων θα είναι χαμηλά για μία παρατεταμένη περίοδο από τις εξωτερικές παρεμβάσεις», είπε.

Μετά τις δηλώσεις του, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,37 δολάρια, από 1,38 νωρίτερα.

Πάντως, πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι επιμένουν ότι η ΕΚΤ είναι η μόνη που μπορεί να δράσει άμεσα ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme), η ΕΚΤ έχει δαπανήσει 173,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από πέρυσι με την αγορά ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και συνεχίζοντας τον εφετινό Αύγουστο με την αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ουσιαστικά, δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται και στην πορεία των ιταλικών ομολόγων. Τον Αύγουστο, το 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το 5%, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 6% και σήμερα εκτινάχθηκε έως το 6,40%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, με εντονότερους ρυθμούς.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα «απεριόριστα μέσα» που διαθέτει και να στηρίξει τα ομόλογα που βρίσκονται υπό πίεση (νομισματοποίηση του χρέους) σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση απ' ότι κάνει μέχρι σήμερα.

Εν συνεχεία, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον EFSF.

Ο κυριότερος λόγος που αντιδρούν πολλοί στην Ευρώπη (κυρίως από τη Γερμανία) είναι ο φόβος για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, αν και αυτοί που είναι υπέρ της νομισματοποίησης του χρέους, τονίζουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι «υπερβολικές» και πως είναι δυνατή η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ χωρίς να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Επιπλέον, υπάρχει και ο «ηθικός κίνδυνος», δηλαδή υπάρχουν φόβοι ότι θα χαλαρώσουν οι πολιτικές σκληρής λιτότητας αφού θα υπάρχει ο «ύστατος δανειστής» που θα αγοράζει ομόλογα
όταν υπάρχουν δυσκολίες.

Προς ήπια ύφεση

Η Ευρώπη κατευθύνεται προς μία ήπια ύφεση, είπε ακόμα ο κ. Ντράγκι.

«Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι χαμηλή ανάπτυξη, που οδεύει προς μία ήπια ύφεση μέχρι τα τέλη του έτους», δήλωσε. «Είναι ένα περιβάλλον ιδιαίτερα μεγάλης αβεβαιότητας» σημείωσε.

Αυτό που έχει ακόμα σημασία στις δηλώσεις του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη είναι το τι είπε για τον πληθωρισμό, καθώς εκτίμησε ότι θα παραμείνει εντός των ορίων που η ΕΚΤ πιστεύει ότι διασφαλίζεται η σταθερότητα των τιμών, δηλαδή το 2%.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Ντράγκι είπε ακόμα ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο.

«Όχι, δεν προβλέπουμε αποπληθωρισμό» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ... ΜΠΟΥΤΟΝ!


ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ MEGA ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Σύσσωμη η ιδιοκτησία του Mega το έχει αποφασίσει. Να πατήσει το μπουτόν και να εξαφανίσει τον Παπανδρέου στην αυριανή ψηφοφορία. Εάν δουν ότι δίνει γραπτές εγγυήσεις και ότι μετά...
την ψήφο εμπιστοσύνης θα αποχωρήσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα αφήσουν τους βουλευτές που ελέγχουν εντελώς... ελεύθερους। Εάν κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας δεν δώσει αυτές τις εγγυήσεις ο πρωθυπουργός, θα πάει άκλαυτος μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής...
http://fimotro.blogspot.com/2011/11/blog-post_4414.html
Read more...

Reuters:Συμφωνία αποχώρησης του Παπανδρέου

Της συμφωνίας ηγείται ο Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/7FBF4C278D93661D370DBDAD0365CF03.jpg
«O Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε συμφωνία με τους υπουργούς του κόμματός του να αποχωρήσει και να δώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αν τον βοηθήσουν να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή», μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της συμφωνίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Του είπαν ότι πρέπει να αποχωρήσει με ηρεμία για να σώσει το κόμμα του», είπε η μία πηγή στο Reuters. «Συμφώνησε να αποχωρήσει. Έγινε πολιτισμένα και χωρίς πικρίες».

Η ίδια πηγή είπε στο πρακτορείο ότι ο Παπανδρέου παραδέχτηκε πως έκανε λάθος με το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε την Δευτέρα.

«Ο Βενιζέλος του είπε ότι θα πρέπει να κάνει μια ηρωική έξοδο για το καλό τόσο του ίδιου όσο και του κόμματος και ότι οι υπουργοί θα τον βοηθήσουν, υπό προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως ο Παπανδρέου συμφώνησε να αποχωρήσει.

«Αυτή ήταν η συμφωνία. Τώρα όμως φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί επειδή ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε όλες αυτές τις προϋποθέσεις», κατέληξε.

Πηγή: Reuters
Read more...